“Hoeveel kauwgom mag ik nemen?”

Vandaag beantwoord ik een vraag van Ellis over suikervrije kauwgom: “Mijn dochter eet heel erg veel suikervrije kauwgom. Deze kauwgom zit vol zoetstoffen. Wat is het maximaal aantal stukjes dat zij per dag kan nemen qua gezondheid?

Vaak krijg ik de vraag die ook Ellis stelt. Veel mensen eten kauwgom tegen een slechte adem, voor schone tanden en tegen de honger. Maar is dit wel een goede keuze? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Waarom eet je kauwgom?

Als je kauwgom eet, stel jezelf dan de vraag, waarom je dat eet? Doe je dat om af te vallen of op gewicht te blijven? Tegen een slechte adem? Of gewoon uit gewoonte? Of nog een andere reden?

Ik ken eigenlijk niemand die kauwgom eet voor haar of zijn gezondheid. Ergens voelt bijna iedereen wel aan dat het niet speciaal goed is voor je gezondheid. Maar toch nemen veel mensen het. Ik bespreek hier de belangrijkste redenen.

Helpt kauwgom om af te vallen?

Een belangrijke reden voor veel mensen om kauwgom te nemen is afvallen. Daarom is suikervrije kauwgom populair. Door op caloriearme kauwgom te kauwen zou je minder honger hebben en minder gaan snaaien. Maar zo werkt het waarschijnlijk niet.

Allereerst bevatten deze suikervrije kauwgompjes kunstmatige zoetstoffen. Die verstoren je stofwisseling en bevorderen de vetopslag,  waardoor je indirect toch dik wordt.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…

Verder is uit onderzoek gebleken dat je meer junkfood gaat eten na het kauwen van kauwgom. Ook wordt kauwgom in verband gebracht met hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, darmklachten en een verstoorde stofwisseling.

Wat dat betreft zou ik kauwgom dus niet adviseren als je wilt afvallen. Lees hieronder verder.

Helpt kauwgom tegen een slechte adem?

Een andere reden om kauwgom te eten is tegen een slechte adem. Veel mensen zijn bang dat ze uit hun mond ruiken en de industrie speelt daarop in door kauwgom te promoten als middel voor een frisse adem.

Kan kauwgom helpen tegen een slechte adem? In sommige gevallen wel, blijkt uit onderzoek. Als de slechte adem ontstaat in je mond kan kauwgom de geur maskeren. Verder krijg je door kauwgom meer speeksel in je mond, waardoor de stinkende bacteriën worden gedood.

Maar toch zou ik ook om deze reden geen kauwgom adviseren. Want er zijn betere middelen beschikbaar tegen een slechte adem die minder schadelijk zijn voor je gezondheid en waar je niet dik van wordt. Daarop ga ik verderop in het artikel in.

Krijg je schone tanden van kauwgom?

Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor schone, witte tanden. Kauwgom kan daar inderdaad bij helpen, omdat je door het kauwen meer speeksel aanmaakt. Het speeksel doodt de slechte bacteriën. Maar er zijn betere manieren om schone tanden te krijgen, zoals tanden poetsen. Waarbij je niet de kunstmatige suikers en andere chemicaliën uit kauwgom binnen krijgt.

Wat zit er in kauwgom? Lees het etiket.

Wat zit er allemaal in kauwgom? Het hangt van het soort kauwgom af. Tegenwoordig heb je ook al kauwgom met claims dat het 100% natuurlijk is, maar dan zitter er nog steeds allerlei chemische stoffen in.

Het beste kun  je zelf op de verpakking kijken naar de ingrediënten. Vaak staan er ingrediënten tussen die je niet kent of met onherkenbare chemische namen. Gebruik het boekje “Wat zit er in mijn eten?”.

Ik doe vast een voorzet en geef hier een aantal stoffen die je vaak in kauwgom aantreft. Kom jij zelf andere ingrediënten tegen? Zet die dan onderaan deze post in de reacties, dan zoek ik de bijwerkingen voor je op:

Sorbitol – slecht voor je huid
Sorbitol werkt als glansmiddel en zoetstof. Het is slecht voor je huid en het vertraagt je bloedsomloop.

Aspartaam – verstoort je stofwisseling
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof. Weliswaar bevat het weinig calorieën, maar indirect krijg je er toch buikvet van omdat het je stofwisseling verstoort. Mogelijke bijwerkingen van aspartaam zijn hoofdpijn, darmaandoeningen, schildklieraandoeningen, tumoren, hartstilstand, aantasting van het zenuwstelsel.

Acesulfaam – mogelijk kankerverwekkend
Dit is ook een kunstmatige zoetstof, waarvan de werking nog niet helemaal bekend is. Mogelijk is het kankerverwekkend, het wordt in verband gebracht met longtumor en leukemie.

Mannitol – uitdroging, nierstenen, misselijkheid
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.

Xilitol – mogelijk kankerverwekkend
Dit zoetmiddel mag op verpakkingen als “natuurlijk” worden vermeld. Maar het is mogelijk kankerverwekkend is en het verstoort je stofwisseling waardoor je darmproblemen kunt krijgen en indirect toch dik kunt worden.

E171 Titanium dioxide
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.

E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken en je vruchtbaarheid aantasten. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Fabrikanten experimenteren steeds met nieuwe chemicaliën en ik denk dat je zelf ook nog wel wat extra ingrediënten op het pakje ziet staan.

In principe zijn al deze stoffen goedgekeurd voor consumptie, maar dat is op basis van individuele testen van een stof. De laatste tijd ontstaan steeds meer vragen over het “stapeleffect”. Wat doet het met je lichaam als je meerdere van deze chemicaliën vaak binnen krijgt?

De onderzoeken naar het stapeleffect zijn complex en tijdrovend. Maar waarom zou je daar op wachten? Kauwgom is geen eerste levensbehoefte en er zijn genoeg redenen om het niet meer te nemen, ook niet als het suikervrij is of “natuurlijk”.

Het zit het met stevia kauwgom?

De laatste tijd krijg ik ook vragen over stevia-kauwgom. Dat lijkt gezond omdat stevia een natuurlijke zoetstof is. Maar alle nadelen aan kauwgom gelden ook voor stevia-kauwgom. Het bevat meestal xylitol, wat de vetopslag bevordert en mogelijk kankerverwekkend is.

Het bevat calciumstearaat, wat ook in zepen wordt gebruikt… ik zou het niet nemen, vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft.

Hoe zit het met biologische kauwgom?

In de biologische winkel kun je tegenwoordig ook “Chicza” kaugom kopen. Volgens de website van Ekoplaza is dit de eerste en enige biologische kauwgom in de wereld. Gemaakt van duurzaam gewonnen latex afkomstig van de Chicozapote bomen uit de maya regenwouden.

Dit is nog het beste alternatief wat ik heb kunnen vinden, omdat er zo te lezen geen chemische toevoegingen in zitten. Maar toch zou ik ook deze kauwgom niet nemen, want deze kauwgom bevat 78% suiker, afkomstig van glucosestroop en agave siroop. Je zit dus bijna op een suikerklontje te kauwen.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Ik geef je hier een aantal goede alternatieven, afhankelijk van de reden waarom je kauwgom neemt…

Wat kun je beter nemen om af te vallen?

Om af te vallen en op gewicht te blijven kun je beter geen kauwgom meer nemen, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Want je wordt er ongemerkt juist dikker van. En ongezonder. Je kunt veel beter lekker puur en gezond gaan eten zoals in Je Body In Balans.

Wat kun je beter doen voor een frisse adem en schone tanden?

Wil je een frisse smaak zonder de nadelen van kauwgom? Kauw dan op een paar verse muntblaadjes of een stukje gember. Neem verder de volgende 5 stappen voor een frisse adem:

 • Poets 2 keer per dag je tanden met een goede tandpasta zonder fluoride, bijvoorbeeld Weleda of Paradontax.
 • Flos minimaal 1 keer per dag
 • Heb je een slechte adem? Reinig dan ook je tong met een speciaal apparaatje
 • Drink regelmatig water
 • Eet zo min mogelijk suikers en zo min mogelijk maaltijden uit pakjes. Kies voor puur eten, zoals in Je Body In Balans.

Als je deze richtlijnen volgt heb je geen kauwgom meer nodig. Blijft je slechte adem? Raadpleeg dan je huisarts.

Advies over hoeveel kauwgom per dag

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat je beter helemaal geen kauwgom kunt eten. Zeker als je je realiseert dat kauwgom je vetopslag bevordert, hoofdpijn kan veroorzaken en een opgeblazen gevoel kan geven.

De voedingswaarde is nihil en sommige ingrediënten zijn mogelijk kankerverwekkend. Dat geldt ook voor suikervrije kauwgom en ook voor biologische kauwgom.

Daarom is mijn advies: volg de 5 stappen voor een frisse adem die ik je heb gegeven, ga lekker clean eten met recepten uit Je Body In Balans en gooi alle kauwgom weg. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel kauwgom neem jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

92 Reacties

 1. .... 9 februari 2018 bij 17:28 - Reageer

  ik ben een leerling wij eten op school best veel kauwgom vooral de kinderen die iets dikker zijn denken dat het helpt om aftevallen ga ze zeker dit vertellen thnx

  ik eet 3 kauwgompjes per dag omdat ik het gewoon lekker vindt

  • Loes (Team Inge van Haselen) 9 februari 2018 bij 21:25 - Reageer

   Wat goed dat jij je medeleerlingen dit gaat vertellen. Het is heel erg ongezond om met kauwgom te willen afvallen. En het helpt juist helemaal niet. Top dat jij ze hier bewust van wilt maken! 🙂 Misschien kun je zelf ook langzaam jouw kauwgomgebruik gaan afbouwen. Probeer eens van drie naar twee kauwgompjes per dag te gaan en uiteindelijk helemaal te stoppen. Heb je zin om te kauwen? Neem dan liever een lekkere appel of wat rauwkoststengels met notenpasta. Veel gezonder 😉
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

   • Thijmen Van de Nes 1 oktober 2019 bij 20:29 - Reageer

    Zo’n 3 a 4 per dag

 2. Martine Wintermans 8 februari 2018 bij 20:02 - Reageer

  Hallo Inge, even over het stukje van de mondhygiëne , sowieso is het voor iedereen verstandig de tong mee te poetsen of een tongschrapee te gebruiken. I.p.v flossen is het veel beter om stokers of ragers te gebruiken, dit i.v.m.de grote ruimtes die tussen de kiezen en vaak ook tanden zitten. Wel belangrijk is de goede maat geadviseerd te krijgen. Afhankelijk van het gebit is het sowieso verstandig om 2x per jaar naar de preventie -assistente (plus) of mondhygiëniste te gaan en de tandarts, dit is niet in eerste instantie voor de huisarts
  Groetjes Martine

  • Loes (Team Inge van Haselen) 9 februari 2018 bij 21:19 - Reageer

   Bedankt voor je toevoeging, Martine!
   Voor de gezondheid van je mond is het inderdaad heel verstandig om regelmatig naar de tandarts en de mondhyiëniste te gaan! Maar ook met gezond eten houd je je mond gezond. Dat is een eerste stap. Zo houdt goed kauwen bijvoorbeeld je tandvlees in gezonde conditie.
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

 3. Hans 7 februari 2018 bij 17:32 - Reageer

  Dank voor je reactie Loes. Ben gelukkig gek op appels en bleekselderij:-)

  Mvg

  • Loes (Team Inge van Haselen) 9 februari 2018 bij 21:32 - Reageer

   Graag gedaan, Hans!
   Kijk, dat maakt het een stuk makkelijker 😉
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

 4. 'Marjan 7 februari 2018 bij 14:52 - Reageer

  Ik neem geen kaugom want krijg er meer honger want dan snoep ik meer vat niet de bedoeling is neem liever een appel of een ander soort fruit .

  • Loes (Team Inge van Haselen) 7 februari 2018 bij 16:42 - Reageer

   Heel goed, Marjan! Dat zijn gezonde keuzes. Een gekookt eitje of een handje noten werkt ook tegen de trek 🙂
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

 5. Hans 7 februari 2018 bij 12:56 - Reageer

  Hallo Inge,

  Volgens de hersenwetensvhapper, onder ander Prof. Dr. Scherder en Dick Swaab is veel kauwen (wat natuurlijk sowieso goed is voor je spijsvertering) op kauwgom een middel om de hersenen ‘jong’ te houden voor zover mogelijk dementie tegen te gaan. Uiteraard met een half uur achtereenvolgens te bewegen per dag en goede voeding.
  Wat jou je dan aanraden als de minst slechte kauwgom. De neurowetenschappers propageren namelijk naast kauwen van voeding ook zeker kauwgom.
  Dank voor je mening.

  • Loes (Team Inge van Haselen) 7 februari 2018 bij 16:53 - Reageer

   Beste Hans,
   Het onderzoek gaat enkel over de hersenen, maar niet over de gezondheid van de rest van je lichaam. Kauwgom heeft veel negatieve bijwerkingen: het bevordert je vetopslag, kan hoofdpijn veroorzaken en voor een opgeblazen gevoel zorgen. Je kunt beter goed en vaak kauwen op je maaltijden. Want goed kauwen is inderdaad heel goed voor je stofwisseling en een gezond tandvlees. Toch zou ik zeggen: kauw eens wat vaker op een appeltje of een stukje bleekselderij 😉
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen