Hoe gezond is melk en wat kun je als alternatief nemen?

Laatste update:

Vroeger moest je melk drinken voor sterke botten. Zelfs op school kreeg je schoolmelk en op de tv zag je de reclame met Joris Driepinter: “Drie glazen melk per dag”. Melk is een groot onderdeel van onze cultuur. Maar is melk wel zo gezond? De laatste jaren komen daar wat vraagtekens bij. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Nieuwste onderzoek: eerder overlijden door melk en dubbele kans op heupbreuken

Het nieuwste onderzoek naar melk is gedaan door Zweedse onderzoekers en gepubliceerd in het British Medical Journal. De onderzoekers gingen grondig te werk. Zij onderzochten honderdduizend mensen gedurende een periode van 10 tot 20 jaar.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, verdubbelden hun kans om vroegtijdig te overlijden. Ook hadden zij 50% meer kans op een heupbreuk.

Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn, volgens de Zweedseonderzoekers. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC.

Maar dat is niet het enige. Het drinken van melk wordt ook met andere problemen in verband gebracht, zoals huiduitslag en een opgeblazen gevoel.

Huiduitslag en een opgeblazen gevoel

Steeds meer raakt bekend dat melk voor een volwassene misschien minder goed is dan gedacht. Je lichaam neemt de calcium uit melk niet goed op en waarschijnlijk bevordert melk juist botontkalking.

Ook kan melk de oorzaak zijn van acne, een slechte huid en zelfs van overgewicht omdat je darmwand beschadigd kan raken.

Als ik mensen zie met een slechte huid, dan adviseer ik om eens een tijdje te stoppen met koemelk en andere zuivel. Dat doet vaak wonderen.

Ook bij een opgeblazen gevoel en winderingheid kan het helpen om geen zuivel meer te nemen. Vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft en er genoeg alternatieven zijn.

Waarom is melk ongezond?

Veel mensen kunnen niet geloven dat melk ongezond is. Dat is ook logisch, omdat Nederland een echt melkland is. We zijn allemaal opgegroeid met melk. En een scheutje melk in je cappuccino kan misschien ook geen kwaad, als je tenminste niet lactose-intolerant bent zoals 75% van de wereldbevolking. Maar ik heb het over de mensen die glazen vol melk drinken en schaaltjes yoghurt eten en zich ondertussen niet goed voelen.

Gepasteuriseerde melk is niet goed verteerbaar

Melk in de supermarkt is gepasteuriseerd. Dat wil zeggen dat het wordt verhit om bacteriën te doden, zodat het langer houdbaar is. Door het pasteuriseren verdwijnen ook de meeste vitaminen, mineralen en enzymen.

Daar was voorheen niet zoveel aandacht voor, maar nu wordt steeds meer duidelijk dat je lichaam gepasteuriseerde melk minder goed verteert door het ontbreken van belangrijk enzymen. Je krijgt last van winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Ook kan melk je darmwand beschadigen. Daardoor neemt je lichaam de voedingsstoffen minder goed op en dat kan een oorzaak zijn van buikvet. Wat dat betreft is melk minder goed dan je misschien denkt.

Melk bevat suiker, dat bevordert de veroudering

Verder bevat melk suikers (lactose en galactose), daarvan is bekend dat ze het verouderingsproces versnellen. Ook zijn suikers de belangrijkste veroorzakers van diabetes 2 en overgewicht. Wil je toch “melk” gebruiken? Bijvoorbeeld in je cappuccino of in je ontbijt, dan geef ik je verderop wat alternatieven voor koemelk.

Melk bevat dioxines en andere gifstoffen

Melk en andere dierlijke producten bevatten dioxines. Dit zijn kankerverwekkende stoffen, die via verbrandingsprocessen in de industrie en het autoverkeer in het milieu terecht komen. Dieren krijgen deze dioxine binnen, het hoopt zich op in dierlijk vet.

Dioxines zijn niet meer afbreekbaar. Als je veel dierlijke producten eet en drinkt krijg je deze dioxines dus binnen. Ze stapelen zich op in je lichaam. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het risico van dioxines voor je gezondheid klein, zolang je gevarieerd eet.

Daarnaast bevat melk ook stresshormonen en antibiotica als gevolg van de manier waarop de dieren worden gehouden. Voor mij is dit alles bij elkaar een reden om geen melk te nemen, vooral ook omdat je lichaam geen melk nodig heeft.

Rauwe melk van grasgevoerde koeien

Als alternatief voor gepasteuriseerde melk raakt rauwe melk van grasgevoerde koeien in de mode. Dat is biologisch en ook beter dan gepasteuriseerde melk, maar in Nederland kun je het moeilijk krijgen. Bovendien heeft ook deze melk nog steeds veel suikers, die het verouderingsproces versnellen. Ook los je hiermee het probleem van de dioxines niet op. Alles draait om het vinden van een balans die voor jou werkt.

En een volwassene heeft geen melk nodig, het is bedoeld als moedermelk voor kalfjes, dus ik zou er niet te veel moeite voor doen. Zo meteen geef ik je wat alternatieven voor melk.

Heb je melk nodig voor calcium?

Veel mensen denken nog dat je melk nodig hebt voor calcium. Dit calcium zou botontkalking tegen gaan. Maar nu wordt duidelijk dat melk weliswaar veel calcium bevat, maar dat je lichaam dat waarschijnlijk niet goed opneemt. Wat dat betreft kun je veel beter bepaalde groentes eten.

Sterker nog, wetenschappers hebben nu aangetoond dat melk juist botontkalking versnelt. Dat werkt zo: het dierlijke eiwit in melk zorgt voor verzuring van je bloed. Om deze verzuring te neutraliseren gebruikt je lichaam calcium uit je botten. Op deze manier zou melk juist botontkalking veroorzaken.

Voor je calcium kun je daarom beter zo clean en gezond mogelijk eten.

Ga lekker gezond eten zoals in het Blije Darmen Voedingsplan.

Zie ook dit overzicht uit een post op mijn Facebookpagina:

Beste voeding voor calcium

Wat zijn alternatieven voor melk in je ontbijt en in je koffie?

Soms is het lekker om toch iets te hebben wat lijkt op melk, bijvoorbeeld in je ontbijt of in je koffie. In je havermoutontbijt of in je ontbijtsmoothie zou ik amandelmelk nemen of andere notenmelk.

Dat kun je heel makkelijk zelf maken of ook op steeds meer plaatsen kopen. Kijk goed op de verpakking of er geen kunstmatige suikers zijn toegevoegd.

Voor in je koffie heb ik nog geen goed alternatief gevonden. Zelf neem ik zwarte koffie, daarmee is het probleem opgelost. Hou je erg van cappuccino, dan kan een scheutje melk denk ik niet meteen zoveel kwaad als je niet lactose-intolerant bent. Sommigen nemen sojamelk in hun koffie. Ook dat is een oplossing, maar neem niet teveel sojamelk. Ik licht het toe…

En sojamelk?

Neem niet teveel sojamelk
Neem niet teveel sojamelk

Sojamelk is op dit moment het meeste populaire alternatief. Zelf zou ik er niet te veel van nemen. Ongefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk en sojayoghurt worden in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Ook stopt de fabrikant er steeds meer kunstmatige suikers en andere chemische toevoegingen in. Overdrijf het daarom niet met sojamelk.

Ook bij andere plantaardige melkproducten, zoals havermelk en rijstmelk is het belangrijk goed naar de ingrediënten te kijken. Vaak zijn er kunstmatige suikers en andere chemische stoffen toegevoegd.

Geitenmelk, schapenmelk en kamelenmelk?

Naar dierlijke melkvarianten zoals kamelenmelk, geitenmelk en schapenmelk is nog niet veel onderzoek gedaan. Eerlijk gezegd zou ik er niet te veel aandacht aan besteden, omdat je lichaam geen melk nodig heeft.

Deze dierlijke varianten op koemelk zijn mogelijk minder schadelijk voor je darmen dan koemelk, omdat ze minder lactose bevatten. Maar waarom zou je het zo ingewikkeld maken als je lichaam geen melk nodig heeft?

En hoe zit het met kwark en yoghurt?

Vaak krijg ik de vraag hoe het dan met kwark en yoghurt zit. Kun je dat wel nemen? Het antwoord is ja en nee. Als je gewone kwark of yoghurt uit de supermarkt neemt, is dit niet zo gezond voor je. Dit zijn bij uitstek industriële producten, die op een snelle manier zijn gefermenteerd, waardoor alle nadelen van melk ook voor kwark en yoghurt gelden.

Iets beter voor je lichaam zijn biologische yoghurt zoals biogarde en kwark of yoghurt van schapen- of geite melk. Geiten en schapen worden vaak op een gezondere manier gehouden en de caseïne-eiwitten zijn minder agressief voor je darmen. Ook bevatten geiten- en schapenzuivel minder lactose dan koeproducten waardoor deze makkelijker te verteren zijn.

Als je dan toch zoiets wilt eten, probeer dan ook eens kokosyoghurt!

Acne, een vale huid, opgeblazen gevoel? Stop met zuivel!

Heb je last van acne, een slechte huid, een opgeblazen gevoel of overgewicht terwijl je voor je gevoel goed eet? Laat dan eens vier weken alle zuivel weg uit je menu en ervaar hoeveel beter je je voelt. Wil je hier meer van weten en zoek je recepten zonder zuivel?

Kijk dan eens naar de Bikini Body Kuur.

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Neem jij melk? Of een van de varianten? Hoe los jij dat op voor je ontbijt of in je koffie? Laat hieronder je reactie en tips achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Buikvet Burner Programma

110 gedachten over “Hoe gezond is melk en wat kun je als alternatief nemen?”

 1. Beste Inge,
  Af en toe een bakje yoghurt is heel lekker! Na het lezen van je artikel over zuivel heb ik kokosyoghurt natuur geprobeerd. Best lekker, maar bij het lezen wat allemaal in de bereiding steekt is een bakje Griekse yoghurt meer clean eating .
  Grtjes,
  Monique

  Beantwoorden
  • Hi Monique,
   Bedankt voor je bericht. Griekse yoghurt bevat veel (verborgen) suikers (kijk maar eens op het etiket), daarnaast blijft het zuivel wat zwaar voor je darmen kan zijn. Kokosyoghurt is gefermenteerd wat wil zeggen dat het als een probioticum functioneert voor de bacteriën in je darmen. De gefermenteerde basis van kokosyoghurt is echter niet de enige reden dat het zo gezond is. Ook de kokos zelf is zeker een plus voor je lichaam. Kokosyoghurt zit boordevol gezonde stoffen. Eén daarvan is laurinezuur. Dat werkt als natuurlijk middel tegen bacteriën, schimmels en virussen. Ook zitten er in kokos vitamines en belangrijke mineralen als magnesium, kalium en fosfor.
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hi Lia,

   Ghee is net als kokosolie goed om in te bakken. Het is geklaarde boter, dus wel dierlijk. Inge gebruikt ook wel eens ghee voor de afwisseling. Als je voor boter kiest, kun je het beste voor biologische roomboter van grasgevoerde koeien kiezen.

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Ik heb me ondergedompeld in gezonde niet- verzurende voeding.
  Blijkbaar is melk slijmvormend en zou oa aderontsteking kunnen veroorzaken.
  Spijtig lees ik veel tegenstrijdige beweringen – dat veel, gezonde voeding, ook verzurend werkt.
  Ook zou een glaasje lactosevrije biomelk per dag geen kwaad kunnen, als men daartegenover een gezonde voedingsbalans in stand houdt.
  Mijn conclusie : gevarieerd eten – en geen liters melk weliswaar – ook geen kilo’s van eenzelfde voedsel – ik denk zo – overal waar ‘té’ voorstaat, dat het geen goede beslissing is – mijn idee – en graag andere argumenten. Ik lees het graag 🙂
  Graag uw conclusie.

  Beantwoorden
  • Hoi Jeannine, inderdaad gevarieerd eten en dan zo vers en puur mogelijk. Dat is de basis van Clean Eating. Mijn conclusie staat in 4 boeken en 5 programma’s 🙂

   Beantwoorden
 3. Ik houd niet van melk, zodra ik hoorde dat je het niet nodig hebt, was ik echt heel blij. Maar ik houd wel van chocolademelk, wel dat drink ik dan alleen op zondag.
  Kaas en yoghurt, ook niet makkelijk om te laten staan dus een bak yoghurt, pas al die op is koop ik een stuk kaas. Zo leer ik het beperken. Toen onze kinderen klein waren kende we een veehouder, die hield altijd een paar liter melk achter zo van de koe. ik vond dat wel lekker in de toetjes. Maar die eten wij nu nog zelden. Eten veel groenten, en toch mijn zucht naar zoet is niet te doven….?☹️ Drink kruidenthee zonder suiker… Ik heb ook nergens last van als ik kaas en yoghurt eet. Maar weet dat het evenzo niet goed is voor je lichaam.

  Beantwoorden
  • Hallo Tineke,

   Wat goed dat je bewust bezig bent met je voeding. Je kunt je yoghurt ook vervangen door plantaardige kokosyoghurt (het merk Abbot Kinney’s is heel goed).

   Kun je evengoed genieten van je yoghurt, maar krijg je veel zuivel binnen.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 4. Hallo,

  Mijn zoontje van 1 jaar willen we een alternatief aanbieden dan koemelk bij de lunch en als toetje.
  (Hij zou 300ml melkproducten op een dag moeten binnen krijgen).

  Wat voor plantaardig alternatief
  met voldoende calcium e.d. is er voor kinderen?
  We zijn niet zo’n fan van soja, maar overige plantaardige producten hebben weer niet zo veel calcium… toch?

  Hoor het graag,
  Iris

  Beantwoorden
  • Hallo Iris,

   Wat goed dat je je zoontje gezonde voeding wilt geven. Bladgroenten bevat ontzettend veel calcium. Een broccolisoepje maken bijvoorbeeld. Noten bevatten ook veel calcium. Je kunt deze fijnmalen in en keukenmachine en er dan een notenbrood van maken. Wat je ook kunt doen is een lekker havermoutpapje maken voor hem met een eetlepel tahin erdoorheen (of andere noten/zadenpasta).

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 5. Sinds ik na een medische test de melk wei eiwitten moet laten staan (ik heb gekozen voor geen melkproducten meer) ben ik pijn vrij. Voel geen harde bobbels meer in mijn buik, heb iedere dag ontlasting en mijn huid is verbeterd. Dit had ik jaren eerder moeten weten (helemaal blij).

  Beantwoorden
 6. Ik ben erg enthousiast over je site en denkwijze. Ik ben nu een paar dagen aan het proberen zo clean mogelijk te eten Ik heb namelijk het idee dat ik erg reageer op yogurt. Dat at ik dagelijks. Ik vraag me af hoe het dan zit met kaas eten? Is dit dan net zo ongezond als melk drinken?
  Alvast bedankt voor de reactie.
  Groet,
  Sandy

  Beantwoorden
  • Hoi Sandy, goed dat je het vraagt Kaas is om een andere reden minstens zo ongezond. Het bevat weinig voedingsstoffen, relatief veel ongezond verzadigde vet en mogelijk kankerverwekkende stoffen. Ik zou er niet teveel van eten.

   Beantwoorden
  • Hallo Jo,

   Je kunt je havermoutpap bereiden in water of ongezoete amandelmelk. Net zo lekker en een stuk gezonder.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hallo Jo,

   Je kunt het ook koken in water of in ongezoete amandelmelk. Ook heel gezond en lekker!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 7. Een vraag: hoe zit het met lactosevrije melk – is dat nou wel of geen zuivel? Mij is aanbevolen om geen zuivel te eten/drinken. Dus op zoek naar een alternatief voor melk in mijn ene dagelijkse kop koffie (ik drink koffie verkeerd, dus er gaat best wat melk in ;)). Is lactosevrije melk een alternatief, of juist niet?

  Beantwoorden
  • Hallo Annelien,

   Is ongezoete amandelmelk een optie? Dat is gezonder dat lactosevrije melk. Je heb nu ook barista havermoutmelk van Oatly, deze schuimt goed dus dat kun je ook proberen.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
   • Hoi Thecla, dank voor je reactie! Dat is zeker een optie. Alleen vind ik het echt niet lekker door de koffie. Gebruik het wel voor mijn havermout in de ochtend. Maar goed, ik ben nu ff aan het testen hoe het met mijn buik gaat als ik echt geen zuivel, dus ook geen lactosevrije melk, eet/drink. Proefondervindelijk testen is mss de beste optie.

    Groeten, Annelien

    Beantwoorden
 8. Hallo thecia

  Gebruik je b12 als injectie? zoals ik dat doe .dan heb je extra kans op bultjes . (je hebt de koelkast variant en de woonkamer variant om de de b12 dan in te bewaren) de woonkamer variant zou de bultjes ect, moeten afnemen tot verwijderen (bron ben bij een specialist geweest over b12 tekekort.aangezien je daar ernstige klachten en zelf schadelijk voor de gezondheid is . btw de dokters in Nederland zijn daar niet erg bekend mee .toen ik mij liet prikken aan gezien een kennis de zelfde klachten als mij had vermoei heid ect ect ect had heel veel klachten en de dokters dat al snel bestempelde als depresief.en hoewel je gezond eet lopen er tog echt een hele hoop mensen met het probleeem aangezien alles bewerk en bespoten is (voeding). mocht je twijfels hebben ga altijd naar een specialist dan de huisarts heb het zelf mee gemaakt was niets mis met mij bloed ondrzoek.terwijl de specialist dat tog heel anders zag . (Vitamine b12 krijg je trouwens nooit een overdosis van ) mocht het niet zijn waar je om vroeg zal iemand anders er mischien wel geholpen mee zijn. je kan de symptomen bekijken op —> stichtingb12tekort.nl

  Mvg jo

  Beantwoorden
 9. Hallo Thecia,

  Bedankt voor de reactie.
  Ja ik maak het zelf en doe dit al geruime tijd. In de zomer drink ik er best veel van en doe er dan fruit door, dan is het net ‘n milkshake en erg lekker verfrissend. En het vult erg goed, dus eerder verzadigd.
  Alleen heb ik het de laatste weken niet meer gebruikt omdat ik uitslag/bultjes in mijn gezicht (aan 1 kant op de wang) heb en aan het uitproberen ben waar het aan ligt !!
  Heb al extra vitamine B12 genomen (nu sinds ‘n paar weken) maar de bultjes blijven aanwezig. In de ochtend drink ik wel ‘n mok oploskoffie met volle gekookte melk. Heb al verschillende dingen uitgeprobeerd maar helaas gaat die uitslag niet weg. Als iemand ‘n tip of raad weet, GRAAG!

  Met vriendelijke groet, Mirjam

  Beantwoorden
  • Hallo Mirjam,

   Het kan zijn dat je toch reageert op kefir. Ik zou het even weglaten ook de volle melk en de oploskoffie. Zuivel kan zorgen voor spijsverteringsklachten en daarmee huiduitslag.

   Ik hoop dat het snel weg gaat.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 10. In mijn koffie gebruik ik havermelk. Qua smaak een heel goed alternatief, maar hoe dit werkt voor je gezondheid is mij niet helemaal bekend. Wat is jullie visie hierop?

  Beantwoorden
  • Hallo Inge,

   Goed dat je havermoutmelk gebruikt ipv gewone melk. Havermoutmelk is een goed alternatief mits je dit met mate eet, het laat je bloedsuikerspiegel wel schommelen. Nog beter kun je ongezoete amandelmelk gebruiken.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 11. Brrr… de schoolmelk! t Ja het was gezond dus het moest..! Thuis mocht ik als alternatief karnemelk drinken. Toen bleek melk helemaal niet zo best te zijn. Al vroeg mee gestopt. Maar ja een scheut koffiemelk in de chocolademelk (ik lust geen koffie) maakt die drank heerlijk! Beperk dit zoveel mogelijk tot het weekend. Dan blijkt yoghurt en kaas ook niet zo best. Zucht… en dan gaat het veel moeilijker worden. ??. Ik heb geen last van die producten, maar probeer wel minder er van te eten.

  Beantwoorden
  • Hallo Ron,

   Biologische of zelgemaakte kefir bevat nog wel goede eigenschappen en bevat ook goede darmbacteriën. Wel bevatten ook biologische dierlijke producten giftige stoffen, eet het met mate. Maar zo is het met alles, blijf variëren.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hallo Errisje,

   Je kunt beter ongezoete amandelmelk gebruiken. Havermelk mag ook, maar deze laat je bloedsuikerspiegel sneller stijgen. Zorg ervoor dat je gezonde vetten erbij eet zodat deze dan stabiel blijft.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 12. Omdat ik een echte broodliefhebber ben (en echt moet minderen met brood), ben ik voor ontbijt overgestapt op yoghurt. Maar, zo blijkt, ook niet zo gezond. In de buurt van Eindhoven (maar ook in andere delen van het land) zit een waterbuffelboer en die maakt yoghurt. Antibiotica arme dieren, minder lactose in de yoghurt en de dieren zijn het hele jaar door buiten. Wel veel meer vet in vergelijking met gewone yoghurt. Maar vooral heel belangrijk! Ontzettend lekkere yoghurt. Ik hou het even bij dit alternatief, want eten moet wel lekker blijven. En dat zijn veel alternatieven niet!

  Beantwoorden
 13. Zelf weet ik pas sinds vorig jaar dat ik lactose intolerantie heb. Werd altijd beroerd nadat ik pap had moeten eten. Alleen was het vroeger, stel je niet aan. Iedereen drinkt melk en eet pap. Nadat ik uit huis was hoefde ik gelukkig geen melk meet. Op gegeven moment ging de biogarde yoghurt ook niet meer. Ben blij dat ik weet wat de oorzaak is.

  Beantwoorden
 14. Melk… ik heb er al 67 jaar een haat-liefde verhouding mee.
  De ‘haat’ is naar mezelf en zit ‘m in het dierenleed dat ik er altijd op de achtergrond bij weet. (Ik ben vegetariër; aanvankelijk niet zo zeer om gezondheidsredenen, maar omdat ik niet wil dat voor mijn voeding een ander wezen het leven laat. Dat het zo langzamerhand ook nog gezonder blijkt te zijn is mooi mee genomen.)
  De ‘liefde’ zit ‘m erin dat ik melk zo hopeloos lekker vind en ik er ook heel wel bij vaar. Als ik me ellendig voel – geef me een beker warme melk en ik knap op; kan ik niet slapen – gloeiend hete melk (en niets anders, heus ik heb het geprobeerd) doet wonderen. Ben ik ziek en houd ik niets binnen – melk blijft er wèl in…
  Ik dronk – jawel, verleden tijd – ruim een liter biologische melk per dag.
  Tot ik jou tegen kwam op het internet, Inge, en besloot clean eating tot een levenshouding te maken. Al heel snel werd me duidelijk: al die zuivel ‘moest’ drastisch geminderd!
  Om een stevige struggle kort weer te geven: ik zit nu op een liter per drie, vier dagen en voel me er goed bij. Minder zal het niet worden want soms moet ik er mijn slapeloosheid wel mee bestrijden en helaas: ik vind àlle geprobeerde vervangers zoals (zelfgemaakte) amandel- of kokosmelk heerlijk in een smoothie, maar echt niet lekker in mijn koffie of mijn thee.
  Je heerlijke recept voor havermoutpap gaat heel prima met water, is dan zelfs lekkerder; terwijl ik ‘vroeger’ (goh, nog geen jaar geleden) mijn havermout altijd in melk kookte en er bruine basterdsuiker overheen deed. Ik moet er niet meer aan denken…
  Van zéker zeven liter in de week naar heel veel minder melk dus. En van véél gewone yoghurt naar zo nu en dan een heerlijk verwenhapje kokosyoghurt.
  Ik ben heel blij met je, Inge, dank je wel!

  Beantwoorden
  • Hallo Marjet,

   Wat fijn om te lezen dat je je voeding zo hebt aangepast en zoveel minder melk bent gaan drinken. Van dit soort berichten worden wij heel blij, dank je voor het delen.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hallo Elza,

   Bedankt voor je bericht. Wat goed dat je je melk hebt vervangen. Toch wil ik je adviseren om je melk te vervangen door ongezoete amandelmelk, tarwe is namelijk voor je darmen ook ontzettend zwaar om te verteren.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 15. Ik drink kefir van rauwe biologische melk gemaakt. Echt heerlijk.
  dit is toch een gezonde drank? of ook beter van niet.
  De havermout eet ik met rijstmelk met kokos echt heerlijk. Ook zo te drinken ook Ook lekker en ook in de koffie een hele goede smaak

  Beantwoorden
 16. IN EEN HAVERMOUTONTBIJTJE KAN JE I.P.V.MELK OOK GEWOON WATER GEBRUIKEN. DAT DOE IK AL JARENLANG.MIJN GROOTMOEDER KARNDE BOTER EN MAAKTE HANGOP. DAT LAATSTE KAN JE NU WEER IN DE SUPERMARKT KOPEN. IK GEBRUIK NU NOG STEEDS ROOMBOTER EN NIET DE GEWONE OF BECELBOTER. KRIJG STEEDS MEER DE IDEE DAT DEZE
  VEEL CHEMISCHE TOEVOEGINGEN KRIJGT.IK DRINK GEEN MELK EN OP SCHOOL VROEGER GEWEIGERD.GEBRUIK AF EN TOE WEL EEN STUKJE BRIE

  Beantwoorden
 17. Hallo Inge,
  Ik gebruik al jaren lactose arme melk in de koffie, omdat ik een erg koffie verkeerd decafe, of met bambu drinker ben. Is dat ook zo schadelijk!
  Al met al kom ik zo toch ook wel aan drie glazen per dat als ik die scheutjes bijelkaar optel!
  Vriendelijke groet Beate

  Beantwoorden
 18. Hoi, eet mijn (glutenvrije) havermout met water!!!!met( ongezwavelde) rozijnen, blauwe bessen en een kluitje roomboter of ghee, heeeeerlijk!!!!!! O ja en een snufje Himalayazout. Groetjes.

  Beantwoorden
  • Hallo Monique,

   Biologische kefir bevat nog wel goede eigenschappen en bevat ook goede darmbacteriën. Wel bevatten ook biologische dierlijke producten giftige stoffen, eet het met mate. Maar zo is het met alles, blijf variëren.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 19. Ik heb de laatste tijd vaak last van maagpijn na het eten, en denk dat mijn glas Optimel hier mee te maken heeft. Nu zou ik graag een alternatief vinden met een vergelijkbare smaak. Hebben jullie een idee voor me?

  Beantwoorden
  • Hallo Martine,

   Bedankt voor je bericht. Je kunt bij het eten beter geen Optimel drinken. Je kunt het beter helemaal niet drinken want er zitten veel (nep)suikers in en zuivel verstoort je vetstofwisseling.

   Het beste kun je water en (kruiden)thee drinken. Als je zin hebt in een smaakje kun je ook lekker wat munt, citroen of een limoentje toevoegen aan je water.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hallo René,

   Zuivel is voor je darmen heel zwaar om te verteren en verstoort je vetstofwisseling. Eet je dat als ontbijt? Kies liever voor bijvoorbeeld een lekker havermoutontbijtje.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 20. Ik heb al langer last van rode uitslag op mijn wangen en lastvan mijn darmen. Misschien dat mijn dagelijkse ontbijt met yoghurt en muesli daar aan mee werkt. Ik ga zeker proberen om mijn consumptie van melkproducten terug te dringen.

  Beantwoorden
  • Hallo Sandra,

   Dit geldt ook voor kaas en boter, voor alle zuivelproducten. Herken je bepaalde klachten?

   Groetjes,

   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 21. Beste Inge
  Je stukje over melk, kun je mij zeggen of kokos melk goed is.
  En ik gebruik al heel lang kwark i.v.b met eiwitten wat denk jij daar van.
  Groet joke

  Beantwoorden
  • Beste Joke,
   Bedankt voor je bericht. Kwark valt in de categorie zuivel en dat zou ik niet willen aanraden omdat zuivel je darmen kan irriteren. Een plantaardig alternatief zoals amandelmelk, havermelk of kokosmelk is beter verteerbaar voor je darmen. Eventueel kun je als je veel eiwitten nodig hebt, af en toe kiezen voor geitenkwark. Geitenkwark bevat meer gezonde voedingsstoffen dan koemelk. Geitenmelk bevat daarnaast minder van het eiwit caseïne, dat verantwoordelijk is voor een koemelkallergie. Dit maakt geitenmelk hypoallergeen. Hypoallergeen betekent dat de kans klein is dat het product een allergische reactie oproept.
   Groetjes,
   Loes, team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 22. Hoe kan je nu zeggen dat je eerder overlijdt bij het gebruik van melk. Je weet toch niet hoe oud je wordt? Dus weet je ook niet dat je eerder overlijdt. Zeg dan alleen dat je melk niet gezond vindt

  Beantwoorden
  • Hallo Mieke, bedankt voor je bericht. Heb je mijn artikel wel gelezen? Ik haal hierin een onderzoek aan waaruit blijkt dat de kans op eerder overlijden toeneemt als je melk neemt. Dat verzin ik dus niet zelf. Het onderzoek is gedaan met 100.000 mensen gedurende 20 jaar.

   Beantwoorden
 23. hallo Inge goedemiddag, hier een reactie op het berichtje over melk. Nu ik gebruik al jaren geen melk, maaaar mijn wekelijkse schaaltje rijstepap (zelf gemaakt) laat ik er toch echt niet voor staan!! verrukkelijk. Verder ontbijt havermout met water en lijnzaad en een paar overheerlijke geweekte pruimen en een lepel biogarde, zaaaaaalig, Ria.

  Beantwoorden
 24. ik drink nooit melk, alleen in de koffie doe ik 4, 5x p.dag een flinke scheut melk!(slecht!)
  hou van karnemelk en o ja, ik neem wel af en toe havermout met melk( ook niet goed)

  Beantwoorden
 25. Hallo, ik maak zelf kefir van rauwe melk, dit zou wel gezond zijn, maar nu begin ik oo’ te twijfelen. Wat denk jij? Groetjes, Brigitte.

  Beantwoorden
  • Hallo Brigitte, ik heb het zellf nooit gemaakt met rauwe melk, maar ik denk dat het heel goed is. Rauwe melk heeft nog de voedingswaarde die gepasteuriseerde melk niet meer heeft.

   Beantwoorden
 26. De berichten hierboven zijn al ouder, maar nog even over havermout. Ik maak havermout altijd alleen met water en daar voeg ik van alles aan toe, zoals kaneel, noten, fruit, vijgen…. Melk is helemaal niet nodig voor het maken van havermout.

  Groetjes, Jonna

  Beantwoorden
  • Hoi Jonna, Havermout kun je inderdaad prima in water klaarmaken. Eventueel zou je het in plantaardig zuivel kunnen maken, zoals amandelmelk of havermelk.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 27. Leuk om al die reacties te lezen. Het klinkt ook best logisch, melk is bedoeld voor kalfjes en dat drinken wij.. ik krijg sws als ik het drink, veel slijmvorming, dat is omdat je lichaam het helemaal niet in je lichaam wil hebben. Ik neem trouwens geen zuivelproducten meer omdat het een negatief effect zou hebben op me ademhaling. Zo ver gaat het dus zelfs. Wel neem ik af en toe vla of kaas. Ga me na al die noten en zaden recepten echt een halve vogel voelen:p

  Beantwoorden
  • Het idee van slijmvorming door melk is een mythe. er is onderzoek naar gedaan waaruit bleek dat mensen van melk net zo veel slijmvorming kregen als van andere producten die waren gemaakt om op melk te lijken… anders gezegd, puur placebo. desalniettemin is melk inderdaad niet zo goed als altijd werd beweerd. negatief effect van de grote zuivelbedrijven in Nederland die al jarenlang behoorlijk prominent aan het lobbyen zijn

   Beantwoorden
 28. Ik mag graag ontbijten met havermout met melk. Nou schijnt zowel melk als sojamelk ongezond te zijn. Maar wat moet ik dan nemen als alternatief? Amandelmelk, zowel gezoet als ongezoet, lust ik niet (meerdere malen geprobeerd) – ik krijg er ook kokhalsneigingen van. Smaak havermelk meer als koemelk? Of is er een andere oplossing?

  Ik wil ook geen preparaten slikken om toch genoeg calcium binnen te krijgen.

  Beantwoorden
  • Hoi Laura,
   Als je geen amandelmelk lust, dan kun je inderdaad havermelk nemen. De smaak is toch anders dan koemelk…zelf vind ik het wel erg lekker 😉 Je kan de havermout ook klaar maken in water. Het is in het begin even wennen, maar havermout in water is ook prima te doen!

   Het is trouwens een misverstand dat je zuivel nodig hebt om voldoende calcium binnen te krijgen. Wist je dat je lichaam calcium uit zuivel niet goed opneemt? Je kunt je calcium veel beter halen uit donkergroene bladgroenten.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 29. een aantal jaren geleden had ik veel last van overgangsklachten en toen werden mij juist sojamelk en aanverwante producten geadviseerd door de overgangsconsulente en nu is het opeens weer niet goed. Je wordt inderdaad gestoord van steeds die tegenstrijdige berichten en weet niet meer wat je wel en niet kunt eten.
  Gewoon alles met mate en vooral blijven genieten denk ik.

  Beantwoorden
  • Hallo Wjh,

   Optimel puur zit vol ongezonde ingredienten. Ik zou dit nemen. Als alternatief zou je lekkere smoothies kunnen maken. Is dat een optie?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 30. Hoi Inge
  Ben heel blij met je mails en goede uitleg!
  Maaaar ik heb nog steeds een vraag over zuivel !mijn man en ik eten altijd havrrmout als ontbijt of ik als lunch! Dan heb ik 2 verschillende manieren om het te bereiden:
  1e warme havermout 100ml water 100ml amandelmelk 50 Gr havermout handje rozijnen kaneel 1 appeltje en mijn man een appel en een banaan daar is dus niets mis mee, maar In de zomer vooral vind mijn man het koud lekkerde de 2e manier maak ik savonds klaar!
  2e: 250 ml biologische karnemelk 2-3 eetlepels biologische kwark kaneel havermout rozijnen appel en banaan! Hij vind dit het lekkerste maar vraagt steeds: biologisch is toch niet erg? En ik denk dat het ook niet goed is maar weet het niet zeker? Ik heb het wel paar x met havermelk en amandelmelk geprobeerd maar dat is niet lekker! Ongezoet nog te zoet hij is zuur van de karnemelk en kwark gewend!verder eten we vrij claen maar weet nog steeds niet hoe ik dit moet oplossen! Beetje gek mischien maar Mischien een combi amandelmelk met kwark? Hopelijk lees je dit nog en kan je ons helpen! BVD vriendelijke groeten jose

  Beantwoorden
 31. Drink al jaren geen melk meer en mijn dochter ook niet, hebben na het drinken van koemelk altijd last van verstopte darmen. Mijn dochter kan als zij een weekje in Italy is en dan elke dag cappuccino drinkt vele dagen niet naar het toilet en een buik vol gas. Ik neem wel magere kaas, yoghurt, karnemelk, sojamelk, levertraan. Ben 75 sport veel en heb mijn hele leven nog niets gebroken. Wel heb ik op 2 plaatsen hernia dus versleten rugringwervels, maar dit is denk een erfenis mijn moeder had dit ook is 90 jaar geworden.

  Beantwoorden
 32. Hoi Inge, na jaren sojamelk ongezoet gebruikt te hebben ben ik op zoek gegaan naar een alternatief omdat je een verhoogde kans hebt op kanker. Sinds kort gebruik ik biologische- lactosevrije melk. Kan dit ook kwaad??

  Beantwoorden
 33. Hallo Inge,
  Je schrijft ergens dat je zelf nooit teveel sojameel / soja zou gebruiken.
  In Japan o.a. hebben vrouwen niet of nauwelijks van de overgang juist omdat ze
  heel veel soja eten / gebruiken. En het schijnt juist bescherming te geven tegen kanker.
  Wat is jouw idee / bron dan over hetgeen je hierboven hebt vermeld?
  Groepjes, Kee
  (Connie)

  Beantwoorden
  • Hi Kee, bedankt voor je bericht. Dat is een veelvoorkomend misverstand. In Azie gebruiken ze soja, maar dan de gefermenteerde soort en maar een kleine hoeveelheid per dag. Dus niet zo veel sojayoghurt en sojamelk en dergelijke zoals hier in Nederland, maar bijvoorbeeld tempe of miso en dan niet zo veel… ik hoop dat het je zo duidelijk is!

   Beantwoorden
  • Hoi Melissa,

   Karnemelk zou ik ook niet nemen. Daarnaast bevat de karnemelk tegenwoordig ook toegevoegde suikers.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 34. Hallo,
  Ik drink alleen een kopje geitenmelk waar ik de Kefir van maak ik blaas op van meel produkten zoals brood, pasta, en rijst weet ik niet zeker eet ik niet vaak genoeg Ik heb me laten testen (bloed) op glucose en lactose allergie. Was geen van beiden. Toen gestopt met brood, aardappel, rijst en pasta voor een hele tijd mijn opgeblazen gevoel werd steeds minder? Nu is nog de vraag waar ben ik dan gevoelig voor. Ik blaas zo erg op tijd van 10 min. na het eten ervan dat ik de hele avond een buik heb die op springen staat Is niet prettig.

  Beantwoorden
  • Hoi Lucie,

   Voor kwark geldt hetzelfde als voor melk. Je kunt het beter niet nemen. Havermout is ook lekker met ongezoete havermelk of amandelmelk, of gewoon met water.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 35. Ik heb je advies opgevolgd om vier weken geen melkproducten te gebruiken. Ik gebruikte elke ochtend een halve liter yoghurt en had veel last van acne op m’n rug, borst en gezicht. Vroeg me ernstig af waarom mijn talgproductie zo hoog was. In plaats van yoghurt eet ik nu twee boterhammen. Verder heb ik gedurende de vier weken niets aan m’n voedingspatroon veranderd. Dank voor dit artikel!
  Bij mij was na 2 weken geen yoghurt meer te gebruiken voldoende om positief resultaat te hebben. De acne werd significant minder. Een opmerkelijk resultaat wat ik toch even wil melden!

  Beantwoorden
 36. Nu worden trouwens zuivelproducten in verband gebracht met ADHD..zit thuis met een dochter van 9 jaar met diagnose add, die al van kleins af aan ‘verslaafd’ is aan yoghurt en plattekaas zonder suiker dat dan weer wel..dus zoek daar dan een alternatief voor, want zeggen je mag het niet meer, is moeilijker. Verder eet ze veel fruit, lust ze geen snoep en koeken. Bestaat er amandelmelkyoghurt ofzo?

  Beantwoorden
 37. Hallo Inge,
  Ik wil je bedanken voor de informatie over de melk. ga eens kijken voor amandelmelk waar ik de melk kan kopen. en de voeding voor sterkere boten. in de super mark eens kijken nogmaals bedank!
  Inge ik wens je fijne sportieve mooie dag.

  De groetjes
  Mathilde

  Beantwoorden
 38. Inge!
  Gebruik per dag 300ml sojamelk om cappuccino te maken. Wat kan ik als alternatief gebruiken…drink ook amandelmelk maar daar kan ik geen opgeschuimde melk van krijgen …..heb je nog tips daarvoor!

  Beantwoorden
 39. Beste inge ik drink geen melk wel neem ik veel kwark s’morgens met lijnzaad en s’avonds joghurt . Ik ben 76 jaar. Mijn vraag is moet ik daar mee stoppen. Gr hetty

  Beantwoorden
 40. Als ontbijt neem ik havermout gemaakt met water. Drie eetlepels havermout, een eetlepel kokoksschaafsel/-vlokken, een eetlepel rozijnen en een beker water. In de magnetron bereiden in 2,40 minuten op max. vermogen, afdekken en laten afkoelen. De volgende ochtend alleen nog even opwarmen. Eventueel een beetje kaneel erdoor.

  Beantwoorden
 41. Hallo, zo’n 20 jaar geleden al heb ik geleerd dat melk slecht voor je botten is. Waarom? Omdat melk en zuivel producten je lichaam zuur maakt. Je PH verschuift naar links en als je zuur wordt wordt er veel kalk uit je botten onttrokken wat osteoporeuse tot gevolg kan hebben. Ik neem mijn calcium uit inderdaad groente, zeewier (je hebt tegenwordig zoveel verschillende soorten), noten, sesamzaad en dan de zwarte. Die zaadjes zitten boordevol calcium in de witte zit veel olie. Wel eerst roosteren die zaadjes, anders heb je er niets aan. Ook calcium preparaten op basis van algen neem ik. Ik lees je mails graag, ga zo door. Bedankt, Reny

  Beantwoorden
 42. Gewoon de vervangers …. rijstmelk, havermelk, speltmelk (drink ik niet vanwege intolerantie) amandelmelk, kokosmelk… je mist de koe-geit en soya melk totaal niet!

  Beantwoorden
 43. Hoe zit het dan met roomboter mag of kan dat wel?
  En wat geef ik dan aan mijn dochter van 3 jaar als alternatief.
  Groente krijg ik er bij haar niet in. Op advocado tomaat komkommer en bruine bonen na. Ook geef ik haar mulberries voor de eiwitten

  Beantwoorden
  • Hoi Dianna,
   Wat goed dat je al wat geprobeerd hebt voor je dochter.
   Roomboter wordt gezien als een goede bron van vitamine D en is zeker een beter alternatief dan margarine. Helaas worden er vaak veel chemische toevoegingen aan roomboter toegevoegd. Ook zit er dierlijk eiwit in roomboter wat ik niet aanraad om te nemen. Als je een alternatief wil voor roomboter, zou je ook een kokosvet kunnen proberen. Dit staat bekend om de goede vetten en kan worden gebruikt om in te bakken en ook gewoon voor op brood. Ik adviseer je om voor plantaardige bronnen van vitamine D, eiwit en calcium te kiezen. Wat dacht je van zaden, noten, peulvruchten, biologische eieren en ook verse seizoensgroenten. Dit zou je dochter ook kunnen geven als afwisseling. Hopelijk kan je hier wat mee.
   Succes!
   Nina,
   Team Inge van Haselen.

   Beantwoorden
 44. Drink al jaren geen melk kan er niet tegen! Gebruik havermelk, amandelmelk in mn ontbijt en andere gerechten en bevalt prima! Heb nergens laat van sport veel en eet veel groente en fruit en zo min mogelijk tarwe!

  Beantwoorden
 45. Hoe zit het dan met yoghurt en kwark? Dit schijnt geen botontkalking tegen te gaan, omdat de samenstelling anders is dan die van melk. Het haalt geen calcium uit je botten zoals melk dit doet. Ik ben daarbij niet lactose-intolerant… Staat zoveel verschillende informatien op internet, misschien dat jij een antwoord hebt op mijn vraag. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Hallo Lotte,
   Het is inderdaad zo dat yoghurt anders wordt verteerd in het lichaam door de bacteriën in de yoghurt. Er zit wel lactose in maar de bacteriën zetten een deel van de lactose zelf om. Wetenschappers zijn het er niet over eens in hoeverre yoghurt echt goed is voor ons. Dit geldt ook voor mensen die niet lactose intolerant zijn. Wel bevat het dierlijke eiwitten wat mogelijk klachten kan veroorzaken. Als je niet zeker weet of je yoghurt en kwark goed kan verdragen is het misschien een idee dit met mate te eten.
   Succes!
   Nina,
   Team Inge van Haselen.

   Beantwoorden
 46. ons gezin van 5 personen gebruikt 4 liter zuivel per dag, geen gram vet en bijna nooit ziek. de melk komt van onze eigen koeien.de koeien worden op en top verzorgd en gaan lekker naar buiten,bij mooi weer.
  ze krijgen een uitstekend rantsoen, zien er prachtig uit en hebben het erg naar hun zin. ik ben trots op ze en op hun 100% natuurlijk product.

  Beantwoorden
 47. Ik doe in de koffie OATLY haverroom; hierin zit geen vanille zodat je koffie niet naar pudding smaakt. bij sojacuisine is dat wel het geval. Haverroom oatly is vrij neutraal van smaak en ik vind het heerlijk in de koffie. er bestaat ook oatly haverdrank, maar ik bedoel echt de 250ml. pakjes haverroom. Verder bestaat er ook rijsteslagroom van Soyatoo. prima alternatieven!

  Beantwoorden
 48. Ik neem al ruim een jaar kefir in mijn smoothie.
  2 smoothies van ongeveer een halve liter met veel fruit een handje groene bladgroentes en geweekte chiazaadjes.. ik voel me er goed bij……

  Beantwoorden
  • Toen mij werd verteld dat ik botontkalking had ben ik eens gaan kijken welke volkeren dat niet hebben en wat die eten. Ik kwam uit bij Japan, nauwelijk botontkalking daar en melk drinken ze daar nauwelijks. Dus veel groenten, vis en het dieet van Inge in grote lijnen. Ook komt eindelijk het zeewier naar Nederland en dat zit niet alleen aan de buitenkant van de sushi’s wat vele mensen denken. Het wordt al gekweekt in Zeeland en binnen 10 jaar staat het op iedere gezonde tafel in Holland. Weg met die melk, dat is voor babies!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven