Last van je darmen of een opgeblazen gevoel? Vermijd zuivel!

Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort.

Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken. Hierdoor wordt zuivel in verband gebracht met acne, eczeem, darmproblemen en hoofdpijn. Heb je deze klachten? Stop dan met zuivel en kijk hoe je je voelt.

Ook geen Activia, Optimel en andere zuiveldrankjes

Deze tip geldt ook voor zogenaamd gezonde producten als Activia, Optimel en andere zuiveldrankjes. Deze producten zijn nog eens extra slecht door de toegevoegde zoetstoffen zoals sucralose en andere chemische toevoegingen. Deze chemische toevoegingen verstoren je stofwisseling waardoor je indirect juist dikker wordt. Ook zijn ze slecht voor je gezondheid.

Waar haal je dan je calcium uit?

Vaak krijg ik bij deze tip de vraag waar je dan je calcium en eiwitten uit haalt? Voor je calcium kun je veel beter veel donkergroene groente eten. Je lichaam neemt de calcium uit groente veel beter op dan uit zuivel. Ook bevat groente veel meer vitaminen en mineralen. Voor je eiwitten kun je beter vis, noten en zaden en dergelijke nemen. Met andere woorden, je lichaam heeft geen zuivel nodig. Sterker nog, je zult je beter voelen zonder zuivel!

Groetjes,

Inge van Haselen, voedingscoach & personal trainer

PS 1: Zoek je recepten voor je ontbijt, lunch en avondeten zonder zuivel? Kijk dan eens naar Je Body In Balans.

PS 2: Eet jij yoghurt en kwark en drink jij melk? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!