Hoe gezond is melk en wat kun je als alternatief nemen?

Laatste update:

Vroeger moest je melk drinken voor sterke botten. Zelfs op school kreeg je schoolmelk en op de tv zag je de reclame met Joris Driepinter: “Drie glazen melk per dag”. Melk is een groot onderdeel van onze cultuur. Maar is melk wel zo gezond? De laatste jaren komen daar wat vraagtekens bij. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Nieuwste onderzoek: eerder overlijden door melk en dubbele kans op heupbreuken

Het nieuwste onderzoek naar melk is gedaan door Zweedse onderzoekers en gepubliceerd in het British Medical Journal. De onderzoekers gingen grondig te werk. Zij onderzochten honderdduizend mensen gedurende een periode van 10 tot 20 jaar.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, verdubbelden hun kans om vroegtijdig te overlijden. Ook hadden zij 50% meer kans op een heupbreuk.

Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn, volgens de Zweedseonderzoekers. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC.

Maar dat is niet het enige. Het drinken van melk wordt ook met andere problemen in verband gebracht, zoals huiduitslag en een opgeblazen gevoel.

Huiduitslag en een opgeblazen gevoel

Steeds meer raakt bekend dat melk voor een volwassene misschien minder goed is dan gedacht. Je lichaam neemt de calcium uit melk niet goed op en waarschijnlijk bevordert melk juist botontkalking.

Ook kan melk de oorzaak zijn van acne, een slechte huid en zelfs van overgewicht omdat je darmwand beschadigd kan raken.

Als ik mensen zie met een slechte huid, dan adviseer ik om eens een tijdje te stoppen met koemelk en andere zuivel. Dat doet vaak wonderen.

Ook bij een opgeblazen gevoel en winderingheid kan het helpen om geen zuivel meer te nemen. Vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft en er genoeg alternatieven zijn.

Waarom is melk ongezond?

Veel mensen kunnen niet geloven dat melk ongezond is. Dat is ook logisch, omdat Nederland een echt melkland is. We zijn allemaal opgegroeid met melk. En een scheutje melk in je cappuccino kan misschien ook geen kwaad, als je tenminste niet lactose-intolerant bent zoals 75% van de wereldbevolking. Maar ik heb het over de mensen die glazen vol melk drinken en schaaltjes yoghurt eten en zich ondertussen niet goed voelen.

Gepasteuriseerde melk is niet goed verteerbaar

Melk in de supermarkt is gepasteuriseerd. Dat wil zeggen dat het wordt verhit om bacteriën te doden, zodat het langer houdbaar is. Door het pasteuriseren verdwijnen ook de meeste vitaminen, mineralen en enzymen.

Daar was voorheen niet zoveel aandacht voor, maar nu wordt steeds meer duidelijk dat je lichaam gepasteuriseerde melk minder goed verteert door het ontbreken van belangrijk enzymen. Je krijgt last van winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Ook kan melk je darmwand beschadigen. Daardoor neemt je lichaam de voedingsstoffen minder goed op en dat kan een oorzaak zijn van buikvet. Wat dat betreft is melk minder goed dan je misschien denkt.

Melk bevat suiker, dat bevordert de veroudering

Verder bevat melk suikers (lactose en galactose), daarvan is bekend dat ze het verouderingsproces versnellen. Ook zijn suikers de belangrijkste veroorzakers van diabetes 2 en overgewicht. Wil je toch “melk” gebruiken? Bijvoorbeeld in je cappuccino of in je ontbijt, dan geef ik je verderop wat alternatieven voor koemelk.

Melk bevat dioxines en andere gifstoffen

Melk en andere dierlijke producten bevatten dioxines. Dit zijn kankerverwekkende stoffen, die via verbrandingsprocessen in de industrie en het autoverkeer in het milieu terecht komen. Dieren krijgen deze dioxine binnen, het hoopt zich op in dierlijk vet.

Dioxines zijn niet meer afbreekbaar. Als je veel dierlijke producten eet en drinkt krijg je deze dioxines dus binnen. Ze stapelen zich op in je lichaam. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het risico van dioxines voor je gezondheid klein, zolang je gevarieerd eet.

Daarnaast bevat melk ook stresshormonen en antibiotica als gevolg van de manier waarop de dieren worden gehouden. Voor mij is dit alles bij elkaar een reden om geen melk te nemen, vooral ook omdat je lichaam geen melk nodig heeft.

Rauwe melk van grasgevoerde koeien

Als alternatief voor gepasteuriseerde melk raakt rauwe melk van grasgevoerde koeien in de mode. Dat is biologisch en ook beter dan gepasteuriseerde melk, maar in Nederland kun je het moeilijk krijgen. Bovendien heeft ook deze melk nog steeds veel suikers, die het verouderingsproces versnellen. Ook los je hiermee het probleem van de dioxines niet op. Alles draait om het vinden van een balans die voor jou werkt.

En een volwassene heeft geen melk nodig, het is bedoeld als moedermelk voor kalfjes, dus ik zou er niet te veel moeite voor doen. Zo meteen geef ik je wat alternatieven voor melk.

Heb je melk nodig voor calcium?

Veel mensen denken nog dat je melk nodig hebt voor calcium. Dit calcium zou botontkalking tegen gaan. Maar nu wordt duidelijk dat melk weliswaar veel calcium bevat, maar dat je lichaam dat waarschijnlijk niet goed opneemt. Wat dat betreft kun je veel beter bepaalde groentes eten.

Sterker nog, wetenschappers hebben nu aangetoond dat melk juist botontkalking versnelt. Dat werkt zo: het dierlijke eiwit in melk zorgt voor verzuring van je bloed. Om deze verzuring te neutraliseren gebruikt je lichaam calcium uit je botten. Op deze manier zou melk juist botontkalking veroorzaken.

Voor je calcium kun je daarom beter zo clean en gezond mogelijk eten.

Ga lekker gezond eten zoals in het Blije Darmen Voedingsplan.

Zie ook dit overzicht uit een post op mijn Facebookpagina:

Beste voeding voor calcium

Wat zijn alternatieven voor melk in je ontbijt en in je koffie?

Soms is het lekker om toch iets te hebben wat lijkt op melk, bijvoorbeeld in je ontbijt of in je koffie. In je havermoutontbijt of in je ontbijtsmoothie zou ik amandelmelk nemen of andere notenmelk.

Dat kun je heel makkelijk zelf maken of ook op steeds meer plaatsen kopen. Kijk goed op de verpakking of er geen kunstmatige suikers zijn toegevoegd.

Voor in je koffie heb ik nog geen goed alternatief gevonden. Zelf neem ik zwarte koffie, daarmee is het probleem opgelost. Hou je erg van cappuccino, dan kan een scheutje melk denk ik niet meteen zoveel kwaad als je niet lactose-intolerant bent. Sommigen nemen sojamelk in hun koffie. Ook dat is een oplossing, maar neem niet teveel sojamelk. Ik licht het toe…

En sojamelk?

Neem niet teveel sojamelk
Neem niet teveel sojamelk

Sojamelk is op dit moment het meeste populaire alternatief. Zelf zou ik er niet te veel van nemen. Ongefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk en sojayoghurt worden in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Ook stopt de fabrikant er steeds meer kunstmatige suikers en andere chemische toevoegingen in. Overdrijf het daarom niet met sojamelk.

Ook bij andere plantaardige melkproducten, zoals havermelk en rijstmelk is het belangrijk goed naar de ingrediënten te kijken. Vaak zijn er kunstmatige suikers en andere chemische stoffen toegevoegd.

Geitenmelk, schapenmelk en kamelenmelk?

Naar dierlijke melkvarianten zoals kamelenmelk, geitenmelk en schapenmelk is nog niet veel onderzoek gedaan. Eerlijk gezegd zou ik er niet te veel aandacht aan besteden, omdat je lichaam geen melk nodig heeft.

Deze dierlijke varianten op koemelk zijn mogelijk minder schadelijk voor je darmen dan koemelk, omdat ze minder lactose bevatten. Maar waarom zou je het zo ingewikkeld maken als je lichaam geen melk nodig heeft?

En hoe zit het met kwark en yoghurt?

Vaak krijg ik de vraag hoe het dan met kwark en yoghurt zit. Kun je dat wel nemen? Het antwoord is ja en nee. Als je gewone kwark of yoghurt uit de supermarkt neemt, is dit niet zo gezond voor je. Dit zijn bij uitstek industriële producten, die op een snelle manier zijn gefermenteerd, waardoor alle nadelen van melk ook voor kwark en yoghurt gelden.

Iets beter voor je lichaam zijn biologische yoghurt zoals biogarde en kwark of yoghurt van schapen- of geite melk. Geiten en schapen worden vaak op een gezondere manier gehouden en de caseïne-eiwitten zijn minder agressief voor je darmen. Ook bevatten geiten- en schapenzuivel minder lactose dan koeproducten waardoor deze makkelijker te verteren zijn.

Als je dan toch zoiets wilt eten, probeer dan ook eens kokosyoghurt!

Acne, een vale huid, opgeblazen gevoel? Stop met zuivel!

Heb je last van acne, een slechte huid, een opgeblazen gevoel of overgewicht terwijl je voor je gevoel goed eet? Laat dan eens vier weken alle zuivel weg uit je menu en ervaar hoeveel beter je je voelt. Wil je hier meer van weten en zoek je recepten zonder zuivel?

Kijk dan eens naar de Bikini Body Kuur.

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Neem jij melk? Of een van de varianten? Hoe los jij dat op voor je ontbijt of in je koffie? Laat hieronder je reactie en tips achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Direct afvallen met de Intermittent Fasting Kuur

108 gedachten over “Hoe gezond is melk en wat kun je als alternatief nemen?”

    • Hi Lia,

      Ghee is net als kokosolie goed om in te bakken. Het is geklaarde boter, dus wel dierlijk. Inge gebruikt ook wel eens ghee voor de afwisseling. Als je voor boter kiest, kun je het beste voor biologische roomboter van grasgevoerde koeien kiezen.

      Groetjes,
      Antonia
      Team Inge van Haselen

      Beantwoorden
  1. Ik heb me ondergedompeld in gezonde niet- verzurende voeding.
    Blijkbaar is melk slijmvormend en zou oa aderontsteking kunnen veroorzaken.
    Spijtig lees ik veel tegenstrijdige beweringen – dat veel, gezonde voeding, ook verzurend werkt.
    Ook zou een glaasje lactosevrije biomelk per dag geen kwaad kunnen, als men daartegenover een gezonde voedingsbalans in stand houdt.
    Mijn conclusie : gevarieerd eten – en geen liters melk weliswaar – ook geen kilo’s van eenzelfde voedsel – ik denk zo – overal waar ‘té’ voorstaat, dat het geen goede beslissing is – mijn idee – en graag andere argumenten. Ik lees het graag 🙂
    Graag uw conclusie.

    Beantwoorden
    • Hoi Jeannine, inderdaad gevarieerd eten en dan zo vers en puur mogelijk. Dat is de basis van Clean Eating. Mijn conclusie staat in 4 boeken en 5 programma’s 🙂

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend