Oefening voor een slanke taille, doe meteen even mee

Om mij heen zie ik dat de meeste mensen minder gaan trainen naarmate ze ouder worden. Sommigen stoppen al na de puberteit. Terwijl je juist meer zou moeten trainen – ook krachttraining. Ook als je 40 bent of 50 of 60 of 70 of 80 🙂 

Lees hier mijn trainingsadvies en doe meteen even mee met de oefening voor een slanke taille verderop in dit bericht.

Wandelen, fietsen en tuinieren is niet genoeg

Wandelen, fietsen en tuinieren is goed, maar niet genoeg. Het is ook belangrijk dat je gerichte krachtoefeningen doet. Krachtoefeningen zijn niet alleen voor bodybuilders, maar ook voor vrouwen en mannen die misschien niet zo sterk zijn.

Je kunt altijd wel iets doen en het gaat je ontzettend helpen om aantrekkelijk, zonder kwaaltjes en vol energie te blijven! Zometeen geef ik ook een oefening die je overal kunt doen. Lees nog even door…

Angst voor blessures of last van je knieën?

Vooral vrouwen zijn vaak bang voor blessures. Maar als je richting de overgang gaat of er middenin zit moet je niet stil gaan zitten,. Je kunt beter actief, verantwoord en gevarieerd bewegen.

Misschien heb je al last van je knieën of rug en stop je daarom met sporten. Mijn ervaring is dat vrijwel iedereen altijd wel iets aan sport kan doen. Sterker nog, een goede training kan een heleboel kwalen oplossen! Schakel als je net begint wel eerst een sportinstructeur of fysiotherapeut in en forceer niks.

Ik heb al veel vrouwen en mannen enorm zien opknappen van goede oefeningen, inclusief mijzelf! Ik had rond mijn 40-ste jarenlang last van mijn heupen. Ik ben bepaalde oefeningen gaan doen en flink gaan trainen. Nu heb ik al jaren nergens meer last van en ik ben inmiddels 63. Als ik het kan, kan jij het ook…

Hoe minder je na je 45-ste traint hoe kwetsbaarder je bijvoorbeeld wordt voor botbreuken, heupklachten en dergelijke. Uit onderzoek blijkt dat je je gewrichten en spieren juist goed moet belasten om zo lang mogelijk soepel en fit te blijven. Dus niet alleen maar wandelen, fietsen of tuinieren maar flink sporten.

Wat gebeurt er als je te weinig of niet traint? Dit zijn de meest voorkomende gevolgen:

 • Verhoogde kans op osteoporose. Dat merk je vaak pas als je valt en plotseling iets breekt.
 • Artrose, dat is slijtage in je gewrichten: Ik zie ik steeds meer vrouwen met een versleten heup of knieklachten. Dat is tegenwoordig wel weer op te lossen met een operatie, maar waarom zou je het zover laten komen?
 • Spierverlies en slappe armen. Als je niet traint, krijg je minder spieren en minder vorm in je lichaam. De bekendste voorbeelden zijn misschien wel platte billen en de zogeheten ‘kippenvleugeltjes’ onder je armen. Vooral vrouwen vinden dat erg en je kunt er zelf heel veel aan doen. Als je meer spieren hebt gaat je vetverbranding omhoog en je straalt meer energie uit. Ook ben je sterker bij dagelijkse activiteiten, als je bijvoorbeeld iets moet optillen.
 • Middelbare uitstraling door stijfheid en een slechte houding: als je niet traint krijg je zo’n typische middelbare uitstraling, met een stijve motoriek en een gebogen houding. Ook hier kun je zelf heel veel aan doen.
 • Allerlei ouderdomspijntjes in je knieën, rug of op andere plaatsen. Bewegen is ook goed om chronische gezondheidsproblemen tegen te gaan.

Ik hoop dat ik je al een beetje heb kunnen overtuigen om meer te gaan sporten nu je richting overgang gaat. Nog een voordeel van trainen is dat het de veroudering van je cellen vertraagt en je slaapt beter! Het goede nieuws is dat je op elke leeftijd nog kunt beginnen met sporten en dat je dan nog je fysieke gestel helemaal kunt verbeteren. Hoe doe je dat? Lees nog even door…

Je hoeft niet als een gek te gaan trainen

Nu hoef je ook weer niet als een gek te gaan trainen, zoals misschien in je jeugd. Het beste is het om een mix van de volgende soorten training te doen:

 • Krachtoefeningen met je eigen lichaamsgewicht of met gewichtjes. Bij krachttraining doe je dan de zogeheten superslow weight training, het gaat om de kwaliteit, niet om de snelheid.
 • Yoga en/of Pilates: yoga helpt je stress te reduceren en je spieren en gewrichten sterker en soepeler te maken. Dit is supgergoed voor de flexibiliteit van je lichaam.
 • Pilates is ook vrij rustig, het is gericht op het versterken van je hele core, het hele middenstuk van je lichaam.
 • Conditietraining: conditie heb je nodig voor voor je hart- en bloedvaten, voor optimale zuurstofopname en om je vetverbranding te verhogen. Dus neem de trap, blijf lekker wandelen en fietsen, ga roeien, koop een mini-trampoline, dat soort dingen.

Advies voor training

Zorg ervoor dat je elke dag een half uur aaneengesloten beweegt in je dagelijkse routine, dus bijvoorbeeld wandelen, fietsen, tuinieren, stofzuigen, de hond uitlaten. Dit is voor iedereen goed en in mijn ogen echt het absolute minimum. Hoe meer je in je dagelijks leven beweegt hoe beter. Sta elk uur even op van je stoel en neem wat vaker de trap.

Doe daarnaast minimaal 2x per week 45 minuten tot een uur krachtoefeningen. Bijvoorbeeld thuis met de workout van de Fit en Fabulous Kuur of het Buikvet Burner Programma of zoek een club. Doe ook minimaal 2x per week een intensieve conditie-activiteit van 30 – 45 minuten. Misschien kun je hardlopen, roeien of koop een mini-trampoline, dat is ook goed voor je lymfesysteem!

Wil je je fitter voelen? Doe dan nu de Fit & Fabulous Kuur

Probeer deze oefening voor een slanke taille

Om je op weg te helpen geef ik je vandaag een oefening uit de “Fit en Fabulous Kuur” voor vrouwen in de overgang. De Fit & Fabulous Kuur bevat naast het eetplan ook video’s met oefeningen voor thuis voor vrouwen in de overgang. Ook mannen kunnen deze oefening natuurlijk doen. Doe meteen even mee:

https://vimeo.com/229873404

Deze oefening, de zijplank met rotatie, activeert de diepe buikspieren en helpt om je taille sterker en slanker te maken. De oefening kan je ook helpen om je balans te verbeteren en je uithoudingsvermogen te vergroten. Begin met de lichte variant vanaf je knieën, span je billen en buik goed aan. Gaat dit goed? Doe dan de zwaardere variant waarbij je steunt op je voeten. Supergoed voor je taille!

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen motiveren om te gaan trainen, op elke leeftijd, maar juist ook als je 45+ bent. Je lichaam zal je dankbaar zijn :-).

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Wil je meer gezonde adviezen voor de overgang ontvangen? Vraag dan hier gratis mijn Gids voor een Slanke Taille in de Overgang aan.

3 gedachten over “Oefening voor een slanke taille, doe meteen even mee”

 1. Bedankt voor alle nuttige goede tips. Alleen kan ik helaas de oefening hierboven voor de taille niet uitvoeren. Ik heb een blessure aan schouder en arm. Dus kan ik hier niet op leunen.
  Heeft u misschien een andere oefening voor mijn taille goed te trainen?

  Graag hoor ik van u. Alvast bedankt voor de moeite.

  Met vriendelijke groet,

  Esther

  Beantwoorden
  • Hi Jolanda, er was inderdaad een storing. Kan je het nog eens proberen? Bij mij werkt het weer.
   Groetjes, Yvon – Team Inge van Haselen

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Slanke taille in de Overgang

Vraag de gratis gids aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Voor een Slanke Taille in de Overgang

Vraag de gratis gids aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?