“Hoeveel kauwgom mag ik nemen?”

Vandaag beantwoord ik een vraag van Ellis over suikervrije kauwgom: “Mijn dochter eet heel erg veel suikervrije kauwgom. Deze kauwgom zit vol zoetstoffen. Wat is het maximaal aantal stukjes dat zij per dag kan nemen qua gezondheid?

Vaak krijg ik de vraag die ook Ellis stelt. Veel mensen eten kauwgom tegen een slechte adem, voor schone tanden en tegen de honger. Maar is dit wel een goede keuze? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Waarom eet je kauwgom?

Als je kauwgom eet, stel jezelf dan de vraag, waarom je dat eet? Doe je dat om af te vallen of op gewicht te blijven? Tegen een slechte adem? Of gewoon uit gewoonte? Of nog een andere reden?

Ik ken eigenlijk niemand die kauwgom eet voor haar of zijn gezondheid. Ergens voelt bijna iedereen wel aan dat het niet speciaal goed is voor je gezondheid. Maar toch nemen veel mensen het. Ik bespreek hier de belangrijkste redenen.

Helpt kauwgom om af te vallen?

Een belangrijke reden voor veel mensen om kauwgom te nemen is afvallen. Daarom is suikervrije kauwgom populair. Door op caloriearme kauwgom te kauwen zou je minder honger hebben en minder gaan snaaien. Maar zo werkt het waarschijnlijk niet.

Allereerst bevatten deze suikervrije kauwgompjes kunstmatige zoetstoffen. Die verstoren je stofwisseling en bevorderen de vetopslag,  waardoor je indirect toch dik wordt.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…

Verder is uit onderzoek gebleken dat je meer junkfood gaat eten na het kauwen van kauwgom. Ook wordt kauwgom in verband gebracht met hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, darmklachten en een verstoorde stofwisseling.

Wat dat betreft zou ik kauwgom dus niet adviseren als je wilt afvallen. Lees hieronder verder.

Helpt kauwgom tegen een slechte adem?

Een andere reden om kauwgom te eten is tegen een slechte adem. Veel mensen zijn bang dat ze uit hun mond ruiken en de industrie speelt daarop in door kauwgom te promoten als middel voor een frisse adem.

Kan kauwgom helpen tegen een slechte adem? In sommige gevallen wel, blijkt uit onderzoek. Als de slechte adem ontstaat in je mond kan kauwgom de geur maskeren. Verder krijg je door kauwgom meer speeksel in je mond, waardoor de stinkende bacteriën worden gedood.

Maar toch zou ik ook om deze reden geen kauwgom adviseren. Want er zijn betere middelen beschikbaar tegen een slechte adem die minder schadelijk zijn voor je gezondheid en waar je niet dik van wordt. Daarop ga ik verderop in het artikel in.

Krijg je schone tanden van kauwgom?

Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor schone, witte tanden. Kauwgom kan daar inderdaad bij helpen, omdat je door het kauwen meer speeksel aanmaakt. Het speeksel doodt de slechte bacteriën. Maar er zijn betere manieren om schone tanden te krijgen, zoals tanden poetsen. Waarbij je niet de kunstmatige suikers en andere chemicaliën uit kauwgom binnen krijgt.

Wat zit er in kauwgom? Lees het etiket.

Wat zit er allemaal in kauwgom? Het hangt van het soort kauwgom af. Tegenwoordig heb je ook al kauwgom met claims dat het 100% natuurlijk is, maar dan zitter er nog steeds allerlei chemische stoffen in.

Het beste kun  je zelf op de verpakking kijken naar de ingrediënten. Vaak staan er ingrediënten tussen die je niet kent of met onherkenbare chemische namen. Gebruik het boekje “Wat zit er in mijn eten?”.

Ik doe vast een voorzet en geef hier een aantal stoffen die je vaak in kauwgom aantreft. Kom jij zelf andere ingrediënten tegen? Zet die dan onderaan deze post in de reacties, dan zoek ik de bijwerkingen voor je op:

Sorbitol – slecht voor je huid
Sorbitol werkt als glansmiddel en zoetstof. Het is slecht voor je huid en het vertraagt je bloedsomloop.

Aspartaam – verstoort je stofwisseling
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof. Weliswaar bevat het weinig calorieën, maar indirect krijg je er toch buikvet van omdat het je stofwisseling verstoort. Mogelijke bijwerkingen van aspartaam zijn hoofdpijn, darmaandoeningen, schildklieraandoeningen, tumoren, hartstilstand, aantasting van het zenuwstelsel.

Acesulfaam – mogelijk kankerverwekkend
Dit is ook een kunstmatige zoetstof, waarvan de werking nog niet helemaal bekend is. Mogelijk is het kankerverwekkend, het wordt in verband gebracht met longtumor en leukemie.

Mannitol – uitdroging, nierstenen, misselijkheid
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.

Xilitol – mogelijk kankerverwekkend
Dit zoetmiddel mag op verpakkingen als “natuurlijk” worden vermeld. Maar het is mogelijk kankerverwekkend is en het verstoort je stofwisseling waardoor je darmproblemen kunt krijgen en indirect toch dik kunt worden.

E171 Titanium dioxide
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.

E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken en je vruchtbaarheid aantasten. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Fabrikanten experimenteren steeds met nieuwe chemicaliën en ik denk dat je zelf ook nog wel wat extra ingrediënten op het pakje ziet staan.

In principe zijn al deze stoffen goedgekeurd voor consumptie, maar dat is op basis van individuele testen van een stof. De laatste tijd ontstaan steeds meer vragen over het “stapeleffect”. Wat doet het met je lichaam als je meerdere van deze chemicaliën vaak binnen krijgt?

De onderzoeken naar het stapeleffect zijn complex en tijdrovend. Maar waarom zou je daar op wachten? Kauwgom is geen eerste levensbehoefte en er zijn genoeg redenen om het niet meer te nemen, ook niet als het suikervrij is of “natuurlijk”.

Het zit het met stevia kauwgom?

De laatste tijd krijg ik ook vragen over stevia-kauwgom. Dat lijkt gezond omdat stevia een natuurlijke zoetstof is. Maar alle nadelen aan kauwgom gelden ook voor stevia-kauwgom. Het bevat meestal xylitol, wat de vetopslag bevordert en mogelijk kankerverwekkend is.

Het bevat calciumstearaat, wat ook in zepen wordt gebruikt… ik zou het niet nemen, vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft.

Hoe zit het met biologische kauwgom?

In de biologische winkel kun je tegenwoordig ook “Chicza” kaugom kopen. Volgens de website van Ekoplaza is dit de eerste en enige biologische kauwgom in de wereld. Gemaakt van duurzaam gewonnen latex afkomstig van de Chicozapote bomen uit de maya regenwouden.

Dit is nog het beste alternatief wat ik heb kunnen vinden, omdat er zo te lezen geen chemische toevoegingen in zitten. Maar toch zou ik ook deze kauwgom niet nemen, want deze kauwgom bevat 78% suiker, afkomstig van glucosestroop en agave siroop. Je zit dus bijna op een suikerklontje te kauwen.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Ik geef je hier een aantal goede alternatieven, afhankelijk van de reden waarom je kauwgom neemt…

Wat kun je beter nemen om af te vallen?

Om af te vallen en op gewicht te blijven kun je beter geen kauwgom meer nemen, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Want je wordt er ongemerkt juist dikker van. En ongezonder. Je kunt veel beter lekker puur en gezond gaan eten zoals in Je Body In Balans.

Wat kun je beter doen voor een frisse adem en schone tanden?

Wil je een frisse smaak zonder de nadelen van kauwgom? Kauw dan op een paar verse muntblaadjes of een stukje gember. Neem verder de volgende 5 stappen voor een frisse adem:

 • Poets 2 keer per dag je tanden met een goede tandpasta zonder fluoride, bijvoorbeeld Weleda of Paradontax.
 • Flos minimaal 1 keer per dag
 • Heb je een slechte adem? Reinig dan ook je tong met een speciaal apparaatje
 • Drink regelmatig water
 • Eet zo min mogelijk suikers en zo min mogelijk maaltijden uit pakjes. Kies voor puur eten, zoals in Je Body In Balans.

Als je deze richtlijnen volgt heb je geen kauwgom meer nodig. Blijft je slechte adem? Raadpleeg dan je huisarts.

Advies over hoeveel kauwgom per dag

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat je beter helemaal geen kauwgom kunt eten. Zeker als je je realiseert dat kauwgom je vetopslag bevordert, hoofdpijn kan veroorzaken en een opgeblazen gevoel kan geven.

De voedingswaarde is nihil en sommige ingrediënten zijn mogelijk kankerverwekkend. Dat geldt ook voor suikervrije kauwgom en ook voor biologische kauwgom.

Daarom is mijn advies: volg de 5 stappen voor een frisse adem die ik je heb gegeven, ga lekker clean eten met recepten uit Je Body In Balans en gooi alle kauwgom weg. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel kauwgom neem jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

92 gedachten over ““Hoeveel kauwgom mag ik nemen?””

 1. Hallo Yvon,

  Zoals je hebt gemerkt controleer ik dit email adres niet vaak. Ik gebruik het om te voorkomen dat mijn reguliere accounts gespamd worden.

  Nee, ik werk niet in de “kauwgom industrie” hoewel ik begrijp hoe een wantrouwende geest die aanname zou kunnen doen. Nee, ik stoor mij mateloos aan pseudowetenschap en trek mij het lot aan van de arme zielen die het als zoete koek slikken.

  De onderzoeken naar het negatieve effect van Xylitol zijn mij niet bekend, misschien dat je die met de wereld kan delen? Ik heb het dus over het vermeende kankerverwekkende effect, en de “stofwisseling van slag af”, wat deze knuffelomschrijving ook precies mag betekenen.

  Wel ben ik bekent met verschillende onderzoeken die mogelijke positieve effecten hebben geconstateerd. Behalve de bekendere tandheelkundige eigenschappen, zou Xylitol een positief effect hebben op botdichtheid en voorkomen van infecties:

  Beantwoorden
  • Daarnaast is er een steekhoudend onderzoek gedaan (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/783060) met een testgroep van 125 personen gedurende 2 jaar, die tot maar liefst 430g Xylitol per dag innamen. In kauwgom zit ongeveer 20% a 30% Xylitol. Om hetzelfde te testen met kauwgom zou men dus bijna anderhalve kilo aan kauwgom per dag moeten eten. Voor de duidelijkheid, er zijn geen negatieve effecten geconstateerd bij deze testgroep. Zeg dat je 24g per dag aan kauwgom eet, staat dit volume dus gelijk aan 36 jaar kauwgom kauwen.

   Wat betreft het “boekje”, ik hecht er 0 waarde aan, sterker nog ik vind het kwakzalverij. Corinne Gouget heeft geen enkele wetenschappelijke achtergrond, en heeft deze informatie voor de leek gedestilleerd uit geselecteerde onderzoeken. In andere woorden, ze is een leek die andere leken verteld wat ze moeten geloven. Dezelfde Corinne Gouget is een fanatiek anti-aspartaam activist, een zoetstof die ondanks alle onderzoeken en roddels met dank aan complottheoriedenkers als Gouget, in 2002 opnieuw veilig werd bevonden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Nu begrijp ik dat voor sommigen de intrepetatie van een “bezorgde moeder” meer waard is als dat van een internationaal wetenschappelijk instituut, maar van een informatieverschaffer verwacht ik nu eenmaal meer.

   “Waar je lichaam niets aan heeft” is nog meer onzin. Xylitol is organisch, heeft calorische waarde, en komt gewoon voor in dezelfde producten die je als gezond zal beschrijven, voornamelijk groente en fruit.

   P.S. De orthomoleculaire voedingsleer is kwakzalverij zonder enige wetenschappelijke basis.

   Beantwoorden
   • Hoi John,
    Als je het boekje van Gouget erbij neemt wordt bijv. verwezen naar http://www.hacsg.org.uk met oa. een verwijzing naar Nederlands onderzoek (Radboud Universiteit, Buitelaar –
    Eigenlijk vind ik de verwijzingen naar onderzoek in het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ ook mager, maar daarom is het dun en dus handzaam voor de handtas of binnenzak. Ook als Gouget geen wetenschapper is zal ze, net als de meeste journalisten waar minder aan wordt getwijfeld, toch ook goede conclusies kunnen trekken op basis van onderzoek. De goedkeuring van instanties is naar mijn mening geen maatstaf, zo is in het verleden aanscherping van normen altijd een gradueel proces geweest. Eerst vonden we asbest, DES en DDT oké, nu niet meer. En afhankelijk hoe groot economisch belang de industrie heeft om een stof te blijven gebruiken, hoe groter hun belang is om onderzoek te blijven sponsoren dat de boel minder duidelijk maakt voor de officiele instanties om te beoordelen. Zo is na 20 jaar verzameld onderzoek pas kort erkenning dat weekmakers in plastic (‘waarschijnlijk’) schadelijk zijn voor kleine kinderen en dat (sabbel)speelgoed dus zonder moet.

    Beantwoorden
  • Deze twee links kwamen niet door spamfilter (althans, staan in de wacht voor moderatie), dus hier nog eens.

   De artikelen zijn te vinden op deze server (PUNT vervangen door een punt):

   www PUNT ncbi PUNT nlm PUNT nih PUNT gov

   Daar vervolgens deze adressen aan plakken.

   /pubmed/11782878?dopt=Abstract

   /pmc/articles/PMC2294124/?tool=pubmed

   Omslachtig, maar het spamfilter is te streng.

   Beantwoorden
 2. Ok, de maximale lengte van de tekst wordt dus niet gecommuniceerd. Maar goed. Ik heb van ene Ivon een email gehad, ik zal deze hieronder posten, en dan mijn reactie er na.

  Hallo John,

  Bedankt voor je berichten op onze website. Zit je in de kauwgom industrie? Of is er een andere reden waarom je zo fel reageert? Wij geven de beste informatie die we hebben en Inge bestudeert alles over clean eating wat ze kan vinden, onder meer vanuit de orthomoleculaire voedingsleer. Dubbelblind wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voeding is inderdaad moeizaam en de bewijsvoering is lastig omdat een mensenlichaam veel variabelen heeft. Dat neemt niet weg dat er aanwijzingen zijn dat xylitol ongezond is en geen aanwijzingen dat het gezond is.

  Je kunt het vergelijken met roken, inmiddels staat vast dat het dat kanker veroorzaakt. Dat vermoeden bestond al jaren, maar de keiharde wetenschappelijke bewijsvoering is pas onlangs geleverd. Zo zien wij het ook met alle chemische toevoegingen in voeding. Er zijn steeds meer bewijzen dat bepaalde chemische stoffen ongezond zijn, zie het boekje “Wat zit er in mijn eten?”. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust en nemen aan dat alles wat in de supermarkt ligt gezond is. Wij geven op deze website informatie en gezonde alternatieven. Want waarom zou je mogelijke ongezonde producten eten, waar je lichaam niks aan heeft en waar je stofwisseling door van slag raakt, zoals kauwgom?

  Met vriendelijke groet,
  Yvon

  Beantwoorden
 3. Als ik de berichten van John zo lees lijkt het me iemand die zelf verdiend aan al deze producten.
  Ja, suiker is inderdaad slecht, maar producten als aspartaam en andere chemiche rotzooi is ook meervoedig bewezen dat het schadelijk is voor de gezondheid. Als John zo goed weer welke sites het tegendeel bewijzen mag hij ze neer zetten.
  Ik vind het fijn dat er mensen zijn die kritich kijken naar hun voeding en de herkomst en werking willen weten.

  Beantwoorden
  • Het blijkt dus dat dezelfde verwijzingen waar jij naar vraagt niet door het spamfilter komen. Waarschijnlijk worden alle posts met twee links of meer in moderatie geplaatst.

   Beantwoorden
 4. Wat een ongefundeerde lariekoek. En kijk iedereen hier er als schaapjes achteraan lopen.

  Meneer Henk Mutsaers roept dat Xylitol kankerverwekkend is, terwijl er geen ENKEL steekhoudend onderzoek is dat dit bevestigd.

  Ik heb sterk de indruk dat dit bangmakerij is, bedacht door voedingpuristen, onder het mom van “als het natuurlijk is ga er dood aan”. Wat een onzin. Overigens is Xylitol wel giftig voor honden, dus geef het niet aan je hond 😉

  Beantwoorden
  • Honden mogen ook geen macadamianoten, is giftig voor ze. Krijgen we daar nu ook kanker van of geld dit alleen bij “kunstmatige” voeding?

   Die Mutsaers is ook doorzichtig als glas als hij dit schrijft (in caps):

   “HET PUNT IS ECHTER DAT JE GEEN 2O JAAR HOEFT TE WACHTEN OM ER ACHTER TE KOMEN DAT KUNSTMATIGE VOEDING ONGEZOND IS EN WIJ MET ZIJN ALLE VITAMINES EN MINERALEN TEKORT KOMEN!”

   Zijn “punt” is dus eigenlijk: “of het wel of niet gezond is bedenken we zelf, daar hebben we de wetenschap niet voor nodig”.

   Nogmaals, er is geen enkele basis om aan te nemen dat Xylitol kankerverwekkend is, en het “verstoren van de stofwisseling” moet ik ook nog een onderzoek over zien. De Xylitol zelf wordt langzamer opgenomen dan bijvoorbeeld suiker, maar er is geen reden om aan te nemen dat dit effect een negatief effect heeft op de stofwisseling. Daarentegen zijn er WEL studies die positieve effecten aan Xylitol toeschrijven, niet alleen voor het gebit, maar ook tegen diabetes en infecties.

   Zet dat weg tegen suiker, een “natuurlijke” stof die wel degelijk het groeien van kankercellen bevordert (omdat kankercellen veel meer suiker gebruiken dan andere cellen, zie bijv , en ik zou zeggen:

   Neem lekker nog een kauwgompje en laat je niks wijsmaken door deze natuurvoeding gek

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend