Veel mensen zijn zo druk, dat ze nauwelijks tijd en energie hebben om gezond te eten. Herken je dat? Ik hoor heel vaak: “Ja, maar ik heb geen tijd om al die boodschappen te doen!” of “Ik ben veel te moe om te koken” of “Ik kan geen eten meenemen voor de rest van de dag“…

Drie tips om goed te eten in drukke tijden

Ik geef je hier drie tips hoe je in drukke tijden toch goed kunt eten. Begin met de tip die voor jou het makkelijkste is, zo krijg je je energie terug en kun je ook de andere tips gaan toepassen.

1. Zorg voor een goede planning

Plan vooraf voor een hele week wat je gaat eten en wanneer je boodschappen doet. Dat geeft rust. Je zorgt op die manier goed voor jezelf zodat je zoveel mogelijk energie overhoudt voor je drukke dagen.

Ik merk dat de meeste mensen hun voeding totaal niet plannen. Misschien geldt dat ook wel voor jou. Eten is altijd wel beschikbaar en de winkels zijn steeds later open. In nood kun je ook iets afhalen of laten bezorgen of een pizza uit diepvries pakken.

Als je je eten niet plant en in plaats daarvan eet wat je toevallig tegenkomt, is de kans groot dat je meer junkfood en ongezonde producten eet. Een kant-en-klaar salade uit de supermarkt is een calorie-bom met weinig voedingswaarde, net als een kant-en-klaar pizza. Ongemerkt tast deze manier van eten je energie aan, waardoor je moe wordt en minder scherp in je hoofd. Je laat steken vallen en je weerstand neemt af. De kans dat je moe, futloos en ziek wordt neemt toe…

Als je van tevoren bedenkt wat je gaat eten en wanneer je je boodschappen doet, ga je merken dat je veel gezonder eet en dat je meer tijd en energie overhoudt voor je andere activiteiten. Mijn advies is daarom: schrijf voor een hele week op wat je gaat eten en zorg dat je daarvan zoveel mogelijk in huis haalt.

Lees ook: Supplementen voor de Gezonde Lifestyle

2. Zorg altijd voor een goed ontbijt

Hoe druk je ook bent, zorg er altijd voor dat je een goed ontbijt neemt. Dan is het begin van je dag in ieder geval al goed en heb je veel energie.

In het Je Body In Balans geef ik je een aantal supergezonde ontbijten, daar zit vast iets bij wat je lekker vindt. Een heel goed ontbijt is biologische havermout, een nacht geweekt en daarna gekookt in water. Maak het lekker met chiazaad, hennepzaad, kaneel, walnoten en wat fruit. Of neem een lekkere smoothie met spinazie, banaan en kokos uit . Als je de avond van tevoren even goed plant is je ontbijt zo klaar en je zult versteld staan van de energie die je de hele ochtend voelt, zodat er veel uit je handen komt en je goed kunt denken.

3. Neem voldoende eetvoorraad mee voor de hele dag

Voor veel mensen lukt het nog wel een gezond ontbijt te eten. De problemen ontstaan later op de dag, want wat doe je als je onderweg bent? Mijn beste advies is toch om altijd voldoende eten mee te nemen voor overdag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en ineens honger krijgt.

Neem bijvoorbeeld een zakje rauwe, ongebrande noten mee, een gekookt ei, een bakje cherrytomaatjes of wortel, appel, peer, banaan. Ook kun je zelf heerlijke gezonde repen maken, die je makkelijk mee kunt nemen, zoals de raw food repen met chocola en dadels.

Neem verder ook je lunch mee als het nodig is. Maak bijvoorbeeld de bieten-quinoa-salade uit Je Body In Balans. Die kun je urenlang goed houden buiten de koelkast en smaakt heerlijk! Of neem het restant van je avondmaaltijd mee. Kies voor gevulde salades die je een tijdje buiten de koelkast kunt houden.

Hoe drukker je bent, hoe belangrijker het is wat je eet

Hoe drukker je bent, hoe belangrijker het is om gezond te eten. Zodat je zoveel mogelijk energie overhoudt om alles te doen en de drukte op te lossen. Je bent scherper en fitter waardoor je ook veel meer gedaan krijgt op een dag en betere keuzes maakt. Dus in plaats van tijdverlies betekent goed voor jezelf zorgen juist tijdwinst.

Lees ook: Top 3 voordelen van water met citroensap

Bonustip voor nog meer energie op drukke dagen

En dan nog een bonustip: vermijd suikers als je druk bent! Je bent misschien geneigd extra suikers te eten. Maar suikers zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel, je voelt even energie en daarna word je moe. Ook zorgen de suikers ervoor dat je niet meer zo helder kunt denken. Dus ben je echt druk? Neem dan geen suikers, plan voor een hele week je boodschappen en maaltijden, begin je dag met een goed ontbijt en neem gezonde snacks mee. Je lichaam zal je dankbaar zijn en je kunt elke uitdaging aan.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

GEZOND AFVALLEN? START HIER

Wil je GEZOND AFVALLEN, zodat je weer lekker in je kleren past? Begin dan vandaag nog met het Buikvet Burner Programma en ontdek hoe je gezond afvalt met blijvend resultaat...

JA, IK WIL GEZOND AFVALLEN >>
"Bij mij is er veel af van mijn middel, hier ben ik echt blij mee." ~ Ilonka
"Ik wil nog even meedelen, dat mijn bloeddruk weer helemaal normaal is, zo ook mijn cholesterol van 7.2 terug naar 5.2. Mijn vet percentage 30% gedaald tot 26.8." ~ Paula
"De recepten zijn erg lekker en worden ook door mijn man gewaardeerd." ~ Gonny