Is voorgesneden groente ook goed?

In de supermarkt en ook in biologische winkels kun je steeds meer voorgesneden groente kopen. Het lijkt de ideale oplossing voor drukke mensen. Is deze voorgesneden en verpakte groente nou gezond om te eten? Is het net zo goed als verse groente die je zelf snijdt? Lees hier mijn advies.

Lees ook:   Waar haal je eiwitten uit als je geen vlees eet

Voedingswaarde van voorgesneden broccoli keldert

Ik pak als voorbeeld broccoli. Dit is wat mij betreft een superfood. Broccoli zit boordevol vitamine C, vitamine K, calcium, fosfor, magnesium en foliumzuur. Daarnaast bevat broccoli ook zogeheten glucosinolaten. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze glucosinolaten in combinatie met selenium een sterke bescherming tegen kanker bieden.

Waarom begin ik over de glucosinolaten? Uit onderzoek blijkt dat deze glucosinolaten snel verdwijnen uit voorgesneden broccoli. Dat effect treedt al binnen 6 uur op, ook als de broccoli biologisch is trouwens. Dus de broccoliroosjes die je voorverpakt koopt in de supermarkt hebben hun voedingswaarde al voor een groot deel verloren…

Hoe lang ligt het er al?

Een ander punt bij voorverpakte groente is de vraag hoe lang het al in het schap ligt. Zodra je groente snijdt begint de voedingswaarde af te nemen. Na 8 uur ben je al 10% van de vitamine C kwijt. En vaak is de groente in de schappen van de supermarkt 4 tot 9 dagen oud, dus reken maar uit…

Ook kun je het tegenwoordig niet altijd meer goed zien, vanwege de verpakkingsmethode, het zogeheten gasverpakken. Hierdoor blijven broccoli, sla en andere groente er langer fris uit zien, ook als het al een paar dagen ligt. Het gasverpakken is mogelijk ook slecht voor je gezondheid, maar hierover zijn de meningen verdeeld.

Wat is het effect van verpakken in plastic?

Tegenwoordig is er steeds meer bekend over plastic en hoe dat je gezondheid negatief kan beinvloeden. In veel plastics zit Bisfenol-A (BPA). Deze stof trekt in de voeding en krijg je dus binnen. BPA beinvloed je hormoonsysteem, het is een zogeheten xeno-oestrogeen.

Mogelijke bijwerkingen zijn verminderde vruchtbaarheid en mogelijk ook extra vetopslag. Om deze reden is BPA daarom inmiddels verboden in babyflesjes en ik verwacht dat de regels nog strenger gaan worden. Dit is een extra reden om zoveel mogelijk verse groente te kopen en je voeding te bewaren in glazen schalen.

Lees ook:   Is sojamelk gezond?

Het is niet zo veel sneller…

De belangrijkste reden waarom je voorverpakte groente koopt is snelheid. Dat begrijp ik wel, want ik heb zelf ook een drukke agenda. Toch snij ik zelf mijn verse groente en maak ik mijn salades vers. Waarom? De tijdwinst is minimaal! Zeker als je de lekkere, gezonde recepten uit Voorbij de Weegschaal

Want ook voorverpakte sla kun je niet zomaar direct in een schaal doen, zoals veel mensen doen, die moet je eerst goed wassen om bacteriën en verontreinigingen te verwijderen. Dat scheelt dus niet zo heel veel met het snijden en wassen van verse groente.

Kwaliteit

Als je voorverpakte groente eet hou je jezelf voor de gek. Je denkt dat je gezond bezig bent en een geweldige tijdwinst boekt, terwijl je jezelf juist tekort doet. Het is een kleine moeite om verse, liefst biologische groente te kopen en deze even zelf schoon te maken en snijden. Het kost misschien 5 minuten extra en je eten is meteen een stuk lekkerder en de kwaliteit van je leven neemt toe.

Mijn advies is daarom om verse groente te nemen, het liefst biologisch en minimaal 300 gram per persoon per dag. Je lichaam is het waard.

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

181 gedachten over “Is voorgesneden groente ook goed?”

 1. Hier wordt het tegenovergestelde beweerd; er wordt juist gezegd dat het voorsnijden zorgt voor meer aanmaak van glucosinolaten.
  Wat is nu waar?

  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/41781-broccoli-een-superfood.html

  Je zou denken dat het altijd beter is om groenten vers en ongesneden aan te schaffen, maar toch is gebleken dat voorgesneden groeten ook een voordeel hebben. Sommige groenten zijn beter voor de gezondheid als ze zijn voorgesneden en dat zijn bijvoorbeeld: koolsoorten, broccoli en spruitjes. Bij het snijden gaan groenten zich namelijk verweren door de aanmaak van glucosinolaten en dat is gunstig want glucosinolaten beschermen niet alleen de plant maar ook de mens tegen kanker en veroudering. Helaas duurt het wel 2 dagen voordat de groenten de maximale hoeveelheid glucosinolaten hebben aangemaakt en het beste is dus om 2 dagen van te voren de groenten te snijden of het voorgesneden aan te schaffen.

  Beantwoorden
 2. Goede morgen Inge,

  Deze mail leidt tot een vraag:
  Ik maak soms vanwege het zeer vele werk smoothies (in mijn geval eigenlijk alleen in de blender vermalen groente) voor 2 of 3 dagen klaar en bewaar dat in de koelkast.
  Is dat evenzeer slecht /minder goed?

  Groet,
  Kees de Pater

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Gezonde
Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Gezonde
Ontdek hoe je buikvet verdwijnt

Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend