Zonnebloemolie, waarom is het ongezond en wat kun je beter nemen?

Zonnebloemolie klinkt “natuurlijk” en “plantaardig”. Je zou daarom denken dat het heel gezond is. Maar dat klopt niet. De gangbare zonnebloemolie in de plastic fles is ongezond. Deze olie verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht.

Deze zonnebloemolie wordt op een goedkope manier gemaakt, met een aantal chemische bewerkingen.

Dat geldt niet voor de koudgeperste, biologische zonnebloemolie in een glazen fles, maar die zie je niet veel. Lees hier mijn advies:

Lees ook: Is humus goed als je wilt afvallen?

Reguliere zonnebloemolie is goedkoop, daarom wordt het veel gebruikt

Zonnebloemolie is goedkoop. Als je er op let zul je merken dat het in heel veel producten zit, zoals koekjes, snacks en crackers. Ook in de biologische winkel. Het zit ook vaak in bijvoorbeeld saladesauzen, mayonaise, chips, pindakaas, kant-en-klaarmaaltijden en afhaalmaaltijden.

Waarom is zonnebloemolie zo ongezond?

Zonnebloemolie, maar ook sojaolie, arachideolie, palmolie en koolzaadolie, bevatten veel te veel omega-6. Dat is superslecht voor je gezondheid blijkt uit onderzoek van onder meer Dr. Joseph Hibbeln van The National Institute of Health.

Het eten van omega-6 wordt in verband gebracht met ontstekingen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, vormen van kanker en overgewicht.

Het Voedingscentrum zegt juist dat omega-6 goed is voor je hart. Dat maakt de verwarring alleen maar groter. Volgens Dr. Hibbeln is dit nog het gevolg van de sterke verwevenheid tussen de voedingsindustrie en de onderzoekswereld.

Veel onderzoeken naar voeding worden al sinds de jaren 60 gesponsord door de voedingsindustrie en daardoor ten gunste van de voedingsindustrie uitgelegd. Bij nadere beschouwing van de onderzoeksresultaten uit die tijd, blijken de conclusies niet te kloppen. Onlangs werd dit ook bekend over onderzoek naar suiker.

Hibbeln heeft de resultaten van onderzoeken naar “plantaardige” oliën opnieuw bekeken en komt tot de conclusie dat omega-6 de kans op eerder overlijden door hart- en vaatziekten, overgewicht en vormen van kanker verhoogt.

De term “plantaardig” is verwarrend en misleidend

Wat altijd verwarrend is, is de term “plantaardig“. Zelf vond ik dat ook lastig, totdat ik me erin ging verdiepen. Wat blijkt? Zonnebloemolie kun je moeilijk verkrijgen door eenvoudig de zonnebloempitten koud te persen, zoals bijvoorbeeld bij olijfolie en kokosolie.

De meeste zonnebloemolie wordt daarom gemaakt via een uitgebreide chemische bewerking, inclusief ontgeuren, bleken, verhitten, abstraheren met petroleum en ontwaxen met zuur. Koud persen is wel mogelijk, maar maakt de olie een stuk duurder. Op sommige plaatsen kun je al koudgeperste zonnebloemolie kopen, dat is prima voor in je salade.

Door de uitgebreide chemische behandeling verandert de structuur van de olie en ontstaat het overschot aan omega-6. Nog afgezien van de andere ongezonde chemische stoffen die in de olie achterblijven.

De meeste zonnebloemolie is dus totaal niet meer natuurlijk. Het komt oorspronkelijk van een plant, maar is daarna zwaar bewerkt, waardoor het ongezond wordt. Hetzelfde geldt voor sojaolie, arachiedeolie, palmolie en koolzaadolie.

Verwarring over omega-3 en 6

En er is meer verwarring. Want omega-3 is gezond en teveel omega-6 niet. Geen wonder dat de meeste mensen hier afhaken, want het lijkt een detail met al die omega’s. Maar lees nog even door want het is heel belangrijk het onderscheid te begrijpen als je je gezondheid belangrijk vindt.

Omega-3 en omega-6 zijn allebei onverzadigde vetzuren, waarvan we vroeger leerden dat die gezond zijn. Alleen is de chemische structuur van omega-3 nét anders dan die van omega-6. De dubbele binding tussen koolstofatomen zit op een andere plaats in het molecuul.

Dit kleine verschil blijkt grote gevolgen te hebben voor je lichaam.

Voor zover de wetenschap nu reikt, blijkt het vooral belangrijk te zijn dat je omega-3 en omega-6 in gelijke verhoudingen binnen krijgt. Als je natuurlijk zou eten, zou dat vanzelf gaan. Maar door de komst van de zogenaamd “plantaardige olien” in fabrieksproducten is die verhouding helemaal scheef en krijg je al snel veel te veel omega-6 binnen.

Oorzaak van ontstekingen en overgewicht

Uit onderzoek van Dr. Hibbeln blijkt dat een overschot aan omega-6, zoals in zonnebloemolie, leidt tot ontstekingen in je lichaam. En dat kan het begin zijn van kanker, hart- en vaatziekten en overgewicht.

Volgens de Amerikaanse arts Dr. Mark Hyman schakelen omega-6 vetten de omega-3 vetten uit. Dit maakt de situatie voor je lichaam nog ergers, want je lichaam heeft omega-3 nodig voor voor onder meer je hersens, voor celreparatie en voor hormoonproductie. Omega-3 ondersteunt bij het voorkomen van depressies, ADHD en Alzheimer.

Lees hier: Waarom je elke dag kurkuma zou moeten nemen…

Hoe kom je aan omega-3 vetten?

Je lichaam maakt zelf geen omega-3 aan. Je moet het binnen krijgen via je voeding. Omega-3 haal je onder meer uit vis, zeewier en minder mate uit avocado, lijnzaad, chiazaad, vlees en kip. Dus niet speciaal uit olijfolie.

Olijfolie is meer een bron van enkelvoudige onverzadigde vetten, die ook weer goed zijn voor je hart- en bloedvaten en beschermen tegen ontstekingen.

Welke olie kun je het beste gebruiken?

Voor het aanmaken van salade-dressings kun je het beste koud-geperste olijfolie nemen. Deze “Extra Virgine” olijfolie is door persen tot stand gekomen, zonder verhitting en zonder chemische processen.

Voor bakken en braden kun je beter geen olijfolie gebruiken, omdat olijfolie bij hogere temperaturen gaan oxideren en er ongezonde stoffen vrij komen. Mijn advies is om voor bakken en braden kokosolie te gebruiken. Hierover heb ik eerder geschreven.

Lees ook: Waarom kokosolie gezond is…

Kokosolie kan goed tegen hogere temperaturen en je lichaam breekt de middellange ketens uit kokosolie makkelijk af.

Hoe zit het met boter?

Af en toe bakken en braden in roomboter is voor zover nu bekend ook prima. Hier lopen nog veel onderzoeken naar. Het zou wel eens kunnen dat verzadigd vet uit bijvoorbeeld boter toch niet verantwoordelijk is voor een hoog cholesterol en hartziekten.

Als je boter neemt, ga dan op zoek naar boter van grasgevoederde koeien, dit vind je bij natuurwinkels en misschien ook wel bij de grotere supermarkten. Een alternatief is ghee. Dit is geklaarde boter waaruit de eiwitten en zouten zijn verwijderd.

…en margarine?

Vermijd margarines en bakboters. Deze producten zijn bij uitstek fabrieksproducten. Margarine wordt weer gemaakt van de chemische “plantaardige oliën”, die op zich al ongezond zijn. Negeer de gezondheidsclaims op dit soort pakjes (“goed voor hart en bloedvaten”). Als je over de hele linie goed clean eet zoals in het Blije Darmen Voedingsplan, heb je geen margarine nodig.

Kijk even in je keukenkastjes…

Kijk nog eens in je keukenkastjes en koelkast. Staat daar nog goedkope zonnebloemolie of sojaolie in een plastic fles? Vervang deze ongezonde “plantaardige” oliën door extra virgin olijfolie en kokosolie. Let er op dat de olijfolie “extra virgine” is en in een donkere fles zit. Zet deze fles ook steeds op een donkere plaats. Vooral direct zonlicht kan de kwaliteit van de olijfolie beïnvloeden.

Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder help naar de Gezonde Lifestyle, je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Welke “plantaardige” oliën heb jij nog in je keukenkastje gevonden? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

88 gedachten over “Zonnebloemolie, waarom is het ongezond en wat kun je beter nemen?”

 1. Ik heb een keer zonnebloemolie gekocht, biologische. Plastic fles. Is dus beter niet te gebruiken? 1e omdat verhitten niet goed is, 2e omdat in plastic? Ik heb veel negatieve verhalen gelezen over kokosolie, veel nep etc, ik at het dagelijks, maar ga stoppen. Bak en braad nu in roomboter van grasgrvoerde koeien.

  Beantwoorden
  • Hi Elisa,

   Het verhaal dat kokosolie ongezond zou zijn omdat het verzadigd vet bevat is hardnekkig. Om de zoveel tijd duikt dit verhaal weer op in de media of bij een diëtist. Het is gebaseerd op een verkeerde aanname, dat leg ik hieronder uit. Kokosolie is juist heel gezond. Daarom heeft een aantal artsen hierop inmiddels een antwoord geformuleerd. Onder meer Dr. Mark Hyman. Dit is wat hij zegt:

   “Wist je dat er nog nooit één onderzoek is geweest dat aantoont dat kokosolie hartklachten veroorzaakt? Niet één. Integendeel, steeds meer studies wijzen juist uit dat kokosolie supergezond is.”

   Hoe kunnen de diëtisten, onderzoekers en media dan toch steeds weer hier aan vast houden? Volgens Dr. Mark Hyman baseren zij zich op zogeheten verbandstudies, die zijn gebaseerd op de verkeerde aanname. De zogeheten dieet-hart hypothese. Die onjuiste hypothese gaat als volgt: “1. Verzadigd vet verhoogt LDL cholesterol. 2. LDL cholesterol veroorzaakt hartziekte. 3. Dus: alles wat LDL-cholesterol verhoogt is slecht.”

   Het enige probleem is dat de onderzoeksresultaten deze hypothese niet ondersteunen. Een laag vetgehalte en lage cholesteroldiëten helpen niet tegen hartziekten. In feite veroorzaken vetarme diëten hartziekten. Wil je hier meer over weten? Lees dan Inge’s artikel hierover. Daarin verwijs ik ook naar een artikel van Dr. Hyman met meer uitleg.

   De discussie over wat gezond is zal nog wel een tijd duren, de wetenschap is nog lang niet zover dat iets met absolute zekerheid kan worden gesteld. Omdat het menselijk lichaam complex is. Maar wij blijven kokosolie gebruiken omdat de uitleg van Dr. Mark Hyman (en vele andere artsen) voor ons overtuigend is.

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Bedankt voor deze informatie. Mijn baby geef ik vitamine d druppels op oliebasis en dit blijkt ook zonnebloemolie te zijn. Is het beter hier mee te stoppen?

  Beantwoorden
 3. Boter van grasgevoerde koeien vind je zeker in de grotere supermarkten, ook in de kleintjes trouwens, en heet verrassend genoeg grasboter. Gezonde voeding is heel belangrijk, maar het moet vooral niet moeilijker worden gemaakt dan het is.

  Kies je toch voor roomboter, neem dan goudwikkel. Dat is verse boter, in tegenstelling tot zilverwikkel die voor onbepaalde tijd in het koelhuis heeft gelegen.

  Beantwoorden
  • Hi Guus,
   Boter van grasgevoerde koeien heet inderdaad grasboter. Grasboter is een gezondere keuze. Dit zijn gezonde vetten die je wel met mate nodig hebt. Nog veel lekkerder ook.
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hi Lucie,

   Bedankt voor je bericht en goed dat je het vraagt. Ons advies is om voor bakken en braden kokosolie te gebruiken.

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend