Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Zo pak je het goed aan

Laatste update:

Ik krijg vaak emails van mensen die een koolhydraatarm dieet volgen om af te vallen, maar geen resultaat zien. Misschien herken je dat wel. Je bent als het ware aan het hongeren en ploeteren, maar op de weegschaal zie je dit niet terug. Dat kan heel frustrerend zijn.

Terwijl je in de media alleen maar succesverhalen leest en ziet, zoals bij Beyoncé in de documentarie Homecoming. Hoe kan dat? Lees hier mijn advies.

Koolhydraatarm eten op de goede manier, zoals Beyoncé

Het geheim van koolhydraatarm eten is dat je de “verkeerde” koolhydraten uit je menu haalt en juist wél de “goede” koolhydraten eet. En daarbij ook zorgt dat je alle andere benodigde voedingsstoffen binnen krijgt, met name ook gezonde vetten natuurlijk. Anders houdt je lichaam het niet vol en gaan je hersenen achteruit.

Maar hoe weet je wat “goede” en “verkeerde” koolhydraten zijn? Hoe weet je wat je nog meer moet eten? Hoe pak je koolhydraatarm eten verantwoord aan? Daar gaat het vaak mis.

Yoghurt en karnemelk zijn niet koolhydraatarm

Ik zie heel vaak dat mensen maar lukraak wat proberen, wat suikers weglaten, maar via omwegen toch nog heel veel verborgen suikers binnenkrijgen. Bijvoorbeeld uit karnemelk en yoghurt. Dan ga je inderdaad geen resultaat zien!

Beyoncé heeft een heel team voedingsspecialisten die haar helpen de juiste dingen te eten. Je kunt niet zomaar zonder kennis van zaken koolhydraatarm gaan eten. Zij vertelt in “Homecoming” op Netflix dat ze bij de geboorte van haar tweeling bijna 100 kilo woog en hoe ze met veel doorzettingsvermogen een paar maanden later weer in haar outfits past. Dat is gelukt!

Ga niet in je eentje experimenteren

En dat kan jij ook. Maar doe het dan wel op de goede manier. Ga dus niet in je eentje experimenteren met diëten, maar zorg dat je een goede, verantwoorde, bewezen aanpak volgt, dan zie je snel resultaat en ga je op een gezonde manier afvallen.

In dit artikel geef ik je meer inzicht in hoe je op de juiste manier koolhydraatarm eet. Dat doe ik zelf ook, omdat het niet alleen goed is voor je gewicht, maar ook voor je gezondheid en je energie. Wil je hier serieus mee aan de slag?

Dit kun je bereiken met het Buikvet Burner Programma.

Wat houdt koolhydraatarm eten in?

Bij koolhydraatarm eten denken veel mensen aan het zoveel mogelijk vermijden van alle koolhydraten. Daar begint het probleem, want sommige koolhydraten moet je juist wél eten. Daarnaast weten veel mensen niet dat er in “gezonde” voeding vaak veel verborgen suikers zitten. Dat leidt tot misverstanden en frustraties.

Vrijwel iedereen weet wel dat je geen koekjes en snoep moet eten in een koolhydraatarm dieet. Ook weten veel mensen wel (maar niet iedereen heb ik gemerkt) dat je dan beter geen brood, crackers en ontbijtkoek kunt eten.

Maar wist je dat er nog heel veel meer producten zijn met (vaak verborgen) suikers? Zoals yoghurt, karnemelk, verse jus d’orange, vruchtensappen, muesli, sauzen en tientallen andere producten? Als je koolhydraatarm eet om af te vallen en ondertussen je dag begint met yoghurt met muesli, dan gaat het al meteen mis.

Lees nog even door, dan leg ik je meer uit over koolhydraten.

Maak onderscheid tussen “snelle” en “langzame” koolhydraten

Het is goed om eerst te begrijpen wat koolhydraten precies zijn. Dan ga je ook begrijpen waarom het meestal mislukt als je het op eigen houtje probeert om koolhydraatarm te eten. En hoe je het goed aanpakt, want je lichaam heeft wel degelijk koolhydraten nodig om te functioneren.

Je hebt verschillende soorten koolhydraten. Grofweg te verdelen in “snelle” en “langzame” koolhydraten. Dat heeft te maken met de snelheid waarmee de koolhydraten in je lichaam worden omgezet naar suikers. De kunst van koolhydraatarm eten is, dat je de “snelle” koolhydraten vermijdt en de “langzame” koolhydraten in de juiste hoeveelheid eet en goed combineert met eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.

Koolhydraatarm eten om af te vallen? Dit zijn de misverstanden.
Koolhydraatarm eten om af te vallen? Dit zijn de misverstanden.

Pas op voor verborgen suikers – die verpesten het resultaat

“Snelle” koolhydraten zijn te herkennen als suikers, bijvoorbeeld in koekjes, taart, snoep. Maar ook brood, ontbijtkoek, yoghurt, karnemelk en muesli bevatten veel snelle suikers. Je lichaam zet deze suikers snel om naar glucose, terwijl dat bij “langzame” koolhydraten meer geleidelijk gaat.

Vaak zijn suikers ook verborgen in je eten, bijvoorbeeld in kant-en-klaarmaaltijden, in sauzen en soepen en heel veel producten in de schappen van de supermarkt.

Je lichaam zet deze suikers snel om in glucose. Dat komt snel in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit leidt tot een hele keten van andere reacties in je lichaam, het is een aanslag op je gezondheid. Je krijgt een piek in je bloedsuikerspiegel en dat bevordert ondermeer de vetopslag. Daar word je dus dik van.

Een keten van hormonale reacties

Ook is het de start van een keten van hormonale reacties die op termijn zorgen voor ontstekingen, hoge bloeddruk, laag testosteron en minder vruchtbaarheid bij vrouwen. Wat dat betreft is het goed om deze koolhydraten niet meer te eten.

Die extra energie aan suikers die je lichaam niet kan verwerken, wordt opgeslagen in je lichaamscellen als reserve-brandstof. Na de snelle bloedsuikerpiek, daalt je bloedsuiker in snel tempo.

Die snelle daling veroorzaakt een koolhydraat-dip. Je krijgt dan meteen weer honger en trek in meer ongezonde suikers. Dat is de reden dat je zin hebt in dat gebakje. Je eet dan weer nieuwe snelle suiker en je krijgt opnieuw veel energie binnen.

Zo ontstaat er zoveel extra energie, dat je lichaam ook geen plek meer heeft in de speciale ruimte die het gebruikt voor reserve-energie. Die ruimte loopt over en Je lijf zet de overlopende brandstof om in vet. Daar komt dus dat vetrandje rond je buik vandaan.

Maar je lichaam heeft wél langzame koolhydraten nodig

Je kunt dus beter geen “snelle” koolhydraten eten. Je lichaam heeft ze niet nodig en je wordt er dik van. Maar helemáál geen koolhydraten eten is ook niet verstandig. Omdat je lichaam wel brandstof nodig heeft om te blijven functioneren. Je spieren, cellen en je hersenen gebruiken deze brandstof om na te denken, te bewegen en gezond te blijven. Wat dat betreft kun je niet leven zonder koolhydraten.

Om aan je koolhydraten te komen en niet dik te worden, kun je daarom beter “langzame” koolhydraten eten. Zoals bijvoorbeeld uit broccoli, havermout, quinoa en nog veel meer.

Buikvet Burner Programma

Vooral uit zetmeel en vezels

Dit zijn plantaardige koolhydraten die vooral zetmeel en vezels bevatten in plaats van geraffineerde suikers. Deze koolhydraten worden niet snel, maar heel langzaam door je lichaam opgenomen. Als je ze eet, komt er gedoseerd een beetje energie in je bloedsuikerspiegel zodat je lichaam deze variant suikers langzaam kan verbranden. Zo komt er niet te veel energie tegelijkertijd in je lichaam binnen en dus hoeven je lichaamscellen geen extra energie te bewaren.

Je krijgt geen bloedsuikerpiek en dus ook geen gevaarlijke hormonale reacties. Integendeel, de voedingsstoffen zoals phytonutrienten, vitaminen en minerale uit broccoli zijn juist goed voor je gewicht en je gezondheid.

Vezelrijke, plantaardige voeding geeft je niet alleen de nodige koolhydraten, maar daarnaast ook gezonde phytonutrienten, vitamines en mineralen. Als je op die manier koolhydraatarm eet en toch voldoende koolhydraten binnen krijgt em alle andere voedingsstoffen, dan zorg je goed voor je lichaam en val je af. Je kunt dit zelf ervaren en dezelfde resultaten behalen als Beyoncé.

Dit kun je bereiken met het Buikvet Burner Programma.

Hoe herken je langzame gezonde koolhydraten?

Gezonde langzame koolhydraten kun je heel eenvoudig zelf in de winkel herkennen doordat ze niet verpakt zijn in fabrieksverpakkingen met lange lijsten van E-nummers. Je vindt de langzame koolhydraten op de verse groente- en fruitafdeling.

Om je te helpen betere keuzes te maken heb ik de koolhydraten ingedeeld in vier categorieen: 1. supergoed, 2. redelijk goed, 3. met mate, 4. niet eten.

1. Koolhydraten Supergoed – eet hier veel van

Laat verse groente de basis vormen van je voeding en eet er veel van. Neem bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, spinazie, boerenkool, paksoi, palmkool, waterkers, rucola, romaanse sla of andere groentes.

2. Koolhydraten Redelijk goed – eet in matige hoeveelheden

Eet de volgende producten ook, maar niet te veel, bijvoorbeeld 1 keer per dag een portie: quinoa, glutenvrije havermout, boekweit, bonen, linzen en andere peulvruchten. Als ik bijvoorbeeld ‘s ochtends havermout eet, neem ik ‘s avonds geen granen of pseudogranen zoals quinoa meer.

Pas ook op met fruit. Fruit is op zich gezond en door de vezels in fruit neemt je lichaam de fruitsuikers gedoseerd op. Maar daar zit een grens aan, je kunt ook teveel fruitsuikers binnen krijgen. Eet daarom niet meer dan twee stuks fruit per dag, het liefst in de ochtend.

3. Koolhydraten Met mate – af en toe eten

Sommige groentes bevatten meer zetmeel dan andere groentes. Denk aan bietjes, wortels, aardappelen, zoete aardappel. Neem deze knollen niet teveel, bijvoorbeeld 1 of 2 keer per week. Dit geldt ook voor groentesappen met wortel en biet, of worteltjes uit een zakje van AH. Het is beter dan snoepen, maar neem er niet te veel van.

4. Koolhydraten Niet eten – vermijden

Vermijd producten met geraffineerde suikers, zoals koekjes, snoep, taart. Eet ook geen producten met verborgen suikers, zoals yoghurt, drinkyoghurt, cruesli, ontbijtkoek, gezondheidsrepen, kant-en-klaar maaltijden. Hetzelfde geldt voor sterk bewerkte fabrieksproducten, zelfs als er gezondheidsclaims op staan. Wist je dat een pakje Sultana voor meer dan één derde uit suiker bestaat?

Zo pak je een koolhydraatarm dieet goed aan

Als je dit artikel goed leest en toepast dan is een koolhydraatarm dieet supergoed voor je. Dan kom je uit op Clean Eating. Ik doe het zelf ook en ik hoef niet af te vallen. En ook voor mijn klanten die wel willen afvallen of hun gezondheid verbeteren is het de beste manier van eten.

Maar doe het dan wel goed! Dus ga niet lukraak op gevoel minder suikers eten. Want de kans is groot dat je dan nog steeds heel veel verborgen suikers binnenkrijgt. En je loop het risico dat je essentiële voedingsstoffen gaat missen en je hele hormoonhuishouding verstoort.

Als je de Clean Eating Methode volgt.

Als je diabetes-2 hebt, of overgewicht of een hoge bloedsuikerspiegel, dan kan het noodzakelijk zijn zelfs fruit, zetmeelrijke groente zoals wortels en pseudogranen zoals quinoa te beperken of helemaal te laten staan. Deze kun je dan later langzaam weer gaan eten.

Het is de kunst om stap voor stap te wennen aan langzame koolhydraten in plaats van snelle koolhydraten. Je eet dan niet zoals ze in het engels zeggen “Low carb, maar slow carb“. Ga meer groente eten, beperk het eten van zetmeelrijke voeding en vermijd snelle suikers uit fabrieksproducten.

Zo zul je niet alleen beginnen met afvallen, maar je ook veel gezonder gaan voelen. Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Jouw Gezondheidscoach

PS: Heb jij wel eens koolhydraatarm gegeten? Wat is jouw ervaring hiermee? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Buikvet Burner Programma

31 gedachten over “Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Zo pak je het goed aan”

 1. Hoihoi Inge,

  Ik heb altijd gezond gegeten. Rookte niet, dronk een maal in de jubeljaren eens een glas rode wijn, snoepte en snackje niet al nam ik heus wel eens een klein puntje taart op een verjaardag
  Omdat ik dubbelop kanker kreeg, zowel dikke darm-als hormonale borstkanker ben ik jaren geleden overgestapt op een koolhydraatarme manier van Eren. Ik hanteer op dit moment KETO. Dit combineer ik met Intermittend Fasting zodat ik twee gezonde maaltijden eet en geen tussendoortjes neem. Ik eet nauwelijks dierlijk eiwit, doseer het per week over een periode van vier weken. Veel groenten, 1x per dag een kleine portie fruit voor de eerste maaltijd en elke dag een handje noten. Zo heb ik mijn weg gevonden.
  Inmiddels overleef ik mijn gestelde diagnose van max nog een half jaar inmiddels met ruim acht jaar.
  Toch steekt de kanker in de vorm van metastases nog af en toe de kop op.
  Ik geloof heilig dat goede voeding, de juiste voeding en het juiste voedingsschema kanker kunnen genezen.
  Ik ben goed op weg maar het moet blijkbaar nog beter.
  Heb jij nog tips?!

  Beantwoorden
 2. Op aanraden van mijn huisarts ben ik vanwege mijn te hoge suikergehalte in 6 weken 10 kilo afgevallen door het niet eten van o.a. brood, pasta, vlees en aardappelen en het mij onthouden van alcohol. Mijn doc stond verbaasd maar gaf mij een serieuze waarschuwing. “Koolhydraten heb je wel zeker nodig en verander dus snel je eetpatroon” ondanks alle veel betere resultaten. Dank daarom voor je aanraders!

  Beantwoorden
  • Hallo Franky,
   Bedankt voor je bericht. Het is zeker belangrijk om ook koolhydraten te eten, dan schrijven we ook in deze blogpost. Hoewel veel mensen nog veel te veel koolhydraten (en de slechte) eten, is het wel belangrijk om voldoende complexe koolhydraten te eten. Pasta, brood en crackers heeft je lichaam niet nodig. Denk aan gezonde koolhydraten als boekweit, havermout en quinoa. Eet je deze ook?

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 3. Je zegt dat je niet kunt leven zonder koolhydraten. Dat is echter feitelijk onjuist. Vetten en eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen, echter zonder koolhydraten kan het menselijk lichaam prima functioneren.

  Beantwoorden
  • Hoi Ivo, misschien heb je theoretisch gelijk, maar als je langere tijd geen koolhydraten eet ga je je zwak en duizelig voelen. Je prestaties gaan achteruit, zowel lichamelijk als geestelijk. Dat blijkt studie uit 2014 door Iowa university, gepubliceerd in “Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Disease”. Deze verzwakking is nou juist wat ik wil voorkomen, dat is niet de intentie van mijn voedingsadvies. Het is mijn intentie om mensen te helpen een gezonde lifestyle op te zetten zodat ze zich goed voelen.

   Beantwoorden
 4. Goedemiddag team Inge van Haselen,
  Een vraag over ProActiv. Het zou wetenschappelijk bewezen zijn dat ProActiv het cholesterol verlaagt. Wat is jullie mening hierover? Ik vind dat er vrij veel suiker in zit….
  Hoop van u te horen.
  Hartelijke groet,
  Marjan

  Beantwoorden
  • Hoi Marjan, goed dat je het vraagt. Dat is het belangrijkste probleem van ProActiv en al dat soort producten. Er zit te veel suiker in of -nog erger – kunstmatige suiker. Voor je cholesterol kun je beter ECHT goed gezond gaan eten, zoals in het Buikvet Burner Programma.

   En er is nog iets: steeds meer onderzoek wijst uit dat als je met dit soort producten je cholesterol verlaagt, dat NIET betekent dat je minder kans op een hartaanval hebt. Dus al met al zijn deze zogenaamd gezonde producten juist slecht voor je gezondheid en je gewicht. Wat mij betreft nooit aan beginnen en gewoon lekker puur gaan eten, in de juiste verhoudingen van eiwitten, koolhydraten en vetten.

   Beantwoorden
 5. Hallo Inge,
  Ik was reeds 4 maand gestopt met brood eten en ik begon mij vreselijk moe te voelen, gezien ik toch regelmatig aan krachttraining doe ben ik nu reeds terug brood aan het eten.
  Ik denk wel dat er een verschil is bij mensen die vaak bewegen of nauwelijks.
  Maar ik voelde wel dat ik afgevallen was, vooral op mijn buik. Ik weet het niet meer, brood of geen brood? Eet geen vlees en aardappelen wel fruit en groenten, vis en kip en eiwitten pure Wey na de training. Grtjs Brigitts

  Beantwoorden
  • Hallo Brigitte,

   Brood zorgt ervoor dat je bloedsuiker snel piekt en hierdoor krijg je snel honger, voel je je moe na het eten en het zorgt voor lovehandles.

   Kies liever voor een omelet met veel groente of bijvoorbeeld een quinoasalade, hierin zitten veel eiwitten welke je zeker nodig hebt als je veel sport.

   Inge heeft ook een leuk receptenboek welke veel informatie bevat over wat gezonde voeding is, ook bevat het heerlijke recepten:

   Meer informatie over Je Body In Balans…

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 6. Mijn nuchtere bloedsuikers zijn aan de hoge kant. Als dit boven de 7 is, wordt er gezegd dat je diabetes type 2 hebt. Ik zou medicijnen moeten gebruiken en dat wilde ik niet. Nu wordt er gekeken naar de HbA1c, dat is de gemiddelde bloedsuikeruitslag van plusminus 2 à 3 maanden. Door Kh beperkt te zijn gaan eten is deze uitslag al meer dan 3 jaar oké. Daarom hoef ik geen medicatie. Dit is in overleg met de praktijkondersteuner voor diabetes van de huisarts. Bovendien heb en had ik geen klachten.
  Door mee te doen met Lifelines (alleen in provincie Groningen) zijn de bloedsuikeruitslagen bekend geworden.

  Beantwoorden
  • Hallo Lammie,

   Bedankt voor je bericht. Wist je dat je door middel van gezonde voeding ook je bloedsuikers kunt stabiliseren? Mag ik vragen wat je nu zoal op een dag eet, wellicht kan je daar ook nog wat in aanpassen?

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 7. Aha… dus als ik ontbijt met havermout dan liever geen peulen of granen als quinoa op dezelfde dag. Hoe kom ik dan als vegetariër aan voldoende eiwitten, dat vind ik nog een behoorlijke puzzel. Tips?

  Beantwoorden
  • Hoi Annie,
   Inderdaad, vooral als je op je gewicht let is 1 koolhydraatmoment op een dag echt voldoende. Eiwitten zitten in allerlei andere producten, denk aan eieren, (donker) groene groenten zoals broccoli/spinazie/spruitjes/boerenkool, avocado, noten en zaden, en tempeh.
   Lukt het met deze tips? 🙂
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 8. Ik vind kh-arm eten heerlijk en ben 10 kilo afgevallen. Nu eet ik meer fruit en blijf toch op gewicht.
  Vriendinnen van mij proberen het ook maar laten het wijntje niet staan en dan werkt het averechts.

  Beantwoorden
  • Hallo Mieke,

   Wat fijn dat je zoveel bent afgevallen. Alcohol (wijn) zorgt inderdaad voor een negatieve vetstofwisseling.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 9. Ik eet al jaren op die manier . Het bevalt prima en je kan goed varieeren. Af en toe koolhydraatarme pasta , het helpt allemaal mee. En idd alles vers, heerlijk. Meestal kip en vis.
  S middag salade ook daar kan je eindeloos mee varieeren, of vezelrijke cracker met roomboter, komkommer en tomaat.
  Wat lekker is als evt. Tussendoortje plakje roomkaas 5 min. In magnetron op vetvrij papier, hoogste stand. Komt er super knapperig uit. Beter dan al dat zoete toch.

  Beantwoorden
 10. Ik eet al ca 4 jaar koolhydraatarm op mijn manier.
  Ik ben de site van Inge op zondag gaan volgen naar aanschaf van een boek.
  Daarin werd geadviseerd smoothies te gaan gebruiken met name bij het ontbijt.
  Dat heb ik geprobeerd maar lustte het niet.
  Ik heb diabetes 2 en kreeg de hoogste medicatie voor spuiten.
  Ik ben begonnen met elke week een grote pan soep te koken met zeker een kilo groente. Diverse gesneden groente van A.H een broccoli en een bleekselderij met een paar bouillonblokjes en veel kruiden als Prov.kruiden, Rozemarijn, Selderij en Maggiplant.
  Ontbijt een snee speltbrood en een kop soep.
  Lunch 2 plakken spelt brood en een grote kom soep.
  ‘s avonds veel groente 1 of geen aardappel en ruim vlees,
  In de avond als snack een ei of een kippenpootje
  In de avond als snack een ei of een kippenpootje.
  Tegenwoordig eet ik eigen gebakken koolhydraatarm brood afgewisseld met speltbrood
  Ik ben in een jaar ca 8 kilo afgevallen en gebruik een minimale medicatie voor mijn diabetes 2.

  Beantwoorden
  • Hallo Frits,

   Wat goed dat je diabeteswaardes veel beter zijn geworden. Goed dat je je in je gezondheid bent gaan verdiepen. Ik wil je nog als advies meegeven om brood, ook al is het speltbrood echt zo weinig mogelijk te eten. Dat zal je diabetes echt ten goede komen. Kies liever voor een lekkere groentenomelet of een rijkelijk gevulde salade met goede vetten zoals een avocado erin.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 11. Inge, probeer zoveel mogelijk clean te eten maar als ik met de fietsclub
  ongeveer 100 km fiets krijg ik onderweg wel trek. Meestal een broodje want een
  salade onderweg is geen optie. Is er een alternatief.

  Beantwoorden
 12. Door mijn prikkelbaar darm syndroom heb ik een aantal jaren geleden het darm dieet gedaan, wat eigenlijk het zelfde is als dit. Het is fantastisch! Ik ben van mijn darm probleem af en mijn gewicht blijft onder controle. Het is soms lastig om vol te blijven houden voor mij, omdat ik een echte snoeper ben, maar ik merk het gelijk aan mijn darmen als ik het fout doe en dan is de keuze snel weer gemaakt.

  Beantwoorden
  • Hallo Kitty,

   Wat goed dat je toch volhoudt! Je darmen raken gewend aan gezonde voeding. Als je dan weer even anders gaat eten dan voel je dat meteen. Mooi hoe het lichaam werkt!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 13. Is er echt geen broodje wat je kan eten sochtends? Ik ben verzot op mn broodje kaas met een kop koffie om de dag mee te beginnen. Helaas enorm moe daarna..komt dat door het brood, de kaas of de koffie? Ook nog diabeet type 2

  Beantwoorden
 14. Hallo Inge, volgens mijn diëtiste zitten in spelt brood juist langzame koolhydraten,
  en staat het wel op mijn lijst om af te vallen Zijn er verschillende soorten?

  Beantwoorden
  • Hallo Fokert, spelt is misschien iets beter dan tarwe, omdat het een minder gemanipuleerde graansoort is. Maar het blijft graan, het bevat gluten en zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel, ik zou het niet of met mate nemen. Er is nog iets: de meeste “speltbroden” bevatten maar weinig spelt, omdat het brood anders te duur wordt…

   Beantwoorden
 15. Hoi Inge, het is mij ook gelukt! Wel langzamer dan de andere schrijvers. Omdat ik zo’n snoeper ben ????. Nu eet ik “clean” door de week en op zondag mag ik iets snoepen. Een lekkere ongezonde koek bijvoorbeeld. Natuurlijk ook dan met mate! En dat heeft mij geholpen. Samen met extra lichaamsbeweging! ????????????????.

  Beantwoorden
 16. Na 3 weken koolhydraadarm eten ben ik flauwgevallen
  Overdag eet ik volkoren brood met magere beleg avond
  Dan geen koolhydraad nu heb ik geen duizelig voel ik me veel beter
  Nuran okcu

  Beantwoorden
  • Hallo Nuran, oei, dan had je het inderdaad verkeerd aangepakt :-). Kijk of je overdag toch het brood met beleg kunt vervangen door gezondere keuzes. Probeer eens havermout als ontbijt en een gevulde salade als lunch.

   Beantwoorden
 17. De eerste paar dagen van mijn Koolhydraatarm dieet voelde ik me zo belabberd als de heer hierboven omschrijft. Daarnaast nog enorme migraine aanvallen….
  Maar toen. Geen honger gevoel, ik bruiste van de energie, had een gelijkmatig goed humeur, was van mijn gewrichtspijn af. Ik sporte bijna dagelijks en was niet meer moe. Daarnaast vlogen de kilo’s eraf. Tot ik teveel gewicht ging verliezen. Langzaam weer meer koolhydraten in gaan voeren. Dit was 4 jaar geleden en tot op de dag van vandaag bewustere keuzes kunnen maken.
  Het was voor mij de sleutel naar een beter bewustzijn wat voeding betreft.

  Beantwoorden
  • Hallo P, dat is super om te lezen! Het kan inderdaad dat je eerst even moet afkicken en zelfs hoofdpijn krijgt. Als je maar wel gezonde keuzes blijft maken en voldoende langzame koolhydraten eet! Heel goed!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven