Waarom zijn krachtoefeningen beter dan hardlopen als je wilt afvallen?

Laatste update:

In het park zie ik steeds meer mensen hardlopen, ook veel beginners. Veel mensen denken dat je het meeste afvalt door te hardlopen. Dat is een misverstand. Op zich is het prima dat je in beweging komt, maar hardlopen is veel te eenzijdig als je er verder niks bij doet. Je risico op blessures is hoog en het rendement voor je lichaam relatief laag. Wist je dat krachttraining veel effectiever is dan hardlopen als je wilt afvallen? Daarnaast is het ook nog eens veel beter voor je gewrichten. Ik adviseer je daarom een combinatie te doen en ik leg je uit waarom.

Inhoudsopgave

Wat zijn krachtoefeningen?

Wat zijn krachtoefeningen?
Wat zijn krachtoefeningen?

Krachtoefeningen zijn oefeningen die je doet met gewichten, op apparaten of op de mat met je eigen gewicht. De nadruk ligt op het versterken van je spieren en niet op je conditie.

Je doet de oefeningen op een gecontroleerde manier en maakt elke oefening steeds iets zwaarder, zodat je spierkracht vooruit gaat. Dit is een ander soort training dan hardlopen en fietsen, daarbij gaat het veel meer om je uithoudingsvermogen.

Misverstanden over krachtoefeningen

Veel mensen, vooral vrouwen, denken nog steeds dat krachttraining alleen iets is voor goedgetrainde sporters. Dat is een misverstand. Krachtoefeningen zijn voor iedereen op elk niveau en op elke leeftijd goed. Alleen al door oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht kun je heel veel resultaat bereiken en je lichaam een stuk sterker, slanker en fitter maken. Dat kan op elk niveau! Dus ook jij kunt krachtoefeningen doen met heel weinig middelen. Ik geef je zo een paar tips.

Van krachtoefeningen val je meer af dan van hardlopen

Ook denken veel vrouwen dat je van krachttraining aankomt, wat natuurlijk onzin is, je valt er juist van af! De meeste mensen weten dat niet. Daarom zie ik in het park zoveel mensen hardlopen en staan veel vrouwen in de sportschool alleen maar op een crosstrainer, fiets of hardloopband. Dat is op zich goed voor je hart en je conditie, maar voor je vetverbranding kun je beter ook krachtoefeningen gaan doen!

Waarom is trainen met gewichten of met je eigen lichaamsgewicht goed?

Bij krachtoefeningen of spierversterkende oefeningen concentreer je je op het sterker maken van je spieren, pezen, banden, gewrichten en botstructuur. Het gaat dus niet om je conditie, maar om je kracht. Op een gecontroleerde manier doe je oefeningen waarmee je je spieren bijna tot het uiterste belast. Daarna bouw je een rustperiode in van minimaal 48 uur. In die tijd krijgen je spieren tijd om te herstellen en sterker te worden.

Een mooie vorm in je lichaam en je vetverbranding gaat omhoog

Door je spieren sterker te maken krijg je een mooie vorm in je lichaam en je vetverbranding gaat omhoog, ook in rust. Je bereikt deze dingen niet met hardlopen. Integendeel, als je alleen hardloopt belast je je spieren, pezen, banden en gewrichten en doe je niks voor je botstructuur en de vorm van je lichaam. Daarom zie ik veel mensen geblesseerd raken door het hardlopen en lopen veel hardlopers een beetje gebogen.

Goed tegen osteoporose en het vertraagt de veroudering

Een ander bijkomend voordeel van spierversterkende oefeningen is dat je in het dagelijks leven minder kwetsbaar bent. Je botstructuur wordt sterker en je beweegt makkelijker, zodat je minder snel iets breekt. Ook helpt krachttraining tegen osteoporose. Je kunt tot op hoge leeftijd aan krachttraining beginnen en er mee doorgaan. Het vertraagt de veroudering van je cellen en is goed voor je slaap. Tot slot is krachttraining ook goed voor je humeur omdat je lichaam meer dopamine en serotonine aanmaakt.

Zijn Bodypump, Pilates en andere groepslessen ook goed?

Vaak krijg ik de vraag of groepslessen zoals Bodypump en Pilates ook gelden als krachttraining? Op zich zijn deze groepslessen prima, maar ze vervangen niet de krachttraining! Deze groepslessen zijn een tussenvorm, de zogeheten kracht-uithoudings-trainingen, waarbij je zowel je conditie als je kracht verbetert. Ik leg het uit.

Bij Bodypump train je kracht-uithouding, het is een tussenvorm

Bij Bodypump gebruik je een stang met gewichten. Op de maat van muziek werk je een trainingsprogramma voor de grote spiergroepen af. Je bepaalt zelf hoeveel gewicht je op je stang neemt. De oefeningen zijn per spiergroep steeds min of meer hetzelfde. Elke 3 maanden verandert de muziek en het schema, maar in grote lijnen doe je dezelfde bewegingen. De oefeningen gaan in een vrij hoog tempo en met veel herhalingen. Mijn advies is om naast Bodypump ook krachttraining te doen, waarbij je ook andere spiergroepen pakt en waarbij je minder herhalingen, langzamer en met zwaardere gewichten. Je zult het effect merken!

Pilates is goed voor het centrum van je lichaam, maar doe ook krachttraining

Pilates is een lichte vorm van krachttraining, voornamelijk gericht op het versterken van je bekken, buik en onderrug.

Het is goed voor je houding, balans en interne coordinatie. Dit is op zich heel goed, maar je beenspieren en armen komen nauwelijks aan bod en je valt er niet van af. Daarom adviseer ik je naast Pilates ook spierversterkende oefeningen te doen.

Welke oefeningen kun je doen?

Welke oefeningen zou je dan kunnen doen? Als je net begint is het belangrijk eerst de grote spiergroepen te trainen: borst, benen, billen, rug en schouders en het steeds iets zwaarder te maken. Hier heb ik in mijn programma’s supergoede oefeningen voor die je thuis kunt doen. Daarin ontvang je vier weken lang elke week een nieuwe online workout-video. Dat werkt echt supergoed in combinatie met de voedingslessen en na vier weken ben je al met sprongen vooruit gegaan.

Krachtoefeningen zijn de beste manier om af te vallen!

Krachtoefeningen zijn een goede ondersteuning bij het afvallen. Dat weten de meeste mensen niet, die denken dat je eindeloos moet hardlopen, fietsen of crosstrainen. Door je spieren sterker te maken verhoog je je verbranding ook als je slaapt of zit, dit heet het rustmetabolisme. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je verbranding. Daarnaast zijn spierversterkende oefeningen belangrijk voor je botstructuur en gewrichten.

Je krijgt een mooie vorm in je lichaam

Ook helpen de oefeningen je om vorm in je lichaam te houden (of te krijgen ;-)). Ik ken mensen die tientallen kilo’s zijn afgevallen en er daarna nog steeds vormeloos uitzien. Dat is zonde en dat kan beter als je tijdens het afvallen krachtoefeningen doet! Door spierversterkende oefeningen te doen versnel je het afvallen en je krijgt een mooie, jonge houding. Ook maken de oefeningen het makkelijker om op gewicht te blijven.

Iedereen kan bewegen, begin vandaag nog

Goed bewegen is superbelangrijk en iedereen kan op elk niveau en met weinig middelen zelf heel veel doen. Ga lekker thuis spierversterkende oefeningen doen en wissel dit af met lekker buiten lopen of hardlopen. Daar heb je heel weinig voor nodig en je kunt vandaag nog beginnen. Doe de oefeningen op je eigen niveau en bouw het rustig op, dan zul je merken dat je vooruit gaat.

Combineer je inspanningen met Clean Eating

Als je eenmaal begint met bewegen is het ook belangrijk je voeding gezonder te maken, anders ben je water naar de zee aan het dragen. Gezonde voeding bepaalt voor 60% je resultaat, en het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Vaak helpen een paar kleine aanpassingen in je ontbijt en snacks al om resultaat te zien.

Mijn ervaring met mijn klanten is dat je in een paar weken al kilo’s afvalt als je ‘s ochtends je boterhammen vervangt door havermout of een van mijn ontbijtsmoothies

Dus als je wilt afvallen en fit wilt worden, ga dan krachtoefeningen doen en pas je voeding aan.

Ga lekker gezond eten zoals in het Blije Darmen Voedingsplan.

Afijn, als je oefeningen opneemt in je dagelijks leven en goed clean gaat eten zul je verbluffende resultaten zien. Heel veel succes!

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Doe jij krachtoefeningen of alleen cardio-trainingen? Of train je helemaal niet? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Buikvet Burner Programma

71 gedachten over “Waarom zijn krachtoefeningen beter dan hardlopen als je wilt afvallen?”

  • Hi Feronica,
   E-Gym is een hele goede basis voor krachttraining, waarmee je snel, effectief en met meer plezier gaat trainen.
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 1. Hallo , Ik ben 51 jaar en ik ben in 1,5 jaar 25 kilo afgevallen van 103 naar 78 met gezond eten en sporten. Gezond eten bestaat uit yoghurt als ontbijt en verder gevarieerd vis met veel groenten. Soms wissel ik vis af met kip, maar ik neem nauwelijks koolhydraten. 2 a 3 liter water per dag mag niet ontbreken. Zoetigheid vermijd ik zo veel mogelijk, heb ik trek in iets overdag of ‘s avonds dan neem ik een stuk fruit. Af en toe wat brood, maar dat zijn dan spelt crackers of notenbrood. Momenteel ligt de focus op spieropbouw door krachtoefeningen en is het dus belangrijk op proteïnen binnen te krijgen, derhalve vul ik mijn yoghurt ‘s morgens en na het sporten aan met 3 lepeltjes eiwit poeder. Na het sporten neem ik ook regelmatig een sauna waarbij ik kies voor 3 x 10 minuten en vooraf, tussendoor, en achteraf een koude douche. Mijn slappe vel begint zich zeker weer te vormen naar mijn afgetrainde lichaam.

  Beantwoorden
 2. ik sport elke dag zwemmen cardio kracht en let op mijn voeding ,maar kracht opbouwen om er goed uit te zien lukt niet maar ben wel algeheel in top vorm.?????

  Beantwoorden
  • Hoi Fonsje,

   Super dat je zo actief bent! Meer dan 70% van je resultaat komt uit je voeding. Eet je al clean? Stuur anders even een mailtje naar [email protected] met je voedingspatroon, dan kunnen we kijken hoe we je het beste kunnen helpen.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 3. Ik wandel, doe af en toe aan intervaltraining, Bodybalance op zondagochtend en sinds kort fiets ik op mijn nieuwe Cube crossfiets. Ik bouw rustig op met fietstochten, omdat ik afgelopen zomer geregeld blessures had. Nu masseer ik af en toe zelf m’n nek-schouders, omdat daar snel spanning zit bij mij. Ik heb ook een geweldige masseuse. Ik luister naar m’n lichaam. Ik heb vorige week een bindweefselmassage gehad en wat dat voor je lichaam doet is amazing. Het geeft echt ruimte in je lijf en het voelt geweldig daarna, ook qua energie. Echt aan te bevelen.

  Beantwoorden
 4. Hallo,
  Ik ben sinds 9 januari aan het lijnen bij een afslankstudio. Ik sport 20 minuten in een cabine van 37 graden. De oefeningen zijn aangepast op de zones waar ik af wil afvallen daarna ik de infraroodcabine 20 minuten om de afvalstoffen beter op gang te laten komen. Ik volg ook een gezond dieet. Ik ben bijna 15 kilo kwijt. Ik ben op de sportschool nu 2 x begonnen met cardiotraining en krachttraining en moest vandaag wegen en hoorde ik dat ik 1 kilo ben aangekomen in 1 week.
  Hoe kan dit en weet iemand een goede tip want ik ben aan het afvallen en wil de kilo’s niet meer terug erop hebben.
  Wie herkent mijn verhaal en wat doe je eraan.
  Ik hoor graag van jullie.
  Groetjes Wilma

  Beantwoorden
 5. Hoi Laurien,
  Wist je dat meer dan 70% van je resultaat uit je voeding komt? Als je veel sport, maar niet afvalt dan komt dit vaak door een verkeerd voedingspatroon. Mogelijk maak je gezonde keuzes, maar maak je daarnaast (onbewust) nog ongezonde keuzes die je vetopslag stimuleren. Om op een gezonde manier af te vallen is het belangrijk om ook te blijven sporten. Sport is belangrijk voor je algehele gezondheid en je krijgt er een mooie vorm van in je lichaam. Wil je op een gezonde en blijvende manier afvallen onder begeleiding? Misschien is het Buikvet Burner Programma dan iets voor jou 🙂

  Groetjes,
  Cynthia
  Team Inge van Haselen

  Beantwoorden
  • Hallo Wil,

   Goed bezig! Als je artrose hebt is het belangrijk om in beweging te blijven. Eet daarnaast veel donkergroene bladgroenten.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 6. Ik sport sinds twee maanden nog iets meer nu iedere dag behalve zondags maar als ik dan een paar uur ga wandelen houd ik donderdags een rustdag!
  Op maandag doe ik +_30 min cardio waarvan +_12min tabata training op crostrainer daarna +_ half uur wat krachttraining op apparaten, daarna +_20 min oefeningen met de kettebel!
  Dinsdag soms wat oefeningen op de mat en dan een zumba les of Pilatus en zumba
  Woensdag bodyshape maar sinds 2 weken nu bodypump
  Donderdag rust of soms oefeningen als ik woensdag bodyshape heb gedaan dan donderdag kracht! Vrijdag rondje kracht training en zumba geen kracht als ik dat donderdag heb gedaan probeer niet 2 dagen achter elkaar te doen!
  En zaterdag doe ik mijn spinning les! Ondanks dit vele sporten val ik niets af! Heb geen weegschaal maar voel het aan mijn kleding! Vorige meting op sportschool gaf aan na 1jaar krachttrIning niet afgevallen geen vet verbrand en geen spiergroei ? Mij een heel groot raadsel ook op de sportschool snappen ze het geloof ik niet! Snap jij hoe dit kan? Heeft het te maken met mijn voeding? Eet vegetarisch geen suiker e nrs geen brood wel kwark 1x per week 3 eieren soms groene smoothies sapjes uit slowjuicer bv. bietensap met appel of wortel komkommer gembersap havermout soms warm met amandelmelk kaneel rozijntjes en appel of koud met biologische karnemelk en 2 eetl b kwark met kaneel rozijntjes of peer! Soms een superfoodsmoothie na krachttraining van bv. mango water en maca cacao greens for life henneppoeder of weypoeder en een halve avocado. Wel 2x per dag handje gemengde noten biologisch met wat rozijntjes savonds gewokte groente met kip soms met quinoa of gebakken omelet met veel groenten zonder brood of vegetarisch lasagne of groentesoep soms tussendoor of als lunch een haverrijstwafel met wat lactosevrije smeersel met rode pesto plakje kipfilet beetje rucola met een gedroogd tomaatje of met hutenkaze en wat avocado wel eet ik bijna iedere dag wat olijven +_stuk of 10 verder eet ik nooit hele grote porties! maar mijn vriendin zegt dat ik niet op vaste tijden eet en dat dat slecht is? Ze is slanker dan mij eet meer/vaker als mij en sport iets minder! en zij eet wel brood! Hopelijk word je er wijs uit en kan je mij mischien uitleggen wat ik fout doe? Een desperate sportfanaat! BVD hartelijke groeten

  Beantwoorden
 7. Ik sport momenteel niet, heb in juli een dubbelzijdige longembolie, longontsteking en trombose gehad. Nu wandel ik om m’n conditie weer op pijl te krijgen. Heb je tips voor mij? Groetjes Paulien

  Beantwoorden
 8. Hallo Inge, Ik probeer al jaren wat af te vallen maar het lukt niet.
  Ik loop 1 a 2 keer in de week hard. afwisselend 7km, 10km, of interval. 1 keer in de week yoga les. 3 keer in de week thuis yoga. gemiddeld 2 keer in de week tennissen en sinds kort een kettlebell gekocht van 8 kilo waarmee ik bijna dagelijks 20 minuten oefeningen doe. Wat eten betreft neem ik zo min mogelijk brood en suiker. wel haver vlokken met noten en superfoods (chiazaad, lijnzaad, gojibessen enz.Tussen de middag vaak een salade met vette vis. Tussendoor een zelf gemaakte groene smoothie. voor het avond eten ook vaak een salade met gegrilde aardappels (vaak zoete) vis of een stukje vlees. Ik gebruik zoveel mogelijk verse ingrediënten. Veel groene thee en minstens 3 liter water per dag. ‘savonds wil ik nog wel eens zondigen met soms een wijntje (5 per week) en wat zoutjes of een stukje kaas. Ik voel me op zich wel fit maar ben toch zeker 10 kilo te zwaar. Wat kan ik nog meer doen?

  Beantwoorden
 9. Beste mevrouw inge, uw advies is het meest beste advies wat ik tot nu toe heb gekregen, over de verschillen, dit soort van info krijgt men heel moeilijk, ik stuur dit puur om u te bedanken en dat zulke nuttige info heel erg welkom is voor iemand die het heel moeilijk heeft met zijn of haar training. Vanaf nu kracht training, en heel erg super fijn dat u heel duidelijk bent over de verschillende soorten training. Met heel veel respect en een diepe buiging voor u. Super bedankt

  Beantwoorden
 10. Hallo Inge. Mijn vriendin die tegenwoordig 5 x per week naar de sportschool gaat zegt dat je voor de ‘workout’ moet eten (zeg maar een uur van te voren). Ik heb altijd aangenomen dat je juist beter na de ‘workout’ kan eten. We doen beide krachttraining waarbij m’n vriendin ook nog aan Thai boxen doet. Groet, Albertus

  Beantwoorden
  • Hallo Albertus,
   Super dat jij en je vriendin zo aan het sporten zijn! Als je conditietraining doet zoals fietsen of hardlopen kun je dit prima op een nuchtere maag doen. Als je krachttraining gaat doen is het het beste om een 1,5 uur van te voren iets te eten. Dit kan zijn een gezonde snack of een hoofdmaaltijd. Voor gezonde maaltijden zou je kunnen kijken naar het Gezonde Lifestyle Recepten eBook. Kun je hiermee vooruit?
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

   Beantwoorden
 11. ik sport nu al een jaar ..nog nooit in mijn leven een sportschool van binnen gezien maar op mijn 38ste vanwege doktersadvies op mijn conditie op te bouwen nu op de sportschool ..ik sport twee keer in de week ruim een uur tot anderhalf uur eerst op de loopband 20 min darna de stepper 15 min daarna roeien 10 min qwa cal verbruik ik 500 totaal van alle apparaten daarna ga ik nog ff op zon buikspierapparaat en nog wat losse oefeningetjes ..ik val niet echt af maar kom ook niet bij ,,maar moet zeggen ben niet dik zit op normaal gewicht ..blangrijkste is ik vindt het leuk en voel me er goed bij zit boordevol energie als ik thuis kom na het sporten

  Beantwoorden
 12. Beste Inge, ik doe 6 dagen per week aan cycling, spinning en rpm. Nu heeft mijn clubmanager het advies gegeven om 2 maal per week max dit te doen en 2x per week miloncirkel. Maar zou ik ook gewoon 6x per week kunnen fietsen en 3x per week daaraan krachttraining kunnen toevoegen?

  Beantwoorden
  • Hallo Hedy, 6x per week cycling, spinning en rpm lijkt mij ook overdreven. Waarom train je zo eenzijdig en zo veel? Wat is je doelstelling? Ik zou inderdaad krachttraining toevoegen en het aantal cardiotrainingen terug brengen naar 2 of 3x per week. Je lichaam heeft ook rust nodig. Maar eerst dit: waarom train je zo eenzijdig en zo veel? Heb je een bepaal doel daarmee?

   Beantwoorden
 13. Ik train 3x in de week een half uur met de kettlebel en 2x in de week bodypump op de sportschool. Daar wil ik binnenkort ook met crossfit gaan beginnen. En verder probeer ik 1x per week hard te lopen. In combinatie met clean eating voel ik me daar prima bij.

  Beantwoorden
 14. Hoi Inge,
  Ik sport als volgt:
  5 x in de week cardio training (afwisselend fiets, loopband, step, crosstrainer, roeien) afgewisseld met krachttraining, zowel op apparaten als op de mat (ma, di, do, vr en za/ per dag 1,5 a 2 uur) waarbij ik de spiergroepen afwissel + 1 x in de week een intensieve powerwalk-training van 1,5 uur waarbij het accent niet alleen op wandelen ligt, ook oefeningen maken deel uit van de training.

  Beantwoorden
 15. 2 x pw hardlopen (training voor halve marathons), 3 x pw krachttraining, aanvullend nog wat extra cardio en core training. Uiteraard let ik op mijn voeding. Is voor mij prima, ben topfit.

  Beantwoorden
 16. 2 x pw hardlopen (training voor halve marathons), 3 x pw krachttraining, aanvullend nog wat extra cardio en core training. Uiteraard let ik op mijn voeding. Is voor mij prima, ben topfit.

  Beantwoorden
 17. Goedenavond hier een reaktie op Uw mailtje over oefeningen, m.n. krachtoefeningen. Nu ik ben 73 jaar en fiets heel veel en als ik het aankan ‘s avonds touwtje springen, bevalt mij heel goed. Hartelijke groet Ria.

  Beantwoorden
 18. Goedenavond hier een reaktie op Uw mailtje over oefeningen, m.n. krachtoefeningen. Nu ik ben 73 jaar en fiets heel veel en als ik het aankan ‘s avonds touwtje springen, bevalt mij heel goed. Hartelijke groet Ria.

  Beantwoorden
 19. Zo…. Ben enigszins uit t veld geslagen. Ik ren twee keer per weekdag spin 1 keer, en ga twee keer pumpen met veel plezier. Denkend dat ik daarmee de volledige dekking heb t goed te doen! Ook verhoog ik mijn gewichten bij de pump regelmatig…. En nu denk ik; jeetje ben ik dus helemaal niet goed bezig geweest al die maanden. Geen krachttraining gedaan dus.
  Pffff voel me er niet fijn van. Had eindelijk een lekker ritme gevonden want met 3 kindjes is sporten moeilijker te plannen. En ik vind t veel leuker dan in mijn eentje krachttraining te doen.
  Heb ook tijdje Pt gedaan maar vind ik ook niet zo leuk als groepsles, ik ren nl al alleen.
  Zelf aan de trx en bosu bal heb ik ook gedaan maar 2 x pumpen vond ik leuker. Nu denk ik; moet ik dan nog meer tijd gaan inplannen voor sport en ook nog eens. Extra krachttraining gaan doen?? Waar haal ik de tijd vandaan? En hoe doe ik t dan? Ik sport ook voor ontspanning.

  Gr. D

  Beantwoorden
 20. Zo…. Ben enigszins uit t veld geslagen. Ik ren twee keer per weekdag spin 1 keer, en ga twee keer pumpen met veel plezier. Denkend dat ik daarmee de volledige dekking heb t goed te doen! Ook verhoog ik mijn gewichten bij de pump regelmatig…. En nu denk ik; jeetje ben ik dus helemaal niet goed bezig geweest al die maanden. Geen krachttraining gedaan dus.
  Pffff voel me er niet fijn van. Had eindelijk een lekker ritme gevonden want met 3 kindjes is sporten moeilijker te plannen. En ik vind t veel leuker dan in mijn eentje krachttraining te doen.
  Heb ook tijdje Pt gedaan maar vind ik ook niet zo leuk als groepsles, ik ren nl al alleen.
  Zelf aan de trx en bosu bal heb ik ook gedaan maar 2 x pumpen vond ik leuker. Nu denk ik; moet ik dan nog meer tijd gaan inplannen voor sport en ook nog eens. Extra krachttraining gaan doen?? Waar haal ik de tijd vandaan? En hoe doe ik t dan? Ik sport ook voor ontspanning.

  Gr. D

  Beantwoorden
 21. Ik heb mijn ideale training gevonden in 2 à 3 x per week een kettlebell training van 20-30 min en verder nordic walking en/of zwemmen, net wat het weer toelaat. Er staan goede schema’s met uitleg op you-tube. Ik vind de kettlebell echt ideaal!

  Beantwoorden
 22. Ik heb mijn ideale training gevonden in 2 à 3 x per week een kettlebell training van 20-30 min en verder nordic walking en/of zwemmen, net wat het weer toelaat. Er staan goede schema’s met uitleg op you-tube. Ik vind de kettlebell echt ideaal!

  Beantwoorden
   • Hallo Eefje, zo’n buik-billen-benen training is vaak een combinatie van kracht en cardio. Het is supergoed voor deze zone ;-. Daarnaast zou ik zeker ook krachttraining doen voor de rest van je lichaam.

    Beantwoorden
  • Hallo Marissa, het beste kun je eerst krachttraining doen en daarbij ook oefeningen met hoge hartslag. Als je tijdens die training alles hebt gegeven en dan nog energie hebt, doe dan nog cardio. Zelf adviseer ik om tijdens krachttraining alles te geven en op de andere dagen je cardio te doen.

   Beantwoorden
   • Hallo Eefje, zo’n buik-billen-benen training is vaak een combinatie van kracht en cardio. Het is supergoed voor deze zone ;-. Daarnaast zou ik zeker ook krachttraining doen voor de rest van je lichaam.

    Beantwoorden
  • Hallo Marissa, het beste kun je eerst krachttraining doen en daarbij ook oefeningen met hoge hartslag. Als je tijdens die training alles hebt gegeven en dan nog energie hebt, doe dan nog cardio. Zelf adviseer ik om tijdens krachttraining alles te geven en op de andere dagen je cardio te doen.

   Beantwoorden
 23. Ik heb begrepen dat twee keer in de week kracht training een heel mooi streven zou zijn. Body punp is hier onder andere een goede les voor heb ik inmiddels begrepen.
  Mag bbb en/of bbbb ook mee gerekend worden als krachttraining? Of is dat cardio? Je maakt bij deze les wel gebruik van gewichten?
  Ik zou het echt super op prijs stellen als ik antwoord krijg!!!

  Beantwoorden
 24. Ik heb begrepen dat twee keer in de week kracht training een heel mooi streven zou zijn. Body punp is hier onder andere een goede les voor heb ik inmiddels begrepen.
  Mag bbb en/of bbbb ook mee gerekend worden als krachttraining? Of is dat cardio? Je maakt bij deze les wel gebruik van gewichten?
  Ik zou het echt super op prijs stellen als ik antwoord krijg!!!

  Beantwoorden
 25. Ik had een vraag mij personal trainer zeg dat je de gewone aberaten in de sportschool aan komt om je spiermassa gaat kweken Toen ik vroeger op dieet was en die aberaten gebruikte merkte ik wel dat ik steeds aan kwam en weinnig effect had en had ook wel rug pijn er van. Ik heb de Ab Circle Pro sow aberaat van tesell om heel je buik zones te trainen je moet dan naar links en rechts draaien en je kan ook sow in stellen dat je ook je bennen kan trainen personal trainer zeg dat niet helpt hoe kijken jullie daar tegen aan kan je van buik aberaten aan komen of heb gewoon geen effect. en me derder vraag is Hoe zwaar moetje gewicht zijn om de maximale effect te krijgen en dat je niet te veel spiermassa opbouwd dat je aan komt. groetjes roxanne

  Beantwoorden
 26. Ik had een vraag mij personal trainer zeg dat je de gewone aberaten in de sportschool aan komt om je spiermassa gaat kweken Toen ik vroeger op dieet was en die aberaten gebruikte merkte ik wel dat ik steeds aan kwam en weinnig effect had en had ook wel rug pijn er van. Ik heb de Ab Circle Pro sow aberaat van tesell om heel je buik zones te trainen je moet dan naar links en rechts draaien en je kan ook sow in stellen dat je ook je bennen kan trainen personal trainer zeg dat niet helpt hoe kijken jullie daar tegen aan kan je van buik aberaten aan komen of heb gewoon geen effect. en me derder vraag is Hoe zwaar moetje gewicht zijn om de maximale effect te krijgen en dat je niet te veel spiermassa opbouwd dat je aan komt. groetjes roxanne

  Beantwoorden
 27. Trouwens belastend bewegen (wandelen, dansen, joggen) is beter voor je botopbouw dan bijvoorbeeld fietsen, zwemmen etc. en kan zo osteoporose tegen gaan.

  Beantwoorden
 28. Trouwens belastend bewegen (wandelen, dansen, joggen) is beter voor je botopbouw dan bijvoorbeeld fietsen, zwemmen etc. en kan zo osteoporose tegen gaan.

  Beantwoorden
 29. Een uur stevig wandelen doet ook wonderen!! Misschien nog wel meer dan een uur fanatiek spinning. Dan heb je nl. grote kans dat je anaeroob traint en dan verbrand je alleen maar suikers ipv vet. Trouwens spieren kweken is een hele goede optie. Elke kilo spieren verbrand 100 cal. per dag in rusttoestand. Vaak verlies je naast vet ook spieren als je afvalt, vandaar dat je basisstofwisseling dan lager wordt.

  Beantwoorden
 30. Een uur stevig wandelen doet ook wonderen!! Misschien nog wel meer dan een uur fanatiek spinning. Dan heb je nl. grote kans dat je anaeroob traint en dan verbrand je alleen maar suikers ipv vet. Trouwens spieren kweken is een hele goede optie. Elke kilo spieren verbrand 100 cal. per dag in rusttoestand. Vaak verlies je naast vet ook spieren als je afvalt, vandaar dat je basisstofwisseling dan lager wordt.

  Beantwoorden
 31. Dag Inge & Yvon,

  Vraag 1: Ik neem ‘s avonds wel eens een gekookt eitje, het geel haal ik er uit voor de cholesterol. .
  Na mijn beroerte heb ik nu met medicijnen een totaal Cholestrol van 3.8, is toch keurig hé?!

  Vraag 2: We eten met de Kerst vissalade met vrij veel verschillende vissoorten en de aardappelen in balletjes met vis apart. Ik drink allang niet meer van juli 2007 dat is algezond. Wil ik een tussendoortje dan kijk ik naar jullie receptenboek.

  Mvgr. Janus.

  Beantwoorden
  • Hoi Janus,

   Bedankt voor je bericht. Jij bent al langere tijd goed bezig! Een eitje per dag is inderdaad uitstekend!
   Verder is het super dat je helemaal niet meer drinkt… petje af!

   Beantwoorden
 32. Dag Inge & Yvon,

  Vraag 1: Ik neem ‘s avonds wel eens een gekookt eitje, het geel haal ik er uit voor de cholesterol. .
  Na mijn beroerte heb ik nu met medicijnen een totaal Cholestrol van 3.8, is toch keurig hé?!

  Vraag 2: We eten met de Kerst vissalade met vrij veel verschillende vissoorten en de aardappelen in balletjes met vis apart. Ik drink allang niet meer van juli 2007 dat is algezond. Wil ik een tussendoortje dan kijk ik naar jullie receptenboek.

  Mvgr. Janus.

  Beantwoorden
  • Hoi Janus,

   Bedankt voor je bericht. Jij bent al langere tijd goed bezig! Een eitje per dag is inderdaad uitstekend!
   Verder is het super dat je helemaal niet meer drinkt… petje af!

   Beantwoorden
 33. Hallo Inge en Yvon,

  Ja, ik wist dat spierversterkende oefeningen belangrijk zijn. Uit jullie lessen bleek dat ook weer duidelijk. Ik ben vanaf half september dan ook aan het trainen bij een sportschool om weer meer figuur in mijn lichaam te krijgen.
  Ik doe twee keer in de week twee circuits met spierversterkende oefeningen, twee Fit and Fun rondjes, waarbij spierversterkende oefeninen worden gecombineerd met cardio en een les van 10 minuten met buikspieroefeningen. Op deze manier komen al de spiergroepen aan de beurt.
  Nu heb ik door het vele afvallen dat ik in mijn leven heb gedaan (dit is natuurlijk de laatste keer want nu blijf ik gezond eten!) erg slappe borsten gekregen. Zijn er oefeningen die hier iets aan kunnen doen?

  Groet,
  Rianne

  Beantwoorden
  • Hoi Rianne,

   Je bent super goed bezig! Ik adviseer je om allerlei borstoefeningen op te emen in je programma; zoals verschillende soorten push ups ; op de grond, vanaf een bal of een bankje, tegen een bankje aan. Maar ook borstoefeningen met dumbels op een verhoogd bankje, plat bankje, Je kunt varieeren in de oefeningen zoals chestpress en chestflys.
   Gaat het eens een aantal weken proberen en ik weet zeker dat je resultaat gaat merken.
   Groet, Inge

   Beantwoorden
 34. Hallo Inge en Yvon,

  Ja, ik wist dat spierversterkende oefeningen belangrijk zijn. Uit jullie lessen bleek dat ook weer duidelijk. Ik ben vanaf half september dan ook aan het trainen bij een sportschool om weer meer figuur in mijn lichaam te krijgen.
  Ik doe twee keer in de week twee circuits met spierversterkende oefeningen, twee Fit and Fun rondjes, waarbij spierversterkende oefeninen worden gecombineerd met cardio en een les van 10 minuten met buikspieroefeningen. Op deze manier komen al de spiergroepen aan de beurt.
  Nu heb ik door het vele afvallen dat ik in mijn leven heb gedaan (dit is natuurlijk de laatste keer want nu blijf ik gezond eten!) erg slappe borsten gekregen. Zijn er oefeningen die hier iets aan kunnen doen?

  Groet,
  Rianne

  Beantwoorden
  • Hoi Rianne,

   Je bent super goed bezig! Ik adviseer je om allerlei borstoefeningen op te emen in je programma; zoals verschillende soorten push ups ; op de grond, vanaf een bal of een bankje, tegen een bankje aan. Maar ook borstoefeningen met dumbels op een verhoogd bankje, plat bankje, Je kunt varieeren in de oefeningen zoals chestpress en chestflys.
   Gaat het eens een aantal weken proberen en ik weet zeker dat je resultaat gaat merken.
   Groet, Inge

   Beantwoorden
 35. Hoi Inge. Wie moet je nu geloven, ik krijg hier heel verschillende antwoorden op. Er zijn mensen die zeggen dat je veel spierweefsel op bouwt, en negatief zijn over die apparaten bij de sportschool. Nu doe ik zelf niet aan die gewichttraining, omdat ik artrose heb, en niet mijn armen hoog kan houden zoals het eigenlijk moet, heb het wel geprobeerd maar steeds heel veel pijn gehad. Bijna huilend bij de sportschool weg van de pijn die meteen zijn kop op steekt. Nu doe ik 3x per week een uur spinning, 1x per week 1½ zwemmen, en 3x per week 1½ uur stevig stappen (wandelen). Dus zit ik niet echt achter de geraniums, maar probeer zoveel mogelijk te bewegen om zo toch wat gewicht te verliezen. En dat gaat langzaam naar beneden, maar het gaat.

  Beantwoorden
 36. Hoi Inge. Wie moet je nu geloven, ik krijg hier heel verschillende antwoorden op. Er zijn mensen die zeggen dat je veel spierweefsel op bouwt, en negatief zijn over die apparaten bij de sportschool. Nu doe ik zelf niet aan die gewichttraining, omdat ik artrose heb, en niet mijn armen hoog kan houden zoals het eigenlijk moet, heb het wel geprobeerd maar steeds heel veel pijn gehad. Bijna huilend bij de sportschool weg van de pijn die meteen zijn kop op steekt. Nu doe ik 3x per week een uur spinning, 1x per week 1½ zwemmen, en 3x per week 1½ uur stevig stappen (wandelen). Dus zit ik niet echt achter de geraniums, maar probeer zoveel mogelijk te bewegen om zo toch wat gewicht te verliezen. En dat gaat langzaam naar beneden, maar het gaat.

  Beantwoorden
 37. Ik deed altijd jarenlang cardio en apparaten maar mjn buikje is nooit helemaal weg gegaan en daar trainde ik voor. Vaak deed ik dezelfde apparaten. Nu weet ik hoe je moet trainen namelijk m dat je meer oefeningen moet doen met je eigen gewicht en met halters, dumbels of core oefeningen met een fitness bal. En af en toe 4 a 6 weken je training veranderen met andere oefeningen. Die sport spellen van de wii Helpen die nou ook ? Ik heb zelf ook een Wii spel en ik wil graag weten als je met met beenband en weerstand traint of dat enig effect heeft. Groetjes Roxanne

  Beantwoorden
  • Hoi Roxane,
   Inmiddels weet je goed hoe je het beste kunt trainen. Wat betreft de Wii spelletjes. Lijkt me erg leuk en je beweegt intensief. Dus altijd goed.
   Groet, Inge

   Beantwoorden
 38. Ik deed altijd jarenlang cardio en apparaten maar mjn buikje is nooit helemaal weg gegaan en daar trainde ik voor. Vaak deed ik dezelfde apparaten. Nu weet ik hoe je moet trainen namelijk m dat je meer oefeningen moet doen met je eigen gewicht en met halters, dumbels of core oefeningen met een fitness bal. En af en toe 4 a 6 weken je training veranderen met andere oefeningen. Die sport spellen van de wii Helpen die nou ook ? Ik heb zelf ook een Wii spel en ik wil graag weten als je met met beenband en weerstand traint of dat enig effect heeft. Groetjes Roxanne

  Beantwoorden
  • Hoi Roxane,
   Inmiddels weet je goed hoe je het beste kunt trainen. Wat betreft de Wii spelletjes. Lijkt me erg leuk en je beweegt intensief. Dus altijd goed.
   Groet, Inge

   Beantwoorden
 39. Gooi eens wat meer weerstand op je crosstrainer of tijdens het spinnen op je trappers dan doe je kracht en hartslag in één.

  scheelt toch weer een uurtje trainen.

  Groet Jan D

  Beantwoorden
 40. Gooi eens wat meer weerstand op je crosstrainer of tijdens het spinnen op je trappers dan doe je kracht en hartslag in één.

  scheelt toch weer een uurtje trainen.

  Groet Jan D

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend