Stretchen voor extra vetverbranding

In het park zie ik nog steeds veel mensen buiten trainen, ook nu het kouder wordt. Hardlopen en kleine bootcampklasjes. Dat is goed om te zien! En gelukkig ook op 1,5 meter afstand, want dat blijft natuurlijk de norm.

Ook in de sportschool zie ik nieuwe gezichten in de fitnesszaal. Dat juich toe, want goed bewegen is belangrijk voor je gezondheid en je gewicht. Juist ook naarmate je ouder wordt. Op elke leeftijd kun je trainen op je eigen niveau.

Maar wat ik nog te veel zie is het volgende: veel mensen raffelen hun warming up en cooling down af. Of ze stretchen helemaal verkeerd. Lees nog even door…

Lees ook: Oefening voor een slanke taille

Veel mensen zien het nut niet

Veel mensen zien eigenlijk het nut niet van een goede warming up en cooling down. Het voelt een beetje als tijdsverspilling en je bent geneigd om direct aan je training te beginnen en na afloop snel weg te gaan naar je volgende afspraak.

Maar door de warming up en cooling down over te slaan mis je een paar belangrijke details die het totale resultaat van je training bepalen.

Voor spieropbouw, bloedcirculatie en vetverbranding

Hoe werkt dit? Als je van tevoren dynamisch rekt en strekt activeer je meer vezels in je spieren, verhoog je de bloedcirculatie en versnel je je spieropbouw. Hierdoor ga je intensiever trainen en blijf je ook daarna in rust meer vet verbranden.

Over het verschil tussen dynamisch en statisch strekken schrijf ik verderop meer.

En er zijn nog meer voordelen. Door de warming up bereid je je spieren en je geest voor op de training. Daardoor kun je meer geconcentreerd en beter trainen, waardoor het rendement ook groter is. Verder verklein je het risico op een blessure.

Overigens zijn er wetenschappers die het bewijs van het nut van een warming up niet overtuigend vinden, omdat de onderzoeken niet groot genoeg zijn en de bewijzen niet spijkerhard. Maar steeds meer sporters doen toch wel een warming up en ik adviseer jou dat ook te doen.

Je vetverbranding gaat langer door

Neem na je training even de tijd voor een cooling down met statische stretches. Verderop leg ik het verschil met dynamische stretches uit. Het is misschien verleidelijk om direct weg te gaan, maar de cooling down is een onmisbaar onderdeel van je training.

Je brengt je spieren weer op lengte, je lichaam voert afvalstoffen af, je hartslag komt tot rust, het is beter voor je gewrichten en het helpt je lichaam om langer door te gaan met vet verbranden.

Lees ook: “Ik ben niet echt te dik, maar heb wel een zwembandje”

Raffel ook je training niet af

Door een goede warming up wordt je training daarna veel intenser en dus effectiever. Tenminste, als je je training niet afraffelt. Want ik zie heel veel mensen die niet alleen slordig omgaan met hun warming up en cooling down, maar ook met hun training. Even snel een paar herhalingen eruit gooien zonder goed op je houding te letten heeft totaal geen zin.

Zorg daarom dat je goed geconcentreerd gaat trainen, wat je ook doet, en dat je de goede techniek gebruikt. Anders haal je er weinig rendement uit en raak je eerder geblesseerd. Laat je begeleiden door een trainer of bekijk goed de video’s in het Buikvet Burner Programma.

Zo verbrand je meer vet in dezelfde tijd

Het is belangrijk dat je tijdens je training een beweging helemaal afmaakt, als het kan even twee seconden vasthoudt en dan weer rustig terug. Op deze manier moet je lichaam hard werken om de oefening netjes te doen. Let daarbij goed op je houding.

Je zult merken dat dat veel moeilijker is dan even snel en slordig 15 herhalingen eruit te pompen. De kwaliteit van je oefening is dus minstens zo belangrijk als het aantal herhalingen. Bij groepslessen zoals Bodypump is dit soms lastig, omdat het tempo vrij hoog ligt.

Concentreer je tijdens de oefening volledig op de spiergroep die je aanspreekt, om maximaal effect te bereiken. Dus even niet kletsen, tv kijken of in gedachten een boodschappenlijstje maken.

Warming Up: dynamisch

Bij de Warming Up is het belangrijk dynamisch te rekken. Dynamisch rekken houdt in dat je je spieren rustig in beweging brengt en in beweging houdt. Dus niet in één pose stil blijven staan om te strekken. Maar bijvoorbeeld lopen op de plaats, armen zwaaien, kniebuigingen doen of andere opwarmers zoals ik in het Buikvet Burner Programma laat zien.

Door deze manier van opwarmen is je lichaam goed voorbereid op de training en haal je er meer rendement uit. Als je voorafgaand aan je training statisch gaat rekken (dus langdurig één pose aanhouden) vergroot je juist het risico op blessures.

Cooling Down: statisch

Cooling Down Voor Vetverbranding en Gezond Afvallen

Na je training kun je juist beter niet dynamisch stretchen, maar statisch, anders krijg je blessures. Dat wil zeggen dat je een bepaalde rek wat langer volhoudt, minimaal 30 seconden. Je brengt je spieren weer op lengte en opent je borst en je heupen. In het plaatje hierboven vind je alvast wat voorbeelden.

Hoe je goed dynamisch stretcht en je vetverbranding daarmee omhoog brengt laat ik je eveneens zien in het Buikvet Burner Programma. Je kunt dit ook altijd vragen aan je trainer of fysiotherapeut.

Door deze paar minuten voor en na je training toe te voegen zul je merken dat je flexibeler wordt, veel meer resultaat uit je training haalt en meer vet gaat verbranden. Probeer het en laat me weten wat de resultaten zijn.

Groetjes en heel veel succes!
Inge

PS: Sla jij het rekken na een training wel eens over? Laat hieronder je reactie achter,  dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

24 gedachten over “Stretchen voor extra vetverbranding”

 1. Wat mijn beweging betreft ben ik nu bij een goede fysio terecht gekomen… Ze geeft me heel goede oefeningen om mijn rugspieren en bilspieren te versterken.
  En oefeningen voor mijn knie…Dus elke dag gaat het stukjes beter…
  Ik fiets best veel. Zeker 100 per week , lekker in de natuur..dat is genieten voor mij. Ik fiets elke week met mijn vast fietsclubje ( al meer dan 20 jaar) En we proberen goed afstand te houden volgens de covid-19 regels.

  Beantwoorden
  • Hi Corry,

   Super goed dat je best veel fietst en fijn om te horen dat het elke dag een stukje beter gaat. Fijn dat je bij de goede fysio terecht bent gekomen. Ga zo door!

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Na bijna een half jaar eet ik nog steeds volgens het programma Clean Eating.
  Ik voel me veel fitter en het eten smaakt heerlijk.
  Wel nu de herfst aangebroken is geeft mijn lichaam aan om als lunch liever iets warms te willen eten.
  Regelmatig fruit ik een uitje en doe er champignons bij zodat ik een lauw warme salade eet. Natuurlijk eet ik met regelmaat ook de soepen uit de BBK.
  En Inge misschien heb je nog meer tips voor de lunch voor mij en tevens ook voor de anderen? Dankjewel.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend