Vaak krijg ik de vraag of het nodig is extra vitaminen te slikken. Of mineralen zoals magnesium. Of andere supplementen zoals visolie of probiotica. Vooral in dit seizoen, met al die regen, corona en een naderende griepgolf…
Je denkt misschien als eerste aan vitamine C, maar daarnaast gaat het ook steeds vaker over vitamine D3, vitamine E, magnesium, visolie, probiotica en andere supplementen.
Krijg je voldoende binnen via je voeding of moet je bij slikken? En welke supplementen kun je dan eventueel nemen? Misschien zit jij ook met deze vragen. Ik geef je hier mijn advies.
Inhoudsopgave
- De meningen zijn verdeeld
- Kun je een overdosis vitaminen en mineralen binnenkrijgen?
- Welke supplementen kun je het beste nemen?
- Goedkoop is duurkoop
- Supplementen Koopgids
De meningen zijn verdeeld
In de wetenschap zijn de meningen verdeeld over het nut van extra vitaminen of mineralen slikken. Zo meteen meer daarover, want van een aantal vitaminen en supplementen wordt steeds meer duidelijk dat je die bij zou moeten slikken.
Maar eerst even terug naar de basis. Want ik wil benadrukken dat de gezonde lifestyle begint met zo gezond en gevarieerd mogelijk eten.
Vitaminepillen en supplementen vervangen nooit je voeding. Het zijn aanvullingen die je kunnen helpen wanneer dat nodig is. Daarover geef ik je hieronder meer informatie.
Waarom extra vitaminen, mineralen, eiwitten, visolie en enzymen?
De wetenschappelijke inzichten over extra vitaminen, mineralen, eiwitten, visolie en enzymen slikken veranderen nog elke dag. Dat komt doordat onderzoek op het effect van voeding op mensen heel lastig is uit te voeren.
Een mens heeft zo ontzettend veel variabelen dat het ondoenlijk is korte vergelijkende onderzoeken te doen en met zekerheid conclusies te trekken.
Maar op basis van resultaten bij grote groepen kun je wel waarschijnlijkheden afleiden. Zo zijn er aanwijzingen dat de meeste mensen tegenwoordig niet meer voldoende van de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.
Een mogelijke verklaring is dat onze voeding de laatste 50 jaar verarmd door de productiemethoden. Hoe meer je uit pakjes en zakjes eet, hoe groter de kans is dat je voeding uit balans is.
We leven niet meer zoals vroeger
Ook is onze omgeving sinds de industriële revolutie meer vervuild en we leiden allemaal een sneller, meer stressvol en langer leven dan vroeger. Dat maakt het volgens de orthomoleculaire voedingsleer noodzakelijk extra supplementen te nemen.
De basis van je gezonde leefstijl is altijd gezonde voeding. In combinatie uiteraard met goed bewegen. Daarnaast kan het zijn dat je toch bepaalde tekorten hebt, bijvoorbeeld door ziekte, overgewicht, je levensfase, zwangerschap, omdat je weinig zon krijgt of omdat je veel stress hebt.
Dan kan het helpen aanvullende supplementen te nemen. Hiervoor heb ik de Supplementen Koopgids voor de Gezonde Lifestyle ontwikkeld, die regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste inzichten.
Welke supplementen raad ik aan als basis?
- Het is bekend dat in Nederland vrijwel iedereen een tekort aan vitamine D3 heeft. Zeker in de herfst en winter. Omdat onze huid te weinig zon krijgt. En áls we al in de zon zitten, dan met beschermingsfactor 30. Daarom adviseer ik een goede vitamine D3 te nemen, 1000 iu (“international unit”). Vitamine D verhoogt de opname van calcium in de botten en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
- Als je weinig vlees eet zou ik ook vitamine B12 nemen.
- En als je weinig vis eet ook een omega-3 supplement.
- Vitamine C voor het versterken van je weerstand. Zeker als je niet dagelijks en gevarieerd voldoende groente en fruit eet.
In de Supplementen Koopgids noem ik ook andere vitaminen, mineralen en supplementen die mogelijk goed kunnen zijn voor jou.
Kun je een overdosis vitaminen en mineralen binnenkrijgen?
Een vraag die ik vaak krijg is, hoe groot het risico op een overdosis vitaminen en mineralen is. Dat risico is in mijn ogen minimaal als je tenminste niet overdrijft! Dus ga geen heel potje pillen in één keer slikken, dat is ook nergens goed voor.
Zoals altijd met alles wat je eet en drinkt is “teveel” niet goed. Houd je dus aan de richtlijnen voor supplementen, overleg met je arts en overdrijf het niet, dan loop je geen risico. Voor vitamine D3 geldt bijvoorbeeld een richtlijn dat 4000 iu veilig is. Als je een supplement van 1000 iu neemt zit je goed.
Ook van vitamine C kun je teveel binnen krijgen. Als je 300 gram groente en 2 stuks fruit neemt per dag is er niks aan de hand, en ook met een extra vitamine C-pil en een multi-vitamine zit je nog ruim goed. Maar ga niet extra veel vitamine C slikken, dat heeft geen zin en het kan leiden tot misselijkheid, diarree en maagpijn.
Welke supplementen kun je het beste nemen?
Welke supplementen kan ik aanbevelen? Ik ben geen arts en schrijf geen medicijnen voor, ik baseer mij onder meer op de orthomoleculaire voedingsleer. Dit is een gezondheidsleer waarbij steeds wordt gezocht naar de beste voeding voor ons lichaam. Raadpleeg altijd eerst je arts. Kijk voor een uitgebreid overzicht in de Supplementen Koopgids voor de Gezonde Lifestyle.
Goedkoop is duurkoop
Nog één belangrijk advies: kies voor supplementen van goede kwaliteit. Niet uit de supermarkt, maar bijvoorbeeld van de Vitaminstore. Goedkoop is bij vitaminen en mineralen echt duurkoop, want goedkope vitaminepillen bevatten relatief veel vulstoffen, geur-, kleur- en smaakstoffen en weinig van de effectieve vitaminen.
Bij magnesium heb je bijvoorbeeld goed opneembare varianten, zoals magnesium citraat, glycinaat tauraat of aspartaate, ook chelaten zijn goed.
Maar vermijd magnesium carbonaat, sulfaat, gluconate en oxide. Deze vormen van magnesium worden slecht opgenomen door je lichaam. Ze zijn goedkoop, je vindt ze vaak in goedkope supplementen. Laat je adviseren en kies voor kwaliteit. Goede merken zijn onder meer Solgar, Orthica, Vitals en Plantina.
Supplementen Koopgids voor de Gezonde Lifestyle
Omdat ik zoveel vragen krijg over supplementen, heb ik besloten een aparte pagina op te zetten met mijn beste advies over specifieke vitaminen, mineralen, vetten, eiwitten en probiotica. Deze pagina ga ik regelmatig bijhouden, zodat daar steeds de beste informatie staat die ik beschikbaar heb.
Ook heb ik gezocht naar een online winkel die deze goede merken voert, omdat ik daar ook vaak vragen over krijg. Je maakt een goede kans bij de Vitaminstore, zij voeren goede producten tegen scherpe prijzen en geven duidelijke informatie.
Ik hoop dat ik je met deze tips weer een stap verder help met de Gezonde Lifestyle.
Groetjes,
Inge
Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer
PS: Overweeg je een voedingssupplement te nemen? Lees dan eerst de
Supplementen Koopgids voor de Gezonde Lifestyle
Ik gebruik vitamine van a tot z van het kruidvat. Denk nu dat dit niet goed is. Ik ga kijken bij vitaminestore. Hartelijk dank voor je uitleg.
Dag Inge,
zijn de producten van Lucovitaal goed?
mvg, Hilde
Hoi Hilde, ik denk het niet. Dit zijn goedkope supplementen bij prijskrakers als Kruidvat. Voor supplementen geldt waarschijnlijk ‘goedkoop is duurkoop’, omdat je minder werkzame stof krijgt. Maar zeker is dit natuurlijk niet, ik heb ze niet persoonlijk onderzocht. Ik zou gaan voor een beter merk, de Vitaminstore heeft meerdere goede merken.
Dank voor al die adviezen ze worden door mij zorgvuldig gelezen.
Spierpijn een medicatie daarvoor ?(ik ben 77) Dank J.v.weert
Goede morgen Inge. Heb het artikel gelezen en ben er content mee. Wat mij wel opvalt is het gebruik van vitamine C. Wat ik in de geschriften lees is dat je 30 mg per kilo lichaam gewicht nodig heb om het lichaam goed te laten werken.
Beste Jansen,
Bedankt voor je reactie, fijn dat je er blij mee bent! Wat zou je nog willen weten over vitamine C? laat je dit even weten via [email protected]? 🙂 Dan helpen we je!
Groetjes,
Loes Team Inge van Haselen