Vraag van Carla:

Is het boekje “Wat zit er in uw eten?” ergens te koop? Lijkt me handig om in huis te hebben.

Antwoord:

De gids “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Couget kun je bestellen bij Bol.com.

De gids is superhandig en bevat een overzicht van alle e-nummers in voedingsproducten en hun bekende bijwerkingen. De auteur geeft met kleurcoderingen aan in hoeverre een e-nummer veilig is. Het is een handig klein boekje dat je makkelijk mee kunt nemen in je tas.

Ook als app op je telefoon

De gids is nu trouwens ook beschikbaar als app op je smartphone.

Als je  een product ziet met onduidelijke ingredienten (e-nummers) dan kun je deze even opzoeken. Het werkt heel handig en het helpt je om in de winkel de goede keuzes te maken. Zoek bijvoorbeeld maar eens op wat er in kauwgom zit en je weet waarom je dat beter niet meer kunt eten.

Ik gebruik het zelf vaak om nieuwe supermarktproducten te kunnen beoordelen en om klanten te helpen gezonde keuzes te maken.

Dit schrijft Bol.com:

De gids “Wat zit er in uw eten?” is een bewerking van Will Jansen naar het een Frans gidsje van Corinne Couget.

Schokkende feiten over de e-nummers in onze voeding passeren de revue. De onschuldige consument in de supermarkt lijkt door gifmengers te worden misleid. Aspartaam (E951) dat veel in lightproducten wordt gebruikt is de grootste boosdoener. “Het is puur gif met een lijst van bijwerkingen die variëert van lichte hoofdpijn tot hersentumoren” aldus de auteur.

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is ok, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood.

Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert pas een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen.

Couget bestudeert al meer dan veertien jaar de giftigheid van voedseladditieven en heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd. Van haar hand kwam het gidsje “Additifs Allimentaires”. Will Jansen is als auteur van de Culinaire Almanak en uitgever van het tijdschrift Bouillon “culinair expert”.

Hij liep in Frankrijk tegen dit gidsje op en werd er zo door gegrepen dat hij besloot het te vertalen voor de Nederlandse markt. Er is geen gids als deze in ons land. Het is klein genoeg om in je tas te steken en overal mee naar toe te nemen.

Groetjes,
Inge

PS: In hoeverre let jij op e-nummers in supermarkt-producten? Is het wel eens een reden om een product te laten staan en iets anders te kiezen? Ik ben benieuwd hoe jij hier mee om gaat. Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer leuk voor anderen.