Van zoetjes word je dik, het bewijs dat zoetjes niet helpen…

Laatste update:

Gebruik jij ook nog steeds zoetjes in je koffie en thee? Denk je dat je daardoor slanker blijft? Misschien kan dit bericht je op andere gedachten brengen.

Je hersenen blijken namelijk feilloos het verschil tussen suiker en kunstmatige zoetstof te signaleren. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Ziekenhuis Utrecht en de Universiteit Wageningen.

Onbewust registreert je lichaam dat je geen calorieën binnen krijgt. Daardoor raak je minder verzadigd en eet je meer, blijkt ook uit onderzoek van Harvard Medical School. Hierdoor word je juist dikker. Dit is opnieuw een bewijs dat zoetjes niet helpen slank te blijven, zegt ook Harvard Medical School.

Hersenen signaleren het verschil tussen suiker en chemische zoetstof

De onderzoekers lieten mensen geblinddoekt in een scanner liggen.De ene dag gaven ze via een rietje een drankje met suiker en de andere dag een drankje dat exact hetzelfde smaakt maar dan met zoetstof. De proefpersonen konden onmogelijk weten wat in welk drankje zat. Toch signaleerden hun hersenen het verschil en de onderzoekers zagen dit duidelijk op de MRI-scan.

Van zoetjes word je dik

Wat is nu het belang van dit onderzoek? Het toont opnieuw aan dat het gebruik van kunstmatige zoetjes zinloos is en averechts werkt. Ik krijg vaak de vraag waarom zoetjes niet goed zijn.

Ik zie in voedingsdagboeken van nieuwe cursisten ook vaak zoetjes staan. Bij veel horeca-gelegenheden krijg je zo’n zakje chemische rommel bij je thee. Het misverstand dat je rustig chemische zoetstof kunt nemen is hardnekkig!

Zoetjes verstoren je stofwisseling

Chemische suikers zijn slecht voor je gezondheid. Ze verstoren je stofwisseling en verhogen mogelijk het risico op kanker. Ze hebben nog een groot aantal andere bijwerkingen die je in het boekje “Wat Zit Er In Uw Eten?” kunt opzoeken. Waarom zou je dat risico op nare bijwerkingen willen lopen? Zeker nu opnieuw is bewezen dat zoetjes je niet helpen slank te blijven… integendeel!

En er is nog niet, Amerikaanse onderzoekers van Harvard adviseren om geen kunstmatige zoetstoffen aan je kinderen te geven, omdat de lange termijn effecten onbekend zijn en er mogelijk ernstige ziektes door kunnen ontstaan. Zorg dat je kinderen zo vroeg mogelijk gezond leren eten.

En stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetstof uit een plantje die geen piek in je bloedsuiker veroorzaakt en geen calorieën bevat. Stevia is niet mee genomen in de onderzoeken, maar het zou me niet verbazen als het hetzelfde effect op je hersenen heeft als kunstmatige zoetjes, dat wil zeggen dat je er indirect juist dikker door wordt.

En er is nog iets, je kunt een kanttekening plaatsen bij het begrip “natuurlijk”. Om de stevia te maken die je in frisdranken en koek vindt, is een zwaar chemisch proces nodig. Het groene plantje is ver te zoeken. Ik zou daarom ook stevia zoveel mogelijk vermijden, voor jezelf en ook voor je kinderen.

Wat kun je nemen in plaats van suiker?

Hoe kun je hier nou het beste mee om gaan? Wat Kun Je Nemen In Plaats Van Suiker? Mensen vragen mij vaak of bijvoorbeeld honing, rietsuiker en agave-siroop dan wel goed zijn. Ik denk dat je jezelf daarmee voor de gek houdt. Suiker is suiker. Je hebt het niet nodig, dus waarom zou je het nemen?

In 21 tot 30 dagen afkicken, ga de uitdaging aan

Mijn advies is zo snel mogelijk van je zoete smaak af te kicken! Dat is het allerbeste. Neem gewoon de komende 30 dagen niets met suiker, honing, agave, stevia of chemische suiker. Eet zo clean mogelijk en maak bewust 21 tot 30 dagen lang deze keuze. Dat is het beste cadeau wat je je zelf kunt geven. Je smaak verandert en je lichaam zal je dankbaar zijn…

Groetjes,

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Gebruik jij zoetjes? Of suiker? Ga je de uitdaging aan? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

43 gedachten over “Van zoetjes word je dik, het bewijs dat zoetjes niet helpen…”

 1. Ik maak me zorgen om de toevoeging van stevioglycosiden. Er valt vrij weinig drinken te verkijgen waar het niet inzit. Ook in drankjes waar voorheen enkel suiker inzat zit nu extra stevioglycoside toegevoegd. Heeft niets meer met stevia te maken, dat ten eerste. Ten tweede is mijn zoon die altijd slank was enorm snel aangekomen toen ik overging van gesuikerde drankjes naar drinken met stevioglycosiden. Vroeger dronken wij enkel limonade met suiker en frisdrank met suiker en we waren slank. Ook in de winter terwijl we dan snoepten in de feestmaanden, limonade, koeken en veel minder beweging dan in het voorjaar. We werden niet dik en ook onder vriendjes en klasgenoten waren er nauwelijks kinderen die te zwaar waren. Ik vermoed steeds meer dat alle ellende is begonnen toen men de hersenen begon te foppen met zoetstoffen.

  Beantwoorden
  • Hoi Mariska, ja inderdaad, steeds meer onderzoek wijst ook in die richting. De zoetstoffen bevatten geen calorieen, maar indirect word je er toch dik van. Balen voor je zoon, ik hoop dat hij snel omschakelt naar puur en gezond eten en water drinken. In mijn ogen heeft de suiker- en zoetstof-industrie nog steeds een hele machtige positie. Daardoor zal er in het aanbod in de supermarkt van dit soort producten niet snel iets veranderen. De enige manier is om geen frisdranken meer te kopen, lekker gezond te eten en lekker veel te bewegen.

   Beantwoorden
   • Precies 🙂 Mensen worden steeds meer voor de gek gehouden door fabrikanten. Dit zou meer bekendheid moeten krijgen zodat meer mensen die producten niet meer kopen en de fabrikant uiteindelijk wel moet omschakelen naar écht gezonder en puur. Wij doen het zelf met meer fruit en groente (biologisch waar dit te betalen is), meer puur voedsel en lekker bewegen. Nog wel een beetje pure vruchtensiroop door het water omdat m’n zoon anders liever niets drinkt dan water. Maar een beetje suiker voor energielevering kan geen kwaad. Zolang het maar niet (teveel) chemisch bewerkt is. Iedereen die zich bewust is van wat er werkelijk in ons voedsel zit: zegt het voort zodat fabrikanten geen winst meer maken met ons te ‘foppen’! 🙂

    Beantwoorden
 2. Goedenmorgen ,het enige antwoordt wat ik op alle vragen(als er al geantwoord wordt) is laat suiker staan,is dat niet een beetje kort door de bocht ?kom dan met een altenatief ,kom met suggesties wat je eventueel zou kunnen veranderen,maar simpel laat alles wat zoet is staan gaat echt nergens over

  Beantwoorden
  • Hoi Anne, waarom niet? Ik heb inmiddels duizenden mensen hiermee geholpen. Waarom zou je niet afkicken van al die suikers, als je weet dat het slecht is voor je gewicht en gezondheid? Ik kom juist met veel suggesties :-), daar heb ik meerdere programma’s voor ontwikkeld die je helpen om je leefstijl te veranderen.

   Heb je moeite om de zoetigheden te laten staan? Welke suggestie zou jou kunnen helpen?

   Beantwoorden
 3. Ik doe altijd echte stevia van 97% in mijn thee omdat ik puur water niet lekker vind. Hoe kan ik mijn water aangenamer lees zoeter maken? Ik heb een steviaplantje gekocht maar ik vind zelfs 10 blaadjes geblend op een glas niet zoet! Verleden zomer had ik er een grote plant maar ik dacht dat ik dan wel een zoete smaak had op een liter water. Ik heb al eens eerder een mailtje gestuurd waarin ik zei dat het mij ook niet aanzet om te snoepen want dat doe ik nooit.

  Beantwoorden
  • Hoi Martine,

   Als ik je bericht zo lees dan ben je erg gewend aan een zoete smaak. Elk mens is anders dus als je geen extra aandrang naar zoete dingen hebt kan je het rustig gebruiken. Let er wel op dat je verder ook clean eet.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend