Wat mij opvalt is dat “detoxen” steeds populairder wordt. Maar vaak houd ik mijn hart vast als ik hoor hoe mensen het aanpakken. De meest gemaakte fout is detoxen met alleen maar fruitsappen. Vaak ook veel te lang, waardoor je lichaam voedingsstoffen te kort komt.
Het hele idee van “reinigen” is misschien aantrekkelijk, maar daarvoor is een betere oplossing. Want groente heeft een belangrijke functie bij het ontgiften en in balans brengen van je lichaam. Lees nog even door.
Inhoudsopgave
- Groente is de beste natuurlijke detoxer
- Phytohormonen beschermen tegen diabetes, kanker, hoge bloeddruk en te hoog LDL-cholesterol
- Wat is NOG BETER om te detoxen? Donkergroene groente!
- Eet jij voldoende groente?
- Neem elke dag een verse groentesap of groene smoothie
- Zorg altijd voor groente bij je lunch
- Geef groente de hoofdrol in je avondeten
- Probeer ook eens zeewier
Groente is de beste gezonde, natuurlijke detoxer
Ik zeg altijd: “Er is nog nooit iemand dik geworden van teveel groente eten”. Daar komt bij dat groente zo’n beetje de enige voeding is waarover alle wetenschappers het eens zijn dat het goed is. Groenten zitten boordevol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten veel vocht. Allemaal dingen die je lichaam goed kan gebruiken om buikvet weg te werken en fitter te worden. Buikvet veroorzaakt ontstekingen, dus alleen al om deze reden is meer groente eten het beste wat je voor je lichaam kunt doen!
Lees ook: Hoe verdubbel je je energie in 15 minuten
Bescherming tegen diabetes, kanker, hoge bloeddruk en te hoog LDL-cholesterol
Steeds meer onderzoek wijst uit dat bepaalde stofjes in planten, de zogeheten phytohormonen, je lichaam beschermen tegen ziektes zoals diabetes 2, kanker, hoge bloeddruk en te hoog LDL-cholesterol. Ook dit zie ik als een vorm van reiniging. De werking van phytohormonen is nog niet precies bekend. Een mogelijke verklaring is dat de plantaardige phytohormonen qua structuur lijken op de bouwstenen van je eigen DHEA-hormoon.
Dit DHEA-hormoon wordt wel de “moeder van alle hormonen” genoemd, het speelt een rol bij bescherming tegen ziektes en bescherming tegen overgewicht. Je lichaam gebruikt de plantaardige phytohormonen mogelijk als bouwstenen om je DHEA-voorraad aan te vullen. Geen enkele andere voeding heeft zoveel goede eigenschappen als groente. Hou dit in gedachten als je een keus maakt voor de 10 Dagen Detox Kuur.
Lees ook: Is voorgesneden groente ook goed?
Wat is NOG BETER om te detoxen? Donkergroene groente!
Nog beter is om donkergroene groente te nemen! Donkere bladgroente bevat bijna naast vitaminen, mineralen en vezels ook veel chlorofyl. Een stof die je lichaam helpt bij het reinigen van je huid, het schonen van je nieren en het verbeteren van de samenstelling van je bloed.
Ook helpt chlorofyl bij het versterken van je immuunsysteem. Verder is donkergroene bladgroente rijk aan mineralen zoals calcium. Deze calcium is ook nog eens veel beter opneembaar door je lichaam dan bijvoorbeeld calcium uit zuivel.
Lees ook: “Hoe gezond is melk?”
Eet jij voldoende groente?
Hoeveel groente eet jij op een dag? De meeste mensen eten alleen’s avonds wat groente bij het avondeten en soms nog wat salade bij de lunch. Geldt dat ook voor jou? Dan laat je een enorme kans liggen om meer energie te voelen, buikvet weg te werken en een mooie, stralende huid te krijgen!
Hoe kun je meer groente eten?
Maar hoe zorg je er nou voor dat je meer groente binnen krijgt? Hiervoor is het nodig je mindset te veranderen en er vanuit te gaan dat je bij elke maaltijd groente kunt nemen, dus ook bij je ontbijt! Dat vinden veel mensen vreemd, maar het went snel. Hou het 30 dagen voor en daarna weet je niet beter.
Neem elke dag een verse groentesap of groene smoothie

Mijn advies is om 1x per dag een verse groentesap of groene smoothie te nemen. Bij groentesap pers je het vocht met de vitaminen en mineralen uit de groente, je krijgt niet de vezels binnen. Dit lijkt vreemd, omdat vezels heel gezond zijn. Maar als je alleen de sap drinkt, neemt je lichaam de vitaminen, mineralen en enzymen veel beter op!
De vezels krijg je op een ander moment voldoende binnen als je clean eet. De enzymen stimuleren je spijsvertering, zodat je vetverbranding optimaal is. Als je met de verse groentesap je dag begint heb je al een geweldige start.
Wat je ook kunt doen als afwisseling is op andere dagen een gezonde smoothie als ontbijt nemen. Je doet dan groente in een blender of keukenmachine, vaak met andere ingredienten zoals hennepzaad of chiazaad. Op deze manier hou je de vezels en profiteert je lichaam weer op een andere manier van de groente!
Let er wel op dat je in je smoothie niet te veel fruit doet! Ik zie soms smoothies met alleen maar fruit, dat is niet zo gezond als het klinkt, veel te veel fruitsuikers. Ga uit van maximaal 1 portie fruit in je smoothie. Ook voor groene smoothies vind je recepten in de 10 Dagen Detox Kuur.
Zorg altijd voor groente bij je lunch
Zorg ervoor dat je altijd groente neemt bij je lunch en liever geen brood en dergelijke. Als je lunch voornamelijk uit groente bestaat zul je een ongelooflijke energie voelen ‘s middags! Je bent scherp, fit en vol energie. Je lichaam zal ervan opknappen! Ben je het niet gewend om groente te eten bij je lunch, dan vraagt dit wel even een omschakeling in je mindset. Bouw het dan rustig op.
Geef groente de hoofdrol in je avondeten
‘s Avonds eten de meeste mensen wel groente en het wordt populairder heb ik het idee. Er zijn nu ook steeds meer topkoks die groente als hun belangrijkste ingredient noemen in plaats van vlees. Wat dat betreft gaan we vooruit! Zorg dat je ook thuis de groente als het belangrijkste ingredient presenteert. Hoe plantaardiger je eet, hoe gezonder het is en hoe lekkerder je je zult voelen!
Probeer ook eens zeewier

Naast de meer bekende groente zou je ook eens kunnen overwegen zeewier te eten. In de natuurwinkel kun je bijvoorbeeld instant Wagamee kopen, dat is gedroogd Japans zeewier. Je weekt het even 5 minuten in water en kunt het dan door je salade of groente mengen.
Een alternatief is Nori, dat zijn van die bladen waarin sushi wordt gerold. Je kan deze Nori bladen vinden bij natuurwinkels. Tegenwoordig kun je Nori ook kopen als snippers voor door je salade. Kijk verder ook eens in de viswinkel of ze daar zeewier verkopen.
Wat doet zeewier?
Zeewier is rijk aan vitaminen en mineralen. Het helpt je lichaam in balans te komen onder meer door zware metalen om te zetten in zouten die het lichaam kan afscheiden. Zeewier heeft een sterk ontgiftende werking. Ook bevat zeewier jodium en dat is goed voor je schildklier.
Lees ook: Hoe breng je een traag werkende schildklier in balans?
Nog even dit: kies groente die vers is en in Nederland of bij jou in de buurt is geteeld. Dan bevat de groente nog de meeste voedingsstoffen en ben je het goedkoopst uit. Daarnaast adviseer ik bij voorkeur biologisch te eten, maar dat is een eigen keus. Ik ben al heel trots op je als je naar aanleiding van mijn bericht meer groente gaat eten. Je lichaam zal zich goed voelen!
Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…Groetjes,
Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer
Heb hier nog geen ervaring mee.maar laat het je op een later tijdstip weten.
m.v.g
Bedankt voor de tip veel kunnen uit leren….
Graag gedaan Rik!
Groetjes,
Thecla
Team Inge van Haselen
die sap centrifuge is echt nog een wens van mij om te hebben ???? Ik doe het nu altijd in de blender maar weer dat daardoor ook veel vitamines stuk gaan, zo zonde! Ook mijn kinderen krijgen elke dag een goede groene smoothie, alleen doe ik er 2 of soms 3 stuks fruit door, veel te veel maar anders zeuren de kinderen ???? Ik heb liever. Verder lunch ik altijd met een salade vaak lekker met quinoa en natuurlijk in de avond mijn groente ???? Ik eet nooit meer brood, ik zet in no time uit. Ik voel mij veel beter, hoe meer groente hoe beter ik mij voel!
Alweer een jaar verder, toch even reageren.
Nog steeds neem ik s’morgens fruitsap en fruit ,als lunch groene smoothie,
Als snack appel meloen noten moerbeibessen, als het maar raw is.
En als diner begin ik met uitgebreide salade plus warme soep,of groente of frietjes of tortilla…b12 suplement. En ik ben nog steeds van mening dat je zo je natuurlijke detox niet in de weg staat. Dat dat gewoon blijvend is.
Voel me heel goed en geen overtollige kilo’s meer.
Een tip nog: verdiep je eens in de moringa tree. Genoeg info op youtube.
Een tip:
Alle groene smoothies en sapjes smaken lekkerder met een flinke scheut pure kokoswaterzonder toevoegingen van suiker of fruit, drie soorten bij de AH!
Goede tip, ik wist niet dat dit verkocht werd. Wat ik me wel afvraag is of een produkt nog wel zo goed/puur is nadat het gepasteuriseerd is. Hoeveel oorspronkelijke voedingsstoffen zijn er dan nog te vinden in het produkt.
Als het gepasteuriseerd is, dan zit er niet veel voedingswaarde in. Ook alles wat uit concentraat komt, is zijn voedingswaarde grotendeels kwijt.
Koop liever bij Ekoplaza o.i.d. het echte kokoswater. Iets duurder maar wel veel beter. En het kan inderdaad ook de smaak ‘opfluffen’.
ik eet veel groente maar ook wel smorgens en s avonds een smoothaf en toe tussen door een snack geen brood of aardappelen maar val niet af blijf zo ongeveer het zelfde gewicht wat moet ik doen om af te vallen?
Ik eet al gemeen heel veel groenten, en fruit voor eiwit neem ik gewoon eieren en vega vlees. Als ik anders zou eten merk ik gelijk het verscheel ik ben gelijk moe en mijn huid is droog. Beging de ontbijt met een groene smoothie, middag,s een salade, en om 3 uur een bloedsinaasappel. In de avond salade en vega vlees en 3 uur later water en thee en bloedsinaasappel. Is belangrijk dat je veel eet dan krijg je ook geen snoep aanvallen.
Kees de Pater – Bodegraven
Ik doe geen fruit meer in mijn smoothie, alleen groente is wel heftig. Suggesties voor smaakverbetering welkom (kruiden, zaden?). Totaal per dag 1,5 liter, waarbij geen of weinig water is toegevoegd. Ik gebruik (afhankelijk van de beschikbaarheid) andijvie, bleekselderij, sla gewoon, romaine, chinese kool, boerenkool, broccoli, paksoy, spinazie en om de bittere smaak wat te temperen komkommer en tomaat. Helaas is de winderigheid annex geur niet echt voorbij. Ik denk soms dat je via een smoothie veel te snel veel te veel naar binnen werkt, omdat je niet hoeft te kauwen. Ik probeer het tempo wel te vertragen door een lepel te gebruiken.
‘s Morgens ontbijt ik met deze smoothie, met vijf eetlapels van een eigen mengsel zaden, boekweitvlokken.
‘s middags groentemix (soort salade: wat bladgroente, wortel, witlof, bosui, tomaatjes, pompoen, komkommer, courgette, rode paprika). Soms brood: gedesemd spelt- en/of kamutbrood.
‘s avonds meestal aardappels en groente en twee keer per week tomatensoep met bleekselderij, wortel, paprika, boontjes.
Fruit eet ik tussendoor. Valt niet altijd mee dat binnen de perken te houden van twee of drie stuks.
Ik eet erg weinig koekjes of taartjes.
Dat je merkbaar mer energie hebt, merk ik niet zo, maar heel ongezond heb ik nooit gegeten, tenminste ..
Als je met brood mindert, merk je hoe verslaafd je eraan bent, want soms heb ‘s avonds, later in de avond erge trek in brood (of ook in zoet fruit). Ik neem dan wel een rijstkoek, of (minder gezond) een cracker.
Hallo Inge,
Ik eet wel veel groente, maar niet als ontbijt, en een klein beetje bij de lunch. Heb begrepen dat dit niet voldoende is. Ga dus toch proberen bij iedere maaltijd meer groente te eten.
Maar als tussendoortje eet ik fruit, dat betekend dus meer dan 2 stuks per dag. Is dit echt te veel? Maar dan vind ik t moeilijk om een gezond tussendoortje te verzinnen.
Heb je tips voor mij?
alvast bekant.
gr. Karoena
Hoi Karoena,
Goed dat je meer groenten gaat eten! Als tussendoortje kun je bijvoorbeeld ook een handje rauwe noten nemen of rauwkost met amandelpasta. Kijk voor meer suggesties in het Gezonde Lifestyle Recepten eBook.
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
beste Inge,
Ik lees al je nieuwsbrieven met veel belangstelling!
Maar ik heb een probleem, ik hou niet van gekookte, gewokte en rauwe groenten!
Weet jij een alternatief!
Vriendelijke groet Elisabeth
Hallo Elisabeth,
Er zijn heel veel verschillende groenten. Zijn er groenten die je wel lust? Bedenk dat “iets niet lusten” heel vaak een kwestie van mindset is. Je smaak heeft een paar weken nodig om te veranderen. Denk maar aan de eerste slok koffie ooit of het eerste glas wijn. Dat was ook niet lekker. Je kunt je smaak veranderen als je wilt.
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
Inge wat is je mening over paprika ,volgens mij ook heel gezond, zijn die ook als smooties te gebruiken?Zelf eet ik veel rode en vooral groene paprika en dagelijks inplaats van zout een Spaanse peper.
Graag reactie. Vr groeten LIZ
Hallo Liz, paprika is prima (tenzij je gevoelig bent voor groente uit de nachtschadefamilie). Zelf eet ik paprika in mijn salade en ik neem het in mijn groentejuice. Spaanse peper ook heel goed!
Groetjes,
Inge
hallo Inge goedenavond. Heb nooit aan detoxen gedaan, maar heb nu wel wat richtlijnen gekregen om het te ondernemen. Verder ben ik een groenteeter met weinig aardappelen en weinig vet. Fruit eet ik ook voldoende, kiwi, sinaasappel, blauwe bessen, framboosjes e.d. eet ;s morgens biogarde met gierst, havervlokken en een klein beetje cranberrie, verrukkelijk. de meest hartelijke groet, Ria.
Hallo Ria, bedankt voor je reactie. Gezonde vetten zou ik juist wel nemen! Bijvoorbeeld uit avocado, kokosolie, noten. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig. Maar inderdaad geen zonnebloemolie en dat soort geraffineerde olien. Verder super dat je zoveel groente eet en ook fruit. Ik zou max 2 stuks fruit per dag doen.
Groetjes,
Inge
en niet vergeten, haast elke soort kruidenthee werkt als detox.
Ik voldoende groente, d.m.v. smoothies, salades en bij het avondeten, vooral smoothies vind ik erg lekker soms met iets te veel fruit, maar dan neem ik dat de rest van de dag niet meer. Ik voel me er goed bij en mijn darmproblemen zijn een stuk minder geworden.
Ook ik moet koolsoorten eerst koken, ik kook of roerbak veel in één keer en vries het daarna in, dan heb ik voor een aantal dagen weer voldoende;-)
hallo goede dag ik heb u artikel gelezen over gezondafvallen. ik wil graag weer mijn oude lichaam terug krijgen, met vriendelijke groet….
Soep is toch ook goed, ik haal er meestal een stafmixer door of is dat niet zo goed idee?
Hallo Sandra, ja, soep is ook goed als je gezonde ingredienten neemt en het natuurlijk afwisselt met andere voeding.
Hallo inge
ik eet veel groente .zeewier af en toe als ik ga wokken
Hallo allemaal,
Voelt goed samen in de trein naar een gezond lijf te zitten, haha.
Groentesappen vind ik heerlijk! Waar ik een enorm probleem mee heb zijn de zeewier/ algen. Ik koop ze wel eens bij de Albert Heijn echter steevast hetzelfde liedje: proberen, walgen en weggooien. Ik kom niet verder hiermee. Hebben jullie tips? (Door de groente- en/ of tonijnsalade heen lust ik ze ook niet! Overigens dank je wel voor de tip van de persoon die schreef dat ze NIET uit JAPAN moeten komen. Waardevolle aanvulling op dit topic denk ik toch.
Omdat ik fybromialgie heb ben ik van plan om inderdaad meer groene groenten te gaan eten en minder granen. Sinds kort maak ik m’n eigen speltbrood. Mag dat wel?
Bedabnkt voor al die goede tips en de groetjes,
Jenny.
zeewier eten uit japan zou ik als ik jullie was de aankomende 20000
jaar maar even NIET ETEN.Wel eens van half gesmolten kern centrales
gehoord.die ze afkoelen met 400 ton water per dag.en dat water in de
zee laten lopen richting zeewier?? kijk maar uit dat je straks licht gaar geven.echt goeie tip om af te vallen.te gek hoor, bedankt.,
Vele donkere groenten bevatten vitamine K, beperking voor personen die bloedverdunners gebruiken is noodzakelijk.
Ik slik ook bloedverdunners dus al dat groene groenten is niet goed ?
Wat ik nu al maanden aan het eten ben.
Hoi Elly,
Groene groenten zijn juist erg gezond! Ook als je bloedverdunners gebruikt.
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
Hallo Ibge.
Sinds ik jouw receptenboek Gezonde lifestyle heb aangeschaft eet ik
veel gezonder maar niet zo afwisselend als jij voorstelt
S morgens altijd havermout met chiazaad en bosbessensap
S. Middags altijd een groente roerbak 200 gram per keer met een ui extra wel kant en klaar gekocht bij Jumbo of Iidl.
S. Avonds aardappels met een behoorlijk portie groente bloemkool Broccoli wortels prei en soms sperziebonen.
Met kip of ook wel vissticks. andere vis lust ik niet.
Daarnaast sport ik elke dag ga 3 keer in de week hardlopen 8 Km. op de nuchtere maag voor stimulering vetverbranding.
Andere dagen minimaal een wandeling van een uur.
Vol me goed en heb nooit een hongerig gevoel.
Groetjes Gerrit.
Hallo Gerrit,
Goed dat je bezig bent met een gezonde lifestyle! Als je het moeilijk vindt te variëren met je voeding, is het een idee groente en fruit van het seizoen te eten. Zo zijn paprika’s, courgette, spinazie, aardbeien en bramen nu in het seizoen. Seizoensgroente -en fruit bevatten vaak meer vitaminen en smaken beter dan groente en fruit die niet in het seizoen zijn. Je zou nu bijvoorbeeld een heel lekkere salade kunnen maken van onder meer spinazie, tomaat etc. in plaats van een roerbak. Verder staan er heel wat andere lekkere recepten in het receptenboek. Kijk hier nog eens in.
kun je hiermee vooruit?
Groetjes,
Nina- Team Inge van Haselen.
Groente smoothies: kan je die maken met een staafmixer? Die heb ik namelij. Maar daarmee gaan de vezels er niet uit.
Heb je een tip voor me?
Hallo Marietta,
Als je alleen een staafmixer hebt kun je prima groene smoothies maken. Als je wil dat de vezels uit de sap verdwijnen dan heb je een juicer nodig. Ondanks dat een smoothie nog vezels bevat is dit nog steeds een heel goede manier om veel vitaminen binnen te krijgen. Met een smoothie krijg je weer andere belangrijke stoffen en vezels binnen dan met een groentesap. Beide zijn supergezond!
Groetjes,
Nina- Team Inge van Haselen.
Ik eet veel groente…heerlijk
Ik eet ‘s morgens chiazaad met hennepzaad,lijnzaad, cumapoeder en rauwe cacao met een beetje kaneel en een banaan en wat noten. Daarna een groene smoothie.
‘S middags een grote salade, tussendoor een avocado of wat rauwe noten .
Tussendoor veel water en kruiden thee.
‘S avonds gekookte groente,stukje vlees of vis en salade.
Ik heb geen honger.
M Keltjens, Ben niet zo’n fanatieke groente eter, eet wel iedere avond bij het avondeten mijn portie groente. Verder heb ik wel een tijdje zeewier in tabletvorm geslikt,(weet zo niet meer hoe ze heette).Maar ik ga in de toekomst zeker meer groene groente eten
http://www.voedingisgezondheid.nl/Wat_eten_wij.html
Hier staat wat dat inhoudt.
Ik merk wel dat ik echt een beetje aan het opbranden ben, dwz te weinig energie, tarwegras heb ik geprobeerd maar dat lust ik niet, groente smoothies maken vind ik nogal een gedoe, heb geen blender, ben toch meer vd papjes maken denk ik. Ik eet trouwens wel zuivel en karnemelk drink ik regelmatig op aanraden vd dietiste ivm huidproblemen. Af en toe karnemelk werkt op zich wel goed bij mij
Momenteel gaat het niet supergoed, ik merk dat ik nu te weinig ontbijt en daardoor de hele dag honger heb. Ook zit ik nu laag in mijn koolhydraten en eet ik niet op tijd waardoor ik de hele tijd concentratieproblemen heb. Misschien toch maar weer het havermoutontijt proberen ipv groente met mozarella als ontbijt…
Groenten zijn gezond, maar elke dag donkere groente lijkt me ook niet goed het advies was toch 3x p.w. ?
Hallo Xandra,
Mijn advies is om biologische groenten te eten. En eet het op binnen 3 tot 4 dagen.
Groet,
Inge
spruitjes daar ben ik niet zo gek op maar tog eet ik ze wel niet zo veel
als ik er twintig heb is dat veel met aardappels natuurlijk .Bv. ben gek op stampot rauw andijvie.
of wortelen ui ,dan eet ik wel eens een wortel voor het eten ,of ik eet wel eens een bord met veel sperzieboontjes en geen aardappelen .Op mn werk hebben ze ook een lekkere rauwkost die ik dan er bij neem bij het middag pauze.of rijst met groenten is ook goed.Goed idee ik moet maar weer eeens aan de spinazie denken messchien morgen als ik het niet vergeet heb ik al een tijdje niet meer gegeten lekker met een gekookte eitje erbij mmmm ,moet nog spinasie halen morgen , een vraag hoe maak je dan een groente smooty? dan probeer ik zo iets ook te maken ns zien of dat lukt.
Ben net begonnen met ,,anders,, eten en eet nu 300 gr.groente bij avondeten en tussendemiddag een salade,soms als het niet anders kan speltbrood,nu ‘smorgens
Nog de groentesappen uitproberen,het is geen straf voor mij hoor en voel me er erg goed
Bij
Ik probeer nu ook meer sinaasappels te gaan eten omdat ik merk dat ik daar goed op reageer, en ook wat havermout voor de koolhydraten. Ik laat nu bij het avondeten alle koolhydraten weg. Ik weet niet of dat goed is. Misschien toch maar weer wat aardappel.
Hoy Inge.
Ik ben een beginner met groentesmoothies ik maak dagelijks een spinazie ananas/blauwe bessen smoothie.Ook een aardbei/rode bessen /melk smoothie. Verder eet ik bijna geen aardappelen meestal alleen maar de groenten die ik ook sinds een tijd al vers haal bij de groentenboer.
Zoveel mogelijk vers eten. Toch gaat mijn gewicht toch niet naar beneden Ik heb nu je clean eten aangeschaft om te kijken wat ik nog meer kan doen.
Hallo Loes,
Bedankt voor je bericht. Goed dat je begonnen bent met groentesmoothies drinken. Ik zie dat je veel fruit in je smoothies doet. Fruit bevat veel suikers en daarnaast zijn alle vezels eruit verloren. Probeer meer donkergroene bladgroenten aan je smoothies toe te voegen en beperk het fruit tot maximaal 1 stuk fruit. Probeer ook zuivelproducten, zoals melk te vermijden. Het is super dat je aan de slag gaat met het receptenboek. Je maakt hier een goede start mee.
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
De ene voedingsleer spreekt de andere wel tegen… op dit forum http://www.westonprice.nl/ prijzen ze zuivel juist aan. Rauwe welk, ongepasteuriseerde kaas, room, etc.
Hallo Inge, bedankt voor je waardevolle tips. Ik doe er veel mee, eet veel gevarieerde groente maar geen zeewier hoe maak je dat klaar en waar koop je dat?
Hart Groet, Stien Spruyt
Hallo Stien, Leuk om te horen. Zeewier koop je bij de natuur winkel of bij Eko Plaza. Dat is een keten van biologische winkels door Nederland. Anders even googlen waar je
dat bij jou in de buurt kunt kopen.
Hoi Inge,
Ik ben dol op groenten, is echt mijn hoofdingredient voor alle maaltijden. Dus dat zit wel goed. Ik heb echter wel een vraagje, wellicht weet jij dat? Ik gebruik spinazie heel graag door mijn omelet en door mijn smoothies. Dit gaat helemaal prima, nergens last van. Echter bij mijn lunch of avondmaaltijd, als ik andere soorten groenten roerbak, krijg ik ontzettende last van een opgeblazen buik. Alsof mijn lichaam meer moeite heeft dit te verteren?
Toevallig een tip?
Hallo Inge.
Sinds ik het boek van jou heb clean eten ben ik begonnen met Havermout als ontbijt en als lunch vaak roerbakgroen met een eitje er in gebakken. Eet weinig brood meer en drink ook al geen melk meer.
Sávonds wel gewoon aardappelen en groente vaak broccoli of bloemkool winterpeen en sperziebonen.
Eet vaak kippenvlees gebakken in raapzaadolie.
En het voelt goeg
Groetjes Gerrit.
Groenten zijn inderdaad ontzettend goed voor gezonde mensen met goede nieren! In groenten zit nl veel kalium, die mensen met nierinsufficientie niet kunnen verwerken. Dus zoals met alles overdaad schaadt.
Helaas zeewier heeft geen enkele gezonde werking / betekenis voor ons westerse mensen. Japanners hebben een gen of zoiets waardoor zij wel belangrijke voedingsstoffen uit zeewier kunnen gebruiken. Wij niet. Maar het is wel lekker.
Wij weten regelmatig zeewier. Het is niet zoutig, goed in salades te verwerken en gewoon bij de Albert Heijn of de MAKRO te koop. Ik maak regelmatig sushi: sushirijst koken en klein scheutje sushi-azijn er door heen als je het gaat serveren. Koop bij de Albert Heijn een groot stuk verse zalm (voordeelverpakking – genoeg voor 4 personen), krabsticks, avocado en nori bladen (gemaakt van zeewier) en verse zeewier (staat bij de verse vis). Vul een kom met rijst, vul aan met (wasabi) sesamzaadjes, Kikoman sojasaus en stukjes gesneden zalm, krabsticks, nori-bladen en avocado. Zo heb je in 20 – 30 minuten (als je de gekookte rijst meteen laat afkoelen in koud water) een heerlijke, makkelijke en gezonde maaltijd op tafel. Eet smakelijk. M.b.t. de groene smoothies: ik gebruik ook als basis groentesap of tomatensap en stop er van alles in wat ik op dat moment heb liggen. Op internet zijn trouwens genoeg recepten te vinden van heerlijke smoothies.
Ik eet elke dag groente en lust ze bijna allemaal.Zeewier eet ik eigenlijk nooit,weet niet waar ik ze kan kopen.Sinds een paar dagen maak ik groentesap heeeerlijk.ik vind alleen dat het pulp nog zoveel vocht houdt.ik heb een Tomado sapcentrifuge gekocht,heeft iemand er ervaring mee?Anders graag een suggestie voor een die wel meer sap maakt.
GrTonny
ik eet dagelijks 200 gram groenten.
1x in de week eten we groene groenten, broccolie of spruitjes.
spinazie of andijvie lust mijn zoon niet
Dank Inge voor je tips, mails en fb- berichten. Via Pilates, wilde wat oefeningen doen, kwam ik bij jou terecht. Mijn vrouw en twee dochters zijn ook intensief met voeding bezig. Je tip om meer zeewier te gebruiken was voor mijn vrouw reden om de wenkbrauwen te fronsen. Zij gebruikt medicijnen vanwege schildklierproblemen, heeft Hashimoto, en is geadviseerd om geen, zo weinig mogelijk, producten te kopen met Jodium. Omdat er in zeewier veel Jodium zit gebruikt ze dat niet. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Ik eet veel groene groenten maar ook wortelen, minimaal 200 gram, ik wil dit verhogen, dikwijls doe ik er een ui door, maar ik lust ook wel gebakken spek in de stamppot. Ik probeer ook regelmatig zeevis te eten.
Ik eet helemaal geen aardappelen en brood.Heel veel groente,en s morgens een bordje havermout of een vruchten salade.S, middags altijd een salade van komkommer met sla en avocado,en wat noten.Ik ga 3 maal in de week naar een sportschool,en doe nog yoga.Kan niet zeggen dat ik er slank van wordt.Wel neem ik een stukje chocola(puur) kan het niet laten.Voel mij er wel goed bij
mijn leeftijd is 76 jaar.
Hartelijke groeten Rietje
Het lijkt mij niet gezond om japans zeewier te adviseren na die kernramp.
Hoe kijkt u hierna?
Groeten,Eva van Arkel
Dag Inge
Ik vindt alle groenten lekker en eet dagelijks of rauwe of gekookte groenten, 200gr. Maar zeewier heb ik nog niet gegeten.
Hartelijk dank voor je geweldige tips.
Groetjes
Suzy
Ik eet dagelijks sla of rauwkost bij de andere groenten eet geen aardappelen in plaats daarvan rijst of linzen.
Hallo Inge,
Vindt het toch fantastisch wat jij doet, iedereen antwoorden en dat helemaal zonder kosten.
Zal ook eens zeewier gaan kopen, maar wij wonen in een dorp en daar kun je dat allemaal niet kopen.
Dan moeten we eerst naar de stad, en daar kom ik niet zo vaak.
Inge heb je ook al eens van kurkuma gehoord, dat moet ook zo gezond zijn hoorde ik.
Gebruik jij dat ook wel eens.
Wij gebruiken al zaadjes gojibessen havermout enz., geen melk meer maar sojareis drink.
Volg je site met interesse.
Alvast bedankt voor alle tips die je ons geeft.
Micky.
Ja ,ik gebruik bijna dagelijks kurkuma.Kan in de soep en salades.ook lekker in de groente
Zelf eet of drink ik geen groentesmoothies.Ik eet bij avondeten groenten en vaak wokken we groenten met knoflook en champignons en paprika met wat rijst en af en toe pasta. Bij mijn lunch eet ik speltbrood met mager vleeswaren en er tussen rucola, paprika en tomaat. Sinds vandaag ben ik begonnen met havermoutpap met rozijnen en walnoten smaakte best goed.
Tussendoor doe ik fruitsmoothies maken, van alles wat. Ik heb een spastische darm en sinds een tijdje heb ik last van borrellende darmen s avonds. Komt dat soms door te veel fruit of te veel verschillend fruit bij elkaar? Alvast bedankt voor jullie reacties.
Sinds enkele weken ben ik de groentesmoothies en chiazaadjes, gojibessen rauwe cacao ed aan het ontdekken, nu heb ik echter buikloop en ecxeem in hals en gezicht gekregen. Ik weet niet meer nu wat ik moet eten om mn lichaam weer in balans te krijgen!?
hallo inge
heb een poosjede groene smoothies geprobeerd met fruit,maar s,morgens lukt dat echt niet, wordt er zo misselijk van,misschien moet ik het op een ander moment van de dag doen,wat denk jij?
ik kan het niet als tussendoortje nemen denk ik. vanmorgen schaaltje yoghurt met wat mueeslie en gedroogde cranberries,is dat oke?
groetjes pieta
hallo Inge
ik volg al een poos je tips. we mijn man en ik eten nu veel gezonder en mijn man voelt zich lichamelijk veel beter. |Ik voel me goed maar voelde me dat daarvoor ook. We eten praktisch geen brood en aardappelen meer.Wel heel veel groenten en ook eieren en kip. Ik val wel heel veel af. in 3 weken zo’n 2 en 1/2 kg. Was 57,2 en nu 55 bij lengte 1.58. Opmerkingen als je moet niet magerder worden en we kunnen wel zien dat je benen dunner zijn vind ik minder leuk. Ik ben 70 jaar en sport 3 x per week. vind je info leuk en ben benieuwd naar je reactie.
groeten, Lydia
Hallo Lydia,
Bedankt voor je bericht. Je bent goed bezig! Goed om te horen dat je man zich ook beter voelt door gezonder te eten.
Zorg dat je gevarieerd en voldoende eet, vooral als je regelmatig sport. En trek je niet te veel aan van de meningen van anderen.
Wat voor sport doe je?
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
Hallo Inge,wat geef jij eigenlijk je hond te eten?, die zal waarschijnlijk ook vers krijgen?, ik heb 4 grote honden die nu op de “gewone”brokken staan…nu IK zo gezond bezig ben, geef mij dit wél te denken!Wij kozen dit voer uit omdat zij er geen slappe ontlasting van hebben en dit beter op te ruimen is, natuurvoeding hebben wij eens geprobeerd en dat gaf veel ongemak bij het opruimen…heb jij hier ook een idee over?
Zeekraal is fris en heerlijk door de sla. Pas op niet koken en geen zout toevoegen. Komt uit de zee (oceaan) en heeft al zout in zich.
Hallo Nellij, Bedankt voor de tip! Eet je vaak zeewier?
Groetjes,
Cynthia
Team Inge van Haselen
hallo
welk zeewier is het lekkerste? bij de Japanner raden ze me Wakame aan maar Dulse vind ik er niet (heeft een meer notensmaak). klopt het dat je ook niet te veel zeewier mag eten voor je schildklier? bv elke dag een soeplepel : is dat overdreven? ik kocht reeds Nori maar die werd telkens taai – niet zoals bij sushi… ik hou ook niet vd smaak…helaas…dan toch beter met kelpsupplementen? of spirulina (neem ik elke dag 3 tabs) groetjes, Ilse
Hallo Ilse, zelf eet ik een paar keer per week Wakame, Arame, Nori en/of zeekraal, als je verder goed clean eet dan kan dit voor zover ik weet geen kwaad voor je schildklier. Dulse ken ik niet.
Nori kun je heel goed in kleine snippers knippen en dan door je salade mengen. Kelp-supplementen kan ook, kijk wel even goed op de verpakking over er niet allerlei toevoegingen in zitten. Of gewoon even wennen aan de smaak…
Naar aanleiding van deze sites, was ik begonnen met (gedroogd)zeewier. Ben echter weer gestopt, omdat het uit Japan komt.
Ik dacht aan de ontplofte kerncentrales. Vis sterft!
Hallo Tineke, daar heb je wel een goed punt, ik zal er eens induiken…
Lieve Inge.
Wat doe jij toch goed werk, om iedereen maar antwoord te geven,
en wat ben ik blij met jou.
Ben in 4 weken tijd, 5 kilo afgevallen en voel me veel leniger en natuurlijk meer energie, ook helemaal geen honger gevoel meer, wat ik met veel eten maar bleef houden.
Heel leerzaam en leuk om alles te volgen.
Wat goed dat antwoord over Japan, we helpen elkaar, fantastisch.
Hartelijk groet Agnes.
Hallo Agnes, leuk, bedankt! Daar krijg ik ook weer energie van! Wat super dat je je zo goed voelt en zoveel resultaat bereikt, echt top!
Groetjes,
Inge
om meer smaak aan je groente te geven strooi ik edelgistvlokken over mijn eten.is heel gezond.en goed voor huid,haar en nagels.en heeft een positieve invloed op je zenuwstelsel.zit vit 1B,2B,3B,6B, Kalium ,magnesium ,foliumzuur in.en veel eiwitten!
niet meekoken want dan gaan de vitamine’s verloren!!!
groetjes sandra.
hallo lees hier over het gebruik van zeewier en groene groentes,supergezond we gebruik regelmatig groene groenten en boerenkool,anderen kolen niet zo vaak die hebben een sterken smaak,die vinden we niet zo lekker,we gebruiken van A.Vogel al jaren herbarma kruiden zeezout die is vermengd met versen groenten en kruiden mag je niet meekoken kan je door allerlei groenten mengen waar je anders zout aan toevoegd na het koken erbij doen,en kun je nog bieslook,peterselie gedroogde tomaten,peper,nootmuskaat toevoegen net wat je lekker vind ook lekker in allerlei salades,heb je meteen regelmatig zeewier,is tekoop bij DA/deTuinen bij andere drogisten,en bio-winkels ook als dieetzout,
smakelijk eten.
Hallo Fam. J, heb je ook een voornaam?? Bedankt voor de tip. Pas wel op met zout, je krijgt er snel te veel van binnen, zelf zou ik adviseren om zoveel mogelijk vers te kopen, bijvorbeeld zeekraal en verse kruiden. Als alternatief kun je ook gedroogd zeewier kopen en weken.
Groetjes, Inge
hallo Ingen we letten wel op ons zout gebruik aardappels heb we nog nooit zout op gedaan al veertig jaar niet de gekookten groeten alleen drie snufjes met de herma pot er boven kloppen,behalve,wortelen, rodekool, bietjes,zuurkool,die hebben een eigen smaak allen suiker,azijn,beetje gember,en wat anderen kruiden,bij sommigen,
waar is gedroogde zeewier te koop???
Hallo Christien, goede gewoonte om weinig zout te gebruiken, alles draait om gewoontes! Gedroogd zeewier koop je bij natuurwinkels en toko’s. Groetjes, Inge
Rode bietensap vermend met wortelsap en blauwebessensap is een gezondheid kanon , in Belgie wordt in de wielersport wereld nu in plaats van doping , bietensap gedronken met geweldig uithouding resultaat , gemend is het nog gezondr en wortelsap is prima voor je lever volgens de wetenschap [wel effe lekker biologisch natuurlijk]
Gewoon stukje rauwe gember eten en alle kwaadaardige bacterie wordt gedood in je lichaam.
Ook 3 x lepel appelazijn per dag met water in nemen en je hebt alle nodige mineralen ingenomen op deze manier
Gedroogde pruimen en abrikozen met havermout in de morgen.
Van bovenstaande bestaan talloze rapporten op internet , Anthonie van Deurzen
goede avond lees hier van alles over groene smoothie`s,wil daar ook mee beginnen,lees dat ook de schil van kiwi,aardbei kroontjes word gebruik ,wat is de extra waarde daar van en welke schillen kun je nog meer gebruiken.
fijne avond.
Hallo Fam.janssen,
Zelf gebruik ik niet de schillen, maar misschien is het wel goed. Je kunt eigenlijk alle groente en fruit gebruiken in een smoothie, hoe meer groene groente je er in stopt, hoe beter. Ik zou weinig fruit gebruiken vanwege de suikers. Zelf voeg ik aan het eind nog een theelepel spirulina toe.
In mijn gezonde lifestyle club vind je meer groentesappen!
Groetjes, Inge
hoi inge,
ik ben gek op groente.gewoon groenten en een goed gevulde salade.
ik heb 2 vragen. zeewier heb ik ook wel eens gegeten.ik warmde dan tomatensap op met een heel fijn gesneden prei erdoor heen.beetje cayennepeper en zeewier.nou dan heb je een heerlijk soepie!!
maar moet je nog oppassen met zeewier? omdat het zoveel zout bevat.hoevaak mag je het eten?
en je had het in je live uitzending over de groeten uit de reformwinkel.dat dat het gezondste is natuurlijk.als het aan mij zou liggen zou ik alles daar kopen.maar met mijn inkomen is dat niet haalbaar.je zei toen dat je het dan ook in een marocaanse/turkse winkeltjes kon halen, de groente’s.of op de markt.waarom dan is het beter als in de suppermarkt?
alvast bedankt.
groetjes,
sandra.
Hallo Sandra, goed bezig! Zelf eet ik 1 of 2 keer per week zeewier, bijvoorbeeld in mijn salade. Ik neem dan zo’n 100 gram. Verder voeg ik nergens zout aan toe, dus voor mij kan het geen kwaad. Ik zou niet elke dag bergen zeewier eten.
Als je groente van het seizoen koopt bij de biologische winkel valt het erg mee met de prijs! Zeker als je de voordelen voor je gezondheid mee rekent. Veel mensen in Nederland hebben weinig geld over voor gezonde voeding. Maar wel voor vakanties, iphones, flatscreens en alcohol bijvoorbeeld. Het is vaak een kwestie van je mindset veranderen en kiezen voor gezond leven.
Groente en fruit bij de Turkse of Marokkaanse winkel is vaak verser en minder behandeld met bestrijdingsmiddelen dan de producten uit de supermarkt.
Hai Inge,
vakanties, iphones, flatscreens en alcohol daar heb ik al niet eens het geld voor hahaha.
ik leef eigenlijk al zo gezond mogelijk kwa eten.ik sport elke dag.ik loop hard,doe aan spinning,tea bo en 3 keer in de week aan yoga.ik probeer zoveel mogelijk aanbiedingen te kopen en seizoengroenten.is de marktgroenten ook al beter als die van de suppermarkten?
alvast bedankt,
groetjes sandra.
wij eten veel groene groentes.
ik haal broccoli, prei, chinese kool, sprecibonen, champignon.
broccoli en sperciboon kook ik heel even. daarna alles lekker door elkaar wokken. ik voeg ook kipfile toe. beetje knoflook en evt kruiden toevoegen en je hebt een pan vol eten voor het hele gezin. bij ons vindt iedereen het heerlijk.
Hallo Mieke, dat is super zoals jij eet! Bedankt voor je tip.
Hoi Mieke.
Jou eten lijkt mij ook erg lekker.
Welke kruiden doe jij er dan op?
Liefs Agnes.
Hallo inge,
Ik wok héél erg veel,varieer iedere keer een beetje onderling.Nu er spruiten zijn gebruik ik ze volop.Vandaag 750gr spruiten, 500gr broccoli
500gr prei, 1 winterwortel,4 uien,500gr champignons en 100gr taugé.
Een gedeelte vries ik in.En de volgende keer gebruik ik paprika’s en kool inplaats van wortel en champignons. gebruik soms ook kipfilet erbij
maar niet altijd. Gebruik wel minimaal 1 gekookt ei per dag.Zeewier heb ik nog nooit gegeten, is daar ook een alternatief voor als ik het soms niet kan krijgen??
Groetjes van Toos.
Hallo Toos, wow, echt goed al die groente!!! Als je geen zeewier kunt krijgen kun je ook gedroogde wakame nemen, dat kun je vaak kopen bij toko’s of in natuurwinkels. Even in water weken en je hebt hele gezonde zeewier.
Hoi Inge,
Ik ben erg goed bezig met mijn leven. Gestopt met roken, extra gezond eten, afvallen en begonnen met hardlopen.
Ik zou het ontzettend leuk vinden jou een keer te bezoeken in jou sportschool en misschien een proefles mee te mogen doen ?
Ik lees altijd jou stukken over gezondheid, voeding en bewegen. leuk.
Hallo Wanda, supergoed bezig met je gezondheid!! Ik geef alleen personal trainingen, dus mee doen is een beetje lastig ;-). Ik ga kijken of ik een seminar kan organiseren, dan kunnen we elkaar daar ontmoeten!
Hoi Inge,
Groeten spelen een hoofdrol in mijn voedingspatroon. Ik start de dag er zelfs mee, door groenten door mijn omelet te doen. Maak ook geregeld groene smoothies. ‘s Middags groenten met een salade en wat kip of vis, tussendoor vind ik het ook heerlijk om wat groeten weg te knabbelen met wat noten er bij en dan ‘s avonds nog een warme maaltijd, met uiteraard ook hier weer groeten. Probeer genoeg te varieren, maar daarin kan ik mijzelf nog verbeteren:-)
Hallo Petra, zo, jij bent echt een groente-eter! Heel goed. Dat kom ik niet vaak tegen!
test
Ik eet ook veel kiemgroente, zoals taugé, alfalfa. Dat schijnt ook heel gezond te zijn.
Gezien de alias die je gebruikt ga ik ervan uit dat je van het mannelijke geslacht bent. Dan zou ik er in jou geval ook eens Brocco overwegen(zie mijn antwoord een paar reacties hieronder).
Heel interessant om dat ook te weten. Ik eet wel elke dag groenten, maar verschillend. Zeewier heb ik nog niet geprobeerd. In Suriname heb je bladgroenten als tajerblad, spinazie, groene kool, klaroen en selderij.
Ik hou niet zo van groene groente, met een sausje gaat het wel.
Buiten de warme maaltijden drink ik per dag; tomaten/groente-sap (appelsientje) Mocht dit niet goed zijn dan hoor ik dat graag!
Met vriendelijke groet
Eefje
Tomatensap is heel gezond. Het bevat het antioxidant lycopeen.Is werkzaam tegen het singlet zuurstof, een van de schadelijkste vrije radicalen. Uit onderzoek is gebleken dat bereide tomaten (ook in de vorm van tomatenpuree, tomatenketchup etc.) bij mannen de prostaat beschermen. Gek genoeg hebben rauwe tomaten dit effect niet. Net als voedingssupplementen van/met lycopeen.
Zelf drink ik elke ochtend een zelfgemaakt glas tomatensap. Je neemt een blikje tomatenpuree (al vanaf 6 cent) doet er wat (gekruide) zeezout en gemalen peper bij. Afvullen met water even roeren en je hebt een heerlijke super gezonde en super goedkope verse tomatensap.
Hallo Anja,
Goede tip die tomatensap! Hoe komt het dat je zoveel van al die stoffen weet.Beroepsmatig of onderzoek? Ik vind het interessant.
Vanmiddag eens gewogen hoeveel groente ik klaar maakte, en zit wat dat betrefd wel ruim genoeg. Voor 2 p. kwam ik al op 600 gr, en dan nog de groente die door m’n groente/fruitmix gaat als ontbijt. Nee ‘s avonds geen groente en fruit meer, of het moest een banaan zijn. Donkergroene groenten zitten er ook vaak wel tussen, alleen groene kool en boerenkool is hier in Brasil erg moeilijk, dan zou je zelf al moeten verbouwen. Jammer, want dat recept hier onder van Els (19/11) lijkt me best lekker, alleen wat erg veel vlees in mijn ogen, 200 gr. rookworst en ook nog 100 gr. spekjes….. Ik hussel altijd graag met div. groenten en kleuren, de ene keer door het vleesgerecht heen, even de kook erover in de braadpan waar het vlees al in gebraden is, samen met wat sojasaus, de andere keer in een rauwe groentemix. Daarin ook heel veel bieslook altijd. Niet echt donkergroen, maar middengroen.
Hallo Inge
Ik eet elke dag minstens 3 ons groenten ook roerbak ik vaak groenten
gr.annie
ik ben goed zo ik ben
Tip met zeewier:
Ik haal af en toe een bakje zeewier met sesam bij de vegaslager in Den Haag. (voor mensen die niet in Den Haag wonen, wellicht improviseren met zeewier,div. kruiden en beetje sesam olie?)
Voor twee personen: bakje a 175 gram mengen met zilvervliesrijst voor twee personen, mengen en met stokjes eten! verrukkelijk! Uiteraard kan eea aangevuld worden met shi-take en tofu of tahoe reepjes. Bak deze met wat zoete paprika kort in de (groene, minder zout) ketjap saus.
Erg lekker en gezond!
Hallo Inge, Ik eet minstens 2ons groenten per dag. Vaak meer. Spruiten kan ik zo 3ons opeten.
Groetjes Liesbeth.
Hallo Inge,
Ben benieuwd naar je recept van de groene kool
Ik eet wel regelmatig broccolie maar mijn man houd er niet van misschien alternatief groene kool?
Verder eten wij wel nu boerenkool en witte kool in salades.
Groetjes Gonny
Ik pers enige bladeren groene kool tot ik een glas heb. Dan neem ik een appel en doe dit alles in de blender, die de rest doet. Meestal doe ik daar een theelepel gemalen kaneel of kurkuma bij. In plaats van de appel neem ik soms een citroen.
Lekker gezond en goed voor de lijn.
Knockje.
Jammer dat je man niet van broccoli houdt.
Sulforafaan glucosinolaat (SGS)is een indirect antioxidant dat wordt gevormd uit glucorafanine, een stof die vooral in kruisbloemige planten voorkomt. Mannen hebben vooral baat bij dit stofje, het beschermt hun ‘mannelijkheid’ oftewel de prostaat. Van de groente broccoli en brocco (de spruiten van de broccoli) is bekend dat ze veel sulforafaan bevatten. Zo bevat een porti brocco van 30 gram ongeveer 73 mg SGS en 200 gram broccoli ongeveer 24 mg. Radijsjes, tuin-kers en andere koolsoorten als boerenkool, Chinese kool, groene kool en spruitjes bevatten ook SGS.
Door het voedsel te bereiden, snijden of koken, wordt uit glucorafanine sulforafaan gevormd. Het effect wordt trouwens versterkt als je tegelijkertijd voedingsmiddelen met selenium eet. Het gunstige effect gaat trouwens wel grotendeels verloren als je de broccoli en koolsoorten te lang kookt, maar dat wist je natuurlijk al.
SGS bestrijdt ook de Helicobacter pilori, een bacterie waarvan wordt aangenomen dat ze maagzweren en maagkanker veroorzaken.
Je kunt sulforafaan opbouwen in je lichaam, daarom wordt er geadviseerd minimaal één keer per week broccoli te eten.
Wist je dat je beter de stronk dan de roosjes van de broccoli kunt eten? Daar zitten nl. de meeste voedingsstoffen in.
Hallo Inge,
Ik gebruik dus ook bloedverdunners, en nu lees ik allemaal berichtjes dat groene groentes niet zo goed zijn.
Ben aan een kant blij dit te lezen, maar vindt het jammer dat een arts
je daar niet meer over verteld.
Maar ga er zeker op letten.
Ben erg blij met alle tips.
Betty
Vitamine K of fytomenadion is een in vetoplosbare vitamine die in drie vormen voorkomt. In plantaardig voedsel zit vitamine K1 (fylochinon). In je darmen wordt, vanaf ongeveer drie maand, vitamine K2 (menaquino-ne) gemaakt door de darmbacteriën. Daarnaast zit vitamine K2 in (probi-otica) producten die door bacteriën zijn gefermenteerd, zoals kaas, yog-hurt en kwark. De synthetische variant wordt vitamine K3 (menadione) genoemd. Je lichaam zet dit om in actief vitamine K.
Vitamine K is nodig om in de lever trombinogeen te maken en is zo on-misbaar bij de vorming van de verschillende bloedcellen die voor de bloedstolling zorgen.
Daarnaast speelt het een rol bij de aanmaak van je botten en gewrichten, doordat vitamine K helpt om calcium op de goede plaats te krijgen en te houden. Het vermoeden bestaat dan ook dat vitamine K een rol speelt bij het onderhouden van de botten en het voorkomen van osteoporose.
In je lichaam zit vitamine K in het bloedplasma in de lever, nieren en de milt.
Bij het koken gaat er niet veel vitamine K verloren.
Er zijn geen nadelige gevolgen van teveel vitamine K bekend. Wel kan het gebruik van meer dan 100 microgram vitamine K per dag bij personen die bloedverdunners gebruiken de werking van deze middelen nadelig beïnvloeden.
200gr
gekookte spinazie bevat 986 mcg. rauwe andijvie 463 mcg. rauwe raapstelen 448 mcg, gekookte spruitjes 280 mcg, gekookte broccoli 203 mcg, rauwe savooiekool 139 mcg, zuurkool 114 mcg.
100 gr
Radicchio sla bevat 255 mcg, rode sla 140 mcg, kropsla 102 mcg.
15 gr verse peterselie bevat 246 mcg. vitamine K
Hi Lotgenoten,
Dagelijks maak ik een groente/fruitshake: 1/3 groente en 2 stuk fruit, daarbij 2 glazen water in de blender en blenderen maar. mijn mannen vinden het heerlijk! Liever geen bananen vanwege de hoge glycemische index.
Hallo Inge,
Naast voldoende groenten gebruik ik Green Magma. Dit is een biologisch product in de vorm van tabletten, gemaakt van jonge gerstebladeren. Er zit wel vit. K in.
groetjes,
Mieke
Dag Inge,Weer wat leuke gezonde tips van jou,bedankt.Ik ga proberen die spullen te kopen.In de reform winkel?
Een fijne dag gewenst,Wicher
Hoi Inge,
Je adviseerde o.a. spinazie in je eetpatroon op te nemen en
ik moet toegeven dat het een heerlijke groente is.
Nu eet ik met mate spinazie daar in deze groente nitriet
aanwezig is wat nu niet zo gezond is dacht ik.
Wel eten maar met mate!
Vriendelijke groet, Ton Polhuis.
Nitriet komt alleen vrij als de spinazie verwarmd wordt, rauwe spinazie kan zonder bezwaar gegeten worden heerlijk als basis voor een groene smoothie of ipv sla als basis in een salade
Hoi zeewier is erg lekker met witte vis en wat rijst je kunt het kopen bij de vis boer. de eerste keer dat je zeewier eet moet je erg wennen aan de smaak maar na een paar hapjes vonden wij het alleen maar lekkerder dus probeer het echt een aan rader.
Gerie
Haiio Inge
Ik denk wel, dat ik aan mijn 200-250 gram groente per dag kom, nu dus nog wat meer kool eten, waar ik niet zo dol op ben!
Groetjes van Willy
Hallo Inge,
Wij eten bijna elke dag een gemengde salade als lunch , dus veel sla ruccula , tomaar ui etc en tonijn .
Ook maak ik regelmatig een koolsalade ,maar dan van witte of savoye kool, koolsoorten zoals boerekool kan ik hier in Spanje niet kopen, af en toe ga ik naar een Hollandse winkel die wel diepvries verkoopt.
Veder eten we vaak verse spinazie en boontjes groetjes Truus
Geef me dan eens wat recepten van groentesappen! Het lijkt me heerlijk. Verder kan niet iedereen alles verdragen. Ikzelf heb de ziekte van Crohn en koolgerechten zijn veel te zwaar voor me.
Op deze link staan 3 recepten voor groene smoothies
http://www.sochicken.nl/lichaam/groene-smoothies.html
Mijn favo groene smoothie
2ons verse spinazie
1mango (maakt de smoothie lekker roomig)
1appel
Halve liter water
Kaneel naar smaak
Verse gember 1cm
Water 1/2vd spinazie mango in stukken appel in stukken water erbij, blenderen
Rest van de spinazie toevoegen kaneel erbij (ik gooi er rustig een halve eetlepel in maar dat is voor andere misschien wat veel) gember erbij en weer blenderen. Binnen 5 min een heerlijk ontbijt….
Ik werk op een biologische zorgboerdrij.Dus aan groente geen gebrek.Elke dag maken we er een pan soep van onze eigen groente.We hebben er wel eens een test gedaan van biologische witlof en gewone wilof.De witlof van ons had vergeleken met die uit de superemarkt nog een ouderwetse bittere smaak,terwijl die andere een meer zoetere smaak had. groetjes Loek
Ik eet regelmatig nori als onderdeel van de maki sushi, maar dan is het al enigszins geweekt. Als losse flakes ken ik het niet. Is zeekraal ook gezond? Dat smaakt altijd zo lekker naar de zee.
Hallo Josie, ja, zeekraal is ook gezond!
Ik maak veel smoothies met groene kool er in, meestal in combinatie met een appel en nog meer. Zo is de smaak beter.
Groetjes. Knockje.
Voor mensen die anti-stollingsmedicatie gebruiken,raad ik aan
eens te googelen naar VIT.K BLOEDSTOLLING,daar vind je een PDF.
bestand met groenten en andere levensmiddelen die je INR beinvloeden!
Heb zelf FACTOR V LEIDEN en ben gedoemd de rest van m’n leven
antistolling-medicatie te gebruiken
Uit een gekregen boek heb ik 3 weken Oswin’s Keto dieet gevolgd
en m’n INR daalde sterk:alleen gebruik ik uit dat dieet nog
Omega 3 eieren,maar of dit nu zoveel gezonder is als Bio-eieren
betwijfel ik.
Met vriendelijke groet,
Henk.
Wat is INR?
Hallo Inge,
Ben wel degelijk bezig met afvallen en ben in 4 weken 5 kilo kwijt dus je ziet dat ik wel mijn best doe.
Ben niet zo`n schrijver dus zal ook niet veel reageren.
Ik eet geen aardappels en “stamppot boerenkool” is dus geen optie.
Iemand een receptje met boerenkool zónder aardappels?
Hall Charlot,
probeer eens knolselderij in blokjes koken tot ze gaar zijn en dan mengen met de kool.Afmaken als gewone boerenkool. Ook als puree is de knolselderij erg lekker .
Dank je wel, dit ga ik zeker eens proberen!
Hallo Charlot,
dit is een recept, die ik van Dr. Frank heb overgenomen.
Het is voor één persoon.
Heb het zelf ook eens gemaakt, smaakt best lekker.
BOERENKOOL MET WORST
Benodigdheden
200 gram rookworst
100 gram spekjes
1 ui
200 gram boerenkool
1/4 blikje tomatenblokjes
1-2 theelepels maizena
peper
Bereiding
Spekjes in eigen vet bakken, 10 minuten. Dan spekjes uit de pan halen.
De ui schillen, fijn snipperen en in het vet fruiten.
Boerenkool erbovenop leggen en laten slinken.
1 dl water toevoegen en op laag vuur in 25 minuten laten gaarstoven.
Na 15 minuten de in stukjes gesneden rookworst erop leggen.
De tomatenstukjes laten uitlekken, vocht opvangen
en dit met maizena losroeren.
De tomatenstukjes, de spekjes en het tomatenvocht bij de boerenkool roeren en al roerend verwarmen zodat het kookvocht bindt.
Met peper op smaak maken.
Eet smakelijk, een groet van Els.
Dank je wel, maar ik eet zeer zeker geen rookworst.
Vettere zooi kun je niet bedenken.
Heerlijk gewoon gestoofd in olie en evt ui,peper en zout
Probeer eens boerenkool met koolraap. Snij de koolraap in kleine blokjes en kook ze net gaar, of stoof ze net gaar. Kook de boerenkool ook net gaar, dat hij nog een beet heeft.Schep het geheel door elkaar. Zout toevogen naar smaak. De combinatie is verrassend.
hai charlot, boerenkool stamppot kun je zeker wel eten als je de aardappels vervangt door knolraap. groetjes joyce
ipv aardappelen kun je ook wel witte bonen gebruiken.
Hallo Charlot,
Je kunt boerenkool roerbakken in een eetlepel olie met een gesnipperde uit en knoflook. Eet er (soja)mie bij en maak zelf pindasaus van 250cl water, een bouillonblokje, ui, knoflook, sambal, japanse sojasaus en pindakaas.
Groetjes,
Maite
Stampot maak ik tegen woordig met zoete aardappel(bataat) verkrijgbaar bij de toko en tegen woordig ook bij (mijn) AH. Zoete aardappel bevat geen zetmeel en is daarmee een uitzondering op de regel. De kinderen vinden de wat zoetere smaak ook geweldig en alle stampot varianten die ik maak worden nu wel gegeten…. Dus dubbel voordeel.
Hoi Evelien, zoete aardappel is supergezond!
Hoi Charlot
Probeer eens boerenkool met rijst heerlijk!!!
Hallo
Lees hierboven als je dus bloedverdunners heb geen groene groente
heb daar nog nooit wat van gehoordt heb een hatinfarkt gehad en heb 15 soorten medicatie voor mijn hart niemand heeft mij ooit vertelt dat ik geen groene groete mocht
toch wel dom van de cardioloog
bedankt voor de tip
Wat een hoop medicijnen slik jij zeg.
zou daar eens mijn bedenkingen bij zetten,en samen met de huisarts eens kijken of ze allemaal wel echt nodig zijn.
Heb zelf in de zorg gewerkt, en ben dit heel vaal tegengekomen.
Succes Paula.
Ben inderdaad niet erg weg van donkergroene groente of vallen boontjes,brocollie,andijvie,spruitjes er ook onder?
Ben benieuwd naar je lekkere recepten…
Ik ben nu zo in de 4de week van t fit in 90 dagen programma en me lijf is aan t ontgiftigen, eet ook voldoende groente naar mijn mening maar niet speciaal de groene groente en of zeewier al gebruik ik ze wel. Meer mensen die t hebben ?
Hallo Inge,
Ik eet regelmatig verse peterselie,doe ik overal doorheen,
met koolsoorten moet ik erg oppassen heb al last van winderigheid,
komt waarschijnlijk omdat ik ook vaak lenteuitjes eet,met
kool wordt het erger,vind het al vervelend.
groet,
Mirja
hallo Inge,
ik heb hartritmestoornis, heb daar dan ook medicijnen voor,
oa. ook bloedverdunners, voor het bloed dun genoeg te houden,
met bloedpropjes, trombose, zit ik niet te wachten.
Dus zodoende moet ik ook op mijn voeding letten.
De wintergroenten, kolen en zo, zit veel Vitamine K in,
daar mag ik dus niet teveel van binnen krijgen,
betreft mijn bloedverdunners…daar zit al genoeg K in.
Moet dus ook veel afwisselen van groenten, niet constant
groene groenten eten, alleen is dat lastig in de winter.
Kan je mij een suggestie geven?
groetjes van Els.