Hoe kun je je lichaam detoxen op een natuurlijke manier?

Home>Clean Eating>Hoe kun je je lichaam detoxen op een natuurlijke manier?

Hoe kun je je lichaam detoxen op een natuurlijke manier?

Wat mij opvalt is dat “detoxen” steeds populairder wordt. Maar vaak houd ik mijn hart vast als ik hoor hoe mensen het aanpakken. De meest gemaakte fout is detoxen met alleen maar fruitsappen. Vaak ook veel te lang, waardoor je lichaam voedingsstoffen te kort komt.

Het hele idee van “reinigen” is misschien aantrekkelijk, maar daarvoor is een betere oplossing. Want groente heeft een belangrijke functie bij het ontgiften en in balans brengen van je lichaam. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Groente is de beste gezonde, natuurlijke detoxer

Wat is Clean Eating Homepage

Wat is Clean Eating Homepage

Ik zeg altijd: “Er is nog nooit iemand dik geworden van teveel groente eten”. Daar komt bij dat groente zo’n beetje de enige voeding is waarover alle wetenschappers het eens zijn dat het goed is. Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten veel vocht. Allemaal dingen die je lichaam goed kan gebruiken om buikvet weg te werken en fitter te worden. Buikvet veroorzaakt ontstekingen, dus alleen al om deze reden is meer groente eten het beste wat je voor je lichaam kunt doen!

Lees ook: hoe verdubbel je je energie in 15 minuten

Bescherming tegen diabetes, kanker, hoge bloeddruk en te hoog LDL-cholesterol

Steeds meer onderzoek wijst uit dat bepaalde stofjes in planten, de zogeheten phytohormonen, je lichaam beschermen tegen ziektes zoals diabetes 2, kanker, hoge bloeddruk en te hoog LDL-cholesterol. Ook dit zie ik als een vorm van reiniging. De werking van phytohormonen is nog niet precies bekend. Een mogelijke verklaring is dat de plantaardige phytohormonen qua structuur lijken op de bouwstenen van je eigen DHEA-hormoon.

Dit DHEA-hormoon wordt wel de “moeder van alle hormonen” genoemd, het speelt een rol bij bescherming tegen ziektes en bescherming tegen overgewicht. Je lichaam gebruikt de plantaardige phytohormonen mogelijk als bouwstenen om je DHEA-voorraad aan te vullen. Geen enkele andere voeding heeft zoveel goede eigenschappen als groente. Hou dit in gedachten als je een keus maakt voor het boek Blije Darme.

Lees ook: “Is voorgesneden groenten ook goed?”

Wat is NOG BETER om te detoxen? Donkergroene groente!

Nog beter is om donkergroene groente te nemen! Donkere bladgroente bevat bijna naast vitaminen, mineralen en vezels ook veel chlorofyl. Een stof die je lichaam helpt bij het reinigen van je huid, het schonen van je nieren en het verbeteren van de samenstelling van je bloed.

Ook helpt chlorofyl bij het versterken van je immuunsysteem. Verder is donkergroene bladgroente rijk aan mineralen zoals calcium. Deze calcium is ook nog eens veel beter opneembaar door je lichaam dan bijvoorbeeld calcium uit zuivel.

Lees ook: “Hoe gezond is melk?”

Eet jij voldoende groente?

Hoeveel groente eet jij op een dag? De meeste mensen eten alleen’s avonds wat groente bij het avondeten en soms nog wat salade bij de lunch. Geldt dat ook voor jou? Dan laat je een enorme kans liggen om meer energie te voelen, buikvet weg te werken en een mooie, stralende huid te krijgen!

Hoe kun je meer groente eten?

Maar hoe zorg je er nou voor dat je meer groente binnen krijgt? Hiervoor is het nodig je mindset te veranderen en er vanuit te gaan dat je bij elke maaltijd groente kunt nemen, dus ook bij je ontbijt! Dat vinden veel mensen vreemd, maar het went snel. Hou het 30 dagen voor en daarna weet je niet beter.

Neem elke dag een verse groentesap of groene smoothie

Gezonde groene juice.

Gezonde groene juice.

Mijn advies is om 1x per dag een verse groentesap of groene smoothie te nemen. Bij groentesap pers je het vocht met de vitaminen en mineralen uit de groente, je krijgt niet de vezels binnen. Dit lijkt vreemd, omdat vezels heel gezond zijn. Maar als je alleen de sap drinkt, neemt je lichaam de vitaminen, mineralen en enzymen veel beter op!

De vezels krijg je op een ander moment voldoende binnen als je clean eet. De enzymen stimuleren je spijsvertering, zodat je vetverbranding optimaal is. Als je met de verse groentesap je dag begint heb je al een geweldige start.

Wat je ook kunt doen als afwisseling is op andere dagen een gezonde smoothie als ontbijt nemen. Je doet dan groente in een blender of keukenmachine, vaak met andere ingredienten zoals hennepzaad of chiazaad. Op deze manier hou je de vezels en profiteert je lichaam weer op een andere manier van de groente!

Let er wel op dat je in je smoothie niet te veel fruit doet! Ik zie soms smoothies met alleen maar fruit, dat is niet zo gezond als het klinkt, veel te veel fruitsuikers. Ga uit van maximaal 1 portie fruit in je smoothie. Ook voor groene smoothies vind je recepten in Je Body In Balans.

Zorg altijd voor groente bij je lunch

Zorg ervoor dat je altijd groente neemt bij je lunch en liever geen brood en dergelijke. Als je lunch voornamelijk uit groente bestaat zul je een ongelooflijke energie voelen ‘s middags! Je bent scherp, fit en vol energie. Je lichaam zal ervan opknappen! Ben je het niet gewend om groente te eten bij je lunch, dan vraagt dit wel even een omschakeling in je mindset. Bouw het dan rustig op.

Geef groente de hoofdrol in je avondeten

‘s Avonds eten de meeste mensen wel groente en het wordt populairder heb ik het idee. Er zijn nu ook steeds meer topkoks die groente als hun belangrijkste ingredient noemen in plaats van vlees. Wat dat betreft gaan we vooruit! Zorg dat je ook thuis de groente als het belangrijkste ingredient presenteert. Hoe plantaardiger je eet, hoe gezonder het is en hoe lekkerder je je zult voelen!

Probeer ook eens zeewier

Zeewier een natuurlijk medicijn

Zeewier een natuurlijk medicijn

Naast de meer bekende groente zou je ook eens kunnen overwegen zeewier te eten. In de natuurwinkel kun je bijvoorbeeld instant Wagamee kopen, dat is gedroogd Japans zeewier. Je weekt het even 5 minuten in water en kunt het dan door je salade of groente mengen.

Een alternatief is Nori, dat zijn van die bladen waarin sushi wordt gerold. Je kan deze Nori bladen vinden bij natuurwinkels. Tegenwoordig kun je Nori ook kopen als snippers voor door je salade. Kijk verder ook eens in de viswinkel of ze daar zeewier verkopen.

Wat doet zeewier?

Zeewier is rijk aan vitaminen en mineralen. Het helpt je lichaam in balans te komen onder meer door zware metalen om te zetten in zouten die het lichaam kan afscheiden. Zeewier heeft een sterk ontgiftende werking. Ook bevat zeewier jodium en dat is goed voor je schildklier.

Lees ook: “Hoe breng je een traagwerkende schildklier in balans?”

Nog even dit: kies groente die vers is en in Nederland of bij jou in de buurt is geteeld. Dan bevat de groente nog de meeste voedingsstoffen en ben je het goedkoopst uit. Daarnaast adviseer ik bij voorkeur biologisch te eten, maar dat is een eigen keus. Ik ben al heel trots op je als je naar aanleiding van mijn bericht meer groente gaat eten. Je lichaam zal zich goed voelen!

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan… Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Wat is jouw ervaring met detoxen? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer leuk voor anderen. Alvast bedankt!

Nog wat afvallen voor de feestdagen?

Wil je zo gezond en fit mogelijk de feestmaand in gaan? Nog wat afvallen en je lichaam in balans brengen? Dan is de “Je Body In Balans”-actie iets voor jou!

NOG WAT AFVALLEN VOOR DE FEESTDAGEN >>

153 Reacties

 1. rik 28 augustus 2017 om 19:32 - Antwoorden

  Bedankt voor de tip veel kunnen uit leren….

  • Thecla 30 augustus 2017 om 08:28 - Antwoorden

   Graag gedaan Rik!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 2. Mirella 12 juni 2016 om 11:59 - Antwoorden

  die sap centrifuge is echt nog een wens van mij om te hebben ???? Ik doe het nu altijd in de blender maar weer dat daardoor ook veel vitamines stuk gaan, zo zonde! Ook mijn kinderen krijgen elke dag een goede groene smoothie, alleen doe ik er 2 of soms 3 stuks fruit door, veel te veel maar anders zeuren de kinderen ???? Ik heb liever. Verder lunch ik altijd met een salade vaak lekker met quinoa en natuurlijk in de avond mijn groente ???? Ik eet nooit meer brood, ik zet in no time uit. Ik voel mij veel beter, hoe meer groente hoe beter ik mij voel!

  • Henriette 15 mei 2017 om 11:44 - Antwoorden

   Alweer een jaar verder, toch even reageren.
   Nog steeds neem ik s’morgens fruitsap en fruit ,als lunch groene smoothie,
   Als snack appel meloen noten moerbeibessen, als het maar raw is.
   En als diner begin ik met uitgebreide salade plus warme soep,of groente of frietjes of tortilla…b12 suplement. En ik ben nog steeds van mening dat je zo je natuurlijke detox niet in de weg staat. Dat dat gewoon blijvend is.
   Voel me heel goed en geen overtollige kilo’s meer.

   • Henriette 15 mei 2017 om 11:46 - Antwoorden

    Een tip nog: verdiep je eens in de moringa tree. Genoeg info op youtube.

 3. Henriette 5 maart 2016 om 08:16 - Antwoorden

  Een tip:
  Alle groene smoothies en sapjes smaken lekkerder met een flinke scheut pure kokoswaterzonder toevoegingen van suiker of fruit, drie soorten bij de AH!

  • Maya 27 juli 2016 om 12:29 - Antwoorden

   Goede tip, ik wist niet dat dit verkocht werd. Wat ik me wel afvraag is of een produkt nog wel zo goed/puur is nadat het gepasteuriseerd is. Hoeveel oorspronkelijke voedingsstoffen zijn er dan nog te vinden in het produkt.

   • Niek 14 mei 2017 om 15:08 - Antwoorden

    Als het gepasteuriseerd is, dan zit er niet veel voedingswaarde in. Ook alles wat uit concentraat komt, is zijn voedingswaarde grotendeels kwijt.
    Koop liever bij Ekoplaza o.i.d. het echte kokoswater. Iets duurder maar wel veel beter. En het kan inderdaad ook de smaak ‘opfluffen’.

 4. corry 1 augustus 2015 om 18:25 - Antwoorden

  ik eet veel groente maar ook wel smorgens en s avonds een smoothaf en toe tussen door een snack geen brood of aardappelen maar val niet af blijf zo ongeveer het zelfde gewicht wat moet ik doen om af te vallen?

 5. Angelique 28 juli 2015 om 12:52 - Antwoorden

  Ik eet al gemeen heel veel groenten, en fruit voor eiwit neem ik gewoon eieren en vega vlees. Als ik anders zou eten merk ik gelijk het verscheel ik ben gelijk moe en mijn huid is droog. Beging de ontbijt met een groene smoothie, middag,s een salade, en om 3 uur een bloedsinaasappel. In de avond salade en vega vlees en 3 uur later water en thee en bloedsinaasappel. Is belangrijk dat je veel eet dan krijg je ook geen snoep aanvallen.

Laat een reactie achter

Informeer mij via email over reacties op dit bericht