“Hoeveel kauwgom mag ik nemen?”

Vandaag beantwoord ik een vraag van Ellis over suikervrije kauwgom: “Mijn dochter eet heel erg veel suikervrije kauwgom. Deze kauwgom zit vol zoetstoffen. Wat is het maximaal aantal stukjes dat zij per dag kan nemen qua gezondheid?

Vaak krijg ik de vraag die ook Ellis stelt. Veel mensen eten kauwgom tegen een slechte adem, voor schone tanden en tegen de honger. Maar is dit wel een goede keuze? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Waarom eet je kauwgom?

Als je kauwgom eet, stel jezelf dan de vraag, waarom je dat eet? Doe je dat om af te vallen of op gewicht te blijven? Tegen een slechte adem? Of gewoon uit gewoonte? Of nog een andere reden?

Ik ken eigenlijk niemand die kauwgom eet voor haar of zijn gezondheid. Ergens voelt bijna iedereen wel aan dat het niet speciaal goed is voor je gezondheid. Maar toch nemen veel mensen het. Ik bespreek hier de belangrijkste redenen.

Helpt kauwgom om af te vallen?

Een belangrijke reden voor veel mensen om kauwgom te nemen is afvallen. Daarom is suikervrije kauwgom populair. Door op caloriearme kauwgom te kauwen zou je minder honger hebben en minder gaan snaaien. Maar zo werkt het waarschijnlijk niet.

Allereerst bevatten deze suikervrije kauwgompjes kunstmatige zoetstoffen. Die verstoren je stofwisseling en bevorderen de vetopslag,  waardoor je indirect toch dik wordt.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…

Verder is uit onderzoek gebleken dat je meer junkfood gaat eten na het kauwen van kauwgom. Ook wordt kauwgom in verband gebracht met hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, darmklachten en een verstoorde stofwisseling.

Wat dat betreft zou ik kauwgom dus niet adviseren als je wilt afvallen. Lees hieronder verder.

Helpt kauwgom tegen een slechte adem?

Een andere reden om kauwgom te eten is tegen een slechte adem. Veel mensen zijn bang dat ze uit hun mond ruiken en de industrie speelt daarop in door kauwgom te promoten als middel voor een frisse adem.

Kan kauwgom helpen tegen een slechte adem? In sommige gevallen wel, blijkt uit onderzoek. Als de slechte adem ontstaat in je mond kan kauwgom de geur maskeren. Verder krijg je door kauwgom meer speeksel in je mond, waardoor de stinkende bacteriën worden gedood.

Maar toch zou ik ook om deze reden geen kauwgom adviseren. Want er zijn betere middelen beschikbaar tegen een slechte adem die minder schadelijk zijn voor je gezondheid en waar je niet dik van wordt. Daarop ga ik verderop in het artikel in.

Krijg je schone tanden van kauwgom?

Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor schone, witte tanden. Kauwgom kan daar inderdaad bij helpen, omdat je door het kauwen meer speeksel aanmaakt. Het speeksel doodt de slechte bacteriën. Maar er zijn betere manieren om schone tanden te krijgen, zoals tanden poetsen. Waarbij je niet de kunstmatige suikers en andere chemicaliën uit kauwgom binnen krijgt.

Wat zit er in kauwgom? Lees het etiket.

Wat zit er allemaal in kauwgom? Het hangt van het soort kauwgom af. Tegenwoordig heb je ook al kauwgom met claims dat het 100% natuurlijk is, maar dan zitter er nog steeds allerlei chemische stoffen in.

Het beste kun  je zelf op de verpakking kijken naar de ingrediënten. Vaak staan er ingrediënten tussen die je niet kent of met onherkenbare chemische namen. Gebruik het boekje “Wat zit er in mijn eten?”.

Ik doe vast een voorzet en geef hier een aantal stoffen die je vaak in kauwgom aantreft. Kom jij zelf andere ingrediënten tegen? Zet die dan onderaan deze post in de reacties, dan zoek ik de bijwerkingen voor je op:

Sorbitol – slecht voor je huid
Sorbitol werkt als glansmiddel en zoetstof. Het is slecht voor je huid en het vertraagt je bloedsomloop.

Aspartaam – verstoort je stofwisseling
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof. Weliswaar bevat het weinig calorieën, maar indirect krijg je er toch buikvet van omdat het je stofwisseling verstoort. Mogelijke bijwerkingen van aspartaam zijn hoofdpijn, darmaandoeningen, schildklieraandoeningen, tumoren, hartstilstand, aantasting van het zenuwstelsel.

Acesulfaam – mogelijk kankerverwekkend
Dit is ook een kunstmatige zoetstof, waarvan de werking nog niet helemaal bekend is. Mogelijk is het kankerverwekkend, het wordt in verband gebracht met longtumor en leukemie.

Mannitol – uitdroging, nierstenen, misselijkheid
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.

Xilitol – mogelijk kankerverwekkend
Dit zoetmiddel mag op verpakkingen als “natuurlijk” worden vermeld. Maar het is mogelijk kankerverwekkend is en het verstoort je stofwisseling waardoor je darmproblemen kunt krijgen en indirect toch dik kunt worden.

E171 Titanium dioxide
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.

E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken en je vruchtbaarheid aantasten. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Fabrikanten experimenteren steeds met nieuwe chemicaliën en ik denk dat je zelf ook nog wel wat extra ingrediënten op het pakje ziet staan.

In principe zijn al deze stoffen goedgekeurd voor consumptie, maar dat is op basis van individuele testen van een stof. De laatste tijd ontstaan steeds meer vragen over het “stapeleffect”. Wat doet het met je lichaam als je meerdere van deze chemicaliën vaak binnen krijgt?

De onderzoeken naar het stapeleffect zijn complex en tijdrovend. Maar waarom zou je daar op wachten? Kauwgom is geen eerste levensbehoefte en er zijn genoeg redenen om het niet meer te nemen, ook niet als het suikervrij is of “natuurlijk”.

Het zit het met stevia kauwgom?

De laatste tijd krijg ik ook vragen over stevia-kauwgom. Dat lijkt gezond omdat stevia een natuurlijke zoetstof is. Maar alle nadelen aan kauwgom gelden ook voor stevia-kauwgom. Het bevat meestal xylitol, wat de vetopslag bevordert en mogelijk kankerverwekkend is.

Het bevat calciumstearaat, wat ook in zepen wordt gebruikt… ik zou het niet nemen, vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft.

Hoe zit het met biologische kauwgom?

In de biologische winkel kun je tegenwoordig ook “Chicza” kaugom kopen. Volgens de website van Ekoplaza is dit de eerste en enige biologische kauwgom in de wereld. Gemaakt van duurzaam gewonnen latex afkomstig van de Chicozapote bomen uit de maya regenwouden.

Dit is nog het beste alternatief wat ik heb kunnen vinden, omdat er zo te lezen geen chemische toevoegingen in zitten. Maar toch zou ik ook deze kauwgom niet nemen, want deze kauwgom bevat 78% suiker, afkomstig van glucosestroop en agave siroop. Je zit dus bijna op een suikerklontje te kauwen.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Ik geef je hier een aantal goede alternatieven, afhankelijk van de reden waarom je kauwgom neemt…

Wat kun je beter nemen om af te vallen?

Om af te vallen en op gewicht te blijven kun je beter geen kauwgom meer nemen, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Want je wordt er ongemerkt juist dikker van. En ongezonder. Je kunt veel beter lekker puur en gezond gaan eten zoals in Je Body In Balans.

Wat kun je beter doen voor een frisse adem en schone tanden?

Wil je een frisse smaak zonder de nadelen van kauwgom? Kauw dan op een paar verse muntblaadjes of een stukje gember. Neem verder de volgende 5 stappen voor een frisse adem:

 • Poets 2 keer per dag je tanden met een goede tandpasta zonder fluoride, bijvoorbeeld Weleda of Paradontax.
 • Flos minimaal 1 keer per dag
 • Heb je een slechte adem? Reinig dan ook je tong met een speciaal apparaatje
 • Drink regelmatig water
 • Eet zo min mogelijk suikers en zo min mogelijk maaltijden uit pakjes. Kies voor puur eten, zoals in Je Body In Balans.

Als je deze richtlijnen volgt heb je geen kauwgom meer nodig. Blijft je slechte adem? Raadpleeg dan je huisarts.

Advies over hoeveel kauwgom per dag

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat je beter helemaal geen kauwgom kunt eten. Zeker als je je realiseert dat kauwgom je vetopslag bevordert, hoofdpijn kan veroorzaken en een opgeblazen gevoel kan geven.

De voedingswaarde is nihil en sommige ingrediënten zijn mogelijk kankerverwekkend. Dat geldt ook voor suikervrije kauwgom en ook voor biologische kauwgom.

Daarom is mijn advies: volg de 5 stappen voor een frisse adem die ik je heb gegeven, ga lekker clean eten met recepten uit Je Body In Balans en gooi alle kauwgom weg. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel kauwgom neem jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

92 Reacties

 1. Nique 2 augustus 2010 bij 21:23 - Reageer

  Ben zelf helemaal geen kauwgom eter en daarbij is het verschrikkelijk slecht voor je kaakgewrichten, deze maken de hele tijd dezelfde beweging
  als bij het eten (kauwen) hiermee belast je je spieren en gewricht onnodig, er kan op deze manier slijtage optreden.

  • Inge 3 augustus 2010 bij 10:37 - Reageer

   Hoi Nique, bedankt voor dezse toevoeging, kauwgom is inderdaad een aanslag op je kaakgewricht.
   Inge

   • Diana 2 maart 2014 bij 19:52 - Reageer

    Waarom Inge?? Is een uurtje kauwgom kauwen schadelijker voor je kaakgewrichten dan bv twee uur hardlopen voor je knieën en enkels??

  • John 9 augustus 2010 bij 13:22 - Reageer

   Misschien moeten we dan ook niet meer fietsen en lopen, dat is een aanslag op onze knieën.

 2. irene 2 augustus 2010 bij 19:16 - Reageer

  Ik neem wel eens kauwgom, omdat ik gestopt ben met roken.
  Wat is slechter?

 3. Tinus 2 augustus 2010 bij 18:55 - Reageer

  @ Lucy…

  100x per dag je tanden poetsen is wel heel erg veel… ik zou zeggen 2 tot 3 x??? En stop met roken… zeker goed voor je gezondheid ;-)..

  Succes!!

 4. Roxanne 2 augustus 2010 bij 16:13 - Reageer

  En hoe zit het met de natuurlijk zoetstof Stevia die uit een plant komt en dat ook gezondsheids voordelen heb zoals •Verbetert de activiteit van de alvleesklier
  •Zorgt voor een betere bloedsuiker balans
  •Verbetert het evenwicht in de energiehuishouding
  •Verbetert de spiertonus
  •Herstelt spieren sneller na inspanning
  •Verbetert het vermogen van het lichaam om vet te verbranden
  •Verheldert het denken
  •Voorkomt Cariës
  •Bevat geen calorieën
  •Heeft een genezend effect op kloven en acné
  •Werkt tegen Candida (schimmel)
  en is goed voor diabets die hoeven nauwelijk of geen insuline te spuiten
  en is goed voor mensen met hoge bloedruk
  en diabets gestimuleerd insuline aan te maken. Hierdoor hoeven ze minder of geen insuline meer te gebruiken.
  en zorg er voor gevoelens van honger en verzadiging regelt. Hierdoor ga je minder vlug teveel eten.
  en het is goed voor je tanden

  Klopt dit wat se over stevia zeggen ik ben benieuwd

  • susanne 2 augustus 2010 bij 19:33 - Reageer

   Hoi,

   ik heb minder leuke ervaringen met stevia. Er zijn mensen die er overgevoelig op reageren en die bijvoorbeeld lucide dromen krijgen bij een normaal gebruik.
   Dat was bij mij het geval.

  • Inge 3 augustus 2010 bij 10:41 - Reageer

   Hoi Roxanne en Susanne, bedankt voor jullie bijdrage aan de discussie!

   Ik hoor inderdaad wisselende berichten over Stevia. Laatst heb ik zelf bij wijze van experiment een proteine-poeder met Stevia geprobeerd. Ik schrok me wild van de zoete smaak! En dat is ook mijn grootste bezwaar tegen dit soort stoffen, nog afgezien van mogelijke gezondheidsrisico’s: Stevia houdt je zoete smaak in stand.

   Je schiet er eigenlijk niks mee op, want je lichaam went iet aan andere voeding. In mijn ogen is het veel beter om van je zoetverslaving af te komen, dat kan in 3 tot 4 weken en weer gewoon lekker, puur gaan eten.

   Groetjes,
   Inge

 5. Saar 2 augustus 2010 bij 13:46 - Reageer

  Ik sluit me helemaal bij Jan aan… Ook ik snap er niks meer van… Als je de enge verhalen over zoetstoffen en andere E-nummers moet geloven dan kun je bijna niks meer kopen. Boodschappen doen duurt uren, omdat je alle etiketten moet doorspitten.

  Maar als je bijvoorbeeld op xylitol googled, krijg je helemaal geen rare verhalen (zoals bij aspartaam wel het geval is). Op allerlei sites kun je lezen dat xylitol een natuurlijk product is dat in vele groenten- en fruitsoorten voorkomt. En dat is zo bij meerdere zoetstoffen.

  Kijk, dat je het niet moet nemen omdat je er dik van kunt worden omdat het je zoete trek stimuleert ofzo, daar kan ik inkomen. Maar waarom moet er meteen gezegd worden dat het zo slecht is? Kom eerst maar met de bewijzen, overtuig me maar!!

  Ik wil niet negatief doen ofzo, maar ik vind dat de consumenten op deze manier gek worden gemaakt. Wie moet je nog geloven??? Vandaar deze reactie…

  Iedereen een fijne dag toegewenst!
  Saar

  • Inge 3 augustus 2010 bij 10:48 - Reageer

   Hoi Saar en Jan, bedankt voor jullie bijdrage. Zoals je merkt ben ik geen voorstander van fabrieksproducten in de supermarkt vanwege alle toegevoegde (kunstmatige) suikers, vetten, smaak, geur en kleurstoffen.
   Je wordt er dik en ongezond van terwijl de gezonde alternatieven voor het oprapen liggen.

   Als je een tijdje puur en schoon eet merk je het verschil aan je lichaam en ook aan hoe je je voelt. Dit ervaar ik niet alleen zelf, maar ook al mijn personal training en online klanten.

   Groetjes,
   Inge

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen