Tarwe en andere granen met gluten zouden wel eens de grootste veroorzaker van overgewicht en allerlei ziektes kunnen zijn.
Veel mensen vragen mij wat je nu nog wel kunt eten in plaats van brood en pasta. Sommigen zien door de bomen het bos niet meer en dat kan ik me goed voorstellen.
De wetenschap over voeding is elke dag in ontwikkeling. Onderzoek op het menselijk lichaam is complex en onderzoeksresultaten spreken elkaar soms tegen. Om jou te helpen geef ik in dit artikel mijn advies wat je in plaats van tarwe kunt eten.
Inhoudsopgave
- Wat kan ik nemen als ontbijt?
- Wat kan ik eten als lunch?
- Wat kan ik ‘s avonds eten in plaats van pasta?
- Mag ik nu helemaal geen brood meer eten?
Wat kan ik nemen als ontbijt?
In mijn vorige artikel heb je ik uitgelegd wat je kunt nemen als ontbijt als je gezond wilt afvallen. Het is belangrijk dat je in balans eet met de juiste, langzame koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Dus geen yoghurt met muesli en sinaasappelsap.
Als je zo gezond je dag begint krijg je later op de dag niet die hongerdip en kun je zonder problemen de koekjes en chocoladerepen laten liggen.
Havermout is volgens dr. Davis, auteur van het boek Wheat Belly, waar ik mijn vorige artikel over schreef, een stuk beter dan tarwe. Omdat het veel minder is gemanipuleerd.
Ook geeft havermout niet van die heftige pieken in je bloedsuikerspiegel. Wat mij betreft kun je dus gerust het gezonde havermoutontbijt eten. Dat bestaat uit havermout gekookt in water, chiazaad/hennepzaad/gemalen lijnzaad, walnoten, kaneel en 1 of 2 stuks fruit.
Als je vaak moe bent en last hebt van een opgeblazen gevoel, dan is het mogelijk dat je gluten niet goed verdraagt. Havermout bevat wel een vorm van gluten, die de meeste mensen goed kunnen verdragen, ook mensen die gevoelig zijn voor gluten. Heb je echt een glutenallergie, dan kun je tegenwoordig ook kiezen voor glutenvrije havermout.
Wat kan ik eten als lunch?
Veel mensen zijn “verslaafd” aan brood bij de lunch. Daar krijg ik heel veel mails over, van mensen die helemaal van slag zijn als ik schrijf dat brood niet zo goed is als je wilt afvallen. Ook als je niet hoeft af te vallen trouwens. Zie brood gewoon als een traktatie voor af en toe, een bijgerecht. Maar niet als iets wat je dagelijks eet. Het veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel, het ontneemt je energie en je wordt er dik van.
Je kunt jezelf veel beter aanwennen om als lunch een gezonde gevulde salade te nemen. Dat hoeft echt niet alleen een krop sla te zijn, zoals ik wel eens hoor. Neem bijvoorbeeld een bieten quinoa-salade of een groente-quinoa salade.
Of neem het restant van gisteravond mee als dat kan, of een lekkere gezonde gevulde soep.
De salades en soepen kun je de avond tevoren bereiden en in een afgesloten schaaltje mee nemen. Neem dan olie en azijn apart mee of zorg dat je dit op je werk hebt staan.
“Ik kan geen salade meenemen naar kantoor”
Sommigen vinden het lastig om salades mee te nemen, omdat ze deze niet koel kunnen houden. Daar zijn steeds meer oplossingen voor. Neem bijvoorbeeld een klein koeltasje mee, dan blijft je eten koud genoeg. Tegenwoordig kun je ook handige, dubbelwandige lunchboxjes kopen, dan kun je zelfs een warme lunch mee nemen.
Wat ik zelf daarnaast ook doe, is ‘s avonds wat meer koken en het restant de volgende dag mee nemen als lunch, heerlijk. Probeer dat ook eens uit.
Sommigen schamen zich ook om met een “bakje sla” op kantoor te komen of thuis salade te eten. Maar zet even door. Steeds meer mensen willen gezonder eten om af te vallen en zich fit te voelen. Zet zelf die stap en je zult zien dat anderen je gaan volgen.
Roggebrood, speltbrood, zuurdesembrood?
Ik heb ook veel vragen gekregen over andere broodsoorten, zoals roggebrood, speltbrood en zuurdesembrood. Kan je die broodsoorten nog wel eten? Zelf eet ik geen brood meer. Alleen nog af en toe als bijgerecht, bijvoorbeeld als ik uit eten ga.
Maar dat is mijn persoonlijke keuze en ik kan me voorstellen dat anderen wat minder ver gaan. Roggebrood zou je dan met mate kunnen eten. Spelt is tarwe. Dat zou ik niet nemen en kijk bij zuurdesembrood welk graan er in zit.
Veel mensen denken dat speltbrood wel goed is, omdat het geen tarwe bevat… Dat klopt voor een deel, toch zou ik niet te veel speltbrood eten. Ik leg het uit. Spelt is op zich beter dan tarwe, omdat het minder is gemanipuleerd. Maar let op, een speltbrood bevat meestal heel veel tarwe om het betaalbaar te houden. Dus vraag dat altijd na.
Verder bevat spelt de heftigste vorm van gluten, gliadine, net als tarwe. Het kan zijn dat je darmen hier niet goed tegen kunnen zonder dat je dat meteen merkt. Heb je huiduitslag, darmproblemen, ademhalingsproblemen, chronische moeheid, probeer dan eens vier weken alle brood, dus ook speltbrood, te laten staan. Kijk hoe je je voelt.
Op zich zorgen alle granen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je dus weer snel honger krijgt en je vetopslag activeert. Als je je gezondheid wilt verbeteren en als je wilt afvallen zou ik geen brood meer eten. Kies voor salades, ei-gerechten en soepen. Na een tijdje wil je niet meer anders.
Wat kan ik ‘s avonds eten in plaats van aardappels of pasta?
Over aardappels, pasta en andere koolhydraatrijke voeding voor je avondeten heb ik veel vragen gekregen. Als je gezond wilt afvallen is het een goede stap om ‘s avonds niet al te veel van dat soort koolhydraten te eten. Je lichaam heeft ze niet meer nodig.
Laat je avondmaaltijd voornamelijk uit groente en iets van eiwitten bestaan, bijvoorbeeld een stukje biologische kip, bonen, linzen, champignons, tempeh of gefermenteerde tofu.
Kun je echt niet zonder iets van koolhydraten kies dan voor een beetje quinoa, zoete aardappel of zilvervliesrijst. Neem ook eens boekweitnoedels of bruine rijstnoedels.
Gewone aardappel kun je ook af en toe eten, maar niet te vaak vanwege het effect op je bloedsuikerspiegel. Verder kun je er natuurlijk ook voor kiezen de extra koolhydraten weg te laten. Dit doe ik zelf ook vrijwel altijd, je lichaam heeft de extra koolhydraten niet meer nodig en je voelt je fitter.
Pas op met glutenvrije pannenkoeken uit de supermarkt
Glutenvrij eten kan prima, maar vermijd speciale glutenvrije graanproducten uit de supermarkt, zoals glutenvrije pannenkoeken. Deze producten zijn ontwikkeld voor commerciele doeleinden en niet speciaal voor jouw gezondheid. De glutenvrije pannenkoeken bevatten vaak ongezonde chemische toevoegingen en meestal ook maiszetmeel of een ander zetmeel waardoor je bloedsuikerspiegel piekt. Dat is net zo slecht als tarwe. Dit geldt ook voor veel andere glutenvrije producten in de supermarkt, dus kijk goed op de verpakking.
“Krijg ik wel voldoende jodium binnen als ik geen brood eet?”
Misschien ben je bang dat je te weinig jodium binnen krijgt als je geen brood eet. Dat hebben we al van jongsaf aan geleerd. Maar jodium wordt kunstmatig aan brood wordt toegevoegd via jodiumhoudend bakkerszout. Dat is ooit bedacht als manier om te zorgen dat mensen voldoende jodium binnenkrijgen. Maar dat maakt brood nog niet gezond!
Er zijn veel betere, gezondere bronnen van jodium. Zoals zeewier, witvis, aardbeien, venkel, broccoli, spinazie, kokosolie en Hymalayazout.

“Mag ik nu helemaal geen brood meer eten?”
Mensen vragen mij “Mag ik nu helemaal geen brood meer eten?” Dat hangt van je situatie af. Als je kerngezond bent, geen buikvet hebt en veel beweegt dan kun je rustig af en toe een stukje brood eten of een keer spaghetti nemen. Dat doe ik zelf ook.
Maar heb je overgewicht, huiduitslag, diabetes, hoog cholesterol, last van je darmen of voel je je moe? Dan is het misschien beter om het brood even te laten staan en iets anders lekkers te kiezen.
Je zult als snel merken dat je kleren beter passen en dat je je fitter gaat voelen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.
Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer
Beste Inge,
Als ‘brood’ eet ik regelmatig twee zuurdesem Rogge knäckebröd van Wasa bij mijn kom soep als lunch (Volgens mij een goed alternatief voor brood)
Mijn vraag aan jou is of dat ook werkelijk zo is??
Hoi Nelleke, soep als lunch is geweldig. Maak je deze zelf? Als de soep uit de supermarkt komt, kijk dan even goed naar de ingredienten. Want dan zit er vaak toch suiker in, of smaakversterkers en zonnebloemolie en dergelijke. Als je de soep zelf maakt, dan kan je dat stukje vast overslaan :-). Qua crackers heb ik mijn twijfels. Ik zou het niet te vaak eten. Bij het bakproces van crackers komen stoffen vrij (Advanced Glycation End Products), die mogelijk ontstekingen veroorzaken. Maar af en toe een cracker eten lijkt mij zelf geen probleem, dat doe ik ook.
Hallo Jolanda
Ben twee weken geleden begonnen met meer groeten
Een boterham morgens en geen aardappels en pasta.
Heb jaren lang in Japan gewoond nu eet ik heel graag reist?
Daar is de vraag mag ik dat wel eten of is dit ook slecht graan ?
Hoi Margrieta, meer groenten eten is een geweldige stap! Als het je lukt zou ik ook de boterham ‘s ochtends vervangen door iets gezonders, zoals ik in het artikel uitleg. Rijst is op zich goed om te eten, maar niet teveel. In balans zoals ik in mijn receptenboeken en programma’s toepas.
Hai Inge, ik lees altijd vol interesse je artikelen.
De wil is er wel maar de uitvoering is toch vaak lastig! Vooral als je een gezin met 3 opgroeiende jongens hebt die juist heel graag willen aankomen! Wij eten savonds heel afwisselend, veel minder vlees, kip en vis in de week. Veel groenten, curry, rijst, pasta.
Elke dag salades en soepen maken is naast 2 werkende ouders erg intensief en dan heb ik het nog niet over de kosten, helaas is gezond biologisch eten nog steeds veel duurder.
Voor ons werk zijn mijn man en ik ook veel onderweg, dus salades en soep is dan niet erg handig. Ontbijten doen wij met kwark, noten en fruit maar zuivel is ook niet meer gezond geloof ik…?
Voor de lunch hoop ik dat je voor ons wat alternatieven hebt ipv brood of crackers….ik hoor graag van je.
Hoi Marleen, goed bezig! Het kan inderdaad lastig zijn om de gezonde lifestyle op de rit te krijgen. Maar als je het eenmaal hebt, is het net zo makkelijk als elke andere leefstijl. En supergezond, juist ook voor opgroeiende jongens. In mijn receptenboeken vind je alternatieven voor lunches, kijk bijvoorbeeld eens in https://www.ingevanhaselen.nl/gezonde-lifestyle-receptenboek/
Havermout met water heb ik geprobeerd ieuwww erg vies hihi ik ga idd proberen te stoppen met brood en crackers en tussen de middag salade ik ga je link ook helemaal doorlezen bedankt voor je reactie ik laat wel horen of het al een beetje werkt tegen me opgezette buik ??
Top Jolanda, that’s the spirit 🙂
Ik vind het zoveel info ben er wel erg blij mee maar heb me draai er nog niet in gevonden! Ben 4 jaar geleden geopereerd aan me buik en heb daarna dagelijks last van krampen en hele dikke opgeblazen buik en zeer moeilijk naar de wc!! Ben een beetje aan het uitvogelen! Ben gestopt met lactose en Muslie! Eet sochtends lactosevrije yoghurt met havermout walnoten cranberry pitten en een fruit bv aardbeien of banaan! Eet 1 snee brood op een dag! Maar welke crackers zou ik wel kunnen eten! En zou dit probleem door tarwe kunnen komen of gluten? Ik vind het wel leuk om alles te lezen en probeer een soort samenvatting te maken gr jolanda
Hoi Jolanda, goed bezig. Gewoon stap voor stap meer leren en proberen. Ik heb daarvoor trouwens het Buikvet Burner Programma. Dat zou jou goed kunnen helpen, omdat je daarin voedingsles krijgt en recepten en advies: Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…
Brood en crackers zijn inderdaad niet de gezondste dingen om te eten, zeker niet als je last hebt van je buik. Ik zou de crackers helemaal links laten liggen voorlopig en kijken of je meer groente kunt nemen. Qua ontbijt zou ik ook havermout gekookt in water proberen. Dus niet alleen yoghurt, daar zit vrij veel suiker in.
Hallo,
Omdat ik teveel buik kreeg ben ik 3 weken geleden begonnen met havermout in plaats van cruesli. En ik drink nu ruim een liter water per dag (deed ik eerder helemaal niet), en ik loop 4x per week in een stevig tempo een kilometer of 5. Ik eet wel gewoon een paar boterhammen bij de lunch.
Het resultaat na 3 weken: 6 kilo en een paar centimeter buik kwijt.
Kan ik zo doorgaan of moet ik nog iets aanpassen?
Hi Dirk,
Bedankt voor je bericht en goed dat je met je gezondheid bezig bent. Super goed dat je al 6 kilo bent afgevallen, daarnaast zie ik inderdaad nog veel ruimte voor verbetering. Om je een goed advies te kunnen geven, ben ik benieuwd naar wat je zoal eet op een dag? Dit kun je het beste even mailen naar [email protected]
Groetjes,
Antonia
Team Inge van Haselen
Hallo,
Omdat ik teveel buik kreeg ben ik 3 weken geleden begonnen met havermout in plaats van cruesli. En ik drink nu ruim een liter water per dag (deed ik eerder helemaal niet), en ik loop 4x per week in een stevig tempo een kilometer of 5. Ik eet wel gewoon een paar noterhammen bij de lunch.
Het resultaat na 3 weken: 6 kilo en een paar centimeter buik kwijt.
Kan ik zo doorgaan of moet ik nog iets aanpassen?
In plaats van tarwe ben ik al geruime tijd overgeschakeld op haver, boekweit en heel soms spelt. Als ontbijt havermout, kwark of yoghurt, nootjes (de soort wisselt per dag af) , lijn-chiazaad of gedroogde vruchten en zeker iedere dag één of meerdere fruitsoorten erbij. Alles steeds bio.
Qua pasta’s, spelt, rode rijst, boekweit, zilvervlies rijst, quinoa, granenmengeling (ook met linzen, kikkererwten).
Voel ik me goed bij, ben niet meer opgeblazen na het eten en heb minder buikvet en meer energie.
Wat heerlijk Katrien, klinkt heel gezond en lekker!
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Ipv brood eet ik nu havermout, af en toe.een banaan en pitjes in de magere kwark. Als lunch neem ik graag zelfgemaakte soep.en een paar maiswafels met geitenkaas of notenpasta. Zijn die maiswafels eigenlijk wel oké?
Hi Sandra,
Wat goed dat je overgestapt bent op havermout, want wist je dat in kwark veel suikers zitten? De maiswafels kun je beter weglaten of een enkele keer kiezen voor een rijstwafel, maar let erop dat hier geen voedingsstoffen in zitten.
Groetjes,
Antonia
Team Inge van Haselen
Sorry, vergeten te melden dat ik yoghurt met havermout in plaats van brood eet met wat zoetstof
Goedendag,
Ik ben vorig jaar op dieet geweest. Van die zakjes driemaal daags. Eerlijk gezegd ben ik iets zo zat en met name als ik moe ben en iedereen gaat naar bed lust ik graag wat borrelnoten of een stuk harde worst. Ik krijg aardig wat buikvet en wil daar vanaf.
Ik ben nu broodloos gestart en dit kan ik best volhouden. Verder meer groentes, minder aardappels. Het vlees wil ik echt niet missen, ik houd het meest van puur vlees(mager, zelfgeslacht uit eigen weide). Heb je tips?
Hallo Gerwin,
Bedankt voor je bericht. Goed om te lezen dat je met je gezondheid bezig bent. Die zakjes kun je echt beter niet meer nemen, die zijn heel bewerkt en bevatten vaak ook suikers. Ze verstoren juist je stofwisseling.
Wil je graag afvallen dan is het belangrijk de juiste voedingscombinaties te maken qua vetten, eiwitten en koolhydraten. Inge staat voor clean eating. Clean Eating betekent zo vers mogelijk, natuurlijk en seizoensgericht eten in de juiste balans van voedingsstoffen, vitamines en mineralen.
Je hebt geluk we hebben nu een nazomeractie van haar Buikvet Burner Programma. We coachen je om ongezonde gewoontes naar gezonde om te zetten en je lichaam langzamerhand in een vetverbrandingsstand te zetten ipv de vetopslag stand waar het nu in zit. Je krijgt o.a duidelijke praktische voedingsschema’s en heerlijke gezonde recepten. Dat betekent afvallen zonder hongergevoel:
Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…
Laat me weten of het wat voor je is.
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Hoe zit het met creakers?
Spelt creakers?
Is dat wel gepermitteerd? ?
Hallo Bernadette,
Ook spelt laat je bloedsuikerspiegel schommelen. Kies liever voor salades, soepen of bijvoorbeeld een groenteomelet. In Inge haar receptenboek Je Body in Balans staan ook veel heerlijke ontbijt, lunch en avonmaaltijden, deze kunnen je helpen om andere keuzes te maken als brood en crackers:
Meer informatie over Je Body In Balans…
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Beste inge
Zijn roggecrackers een goed alternatief voor brood? Ik eet per dag zo’n 4 a 5 ( ontbijt en lunch). Met tuinkers kiemgroente biet runderrookvlees. Met groene thee erbij.magere joghurt of kwark met notenmix niet gezouten en gember en fruit. En elke dag 1 zakje vsl 3 probiotica voor mijn darmen.lijkt dit wat?
Ik eet de laaste tijd redelijk vaak burgul. Bij het avond eten maak ik het hartig met gebakken uitje b.v nu las ik dat het ook een gezond ontbijt is?? Met fruit en evt noten. Ik hoor jullie niet over deze volgens mij gezonde graan. Of vergis ik me.
ook ik maak een soort spaghetti slierten van een courget ivp pasta. Heel lekker indd
Hoi Mieke, bedankt voor je bericht. Ik ben inderdaad geen fan van bulgur omdat het gemaakt is van tarwe. Het heeft dezelfde nadelen als tarwe. Tarwe wordt in verband gebracht met pieken in je bloedsuikerspiegel en beschadigingen aan je darmen. Als je geen last hebt van je darmen en geen overgewicht hebt, dan zou je het eventueel af en toek unnen eten. De pasta van courgette is een betere keuze! 🙂
Ik ben de laatste jaren 5 kilo aangekomen vooral rond mn buik ik heb vanaf jongs af aan zelfde maat kleding voor het eerst maat groter gekocht….ondanks veel beweging val ik niks af eerlijk moet ik bekennen ik snoep wel meer en leeftijd zal ook meespelen…..ik ken mn valkuilen maar na 3 dagen opletten val ik er zo weer in steeds weer..ik ga nu proberen om jou tips te volgen en te doen….ik geloof er wel in alleen vraag ik me af hoe lrijg je voldoende vezels binnen…..groetjes marijke
Hallo Marijke,
Bedankt voor je bericht. Goed dat je met je gezondheid bezig bent. Zit je ook in de overgang op dit moment? Mag ik vragen wat je zoal eet op een dag? Als je de juiste voedingscombinaties maakt en je bloedsuikerspiegel blijft stabiel dan kun je makkelijk nee zeggen tegen ongezonde voeding.
Ik hoor het graag.
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Hoe zit het met pasta van rijstmeel of maismeel?
Beste Lisa,
Bedankt voor je bericht! Ik wil pasta van rijs- en/of maismeel liever niet adviseren. Ze laten je bloedsuiker snel pieken, waardoor je snel weer honger krijgt. Heb je al eens pasta van courgette of pompoen geprobeerd? Superlekker en heel erg gezond. Dan krijg je meteen een bups groenten binnen! 🙂
Groetjes,
Loes
Team Inge van Haselen
Ik lees altijd graag alle tips en vragen. Zelf worstel ik al mijn hele leven met afvallen. Altijd een jojo effect. Ik ben 76 en heb echt alles geprobeert. Nu doe ik het op mijn eigen wijze. Ontbijt met magereyoghurt met havermout en kaneel als vetburner. Lunch 2xroggebrood met kaas en diner groente met 1 aardappel en vlees. Veel water drin k en en tussendoor fruit of een speltcracker.
Ik ben vanaf 2 november 2017 tot heden 8 kilo afgevallen. Eet wel weinig of geen brood meer.beperk me met alcohol. Sport 2x in de week een uur. Fittnes. Hoop dat ik het volhou dan ben ik tevreden.
met vriendelijke groet en dank voor uw tips.
En als alternatief roeryoghurt of kwark of Griekse yoghurt? Ipv brood . gr ellen
Hallo Ellen,
Zuivel veroorzaakt veelal spijsverteringsklachten. Kies liever voor een lekker havermoutontbijt of een groenteomelet. Als je wat inspiratie wilt qua recepten heeft Inge leuke receptenboeken welke ook veel informatie bevatten over wat gezonde voeding nu precies is:
Meer informatie over Je Body In Balans…
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Mag ik pasta van rodelinzen eten.
Hallo Lenn,
Goed dat je bezig bent met je gezondheid. Rode linzenpasta bevatten geen gluten, wel aardig wat koolhydraten. Eet het met mate en 1 a 2 opscheplepels.
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
En hoe zit het met Boekweit meel om brood mee te bakken ?
gezegende dag verder.
Hallo Juan,
Bedankt voor je bericht. Je kunt met boekweitmeel brood maken, niet iedereen vindt de smaak van boekweit lekker maar soms moet je een smaak ook leren eten. Probeer om niet elke dag brood van boekweit te eten. Het is juist belangrijk om als lunch ook groente te eten. Eet het met mate en kies voor gezond beleg zoals avocado of een zelf gemaakte groentespread :).
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Zelf gemaakte groentespread ??????????????
Dat heb ik nog nooit gemaakt !
wel dadelpasta of pompoenen pasta en is ook lekker op brood !
Hebben een paar recepten voor me ?
gezegende week verder
Hallo Juan,
Wat goed dat je zelf al bepaalde spreads maakt. Inge heeft in haar receptenboeken genoeg voorbeelden van recepten:
Meer informatie over Je Body In Balans…
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Hoe zit het met spelt pasta dan?
Hallo Ella,
Goed dat je dit vraagt. In spelt zitten ook gluten en deze zijn voor je darmen zwaar om te verteren waardoor je moe wordt na het eten van spelt. Daarnaast laat ook spelt je bloedsuikerspiegel schommelen. Let er ook op dat spelt geen beschermde naam is. Op veel verpakkingen staat dat het van spelt is gemaakt. Als je dan het etiket leest bevat het maar 5% spelt.
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Beste,
Brood eet ik nog maar zelden, hooguit 1 maal per week koolhydraat-arm brood van de Aldi. 3 sneetjes. Ik vind dit lekker en het kost maar € 1,49 voor een halfje. ( warme bakker 2-3 keer duurder) Wel moet je het in de koelkast bewaren het schimmelt vrij snel.
Ontbijten doe ik veel met Griekse yoghurt, zwarte bessen en Quinoa-vlokken.
Als ik iets meer tijd (zin) heb vaak ook een Paleo-ontbijtje ( 2 hard gekookte eieren, kleine avocado, lepel crème-fraîche en wat peper en zout, smullen.
Ik eet zo veel mogelijk volgens het Inge-principe omdat ik me hierbij fitter voel, die paar kilootjes minder is meegenomen.
groet,
Wim
Mag ik tarwegriesmeel gebruiken ipv tarwe
Hallo Joyce,
In tarwegriesmeel zit ook tarwe en dit verstoort je bloedsuikerspiegel. Waar zou je het graag voor willen gebruiken?
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Hallo
Ik ben in 1.5 jaar.tijd 51 kilo afgevallen met kha..nu ben ik sinds.2 weken op koolydraatbeperkt bezig..50 tot 100 koolydr…ik eet nu ongeveer 2 a 3 keer per week volkoren of bruin brood met mager beleg …de rest van de week griekse yoghert of havermout als ontbijt..en 1 soms 2 stukjes fruit per dag…maar nu was ik alweer 1.2 kilo afgevallen sinds ik meer koolydr eet…nu lees ik hier dat brood niet goed is..maar dan kom ik en niet aan mijn calorieen en eet weer te weinig koolydr…ik voel me nu goed..ben ik zo goed bezig om op gewicht te bljven?
Hallo Frenchi,
Wat knap dat je zoveel bent afgevallen in een korte periode. Goed dat je ontbijt met havermout, dit bevat de juiste koolhydraten en combineer ze met gezonde vetten om je vetstofwisseling te activeren.
Verder eet je weinig gezonde vetten, deze heb je nodig om bepaalde vitamine op te nemen maar ook om je vetstofwisseling te activeren. Producten als brood verstoren je bloedsuikerspiegel waardoor je snel honger krijgt.
Inge haar boek Je Body in Balans bevat heel veel informatie over gezonde voeding. Daarnaar bevat het veel recepten welke je helpen je gewicht te behouden en je vetstofwisseling te activeren:
Meer informatie over Je Body In Balans…
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Hallo Frenchi,
Wat knap dat je zoveel bent afgevallen in een korte periode. Goed dat je ontbijt met havermout, dit bevat de juiste koolhydraten en combineer ze met gezonde vetten om je vetstofwisseling te activeren.
Verder eet je weinig gezonde vetten, deze heb je nodig om bepaalde vitamine op te nemen maar ook om je vetstofwisseling te activeren. Producten als brood verstoren je bloedsuikerspiegel waardoor je snel honger krijgt.
Inge haar boek Je Body in Balans bevat heel veel informatie over gezonde voeding. Daarnaar bevat het veel recepten welke je helpen je gewicht te behouden en je vetstofwisseling te activeren:
Meer informatie over Je Body In Balans…
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Shalom
Ik ben juiste heel erg slank en wil niet afvallen maar juist bijkomen 5kilo ofzo?
maar hoe kan dat als ik alleen maar groente en fruit eet ?
dus geen brood meer enzo…………
gezegende dag verder
Hallo Juan,
Door clean te eten kun je ook zeker aankomen. Het is een misverstand dat je door clean eating alleen maar groente en fruit kunt eten. In jou geval wil ik je adviseren om porties ruimer te maken, meer vetten te eten zoals noten en avocado. Wat extra olijfolie over je salade etc. Brood verstoort je darmflora en hierdoor kun je klachten krijgen zoals een opgeblazen buik en vermoeidheid na het eten.
In het Gezonde Lifestyle Receptenboek staan heerlijke clean recepten, op deze manier kun je leren hoe je clean kunt eten zonder dat je brood eet. Je kunt dan je porties wat ruimer maken natuurlijk:
Meer informatie over het Gezonde Lifestyle Receptenboek…
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
Ik heb het sterke vermoeden dat ik een lactose intolerantie heb, alle verschijnselen die daarbij kunnen horen in elk geval wel. Dus ik ga nu een poosje uittesten wat er gebeurt als ik alle zuivel weglaat. Verder ben ik ‘s ochtends aan 2 plakjes roggebrood met pindakaas van een goed merk en banaan ???? Best lekker heb ik ontdekt ( werd tijd grinnik) afvallen hoeft niet maar me goed voelen zou al heel wat zijn . Nu was ik bezorgd dat ik te weinig koolhydraten naar binnen zou krijgen, Dus quinoa, kaneel en veel groenten zou wel een optie zijn. Net ontdekt dat niet alleen gerookte makreel lekker is maar mmmmmm gerookte kip ook ????
Op wirinbaiern.de was iemand die legde uit dat lijnzaad zo gezond is, ik eet het ‘s morgens bij mijn havermout, kaneel en banaan. Lijnzaad is ook goed tegen infecties , 2 eetlepels in lauw warm water, 20 min. daarna kokend water erbij en dan
3 kopjes langzaam drinken, goed voor je darmen. Voor ontstekingen, zakjes maken en op je b.v. borst of lever leggen, je kunt er ook mee gorgelen
Hoi S.A.M,
Lijnzaad is voor vrouwen erg goed. Mannen kunnen het beter niet nemen. Het wordt namelijk in verband gebracht met een mogelijk verhoogd risico op prostaatkanker.
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
als ontbijt neem ik 2 rookkaas crackers 2 min in de magnetron,dan 2 eieren klein prakken beetje mayo en kerrie erdoor en dan op de kaascrackers doen,dan zit ik echt vol.
Vanaf eind februari 2015 ben ik aan het gezond eten. Geen suiker, koolhydraten zoals brood en pasta en zeker geen E-stoffen. Het resultaat mag er zijn: Mijn diabetes is een stuk beter geworden, 16 eenheden spuiten per dag in plaats van 141, Mijn cholesterol is zowat gehalveerd, en als kado’tje in mijn gewicht nu 80 kg ipv 96 kg. En het eten is gemakkelijk vol te houden. Als ik trek heb in iets zoet neem ik een sinaasappel of appel. Een aanrader voor iedereen!
Hoi Ben,
Wow, fantastisch! Leuk dat je dat hier laat weten. Hier krijgen wij ook weer energie van 🙂
Ga zo door!
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
Hallo, ik ben het niet met je eens.
SPELT zorgt juist voor het uitvlakken van de pieken in de bloedsuikerspiegel. Nadeel is alleen dat spelt nu een leuke smoes is om meer geld voor brood te vragen. In heel Nederland zijn maar 2 molens die 100% spelt malen. De industriële molens (supermarkten, Bakker Bart, Het Stoepje) malen “alles” dus het speltmeel van hen is niet zuiver waardoor het gezonde teniet gedaan wordt.
Hallo,
Ik ben sl een tijdje bezig om een goede vervanger voor brood te vinden. Ik heb een intensieve baan (lichamelijk) en tot nu toe kan ik niks vinden wasr ik een paar uurtjes op vooruit kan.
Ik eet nu vooral zelfgebakken speltbrood..als ik brood eet.
Groetjes
Hallo, een paar tips; ik maak vaak boekweitpannekoekjes, hartig of ‘zoet’, makkelijk mee te nemen als lunch en erg lekker vind ik. Zelfs belegde rijstcrackers met bioboter en tahin of humus, blijven lang knapperig.!
Iets anders; in rozijnen zit veel meer suiker dan bv gedroogde abrikozen en vijgen. En heb heerlijk flakes ontdekt, suiker en glutenvrij, van merk Lieke, boekweit/maisflakes met de textuur van cornflakes.
Groeten Merel.
Beste Inge, Nadat ik van job ben veranderd ( nu een kantoorbaan waar ik 10 uur op een stoel zit) ben ik 5 kilo op 1 jaar tijd bijgekomen. Ik wil nu heel graag die kilo’s weer kwijt spelen. Ik ben al een weekje koolhydraten-vrij aan het eten maar zou graag wat hulp hierbij hebben.Ik vind jou website erg interessant en zou graag een boek bestellen voor meer inspiratie maar weet niet goed de welke 🙂
Zou jij er misschien 1 kunnen aanraden? ( Body in balans? gezonde lifestyle? ) En hoe zit het met wijn/cava? Mag deze nog gedronken worden of helemaal niet meer? (p.s. ik ben 28 jaar)
Alvast bedankt,
Mvg,
Silvy
Hallo Silvy, goed dat je het vraagt. Als je zoals jij net begint met de gezonde lifestyle kun je het beste starten met het Gezonde Lifestyle Receptboek. Dat bevat makkelijke, lekkere, gezonde recepten zonder gluten en zuivel die bijna iedereen lekker vindt.
Daarna gaan veel mensen door met Je Body In Balans, daar staan ook juices en dergelijke in. Als je echt je buikvet wilt wegwerken en je lifestyle veranderen kijk dan ook naar het Buikvet Burner Programma! Dan ga je voor jezelf uitvinden wat jouw ideale voedingspatroon is.
Ik zie dat je dat heel erg zou kunnen helpen omdat je nog denkt in termen van “iets wel of niet mogen”. Dat is juist een hele verkeerde mindset, waardoor je steeds meer aankomt. Je kunt beter op zoek gaan naar wat je lekker vindt en wat je lichaam viedt en gezond maakt. Dat werkt veel beter en is veel leuker om te doen. Dan kun je ook zelf bepalen wanneer je een wijntje drinkt en wanneer niet 🙂 Groetjes, Inge
goedendag,
ik denk dat ik voedselintolerantie heb, ik ben altijd opgeblazen.
Ik eet 9 boterhammen op een dag dus nu begrijp ik wel waar dat vandaan komt.
Het vervelende is dat ik ook hypoglecemie heb en daardoor veel brood moet eten. Wat voor mij dus heel belangrijk is, is een goede vervanger. En dat is dus het meest lastige want het enige waarbij mijn suikerspiegel weer “goed’ voelt, is als ik brood heb gegeten.
Hallo Inge en mensen die al een reactie ingestuurd hebben,
Zoals op iedere site of forum zie ik ook hier dat de meningen nogal verdeeld zijn. Zelf was ik tot een paar jaar geleden iemand die die alles kon eten en dat dus ook deed, ik had geen klachten bleef er superslank onder dus at ik alles wat maar lekker smaakte. Dat ‘gezeur’ over tarwe of gluten of koolhydraten vond ik ook grote onzin, dat zag ik als geldklopperij waar wanhopige mensen maar wat graag intrappen.
Ondertussen heb ik fibromyalgie en ME en snap niet hoe zo’n superfitte jonge vrouw zich zo moe, ziekelijk en dement kan voelen. Na lang nadenken en onderzoeken ben ik van mening dat dit soort ziektes vroeger niet bestonden omdat men gezond vers, rechtstreeks van het land at. Dat wij tegenwoordig zo ongeveer alles voorverpakt en met allerlei chemische toevoegingen ons eten tot ons nemen, moet wel iets te maken hebben met het feit dat dit soort ‘onzichtbare’ ziektes explosief toenemen.
Zoals niet iedereen kanker krijgt van roken, krijgt ook niet iedereen ME of fibro van brood eten. Maar dat betekent nog niet dat het gezond is! Laten de fitte gezonde mensen daarom blij zijn en genieten van het feit dat zij prima brood kunnen verdragen, maar niet oordelen over een site als deze.
Laten we elkaar in onze waarde laten en respectvol behandelen. Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar ook niet alles is klinkklare onzin.
Zelf wil ik alles wel uitproberen om te zien of mijn klachten afnemen en ik eindelijk weer eens een beetje normaal kan functioneren. Daarbij wil ik als eerste brood proberen te laten staan en dank je daarom hartelijk voor je ontbijt en lunch recepten Inge!
Met vriendelijke groet,
Hillie
Hallo Hillie, bedankt voor je persoonlijke verhaal! Hier help je ook weer anderen mee. Ik denk ook dat de veranderde voeding een belangrijke oorzaak is van westerse welvaartsziektes en van onzichtbare ziektes zoals ME. En ik ben benieuwd naar jouw bevindingen de komende tijd. Wil je me op de hoogte houden van je ervaringen? Dat zou ik zeer op prijs stellen! Groetjes, Inge
Havermout zo uit het pak, koude melk erbij en eten. Soms als alternatief 3 sneetjes peperkoek met halvarine en dan niets meer tot de lunch of nog later. Wij hebben last van buikvet in de familie en daar probeer ik zo van af te komen of het te verliezen.
Gek, dat mensen nog steeds denken dat suiker (melk, peperkoek, havermout) gezond is. Kanker bijvoorbeeld wordt gevoed door suiker. Je lichaam moet alles wat géén dierlijke vetten of eiwitten zijn, omzetten naar VET en het meeste hiervan gaat op je lichaam zitten. Omdat je alleen ‘mager’ eet heeft je lichaam niet geleerd dit vet te verbruiken. Verder is dit een belasting voor je organen. Dat je afvalt komt gewoon omdat je te weinig voeding binnen krijgt en dus verhongert met gevolg: ziekten. Goede keus?
Ik heb zwaar fysiek werk en eet mede daarom erg voedzaam brood en aardappelen, echter gezien de berichten over hoe de organen het te verduren krijgen wil ook ik overstappen op iets beters voor mij en mijn lijf.
Ik zou graag willen weten wat nu een erg voedzame vervanging is en wat ik kan meenemen (geld niet voor het avondeten).
Des te simpeler des te beter ik been geen keuken prinses en wil dat ook niet worden.
Hallo Joke,
Goed dat je op zoek bent naar een vervanger voor brood en aardappelen! Je kunt de ochtend starten met bijvoorbeeld een voedzaam havermoutontbijt of een lekkere smoothie. Voor de lunch kun je een gevulde salade meenemen of een zelfgemaakte maaltijdsoep. In Gezonde Lifestyle Recepten eBook kun je allerlei gezonde recepten vinden voor ontbijten, lunches, tussendoortjes, en avondeten. De recepten zijn erg lekker en makkelijk om te maken!
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
Ik hb tarwe alergie en mag geen kiwi enz ook geen tomaat producten wat kan ik wel eten ik mag ook geen noten en pindas vervelend dit
Hoe zit het met baby’s. Ik heb 2 baby’s en een peuter met eczeem. Hoe vervang ik hun brood? me kinderen eten al geen koemelk.
Hallo Moniek,
Als je kinderen eczeem hebben kan dit verschillende oorzaken hebben. Zo kan het gebruik van een bepaald wasmiddel al eczeem veroorzaken. Als eerste wil ik je adviseren om dit met je huisarts te bespreken.
Het kan helpen om tarwe uit de voeding van je kinderen te laten. Voor het ontbijt zou je je peuter een keer de avocado banaan smoothie kunnen geven aangezien veel kinderen dit vaak lekker vinden. Dit bevat geen tarwe of gluten maar juist alleen maar verse en gezonde producten.
Verder is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je kinderen alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgen. Ga dus goed na wat je wel en niet uit de voeding haalt. Kun je hiermee vooruit?
Groetjes,
Nina – Team Inge van Haselen.
Al eens gekeken naar noets brood?
Daar zit geen meel in maar alleen noten en zaden enzo.
Geen opgeblazen gevoel meer en ik val er nog bij af ook zonder
dat ik honger heb!
Groetjes Gerda
Hoi Inge,
Hoe zit het met bulgur, is dit net als quinoa en kun je dit goed eten of is het net als pasta en kun je het beter links laten liggen?
Hallo Henk,
Bulgur is gemaakt van tarwe en is daarom net als pasta. Je lichaam kan dit meestal niet goed verteren. Het is daarom beter om quinoa te nemen.
Groetjes, Nina – Team Inge van Haselen.
IK heb eigenlijk geen reactie, maar een vraag, ik eet al jaren als ontbijt Yoghurt met muesli, maar nu lees ik dat dat helemaal niet goed is, wat kan ik als vervanging nemen??
greotjes Mirjam
Hoi Inge,
Inmiddels ben ik al heeeel vaak op je site geweest! Heb er al veel informatie uit gehaald! Op dit moment heb ik een vrij standaard dagmenu:
* banaanpannenkoek (2ei, 1banaan, kokos, lijnzaad, kaneel)
* salade (50gr quinoa, groentes, tonijn of ei, soms 1/2 avocado)
* avondeten bestaat vaak uit stuk vlees/vis met veel groentes en soms zoete aardappel
* Tussendoortjes: ongeveer 20gram noten en 2stuks fruit
Mijn doel is om wat strakker te worden en een paar kilo af te vallen. Denk je dat ik nu genoeg eet en dat ik niet te veel koolhydraten eet? Ik heb altijd een haat-liefde verhouding ermee gehad. Heb nog steeds het gevoel dat ik te veel koolhydraten eet om af te vallen. Wat is jouw visie hierop?
Je zou me erg helpen!
Ik eet als ontbijt zelfgemaakte muesli, ik vind namelijk havermout zo niet te eten.
Het is heel makkelijk zelf te maken: 400 gr havermout, 12 gr kaneel, 60 gr honing en 15 gr appelstroop. Doe alle ingrediënten bij elkaar en leg het op een bakvel stop dit in de voorverwarmde oven (160 graden) en bak het 25 minuten (om de 10 minuten even omscheppen) Af laten koelen en bewaren in een afgesloten pot, het is dan ongeveer 3 weken houdbaar.
hoi Inge, Ik ben 50 geworden dit jaar, al 3 jaar in de overgang en een echte broodeter. Ik ben gestopt met roken en ben 4 kilo aangekomen. ik sport en doe Yoga (sinds 3 maanden) maar het lukt niet om af te vallen. Al het vet zit rond mijn buik. ik wil me zelfs inschrijven bij weight watchters, misschien gaat dat wel helpen als ik wekelijks voor controle terug moet. heb jij advies voor mij
Hallo Airies, bedankt voor je bericht en goed dat je aan de bel trekt! Ik kan je zeker helpen! Ik ben gespecialiseerd in het helpen van vrouwen rondom de overgang, ben natuurlijk zelf ervaringsdeskundige en heb al veel vrouwen geholpen. Als ik jou was zou ik beginnen met het programma Fit & Fabulous. Dat is speciaal voor vrouwen in en rondom de overgang. Je ontdekt dan hoe je op een gezonde manier zo snel mogelijk afvalt. Wel goed dat je bent gestopt met roken trouwens, dat getuigt van kracht. Dan heb je ook genoeg karakter om je voeding aan te passen. Laat het me weten wat je van het programma denkt!
Groetjes, Inge
Ik probeer tarwevrij te eten! Was ook op zoek naar havermout!
In die ik gezin heb zaten wel tarwespoen!
Geldt dat ook als tarwevrij?
Groetjes
waarom eet een wielrenner wel pasta,
ik heb al eerder deze vraag gesteld, maar geen reactie gezien…
wat gaat er niet goed?
nogmaals de vraag: als ik glutenvrijbrood eet, is dat ook af te raden? ivm liever geen brood en pasta?
een hartelijke groet Marian
Hoi Inge
Ik ben allergisch voor banaan pinda appel maïs
Chocola en aardappel.
Zou dan evengoed het boek je body in balance
Wel iets voor mij zijn?
Vriendelijke groetjes van Saskia
Hoi Inge Ga over 2 weken naar het buiten land deze keer maar voor een week, maar met alles erop en er aan. wat kan ik daar als ontbijt eten? ik denk dat er fruit en noten zijn vla en bio garde moet je niet nemen Mijn vraag iswat zal ik daar nog bij kunnen nemen.Groetjes Joke.
Heb net het E-book Je body in balans gekocht, maar de beloofde smoothie van avocado-banaan-amandelmelk kan ik er helaas niet in vinden!
Hoi Inge Ik heb net het boek ‘Je body in balans’gekocht. Waar kun je de ongezoete amandelmelk kopen die daarin wordt geadviseerd? Ik heb bij diverse superfood-winkels op internet gezocht maar daar kan ik het niet kopen? Welke maca adviseer je? Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes, Bonsonge
Hallo Bonsonge,
Wat goed dat je het boek Je Body In Balans hebt aangeschaft. Amandelmelk kun je zelf maken door twee handjes rauwe bruine of witte amandelen met een halve liter water, een theelepeltje vanille extract en een theelepeltje kaneel in de blender te doen. Als je de stukjes niet wil dan kan je het daarna door de zeef halen of door een kaasdoek. Bij de filialen van de Ekoplaza verkopen ze ook ongezoete amandelmelk. Wat de maca poeder betreft heb ik geen specifiek merk dat ik adviseer. Dat maakt niet uit.
Mijn favoriete ontbijt: Havermout,
250ml water + 85 gram havermout en een handje rozijnen.
Dit samen koken en er twee eetlepels roomboter aan toevoegen.
Bakje met 1 eetlepel chiazaad, 1 eetlepel hennepzaak, 1 eetlepel gojibessen. Mengen met koud water en honing.
Hier het havermoutmengsel aan toevoegen. Roeren, kort laten staan en opeten.
Roomboter heeft een gunstig effect op de GI en zorgt voor een betere opname van de vetoplasbare vitamines.
Dit ontbijt verzadigd mij voor gemiddeld 7 uur.
Ik kwam van 85 kilo, ik weeg er nu 69. Wat beter past bij mijn lengte van 173 cm. Ik heb er geen minuut honger voor hoeven lijden.
Hallo Sjef,
Heel goed! Je zou de honing en de rozijnen ook nog kunnen vervangen. Deze zitten bomvol suikers. Je kunt dit het beste vervangen voor een theelepeltje kaneel. Dit is ook nog eens goed voor de vetverbranding. Week je ook de chiazaad gedurende 15-20 minuten? Hennepzaad hoef je niet te weken. In plaats van roomboter zou je ook kokosolie kunnen gebruiken. Dit is nog gezonder.
Ik doe veel aan fitness/bodybuilding. Raad je dan het eten van brood ook af? Heb wel eens gehoord dat je dan juist snelle koolhydraten nodig hebt… ?
Hallo Martin,
Juist bij bodybuilding heb je inderdaad eiwitten en ook snelle suikers nodig voor je energie. Er zijn ook gezondere varianten dan brood, zoals bijvoorbeeld een smoothie van ongezoete amandelmelk met fruit zoals bessen en bramen, en een banaan. Je kunt er daarnaast nog een avocado aan toevoegen met een scoop biologische eiwitpoeder. Heb je mijn Body In Balans boek al?
Hallo, ikzelf eet nog speltbrood,die juist zorgt voor een beter bloedsuiker spiegel! Ik haal het wel uit een speltwinkel waar aleen met biologische spullen word gewerkt! Wat ook helpt bij damproblemen is kefir. Ik gebruik momenteel het waterkefir en ik vind het super lekker, ik doe dit wel met aleen biologische middelen, ja er zit sucanat in maar is goed voor huidproblemen, darmproblemen enz.
Al langere tijd eet ik ‘smorgens yogurt met lijnzaad en havervlokken, soms abrikozen of cranberries erbij.
‘s Middag altijd een soep, groentensoep, courgette of brocc.soep zonder toevoeging van vermicellie of pasta.Maar daarbij een maaltijdsalade met vis/kip/of ei /kaas.
‘s Avonds weer sla en dan 2 soorten groentes met vlees/kip of vis. Maar 1 a 2 maal per week komen aardappels of rijst/pasta op het menu. Maar toch val ik niet af.
Eerlijk zeggen, ik houd wel van een paar glaasjes wijn per dag.
Wat ga ik aanpassen?
Hallo Henrica,
Het gaat erom dat je in de juiste balans eet en natuurlijk ook goed beweegt. Als ik zo lees, zie ik veel suikers en koolhydraten en daarnaast zie ik weinig variatie in je voeding als je iedere dag zo eet. Yoghurt, gedroogd fruit, aardappels, pasta, en wijn bevatten veel suikers. Kaas bevat veel vet en er zitten ook weinig voedingsstoffen in. Verder mis ik ook omega 3 vetzuren in je voedingspatronen. Waar bak en braad je in? In mijn receptenboek Je Body In Balans kun je precies lezen in welke verhoudingen je kunt eten met allerlei heerlijke en gezonde variaties.
Inge, welk programma van jou is het “strengst”? Is dat: je body in balans, de gezonde lifestyle club, het bikini body programma of fit at home? Ik zoek een methode van jou met echt de minste calorieën. Ik weet dat jij niet aan ‘calorieën tellen’ doet, maar ik wil toch graag een eerlijk antwoord welk boek ik dan zou kunnen aanschaffen.
Alvast dank, Anne
Hallo Anne, zo te lezen is voor jou het Bikini Body Programma het meest geschikt! Dat is echt heel ‘streng’ Clean eten, zodat je in 3 weken maximaal resultaat haalt. In mijn andere programma’s heb je meer vrijheid om zelf dingen toe te voegen en ook eens uit de band te springen. Kan je hier mee vooruit?
Groetjes, Inge
Denk goed na en volg niet 1 diëtist, ieder heeft een eigen visie. Lees ook andere ingangen voor een breder en objectiever beeld.
Beste Inge
Ik heb een probleem
Ik wil graag mijn buikvormig kwijt,maar lust geen sla,geen vis,en heb een lactosevrij dieet
Het word dus wel moeilijk
S morgens kan ik wel havermout eten met lactosevrije melk
Maar smiddags met de lunch weet ik het niet???
Het avondeten bestaat meestal uit groente en een stukje mager vlees
Om acht uur neem ik dan yoghurt lactosevrij
Kun jij me een richtlijn geven
Of een dagschema??
Je zou me daar reuze mee helpen.
Vr groet B gieling
Hallo Inge,
Ik eet bijna alles wat jij adviseerd.
Veel water, vette vis, wel 3ons groente, 3x fruit, En sávonds een schaaltje yogurt met een klein beetje: chiazzd, blauwe bessen, hennepzaad, klein beeje haverm, noten, zonnepitten, lijnzaad, herbalife, qoizaad,pijnb. pitten,nori stukjes dit alles door elkaar dan kan ik er een poos tegen, wat vind je hiervan? Alvast bedankt voor je reactie.
gr. ans.
Hallo Ans, het meeste ziet er wel goed uit, het schaaltje yoghurt zou ik niet doen en fruit ‘s avonds ook niet.
Groetjes,
Inge
Hallo Inge,
Wat vind je van dit artikel : http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/71801-haver-is-gezonder-dan-je-denkt.html
En het feit dat fytinezuur opname van bepaalde mineralen remt?
Gebruik nu graag haveemout in mijn smoothie, en twijfel nu of ik hiermee door wil gaan.
Ben erg benieuwd naar jouw idee hierover.
Alvast bedankt!
Hoi Inge,
Wat vind je van dit artikel, en het feit dat fytine de opname van bepaalde mineralen remt?
Ik wilde graag over naar havermout, is erg lekker in mijn smoothies. Maar nu twijfel ik wel heel erg.
Ben benieuwd naar Jouw idee hierover.
Alvast bedankt!
Hoi Inge!
Even geleden kwam ik een recept van jou tegen; de welbekende (meergranen) tortilla met (biologische) kip, paprika en guacamole.
Nu vraag ik me af; waarom zal dit recept goed zijn om te nuttigen, gezien de tarwe die aanwezig is in de tortilla (ik had de organic variant bij de Marqt vandaan)? Of is dit recept niet meer recent?
Ik hoor graag!
Groeten, Floor
Op de sportschool werd me verteld dat het ontbijten met brood juist goed zou zijn omdat je inderdaad snel weer trek krijgt. Dit om iets te eten zodat je je stofwisseling op pijl houdt. Dan kom je tot ongeveer 5 tot 6 eetmomenten per dag. Ik vind dat je zoveel verschillende dingen hoort met het gevolg dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ik drink zelf ‘s ochtends altijd een maaltijdshake (ik weet het, ook niet helemaal juist), maar ik voel er heel goed bij en heb zodoende de hele ochtend geen honger, maar toch schijnt dit niet de bedoeling te zijn. Van havermout krijg ik buikpijn. Ik kijk een beetje naar wat er in de natuur aanwezig is en dit in de meest pure vorm tot me nemen. Dus ook de “gewone” aardappel (onbespoten uit mijn vaders moestuin), lijkt mij niets mis mee. En ik geloof al helemaal niet in het nemen van multi vitaminen en andere suplementen (mits dit niet medisch noodzakelijk is). Een teveel aan vitaminen is zeer schadelijk voor het lichaam ook is vaak niet duidelijk wat voor aditieven en hulpstoffen er in zitten. Maar ja, zoals met bijna alles: het helpt er altijd wel 1.
Hallo Anne, een maaltijdshake is inderdaad niet puur natuur ;-). Verder geef ik je mijn beste tips en het staat je natuurlijk vrij je eigen keuzes te maken! Lees ook eens het boek Wheat Belly van Dr. Davis. Dat geeft een goed beeld van de stand van zaken met betrekking tot tarwe. De moderne tarwe is juist absoluut niet meer natuurlijk, dat is juist het probleem. Vroeger had je lange wuivende halmen, nu van die korte, stugge staken. De opbrengst per vierkante meter is 10x zo hoog, maar deze tarwe is niet goed voor je lichaam. Aardappels zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, je kunt ze prima eten, als je je hier maa van bewust bent. Als je verder clean eet en geen overgewicht hebt kun je prima af en toe aardappels eten.
Groetjes,
Inge
Beste Inge,
Ik heb een vraagje;
Ik eet zelf helemaal geen granen meer (geen brood, geen rijst, quinoa, havermout etc). Mijn koolhydraten haal ik voornamelijk uit (biologisch) fruit dat ik nuttig bij mijn ontbijt (meestal 4 a 5 stukken met lijnzaad, chiazaad en hennepzaad erover). Als tussendoor neem ik een smoothie van banaan, kiwi en spinazie. Als lunch een grote salade (een hele slakom) met veel bladgroente, kiemen, rauwkost etc. en een klein handje noten. Tussendoor veel rauwkost en in de avond gestoomde groente met (vette) vis.
Ik heb met dit eetpatroon enorm veel energie, maar, ik weet dat ik hiermee bij lange na niet aan voldoende calorieen kom.
Heb jij misschien nog ideeen hoe ik dit eetpatroon door kan zetten zonder in de problemen te komen (ik sta namelijk al behoorlijk in de spaarstand waar ik heel graag uit wil!).
OT; ik ben vegetarier maar eet wel (biologische) vis, geen ei, geen zuivel.
Sporten doe ik heel graag, maar aangezien ik te weinig eet en al in de spaarstand sta, durf ik dat nu niet zo goed meer. Dit wil ik weer gaan oppakken als ik wat meer tot me neem.
Ik hoop dat je me kunt helpen!
groetjes,
Rosa
Hallo Rosa, dit eetpatroon is inderdaad te eenzijdig en te weinig. Ik zou maximaal 2 tot 3 stuks fruit nemen en niet meer, veel te veel suikers! Maak verder niet steeds een salade met sla, maar juist met bijvoorbeeld quinoa, avocado en andere groentes. Je zou kunnen beginnen met het Gezonde Lifestyle Receptenboek en daar recepten uithalen.
Groetjes,
Inge
Beste Inge,
Wat fijn dat je reageert!
Ik heb nog een vraag over jouw receptenboek;
gebruik jij daarin zuivel en vlees? Of zijn dezen
eventueel te vervangen door een clean vegetarische variant (liefst niet te veel soja etc).
Avocado en quinoa zie ik wel zitten (zolang het allemaal natuurlijk is), maar ik vind het lastig (vanwege alle tegenstrijdigheden op internet en literatuur) om te zoeken naar de juiste hoeveelheden.
groetjes en bedankt!
Rosa
Hallo Rosa, zuivel heel weinig, alleen af en toe magere yoghurt of kwark, maar dat kun je prima weglaten en andere snacks of ontbijten kiezen.
Zelf eet ik 2 keer per week biologische kip of kalkoen, maar ook dat kun je makkelijk vervangen of weglaten. Ik heb veel vegetariers die mijn methode van clean eating gebruiken. Wel is het dan extra belangrijk dat je aan je eiwitten en onverzadigde vetten komt. Eet je wel vis, eieren, noten en dergelijke?
Groetjes,
Inge
Beste Inge,
Dank voor je reactie.
Ja, noten, vis, zaden en pitten en avocado eet ik wel.
Ik ga vanaf morgen beginnen met krachttraining en ga mijn voeding omgooien.
Het plan is om in de morgen te beginnen met jouw havermout met bessen en noten.
Ik begrijp dat dit het enige koolhydraatmoment van de dag is? Doe je na het sporten dan wel nog wat aan koolhydraten? Tussendoor iets van een handje noten of een ei. Als lunch dan mijn salade (die gelukkig niet alleen uit sla bestaat 😉 ) met avocado, radijs, tomaat, kiemen etc en een soep ofzo. Tussendoor weer rauwkost en noten. De avond vind ik lastig; het zal veelal (vette) vis worden met veel groente (altijd een bord vol). Is het verstandig in de avond nog koolhydraten te nemen in de vorm van quinoa of rijst of bonen?
Ik ben bang dat ik nog steeds niet aan genoeg kcal kom (ik sta behoorlijk in de spaarstand). Mijn onderhoud ligt ergens rond de 1500 kcal zonder sport (die kan ik nu niet eten zonder veel aan te komen). Wat kan ik toevoegen als ik 3x per week krachttraining doe en 1x per week cardio? En wat is ongeveer aan te raden qua duur van een sessie.
Ik ben overigens te licht voor mijn lengte. Doel is vetmassa omzetten in spier om wat energieker te worden.
Goed gedaan Inge, ik ben trots op je!
Hallo Inge ben me aan het orienteren op wat andere dieeten dan het dr Mike 17 dagen dieet,want u methode lijkt me behoorlijk low carb,bij dr mike juist wel 2x probiotica zoals zuivel,waarom bij u niet?want dan mag je haast niets meer,ook ben ik stad en land afgelopen voor Quinoa,eindelijk bij AH gekocht,maar hoeveel water moet je nu op 30 gram quinoa gebruiken?vond het nogal tegenvallen de korrels bleven waterig en klein en bitter van smaak ondanks afspoelen.
Hallo Helene, zoals je weet ben ik geen voorstander van dieten. Je kunt veel beter stap voor stap je gewoontes gezonder maken en natuurlijke, verse producten eten. Dat heeft niks te maken met low carb, het is natuurlijk wel belangrijk waar je je koolhydraten uit haalt! Dus niet uit snoep, brood en pasta, maar uit groente.
Van mij mag je als je dat graag wilt natuurlijk af en toe magere yoghurt, kwark of kefir nemen. Liever geen melk, dat zorgt voor slijmvorming en mogelijk ontstekingen rond je organen.
Neem op 1 kopje quinoa 2 kopjes water en kook dit zachtjes ca 14 minuten totdat het vocht is opgenomen.
Groetjes,
Inge
Lieve Inge, heb je havermoutontbijt uitgeprobeerd. Lekker met water gekookt en met zonnepitjes, rozijntjes en een schep zonnebloempittenpasta (de nootjes waren op). En een kiwi erbij. Een uur later nog wel een pakje sultana (oops) maar de rest vd dag helemaal geen eetbuien gehad (voor het eerst!) Geweldig. Groet Lisette
Hallo Lisette, dat is super!!! Dar krijg ik ook weer energie van 😉
Groetjes, Inge
Ik heb uit meerdere bronnen vernomen dat je het beste koolhydraten in de avond kan vermijden, dit geldt ook voor het avondeten.
Je schijnt uitgeruster wakker te worden, heeft iemand hier ervaring mee?
In het bikini body programma worden koolhydraten ook gewoon voorgeschreven als avond eten.
Ben heel benieuwd!
Groetjes Isabel
Hallo Isabella, het gaat vooral om de juiste koolhydraten! Haal deze vooral uit groente, quinoa, zoete aardappel en vermijdt gewone aardappels en pasta. In het Bikini Body Programma eet je gebalanceerd en gericht op het gelijkmatig houden van je bloedsuikerspiegel. Uiteraard heeft je lichaam wel koolhydraten nodig (de goede) om te functioneren. Zo kunnen je hersenen niet zonder en je spieren ook niet…
Verder leg ik het accent voor koolhydraten in de ochtend… havermout 😉
Hallo Inge,
Ik heb vanmorgen de havermout gegeten ( jou recept) maar vond dit echt niet lekker.
Kan ik de havermout(zonder te koken) niet gewoon in de yoghurt doen samen met de rest.
Hallo Tonny, bedankt voor je bericht. Dit is vooral een kwestie van mindset en motivatie. Je lichaam en smaak hebben even tijd nodig om aan havermout te wennen. Dat zou echt het allerbeste zijn. Heb je dat doorzettingsvermogen op dit moment niet, dan zou je de havermout inderdaad kunnen weken (8 – 12 uur) en dan ongekookt in je yoghurt doen. Kijk gewoon wat voor jou op dit moment haalbaar is!
Groetjes,
Inge
Hoi Tonny,
Denk dat het vanzelf went! Zelf kan ik niet meer zonder mijn havermout ontbijt omdat ik het zo lekker ben gaan vinden.
Mijn ontbijt: 40 gram havermout met 150 ml amandelmelk (van emocil, natuurwinkel zonder agavesiroop) (even laag op het vuur in een pannetje en is zo klaar!! daarna voeg ik er verse aardbeien en blauwe bessen aan toe en chia, lijn en hennep zaadjes. Tegenwoordig ook nog een beetje kaneel:)
enjoy it!
Hallo Inge,
Leuke site! Ik ben een “glutenvrije” en wil graag een tip met jou/jullie delen. Ik maak altijd mijn eigen muesli. Bij de biologische supermarkt koop ik boekweitvlokken, quinoavlokken, rijstvlokken en kasha. Verder bestel ik online glutenvrije havervlokken. Met een zakje pitten/zadenmix (bijv, van De Tuinen), wat lijnzaad en wat ongezoete gedroogde vruchtjes zoals bosbessen of gojibessen heb je al snel een lekkere muesli. Als je van zoet houdt kun je nog wat kokos (zakje De Tuinen)toevoegen. Volgens mij best gezond, ik doe het er in ieder geval goed op. Voor mensen die toch graag brood eten: bak eens zelf een brood van teffmeel en volkorenrijstmeel. Even wennen aan de smaak, maar dan best lekker. Ik denk, vooral met brood, dat je hoe dan ook aan de smaak moet wennen, ik vond in het begin het glutenvrije brood vreselijk, maar nu niet meer. Eerlijk gezegd denk ik dat ik omgekeerd nu erg aan het “gewone”brood zou moeten wennen. Zo gaat dat mi sowieso met smaak.
Vriendelike groet,
Marianne
Hoi Inge,
Ik vind het zo jammer dat al die gezonde dingen die jij noemt zo veel duurder zijn dan de standaard (ongezondere) etenswaren.
Verder vraag ik me af of je havermout perse moet koken. Ik maak soms zelf muesli door havermout, gebroken lijnzaad, tarwezemelen en sesamzaad door de yoghurt te gooien. Mag dat ook?
Groet Sanne
Hallo Sanne, het is nog maar de vraag of clean eating zoveel duurder is… Als je biologische groente van het seizoen eet en je consumptie van vlees beperkt ben je op dat punt niet zoveel duurder uit. Ook scheelt het als je alle kant-en-klaarmaaltijden en koekjes en dergelijke niet meer koopt. Havermout is voor zover ik kan overzien ook niet echt duur als ontbijt. Als je daarbij je toegenomen fitheid en gezondheid rekent ben je op de lange termijn in mijn ogen waarschijnlijk zelfs goedkoper uit. Wat maakt clean eating voor jou duur?
Hoi Inge,
Wat het duur maakt in mijn ogen zijn de apartere soorten voedsel, zoals pompoenpitten. Tel daarbij de meerkosten van het maken van een fatsoenlijke salade waar ik het een middagje op kan uithouden ten opzichte van vier boterhammetjes met kaas, sandwichspread of vlees.
Wellicht valt het op termijn allemaal wel mee, maar vooral de aanschaf van al die nieuwe voorraad valt me dan tegen.
Ik probeer vooral gezond te eten, omdat ik snel trillerig word en buikpijn kan krijgen wanneer mijn maaltijd weer verteerd is. Ik snoep zelden. Een chocoladeletter kan bij mij rustig een jaar overleven. De suikerpot (rietsuiker) komt de kast alleen uit voor gasten of voor een incidentele cake of appeltaart. Dus aan een wisselende suikerspiegel door te veel snoepen kan het eigenlijk niet liggen. Het maakt dan ook vaak weinig uit of ik nou met brood of met pap ontbijt, rond tien uur heb ik gewoon weer flinke trek. Heb je daar nog tips voor?
Hallo Sanne, ik zou in jouw geval toch eens proberen alle tarwe en zuivel weg te laten voor twee weken en te kijken hoe je je voelt. Eet in plaats daarvan veel groente, vis, kip of kalkoen, noten en dergelijke. Begin je dag bijvoorbeeld met mijn lijnzaadkokosontbijt uit de Gezonde Lifestyle Club. Meestal als je zo snel weer honger hebt duidt dit op schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Die worden niet alleen veroorzaakt door suiker maar ook door granen.
Hoi Inge,
Ik heb ooit al een periode zuivelvrij gegeten. Dat hielp niet. Tarwevrij zou nog wat uit kunnen maken. Dat ga ik uitproberen.
Helaas kan ik je membership niet betalen op dit moment.
Groet Sanne
ik heb een vraag de laaste tijd heb ik slijmvorming van melkproducten en van rauwe fetakaas had ik het ook maar dat ik door blijft eten gaat het nu wel weer beetje maar is kaas van geit nou gezonder om het meer uit middeketens bestaat en makkelijker te veteren is?
en ik ben van de week bij de dokter geweest voor me acne se zeg dat me hormoonhoishouding in de war is dat ik aan de pil moet of een salf moet gebruiken maar zit wel gymisch stof in Waterstofperoxide.
en ik had gevraagd of van de melkproducten kon komen dat ik slijmvorming had se zegd moetje soja gebruiken maar lijk me ook geen optie om je van rauwe soja schiltklier kan vertragen en dat te veel fytzuur bevat
maar voor me acne heb ik alles geprobeerd allergie pilletjes acne creme colostrum creme en reinigen met tarwegrassap
maar ik heb boek van david wolfe gekocht acne kan ook veroorzaakt worden als je zwavel te kort komt en zink en als je te veel melk drinkt of te veel dierlijk eiwitten verhit.
maar weleda heb ook creme waar zwavel in zit is het goed om cremes te gebruiken waar gymisch ingredienten in zitten ?
Hallo Roxanne, huiduitslag zoals acne kan inderdaad worden veroorzaakt door melkproducten maar ook door tarweproducten. Het beste zou het zijn als je deze producten twee weken helemaal uit je menu laat. Dus twee weken ook geen geitenkaas en feta weg en kijk dan hoe het gaat. Ook even geen speltbrood of andere dingen met gluten nemen.
Ik weet dat je al heel gezond leeft, dus je zou zeker verbetering moeten zien als je deze dingen voorlopig weglaat.
Waterstofperoxide kan voor zover ik weet niet zoveel kwaad, andere ingrediënten zou je even moeten uitzoeken en ook de bijsluiter goed lezen. Hoe minder van dit soort chemische middelen hoe beter.
Groetjes, Inge
Beste Inge,
Waarom is elke dag zuivel niet goed? Elk dag 1 kom magere yoghurt kan toch geen kwaad of zie ik dat verkeerd
Groetjes
Hallo W,
Zuivel kan denk ik geen kwaad als je tenminste geen overgewicht hebt en je fit en gezond voelt. Bij overgewicht zou ik wat minder vaak yoghurt eten in verband met de suikers. En als je bijvoorbeeld allergieen hebt of je niet goed voelt zou ik een tijdje helemaal geen zuivel nemen, omdat melkproducten onstekingen in je lichaam kunnen veroorzaken. Dit advies gaf Dr. Kristy onlangs in het online seminar.
Een recept voor eiwitrijk brood.
10 gram bakpoeder
100 gram Ghee
500 gram eiwitten
100 gram bloem
De oven gaat op 190 graden
Smelt de boter in een sauspan in de magnetron
Zeef de bloem met het bakpoeder.
Sla de eiwitten stijf.
Vouw voorzichtig de bloem met bakpoeder erdoor.
Dan voorzichtig de gesmolten boter er bijdoen terwijl je blijft roeren.
Vetvrij bakpapier in je bak/schaal en dan je deegmix erin.
Bak ongeveer 55 minuten. Na de baktijd de over iets open zetten op af te koelen. Anders zakt je brood in.
ben hier nieuw heb het een en ander gelezen wij zoeken ook van allerlei eet weetjes,wat is wel of niet goed wat past bij je of niet,brood vinden we lekker zijn wij ook mee op gegroeid,dikker worden doe je eerder van wat je er op doet een boterham zijn 2 sneetjes met boter en beleg,maar wat is goed brood er is zoveel verschillend brood,het supermarkt brood zit meestal te veel brood verberaars in daar door krijg je eerder honger en moet je er meer van eten,en heb je automaties ook meer beleg,ik moet opletten dat ik voldoende vezels binnen krijg,mijn man hoeft dat niet en kan gewoon volkoren of tarwe brood eten,ik eet volkoren of grof volkoren van de warmen bakker dat in de supermarkt ligt dat brood vinden wij op dit moment nog het best,maar kan zomaar veranderen als een andere bakker krijgen of leveransier,het bataven extra vezels en minder zout of donker volkoren brood van de aldi is ook best goed.
Hallo Inge,
Ik heb een vraagje , ik eet een maaltijd minder brood die ander vul ik ‘smorgens op een lege maag op met een uitgeperste citroen en een hele rode crapfruit, daarna ga ik een uur sporten. Het brood wat ik ‘s avonds eet is loolydraat arm.
Nu mijn vraag kun je ook zelf brood bakken met veel eiwitten koolydraatarm en caloriearm en waar kan ik dat kopen dat broodmeel?
Gr. Ans.
Hallo Inge.
Nog even een ps je.Ik lees hier en daar over havermout. Zelf heb ik een paar jaar geleden met een streng havermout dieet,vruchten en salades, m,n cholesterol flink naar beneden gekregen.Van 7.5 naar
4.1.De huisarts begreep er niets van.Maar ik wilde natuurlijk geen pillen.Ik heb het verder maar zo gelaten en ga geen discussie aan met een huisarts.Door de langzame koolhydraten heb je nl.geen honger gevoel ,s morgens,dus dat snoep gevoel gaat vanzelf weg.
Perfect!! Bedankt dat je het hier laat weten, daar help je ook weer andere mensen mee!
Beste Jeanne, je lijkt me heel vastbesloten in jouw mening en ik ga geen poging doen om je te overtuigen. Dit zou een te uitgebreide post worden. Blijf jij dan maar lekker vlees eten. Ik hou het wel op mijn voedingspatroon. Af en toe eet ook ik vlees en vis maar dat probeer ik toch te beperken. Er zijn genoeg studies bekend die vlees (terecht) afraden als hoofdingrediënt van onze maaltijden. Ik zal alleen maar zeggen: “Jeanne, je vergist je.”
Hallo Rony, bedankt voor je bijdrage, ik ben het met je eens. Zelf eet ik nog wel af en toe biologische kip of kalkoen en vis. Eet jij dit ook niet?
Groetjes, Inge
Inge,
eens komt de tijd dat je ook hierover je mening zult moeten bijstellen.
Men is verplicht de grote massa te volgen. Dat is erg dom en kortzichtig.
Moedermelk bestaat uit 3-11 gram vet per gram eiwit, verzadigd vet wel te verstaan en maar 0,4% verzadigd vet, nog niet eens meervoudig onverzadigd, dat kent de natuur niet. Die persen we uit planten die we niet kunnen eten maar waarvan MEN zegt dat het zo goed voor ons is. (Weet je trouwens wat voor rommel er gebruikt wordt om die olie uit die planten te persen? Nee? Kijk maar in je benzinetank! Denk je dat de natuur zich vergist? Niets is méér misleidend. En Griekse roomyoghurt is héél lekker, veel vet en weinig suiker. Hoe vetter het product hoe minder suiker, zo simpel. En havermout met water is écht niet te eten.
tikfoutje: moet zijn 0,4 gram ONverzadigd vet
Ik had een vraag brood word meestal rond de 250 graden gebakken en van af 175 graden komt er Acrylamide vrij dus ook spelt zuurdesem brood is dat al een rede dat brood niet zo gezond is ?
maar als je trek heb in brood kan je toch beter gekiemde spelt wat op 130 graden is gebakken en de brood is ontzuurd dat het basisch is geworden en door het kiemen is de fytzuur afgebroken dat de vitamine en miniralen beter worden opgenomen ?
je heb quinoa muesli maar zitten 40 gedroogde vruchten in kan je beter niet te veel van nemen ?
Hallo Roxanne, de kwestie acrylamide ben ik nog verder aan het uitzoeken. Het kiembrood ken ik niet.
quinoa muesli heb ik ook gezien met veel gedroogd fruit, niet te veel van nemen, maar af en toe kan geen kwaad, gewoon zorgen voor veel variatie en jij bent al heel goed bezig!
Hallo Inge,
Ik neem altijd (turkse) yoghurt als ontbijt en heb dan heel lang geen honger. Als ik brood neem heb ik na een half uur al weer honger. Wat vind je van volle yoghurt als ontbijt?
Hallo Alien, volle yoghurt ben ik niet zo’n voorstander van vanwege de verzadigde vetten en de suikers. Zuivel zou ik sowieso rustig aan mee doen en niet elke dag mee ontbijten. Brood is inderdaad niet aan te raden, je bloedsuikerspiegel piekt ervan en daarom krijg je snel weer honger. Heb je al eens mijn havermoutontbijt geprobeerd, gekookt in water?
Beste Inge,
Bedankt voor al je tips, ik ben er altijd erg blij mee. Ik heb het boek ‘wheat belly’ direct besteld. Ik heb jaren lang glutenvrij gegeten toen ik een glutenallergie had, en later toen het een glutenintolerantie werd ben ik weer tarwe gaan eten. Ik eet wel beperkt tarwe, maar ben nou eenmaal stapelgek op brood.
Nu heb ik geen overgewicht maar Chronisch Vermoeidheid Syndroom/ME en darmklachten als gevolg van antibiotica.
Na het lezen van dit boek ben ik sinds deze week weer glutenvrij gaan eten met af en toe een uitzondering. Het lastigste vind ik overdag op mijn werk, maar misschien wordt dat toch een salade als lunch. Ik heb vroeger altijd zilvervliesrijst gegeten en eet ook zilvervliesrijstwafels en glutenvrije crackers.
Zodra ik merk dat mijn fitheid verbetert, zal ik je dat zeker laten weten!
Groetjes,
Cecile
Hallo Cecile, interessante zoektocht, hou ons op de hoogte!
Ik vind het te ver gaan, geen brood eten. Er blijft voor mij op deze manier weinig over om van te geniet. Ik eet gewoon biologisch volkoren brood.
Op het nieuwsbericht van de Elsevier van gisteren (30 jan) was onder ”Meer dan de helft van de Nederlands is te dik” een link aan te klikken die leidde naar een gesproken column van de ”Dwarse Rozandaal”.
Hij haalt een meta-analyse aan over het eten van koolhydraten en schommelende bloedsuiker etc uit de Scientific American.
Precies jouw verhaal!
Goed zo Inge, ga zo door. Ik houd het bij havermout met spelt samen en chiazaad. Bedankt voor al je belangeloze goede tips!!!
Ruim een half jaar geleden kwam ik op je site terecht en heb ik me aangemeld voor je nieuwsbrief. Ik was blij dat je toenertijd vermelde dat je juist wel brood at en deze niet schrapte zoals andere eiwit achtige bekende dieeeten. Het stelde me gerust dat brood wel op je menu stond. Ik had die namelijk geschrapt van m´n menu samen met pasta´s aardappelen etc. Bij het avondeten nam ik ook geen koolhydraten meer.Ik kreeg er zelfs een angst voor om ze nog te eten. Dit zorgde ervoor dat ik teveel ben afgevallen en juist behoorlijk wat energie ben verloren. Jou eetschema gaf me juist weer durf en houvast en nu ben ik dus erg verbaasd en teleurgesteld dat je zo drastisch brood en meuslie-brinta schrapt van het menu. Er lijkt bijna geen ruimte meer te zijn voor spontaniteit in je eetschema. Bij mij is het doorgeslagen tot een eetpobleem,24 uur per dag 7 dagen in de week. Loslaten lukt niet meer. Kan jij dat nog wel?
Hallo Sil, dat is inderdaad een gevaar als je altijd met eten bezig bent. Het belangrijkste is voor mij gezond leven en daar hoort ook levensgeluk bij en niet te veel stress over het eten. Dus als je op een gegeven moment een voedingspatroon hebt gevonden dat bij je past, hou daar dan aan vast en voer af en toe een kleine verandering door.
Ik ben er nog steeds voor dat je koolhydraten eet! Je lichaam heeft ze nodig. Maar haal ze wat vaker uit andere dingen dan tarwebrood en tarwepasta. Dat is mijn boodschap. De kennis over voeding ontwikkelt zich nou eenmaal en mijn inzichten groeien mee. Ik geef mijn inzichten door om jou te helpen. Dus toch loslaten en lekker blijven eten!
Hi Inge, ik ben ook Gewichtsconsulent/coach. Ik zou geen klant overhouden als ik al deze producten zou schrappen. Het is vaak al een hele klus voor mensen om meer (want velen eten te weinig) te gaan eten van gezonde producten en snoep en snacks te laten staan en meer te gaan bewegen. Ik adviseer vaak ook quinoa, peulvruchten, veel superfoods een clean eating. Mijn hele gezin van 6 personen is slank en we eten erg veel brood. Zelf ga ik het wel testen om te kijken of ik fitter word. Groet Monique Smits
Hallo Monique, bedankt voor je bijdrage. Ja, dat herken ik wel. Veel mensen zijn ontzettend gehecht aan hun eetgewoontes, ook al komen ze bij jou om af te vallen. Daarom geef ik ook alternatieven voor brood en laat ik zien hoe lekker en leuk de gezonde lifestyle kan zijn! Mijn cursisten pakken dit gelukkig goed op en na een paar weken zien en voelen ze zelf de resultaten, dat motiveert! Heel veel succes en hou me op de hoogte van jouw ontdekkingen! Groetjes, Inge
“Over pasta en andere koolhydraatrijke voeding voor je avondeten heb ik veel vragen gegeten.” Hihi, dus vragen eet je nog wel? Flauw grapje, ik begrijp dat dit een makkelijke ‘slip of the finger’ is :-))
Haha! Bedankt, ga ik aanpassen 😉
ik word ook erg moe van alle goebedoelde adviezen. gen tarwe is oke, maar echt af en toe is geen probleem. er zijn zat mensen die er groot mee worden en blijven (en dan bedoel ik niet hun omvang)..pfftttt… vlees eters? oja? toch nog even goed zoeken dan: mensen konden rauw vlees helemaal niet verteren voor ze vuur hadden….
Hallo San, helemaal mee eens dat je af en toe brood en pasta moet kunnen eten. Iedereen heeft daarin zijn of haar eigen keuze. Ik geef mijn beste tips en adviezen door en zelf ben ik er inmiddels van overtuigd dat tarweproducten inderdaad niet meer goed zijn voor je lichaam, door de manipulatie van de laatste jaren. Ook denk ik dat zeker mensen met overgewicht er baat bij kunnen hebben als ze de tarweproducten uit hun menu halen. Meer dan de helft van de Nederlanders is inmiddels te dik. Heb je het boek Wheat Belly gelezen?
Vind het wel erg ver gaan om brood en biologische muwsli te schrappen, beter is t een goede balans te zoeken en niet te overdrijven.
Hoi Esther, inderdaad niet overdrijven! Aan de andere kant is meer dan de helft van de Nederlanders inmiddels te dik, dus ik denk eerder dat we in Nederland overdrijven met gemaksvoedsel en ongezonde producten. Het gaat mij er om een alternatief te bieden, een gezonde lifestyle met lekker eten waar je je fit bij voelt!
Ik eet afwisselend havermout of biologische notenmuesli met kaneel en havermelk of 2 quinoavrijstwafels met gekookt eitjeven notenpasta. Een salade als lunch met eiwit en koolhydraten en in de avond vega of vis met veel groente. Tussendoor fruit en handje rauwe noten. Ik heb energie voor 10, sport min 4 x per week ( cardio en kracht) en ben superslank en gespierd. Ik probeervook zoveel mogelijk suikervrij te eten, en geloof me, in heel veel producten zit veel suiker. En dat heeft een negatief effect op je bloedsuikerspiegel.
Wow, echt een voorbeeld! Krijg ik ook weer energie van!
De bevindingen van dr. Davis met betrekking tot tarwe zijn zeker interessant. Toch is het oppassen met het aanwijzen van een type voedingsmiddel als de oorzaak van allerlei lichamelijke problemen, zoals overgewicht. In de regel liggen er meerdere factoren tegelijk ten grondslag aan obesitas. Los daarvan is het een feit dat geen twee menselijke lichamen hetzelfde functioneren. Mijn partner is gek op brood en pasta en ondervindt daar geen negatieve effecten van, terwijl ik er behoorlijk ‘melig’ (moe) van word. Ik zou dus zeggen: laat eenieder goed opletten hoe hij of zij op bepaalde voeding reageert en op basis daarvan maatregelen nemen. Ten aanzien van voeding bestaan er mijns inziens nauwelijks wetten van Meden en Perzen.
Hallo Patricia, helemaal mee eens dat er meerdere oorzaken zijn! Toch heeft Dr. Davis wel een belangrijk punt. Zijn observatie is dat zelfs een groot aantal amateurtriatleten een buikje heeft, terwijl ze waarschijnlijk gezonder eten en meer sporten dan de meeste mensen. Verder is de toename van het overgewicht (in NL inmiddels meer dan de helft van de bevolking) tegelijk opgegaan met de promotie van volkorenproducten. Dr. Davis heeft 2000 hartpatienten op een tarwevrij menu gezet en veel van hun klachten en overgewicht verdwenen als sneeuw voor de zon. Ook bij mijn eigen klanten merk ik dit resultaat. Dus het is zeker niet de enige factor, maar wel eentje die ik nu wil noemen. Misschien help ik er mensen mee, voor wie deze informatie net de ontbrekende schakel is!
Ik vind het eerlijk gezegd een beetje ver gaan dat je geen tarwe producten meer mag eten omdat ze te ver zijn gemodificeerd… dan zouden mensen ook geen sinasappelen meer mogen eten want die zijn ook gemodificeerd, een originele sinasappel is namelijk helemaal niet zoet.
Ik blijf dus gewoon bij mijn brinta en brood en laat de zoetigheid liggen.
Ik ben er zo één die door de bomen het bos niet meer ziet… Ik vind het boeiende tips, Inge, dank je wel. Voel me er nog niet aan toe om ze toe te passen maar wie weet, later wel. Blij te horen dat havermout schijnbaar okay is…
Persoonlijk denk ik dat de meerderheid van de mensen al heel wat beter af zou zijn als men de kant en klaar producten, het vlees, alcohol, koffie en zoetigheid zou laten staan…
Ik kan me ook afvragen hoeveel ‘gezondheidswinst’ je bereikt door brood te schrappen, m.n. als iemand niet duidelijk merkt dat hij/zij gevoelig voor tarwe is. Ik denk dat met de bovengenoemde dingen zoals koffie, vlees, alcohol en producten met veel additieven erin te schrappen, in eerste instantie veel meer ‘winst’ behaald kan worden. Maar ik ben geen expert.
Volgens mij is de winst dat je minder vitamines en mineralen hoeft te slikken omdat het omzetten/verteren (wij zijn helaas geen herkauwers en hebben maar één maag) naar “bruikbare vetten” veel van je lichaam vergt. Voor het verteren van vetten heb je géén extra vitamines en mineralen nodig. Veel oudere mensen hebben dan ook vitamine gebrek. Ergo, veel gezonder dus.
het verbaast me, dat brood, wat ik elke dag eet, evenals muesli, niet zo gezond zijn.. ik kan je vertellen, dat ik al jaren hetzelfde eetpatroon heb en me superfit voel en ook nauwelijks ziek zwak of misselijk ben. daarbij zit mijn bmi op 23 en ben ik door veel bewegen(4/5 per week) in 2 jaar tijd ca. 6 kg afgevallen.(ik spin en ik fiets)
ik zou hooguit nog 2/3 kg kunnen afvallen, wat ik niet perse noodzakelijk vind. verder zie ik dan ook geen aanleiding om mijn eetpatron te wijzigen.
mvrgr
Jelle
Hallo Jelle, ja, het verbaasde mij destijds ook! Brood eten zit zo ingebakken in onze cultuur. Maar steeds meer onderzoek wijst uit dat de moderne tarwe onze bloedsuikerspiegel meer doet pieken dan suiker. Die laatste paar kilo zou je misschien wel kwijt raken als je minder of geen brood zou eten. Heb je Wheat Belly gelezen?
Groetjes, Inge
Hallo,
Wij eten hier graag brood en dan wel veelgranen of volkoren.
Wij ondervinden er geen last van dat we er dik door worden of moe.
Het is grotendeels de basis van onze voeding. Verder eten we zilvervliesrijst en notenrijst. Af en toe witte rijst, daar heb ik zelf wel last van in de zin dat ik er een moe gevoel bij krijg.
Voor mij dus het liefst alles volkoren.
Beste Inge,
Ik begrijp niet dat tarwe een dikmaker is. Mijn man en ik eten gemiddeld 6 bruine boterhammen per dag per persoon en we zijn slank
We hebben dat ons hele leven al gedaan en zijn nu respectievelijk 70 en 69 jaar oud. We hebben 5 kinderen, die onze eetgewoontes hebben overgenomen. Ook van hen is er geen te dik. Dat je van brood weer snel honger krijgt klopt bij ons niet. Het geeft ons een goed verzadigingsgevoel voor meerdere uren.
Ik eet zo min mogelijk zetmeelhoudende voedingsmiddelen. Groente (meestal stuk paprika vanwege hoge gehalte aan vitamine c) en fruit ( vanwege fructose, dat in de lever omgezet wordt en als vet wordt opgeslagen in je lichaam) in zéér beperkte mate, maximaal 32-50g koolhydraten. Ik ontbijt, als voorbeeld, met 2 eieren met 50g bacon en 75g braadworst (engels ontbijt, 35g eigen gebakken speltbrood met zeker 15g roomboter er op, dat mijn verbranding voor de hele dag goed op gang brengt. Pannenkoeken bak ik van amandelmeel, gemalen kokos, room en eieren met als beleg (als voorbeeld) paté. Alle vitaminen/mineralen zitten hierin. Koolhydraten worden vetten, vetten géén koolhydraten, volgens Dr. Jan Kwasniewski, die in dit opzicht wonderen heeft verricht.
Jeanne, Als ik het goed begrijp leunt jouw dieet dicht bij dat van Atkins. Dit heb ik ook een tijd gedaan. Ik hoefde geen gewicht te verliezen maar het was wel leuk (vet) te eten wat lekker is maar het is niet gezond, geloof me. Het verzuurt je lichaam en bij mij werd zelfs 1e stadium osteoporose vastgesteld. Ik was 35 jaar! Ik at heel veel zuivel voor de calcium maar blijkbaar werkte dit toch niet zo goed als gedacht…dus nu ook geen zuivel meer voor mij. Wat is jullie mening mbt osteoporose en voeding? Groeten
Ilse, Atkins laat je onbeperkt eten. Ik eet beperkt eiwit, namelijk 60 gram per dag. Vetten meestal van vlees en vis, boter en room, en ook dit met een maximum in verhouding tot de eiwitten. Dit is een optimale voeding. Je valt af tot je gezond lichaamsgewicht en niet verder. Je wordt er niet magerder of dikker door, doordat je lichaam de voeding als optimale brandstof helemaal opgebruikt en dus niets op slaat als vet, zoals bij zetmelen en suikers. Bovendien gebruik je de ingenomen vitamine en mineralen optimaal en heb je geen pillen nodig om deze aan te vullen. Optimal diet van Dr. Jan Kwasniewski. Er zijn nooit mensen ziek van geworden (vanaf 1960) alleen beter gezonder en beter.
Hallo Ilse, het is zeker belangrijk om gezond te eten en zo osteoporose te voorkomen. Dat betekent vitamine D en een goede multi-vitamine. Verder is het belangrijk goed te sporten, dat wil zeggen krachttraining.
Groetjes, Inge
wat is zilvervlies rode en zwarte rijst dan?
Beste Inge,
Dankjewel voor al je tips! Zelf eet al lange tijd geen brood meer en daar voel ik me erg goed bij. Ook pasta staat nooit op het menu. ‘s Avonds eet ik bijna nooit koolhydraten en als ik dat dan wel doe, dan zijn het peulvruchten of zoete aardappel. Dus wat dat betreft komt het eigenlijk vrij veel overeen met jouw advies.
De vraag die ik heb gaat over quinoa. Je vertelt dat de je bij de lunch quinoa eet (en je noemt ook bruine rijst). Ook ik doe dat zo nu en dan. Maar deze twee voedingsmiddelen zijn toch ook granen?
Nogmaals hartelijk dank voor al je adviezen.
Hallo Saskia, bedankt voor je bericht en goede vraag! Quinoa is geen graan, maar een zaad. Voor wat betreft rijst adviseert Davis om dat wel te eten, voor zover ik weet bevat rijst geen gluten.
Inge,
volgens mij wordt je o.a van tarwe dik omdat hier ontzetten veel koolhydraten in zit. Maar dat geldt ook voor andere zetmeel houdende producten. Eigenlijk is een mens helemaal geen vezel eter, maar een vlees eter, hoe erg men dat tegenwoordig ook mag vinden.
De mens is helemaal geen vleeseter maar oorspronkelijk een fructivoor, een fruiteter dus. Daar hoef je alleen maar ons spijsverteringstelsel voor te bekijken. Het zou te ver lijden om dit allemaal uit de doeken te doen maar misschien zijn onze naaste soort, de chimpansees en de bonobo’s een voorbeeld 😉
Uit mijn persoonlijke studies concludeer ik ondertussen ook dat tarwe niet zo goed voor ons is als ooit beweert en ben ik ondertussen op spelt overgeschakeld. Geen brood meer eten, zou me te ver lijden.
Rony, je vergist je. Vlees is alom aanwezig, hert, zwijn, watervogels, vis. Vruchten zijn beperkt per gebied/streek, en fructose zet via de lever aan tot lichaamsvet omdat de lever dit niet snel genoeg om kan zetten tot glucose om als energie te dienen, en heeft daar ook weer heel veel vitamines en mineralen nodig. Verspilde energie dus. Sinds 1 miljoen jaar geleden de vroege mens vuur ontdekte en het vlees ging braden (spit etc) is ons hersenvolume gegroeid. Helaas voor jou, bij fruit en rauwe groente blijf je klein, je hersens krijgen niet genoeg voeding, je krijgt ziektes, infecties, ontstekingen, wordt onvruchtbaar. Families met tradities van vegetarisme zullen op den duur uitsterven. Helaas.