Hoe kom je van suikerverslaving af?

Als je gezond wilt afvallen herken je misschien wel het probleem Stevelina. Ze stuurde me een email met een noodkreet:

“Ik wil zo graag van mijn suikerverslaving af komen en dat is de GROOTSTE oorzaak dat het afvallen niet lukt. Hebben jullie een idee hoe ik van de suiker af kan komen? Als ik een poosje geen suiker op heb word ik beverig, moe, slechte concentratie enz.”

Mijn Advies:

Stevelina, bedankt voor deze goede vraag. Ik merk dat heel veel mensen met dit probleem zitten. Suikerverslaving is in mijn ogen een echte verslaving, ook al is er nog geen behandeling voor bij de Jellinek.

Het komt steeds meer voor, grotendeels veroorzaakt door een overdaad aan synthetische suikers in de moderne voedingsproducten. Voordat ik mijn tips geef hoe je hier daadwerkelijk vanaf kunt komen, leg ik eerst nog even wat meer uit over suiker.

Ik merk dat heel veel mensen met dit probleem zitten. Dit is in mijn ogen een echte verslaving, ook al is er nog geen behandeling voor bij de Jellinek. Het komt steeds meer voor, grotendeels veroorzaakt door een overdaad aan suikers in de moderne voedingsproducten.

Het is ook de grootste veroorzaker van buikvet en de belangrijkste reden waarom afvallen soms niet lukt. Je kunt er zelf heel veel aan doen!In dit artikel geef ik je vijf praktische tips hoe je van je suikerverslaving afkomt:

Inhoudsopgave

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker behoort samen met zetmeel tot de voedingsgroep koolhydraten. Koolhydraten heb je nodig voor je dagelijkse energievoorziening. Daarom zijn er ook nog steeds veel mensen die denken dat je elke dag iets zoets nodig hebt voor je energieniveau.

Maar dat is onzin, je kunt veel beter je koolhydraten halen uit groente, linzen, bonen en quinoa. Meer hierover ontdek je in Je Body In Balans.

Wanneer je van je suikerverslaving wil afkomen is het goed iets meer kennis te hebben over de soorten suikers die er zijn en waar ze in zitten. Dat maakt het makkelijker je keuzes te maken.

De slechtste soort suiker die er is en die je dus moet zien te vermijden is de geraffineerde suiker (in de fabriek bewerkt). Deze suiker vind je in alle koek en snoep, maar ook verborgen in heel veel voorverpakte producten in de supermarkt.

Wanneer je deze suiker neemt, krijg je een korte kick (de verslaving…) en daarna daalt je energieniveau en voel je je moe. Je wordt er dik van en haalt er geen enkele voedingsstof uit.

Meer dan 50 verschillende benamingen

Wist je dat de voedingsindustrie meer dan 50 (!) verschillende benamingen heeft voor suiker? Het is daarom geen wonder dat je het vaak niet door hebt dat je veel suiker binnen krijgt. Suiker zit in koek en snoep, maar ook in sauzen, soepen, kant-en-klaarmaaltijden, ontbijtkoek, cruesli en vruchtenyoghurt.

Koks in restaurants verwerken ook vaak veel suiker in hun gerechten. Niet alleen in de toetjes, maar ook in soepen, salades en groente- en vleesgerechten. Ik ken mensen die suiker bij de worteltjes doen en de lijst gaat door en door.

Heb je pakjes eten in je koelkast of voorraadkast? Kijk dan eens naar de ingrediënten en zoek naar benamingen als suiker, maltodextrose, glucose, fructose, melasse, rietsuiker, palmsuiker enzovoort.

Natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers vind je onder meer in fruit. Deze suikers zijn gezonder dan geraffineerde suikers omdat ze in je lichaam minder snel verbranden en voor minder pieken in je stofwisseling zorgen, door de combinatie met andere gezonde voedingsstoffen en vezels.

Dus je kunt gerust 1 of 2  hele stuks fruit per dag eten. Neem het fruit wel in de ochtend, en niet meer later op de dag, want dan zijn je glycogeenvoorraden in je spieren vol en slaat je lichaam de suikers meer op als vet.

Maar let op, ook natuurlijke suiker zijn suikers. Daarom adviseer ik je ook hier zoveel mogelijk van af te kicken. Dus neem ook geen honing, agavesiroop en stevia meer. Dit houdt je zoete smaak in stand. Verder adviseer ik je geen geperst fruit te nemen, ook niet als het vers geperste sap is, want dan haal je de vezels eruit en krijg je weer de pieken in je bloedsuikerspiegel.

Lees ook: Welke variant op suiker kun je het beste nemen?

Lees ook: Wat is beter? Zoetjes of suiker in je koffie?

Hoe ontstaat suikerverslaving?

Het punt is dat suikerverslaving een echte verslaving is. Geraffineerde suikers en ook kunstmatige zoetstoffen zorgen voor de aanmaak van dopamine in je hersenen. Daardoor ga je je lekker voelen. Geen wonder dat het heel moeilijk is hier vanaf te komen. Je lichaam probeert steeds dat lekkere gevoel weer terug te krijgen. En dat gaat het makkelijkste en snelste via de geraffineerde suikers.

hoe suikerverslaving werkt
Hoe suikerverslaving werkt

Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?

Onderschat de suikerverslaving niet. Het is een echte verslaving, die je alleen met heel veel wilskracht en discipline kunt overwinnen. Maar het goede nieuws is, dat er genoeg voorbeelden zijn van mensen die dit is gelukt. Hoe zou je dit kunnen aanpakken?

Ik geef je mijn beste 5 tips om van je zoete smaak af te komen:

 1. Ken jezelf

  Sommige mensen komen -net als bij stoppen met roken- het beste van een verslaving af door in 1x radicaal te stoppen. Anderen kunnen beter geleidelijk afbouwen. Welke aanpak spreek jou het meeste aan? Wees eerlijk tegen jezelf over je eigen mogelijkheden en beslis nu welke aanpak je gaat volgen.

  Kies je de geleidelijke weg? Maak dan een plan op papier hoe je elke week iets minder suiker eet. Schrijf een realistisch, maar gedetaillerd plan en hou je daaraan. Kies je voor de radicale weg? Schrijf dan voor jezelf op welke zoetigheden je nooit meer eet, en welke nog wel. Schrijf ook dan precies op hoeveel van wat.

  Als je je plannen opschrijft is de kans van slagen tientallen malen groter, dus neem deze moeite.

 2. Verandering begint bij hoe je denkt

  Gebruik je denkkracht om jezelf te veranderen. Alle veranderingen beginnen in je gedachten. Wat kan helpen is dat je elke dag even stilstaat bij de enorme schade die suiker aanricht in je lichaam. Richt je gedachten naar binnen, naar je hart en je bloedvaten en bedenk hoe zwaar je organen het hebben met het wegwerken van die bergen suiker…

  Bedenk hoe moe en futloos je ervan wordt…. Bedenk welke ziektes je over jezelf afroept. Wil je opzettelijk moe en dik zijn? Wil je opzettelijk jezelf vergiftigen en de kans op ernstige ziektes vergroten? Is het volgende koekje of snoepje echt al die ellende waard?

 3. Neem direct actie

  Kijk nog eens goed in je kasten en gooi alles weg wat geraffineerde suiker bevat. Koekjes, snoep, hagelslag en jam. Ook kant-en-klaarmaaltijden kunnen in de vuilnisbak. Gooi ze met veel ritueel vertoon weg en neem je voor deze spullen niet meer te kopen.

  Als je toch bezig bent, gooi dan ook alle wit en volkoren brood en pasta weg. Deze producten zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Onderzoek heeft uitgewezen dat tarweproducten naast suiker wel eens de grootste veroorzakers van overgewicht en ziektes zouden kunnen zijn.

 4. Ga puur en natuurlijk eten

  Ga minstens 3 weken puur, natuurlijk eten. Je zult dan merken dat je smaak verbetert en dat je suikerverslaving verdwijnt. Het werkt! Dat heb ik nu al bij veel mensen gezien. Sla voldoende gezonde producten in, ook als tussendoortjes. Denk dan aan rauwe noten, een gekookt ei en rauwe groente met amandelpasta.

  Weet je niet goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens naar het Buikvet Burner Programma

 5. Ga sporten

  Gezonde Lifestyle Programma's Inge van Haselen
  Ga ook sporten

  Ontwikkel voor jezelf een andere manier om toch dat lekkere gevoel te krijgen. Dat is mogelijk door flink te gaan sporten, je lichaam maakt dan endorfine aan waardoor je je heel lekker voelt. Ik weet dat sporten in eerste instantie zwaar is, dus ook hier moet je echt doorzetten en minstens drie weken regelmatig sporten om in de flow te komen.

  Wat dat betreft zou het Buikvet Burner Programma een goede stap zijn, omdat je daarin niet alleen kant-en-klare menu’s krijgt, maar ook complete trainingsvideo’s met oefeningen voor thuis krijgt en een compleet trainingsschema voor 3 weken. Je begint direct je lichaam weer te activeren en dat stimuleert je vetverbranding en geeft energie.

Ik hoop dat ik je met deze tips weer verder op weg heb geholpen. Suikerverslaving is misschien moeilijk te overwinnen, maar het kan zeker! Je beloning zal fantastisch zijn omdat je je daarna elke dag een stuk fitter voelt. Een mooi bijkomend voordeel is dat je vanzelf je buikvet begint kwijt te raken. Je lichaam zal je dankbaar zijn! 🙂

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

Inge van Haselen
Health Coach & Personal Trainer

144 gedachten over “Hoe kom je van suikerverslaving af?”

 1. Hoi allemaal, ik heb de bikini body kuur van 3 weken gedaan en dat was een eye opener! Voel me zonder suiker zo goed. Na die 3 weken ben ik verder gegaan met clean eating. Elke week maak ik een overzicht voor de hele week; ontbijt/lunch/avond eten en daar houd ik mij zoveel mogelijk aan. Ik ben nu 4 weken verder en ben trots op mezelf. Ook sport ik bijna elke dag want dat is minstens zo belangrijk. Mijn omgeving zegt vaak ooh dat mag jij niet he (bv een taartje) ik moet dan altijd lachen! Ik mag wel maar wil niet zeg ik dan 🤗 het is heerlijk goed te zijn voor je lichaam én geest. Ik raad het iedereen aan. Heel langzaam doe ik soms nu ook intermittend fasting. Dat gaat eigenlijk vanzelf. En belangrijk: ik heb nooit honger gehad! Omdat ik vol genoeg zit van de juiste voeding 🙏😊

  Beantwoorden
  • Hi Agnes,

   Bedankt voor je bericht en goed om te horen dat de Bikini Body Kuur een eye opener was! Super goed dat je je eten zo inplant per week. Je mag zeker trots op jezelf zijn. Zo is het inderdaad precies, ga zo door!

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hi Geert,
   Een sterke drang naar chocolade is voor veel mensen erg herkenbaar. Gelukkig is het mogelijk om je smaak aan te passen door een aantal weken heel clean te gaan eten. Eet jij al helemaal clean?
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Mijn suikerverslaving is echt een ramp, dagelijks minstens een zak drop en die gaat echt in 10 minuten naar binnen. Ik ben NIET dik, dus iedereen zegt: “oh maar jij mag dat best hebben”, maar ik voel me er NIET prettig bij en weet vanuit mijn werkzaamheden als natuurgeneeskundig therapeut wat de consequenties zijn. Ik ren om vijf voor negen de supermarkt in want MOET drop hebben. Ik eet heel veel fruit en verse groenten/ voedsel, maar dan heb ik een gezonde maaltijd op en meteen aansluitend eet ik een pak koekjes op. Met roken ben ik van vandaag op morgen gestopt, maar het gevecht met de suiker gaat maar door!

  Beantwoorden
  • Hi Juul,
   Je goed voelen is het belangrijkste en niet wat anderen vinden. Is altijd projectie van hun eigen problematiek (te dik zijn ). Wat goed dat je gestopt bent met roken en het gevecht met suiker kun je ook overwinnen! Houd vol!

   Beantwoorden
 3. Ik eet al geruime tijd clean voedsel. Ik vind het heerlijk. Eigenlijk nooit van zoet en sapjes gehouden, dus voor mij niet echt een gevecht tegen suiker.
  Het geen wat ik lastig of vervelend vind is de omgeving die reageert. Bv op een verjaardag. Joh.. Neem een stukje taart, dat is lekker en gezellig. Enne je kan het hebben. Bah. Waarom kunnen ze niet accepteren dat ik echt van komkommer geniet ipv taart.

  Beantwoorden
 4. Hoi Inge,

  goed artikel. sinds dat ik in november mee heb gedaan aan een challenge om echt geen suiker meer te eten gaat het eigenlijk zo goed. Ik at voorheen ook al nauwelijks suiker, dus echt een grote stap was het niet. Maar deze uitdaging hield ook in dat je geen kokosbloemsuiker of andere suikervervangers at. Na deze uitdaging en het is nu januari heb ik alleen tijdens de feestdagen enkele dingetjes gegeten, maar verder ook niet. En weet je, ik mis het ook echt niet, omdat ik weet, hoe ik me daarna meestal voel en dat hou ik altijd in mijn achterhoofd. Ik word er moe en futloos van, ik krijg er soms uitslag van, pijntjes worden juist erger door suiker, een droge mond krijg ik ervan en juist meer dorst. Het stomme is, dat ik er wel over droom. Dan droom ik dat iemand aandringt om toch een stuk chocolade te eten en ik doe dit dan ook en ervaar dan hoe zoet het eigenlijk is. Ik heb meerdere van zulke dromen gehad. Het houd me dan schijnbaar dan toch bezig.
  Mijn vriend is echt het tegenovergestelde van mij. Liters suikers gaan naar binnen, snoep en koeken. Ik zeg altijd maar, je moet het zelf willen. Wat je er voor terug krijg is een hoop waard.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend