“Hoeveel kauwgom mag ik nemen?”

Vandaag beantwoord ik een vraag van Ellis over suikervrije kauwgom: “Mijn dochter eet heel erg veel suikervrije kauwgom. Deze kauwgom zit vol zoetstoffen. Wat is het maximaal aantal stukjes dat zij per dag kan nemen qua gezondheid?

Vaak krijg ik de vraag die ook Ellis stelt. Veel mensen eten kauwgom tegen een slechte adem, voor schone tanden en tegen de honger. Maar is dit wel een goede keuze? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Waarom eet je kauwgom?

Als je kauwgom eet, stel jezelf dan de vraag, waarom je dat eet? Doe je dat om af te vallen of op gewicht te blijven? Tegen een slechte adem? Of gewoon uit gewoonte? Of nog een andere reden?

Ik ken eigenlijk niemand die kauwgom eet voor haar of zijn gezondheid. Ergens voelt bijna iedereen wel aan dat het niet speciaal goed is voor je gezondheid. Maar toch nemen veel mensen het. Ik bespreek hier de belangrijkste redenen.

Helpt kauwgom om af te vallen?

Een belangrijke reden voor veel mensen om kauwgom te nemen is afvallen. Daarom is suikervrije kauwgom populair. Door op caloriearme kauwgom te kauwen zou je minder honger hebben en minder gaan snaaien. Maar zo werkt het waarschijnlijk niet.

Allereerst bevatten deze suikervrije kauwgompjes kunstmatige zoetstoffen. Die verstoren je stofwisseling en bevorderen de vetopslag,  waardoor je indirect toch dik wordt.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…

Verder is uit onderzoek gebleken dat je meer junkfood gaat eten na het kauwen van kauwgom. Ook wordt kauwgom in verband gebracht met hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, darmklachten en een verstoorde stofwisseling.

Wat dat betreft zou ik kauwgom dus niet adviseren als je wilt afvallen. Lees hieronder verder.

Helpt kauwgom tegen een slechte adem?

Een andere reden om kauwgom te eten is tegen een slechte adem. Veel mensen zijn bang dat ze uit hun mond ruiken en de industrie speelt daarop in door kauwgom te promoten als middel voor een frisse adem.

Kan kauwgom helpen tegen een slechte adem? In sommige gevallen wel, blijkt uit onderzoek. Als de slechte adem ontstaat in je mond kan kauwgom de geur maskeren. Verder krijg je door kauwgom meer speeksel in je mond, waardoor de stinkende bacteriën worden gedood.

Maar toch zou ik ook om deze reden geen kauwgom adviseren. Want er zijn betere middelen beschikbaar tegen een slechte adem die minder schadelijk zijn voor je gezondheid en waar je niet dik van wordt. Daarop ga ik verderop in het artikel in.

Krijg je schone tanden van kauwgom?

Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor schone, witte tanden. Kauwgom kan daar inderdaad bij helpen, omdat je door het kauwen meer speeksel aanmaakt. Het speeksel doodt de slechte bacteriën. Maar er zijn betere manieren om schone tanden te krijgen, zoals tanden poetsen. Waarbij je niet de kunstmatige suikers en andere chemicaliën uit kauwgom binnen krijgt.

Wat zit er in kauwgom? Lees het etiket.

Wat zit er allemaal in kauwgom? Het hangt van het soort kauwgom af. Tegenwoordig heb je ook al kauwgom met claims dat het 100% natuurlijk is, maar dan zitter er nog steeds allerlei chemische stoffen in.

Het beste kun  je zelf op de verpakking kijken naar de ingrediënten. Vaak staan er ingrediënten tussen die je niet kent of met onherkenbare chemische namen. Gebruik het boekje “Wat zit er in mijn eten?”.

Ik doe vast een voorzet en geef hier een aantal stoffen die je vaak in kauwgom aantreft. Kom jij zelf andere ingrediënten tegen? Zet die dan onderaan deze post in de reacties, dan zoek ik de bijwerkingen voor je op:

Sorbitol – slecht voor je huid
Sorbitol werkt als glansmiddel en zoetstof. Het is slecht voor je huid en het vertraagt je bloedsomloop.

Aspartaam – verstoort je stofwisseling
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof. Weliswaar bevat het weinig calorieën, maar indirect krijg je er toch buikvet van omdat het je stofwisseling verstoort. Mogelijke bijwerkingen van aspartaam zijn hoofdpijn, darmaandoeningen, schildklieraandoeningen, tumoren, hartstilstand, aantasting van het zenuwstelsel.

Acesulfaam – mogelijk kankerverwekkend
Dit is ook een kunstmatige zoetstof, waarvan de werking nog niet helemaal bekend is. Mogelijk is het kankerverwekkend, het wordt in verband gebracht met longtumor en leukemie.

Mannitol – uitdroging, nierstenen, misselijkheid
Zoetmiddel en anti-klontermiddel. Sterk ontraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Veroorzaakt uitdroging, nierstenen, misselijkheid, flauw vallen.

Xilitol – mogelijk kankerverwekkend
Dit zoetmiddel mag op verpakkingen als “natuurlijk” worden vermeld. Maar het is mogelijk kankerverwekkend is en het verstoort je stofwisseling waardoor je darmproblemen kunt krijgen en indirect toch dik kunt worden.

E171 Titanium dioxide
Nog niet aangetoond dat het kankerverwekkend is, maar is wel verdacht.

E321 Butylhydroxytolueen (BTH)
Synthetisch voedingszuur dat huidreacties kan veroorzaken en je vruchtbaarheid aantasten. Bij proeven op proefdieren is kanker geconstateerd.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Fabrikanten experimenteren steeds met nieuwe chemicaliën en ik denk dat je zelf ook nog wel wat extra ingrediënten op het pakje ziet staan.

In principe zijn al deze stoffen goedgekeurd voor consumptie, maar dat is op basis van individuele testen van een stof. De laatste tijd ontstaan steeds meer vragen over het “stapeleffect”. Wat doet het met je lichaam als je meerdere van deze chemicaliën vaak binnen krijgt?

De onderzoeken naar het stapeleffect zijn complex en tijdrovend. Maar waarom zou je daar op wachten? Kauwgom is geen eerste levensbehoefte en er zijn genoeg redenen om het niet meer te nemen, ook niet als het suikervrij is of “natuurlijk”.

Het zit het met stevia kauwgom?

De laatste tijd krijg ik ook vragen over stevia-kauwgom. Dat lijkt gezond omdat stevia een natuurlijke zoetstof is. Maar alle nadelen aan kauwgom gelden ook voor stevia-kauwgom. Het bevat meestal xylitol, wat de vetopslag bevordert en mogelijk kankerverwekkend is.

Het bevat calciumstearaat, wat ook in zepen wordt gebruikt… ik zou het niet nemen, vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft.

Hoe zit het met biologische kauwgom?

In de biologische winkel kun je tegenwoordig ook “Chicza” kaugom kopen. Volgens de website van Ekoplaza is dit de eerste en enige biologische kauwgom in de wereld. Gemaakt van duurzaam gewonnen latex afkomstig van de Chicozapote bomen uit de maya regenwouden.

Dit is nog het beste alternatief wat ik heb kunnen vinden, omdat er zo te lezen geen chemische toevoegingen in zitten. Maar toch zou ik ook deze kauwgom niet nemen, want deze kauwgom bevat 78% suiker, afkomstig van glucosestroop en agave siroop. Je zit dus bijna op een suikerklontje te kauwen.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Ik geef je hier een aantal goede alternatieven, afhankelijk van de reden waarom je kauwgom neemt…

Wat kun je beter nemen om af te vallen?

Om af te vallen en op gewicht te blijven kun je beter geen kauwgom meer nemen, zoals ik hierboven heb uitgelegd. Want je wordt er ongemerkt juist dikker van. En ongezonder. Je kunt veel beter lekker puur en gezond gaan eten zoals in Je Body In Balans.

Wat kun je beter doen voor een frisse adem en schone tanden?

Wil je een frisse smaak zonder de nadelen van kauwgom? Kauw dan op een paar verse muntblaadjes of een stukje gember. Neem verder de volgende 5 stappen voor een frisse adem:

 • Poets 2 keer per dag je tanden met een goede tandpasta zonder fluoride, bijvoorbeeld Weleda of Paradontax.
 • Flos minimaal 1 keer per dag
 • Heb je een slechte adem? Reinig dan ook je tong met een speciaal apparaatje
 • Drink regelmatig water
 • Eet zo min mogelijk suikers en zo min mogelijk maaltijden uit pakjes. Kies voor puur eten, zoals in Je Body In Balans.

Als je deze richtlijnen volgt heb je geen kauwgom meer nodig. Blijft je slechte adem? Raadpleeg dan je huisarts.

Advies over hoeveel kauwgom per dag

Ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat je beter helemaal geen kauwgom kunt eten. Zeker als je je realiseert dat kauwgom je vetopslag bevordert, hoofdpijn kan veroorzaken en een opgeblazen gevoel kan geven.

De voedingswaarde is nihil en sommige ingrediënten zijn mogelijk kankerverwekkend. Dat geldt ook voor suikervrije kauwgom en ook voor biologische kauwgom.

Daarom is mijn advies: volg de 5 stappen voor een frisse adem die ik je heb gegeven, ga lekker clean eten met recepten uit Je Body In Balans en gooi alle kauwgom weg. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel kauwgom neem jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

92 gedachten over ““Hoeveel kauwgom mag ik nemen?””

 1. Hoi,
  Kauwgom eet ik nooit gelukkig, ik vind het echt geen gezicht als iemand zo zit te kauwen! Maar wel leuk om eens te lezen dat het dus ook helemaal niet zo gezond is als men wil voordoen. En je hebt gelijk, als je het om je gebit doet kun je beter gewoon poetsen en flossen. Een collegaatje van mij gebruikt wel veel kauwgom, ik zal haar jouw verhaal eens laten lezen.

  groetjes,
  Charlotte

  Beantwoorden
  • Hoi Charlotte, bedankt voor je bijdrage. Ja, dat was ik inderdaad nog vergeten, het kauwen is ook geen gezicht. Ben benieuwd wat je collega ervan zegt…

   Groetjes,
   Inge

   Beantwoorden
 2. Wat een tegenstrijdige berichten. Laatst een bericht ontvangen met de waarschuwing over zoetstoffen.Een kennis van mij,de diabetes patient is, heeft dit bij het ziekenhuis geinformeerd en deze vinden alle negatieve berichten over zoetstoffen ,die o.a in Light producten voorkomen een Broodje Aap verhalen. Wat en wie moet een mens nu geloven ?

  Beantwoorden
  • Hoi Jan,

   Bedankt voor je bericht. Ja, het is ook lastig, omdat onderzoek naar het effect van voedingsstoffen bij mensen complex en tijdrovend. Dat komt door het grote aantal variabalen in het menselijk lichaam.

   Daarom heeft het ook zo lang geduurd voordat wetenschappelijk was bewezen dat roken longkanker kan veroorzaken. Dat neemt niet weg, dat al veel langer het vermoeden bestond dat roken ongezond was. Ik ken mensen die op doktersadvies gingen roken…

   Zo zie ik het ook met zoetstoffen. Er zijn sterke aanwijzingen voor de bijwerkingen die ik in mijn bericht noem en er is totaal geen noodzaak om deze stoffen te nemen, dus waarom zou je het doen???

   Groetjes,
   Inge

   Beantwoorden
  • Jan,

   Geloof de berichten niet zomaar. Met een beetje Googlen kom je er makkelijk zelf achter welke berichten een WETENSCHAPPELIJKE basis hebben, en welke uit de duim gezogen zijn.

   Beantwoorden
  • Jan,
   Wat let je om het eens uit te proberen een tijdje of dingen beter gaan zonder zoetstoffen?
   Personeel in ziekenhuizen zijn vaak ouderwets geschoold. De onderzoeken die aantonen dat kleine doses grote effecten kunnen hebben (iets wat we kennen uit de homeopatie) is nog steeds onbekend of omstreden, ookal is er al meer dan 20 jaar bewijs voor. (Theo Colborne bijv.)
   Het is alsof er veel nodig is om oude overtuigingen het hoofd uit te krijgen. Zoals Max Planck schreef dat zelfs collega’s die hij hoog aanschreef zeer terughoudend waren in nieuwe ideeen aan te nemen. Zijn conclusie: “Een nieuwe wetenschappelijke waarheid triomfeert niet door tegenstanders te overtuigen en hen het licht te doen zien, maar eerder omdat de tegenstanders ervan op een gegeven moment sterven en een nieuwe generatie opgroeit die er wel bekend mee is.”

   Beantwoorden
 3. Ik ben altijd een kauwgom-eter geweest, ook omdat ik niet rook en ik er ene lekkere frisse adem van krijg, plus er staat op dat het goed is voor je tanden. Mijn (mooie) gebit is ook erg belangrijk voor mij.
  Nu ik dit lees schrik ik ervan. Het leed zal , als het zo is, wel allang geschied zijn denk ik , dat wel. Ik stop er wel gelijk mee!! Ik zal het doorgeven aan mijn dochter.
  Punt is alleen: wat nu?? 100 x per dag je tanden poetsen?
  groet
  Lucy

  Beantwoorden
   • Ik geloof zeker dat het niet gezond is…

    Ik ben gestopt met roken d.m.v. nicotine kauwgom…dus in die zin denk ik wel dat het goed is geweest voor mij…

    Ik nam vaak 3 keer per dag 2 kauwgom.

    Na 3 weken vakantie (zonder kauwgom) weer terug en vrij snel na de 1e twee kauwgoms last van hevige vermoeidheid… Doet zeker wat met “de mens”… en de hormoonhuishouding…

    Net als het gebruik van veel zout trouwens…

    Beetje gevoelig voor hormonen…dat wél

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend