Van zoetjes word je dik, het bewijs dat zoetjes niet helpen…

Gebruik jij ook nog steeds zoetjes in je koffie en thee? Denk je dat je daardoor slanker blijft? Misschien kan dit bericht je op andere gedachten brengen.

Je hersenen blijken namelijk feilloos het verschil tussen suiker en kunstmatige zoetstof te signaleren. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Ziekenhuis Utrecht en de Universiteit Wageningen.

Onbewust registreert je lichaam dat je geen calorieën binnen krijgt. Daardoor raak je minder verzadigd en eet je meer, blijkt ook uit onderzoek van Harvard Medical School. Hierdoor word je juist dikker. Dit is opnieuw een bewijs dat zoetjes niet helpen slank te blijven, zegt ook Harvard Medical School.

Hersenen signaleren het verschil tussen suiker en chemische zoetstof

De onderzoekers lieten mensen geblinddoekt in een scanner liggen.De ene dag gaven ze via een rietje een drankje met suiker en de andere dag een drankje dat exact hetzelfde smaakt maar dan met zoetstof. De proefpersonen konden onmogelijk weten wat in welk drankje zat. Toch signaleerden hun hersenen het verschil en de onderzoekers zagen dit duidelijk op de MRI-scan.

Van zoetjes word je dik

Wat is nu het belang van dit onderzoek? Het toont opnieuw aan dat het gebruik van kunstmatige zoetjes zinloos is en averechts werkt. Ik krijg vaak de vraag waarom zoetjes niet goed zijn.

Ik zie in voedingsdagboeken van nieuwe cursisten ook vaak zoetjes staan. Bij veel horeca-gelegenheden krijg je zo’n zakje chemische rommel bij je thee. Het misverstand dat je rustig chemische zoetstof kunt nemen is hardnekkig!

Zoetjes verstoren je stofwisseling

Chemische suikers zijn slecht voor je gezondheid. Ze verstoren je stofwisseling en verhogen mogelijk het risico op kanker. Ze hebben nog een groot aantal andere bijwerkingen die je in het boekje “Wat Zit Er In Uw Eten?” kunt opzoeken. Waarom zou je dat risico op nare bijwerkingen willen lopen? Zeker nu opnieuw is bewezen dat zoetjes je niet helpen slank te blijven… integendeel!

En er is nog niet, Amerikaanse onderzoekers van Harvard adviseren om geen kunstmatige zoetstoffen aan je kinderen te geven, omdat de lange termijn effecten onbekend zijn en er mogelijk ernstige ziektes door kunnen ontstaan. Zorg dat je kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten, zoals in Je Body In Balans.

En stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetstof uit een plantje die geen piek in je bloedsuiker veroorzaakt en geen calorieën bevat. Stevia is niet mee genomen in de onderzoeken, maar het zou me niet verbazen als het hetzelfde effect op je hersenen heeft als kunstmatige zoetjes, dat wil zeggen dat je er indirect juist dikker door wordt.

En er is nog iets, je kunt een kanttekening plaatsen bij het begrip “natuurlijk”. Om de stevia te maken die je in frisdranken en koek vindt, is een zwaar chemisch proces nodig. Het groene plantje is ver te zoeken. Ik zou daarom ook stevia zoveel mogelijk vermijden, voor jezelf en ook voor je kinderen.

Wat kun je nemen in plaats van suiker?

Hoe kun je hier nou het beste mee om gaan? Wat Kun Je Nemen In Plaats Van Suiker? Mensen vragen mij vaak of bijvoorbeeld honing, rietsuiker en agave-siroop dan wel goed zijn. Ik denk dat je jezelf daarmee voor de gek houdt. Suiker is suiker. Je hebt het niet nodig, dus waarom zou je het nemen? Als het echt niet anders kan, voor een speciale gelegenheid of toetje, volg dan deze adviezen:

Lees ook: Welke natuurlijke suiker kun je het beste nemen?

In 21 tot 30 dagen afkicken, ga de uitdaging aan

Mijn advies is zo snel mogelijk van je zoete smaak af te kicken! Dat is het allerbeste. Neem gewoon de komende 30 dagen niets met suiker, honing, agave, stevia of chemische suiker. Eet zo clean mogelijk zoals in Je Body In Balans en maak bewust 21 tot 30 dagen lang deze keuze. Dat is het beste kado wat je je zelf kunt geven. Je smaak verandert en je lichaam zal je dankbaar zijn…

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Gebruik jij zoetjes? Of suiker? Ga je de uitdaging aan? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Lees ook: Altijd trek in iets zoets, hoe los ik dat op?

40 Reacties

 1. Gerrie 11 februari 2012 bij 18:51 - Reageer

  Hallo Inge,
  Ik heb op een gezonheids site gelezen,als je iedere dag groene thee met een lepeltje kaneelpoeder en een lepeltje honing,drinkt, bijzonder goed moet zijn voor de gezondheid. Is dat fabel of niet?
  Groetjes: Gerrie.

  • Inge 13 februari 2012 bij 13:00 - Reageer

   Hallo Gerrie, groene thee en kaneel zijn inderdaad gezond omdat ze veel anti-oxidanten bevatten. Honing zou ik niet doen, je kunt beter je zoete smaak afwennen. Het beste kun je over de hele linie een gezonde lifestyle aanleren.

 2. Martien 10 februari 2012 bij 09:29 - Reageer

  Hallo Inge,
  N.a.v. je bericht over zoetjes het volgende: een kennis van mij die veel van die vieze zoetjes gebruikte, begreep maar niet hoe ze aan die psoriasis kwam. Ik heb haar toen gezegd dat in heel veel van die zoetstoffen aspartaam zit.
  Ze is subiet met de zoetjes gestopt en de psoriasis is een stuk minder geworden!!! Ik wil daarom iedereen aanraden eens te gaan GOOGLEN OP ASPARTAAM!!! DOEN!!!!

  • Inge 11 februari 2012 bij 07:14 - Reageer

   Bedankt voor je bijdrage Martien! Is gelukt ;-). Het helpt altijd om dit soort ervaringen te delen, daar help je ook weer andere mensen mee.

 3. Melissa 10 februari 2012 bij 08:25 - Reageer

  Toch is het raar. Dat de bijwerkingenen, die jij beschrijft mijn helemaal niet bekent in de oren klinken. Ik krijg juist het tegenovergestelde effect. Een glas pepsi max voorkomt dat ik ga snoepen. Als ik dit niet ‘savonds drink, ben ik in staat om naar de benzine pomp te rijden… En dat is nooit een goed plan…
  Ook het gebruik van een zoetje in de thee werkt bij mjj als een smeermiddel. Zonder dat wordt de smaakt wrang/ bitter en met als gevolg dat mijn mond letterlijk droog slaat. En ik niet verder meer wil drinken. Ik heb dit met de alle theeën, maar heb nu heb ik ontdekt dat lady grey thee dit het mindste effect heeft op mij.
  Je zou dan zeggen drink dan overdag alleen nog maar water..( wat ik ook vaak doe) en dan zit ik de hele dag de klok vooruit te kijken, totdat ik weer mag eten…
  Dus gezien mijn ervaringen… Kan ik er niet ervan uitgaan dat het onderzoek in zijn geheel klopt, immers elke brein functioneert anders. Het is ook een stukje conditionering, als je het echt ziet als vervanger van suiker… Ja dan blijf je meer willen. Zie je het als een smaak verbeteraar… Dan worden het individuele momenten, die geen verband hebben met het voedingsritme.
  Of trek ik nu de verkeerde conclusies nav mijn eigen ervaringen?

  • Inge 11 februari 2012 bij 07:20 - Reageer

   Hallo Melissa, bedankt voor je interessante bijdrage! Ik ken meer mensen die ondanks de informatie over zoetstoffen toch gewoon frisdrank light blijven drinken. Wat wel opvalt is dat het vaak mensen met overgewicht zijn, maar ook niet altijd.
   Zo te lezen heb jij het inderdaad goed onder controle, dat is super. Het enige wat je nog wel zou moeten afwegen is dat de zoetstoffen in verband worden gebracht met gezondheidsrisico’s. Maar ook dat heb je denk ik wel afgewogen.

 4. Ikke 9 februari 2012 bij 11:41 - Reageer

  Hallo, ik vind dat het minderen of zelfs stoppen met het gebruiken van suiker gepromoot ‘moet’ worden. Maar helemaal stoppen met ‘zoete’ dingen zoals honing/stevia of welke vervanger dan ook?! Lijkt mij redelijk onmogelijk. Zeker als je kinderen hebt, die wil je toch ook niet het plezier ontnemen van een verjaardagstaart of een traktatie op school? Laat eerst iedereen maar eens minder suiken laten gebruiken en meer gaan bewegen, denk dat dat meer zoden aan de dijk zet!

  • Inge 9 februari 2012 bij 14:58 - Reageer

   Hallo Ikke, daar denk ik toch anders over. Ik denk dat we juist bezig zijn de kinderen heel erg te verpesten met al die zoetigheid en traktaties. Uit onderzoek blijkt dat in Amsterdam 50% van de kinderen overgewicht heeft. Waarom zouden kinderen niet zonder suiker kunnen? Ik ken inmiddels steeds meer ouders die er zo over denken en het ook zo doen met hun kinderen.

 5. vaness 9 februari 2012 bij 11:37 - Reageer

  Oke dat zoetjes of mischien wel stevia je aan kon zetten tot eten wist ik niet. Wel moet ik erkennen dat ik zoetjes af en toe gebruik (lijkt wel of ze zoeter worden haha) Maar stevia of honing lijkt mij toch een betere midden weg als geraffineerde suiker. Tuurlijk beter is het om het helemaal niet te gebruiken maar als het dan toch moet zo natuurlijk mogelijk lijkt me.

  • Inge 9 februari 2012 bij 15:00 - Reageer

   Hi Vaness, ik weet dat je al goed bezig bent! Mijn betoog is wel dat ook natuurlijke suiker nog steeds suiker is. Ook bij de natuurwinkel zie ik steeds meer koek en snoep verschijnen. Het is echt beter van je zoete smaak af te komen…

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen