Gezond afvallen, wat doe je als je partner of vrienden je tegenwerken?

Als je gezonder gaat leven om af te vallen en weer lekker fit in je kleren te passen krijg je te maken met mensen die je onbedoeld tegenwerken. Ze zeggen dingen als: “Nog één glaasje wijn“, of “Ach, een stukje taart kan toch geen kwaad?“. Het is één van de belangrijkste redenen waarom afvallen niet lukt. Hoe kun je daar het beste mee om gaan? Lees hier mijn tips.

Lees ook: Hoe kom je van een opgezette buik af?

Gewoontes gezonder maken is al lastig genoeg voor jezelf

Als je je gewoontes gezonder gaat maken, is dat al lastig genoeg voor jezelf. Als mens zijn we toch ook een soort gewoontedieren. Voordat je het weet heb je weer een paar koekjes bij de koffie genomen, een gebakje omdat iemand jarig is, ’s ochtends vergeten te ontbijten en ’s avonds een afhaalpizza…

Het sluipt er zo weer in en je moet zelf al genoeg moeite doen om je gewoontes gezonder te maken.

Dan zou het goed kunnen helpen als je omgeving ook mee doet. Als er geen koekjes zijn en als iedereen om je heen ook lekker gezond eet en fit is en energie uitstraalt. Dan zou je vanzelf mee doen. Ik zie het op steeds meer plaatsen gebeuren en dat is te gek. Maar nog niet overal…

“Jij hebt dat toch niet nodig?”

Ik hoor nog wel eens van mijn klanten dat collega’s en familieleden niet staan te juichen als je gezonder gaat eten om af te vallen en beter in je vel te zitten. Ze vinden je vaak een spelbreker als je geen gebak meer mee eet. Sommigen zien het zelfs als een persoonlijke afwijzing: “Ach toe, neem nou een klein stukje!”. Ook kunnen mensen dingen zeggen als “Jij hebt dat toch niet nodig?”…

Laatst had ik ook iemand die durfde bij een kantoorborrel geen glaasje wijn af te slaan omdat ze dan zo’n gezondheidsfreak zou lijken en dat wilde ze absoluut voorkomen. Om zich te bewijzen nam ze er minstens drie. Herkenbaar? Lees nog even door.

Lunchvergadering met broodje kroket

Het komt vaak voor dat mensen wel gezond willen eten, om af te vallen maar dat op kantoor niet durven. De cultuur is op veel plaatsen nog vooral “broodje kroket”, hoewel dat wel op steeds meer plaatsen aan het veranderen is.

Zeker als je overgewicht hebt ben je kwetsbaar voor het oordeel van je omgeving. Je wilt niet uit de toon vallen met je eetgedrag. Dat hoor ik keer op keer terug. Maar wist je dat uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat op kantoren waar gezond wordt gegeten de productiviteit enorm toeneemt?

In Amerika zijn ze al iets verder en is het meer en meer geaccepteerd je eigen koelboxje mee te nemen. Ook in Nederland zie ik steeds meer mensen met hun eigen bakje met een lunchsalade. Doe jij dat wel eens?

“Mijn partner steunt mij niet”

Ook hoor ik nogal eens dat partners het maar niks vinden, als hun vrouw of man gezonder wil gaan leven. Dat uit zich op allerlei manieren. Bijvoorbeeld eisen dat er dubbel gekookt wordt, neerbuigend doen over gezond eten, extra veel hapjes in huis halen en elke avond een fles wijn opentrekken.

Het zijn kleine dingen die op zich niet zoveel kwaad kunnen, maar als je alles bij elkaar optelt en overal op in gaat ben je zo weer van je gezonde pad af.

Hoe kun je nu het beste omgaan met deze onbedoelde tegenwerking?

Laat ik hiermee beginnen: het is niet mogelijk iemand te dwingen gezonder te gaan leven, niet je partner en niet je collega. Iemand moet het zelf willen en zelf de knop omzetten. Dat is voor sommige mensen heel moeilijk.

Veel mensen zijn door alle fabrieksproducten in de supermarkt, alle fastfood en alle reclame voor crashdieten ver afgedwaald van wat gezond is. Ze hebben echt geen idee wat gezond is en wat het effect van alle fabriekseten uit pakjes en junkfood op je lichaam is. Zolang iemand dit inzicht niet heeft, is er geen motivatie om het roer om te gooien.

Collega’s en partners die neerbuigend doen over gezond eten voelen zich vaak geconfronteerd met hun eigen buikje of gebrek aan energie. Het is confronterend als jij daar wel mee aan de slag gaat en zij niet.

Wat ik ook mee maak is dat met name partners de gezonde lifestyle verwarren met de ouderwetse crashdieten, waarbij je bijna niks mocht eten. Zo’n crashdieet is ook niet goed en ik raad je af zo’n dieet te volgen. Zorg er juist voor dat je een echt gezonde lifestyle aanleert zodat je gaat afvallen en energie krijgt.

Lees ook: Opgeblazen gevoel en vaak moe?

Wat werkt wel?

Wat wel werkt is rustig en met een goed humeur 🙂 volhouden en het goede voorbeeld geven. Trek je gewoon niks aan van je omgeving en geef het goede voorbeeld. Na een tijdje straal je energie uit en zie je er beter uit dan ooit, dat overtuigt.

Ik heb dit nu al bij heel veel klanten gezien. Eerst word je raar aangekeken, maar na een tijdje werkt lekker gezond eten en fit worden aanstekelijk en gaan collega’s mee doen. Omdat veel mensen zelf ook wel wat willen afvallen en meer energie krijgen.

Het mooie is dat je zelf steeds sterker wordt als je volhoudt. Je komt in een opwaartse spiraal, gaat afvallen, wordt fit en hebt een steeds beter verhaal richting je collega’s. Dus wil je op een gezonde manier afvallen en overweeg je het Buikvet Burner Programma te doen? Laat je niet tegen houden door je partner, collega’s of vrienden. Op een gegeven moment zul je respect oogsten en een voorbeeld zijn. En je lichaam zal je dankbaar zijn.

Nou, dit wilde ik al een tijdje schrijven. Ik ben benieuwd of je je er in herkent en hoe jij hier tegenaan kijkt. Laat het me weten door hieronder je reactie achter te laten.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Jouw Gezondheidscoach

PS: Heb jij ervaring met collega’s en familie die je onbedoeld tegenwerken? Hoe ga jij hiermee om? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

84 Reacties

  1. Marijn 24 november 2020 bij 22:31 - Reageer

    Ik gebruik Fitatu (calorieën teller) om af te vallen.

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen