facebook_pixel

Zeewier, een natuurlijk medicijn

Home>Clean Eating>Zeewier, een natuurlijk medicijn

Zeewier, een natuurlijk medicijn

Vandaag beantwoord ik een vraag van Dicky over zeewier. Zij mailde mij: “Hallo Inge, waar kan ik zeewier kopen en hoe moet ik het verwerken om te eten?” Zeewier is nog bij veel mensen onbekend, terwijl het supergezond is. Daarom ben ik blij met de vraag van Dicky en geef ik je hier tips waar je zeewier kunt kopen en hoe je het verwerkt. Lees nog even door…

Zeewier is rijk aan jodium en stimuleert je vetverbranding
Zeewier heeft een detox-werking
Kan je ook teveel jodium binnenkrijgen?
Waar kun je zeewier kopen?
Hoe eet je zeewier?
Een zeekraal recept

Zeewier is rijk aan jodium en stimuleert je vetverbranding

Zeewier bevat veel jodium, het stimuleert je vetverbranding en het heeft een ontgiftende werking. Vooral als je geen brood meer eet is zeewier een goede manier om voldoende jodium binnen te krijgen. Zeewier is daarnaast rijk aan vitamine A, B, C, calcium, magnesium, zink en vezels. Deze zeegroente mag eigenlijk niet ontbreken in je voeding. Daarom adviseer ik je minimaal 1x per week zeewier te eten.

Zeewier heeft een detox-werking

Zeewier werkt als ontgifter van zware metalen in je lichaam. Bijvoorbeeld lood, kwik en tin die je binnen krijgt via uitlaatgassen en via je voeding, verpakkingen en schoonmaakmiddelen. Stoffen uit zeewier helpen je lichaam zware metalen om te zetten in zouten. Je lichaam kan de zware metalen niet uitscheiden, maar als ze zijn omgezet in zouten wel! Zo raak je giftige stoffen kwijt uit je lichaam.

Kan je ook teveel jodium binnenkrijgen?

Soms krijg ik de vraag of je ook teveel jodium binnen kunt krijgen. Als je een normale, gezonde schildklier hebt, hoef je je daar geen zorgen over te maken en kun je rustig minimaal 1 keer per week zeewier eten. Als je al schildkliermedicijnen slikt pas dan op met jodiumrijke voeding en overleg eerst met je arts.

Gezondheidsvoordelen van zeewier

Waar kun je zeewier kopen?

Zeewier kun je kopen bij natuurwinkels, grotere supermarkten en toko’s. Het assortiment varieert, meestal kun je gedroogde wakame en gedroogde nori kopen. Wakame is gedroogd Japans zeewier. Je weekt het even 5 minuten in water en kunt het dan door je salade of groente mengen. Een alternatief is Nori, dat zijn van die bladen waarin sushi wordt gerold. Tegenwoordig kun je Nori ook kopen als snippers voor door je salade.

Verder hebben bijvoorbeeld de Ekoplaza winkels in Amsterdam soms verse zeewier in het koelvak. Misschien weet jij nog meer adressen? Laat dan hieronder je tips achter, daar help je ook weer andere mensen mee.

Hoe eet je zeewier?

Zeewier heeft een specifieke smaak, je proeft een beetje de zee. De meeste mensen moeten er even aan wennen (en sommigen wennen er nooit aan ;-). Zelf doe ik zeewier door mijn salade, daar zou je mee kunnen beginnen. Verder voeg ik vaak een beetje zeewier toe aan mijn soep of ik maak speciaal een miso-soep met zeewier. Ook kun je nori gebruiken als wrap. Ik ben bezig een aantal zeewierrecepten te ontwikkelen voor mijn nieuwe receptenboek. Want je kunt zeewier ook verwerken in je avondmaaltijd. Ik hou je op de hoogte.

Hoe zit het met zeekraal en lamsoor?

Zeekraal en lamsoor zijn ook heel gezond. Het zijn geen algen zoals zeewier, maar planten die in zout water leven. Je eet ze als groente. Zeekraal kun je vaak bij de vishandel kopen of in de natuurwinkel en steeds vaker ook in de de grotere supermarkten. Van lamsoor weet ik het niet, dat zie ik niet vaak, dus heb je daarover tips, laat die dan ook hieronder achter.

Neem ook eens kelp noodles voor calcium ijzer en jodium

Kelp noodles zijn populair in de wereld van raw food. Het zijn doorzichtige spaghetti-achtige slierten. Ze zijn gemaakt van bruine zeewier en bevatten veel ijzer. Zelf doe ik kelp noodles regelmatig door een roerbakgerecht, maar het kan ook in je salade. Je hoeft de noodles alleen maar af te spoelen en verder niet te koken.

Een zeekraal recept

Zeekraal eet je als groente of als bijgerecht. Spoel de zeekraal eerst goed af. Fruit een uitje in kokosolie met een fijngesneden rood pepertje. Voeg vervolgens de zeekraal toe. Even 5 minuten roerbakken en klaar. Heerlijk! Kijk voor meer zeewier-recepten in Je Body In Balans.

Ik hoop dat ik je met deze informatie weer een stap verder help naar de Gezonde Lifestyle. Zeewier is supergezond en belangrijk voor je schildklier!

Groetjes,
Inge

PS 1: Eet jij zeewier, zeekraal en lamsoor? Hoe maak je dit klaar? Heb je tips waar anderen zeewier, zeekraal en lamsoor kunnen kopen? Laat hieronder je reactie achter daar help je ook weer anderen mee. Alvast bedankt!

PS 2: Je kunt zeewier ook online bestellen bij zeewierwinkel.nl.

[ifurlparam param="product" empty="1"]

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="blijedarmen"]

ALS JE BUIK SIGNALEN GEEFT

Heb je een opgezette buik, diarree of obstipatie? Heb je last van winderigheid of het prikkelbare darmsyndroom? Ontdek wat het nieuwe boek Blije Darmen voor jou kan betekenen:

MAAK JE BUIK GEZONDER >>

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="bikinibody"]

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="receptenboek"] [ifurlparam param="klant" empty="1"]

Lekker Gezond Eten?

Ontdek hoe je lekker gezond eet met de heerlijke recepten uit het Gezonde Lifestyle Receptenboek...

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="buikvetburner"]

BUIKVET WEGWERKEN?

Wil je GEZOND AFVALLEN en je buikvet wegwerken? ? Dan is het nieuwe Buikvet Burner Programma iets voor jou! Niet alleen om af te vallen, maar ook als je diabetes-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of een trage schildklier hebt...

BEGIN MET AFVALLEN >>
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="jebodyinbalans"]

Als je lichaam signalen afgeeft...

Heb je diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of darmproblemen? Ben je te zwaar? Of wil je juist gezonder gaan eten om gezond te blijven? Ontdek wat de nieuwe Je Body In Balans voor jou kunnen betekenen...

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="voorbijdeweegschaal"]

Voorbij de Weegschaal

Laat je inspireren door deze gezonde, vegetarische recepten voor ontbijt, lunch, snack en diner. Makkelijk te maken, goed voor je gewicht, je gezondheid, je energie en nog lekker ook!

Meer informatie over Voorbij de Weegschaal...

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="sportvasten"]

Speciaal voor sportieve mensen die snel resultaat willen

Ontdek hoe je lichaam een switch maakt naar vetverbranding met de 10-daagse Sportvastenkuur. Deze kuur is geschikt voor mensen die sportief zijn en geen medicijnen gebruiken... .

Vertel mij meer over de Sportvastenkuur

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="club"]

Vind Inspiratie in de Gezonde Lifestyle Club

Ontvang maandelijks nieuwe recepten en oefeningen in de Gezonde Lifestyle Club!

Vertel mij meer over de Club

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="fitfab"]

Last van de overgang?

Ben je in de overgang en merk je dat je sneller aankomt en minder energie hebt? Dan is de Fit & Fabulous Kuur iets voor jou!

VOOR VROUWEN IN DE OVERGANG >>
"mijn energie neemt zienderogen toe, ik vind het eten echt lekker en ook de workout vind ik fijn."
Sanne
"Ik ben blij dat ik de kuur heb gedaan..ben 4.5kg afgevallen"
Maureen
"Goed ook dat er aandacht is voor het mentale stuk. Dat wordt volgens mij veel te vaak vergeten!"
Helen
[/ifurlparam]
2017-01-31T09:46:46+00:00

91 Comments

  1. Helen J Pronk 17 February 2017 at 11:44 - Reply

    Geachte redactie, ik hoorde dat er in Wakame erg veel zout/ natrium zit. Las iets van 832 mgr.
    Mag je dit bij hoge bloeddruk eten?
    Verder las ik dat je bij niet goed functionerende schildklier heel voorzichtig moet zijn.
    Wat is er waar? En wat mag je per week eten?
    Bij voorbaat mijn hartelijke dank!
    Helen J Pronk

    • Loes (Team Inge van Haselen) 17 February 2017 at 15:53 - Reply

      Beste Helen,

      Bedankt voor je bericht. Als je gezondheidsklachten hebt, is het heel persoonlijk of Wakame (in welke hoeveelheid) gezond voor je is of niet. Het ligt er namelijk ook aan of je medicijnen slikt of niet. Mocht je een persoonlijk advies willen, dan kun je een mailtje sturen naar inge@ingevanhaselen.nl, dan helpen we je verder!

    • Loes (Team Inge van Haselen) 17 February 2017 at 15:56 - Reply

      Beste Helen,
      Bedankt voor je bericht. Of Wakame gezond voor je is als je gezondheidsklachten hebt, is heel persoonlijk. Het ligt er namelijk ook aan of je medicijnen slikt of niet. Als je een persoonlijk advies wilt ontvangen, kun je even een mailtje sturen naar inge@ingevanhaselen.nl

  2. kaas 28 September 2016 at 13:29 - Reply

    tof dank u

  3. sam menting 31 March 2016 at 11:23 - Reply

    Best jammer dat dit soort producten weer van die prijskaartjes hebben.

    Het komt op mij over als het zoveelste vrij in de natuur voorkomende product wat gewoon ingepikt wordt (net als lucht en water en alles wat aan nuttigs in de aarde zit) Rijk = lekker gezond. En Arm blijft Arm.????

  4. Teus Vink 18 November 2015 at 16:29 - Reply

    Geen natuurwinkel of toko in de buurt? Dan kun je ook via internet bestellen: http://www.zeewierwinkel.nl

    • Loes (Team Inge van Haselen) 17 February 2017 at 15:48 - Reply

      Beste Teus, bedankt voor je tip!

  5. Henri 30 September 2015 at 18:41 - Reply

    Waar kan ik veilig kombu of gedroogd zeewier kopen

    Henri

    • Cynthia 30 September 2015 at 20:59 - Reply

      Hoi Henri,

      Je kunt even kijken bij de biologische winkel, zoals de Eko Plaza. Online zijn er ook verschillende aanbieders.

      Groetjes,
      Cynthia
      Team Inge van Haselen

    • Teus Vink 18 November 2015 at 16:32 - Reply

      Kan vook via internet: http://www.zeewierwinkel.nl

  6. Marry 5 March 2015 at 14:40 - Reply

    Zeewier bij de visboer gekocht. Er zit sesamolie door. Gewoon een flinke schep door mijn salade van witlof, winterpostelein, appel, 4 ongezwavelde abrikozen, stukje prei, halve avocado en handje noten. Heerlijk.

  7. Marieke 4 February 2015 at 16:02 - Reply

    kijk ook eens op de site van Stichting Zeewierwijzer. Boordevol informatie over zeewier. Je kunt er ook recepten vinden.
    En 6 feb is het Dag van het Zeewier. De start van een goede traditie in Nederland.

  8. michiel 1 December 2014 at 15:02 - Reply

    hallo Rinksje, ik doe regelmatig een half nori-vel door mijn groene smoothie.

  9. toos 1 December 2014 at 08:56 - Reply

    http://www.wereldvanzeewier.nl/

    Maar wie zegt mij dat zeewier en aanverwante planten geen zware metalen, gifstoffen ed uit zeeen en oceanen bevatten?
    gr Toos

  10. Gruber, H. 30 November 2014 at 19:27 - Reply

    Zeekraal en lamsoor zijn overheerlijke groentes en als je in Zeeland woont, niet ver van de Oosterschelde, kun je ze bij eb gewoon vers uit de zee plukken! Ik mis het nog steeds, want ik woon daar al heel lang niet meer. Destijds heb ik er echt lekkere gerechten mee klaargemaakt, die bij haast iedereen helemaal onbekend waren.

  11. Barbera 30 November 2014 at 16:27 - Reply

    Op de biologische markt bij de groenteboer in Dordrecht kun je verse zeewier kopen.
    wel zes soorten. Ik eet het raw. Wel goed het zout er uit spoelen.
    ook kun je pesto maken.

    • lisette 3 May 2017 at 13:57 - Reply

      idd Barbera ik koop het ook op de biologische markt in Dordt. Ik eet het een paar keer in de week, maar ik kan nergens lezen hoeveel er nu wordt aangeraden. Het zout moet je er natuurlijk wel wat van afspoelen. Helaas weten ze op de markt niet waar het vandaan komt en dat vind ik wel jammer.

  12. Cisca 30 November 2014 at 10:47 - Reply

    Bij de g en w natuurwinkel koop ik gedroogde zeekraal. Dat is heerlijk over vis op je ei en door salades . Omdat zeekraal zout is geeft dit n heerlijke smaak. Deze winkels zitten volgens mij door heel Nederland.
    Vers doe ik de zeekraal vaak door de roerbak heerlijk…..

  13. Rosanne 16 February 2014 at 11:14 - Reply

    Ik vind zeekraal lekker maar erg zout dus ik meng het
    met andere groente. Bijvoorbeeld met boontjes.
    De laatste paar minuutjes mee koken en je hoeft dan
    ook geen zout in de boontjes te doen.

  14. Bella 10 February 2014 at 21:09 - Reply

    Hallo Inge
    Misschien is dit een tip : Bij de reformwinkels kun je Kelp kopen van zeealgen dit is wellicht een goed alternatief voor zeewier.Het is in tabletvorm dit kun je bij je maaltijd innemen.
    Met hartelijke groeten van Bella .

  15. Anne-Marie Bodifée 9 February 2014 at 13:36 - Reply

    Hallo Inge,

    Hoe lang kun je gedroogde zeewier bewaren ?

  16. jitske 9 February 2014 at 12:53 - Reply

    Hallo Inge,

    Je adviseert minimaal 1x per week zeewier te eten als je geen brood eet. Maar is 1x dan voldoende om voldoende jodium binnen te krijgen voor de hele week?

    Groeten van Jitske

  17. Inge Sikking Klinkers 9 February 2014 at 12:20 - Reply

    Goede Middag Inge,
    Ben woonachtig in Zuid Frankrijk waar ik momenteel veel lees over Ganoderma Lucidum een paddestoel(China)wat zeer goed voor de gezondheid schijnt te zijn, het schijnt verwerkt te worden in koffie, thee en chocolademelk. Is dit procuct bij jou bekend!En is het inderdaad zo Geweldig voor de gezondheid!
    Hartelijke groet van Inge uit Frankrijk.

  18. Berna 9 February 2014 at 10:34 - Reply

    Ik koop het als wakame gewoon bij de vishandelaar.
    Ik eet het rauw, wel beetje taai!
    Is dit ook gezond?

  19. Irene 9 February 2014 at 10:19 - Reply

    Zeerwieren, ik vind ze heerlijk en ze zijn inderdaad erg gezond.
    EN….als je een hoge bloeddruk hebt, of iets aan je schildklier ….. DAN MOET JE ER ECHT MEE OPPASSEN en eerst een bezoekje brengen aan een (natuur)arts!!!

  20. Naam (verplicht)... 18 January 2014 at 17:07 - Reply

    Ik eet bijna elke dag 2 ons groenten en voldoende fruit (ik ben een fruitmonster) maar had nog nooit van zeewier gehoord. Vandaag was ik bij de Jumbo maar ze hadden er niet. Morgen ga ik even naar AH en hoop het daar te vinden.

  21. j van kleven 23 May 2013 at 17:42 - Reply

    Ik heb bij De AH een tijdje geleden een zeewiersalade gekocht. Stond bij de vis weg gemoffeld. Even vragen en dan kom je er wel.

  22. sonja 25 November 2012 at 21:09 - Reply

    hoi inge ik had net reactie verstuurd maar zie het niet op deze pagina ?

    • Inge 26 November 2012 at 20:57 - Reply

      Hallo Sonja, ik zie het. De reacties komen de laatste dagen allemaal in het spamfilter, wordt aan gewerkt!
      Groetjes, Inge

  23. sonja 25 November 2012 at 21:00 - Reply

    hoi inge en de rest is zeewier ook goed voor je buik vet? kan je daar echt mee afvallen?

    • Inge 26 November 2012 at 20:59 - Reply

      Hallo Sonja, Zeewier is supergoed! Maar als je wilt afvallen zou ik toch je hele leefstijl onder de loep nemen en niet alleen naar zeewier kijken…. Je valt af door je hele eetpatroon en je beweging aan te passen. Is je leefstijl al een beetje gezond?
      Groetjes,
      Inge

  24. Roxanne 6 August 2012 at 17:01 - Reply

    Zelf gebruik ik himalaya zout al een tijdje maar Keltisch zout schijnt nog beter te zijn het bevat nog alle spoor elementen de ene zou is het anDere zout niet die meeste zouten is geraffineerd ik had een vraag als ik kefir yoghurt wil kopen is dan het beste om van de meter te kopen om se niet aan homogenisatie doen waar door er transvet ontstaat en en dat moeilijker te verteren is in de darm om de vetbolletje verkleint worden ? Sinds ik glutvrije granen week heb ik weinig tot geen uitslag en dat ik nu rauwe kaas eet van plaats dat verhit is ziet me huid er weer normaal uit. Ik gebruik rauwe roomboter alleen in de smootie om ook goeie stoffen in zitten. 1 appel 2 kiwi een avocado 1eetlepel kokosolie 1 stuk roomboter 1 eetlepel tarwegraspoeder Een eetlepel rauwe honing en beetje gember en half liter water. Ik zocht wat natuurlijks voor me haar dat het hele dag goed blijf zitten kokosolie was wel goed maar niet iedereen vind prettig geur ik kwam uit op Arganolie is en de geur is niet heftig zoals bij kokosolie en het is ook goed voor acne van haargel gaat vaak me haar van afbreken kokosolie word ook vaak op de huid aangebracht dat je huid niet gaat verdrogen maar het vervangt geen dag crème om in dag crème wat extra’s in zit

  25. ans 29 July 2012 at 14:01 - Reply

    Hallo Inge,
    Allereerst wil ik je bedanken voor alle goede tips die ik van je kreeg SUPPPPer. Ik ben nog nooit zo goed te pas geweest, en voel me super fit, dankzij jou tips daar geef ik ‘t op.
    Maar ik heb een vraag: welk zout kan ik ‘t beste gebruiken, ik weet dat zout niet zo gezond is, maar aftoe moet dat toch wat raad jij mij aan.
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Dan wil ik je ‘n fijne gezonde vakantie toewensen en hopelijk kunnen we na de vakantie weer genieten en profiteren van je tips.
    Ik ben ‘n vaste bezoeker op je site.
    Gr. veel lieve Ans.

    • Marianne 6 August 2012 at 13:54 - Reply

      Keltisch zeezout is een heerlijk zout en supergezond.
      Zit ontzettend veel in en is niet slecht voor je gezondheid maar juist gezond. Moet je maar eens googlen, dan vind je veel informatie.
      Ik gebruik het voor alles.Voel me er erg goed bij.

      Groetjes Marianne

      • Inge 6 August 2012 at 16:13 - Reply

        Hallo Marianne,
        Bedankt voor de tip van het Keltisch zeezout, ga ik ook eens uitzoeken.

        Groetjes,
        Inge

  26. Inci 25 July 2012 at 17:30 - Reply

    wij hebben laatst zowel zeekraal als ook lamsoren gekocht bij groothandel Sligro (in Maastricht), gewoon even kort bakken in een pan met olijfolie een een gefruit sjalotje, lekker bij allerlei visgerechten.

  27. Peter 24 July 2012 at 20:55 - Reply

    Hallo,
    Ik wil graag brood gaan maken van zeewier. Welk zeewier kan ik daarvoor het beste gaan gebruiken?
    En hoe kom ik daaraan in wat grotere hoeveelheden (bv 2 kg)?
    groet Peter

    • Inge 25 July 2012 at 08:20 - Reply

      Hallo Peter, zeewierbrood ken ik niet, hier kan ik je niet mee helpen, ben wel benieuwd ;-).

      Groetjes,
      Inge

    • Mounia 25 July 2012 at 13:34 - Reply

      Hoi Peter, mijn Nederlands is niet zo goed maar als ik het goed begrepen heb, heb jij re-hydrated wakame seaweed nodig om seaweedbread te maken.
      Ik hoop dat ik je geholpen heb.
      grt,
      Mounia

  28. Bert 23 July 2012 at 10:25 - Reply

    Verse zeewier op zout en ook dressing en broodbeleg van verse zeewier zijn de laatste tijd steeds meer in de winkels. Het is ook bio.

    Sinds een paar maanden bij alle HANOS vestigingen. Ik zie het bij Marqt in A’dam. Bij De Kweker.
    Ook in Drente op de vrijdagse bio-markt in Emmen.

    Er is ook een blog over zeewierbereidingen.
    Recepten Met Verse Zeewier…

    Vriendelijke groeten,
    Bert

  29. S Heijmann 19 June 2012 at 22:04 - Reply

    Weet er iemand toevallig waar je dulse/kelp in bulk verpakkingen kan kopen?

    Vind bij dagelijks gebruik zo’n verpakking van 20-40 gr. toch wel prijzig +- 4 eur.
    Zou het erg op prijs stellen als iemand een leuk adressje weet want mijn oude leverancier is ermee gestopt wat erg jammer is.

  30. Lien 7 May 2012 at 12:51 - Reply

    hallo Inge, ik ben op zoek gegaan naar zeewier.
    In 1e instantie naar Norivlokken., maar heb verse zeewier gevonden bij Xummum in Ermelo.
    Ik geef het even door, zodat ook anderen in mijn omgeving er van kunnen profiteren
    Hartelijke groeten, Lien

  31. Lenie 21 April 2012 at 17:20 - Reply

    hoi inge
    nee zeewier eet ik nooit wel kelp
    gr lenie

    • Inge 21 April 2012 at 17:22 - Reply

      Hallo Lenie, bedankt voor je bericht. Kelp is voor zover ik weet ook een zeewier. Bevat veel jodium. In welke vorm eet je kelp?

      Groetjes,
      Inge

    • S Heijmann 19 June 2012 at 22:00 - Reply

      Weet er iemand toevallig waar je kelp en/of dulse in bulk verpakkingen kunt kopen?

      Bij dagelijks gebruik vind ik zo’n kleine verpakkingen(+- 20-40 gr.) wel erg prijzig.
      Had eerst een mooie leverancier maar deze is ermee opgehouden wat erg jammer is. Hier kocht ik voor een 6-12 eur. per 500 gr.

      Groetjes…

  32. Coby 21 April 2012 at 17:10 - Reply

    Hallo Inge,

    vandaag kocht ik zeekraal gewoon bij AH bij de vis afdeling. Nomaal kocht ik het bij de reformzaak in Zwolle.
    Zeekraal eet ik nog wel eens op een cracker met pindakaas of een andere nootpasta. Dus rauw, smaakt goed. Kan ook gewoon in de sla.

    Groeten van Coby

  33. Riky 21 April 2012 at 17:04 - Reply

    Hallo Inge,

    zeewier eet ik regelmatig. Vaak op salades en anders bij boongerechten. Soms neem ik tussendoor ook gewoon een stukje kombu-zeewier en eet dit gewoon op als “snack”. Ik vind het lekker en ik neem het om mijn meneralen goed te maken.
    Ben dit meer gaan gebruiken sinds ik helemaal geen zuivelprodukten meer gebruik.

    Het is gemakkelijk te koop in een natuurwinkel, dus dat is geen probleem.

    Groetjes,
    Riky

  34. Esther 20 April 2012 at 17:13 - Reply

    Hallo Inge,

    Hoe weten we zeker dat de zeewier goed is? Want als het ergens uit de zee komt heb je ook kans dat er zware metalen in het zeewier zijn opgenomen.
    Dus is er ergens te controleren dat deze op een schone plaats gekweekt zijn? Heb namelijk geen zin in vergiftiging door zware metalen.

    Groetjes,
    Esther

    • Inge 21 April 2012 at 17:35 - Reply

      Hallo Esther, dat is een goeie, daar heb ik geen informatie over. Ik weet niet of zware metalen worden opgenomen door zeewier. Iemand anders die hier meer over weet?

      Groetjes,
      Inge

  35. Pauline 20 April 2012 at 12:39 - Reply

    Ik ben zelf helemaal fan van het boek Non*Fish*a*Li*Cious van Lisette Kreischer. Hier staan allemaal recepten in die naar vis smaken zonder dat er vis in zit, volledig plantaardig zelfs. Niet alleen superlekker en enorm gezond, maar ook goed voor de lijn! In heel veel recepten wordt zeewier gebruikt om de ziltige smaak te krijgen, dus veel inspiratie om deze gezonde ‘zeegroente’ vaak op het menu te kunnen zetten! Echt een aanrader.

    • Kitty 9 October 2014 at 15:47 - Reply

      Dani je wel Pauline voor de tip van het receptenboek. Ik ben nieuw op deze site en heb juist elders gevraagd om recepten met zeewier. Ik ben hartstikke gek met vis, maar zeewier krijg ik tot vandaag niet naar binnen. Ik gruwel letterlijk. Kun je een paar recepten doormailen? Zodat ik kan lezen of het zin heeft voor mij om dit boek bij mijn boekhandelaar te bestellen? Ik eet bijna alle soorten groenten en ook verschillende vissoorten.

  36. Neeltje 20 April 2012 at 12:17 - Reply

    Hoi Inge,
    Ik gebruik Chlorella capsules, verrijkt met Vitamine B 12, haal ik bij een apotheek in Duitsland via een vriend van mij die Heilpraktiker is, groet Neeltje.

  37. sascha 20 April 2012 at 11:55 - Reply

    En de zeewiersalade van sushikings bijvoorbeeld? is dat ook goed of zit daar van alles aan toegevoegd wat het minder gezond maakt?

    • Inge 21 April 2012 at 17:40 - Reply

      Hallo Sascha, dat is een goeie, ik ken het niet, iemand anders? Krijg je het in een verpakking met een overzicht van de ingrediënten? Het enige wat ik er over kan vinden is dit bericht op de site van delicious:

      http://www.deliciousmagazine.nl/2008/08/01/wakame/

      Groetjes,
      Inge

  38. monique 20 April 2012 at 11:34 - Reply

    Je kunt verschilende soorten zeewier kopen in r’dam aan de Parkkade,vlak naast de euromast op die Chinese boot Oriental.
    En op de meent bij de Goene Passage.
    Ik neem meestal de Nori ,gedroogd in vlokken en strooi deze over mijn gerecht ipv zout.
    Dus als je geen zout mocht eten,of wil minderen dan is dit een optie voor je. Je moet t alleen wel op t einde van t gerecht heel eventjes meekoken of bakken…erg smakelijk.
    Zeekraal (vers)gebruik ik meestal als ik een stuk zalm heb ,als een papillot gevouwen in de oven met allerlei lekkers in één pakketje.
    En je moet idd goed nakijken of deze van bio-oorsprong zijn,dus schoon is van allerlei radioactieve stoffen zijn. (zoals A. schreef)

    • Inge 21 April 2012 at 17:44 - Reply

      Hallo Monique, bedankt voor de tips!

      Inge

  39. Inge 20 April 2012 at 11:23 - Reply

    Hallo allemaal, superbedankt voor alle tips, reacties en recepten op mijn zeewier bericht! Je kunt zeewier op veel meer plaatsen kopen dan ik dacht en je kunt er lekkere gerechten mee maken. Thanks! Inge

  40. Fimmy Ann 20 April 2012 at 11:16 - Reply

    Zeewier is te koop bij een goede supermarkt (Jumbo) Het wordt verkocht onder de naam ” nori” en zit ook in Sushi paketten ook bij een oosterse specialiteiten winkel te koop en zelfs gespot bij een natuur/gezondheidswinkel. Groetjes, Fimmy-Ann

  41. Ellen 20 April 2012 at 11:03 - Reply

    Hallo Inge,

    Ja, jaren geleden at ik wat meer Chineesachtig, met de 5 elementen.
    Die maaltijd bestond uit:
    biologische zilvervlies rijst
    gebakken uien(in olijfolie)
    biologische bruine bonen
    groente van het seizoen – stoofpotje
    en……….zeewier.
    De zeewier koop ik bij de biologische winkel(Gimsel b.v.)
    Zakjes met zwarte sliertjes.
    Deze eerst even voorweken en dan met weekvocht en biologische soyu-saus koken(10 min.oid)
    De combinatie is zalig en na het eten totaal geen “vermoeid” gevoel.
    Is elke dag lekker.

    Dat is het.
    En bedankt voor je fijne site.
    Ik heb alles met foute ingredienten de deur uit gedaan.
    Mijn lichaam is de tempel van mijn ziel en verdient het beste.

    En jij het beste met je site.

    Groeten van Ellen.

  42. Yvonne 20 April 2012 at 10:28 - Reply

    Ja, Ik gebruik altijd chlorella.
    Super gezond.
    Groetjes Yvonne

  43. Ank 20 April 2012 at 09:44 - Reply

    Dag Inge
    Zeewier is soms verkrijgbaar bij C-1000
    Groeten
    Ank

  44. Bapke 20 April 2012 at 09:43 - Reply

    Hoi Inge, hier alvast een receptje voor zeewiersoep
    Ik weet dat je veel van deze ingrediënten oa. kunt kopen bij de Toko, en biologische winkel als van de Marqt
    Hopelijk heb je hier wat aan, succes!!
    Groetjes,

    Bapke

    Ingrediënten zeewier soep

    5 gram zeewier
    200 ml groentebouillon
    2 tl. sesamolie
    sojasaus
    1 teentje knoflook, uitgeperst
    Breidingswijze zeewier soep

    Laat het zeewier minimaal 10 minuten weken in een kom met water.
    Bereid ondertussen de bouillon. Laat 1 bouillonblokje (groentebouillon) oplossen in kokend water in een pan.
    Giet het zeewier af en doe het zeewier bij de groentebouillon.
    Pers de knoflook uit en doe deze ook bij de bouillon.
    Voeg vervolgens de sesamolie en sojasaus (hoeveelheid naar eigen smaak) toe.
    Laat de zeewiersoep vijf minuten sudderen zodat alle smaken goed vrij kunnen komen.
    Zeewiersoep met rijst

    Traditioneel wordt de bovenstaande gezonde zeewiersoep in Aziatische landen soms met rijst gegeten. Hierbij wordt er gevarieerd met drie opties. De soep wordt soms gewoon naast rijst gegeten. Daarnaast komt het ook voor dat er rijst bij de zeewiersoep wordt gedaan bij stap drie (dus samen met het zeewier). De soep wordt dan enkele minuten langer gekookt totdat de rijst ook gaar is. Als laatste wordt er weleens apart rijst bereid en de soep wordt hier overheen gegoten.

  45. Carina 20 April 2012 at 09:41 - Reply

    Hallo Inge, je slaat de spijker op z’n kop want zeewier is inderdaad heel goed voor mij – nav het bloedgroep dieet. En nu lees ik ook wat het meer doet!! Heel veel dank, ik ga weer lezen. En, ik geef zeker mijn tips ook weer door want hou erg er van om stad en land af te zoeken naar goede voeding (kost wel veel tijd maar je leert het nog meer waarderen als je het weer hebt)!

    Veel dank en hartelijke groeten,

    Carina

  46. Mouna 20 April 2012 at 09:38 - Reply

    Hallo Inge,
    ja hoor ik eet wel zeewier, ik haal mijn zeewier bij de natuurwinkel.
    het is wel duur maar je hebt niet zo veel nodig.
    ik koop meestal wakame die schint heel goed te zijn en je hebt maar een eetlepel per keer nodig.
    het is lekker in de soep het is eengedroogd en gefermenteerd en het wordt mooi groen als je het in de soep doet.
    het mag niet mee koken gewoon er in doen als de soep of andere warme gerecht even laten wellen en klaar.
    Mvg, Mouna

  47. Doetie 20 April 2012 at 09:38 - Reply

    Misschien gek om hier te melden maar toch: wij geven onze honden al jaren zeewier, bij elke maaltijd. Heerlijk zachte en glanzende vacht krijgen ze ervan en het is supergoed voor de spijsvertering want ze laten ook geen vieze scheetjes meer. We zijn het gaan geven omdat het het enige voedingssupplement is waarvan de positieve eigenschappen wetenschappelijk zijn aangetoond…. En nu dus zelf aan de zeewier hahaha….;-)

    • Inge 20 April 2012 at 11:24 - Reply

      Hallo Doetie, wat interessant! Voor de hond! Ga ik ook proberen…

      • Doetie 20 April 2012 at 12:18 - Reply

        Zou ik zeker doen Inge, hierbij wat wij geven: Algolith van Beaphar, wij kopen meerdere potten tegelijk, voordeliger met verzenden. En straks ga ik al jouw voedingsadviezen uitprinten + grondig doornemen! En hierbij nogmaals dank voor het fijne advies van Yvon ivm mijn avond-werk-trek-eten probleem ;-).

        • Inge 21 April 2012 at 17:36 - Reply

          Hallo Doetie, bedankt! Ik ga er naar op zoek en ik geef je compliment natuurlijk door aan Yvon, thanks 😉

          Groetjes,
          Inge

  48. Annie 20 April 2012 at 09:29 - Reply

    Hallo Inge,

    Nog nooit zeewier gegeten. Ga eens op zoek waar je dat hier uit kunt halen, want naar Amsterdam ervoor komen is me toch een beetje te ver vanuit Limburg. Maar het is het proberen altijd waard.

    Groet,
    Annie

  49. Kitty 20 April 2012 at 09:14 - Reply

    Hallo inge,wat zijn kelp noodles en hoe verwerk je die?
    In afw vast bedankt kitty

  50. Marjo 20 April 2012 at 09:05 - Reply

    Hallo Inge,
    Ja ik eet wel eens zeewier. Erg lekker bij sushi. Ik koop het weleens bij de MAKRO.

    Groetjes, Marjo

  51. Piet 20 April 2012 at 09:04 - Reply

    Hallo Inge,
    Ik heb wel een tip voor zeewier,ik ga binnen kort naar zee en pluk daar het zeewier
    van de grootte blokken strooi dat over de grasmat bij zonnig weer, het verdroogd
    met het maaien verpulver het en je heb een prachtige grasmat.
    Gr piet

  52. Cindy 20 April 2012 at 00:58 - Reply

    Actually you can buy seeweeds by Chinese shop. These days most Chinese shops sell also Japanese, Koreans seeweeds.

    One of the very simple ways of eating seeweeds, apart from as snack, is to cut nori (used for sushi rolls) into think strips and add them to your fried rice. Or what I called ‘cold rice salad’.
    1) Cold rice from the day before,
    2) fruits such as peach, apple (soak in salt water after you cut them to prevent discolouring), strawberries etc. cut them into slices
    3) cucumber – slices
    4) IF you are not vegetarian, you can add cooked meat such as chicken, turkey, ham etc. sliced
    5) depends on how large the portion — add a table spoonful of marmalade or ginger marmalade
    6) mixed well
    7) put a generous handful of cut nori strips on top or the rice-salad before you serve/eat.
    8)Add crushed peanuts (unsalted) if you like some crunch.
    9) you can also add raisin or other dried fruits for chewiness

    I used to take this cold-rice-salad dish to work.

    • Inge 20 April 2012 at 11:26 - Reply

      Hallo Cindy, bedankt voor dit recept!

  53. Henny 19 April 2012 at 23:17 - Reply

    Haha , ik was even in de war met zeekraal. Dus niet bij de visboer.
    Waar je zeewier kan kopen, weet ik dus niet,sorry

  54. Henny 19 April 2012 at 23:12 - Reply

    Ik koop zeewier bij de visboer. Het is niet goedkoop, maar heel lekker. Ik zou het weleens zelf willen plukken.

    • ans 22 April 2012 at 21:06 - Reply

      Hallo Inge,
      Ik ben bij de G.W. winkel in Almelo geweesten gevraagd naar zeewier, maar ze hadden het niet, keken me aan met ‘nn blik van waar heb je ‘t over.
      Ik wou wel eens weten hoe ziet zeewier er uit, misschien kan ik ‘t dan ook plukken.
      Ik woon in Geesteren (overijssel) ik ben overal al geweest,maar niemand kan mij er aan helpen. Graag hoor ik waar ik ‘t wel kan krijgen.
      Gr. Ans

      • Inge 23 April 2012 at 12:08 - Reply

        Hallo Ans, wat goed dat je op zoek bent gegaan! Misschien in een van de supermarkten in Almelo? Misschien iemand anders die dit weet?

        Groetjes, Inge

  55. gabi 19 April 2012 at 21:39 - Reply

    Kelpnoodles doe ik na het oosterse roerbakken tussen de groenten en woksaus ipv gewone noodles die mijn man er dan tussen eet…heerlijk! kelp noodles kan je online bestellen..bv bij rawfoodsupermarkt.nl

  56. marijke 19 April 2012 at 21:04 - Reply

    zeewier is heerlijk in lenterolletjes, rijstevellen gevuld met garnalen, mie, wortel,sla,zeewier,en veel verse koriander, basilicum en munt. je kunt dit het beste bij de toko kopen.echt lekker en gezond.

  57. Esther 19 April 2012 at 20:44 - Reply

    Ik gebruik zeewier Kombu als ik groentebouillon maak en ik koop het in de natuurwinkel. Groetjes

  58. gabi 19 April 2012 at 20:14 - Reply

    Volgens mij hebben ze lamsoor bij de plussupermarkt.

    • Marie-Christine 28 April 2012 at 13:35 - Reply

      ik heb vanmorgen lamsoor gekocht bij de PLUS markt. ik wilde dit wel eens uitproberen. alleen weet ik niet goed hoe je dit bereidt. koken? of door salade?

      • Inge 30 April 2012 at 10:47 - Reply

        Hallo Marie-Christine, ik weet niet of je lamsoor rauw kunt eten. Dit is in ieder geval een mogelijkheid:

        Smelt wat kokosolie in een pan en leg de lamsoor er in.
        Laat 5 minuten sudderen met de deksel op schuin op de pan.

  59. A. 19 April 2012 at 20:12 - Reply

    Zeewier is heerlijk. Alleen met fukushima in mijn achterhoofd en de aanzienlijke radioactieve besmetting tot ver ver in de zee, laat ik de japanse norivellen voorlopig voor wat ze zijn. Iemand een tip voor Nederlandse gekweekte nori?

  60. mieke 19 April 2012 at 19:53 - Reply

    ik had gehoord va kelpnoodles , dat kan je als pasta eten en ook koud door salade heendoen, is ook heel gezond.
    ik weet niet waar je dat precies overal kan kopen maar ik heb het gezien bij rawfood.nl of . com dat weet ik niet meer

  61. Roger 19 April 2012 at 18:40 - Reply

    Hi Inge,

    Zeekraal is te koop in de visafdeling van Delhaize. Soms wordt er ook lamsoor aangeboden maar niet elke week.
    Ik maak zeekraal in de microgolf, ~2min op 700W (moet krokant blijven), geen zout gebruiken wel peper, een sjalotje fijnsnipperen en een beetje water toevoegen. Kan ook rauw gegeten worden. Smaakt ook lekker tussen sla.

  62. Roxanne Slos 19 April 2012 at 18:21 - Reply

    ik lust niet alle zeewieren zeewier spagetti of dulse vind ik het lekkerst. en de verse smaak beter.
    dit is recept met iros moss hoort volgens mij ook ergrens bij de zeewier thuis

    alleen de groene poeders uit het recept sow ik weg laten dat lijk me niet smakelijk

    ik had glutvrij brood gebakken basisch van pure teffmeel en rijstmeel 35 gram roomboter 2 eetlepels bakpoeder en en eetlepel lauw water
    is een soort cake achtig brood word dan maar ik ga proberen om de rijstmeel te vervangen door de quinoameel om rijstmeel hoge glymische index heb en teff heb lage glymische index en ik ga de roomboter vervangen door ghee om ghee korte keten heb om lactose is verwijderd en de eiwitten in de roomboter branden gauw aan.

    Ik eet de laaste tijd veel rood vlees om dat ik lekker vind k hoor vaak in nieuws dat je van rood vlees risco op verschillende kankers kan krijgen om rood vlees te veel omega 6 bevat en het is langeketen en bevat haemeiwit wat niet in witvlees zit maar kan je ook krijgen als je biologisch vlees eet dieren die goed leven heb gehad zonder groeihormonen en noem maar op ?

  63. Inci 19 April 2012 at 18:12 - Reply

    wij hebben laatst zowel zeekraal als ook lamsoor bij de Sligro (groothandel) gekocht en beiden ca. 5 minuutjes gebakken met wat olijfolie en fijngesneden sjalotje. Daar een lekker stukje vis bij met kleine aardappeltjes uit de oven, heerlijk met een glaasje droge witte wijn. We gaan zeker ook eens zeewier proberen.

  64. Renske 19 April 2012 at 18:10 - Reply

    Ik koop gedroogd zeewier bij de natuurvoedingswinkel en doe al jaren wat gebroken zeewier door mijn zilvervliesrijst.
    Smaakt heerlijken voelt als gezond bezig zijn. 🙂

  65. Irma 19 April 2012 at 17:47 - Reply

    Ik zou zeggen, kom naar mijn super gezonde vegetarische sushi workshop en je leert heerlijke dingen met zeewier maken.

Leave A Comment

Informeer mij via email over reacties op dit bericht