Hoe kom je van suikerverslaving af?

Laatste update:

Als je gezond wilt afvallen herken je misschien wel het probleem van Stevelina. Ze stuurde me een email met een noodkreet:

“Ik wil zo graag van mijn suikerverslaving af komen en dat is de GROOTSTE oorzaak dat het afvallen niet lukt. Hebben jullie een idee hoe ik van de suiker af kan komen? Als ik een poosje geen suiker op heb word ik beverig, moe, slechte concentratie enz.”

Mijn Advies:

Stevelina, bedankt voor deze goede vraag. Ik merk dat heel veel mensen met dit probleem zitten. Suikerverslaving is in mijn ogen een echte verslaving, ook al is er nog geen behandeling voor bij de Jellinek.

Het komt steeds meer voor, grotendeels veroorzaakt door een overdaad aan synthetische suikers in de moderne voedingsproducten. Voordat ik mijn tips geef hoe je hier daadwerkelijk vanaf kunt komen, leg ik eerst nog even wat meer uit over suiker.

Ik merk dat heel veel mensen met dit probleem zitten. Dit is in mijn ogen een echte verslaving, ook al is er nog geen behandeling voor bij de Jellinek. Het komt steeds meer voor, grotendeels veroorzaakt door een overdaad aan suikers in de moderne voedingsproducten.

Het is ook de grootste veroorzaker van buikvet en de belangrijkste reden waarom afvallen soms niet lukt. Je kunt er zelf heel veel aan doen!In dit artikel geef ik je vijf praktische tips hoe je van je suikerverslaving afkomt:

Inhoudsopgave

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker behoort samen met zetmeel tot de voedingsgroep koolhydraten. Koolhydraten heb je nodig voor je dagelijkse energievoorziening. Daarom zijn er ook nog steeds veel mensen die denken dat je elke dag iets zoets nodig hebt voor je energieniveau.

Maar dat is onzin, je kunt veel beter je koolhydraten halen uit groente, linzen, bonen en quinoa. Meer hierover ontdek je in het Buikvet Burner Programma.

Wanneer je van je suikerverslaving wil afkomen is het goed iets meer kennis te hebben over de soorten suikers die er zijn en waar ze in zitten. Dat maakt het makkelijker je keuzes te maken.

De slechtste soort suiker die er is en die je dus moet zien te vermijden is de geraffineerde suiker (in de fabriek bewerkt). Deze suiker vind je in alle koek en snoep, maar ook verborgen in heel veel voorverpakte producten in de supermarkt.

Wanneer je deze suiker neemt, krijg je een korte kick (de verslaving…) en daarna daalt je energieniveau en voel je je moe. Je wordt er dik van en haalt er geen enkele voedingsstof uit.

Meer dan 50 verschillende benamingen

Wist je dat de voedingsindustrie meer dan 50 (!) verschillende benamingen heeft voor suiker? Het is daarom geen wonder dat je het vaak niet door hebt dat je veel suiker binnen krijgt. Suiker zit in koek en snoep, maar ook in sauzen, soepen, kant-en-klaarmaaltijden, ontbijtkoek, cruesli en vruchtenyoghurt.

Koks in restaurants verwerken ook vaak veel suiker in hun gerechten. Niet alleen in de toetjes, maar ook in soepen, salades en groente- en vleesgerechten. Ik ken mensen die suiker bij de worteltjes doen en de lijst gaat door en door.

Heb je pakjes eten in je koelkast of voorraadkast? Kijk dan eens naar de ingrediënten en zoek naar benamingen als suiker, maltodextrose, glucose, fructose, melasse, rietsuiker, palmsuiker enzovoort.

Natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers vind je onder meer in fruit. Deze suikers zijn gezonder dan geraffineerde suikers omdat ze in je lichaam minder snel verbranden en voor minder pieken in je stofwisseling zorgen, door de combinatie met andere gezonde voedingsstoffen en vezels.

Dus je kunt gerust 1 of 2  hele stuks fruit per dag eten. Neem het fruit wel in de ochtend, en niet meer later op de dag, want dan zijn je glycogeenvoorraden in je spieren vol en slaat je lichaam de suikers meer op als vet.

Maar let op, ook natuurlijke suiker zijn suikers. Daarom adviseer ik je ook hier zoveel mogelijk van af te kicken. Dus neem ook geen honing, agavesiroop en stevia meer. Dit houdt je zoete smaak in stand. Verder adviseer ik je geen geperst fruit te nemen, ook niet als het vers geperste sap is, want dan haal je de vezels eruit en krijg je weer de pieken in je bloedsuikerspiegel.

Hoe ontstaat suikerverslaving?

Het punt is dat suikerverslaving een echte verslaving is. Geraffineerde suikers en ook kunstmatige zoetstoffen zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen. Daardoor ga je je lekker voelen. Geen wonder dat het heel moeilijk is hier vanaf te komen. Je lichaam probeert steeds dat lekkere gevoel weer terug te krijgen. En dat gaat het makkelijkste en snelste via de geraffineerde suikers.

hoe suikerverslaving werkt
Hoe suikerverslaving werkt

Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?

Onderschat de suikerverslaving niet. Het is een echte verslaving, die je alleen met heel veel wilskracht en discipline kunt overwinnen. Maar het goede nieuws is, dat er genoeg voorbeelden zijn van mensen die dit is gelukt. Hoe zou je dit kunnen aanpakken?

Ik geef je mijn beste 5 tips om van je zoete smaak af te komen:

Tip 1: Ken jezelf

Sommige mensen komen -net als bij stoppen met roken- het beste van een verslaving af door in 1x radicaal te stoppen. Anderen kunnen beter geleidelijk afbouwen. Welke aanpak spreek jou het meeste aan? Wees eerlijk tegen jezelf over je eigen mogelijkheden en beslis nu welke aanpak je gaat volgen.

Kies je de geleidelijke weg? Maak dan een plan op papier hoe je elke week iets minder suiker eet. Schrijf een realistisch, maar gedetaillerd plan en hou je daaraan. Kies je voor de radicale weg? Schrijf dan voor jezelf op welke zoetigheden je nooit meer eet, en welke nog wel. Schrijf ook dan precies op hoeveel van wat.

Als je je plannen opschrijft is de kans van slagen tientallen malen groter, dus neem deze moeite.

Tip 2: Verandering begint bij hoe je denkt

Gebruik je denkkracht om jezelf te veranderen. Alle veranderingen beginnen in je gedachten. Wat kan helpen is dat je elke dag even stilstaat bij de enorme schade die suiker aanricht in je lichaam. Richt je gedachten naar binnen, naar je hart en je bloedvaten en bedenk hoe zwaar je organen het hebben met het wegwerken van die bergen suiker…

Bedenk hoe moe en futloos je ervan wordt…. Bedenk welke ziektes je over jezelf afroept. Wil je opzettelijk moe en dik zijn? Wil je opzettelijk jezelf vergiftigen en de kans op ernstige ziektes vergroten? Is het volgende koekje of snoepje echt al die ellende waard?

Tip 3: Begin met de voorraadkast schoonmaak

Kijk nog eens goed in je kasten en gooi alles weg wat geraffineerde suiker bevat. Koekjes, snoep, hagelslag en jam. Ook kant-en-klaarmaaltijden kunnen in de vuilnisbak. Gooi ze met veel ritueel vertoon weg en neem je voor deze spullen niet meer te kopen.

Als je toch bezig bent, gooi dan ook alle wit en volkoren brood en pasta weg. Deze producten zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel.

Mijn artikel over wel of niet brood eten heeft heel wat reacties opgeroepen.

Tip 4: Ga puur en natuurlijk eten

Ga minstens 3 weken puur, natuurlijk eten. Je zult dan merken dat je smaak verbetert en dat je suikerverslaving verdwijnt. Het werkt! Dat heb ik nu al bij veel mensen gezien. Sla voldoende gezonde producten in, ook als tussendoortjes. Denk dan aan rauwe noten, een gekookt ei en rauwe groente met amandelpasta.

Weet je niet goed waar je moet beginnen?

Kijk dan eens naar de Intermittent Fasting Kuur

Tip 5: Ga sporten

Gezonde Lifestyle Programma's Inge van Haselen
Ga ook sporten

Ontwikkel voor jezelf een andere manier om toch dat lekkere gevoel te krijgen. Dat is mogelijk door flink te gaan sporten, je lichaam maakt dan endorfine aan waardoor je je heel lekker voelt. Ik weet dat sporten in eerste instantie zwaar is, dus ook hier moet je echt doorzetten en minstens drie weken regelmatig sporten om in de flow te komen.

Wat dat betreft zou het Buikvet Burner Programma een goede stap zijn, omdat je daarin niet alleen kant-en-klare menu’s krijgt, maar ook complete trainingsvideo’s met oefeningen voor thuis krijgt en een compleet trainingsschema voor 3 weken. Je begint direct je lichaam weer te activeren en dat stimuleert je vetverbranding en geeft energie.

Ik hoop dat ik je met deze tips weer verder op weg heb geholpen. Suikerverslaving is misschien moeilijk te overwinnen, maar het kan zeker! Je beloning zal fantastisch zijn omdat je je daarna elke dag een stuk fitter voelt. Een mooi bijkomend voordeel is dat je vanzelf je buikvet begint kwijt te raken. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

146 gedachten over “Hoe kom je van suikerverslaving af?”

  1. Hai Inge,
    Een tip voor als je dan toch eens een gezonde zoetstof wilt gebruiken: biologisch gemalen steviablad, te koop bij Ekoplaza. Puur natuur, enkel biologisch steviablad, geen toevoegingen.
    Dat kan toch wel gerust een keer ?

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend