3 Tips Hoe Je Slank Blijft Tijdens Je Zwangerschap

Laatste update:

Dit zijn zomaar wat van de dagelijkse emails die ik ontvang:

“Sinds mijn eerste kind ben ik 36 kilo aangekomen en bij mijn 2de 7 kilo aangekomen”.

“Na de bevalling was ik 9 kilo zwaarder en ik krijg het er niet meer vanaf”.

“Vroeger was ik slank maar sinds de geboorte van de kleine heb ik een buikje…”

Heel veel vrouwen zijn na een bevalling ineens kilo’s zwaarder. Hoe kun je dat voorkomen? En hoe raak je je overgewicht na je bevalling weer kwijt?

Inhoudsopgave

Hoeveel Kun Je Eten Tijdens Je Zwangerschap?

Sommige vrouwen denken dat ze veel meer moeten gaan eten zodra ze zwanger zijn. Dat blijkt niet zo te zijn. Uit een Brits onderzoek onder bijna 4000 vrouwen blijkt dat je vooral niet voor twee moet gaan eten.

Het beste kun je de eerste 6 maanden normaal eten en pas de laatste drie maanden ietsje meer. Het onderzoek is gebaseerd op het meten van de Body Mass Index van de vrouwen tijdens de zwangerschap en 16 jaar later. Dus niet het eerste het beste onderzoek!

Hoeveel Gewichtstoename Is Goed Tijdens Je Zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je het beste tussen de 9 en 12 kilo aankomen. Dan krijgt je baby genoeg voeding (als je de juiste voeding eet natuurlijk) en ben je zelf na je zwangerschap snel weer op gewicht.

Kom je boven de 12 kilo gewichtstoename dan zit je in een risicozone. Ga dan gezonder eten en ook meer bewegen! Anders zit je straks met al die extra kilo’s. En, minstens zo belangrijk, je kind heeft later ook meer kans op problemen met overgewicht.

Wist je dat het aantal vetcellen van je kind en dus later de kans op overgewicht in 2 fases van zijn of haar leven wordt bepaald? Dat is eerst tijdens de zwangerschap, hoe ongezonder jij eet, hoe meer vetcellen je kind dan al heeft. De tweede fase ligt in de puberteit. Dus zorg dat je tijdens je zwangerschap niet meer dan 12 kilo aankomt en eet op een gezonde manier.

Is Clean Eating Goed Tijdens Je Zwangerschap?

Ja! Clean Eating is gebaseerd op zo vers en natuurlijk mogelijk eten. Het bestaat uit magere eiwitten, langzame koolhydraten, onverzadigde vetten en veel water. Die combinatie is juist supergoed ook tijdens je zwangerschap. Hoe minder chemische e-nummers je binnen krijgt hoe beter.

Lees ook:  Wat is Clean Eating?

Overleg uiteraard wel met je huisarts of je tijdens je zwangerschap specifieke producten wel of niet mag eten en welke supplementen je het beste kunt nemen. Ik heb begrepen dat extra visolie-capsules heel goed zijn tijdens je zwangerschap, neem dan wel de geteste capsules die vrij zijn van zware metalen.
Let daarnaast ook goed op je calciuminname. Laat je goed informeren en maak gezonde keuzes!

3 Tips Hoe Je Slank Blijft Tijdens Je Zwangerschap En Daarna…

Hoe blijf je slank tijdens je zwangerschap en ook na je bevalling? Dit zijn mijn tips:

Tip 1: Begin al met de gezonde lifestyle voordat je zwanger wordt
Begin vandaag nog met clean eating en een goed trainingsprogramma. Hoe fitter je bent, hoe beter je straks je zwangerschap doorstaat en er plezier aan beleeft.

Ik heb mensen die ter voorbereiding op hun zwangerschap het Buikvet Burner Programma doen. Dat is een supergoed idee.
Direct afvallen met de Intermittent Fasting Kuur

Tip 2: Eet de eerste 6 maanden van je zwangerschap normaal
Eet de eerste 6 maanden van je zwangerschap net zo veel als voorheen en ga niet voor twee eten. Dat is niet nodig! Kies uiteraard wel voor clean eating, dat wil zeggen magere eiwitten, langzame koolhydraten en onverzadigde vetten. Zorg dat je elke 2,5 a 3 uur iets eet. En blijf ook na je zwangerschap zo clean mogelijk eten!

Tip 3: Blijf in beweging

Blijf zolang als je kunt goed sporten, in ieder geval de eerste zes maanden. Train bijvoorkeur 3 tot 5 keer per week een half uurtje en wissel cardio af met fitnessoefeningen.

Doe cardio op een matig level en belast je knieen niet te veel, ga bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Train bij fitnessoefeningen vooral goed je core, dat wil zeggen het centrum van je lichaam. Vermijd na de eerste 3 maanden oefeningen op je buik of op je rug en let er goed op dat je je rug bij alle oefeningen in een neutrale positie houdt.

Met deze 3 tips zal het al een stuk makkelijker zijn om op gewicht te blijven en zo zul je meer genieten van je zwangerschap!

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis voedingsspecial aan. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

Direct afvallen met de Intermittent Fasting Kuur

54 gedachten over “3 Tips Hoe Je Slank Blijft Tijdens Je Zwangerschap”

 1. Hallo Inge,
  Ik ben 22 weken zwanger en al ruim 9 kilo aangekomen. Ik sportte 4x per week en at volgens een eetschema. De eerste 15 weken van de zwangerschap was ik zo moe dat sporten niet ging, daarna werd ik 3 weken ziek. Toen was het leed natuurlijk al geschied. Zeker omdat ik niet misselijk ben geweest, maar wel de hele dag barstte van de honger. Nu kan ik weer sporten, kan ik dan nog voorkomen dat ik echt veel te veel ga aankomen? Ik heb nog steeds meer honger dan voorheen en meer behoefte aan koolhydraten.

  Beantwoorden
  • Hoi Ellen,

   Bedankt voor je bericht en natuurlijk gefeliciteerd met jouw zwangerschap! 🙂 Dat kan zeker. Heb je al eens op ZwangerPuurGezond.nl gekeken? Dit is een blog en kuur van Thecla Dekker in samenwerking met Inge. Heel effectief om je zwangerschap supergezond door te komen zonder onnodige kilo’s en met alle voedingsstoffen die jij en je kindje hard nodig hebben!

   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Hallo tram Inge,

  Ik weet sinds een paar dagen dat ik zwangerschapsdiabetes heb en als ik koolhydraatbeperkt eet met zo’n 70 gram koolhydraten per dag kan ik mijn bloedsuiker onder controle houden. Maar de diabetesverpleegkundige zegt dat ik “normaal” moet eten. Als ik dit doe en dan alsnog mijn koolhydraten iets beperk en rond de 120 gram koolhydraten verspreid over de dag ga zitten raakt mijn bloedsuikerspiegel toch te hoog. Als dit zo blijft moet ik insuline gaan spuiten. Dit wil ik natuurlijk niet. Ik vroeg me af of het kwaad kan om tijdens de rest van de zwangerschap zo’n 70 gram koolhydraten of nog minder per dag te gaan eten. En of het kwaad kan als mijn lichaam door de lage koolhydraat inname in ketose gaat. Ik merk dat als ik fruit eet mijn bloedsuikerspiegel ook heel erg omhoog schiet en dit zou ik dan dus ook niet meer kunnen eten. Ik ben nu trouwens 28 weken zwanger. Ik vind het erg raar dat de diabetesverpleegkundige hier geen verstand van heeft dus daarom probeer ik het hier. Vast bedankt!

  Groeten Karine.

  Beantwoorden
  • Hallo Karine,

   Allereerst gefeliciteerd met je zwangerschap! Helaas hebben veel diabetesverpleegkundige een andere kijk op voeding dan dat wij hebben. Mag ik vragen wat je nu zoal op een dag eet? Want wat is volgens je verpleegkundige normaal eten? Het is voor jou nu belangrijk om hoog in de eiwitten en vetten te gaan zitten. Als ontbijt bijvoorbeeld een omelet met wat avocado, een gevulde salade als lunch met hierin wat peulvruchten en noten verwerkt bijvoorbeeld. Brood, suikers, en snelle koolhydraten zeker laten staan! Hier kun je nog een leuke blogpost lezen over zwangerschapsdiabetes:

   https://zwangerpuurgezond.nl/zwanger/zwangerschapsdiabetes-2/

   Ik hoor het graag van je!

   Groetjes,

   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
   • Hoi Thecla,

    Fijn dat jullie zo snel antwoord geven. Voordat ik zwanger raakte at ik “clean” omdat ik fibromyalgie en pds heb. Ik at dus ook geen brood enzo maar er werd mij aangeraden om toch volgens de schijf van vijf te gaan eten door mijn (toen) verloskundige. Dit ben ik dus maar gaan doen omdat ik geen voedingsstoffen te kort zou komen (die ik volgens mij niet te kort kwam) maar ik verving wel vaak brood door havermout enzo. Toen ik hoorde dat ik zwangerschaps diabetes heb vorige week ben ik rond de 60 a 70 gram koolhydraten per dag gaan eten. Sochtends één volkorenboterham met omelet met ham en kaas. (Voor de vetten. Voorheen at ik havermout met fruit). Tijdens de lunch at ik iets wat ik zelf gebakken heb met ongeveer 4 gram koolhydraten per portie. Dit is
    Koolhydraatarme kwarktaart of koolhydraatarme kokoscake of een koolhydraatarme brownie en één volkorenboterham met smeerkaas o.i.d. (dit omdat ik van de gyneacoloog brood moest blijven eten. Voorheen twee volkorenboterhammen met een plakje ham en een plakje kaas in de contactgrill.). S’avonds vlees met salade. (Voorheen volgens de schijf van vijf omdat de verloskundige dit aanrade.) En savonds weer iets van mijn eigen koolhydraatarme baksels. (Voorheen brood). Voor dat ik zwanger was at ik elke dag “clean” en op zaterdag avond nam ik een “cheatmeal” en daarna ook iets van ijs of chocolade ofzo. Maar er werd mij dus verteld dat ik “normaal” moest gaan eten (volgens de schijf van vijf) tijdens de zwangerschap omdat ik anders voedingstoffen te kort zou komen. Waar ik het dus zelf niet zo mee eens ben maar toch maar grdaan heb. Tot nu!

    Groeten Karine.

    Beantwoorden
    • Hallo Karine,

     Eerlijk gezegd schrik ik een beetje van je verhaal. Een verloskundige krijgt ongeveer vier uur les over voeding tijdens zijn of haar opleiding. Dat hier dan zulke adviezen worden gegeven is heel jammer. Een verloskundige weet uiteraard heel veel over de groei en ontwikkeling van je kindje maar over voeding weten ze niet veel.

     Ik wil je graag adviseren om weer clean te gaan eten. Vervang je broodmaaltijden weer door je havermoutontbijt. Het is belangrijk wanneer je koolhydraten eet er ook eiwitten en vetten aan toe te voegen zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel. Vergeet dus geen lijnzaad of noten toe te voegen aan je havermoutontbijt en wissel je ontbijt af om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

     Kaas eten om aan je goede vetten? Kies liever voor avocado! Als lunch kun je lekker een omelet met groenten maken, gevulde soepen of salades maar laat het brood staan.

     Inge en ik hebben samen een kuur ontwikkeld speciaal voor de zwangere vrouw. Hierin staan gezonde ontbijt, lunch , snacks en avondmaaltijden welke ook voor de zwangere vrouw is met zwangerschapsdiabetes. Je zult zien dat je je bloedsuikerwaardes veel beter onder controle krijgt:

     https://zwangerpuurgezond.nl/zwangerpuurgezond-kuur/

     In brood, kaas en ham zitten helemaal geen voedingsstoffen en hier krijg je juist tekorten van.

     Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

     Groetjes,
     Thecla
     Team Inge

     Beantwoorden
     • Bedankt voor je antwoord en je hulp. Ik heb inmiddels met mijn vroegere diëtiste gesproken. Ik heb haar gebeld omdat ik weet dat ze verstand heeft van koolhydraatarm eten. Ze geeft aan dat het niet verstandig om nu koolhydraatarm te gaan eten vanwege de zwangerschap en dat het niet goed is als mijn lichaam nu in ketose raakt. Ik heb daarom ook meteen de diabetesverpleegkundige gebeld en ik moet vanaf vanmiddag insuline gaan spuiten. Hierdoor kan ik dus weer wat meer koolhydraten gaan eten en kan ik dus hoop ik weer lekker ontbijten met havermout. Ik neem je verdere adviezen ook mee natuurlijk en ga weer zo “clean” mogelijk eten. Nogmaals bedankt. Groetjes Karine.

     • Houd ons op de hoogte! Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je clean gaat eten je bloedwaarders veel stabieler worden. Geniet van je zwangerschap, een bijzondere tijd!

      Groetjes Thecla

 3. Hallo , ik vroeg mij af of het vaker voorkomt. Ik ben nu bijna 12 weken zwanger en let heel goed op mijn voeding. Daarbij eet ik gezond en net iets meer dan voor de zwangerschap omdat ik echt een duizelig en slap gevoel krijg als ik niet vaker eet ! Maar nu ben ik dus na 3 weken een halve kilo afgevallen ! Ik ben 1.78 m en weeg nu 60.5 kilo !
  ps : het is mijn eerste zwangerschap.

  Beantwoorden
  • Beste Annemiek,
   Bedankt voor je bericht. In je zwangerschap is het heel belangrijk dat je goed voor jezelf en de baby zorgt, gezonde voeding draagt hier veel bij. Het is niet de bedoeling dat je je duizelig en slap voelt. Ben je hiervoor al naar de huisarts geweest? Voor persoonlijk advies kun je contact met ons opnemen via [email protected], en ken je onze nieuwe pagina ZwangerPuurGezond al? 🙂
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 4. Hoi (team) Inge, elders op de site raad je een verhouding aan van 25% eiwitten, 35% koolhydraten en 40% vetten. Ik ben zwanger en lees op andere websites dat de behoefte aan eiwitten tijdens de zwangerschap verhoogd is (bouwstenen voor de baby). Welke verhouding macronutrienten raad je aan tijdens een zwangerschap? Ik kan hier nergens advies over vinden. Uiteraard daarnaast belangrijk te letten op langzame koolhydraten, goede vetten etc. en mogelijk gevaarlijke voedingsmiddelen te vermijden. Bedankt alvast voor je reactie!

  Beantwoorden
  • Hoi Niec,
   Goed nieuws, we lanceren bijna een speciaal programma gericht op zwangere vrouwen! Nog heel even een paar dagen geduld, maar je kunt vast lid worden van de nieuwsbrief via Zwangerpuurgezond.nl 😉
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hoi Eline,

   Met humus kun je veel varieren, maar de basisingredienten bestaan uit tahin en kikkererwten. Dit zijn natuurlijke ingredienten die je prima kunt eten als je zwanger bent. Ik zou je wel adviseren het zelf vers te maken en het niet kant-en-klaar in de supermarkt te kopen ivm eventuele ongezonde toevoegingen. Twijfel je over de tegenstrijdige berichten over humus? Volg de adviezen waar jij je goed bij voelt en laat het dan weg uit je voedingspatroon.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend