facebook_pixel

Zeewier, een natuurlijk medicijn

Home>Clean Eating>Zeewier, een natuurlijk medicijn

Zeewier, een natuurlijk medicijn

Vandaag beantwoord ik een vraag van Dicky over zeewier. Zij mailde mij: “Hallo Inge, waar kan ik zeewier kopen en hoe moet ik het verwerken om te eten?” Zeewier is nog bij veel mensen onbekend, terwijl het supergezond is. Daarom ben ik blij met de vraag van Dicky en geef ik je hier tips waar je zeewier kunt kopen en hoe je het verwerkt. Lees nog even door…

Zeewier is rijk aan jodium en stimuleert je vetverbranding
Zeewier heeft een detox-werking
Kan je ook teveel jodium binnenkrijgen?
Waar kun je zeewier kopen?
Hoe eet je zeewier?
Een zeekraal recept

Zeewier is rijk aan jodium en stimuleert je vetverbranding

Zeewier bevat veel jodium, het stimuleert je vetverbranding en het heeft een ontgiftende werking. Vooral als je geen brood meer eet is zeewier een goede manier om voldoende jodium binnen te krijgen. Zeewier is daarnaast rijk aan vitamine A, B, C, calcium, magnesium, zink en vezels. Deze zeegroente mag eigenlijk niet ontbreken in je voeding. Daarom adviseer ik je minimaal 1x per week zeewier te eten.

Zeewier heeft een detox-werking

Zeewier werkt als ontgifter van zware metalen in je lichaam. Bijvoorbeeld lood, kwik en tin die je binnen krijgt via uitlaatgassen en via je voeding, verpakkingen en schoonmaakmiddelen. Stoffen uit zeewier helpen je lichaam zware metalen om te zetten in zouten. Je lichaam kan de zware metalen niet uitscheiden, maar als ze zijn omgezet in zouten wel! Zo raak je giftige stoffen kwijt uit je lichaam.

Kan je ook teveel jodium binnenkrijgen?

Soms krijg ik de vraag of je ook teveel jodium binnen kunt krijgen. Als je een normale, gezonde schildklier hebt, hoef je je daar geen zorgen over te maken en kun je rustig minimaal 1 keer per week zeewier eten. Als je al schildkliermedicijnen slikt pas dan op met jodiumrijke voeding en overleg eerst met je arts.

Gezondheidsvoordelen van zeewier

Waar kun je zeewier kopen?

Zeewier kun je kopen bij natuurwinkels, grotere supermarkten en toko’s. Het assortiment varieert, meestal kun je gedroogde wakame en gedroogde nori kopen. Wakame is gedroogd Japans zeewier. Je weekt het even 5 minuten in water en kunt het dan door je salade of groente mengen. Een alternatief is Nori, dat zijn van die bladen waarin sushi wordt gerold. Tegenwoordig kun je Nori ook kopen als snippers voor door je salade.

Verder hebben bijvoorbeeld de Ekoplaza winkels in Amsterdam soms verse zeewier in het koelvak. Misschien weet jij nog meer adressen? Laat dan hieronder je tips achter, daar help je ook weer andere mensen mee.

Hoe eet je zeewier?

Zeewier heeft een specifieke smaak, je proeft een beetje de zee. De meeste mensen moeten er even aan wennen (en sommigen wennen er nooit aan ;-). Zelf doe ik zeewier door mijn salade, daar zou je mee kunnen beginnen. Verder voeg ik vaak een beetje zeewier toe aan mijn soep of ik maak speciaal een miso-soep met zeewier. Ook kun je nori gebruiken als wrap. Ik ben bezig een aantal zeewierrecepten te ontwikkelen voor mijn nieuwe receptenboek. Want je kunt zeewier ook verwerken in je avondmaaltijd. Ik hou je op de hoogte.

Hoe zit het met zeekraal en lamsoor?

Zeekraal en lamsoor zijn ook heel gezond. Het zijn geen algen zoals zeewier, maar planten die in zout water leven. Je eet ze als groente. Zeekraal kun je vaak bij de vishandel kopen of in de natuurwinkel en steeds vaker ook in de de grotere supermarkten. Van lamsoor weet ik het niet, dat zie ik niet vaak, dus heb je daarover tips, laat die dan ook hieronder achter.

Neem ook eens kelp noodles voor calcium ijzer en jodium

Kelp noodles zijn populair in de wereld van raw food. Het zijn doorzichtige spaghetti-achtige slierten. Ze zijn gemaakt van bruine zeewier en bevatten veel ijzer. Zelf doe ik kelp noodles regelmatig door een roerbakgerecht, maar het kan ook in je salade. Je hoeft de noodles alleen maar af te spoelen en verder niet te koken.

Een zeekraal recept

Zeekraal eet je als groente of als bijgerecht. Spoel de zeekraal eerst goed af. Fruit een uitje in kokosolie met een fijngesneden rood pepertje. Voeg vervolgens de zeekraal toe. Even 5 minuten roerbakken en klaar. Heerlijk! Kijk voor meer zeewier-recepten in Je Body In Balans.

Ik hoop dat ik je met deze informatie weer een stap verder help naar de Gezonde Lifestyle. Zeewier is supergezond en belangrijk voor je schildklier!

Groetjes,
Inge

PS 1: Eet jij zeewier, zeekraal en lamsoor? Hoe maak je dit klaar? Heb je tips waar anderen zeewier, zeekraal en lamsoor kunnen kopen? Laat hieronder je reactie achter daar help je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

PS 2: Je kunt zeewier ook online bestellen bij zeewierwinkel.nl.

BUIKVET WEGWERKEN?

Wil je AFVALLEN en je GEZONDHEID verbeteren? Drie tot tien kilo lichter zijn en weer lekker in je vel zitten? Dan is de Buikvet Burner Nazomeractie iets voor jou! Meld je vrijblijvend aan voor de actieaanbieding:

JA, GEEF MIJ DE AANBIEDING >>

“Bij mij is er veel af van mijn middel, hier ben ik echt blij mee.”
Ilonka

“Wat heb ik veel geleerd van dit programma ! Ik ga er zeker mee door. De recepten zijn erg lekker en worden ook door mijn man gewaardeerd.”
Gonny

“Heb meer energie en er zijn nu ruim 5 kilo af. We gaan gewoon door !!!”
Willemijn

96 Reacties

 1. Marion van engen 19 september 2017 om 15:54- Antwoorden

  ik had gelezen dat je met een trage schildklier zoals Hashimoto geen zeewier mag omdat jodium negatief beïnvloedt..dit vindt ik erg jammer omdat ik een natuurlijke bron van ijzer wil en ik geen vlees eet..ik slik wel B12 smelttabletten bij..
  Ik zou graag meer advies over voeding en schildklier willen…kunt u mij meer vertellen?

  • Loes (Team Inge van Haselen) 19 september 2017 om 16:13- Antwoorden

   Hoi Marion,
   Bedankt voor je bericht. Dat klopt inderdaad. Zeewier bevat heel veel jodium. Een teveel aan jodium kan met jouw Hashimoto de schildklierfunctie mogelijk extra verstoren. Gelukkig bevatten een hoop andere voedingsmiddelen, die jij wel kunt eten, ook ijzer. Denk aan witvis zoals kabeljauw en groenten. Wist je dat Inge in haar Buikvet Burner een schildkliervriendelijk programma/receptenboek heeft? 🙂
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

 2. Kim D 30 augustus 2017 om 10:46- Antwoorden

  hoe gezond is japanse zeewier na het fukushima ongeluk en aanhoudenede stroom van radioactieve water wat er nog steeds met duizenden liters per uur uitstroomt?

 3. Erica 25 augustus 2017 om 12:54- Antwoorden

  Helaas vindt de huisarts dat ik het weer met thyrax moet gaan proberen.
  Een middel waar ik slecht tegen kan.
  Mijn TSH = 6,7 en T4 vrij thyroxine= 14,9

  Is het ook aan te bevelen om een maal per week zeewier te eten ?
  Huisartsen zijn meestal niet op de hoogte met zeewier.

  • Thecla 30 augustus 2017 om 08:18- Antwoorden

   Hallo Erica,

   Overleg met je arts of je dan wel zeewier mag eten, ik durf het niet te zeggen omdat daar ook jodium in zit.

   Een schildklierprobleem heeft met een disbalans in je hormoonhuishouding te maken.Wat veel mensen niet weten is dat dit ook op te lossen is door je voeding aan te pakken.

   Heb je dit al gedaan/geprobeerd? Hoe ziet je eetpatroon eruit.

   Ik hoor het graag.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

Laat een reactie achter

Informeer mij via email over reacties op dit bericht