Wat zit er in uw eten?

Vraag van Carla:

Is het boekje “Wat zit er in uw eten?” ergens te koop? Lijkt me handig om in huis te hebben.

Antwoord:

De gids “Wat zit er in uw eten?” van Corinne Couget kun je bestellen bij Bol.com.

De gids is superhandig en bevat een overzicht van alle e-nummers in voedingsproducten en hun bekende bijwerkingen. De auteur geeft met kleurcoderingen aan in hoeverre een e-nummer veilig is. Het is een handig klein boekje dat je makkelijk mee kunt nemen in je tas.

Ook als app op je telefoon

De gids is nu trouwens ook beschikbaar als app op je smartphone.

Als je  een product ziet met onduidelijke ingredienten (e-nummers) dan kun je deze even opzoeken. Het werkt heel handig en het helpt je om in de winkel de goede keuzes te maken. Zoek bijvoorbeeld maar eens op wat er in kauwgom zit en je weet waarom je dat beter niet meer kunt eten.

Ik gebruik het zelf vaak om nieuwe supermarktproducten te kunnen beoordelen en om klanten te helpen gezonde keuzes te maken.

Dit schrijft Bol.com:

De gids “Wat zit er in uw eten?” is een bewerking van Will Jansen naar het een Frans gidsje van Corinne Couget.

Schokkende feiten over de e-nummers in onze voeding passeren de revue. De onschuldige consument in de supermarkt lijkt door gifmengers te worden misleid. Aspartaam (E951) dat veel in lightproducten wordt gebruikt is de grootste boosdoener. “Het is puur gif met een lijst van bijwerkingen die variëert van lichte hoofdpijn tot hersentumoren” aldus de auteur.

Het gidsje is handzaam opgemaakt in pocketformaat zodat iedereen het bij zich kan hebben tijdens het boodschappen doen. De E-nummers staan opgesomd met een uitleg en wat ze in het menselijk lichaam kunnen veroorzaken. Groen is ok, oranje is oppassen en rood is absoluut vermijden. De meeste E-nummers staan in het rood.

Men verwacht niet dat giftige ingrediënten door de autoriteiten toegestaan worden. Het bestuderen van etiketten en verpakkingen levert pas een schat aan informatie zodra men kan opzoeken wat de toevoegingen betekenen.

Couget bestudeert al meer dan veertien jaar de giftigheid van voedseladditieven en heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd. Van haar hand kwam het gidsje “Additifs Allimentaires”. Will Jansen is als auteur van de Culinaire Almanak en uitgever van het tijdschrift Bouillon “culinair expert”.

Hij liep in Frankrijk tegen dit gidsje op en werd er zo door gegrepen dat hij besloot het te vertalen voor de Nederlandse markt. Er is geen gids als deze in ons land. Het is klein genoeg om in je tas te steken en overal mee naar toe te nemen.

Groetjes,
Inge

PS: In hoeverre let jij op e-nummers in supermarkt-producten? Is het wel eens een reden om een product te laten staan en iets anders te kiezen? Ik ben benieuwd hoe jij hier mee om gaat. Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer leuk voor anderen.

10 Reacties

  1. An 29 november 2017 bij 18:06 - Reageer

    Ik heb dit boekje nu al heel wat jaren en het heeft me zeker meer inzicht gegeven in wat er allemaal in onze voeding zit. Inmiddels eten wij zo veel mogelijk maaltijden bestaande uit basisingredienten. Dus geen zakjes, pakjes, blikjes en potjes. Ook geen koeken, cake, taart en snoep uit de winkel. Alleen nog volledig zelfgemaakt eten, waarvan je zeker weten dat er geen troep in zit. Zo weinig mogelijk ingredienten met additieven. Het is niet gemakkelijk maar zeer de moeite waard!

    • Thecla 30 november 2017 bij 10:31 - Reageer

      Hallo An,

      Wat leuk om te lezen dat Inge haar boek je heeft geholpen om gezonde keuzes te maken. Heel goed dat je geen bewerkte producten meer eet en dit echt je lifestyle is geworden. Blijf lekker zo gezond doorgaan!

      Groetjes,
      Thecla
      Team Inge van Haselen

  2. fred weterings 7 januari 2011 bij 03:05 - Reageer

    haai inge
    ik heb zelf het zwarte boekje wat zit er in uw eten en neem het vaak mee naar de winkel om te kijken wat er in de producten zit
    Ook heb ik het boekje weet wat je eet ales over E nummers en etiketten
    met een E nummerlijst
    ( besteld bij het voedingscentum) isbn 978-5177-035-3
    met heel veel informatie over kleurstoffen en ook
    zoetstoffen E950 acesulfaam.K–E951 aspartaam– E952 cyclamaat–slecht voor kinderen tot 4 jaar
    E953 Eisomalt–E953 E954 saccharine E955sucralose

    ik ben bezig met de recepten en heb geweldig veel energie
    bedankt en tot mails
    fred weterings

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen