Heb je extra calcium nodig in de overgang?

Laatste update:

Veel vrouwen denken dat je voor en tijdens de overgang extra calcium moet slikken om sterke botten te houden. Maar is dat wel zo?

Recent onderzoek wijst in een andere richting. Het slikken van calciumpillen kan je botten juist verzwakken en het is dus niet zo onschuldig als het lijkt. Slik jij ook extra calcium of overweeg je dat? Lees dan nog even door.

Extra calcium werkt mogelijk averechts

Waarom kan extra calcium slikken je botten verzwakken? Dr. Robert Thompson beschrijft in zijn boek The Calcium Lie dat de sterkte van je botten niet alleen afhankelijk is van calcium, maar van nog minstens 1 andere mineralen en vitaminen. Door calciumpillen te slikken verstoor je dat evenwicht. Dat is ook een reden waarom je je calcium veel beter uit groente kunt halen. Daar kom ik zo op.

De kans op een gebroken heup neemt juist toe

Een andere belangrijke reden volgens Dr. Thompson is dat de calciummedicijnen bijwerkingen hebben. Je botdichtheid neemt wel toe door deze medicijnen, maar de flexibiliteit neemt af, waardoor de kans op bijvoorbeeld een gebroken heup juist toe neemt. Een teveel aan calcium wordt verder in verband gebracht met overgewicht, diabetes en schildklierproblemen. Het is dus niet onschuldig als het lijkt.

Haal je calcium uit groene groente

In deze tijd is het de gewoonste zaak van de wereld om medicijnen te slikken, in het geval van calcium zelfs vaak preventief. Terwijl er een veel betere oplossing is…. eet veel donkergroene groente. Je lichaam neemt de calcium uit groente veel beter op dan uit medicijnen en uit zuivel en je krijgt direct ook andere goede mineralen en vitaminen binnen.

Venkel in het spotlicht

Er is een groente die ik vandaag extra onder je aandacht wil brengen omdat deze misschien niet vaak op je menu staat en dat is venkel. Wetenschappers publiceren in het International Journal of Molecular Medicine dat het eten van venkelzaad een gunstig effect heeft op de sterkte van je botten.

Je lichaam is voortdurend bezig je botten te vernieuwen. Venkel en venkelzaad blijken de vernieuwing van je botten te ondersteunen. Venkel is van oudsher al een plant waar medicinale eigenschappen aan worden toegeschreven. Het wordt gebruikt om je adem te verfrissen, voor je spijsvertering en om taai slijm uit je longen op te lossen.

Venkel bevat veel vitamine C, foliumzuur, calcium, magnesium. En daarnaast ook phytonutrienten en antioxidanten om ontstekingen te voorkomen, je immuunsysteem te versterken en helpt kanker te voorkomen.

Kortom, venkel is een supergroente! Voordat je naar de dokter gaat om calciumpillen te halen adviseer ik je daarom om meer venkel te eten en andere calciumrijke groente.

In de Fit & Fabulous Kuur voor vrouwen in de overgang krijg je voor drie weken eetschema’s en recepten die je helpen de juiste keuzes te maken.

Laat je gezondheid niet van pillen afhangen

Mijn advies is daarom om je gezondheid niet van pillen af te laten hangen, maar meer groente te eten, bijvoorbeeld venkel, maar ook broccoli, spinazie en andere donkergroene groente. Dit is een praktische tip die je direct kunt toepassen en waarvoor je niet naar de dokter hoeft.

Doe daarnaast ook krachttraining, zoals ik in dit artikel toelicht.

Wil je nog een stap verder gaan, koop dan een sapcentrifuge en begin je dat met een gezonde, vers geperste groentesap. Daar kan de venkel ook goed in. Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder heb geholpen naar de Gezonde Lifestyle. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Wil je een Slanke Taille in de Overgang? Vraag hier de gratis Gids voor een Slanke Taille in de Overgang aan

2 gedachten over “Heb je extra calcium nodig in de overgang?”

 1. Hi Inge ,

  Ik ben benieuwd naar jouw visie over het gebruik van collageenpoeder.
  Ik ben 54 jaar en merk het ouder worden in het volume van mijn haar en de elasticiteit van mijn huid duidelijk. Ik had revitaltrax gekocht om te proberen maar twijfel heel erg of het verstandig is om dit te gebruiken. Je leest goede ervaringen maar nergens of het ook evt nadelige bijwerkingen kan hebben. Heb jij er ervaring mee en wat is jouw visie?

  Beantwoorden
  • Hi Carola, dat is een goede vraag. Zelf gebruik ik sinds kort Great Lakes Collageen Hydrolysaat, om te kijken of ik effect merk aan mijn huid, haar en darmen. Het lijkt erop van wel. De wetenschappelijke inzichten over het nut van collageen innemen veranderen nog elke dag. Vroeger werd altijd gezegd dat collageen innemen geen zin had, omdat je collageen niet van binnenuit zou kunnen aanvullen. Maar misschien kan het dus wel. Qua gezondheid zie ik zelf geen probleem. Collageen is een eiwit, dus je moet het niet overdrijven. Houd me op de hoogte van jouw ervaring!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
πŸ”’ Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
πŸ”’ Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
β€œBen al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
β€œBen al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven