Vandaag beantwoord ik een vraag van Dicky over zeewier. Zij mailde mij: “Hallo Inge, waar kan ik zeewier kopen en hoe moet ik het verwerken om te eten?” Zeewier is nog bij veel mensen onbekend, terwijl het supergezond is. Daarom ben ik blij met de vraag van Dicky en geef ik je hier tips waar je zeewier kunt kopen en hoe je het verwerkt. Lees nog even door…

Zeewier is rijk aan jodium en stimuleert je vetverbranding
Zeewier heeft een detox-werking
Kan je ook teveel jodium binnenkrijgen?
Waar kun je zeewier kopen?
Hoe eet je zeewier?
Een zeekraal recept

Zeewier is rijk aan jodium en stimuleert je vetverbranding

Zeewier bevat veel jodium, het stimuleert je vetverbranding en het heeft een ontgiftende werking. Vooral als je geen brood meer eet is zeewier een goede manier om voldoende jodium binnen te krijgen. Zeewier is daarnaast rijk aan vitamine A, B, C, calcium, magnesium, zink en vezels. Deze zeegroente mag eigenlijk niet ontbreken in je voeding. Daarom adviseer ik je minimaal 1x per week zeewier te eten.

Zeewier heeft een detox-werking

Zeewier werkt als ontgifter van zware metalen in je lichaam. Bijvoorbeeld lood, kwik en tin die je binnen krijgt via uitlaatgassen en via je voeding, verpakkingen en schoonmaakmiddelen. Stoffen uit zeewier helpen je lichaam zware metalen om te zetten in zouten. Je lichaam kan de zware metalen niet uitscheiden, maar als ze zijn omgezet in zouten wel! Zo raak je giftige stoffen kwijt uit je lichaam.

Kan je ook teveel jodium binnenkrijgen?

Soms krijg ik de vraag of je ook teveel jodium binnen kunt krijgen. Als je een normale, gezonde schildklier hebt, hoef je je daar geen zorgen over te maken en kun je rustig minimaal 1 keer per week zeewier eten. Als je al schildkliermedicijnen slikt pas dan op met jodiumrijke voeding en overleg eerst met je arts.

Gezondheidsvoordelen van zeewier

Waar kun je zeewier kopen?

Zeewier kun je kopen bij natuurwinkels, grotere supermarkten en toko’s. Het assortiment varieert, meestal kun je gedroogde wakame en gedroogde nori kopen. Wakame is gedroogd Japans zeewier. Je weekt het even 5 minuten in water en kunt het dan door je salade of groente mengen. Een alternatief is Nori, dat zijn van die bladen waarin sushi wordt gerold. Tegenwoordig kun je Nori ook kopen als snippers voor door je salade.

Verder hebben bijvoorbeeld de Ekoplaza winkels in Amsterdam soms verse zeewier in het koelvak. Misschien weet jij nog meer adressen? Laat dan hieronder je tips achter, daar help je ook weer andere mensen mee.

Hoe eet je zeewier?

Zeewier heeft een specifieke smaak, je proeft een beetje de zee. De meeste mensen moeten er even aan wennen (en sommigen wennen er nooit aan ;-). Zelf doe ik zeewier door mijn salade, daar zou je mee kunnen beginnen. Verder voeg ik vaak een beetje zeewier toe aan mijn soep of ik maak speciaal een miso-soep met zeewier. Ook kun je nori gebruiken als wrap. Ik ben bezig een aantal zeewierrecepten te ontwikkelen voor mijn nieuwe receptenboek. Want je kunt zeewier ook verwerken in je avondmaaltijd. Ik hou je op de hoogte.

Hoe zit het met zeekraal en lamsoor?

Zeekraal en lamsoor zijn ook heel gezond. Het zijn geen algen zoals zeewier, maar planten die in zout water leven. Je eet ze als groente. Zeekraal kun je vaak bij de vishandel kopen of in de natuurwinkel en steeds vaker ook in de de grotere supermarkten. Van lamsoor weet ik het niet, dat zie ik niet vaak, dus heb je daarover tips, laat die dan ook hieronder achter.

Neem ook eens kelp noodles voor calcium ijzer en jodium

Kelp noodles zijn populair in de wereld van raw food. Het zijn doorzichtige spaghetti-achtige slierten. Ze zijn gemaakt van bruine zeewier en bevatten veel ijzer. Zelf doe ik kelp noodles regelmatig door een roerbakgerecht, maar het kan ook in je salade. Je hoeft de noodles alleen maar af te spoelen en verder niet te koken.

Een zeekraal recept

Zeekraal eet je als groente of als bijgerecht. Spoel de zeekraal eerst goed af. Fruit een uitje in kokosolie met een fijngesneden rood pepertje. Voeg vervolgens de zeekraal toe. Even 5 minuten roerbakken en klaar. Heerlijk! Kijk voor meer zeewier-recepten in Je Body In Balans.

Ik hoop dat ik je met deze informatie weer een stap verder help naar de Gezonde Lifestyle. Zeewier is supergezond en belangrijk voor je schildklier!

Groetjes,
Inge

PS 1: Eet jij zeewier, zeekraal en lamsoor? Hoe maak je dit klaar? Heb je tips waar anderen zeewier, zeekraal en lamsoor kunnen kopen? Laat hieronder je reactie achter daar help je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

PS 2: Je kunt zeewier ook online bestellen bij zeewierwinkel.nl.