Hoe gezond is melk en wat kun je als alternatief nemen?

Hoe gezond is melk en wat kun je als alternatief nemen?

Laatst bijgewerkt: december 2017

Vroeger moest je melk drinken voor sterke botten. Zelfs op school kreeg je schoolmelk en op de tv zag je de reclame met Joris Driepinter: “Drie glazen melk per dag”. Melk is een groot onderdeel van onze cultuur. Maar is melk wel zo gezond? De laatste jaren komen daar wat vraagtekens bij. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Nieuwste onderzoek: eerder overlijden door melk en dubbele kans op heupbreuken

Het nieuwste onderzoek naar melk is gedaan door Zweedse onderzoekers en gepubliceerd in het British Medical Journal. De onderzoekers gingen grondig te werk. Zij onderzochten honderdduizend mensen gedurende een periode van 10 tot 20 jaar.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, verdubbelden hun kans om vroegtijdig te overlijden. Ook hadden zij 50% meer kans op een heupbreuk.

Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn, volgens de Zweedseonderzoekers. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC.

Maar dat is niet het enige. Het drinken van melk wordt ook met andere problemen in verband gebracht, zoals huiduitslag en een opgeblazen gevoel.

Lees ook: 7 Tips om je lichaam te detoxen op een natuurlijke manier…

Huiduitslag en een opgeblazen gevoel

Steeds meer raakt bekend dat melk voor een volwassene misschien minder goed is dan gedacht. Je lichaam neemt de calcium uit melk niet goed op en waarschijnlijk bevordert melk juist botontkalking.

Ook kan melk de oorzaak zijn van acne, een slechte huid en zelfs van overgewicht omdat je darmwand beschadigd kan raken.

Als ik mensen zie met een slechte huid, dan adviseer ik om eens een tijdje te stoppen met koemelk en andere zuivel. Dat doet vaak wonderen.

Ook bij een opgeblazen gevoel en winderingheid kan het helpen om geen zuivel meer te nemen. Vooral omdat je lichaam het niet nodig heeft en er genoeg alternatieven zijn.

Lees ook: Hoe kom je van een opgezette buik af?

Lees ook: “Waarom gezonde darmen belangrijker zijn dan je denkt”

Waarom is melk ongezond?

Veel mensen kunnen niet geloven dat melk ongezond is. Dat is ook logisch, omdat Nederland een echt melkland is. We zijn allemaal opgegroeid met melk. En een scheutje melk in je cappuccino kan misschien ook geen kwaad, als je tenminste niet lactose-intolerant bent zoals 75% van de wereldbevolking. Maar ik heb het over de mensen die glazen vol melk drinken en schaaltjes yoghurt eten en zich ondertussen niet goed voelen.

Gepasteuriseerde melk is niet goed verteerbaar

Melk in de supermarkt is gepasteuriseerd. Dat wil zeggen dat het wordt verhit om bacteriën te doden, zodat het langer houdbaar is. Door het pasteuriseren verdwijnen ook de meeste vitaminen, mineralen en enzymen.

Daar was voorheen niet zoveel aandacht voor, maar nu wordt steeds meer duidelijk dat je lichaam gepasteuriseerde melk minder goed verteert door het ontbreken van belangrijk enzymen. Je krijgt last van winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Ook kan melk je darmwand beschadigen en voor slijmvorming in je organen zorgen. Daardoor neemt je lichaam de voedingsstoffen minder goed op en dat kan een oorzaak zijn van buikvet. Wat dat betreft is melk minder goed dan je misschien denkt.

Melk bevat suiker, dat bevordert de veroudering

Verder bevat melk suikers (lactose en galactose), daarvan is bekend dat ze het verouderingsproces versnellen. Ook zijn suikers de belangrijkste veroorzakers van diabetes 2 en overgewicht. Wil je toch “melk” gebruiken? Bijvoorbeeld in je cappuccino of in je ontbijt, dan geef ik je verderop wat alternatieven voor koemelk.

Melk bevat dioxines en andere gifstoffen

Melk en andere dierlijke producten bevatten dioxines. Dit zijn kankerverwekkende stoffen, die via verbrandingsprocessen in de industrie en het autoverkeer in het milieu terecht komen. Dieren krijgen deze dioxine binnen, het hoopt zich op in dierlijk vet.

Dioxines zijn niet meer afbreekbaar. Als je veel dierlijke producten eet en drinkt krijg je deze dioxines dus binnen. Ze stapelen zich op in je lichaam. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het risico van dioxines voor je gezondheid klein, zolang je gevarieerd eet.

Daarnaast bevat melk ook stresshormonen en antibiotica als gevolg van de manier waarop de dieren worden gehouden. Voor mij is dit alles bij elkaar een reden om geen melk te nemen, vooral ook omdat je lichaam geen melk nodig heeft.

Rauwe melk van grasgevoerde koeien

Als alternatief voor gepasteuriseerde melk raakt rauwe melk van grasgevoerde koeien in de mode. Dat is biologisch en ook beter dan gepasteuriseerde melk, maar in Nederland kun je het moeilijk krijgen. Bovendien heeft ook deze melk nog steeds veel suikers, die het verouderingsproces versnellen. Ook los je hiermee het probleem van de dioxines niet op. Alles draait om het vinden van een balans die voor jou werkt.

En een volwassene heeft geen melk nodig, het is bedoeld als moedermelk voor kalfjes, dus ik zou er niet te veel moeite voor doen. Zo meteen geef ik je wat alternatieven voor melk.

Heb je melk nodig voor calcium?

Veel mensen denken nog dat je melk nodig hebt voor calcium. Dit calcium zou botontkalking tegen gaan. Maar nu wordt duidelijk dat melk weliswaar veel calcium bevat, maar dat je lichaam dat waarschijnlijk niet goed opneemt. Wat dat betreft kun je veel beter bepaalde groentes eten.

Sterker nog, wetenschappers hebben nu aangetoond dat melk juist botontkalking versnelt. Dat werkt zo: het dierlijke eiwit in melk zorgt voor verzuring van je bloed. Om deze verzuring te neutraliseren gebruikt je lichaam calcium uit je botten. Op deze manier zou melk juist botontkalking veroorzaken.

Voor je calcium kun je daarom beter zo clean en gezond mogelijk eten, zoals in Je Body In Balans. Zie ook dit overzicht uit een post op mijn Facebookpagina:
Beste voeding voor calcium

Wat zijn alternatieven voor melk in je ontbijt en in je koffie?

Soms is het lekker om toch iets te hebben wat lijkt op melk, bijvoorbeeld in je ontbijt of in je koffie. In je havermoutontbijt of in je ontbijtsmoothie zou ik amandelmelk nemen of andere notenmelk.

Dat kun je heel makkelijk zelf maken of ook op steeds meer plaatsen kopen. Kijk goed op de verpakking of er geen kunstmatige suikers zijn toegevoegd.

Voor in je koffie heb ik nog geen goed alternatief gevonden. Zelf neem ik zwarte koffie, daarmee is het probleem opgelost. Hou je erg van cappuccino, dan kan een scheutje melk denk ik niet meteen zoveel kwaad als je niet lactose-intolerant bent. Sommigen nemen sojamelk in hun koffie. Ook dat is een oplossing, maar neem niet teveel sojamelk. Ik licht het toe…

En sojamelk?

Neem niet teveel sojamelk

Neem niet teveel sojamelk

Sojamelk is op dit moment het meeste populaire alternatief. Zelf zou ik er niet te veel van nemen. Ongefermenteerde sojaproducten zoals sojamelk en sojayoghurt worden in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

Ook stopt de fabrikant er steeds meer kunstmatige suikers en andere chemische toevoegingen in. Overdrijf het daarom niet met sojamelk.

Lees ook: “Is sojamelk gezond?”

Ook bij andere plantaardige melkproducten, zoals havermelk en rijstmelk is het belangrijk goed naar de ingrediuenten te kijken. Vaak zijn er kunstmatige suikers en andere chemische stoffen toegevoegd.

Lees hier meer over zoetjes

Geitenmelk, schapenmelk en kamelenmelk?

Naar dierlijke melkvarianten zoals kamelenmelk, geitenmelk en schapenmelk is nog niet veel onderzoek gedaan. Eerlijk gezegd zou ik er niet te veel aandacht aan besteden, omdat je lichaam geen melk nodig heeft.

Deze dierlijke varianten op koemelk zijn mogelijk minder schadelijk voor je darmen dan koemelk, omdat ze minder lactose bevatten. Maar waarom zou je het zo ingewikkeld maken als je lichaam geen melk nodig heeft?

En hoe zit het met kwark en yoghurt?

Vaak krijg ik de vraag hoe het dan met kwark en yoghurt zit. Kun je dat wel nemen? Het antwoord is ja en nee. Als je gewone kwark of yoghurt uit de supermarkt neemt, is dit niet zo gezond voor je. Dit zijn bij uitstek industriële producten, die op een snelle manier zijn gefermenteerd, waardoor alle nadelen van melk ook voor kwark en yoghurt gelden.

Iets beter voor je lichaam zijn biologische yoghurt zoals biogarde en kwark of yoghurt van schapen- of geite melk. Geiten en schapen worden vaak op een gezondere manier gehouden en de caseïne-eiwitten zijn minder agressief voor je darmen. Ook bevatten geiten- en schapenzuivel minder lactose dan koeproducten waardoor deze makkelijker te verteren zijn.

Als je dan toch zoiets wilt eten, probeer dan ook eens kokosyoghurt!

Acne, een vale huid, opgeblazen gevoel? Stop met zuivel!

Heb je last van acne, een slechte huid, een opgeblazen gevoel of overgewicht terwijl je voor je gevoel goed eet? Laat dan eens vier weken alle zuivel weg uit je menu en ervaar hoeveel beter je je voelt. Wil je hier meer van weten en zoek je recepten zonder zuivel? Kijk dan eens in Je Body In Balans. Je lichaam is het waard.

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Neem jij melk? Of een van de varianten? Hoe los jij dat op voor je ontbijt of in je koffie? Laat hieronder je reactie en tips achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Buikvet Burner Programma- Hoe je afvalt - Inge van Haselen

GEZOND AFVALLEN?

Wil je gezond afvallen en je weer fit voelen? Dan is het Buikvet Burner Programma iets voor jou! Niet alleen om af te vallen, maar ook als je diabetes-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of een trage schildklier hebt...

BEGIN MET AFVALLEN >>
"Bij mij is er veel af van mijn middel, hier ben ik echt blij mee." ~ Ilonka
"Ik wil nog even meedelen, dat mijn bloeddruk weer helemaal normaal is, zo ook mijn cholesterol van 7.2 terug naar 5.2. Mijn vet percentage 30% gedaald tot 26.8." ~ Paula
"De recepten zijn erg lekker en worden ook door mijn man gewaardeerd." ~ Gonny

93 Reacties

 1. Jo 10 juli 2018 om 15:35 - Antwoorden

  wat gek als kind kreeg ik altijd havermoutpap van koemelk. nu kan ik ook geen pap meer eten van soja? wat blijft er nog over?

  • Thecla 12 juli 2018 om 11:30 - Antwoorden

   Hallo Jo,

   Je kunt je havermoutpap bereiden in water of ongezoete amandelmelk. Net zo lekker en een stuk gezonder.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

  • Thecla 16 juli 2018 om 12:10 - Antwoorden

   Hallo Jo,

   Je kunt het ook koken in water of in ongezoete amandelmelk. Ook heel gezond en lekker!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 2. Annelien 17 februari 2018 om 10:54 - Antwoorden

  Een vraag: hoe zit het met lactosevrije melk – is dat nou wel of geen zuivel? Mij is aanbevolen om geen zuivel te eten/drinken. Dus op zoek naar een alternatief voor melk in mijn ene dagelijkse kop koffie (ik drink koffie verkeerd, dus er gaat best wat melk in ;)). Is lactosevrije melk een alternatief, of juist niet?

  • Thecla 19 februari 2018 om 16:38 - Antwoorden

   Hallo Annelien,

   Is ongezoete amandelmelk een optie? Dat is gezonder dat lactosevrije melk. Je heb nu ook barista havermoutmelk van Oatly, deze schuimt goed dus dat kun je ook proberen.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   • Annelien 19 februari 2018 om 20:23 - Antwoorden

    Hoi Thecla, dank voor je reactie! Dat is zeker een optie. Alleen vind ik het echt niet lekker door de koffie. Gebruik het wel voor mijn havermout in de ochtend. Maar goed, ik ben nu ff aan het testen hoe het met mijn buik gaat als ik echt geen zuivel, dus ook geen lactosevrije melk, eet/drink. Proefondervindelijk testen is mss de beste optie.

    Groeten, Annelien

 3. Jo 12 februari 2018 om 03:57 - Antwoorden

  Hallo thecia

  Gebruik je b12 als injectie? zoals ik dat doe .dan heb je extra kans op bultjes . (je hebt de koelkast variant en de woonkamer variant om de de b12 dan in te bewaren) de woonkamer variant zou de bultjes ect, moeten afnemen tot verwijderen (bron ben bij een specialist geweest over b12 tekekort.aangezien je daar ernstige klachten en zelf schadelijk voor de gezondheid is . btw de dokters in Nederland zijn daar niet erg bekend mee .toen ik mij liet prikken aan gezien een kennis de zelfde klachten als mij had vermoei heid ect ect ect had heel veel klachten en de dokters dat al snel bestempelde als depresief.en hoewel je gezond eet lopen er tog echt een hele hoop mensen met het probleeem aangezien alles bewerk en bespoten is (voeding). mocht je twijfels hebben ga altijd naar een specialist dan de huisarts heb het zelf mee gemaakt was niets mis met mij bloed ondrzoek.terwijl de specialist dat tog heel anders zag . (Vitamine b12 krijg je trouwens nooit een overdosis van ) mocht het niet zijn waar je om vroeg zal iemand anders er mischien wel geholpen mee zijn. je kan de symptomen bekijken op —> stichtingb12tekort.nl

  Mvg jo

 4. Mirjam 9 januari 2018 om 07:07 - Antwoorden

  Hallo Thecia,

  Bedankt voor de reactie.
  Ja ik maak het zelf en doe dit al geruime tijd. In de zomer drink ik er best veel van en doe er dan fruit door, dan is het net ‘n milkshake en erg lekker verfrissend. En het vult erg goed, dus eerder verzadigd.
  Alleen heb ik het de laatste weken niet meer gebruikt omdat ik uitslag/bultjes in mijn gezicht (aan 1 kant op de wang) heb en aan het uitproberen ben waar het aan ligt !!
  Heb al extra vitamine B12 genomen (nu sinds ‘n paar weken) maar de bultjes blijven aanwezig. In de ochtend drink ik wel ‘n mok oploskoffie met volle gekookte melk. Heb al verschillende dingen uitgeprobeerd maar helaas gaat die uitslag niet weg. Als iemand ‘n tip of raad weet, GRAAG!

  Met vriendelijke groet, Mirjam

  • Thecla 9 januari 2018 om 11:41 - Antwoorden

   Hallo Mirjam,

   Het kan zijn dat je toch reageert op kefir. Ik zou het even weglaten ook de volle melk en de oploskoffie. Zuivel kan zorgen voor spijsverteringsklachten en daarmee huiduitslag.

   Ik hoop dat het snel weg gaat.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 5. Mirjam 7 januari 2018 om 10:22 - Antwoorden

  Hallo Inge,

  Hoe zit het dan met melk kefir?
  Mag je dit wel gewoon drinken?

  Gr. Mirjam

  • Thecla 8 januari 2018 om 12:15 - Antwoorden

   Hallo Mirjam.

   Kefir kan wel, dit kan je helpen bij een gezonde darmflora.
   Maak je het zelf?

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

Geef een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en voor specifieke marketingdoeleinden.