“Hoeveel kauwgom mag ik nemen?”

Vandaag beantwoord ik een vraag van Ellis over suikervrije kauwgom: “Mijn dochter eet heel erg veel suikervrije kauwgom. Deze kauwgom zit vol zoetstoffen. Wat is het maximaal aantal stukjes dat zij per dag kan nemen qua gezondheid?

Vaak krijg ik de vraag die ook Ellis stelt. Veel mensen eten kauwgom tegen een slechte adem, voor schone tanden en tegen de honger. Maar is dit wel een goede keuze? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Waarom eet je kauwgom?

Als je kauwgom eet, stel jezelf dan de vraag, waarom je dat eet? Doe je dat om af te vallen of op gewicht te blijven? Tegen een slechte adem? Of gewoon uit gewoonte? Of nog een andere reden?

Ik ken eigenlijk niemand die kauwgom eet voor haar of zijn gezondheid. Ergens voelt bijna iedereen wel aan dat het niet speciaal goed is voor je gezondheid. Maar toch nemen veel mensen het. Ik bespreek hier de belangrijkste redenen.

Helpt kauwgom om af te vallen?

Een belangrijke reden voor veel mensen om kauwgom te nemen is afvallen. Daarom is suikervrije kauwgom populair. Door op caloriearme kauwgom te kauwen zou je minder honger hebben en minder gaan snaaien. Maar zo werkt het waarschijnlijk niet.

Allereerst bevatten deze suikervrije kauwgompjes kunstmatige zoetstoffen. Die verstoren je stofwisseling en bevorderen de vetopslag,  waardoor je indirect toch dik wordt.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…

Verder is uit onderzoek gebleken dat je meer junkfood gaat eten na het kauwen van kauwgom. Ook wordt kauwgom in verband gebracht met hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, darmklachten en een verstoorde stofwisseling.

Wat dat betreft zou ik kauwgom dus niet adviseren als je wilt afvallen. Lees hieronder verder.

Helpt kauwgom tegen een slechte adem?

Een andere reden om kauwgom te eten is tegen een slechte adem. Veel mensen zijn bang dat ze uit hun mond ruiken en de industrie speelt daarop in door kauwgom te promoten als middel voor een frisse adem.

Kan kauwgom helpen tegen een slechte adem? In sommige gevallen wel, blijkt uit onderzoek. Als de slechte adem ontstaat in je mond kan kauwgom de geur maskeren. Verder krijg je door kauwgom meer speeksel in je mond, waardoor de stinkende bacteriën worden gedood.

Maar toch zou ik ook om deze reden geen kauwgom adviseren. Want er zijn betere middelen beschikbaar tegen een slechte adem die minder schadelijk zijn voor je gezondheid en waar je niet dik van wordt. Daarop ga ik verderop in het artikel in.

Krijg je schone tanden van kauwgom?

Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor schone, witte tanden. Kauwgom kan daar inderdaad bij helpen, omdat je door het kauwen meer speeksel aanmaakt. Het speeksel doodt de slechte bacteriën. Maar er zijn betere manieren om schone tanden te krijgen, zoals tanden poetsen. Waarbij je niet de kunstmatige suikers en andere chemicaliën uit kauwgom binnen krijgt.

Wat zit er in kauwgom? Lees het etiket.

Wat zit er allemaal in kauwgom? Het hangt van het soort kauwgom af. Tegenwoordig heb je ook al kauwgom met claims dat het 100% natuurlijk is, maar dan zitter er nog steeds allerlei chemische stoffen in.

Het beste kun  je zelf op de verpakking kijken naar de ingrediënten. Vaak staan er ingrediënten tussen die je niet kent of met onherkenbare chemische namen. Gebruik het boekje “Wat zit er in mijn eten?”.

Ik doe vast een voorzet en geef hier een aantal stoffen die je vaak in kauwgom aantreft. Kom jij zelf andere ingrediënten tegen? Zet die dan onderaan deze post in de reacties, dan zoek ik de bijwerkingen voor je op:

Sorbitol – slecht voor je huid
Sorbitol werkt als glansmiddel en zoetstof. Het is slecht voor je huid en het vertraagt je bloedsomloop.

Aspartaam – verstoort je stofwisseling
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof. Weliswaar bevat het weinig calorieën, maar indirect krijg je er toch buikvet van omdat het je stofwisseling verstoort. Mogelijke bijwerkingen van aspartaam zijn hoofdpijn, darmaandoeningen, schildklieraandoeningen, tumoren, hartstilstand, aantasting van het zenuwstelsel.

Acesulfaam – mogelijk kankerverwekkend
Dit is ook een kunstmatige zoetstof, waarvan de werking nog niet helemaal bekend is. Mogelijk is het kankerverwekkend, het wordt in verband gebracht met longtumor en leukemie.

Mannitol – uitdroging, nierstenen, misselijkheid
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.

Xilitol – mogelijk kankerverwekkend
Dit zoetmiddel mag op verpakkingen als “natuurlijk” worden vermeld. Maar het is mogelijk kankerverwekkend is en het verstoort je stofwisseling waardoor je darmproblemen kunt krijgen en indirect toch dik kunt worden.

E171 Titanium dioxide
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.

E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken en je vruchtbaarheid aantasten. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Fabrikanten experimenteren steeds met nieuwe chemicaliën en ik denk dat je zelf ook nog wel wat extra ingrediënten op het pakje ziet staan.

In principe zijn al deze stoffen goedgekeurd voor consumptie, maar dat is op basis van individuele testen van een stof. De laatste tijd ontstaan steeds meer vragen over het “stapeleffect”. Wat doet het met je lichaam als je meerdere van deze chemicaliën vaak binnen krijgt?

De onderzoeken naar het stapeleffect zijn complex en tijdrovend. Maar waarom zou je daar op wachten? Kauwgom is geen eerste levensbehoefte en er zijn genoeg redenen om het niet meer te nemen, ook niet als het suikervrij is of “natuurlijk”.

Het zit het met stevia kauwgom?

De laatste tijd krijg ik ook vragen over stevia-kauwgom. Dat lijkt gezond omdat stevia een natuurlijke zoetstof is. Maar alle nadelen aan kauwgom gelden ook voor stevia-kauwgom. Het bevat meestal xylitol, wat de vetopslag bevordert en mogelijk kankerverwekkend is.

Het bevat calciumstearaat, wat ook in zepen wordt gebruikt… ik zou het niet nemen, vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft.

Hoe zit het met biologische kauwgom?

In de biologische winkel kun je tegenwoordig ook “Chicza” kaugom kopen. Volgens de website van Ekoplaza is dit de eerste en enige biologische kauwgom in de wereld. Gemaakt van duurzaam gewonnen latex afkomstig van de Chicozapote bomen uit de maya regenwouden.

Dit is nog het beste alternatief wat ik heb kunnen vinden, omdat er zo te lezen geen chemische toevoegingen in zitten. Maar toch zou ik ook deze kauwgom niet nemen, want deze kauwgom bevat 78% suiker, afkomstig van glucosestroop en agave siroop. Je zit dus bijna op een suikerklontje te kauwen.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Ik geef je hier een aantal goede alternatieven, afhankelijk van de reden waarom je kauwgom neemt…

Wat kun je beter nemen om af te vallen?

Om af te vallen en op gewicht te blijven kun je beter geen kauwgom meer nemen, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Want je wordt er ongemerkt juist dikker van. En ongezonder. Je kunt veel beter lekker puur en gezond gaan eten zoals in Je Body In Balans.

Wat kun je beter doen voor een frisse adem en schone tanden?

Wil je een frisse smaak zonder de nadelen van kauwgom? Kauw dan op een paar verse muntblaadjes of een stukje gember. Neem verder de volgende 5 stappen voor een frisse adem:

 • Poets 2 keer per dag je tanden met een goede tandpasta zonder fluoride, bijvoorbeeld Weleda of Paradontax.
 • Flos minimaal 1 keer per dag
 • Heb je een slechte adem? Reinig dan ook je tong met een speciaal apparaatje
 • Drink regelmatig water
 • Eet zo min mogelijk suikers en zo min mogelijk maaltijden uit pakjes. Kies voor puur eten, zoals in Je Body In Balans.

Als je deze richtlijnen volgt heb je geen kauwgom meer nodig. Blijft je slechte adem? Raadpleeg dan je huisarts.

Advies over hoeveel kauwgom per dag

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat je beter helemaal geen kauwgom kunt eten. Zeker als je je realiseert dat kauwgom je vetopslag bevordert, hoofdpijn kan veroorzaken en een opgeblazen gevoel kan geven.

De voedingswaarde is nihil en sommige ingrediënten zijn mogelijk kankerverwekkend. Dat geldt ook voor suikervrije kauwgom en ook voor biologische kauwgom.

Daarom is mijn advies: volg de 5 stappen voor een frisse adem die ik je heb gegeven, ga lekker clean eten met recepten uit Je Body In Balans en gooi alle kauwgom weg. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel kauwgom neem jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

92 Reacties

 1. ELISJEWA 6 augustus 2010 bij 17:24 - Reageer

  Hoi Inge,
  Een tijd geleden las ik al eens bij jou over het gebruik van kauwgom. Zonder al te veel moeite ben ik er toen mee gestopt. Heel eerlijk wordt ik soms weleens boos over de adviezen van diëtisten met al hun ‘light’produkten, en ook op de producenten van deze produkten met hun reactie: ‘ja, de mensen willen dit nu eenmaal graag!’
  Dank voor je goede en eerlijke informatie. Ik stel dat zeer op prijs.
  ‘n Hartelijke groet, Elisjewa

  • Inge 9 augustus 2010 bij 10:52 - Reageer

   Hoi Elisjewa,
   Bedankt voor je bericht. Ja, light-producten zijn helemaal in de mode, maar daarmee nog niet gezond!
   Groetjes,
   Inge

 2. Roxanne 3 augustus 2010 bij 13:48 - Reageer

  De engiste wat ik wel beter en echt lekker vind is Gula Java Cacao van Kokosbloesem suiker heb glymische waarde van 30 en bestaat vooral uit surcose 85a89% en weinnig fructose en kokesvezel de eiwitten bestaat vooral uit MTC eiwitten en weinnig klydraten en palmolie kokesolie met olijf en hebben se chocolade zonder trans vet en OMG vrij zondr melk en zonder geraffinneerde suikers alleen pure cacao 80% met ongerafinnerde rietesuiker het blijf wel suikers maar deze is wat gezonder dan die je in de gewone winkel vind en is ook erg duur is van merk Amanprana van fair trade

 3. Inge 3 augustus 2010 bij 10:43 - Reageer

  Hoi Leonie, bedankt voor je bericht en bijdrage aan de discussie, leuk!

  Ja, heel veel mensen denken dat kauwgom geen kwaad kan omdat er niks in zit. Daarom heb ik er een bericht over geschreven, want de chemicalien in kauwgom zijn wel degelijk schadelijk.

  Je krijgt met kauwgom niet veel calorieen binnen, maar ook geen andere voedingsstoffen. Beter is het om elke 2,5 a 3 uur iets gezonds te eten en op die manier te zorgen dat je geen honger krijgt. Afijn, volgens mij ben jij daar al heel ver mee.
  Groetjes,
  Inge

 4. Henny 3 augustus 2010 bij 10:28 - Reageer

  Hallo,
  Ik ben een echte kaugom eter. Dit doe ik al jaren en voornamelijk dat ik altijd een droge mond heb. Anders blijf ik water drinkenen en moet hiervan dan ook weer vaak plassen. Ik schrik hier wel van wat er allemaal in zit. Ik gebruik altijd freedent dacht dat deze wel goed was. Er zit immers geen suiker in.

  • Inge 3 augustus 2010 bij 10:36 - Reageer

   Hoi Hennie, ja, dat is een groot misverstand tegenwoordig! Veel mensen kijken allleen nog maar of ergens suiker in zit. Maar de vervangers van suiker en veel andere chemische toevoegingen zijn minstens zo erg voor je gezondheid. En je wordt er indirect ook dik van omdat de kunstmatige zoetstoffen je stofwisseling verstoren.

   Dus mijn advies aan jou is om echt te stoppen met kauwgom eten, het heeft totaal geen voedingswaarde en bevat veel slechte stoffen. Vervolgens zou ik gaan uitzoeken waarom je een droge mond hebt, want daar is kauwgom geen echte oplossing voor….

   heel veel succes!
   Inge

  • John 9 augustus 2010 bij 13:17 - Reageer

   Inge,

   Ik wil wel eens steekhoudende wetenschappelijke onderzoeken zien die dit onderschrijven. Ik heb namelijk sterk de indruk dat je deze “kennis” gewoon napraat van een of andere gek die het zelf helemaal niet kan onderbouwen.

  • Marina 21 augustus 2010 bij 15:11 - Reageer

   Hallo Henny,
   Ik wil even reageren op je droge mond, veel dorst en door veel drinken veel plassen. Heb je al je suikerspiegel laten checken? Meestal begin je als diabeticus in de voorfase al heel veel dorst te krijgen. En tja als je dorst hebt helpt een groot glas water beter dan een aldan niet kunstmatig of met suiker gezoet kauwgompje! Goed luisteren naar je lichaam, bij dorst gewoon lekker water drinken!

   groetjes
   Marina

 5. louise 2 augustus 2010 bij 22:42 - Reageer

  Ik ben een echte kauwgometer, niet echt vrijwillig -leef liever zonder, géén gezicht- heb nl. vrijwel altijd last van een droge mond. Oorzaak onbekend. Zelfs ‘s nachts kan ik er niet zonder. Met bovenstaande info zal ik nu maar minder vaak een nieuwe nemen. Herkent iemand dit of heeft iemand een alternatief?
  Groet, Louise

  • anja bahnerth 2 augustus 2010 bij 23:53 - Reageer

   Bij de natuurvoedingswinkels is gezonde kauwgom te koop evenals gezonde pepermunt en natuurlijk zoethoutstokjes als alternatief.

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen