Wat zit er in uw eten?

Laatste update:

Vraag van Carla:

Is het boekje “Wat zit er in uw eten?” ergens te koop? Lijkt me handig om in huis te hebben.

Antwoord:

De gids “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Couget kun je bestellen bij Bol.com.

De gids is superhandig en bevat een overzicht van alle e-nummers in voedingsproducten en hun bekende bijwerkingen. De auteur geeft met kleurcoderingen aan in hoeverre een e-nummer veilig is. Het is een handig klein boekje dat je makkelijk mee kunt nemen in je tas.

Ook als app op je telefoon

De gids is nu trouwens ook beschikbaar als app op je smartphone.

Als je  een product ziet met onduidelijke ingredienten (e-nummers) dan kun je deze even opzoeken. Het werkt heel handig en het helpt je om in de winkel de goede keuzes te maken. Zoek bijvoorbeeld maar eens op wat er in kauwgom zit en je weet waarom je dat beter niet meer kunt eten.

Ik gebruik het zelf vaak om nieuwe supermarktproducten te kunnen beoordelen en om klanten te helpen gezonde keuzes te maken.

Dit schrijft Bol.com:

De gids “Wat zit er in uw eten?” is een bewerking van Will Jansen naar het een Frans gidsje van Corinne Couget.

Schokkende feiten over de e-nummers in onze voeding passeren de revue. De onschuldige consument in de supermarkt lijkt door gifmengers te worden misleid. Aspartaam (E951) dat veel in lightproducten wordt gebruikt is de grootste boosdoener. “Het is puur gif met een lijst van bijwerkingen die variëert van lichte hoofdpijn tot hersentumoren” aldus de auteur.

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is ok, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood.

Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert pas een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen.

Couget bestudeert al meer dan veertien jaar de giftigheid van voedseladditieven en heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd. Van haar hand kwam het gidsje “Additifs Allimentaires”. Will Jansen is als auteur van de Culinaire Almanak en uitgever van het tijdschrift Bouillon “culinair expert”.

Hij liep in Frankrijk tegen dit gidsje op en werd er zo door gegrepen dat hij besloot het te vertalen voor de Nederlandse markt. Er is geen gids als deze in ons land. Het is klein genoeg om in je tas te steken en overal mee naar toe te nemen.

Groetjes,
Inge

PS: In hoeverre let jij op e-nummers in supermarkt-producten? Is het wel eens een reden om een product te laten staan en iets anders te kiezen? Ik ben benieuwd hoe jij hier mee om gaat. Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer leuk voor anderen.

10 gedachten over “Wat zit er in uw eten?”

 1. Hallo,
  Ik vind het echt verschrikkelijk dat met toestemming en medeweten van overheden over de gehele wereld, wij allemaal, ook onze kinderen, verslaafd worden gemaakt aan suikers, zouten en al die andere slechte toevoegingen die ik keer op keer tegen kom in artikelen van o.a. jou, Inge, en dat er anderzijds zoveel geld uit wordt getrokken om ons te wijzen op de gevaren van obesitas, ongezond eten, te weinig bewegen. Nog erger vind ik het dat grote bedrijven als Kellogg’s middels reclame letterlijk leugens mogen en durven verkopen als de oplossing voor overgewicht. Hetzelfde geldt overigens ook voor tabak, alcohol en (dan wel niet nuttigbaar, maar minstens zo ongezond) benzinedampen/CO2-uitstoot. ’t Zal wel weer om geld gaan…….
  Groetjes,
  Coretta

  Beantwoorden
 2. Op youtube kun je documentaires bekijken over dit onderwerp.
  o.a over aspartaam wat het met je gezondheid doet en over E 621
  De filmjes heten:De gevaren van MSG deel 1,2,3,4
  De gevaren van Aspartaam.
  Het zijn zeer schokkende en verhelderende films
  Vr. gr. Vlinder

  Beantwoorden
 3. Hallo Inge en Yvon,
  Sinds ik jullie receptenboek en de 7 gouden tips heb besteld en gelezen ben ik op de E-nummers gaan letten. Tevens heb ik het boek van Yvonne Lemmers “Grip op Koolhydraten” besteld, waarin ook het een en ander staat over E-nummers. Het boekje “Wat zit er in uw eten?” is heel leerzaam.
  Het wordt wel heel lastig om verpakte voedingsmiddelen te kopen. Overal zit wel wat in.
  Wat me wel opvalt is dat er nu reclame gemaakt wordt voor producten waarin expleciet gemeld wordt dat er geen kunstmatig kleur- en smaakstoffen toegevoegd zijn.
  Groetjes Tineke.

  Beantwoorden
  • Hoi Tineke, wat goed dat je er op let! Daar begint een gezonde lifestyle mee, super. De meeste verpakte producten worden hierdoor inderdaad wat minder aantrekkelijk, het is een balans zoeken tussen praktisch leven en een gezonde lifestyle.

   Fijne dag en groetjes,
   Inge

   Beantwoorden
 4. Hoi Inge,

  Heb het boekje aangeschaft. Is handig om inderdaad een beetje inzicht te krijgen met wat je eet . Ik ben wel geschrokken dat de synthetische
  smaakversterker ( 621 t/m 624 ) practisch overal in zit en ook met name in versproducten als b.v kipfillet of kalkoenfillet als broodbeleg.
  Ik ben nu ruim een haf jaar bezig met jullie programma’s en ben nog steeds enthousiast.Ik zit nu aardig op mijn streefgewicht en hoop het zo te houden. Volgende week ga ik met vakantie en dan wordt het een beetje lastiger omdat de maaltijden bepaald zijn. Goed verzorgd ,
  eenvoudig maar niet altijd volgens jullie principes.

  Waar ik wel moeite mee heb is dat ik s’avonds nog al eens lekkere trek krijg en pak dan nog wel eens nootjes en in het weekend een glaasje wijn.

  groetjes Judith.

  Beantwoorden
 5. Hallo Inge,
  Hier ben ik weer. Dank allereerst weer voor je berichten. Erg fijn en goed om te weten.
  Wat de E-nummers betreft: Nu alweer 2 jaar geleden heb ik een enorme allergie-uitbarsting gehad. Leek eerst heel vreemd. Had net geluncht met een heerlijk Marokkaans worstje en voelde bijna alla minuut dat er iets vreemds in mijn nek en gezicht gebeurde. Werd rood en wat opgezet. De andere dag werd ik wakker met een enorme bolle toet en mijn kin/hals liep over in mijn decolleté. Vuur rood met veel jeuken overal bulten en blaasjes op mijn lichaam, tot aan mijn knieën, en ook op mijn armen. Ik had het echt niet meer. Naar de apotheek, die gelukkig op zaterdag open is, om te vragen of zij mij konden helpen. Daar was echter geen sprake van, ik moest meteen naar de eerste hulp dienst. Aldaar schrok men erg, maar wist niet beter te doen dan wat pillen te geven met het advies dat als het maandag nog niet over was meteen naar de huisarts te gaan. Zo geschiedde en de goede man had nog niet eerder een dergelijke heftige reactie gezien. Prednison moeten slikken, uitgebreid (2x) in het VU getest. Cremes en pillen hielpen niet, weken slecht geslapen en de jeuk heb ik met ijs proberen te verzachten. Was om gek te worden. Goed, verhaal is lang genoeg, maar kan wellicht een indicatie zijn voor anderen.
  Naast alle schelpdieren (die ik verrukkelijk vind) zijn kruiden zoals bv komijn en de E-nummers 620 t/m 623 (zelf denk ik t/m 630) dé grote boosdoeners.
  Als ik boodschappen doe, valt me op in hoeveel producten E621 (vetjin) zit. Niet normaal vind ik. Maar daar let is dus zowiezo erg op.
  Lang verhaal, maar ik hoop dat jij en anderen er iets mee kunnen.
  Groetjes,
  Connie

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend