Is popcorn een gezond tussendoortje?

Vandaag beantwoord ik een vraag van Marianne:

“Hoe sta je tegenover gezouten popcorn, al dan niet zelf gemaakt? Is dit een gezond tussendoortje? Volgens mij zitten er niet veel calorieën in of vergis ik me?” – Marianne

Inhoudsopgave

Antwoord: Is popcorn een gezond tussendoortje?
Kant-en-klare popcorn
Alternatief: maak zelf popcorn in kokosolie
Bevat popcorn weinig calorieën?

Antwoord: Is popcorn een gezond tussendoortje?

Popcorn lijkt op het eerste gezicht gezond omdat het van mais wordt gemaakt. Toch zou ik deze snack niet al te vaak nemen en in ieder geval niet gezouten en kant-en-klaar uit een zak. Als je het zelf maakt, is het een ander verhaal, dat leg ik verderop in het artikel uit.

Popcorn wordt gemaakt van mais en dat heeft een relatief hoge glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel er van gaat pieken. Dat is hetzelfde effect als bij het eten van brood of iets zoets.

Na deze piek in je bloedsuikerspiegel krijg je een dal, waardoor je je moe voelt en weer zin krijgt in iets met suiker of zetmeel. Waarschijnlijk herken je dit gevoel wel. Als je brood hebt gegeten of iets zoets heb je ongeveer twee uur later weer “honger”.

Lees ook: Wel of geen brood eten?

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Mais triggert ook deze reactie, daarom eet ik zelf geen popcorn en ook geen mais in mijn salades en hoofdmaaltijden. De pieken in je bloedsuiker zijn ongezond voor je hart- en bloedvaten en ze activeren de vetopslag.

Kant-en-klare popcorn

Popcorn uit verpakkingen bevat vrijwel altijd ongezonde toevoegingen. De popcorn is in margarine of in een gehard vet gebakken met toevoeging van suiker zout en e-nummers voor extra smaak of structuur. Bekijk maar eens goed het etiket.

Op deze manier is de mais echt puur ongezond en het doet niks voor je lichaam of het lichaam van je kinderen. De popcorn heeft heel weinig voedingswaarde.

Alternatief: maak zelf popcorn in kokosolie

Zelf eet ik geen popcorn, ook niet zelf gemaakt. Maar ik kan me voorstellen dat het af en toe als speciale traktatie voor kinderen wel leuk is. Je zou de popcorn dan kunnen poffen in kokosolie. Niet in olijfolie, dat oxideert bij hoge temperaturen.

Neem biologische popcornmais, laat zout en suiker weg en maak er een gezellig moment van.

Lees hier waarom kokosolie zo gezond is…

Bevat popcorn weinig calorieën?

Dan nog een laatste tip, je schrijft dat popcorn niet veel calorieën bevat en dat het daarom misschien een goede snack is. Maar een lage caloriewaarde is geen doel op zich bij je voeding.

Het gaat er veel meer om dat je gezonde, hoogwaardige voeding eet in de juiste combinaties, zoals ik toelicht in het Buikvet Burner Programma. Het is belangrijk je lichaam te voeden. Als je gezonde keuzes maakt komt het met die calorieën vanzelf goed.

Lees ook dit artikel: De sleutel tot automatisch afvallen.

Als je zin hebt in een gezonde snack neem dan bijvoorbeeld biologische bleekselderij met amandelpasta of sesampasta. Heerlijk, gezond en voedzaam. In het Buikvet Burner Programma vind je meer gezonde snacks. Ik hoop dat ik je hiermee weer een stukje op weg heb geholpen naar een Gezonde Lifestyle. Je lichaam is het waard 🙂

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan. Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Wat vind jij van popcorn? Eet jij het wel eens of geef je het aan je kinderen? Heb je nog andere snacks waarover je twijfelt? Laat hieronder je vraag of reactie achter dat is ook weer leuk voor anderen en misschien behandel ik volgende keer jouw vraag. Alvast bedankt!

43 gedachten over “Is popcorn een gezond tussendoortje?”

  1. Ik pof biologische mais in biologische kokosolie en doe er dan edelgistvlokken overheen of soms Gomasio. Een klein feestje. Het blijft een traktatie zo nu en dan! Genieten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend