Regelmatig krijg ik de vraag of je pindakaas mag eten als je wilt afvallen. Veel mensen zijn dol op pindakaas, maar is het gezond? En kun je het eten als je wilt afvallen? Lees hier mijn advies.

Inhoudsopgave

Is pindakaas gezond?

Vaak krijg ik de vraag of pindakaas gezond is. Via reclames op tv krijg je dat idee wel, maar is het zo? Het antwoord is “ja en nee”, zoals vaak met eten. Ik leg het in dit artikel uit.

Pinda’s zijn geen noten, maar familie van de bonen. Ze bevatten eiwitten, onverzadigde vetten en vitamine E, kalium, magnesium en zink. Wat dat betreft zijn pinda’s wel gezond, MAAR

…dat geldt niet voor de meeste pindakaas. De “gewone” potjes pindakaas en de potjes light pindakaas bevatten zo’n 7 klontjes suiker en vaak ook nog ongezonde vulmiddelen die je stofwisseling verstoren, zoals zonnebloemolie en palmvet.

Lees ook: Zonnebloemolie, waarom is het ongezond en wat kun je beter nemen?

Als je dus een eetlepel pindakaas neemt krijg je meteen ook onnodig veel suiker binnen en ongezonde vetten. De suiker zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel en de vetten verstoren je stofwisseling. Daar word je niet alleen dik van, het is ook slecht voor je gezondheid.

Pinda’s kunnen een giftige schimmel bevatten: aflatoxine

Er is nog iets aan de hand met pinda’s. Ze kunnen een schimmel bevatten: aflatoxine. Deze schimmel is zeer giftig en kan je lever aantasten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit controleert hier wel op en laat maar een beperkte hoeveelheid aflatoxine toe. Toch eet ik zelf ook om al deze redenen geen pindakaas meer, omdat er een beter alternatief is. Daarover zometeen meer.

Is pindakaas goed als je wilt afvallen of word je er juist dik van?

Als je wilt afvallen kun je dus beter geen gewone of light pindakaas uit de supermarkt eten. Door de toegevoegde suikers en toegevoegde, ongezonde vetten activeer je juist je vetopslag.

En dat niet alleen. Als je de pindakaas op een boterham, cracker of rijstwafel doet zoals de meeste mensen, krijg je relatief veel ongezonde koolhydraten binnen. Dat helpt niet als je een gezond gewicht wilt bereiken.

Lees ook: Wat kun je doen als je niet echt te dik bent, maar wel een”zwembandje” hebt?

Pure 100% biologische pindakaas met rauwe groente kan wel

Tegenwoordig kun je wel op steeds meer plaatsen pure 100% pindakaas kopen, zonder toegevoegde suikers, bij voorkeur biologisch. Dan zit er nog maar een derde van de hoeveelheid suiker in.  Als je deze 100% pindakaas eet met rauwe groente, bijvoorbeeld bleekselderij, heb je een behoorlijk gezonde snack. Maar het kan nog beter…

Een beter alternatief voor pindakaas

In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta’s hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas, ze bevatten minder suiker en er zit geen aflatoxine in.

Neem bijvoorbeeld amandelpasta. Amandelen behoren tot de gezondste noten (na walnoten) en ze zijn rijk aan onder meer magnesium, calcium en vitamine E. Deze notenpasta past heel goed in je menu, ook als je wilt afvallen.

“Maar notenpasta bevat toch veel vet?”

Vaak krijg ik de vraag of notenpasta niet teveel vet bevat. We hebben allemaal geleerd dat je van vetten dik wordt en dat je er hart- en vaatziektes van kunt krijgen. Maar inmiddels is bekend dat dat veel genuanceerder ligt en grotendeels onjuist is. De plantaardige vetten uit noten zijn juist heel goed voor je.

Je hebt deze vetten nodig voor de elasticiteit van je huid, bescherming van je organen en je hersenfunctie. Ook helpen deze vetten juist om vet te verbranden.

Lees ook: Word je dik van noten?

Je wordt dus niet dik van noten en van notenpasta als je ze op de goede manier in je voedingspatroon opneemt. De grootste veroorzaker van overgewicht zijn niet de gezonde vetten uit pure, natuurlijke producten, maar de snelle koolhydraten uit snoep, brood, pasta en kant-en-klaar eten uit pakjes en zakjes.

Vroeger werd gedacht dat je van alle vetten dik wordt, dus ook van noten en notenpasta. Maar inmiddels is duidelijk dat niet de gezonde vetten, maar de snelle koolhydraten uit bijvoorbeeld brood de grootste veroorzaker van overgewicht zijn.

Eet daarom rustig notenpasta, maar niet op een boterham of cracker. Combineer het met rauwe groente. Wil je hier meer mee doen en echt lekker gezond gaan eten? Gebruik dan de recepten en eetschema’s uit Je Body In Balans.

Welke notenpasta kun je het beste kiezen?

Kies bij voorkeur een biologische notenpasta, waar geen extra ingrediënten aan zijn toegevoegd. Twijfel je, kijk dan goed op het etiket. Zie je bij de ingrediënten suiker, gedeeltelijk gehard vet, palmvet of zonnebloemolie of iets dergelijks staan?

Zet het potje dan terug in de schappen en ga op zoek naar een 100% notenpasta. Eventueel kan er wel een beetje olijfolie zijn toegevoegd, dat is prima.

Je hebt tegenwoordig steeds meer varianten van 100% notenpasta, biologisch. Je vindt ze bij de natuurwinkel en ook bij steeds meer grote supermarkten. Zelf wissel ik de soort notenpasta af. Zo krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Elke noot bevat net weer een andere samenstelling van vitaminen en mineralen.

Lees ook: Wat is Clean Eating?

Hoeveel notenpasta kan ik eten?

Als je wilt afvallen kun je rustig elke dag een handje ongebrande, ongezouten, biologische noten eten en een eetlepel biologische notenpasta. Als je er tenminste niet allergisch voor bent.

Eet bijvoorbeeld een handje walnoten bij je ontbijt en neem ’s middags als snack een eetlepel notenpasta met een stengel bleekselderij. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan. Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Eet jij pindakaas of notenpasta? Of juist niet? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Bereik een doorbraak in je gewicht

Ontdek hoe je Succesvol Afvalt met de Intermittent Fasting Kuur en bereik een doorbraak in je gewicht.

JA, IK WIL EEN DOORBRAAK IN MIJN GEWICHT >>

"Ik ben supertrots dat ik het gehaald heb en wil graag doorgaan."
Daniëlle

"We zijn nu 6 weken verder en ik ben stug door gegaan. Ik ben super blij je te kunnen vertellen dat ik nu 10 kilo en 6% vet kwijt ben!! Ook qua omvang ben ik enorm afgevallen. Daar ben ik heel trots en blij mee"
Janneke