facebook_pixel

Tabata is een korte, zeer intensieve interval-training. Je bent in 4 minuten klaar en je kunt het zowel in een cardio-training als bij functionele oefeningen toepassen.

Waar komt Tabata vandaan?

Het Tabata systeem is eind jaren 90 ontwikkeld door een japanse wetenschapper, Dr. Izumi Tabata. Samen met een team van onderzoekers van het National Institute of Fitness and Sports in Tokio kwam hij tot de conclusie dat 4 minuten intensieve interval training meer effect had op de maximale zuurstofopname en vetverbranding dan een uur duurtraining! Zelfs bij getrainde sporters.

Hoe doe je Tabata?

De basis van Tabata is 4 minuten van intensieve interval training. Doe dit bijvoorbeeld op een cardio-apparaat naar keuze of bij een functionele oefening, daar kom ik zo op.

Zorg altijd dat je lichaam goed is opgewarmd voordat je een Tabata-training doet. Begin daarna de Tabata door zo hard mogelijk te sprinten gedurende 20 seconden. Ga vervolgens gedurende 10 seconden terug naar een rustig tempo. Herhaal dit acht keer en zorg dat je in elke cyclus echt helemaal tot het uiterste gaat.

Hoe effectief kan Tabata zijn?

Je zult verbaasd staan hoe intensief deze training is, zelfs als je begint met vier minuten. Het loont de moeite want je lichaam heeft er flink profijt van. Je hebt een verhoogde verbranding gedurende 24 uur en je merkt al na een paar weken dat je conditie vooruit gaat en je vetverbranding omhoog gaat.

Variatie

Ben je gevorderd en wil je het nog wat zwaarder maken? Dat kan! Je kunt Tabata heel goed doen in combinatie met functionele oefeningen, bijvoorbeeld pushup of squat:

Doe in 20 seconden zoveel mogelijk pushups of squats, neem 10 seconden rust en herhaal deze cyclus acht keer. Tel telkens het aantal herhalingen, het hoogste aantal is je score van deze Tabata. Hou deze score bij, zodat je zelf je progressie ziet.

Voor de cracks…

Wil je helemaal tot het uiterste gaan doe dan een Tabata serie van 4 x 4 minuten:

 • Touwtje springen
 • Pushups
 • Squats
 • Chin-Ups of Pull-Ups

Pas de Tabata-intervals 2 tot 3 keer per week toe in je training. Je zult na een paar weken merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat en en je vetpercentage met sprongen naar beneden.

Heel veel succes!
Inge

BUIKVET WEGWERKEN?

Wil je AFVALLEN en je GEZONDHEID verbeteren? Drie tot tien kilo lichter zijn en weer lekker in je vel zitten? Dan is de Buikvet Burner Nazomeractie iets voor jou! Meld je vrijblijvend aan voor de actieaanbieding:

JA, GEEF MIJ DE AANBIEDING >>

“Bij mij is er veel af van mijn middel, hier ben ik echt blij mee.”
Ilonka

“Wat heb ik veel geleerd van dit programma ! Ik ga er zeker mee door. De recepten zijn erg lekker en worden ook door mijn man gewaardeerd.”
Gonny

“Heb meer energie en er zijn nu ruim 5 kilo af. We gaan gewoon door !!!”
Willemijn

8 Reacties

 1. Lars Heijblom 26 juni 2016 om 14:22- Antwoorden

  Hallo Inge!!

  Leuke info omtrent de tabata methode! Ik gebruik het om een topconditie te krijgen voor mijn sport badminton… Je gebruikt op het hoger niveau in de sport dezelfde tijd van inspanning en rust!! Het is immers goed voor timing, uithoudingsvermogen, coördinatie, voetenwerk, explosiviteit, plyometric,kracht etc. Mijn vraag is echter omdat ik nu ouder aan het worden ben (bijna 40j) wat de beste frequentie is voor goed herstel.. Ik train 2 keer in de zaal met badminton en ik wil 2 x per week cardio jumprope tabata’s trainen… Hoeveel tabata’s mag je achter elkaar doen zonder echt te overbelasten?! 3 x 4min?!
  Let me know en alvast bedankt!!!

 2. Tess 19 augustus 2015 om 18:46- Antwoorden

  hoe kan ik er het best aan beginnen als ik biet sport maar toch in 2 weken wil afvallen

  • Cynthia 20 augustus 2015 om 11:01- Antwoorden

   Hoi Tess,

   Wist je dat meer dan 70% van je resultaat uit je voeding komt? Door met je voeding aan de slag te gaan en goed clean te eten zoals Inge voorschrijft maak je al een goede start. Is er een reden dat je niet sport?

   Inge heeft een supergoed programma om snel af te vallen in 3 weken met voorgeschreven menu’s, recepten, en een workout met oefeningen die je thuis kunt doen: de Bikini Body Kuur. Iets voor jou?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 3. Elle 18 augustus 2013 om 11:24- Antwoorden

  Hai Inge,

  Kan je dit ook doen als je zwanger bent?

  Mvg Elle

  • Sjaak 23 oktober 2013 om 14:06- Antwoorden

   Hoi Elle,

   Het lijkt mij niet verstandig om een dergelijk zware training te doen als je zwanger bent! Je kunt het beste je training terug brengen tot onderhoud.

   Mvg,

   Sjaak

 4. Yvon Harig 20 juni 2012 om 21:40- Antwoorden

  Hallo Inge! Ik doe de tabata methods al gedurende een aantal weken en het is erg effectief..
  Is ook lekker dat het zo lekker kort en intensief is. Ik doe her gemiddeld drie Keer per week op een roeimachine… 😉

  • Inge 21 juni 2012 om 08:12- Antwoorden

   Hallo Yvon, super, ja met roeien kan het ook heel goed!
   Groetjes,
   Inge

 5. vaness 6 november 2011 om 01:29- Antwoorden

  Hoi Inge,

  tabata voelt zeker goed ik doe het gecombineerd met joggen. Ik doe nu wel de bbp extra stimulans die tabata. Voor diegene die twijfelen, gewoon een keer proberen x

Laat een reactie achter

Informeer mij via email over reacties op dit bericht