Meer bewegen? Het is makkelijker dan je denkt met deze 5 tips

Laatste update:

Hoelang zit jij al op je stoel of op de bank? Langer dan een uur? Langer dan 2 uur? Misschien al de hele dag? Kom van je stoel en kom in beweging. Want als je vaak langer dan 2 uur achter elkaar zit verandert je stofwisseling. Dit blijkt net zo slecht voor je gezondheid te zijn als roken…

Je krijgt meer buikvet en je hebt een hoger risico op osteoporose, hartproblemen, diabetes en borstkanker. Je wordt dus waarschijnlijk niet op een leuke manier oud, ook als je verder goed sport en goed eet. Lees nog even door dan geef ik je simpele tips die je meteen kunt toepassen…

Door lang zitten verandert je stofwisseling

Uit onderzoek blijkt dat te veel zitten een groot risico is voor je gezondheid, ook als je gezond eet en goed sport. Een beroemd onderzoek is de zogeheten Nurses Study van Harvard, waarbij 50.000 verpleegsters 6 jaar zijn gevolgd.

Wat zijn onder meer de onderzoeksresultaten? Als je urenlang zit verandert je stofwisseling. Hierdoor verhoog je het risico op botontkalking, diabetes en hartproblemen. Wist je dat regelmatig meer dan twee uur achter elkaar zitten zelfs in verband wordt gebracht met darmkanker en borstkanker?

Hoger risico op diabetes door veel zitten

Even wat cijfers uit het onderzoek van Harvard: elke dag 2 uur tv kijken verhoogt de kans op diabetes met 14 procent, dit geldt zelfs voor mensen die regelmatig sporten. Twee uur zittend werk doen verhoogt de kans op diabetes met 7 procent.

Ik ken heel wat mensen die elke dag 8 tot 10 uur zittend werk doen, dit is echt super ongezond als je niet regelmatig even opstaat en goed beweegt. Zit jij ook de hele dag achter je bureau? Zorg dan dat je elk uur even in beweging komt.

Ga water halen, loop een paar trappen, breng wat stukken weg of ga even iemand bezoeken die je toch al wilde spreken. Kom in ieder geval van die stoel.

In steeds meer kantoren zijn er ook mogelijkheden om staand te werken en staand te vergaderen. Maak daar gebruik van. En zorg verder natuurlijk dat je regelmatig een wandelingetje maakt. Misschien wel als je met iemand wilt spreken of tijdens de lunchpauze.

Simpele manier om je kans op osteoporose, diabetes en borstkanker te verlagen

Door goed te bewegen verlaag je niet alleen de kans op diabetes. Het heeft nog een groot aantal andere voordelen. Ik noem er een paar: Beweging versterkt je immuunsysteem. De kans op bijvoorbeeld darmkanker is 30 tot 40% lager als je regelmatig beweegt.

Ook is meer bewegen goed voor je hart en bloedvaten en voor je gewrichten en houding. Ben je bijvoorbeeld in de overgang, dan verlaag je de kans op botontkalking door krachtoefeningen te doen en veel te lopen.

Alleen wandelen en fietsen is niet genoeg…

Ondanks al deze informatie kom ik nog steeds mensen tegen die niet of nauwelijks bewegen. Sommigen vinden een wandeling naar de supermarkt al een vorm van sport. Anderen zijn tevreden met een fietstochtje naar hun werk. Veel mensen leggen de lat voor zichzelf veel te laag.

Vaak hoor ik dat mensen geen tijd hebben om te sporten. Geldt dit ook voor jou? Denk er dan nog eens over na. Want als je nu geen tijd maakt om te bewegen ben je straks eerder ziek. Is dat het je waard? We worden gemiddeld ouder dan vroeger, maar wel met veel klachten en gebreken. Hoe eerder je begint met sporten, hoe beter.

5 basisregels om het zitprobleem op te lossen

Hoe vaak zou je wat mij betreft per week moeten bewegen en sporten? Deze vraag krijg ik vaak en de intensiteit is natuurlijk voor iedereen anders, afhankelijk van je lichamelijke situatie. Ik geef je hier de 5 basisregels om het zitprobleem op te lossen:

Regel 1: Beweeg elke dag minstens 30 minuten aaneengesloten

Om te beginnen adviseer ik je elke dag minstens 30 minuten aaneengesloten te bewegen. Dat is de basis. Dat kan zijn fietsen, tuinieren, stofzuigen, lopen met de hond en dergelijke. Eigenlijk alles waardoor je hartslag iets hoger is dan in rust.

Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen. Ook verlaag je je stress door te bewegen en versterk je je hart. Beweeg je nog geen 30 minuten per dag aaneengesloten? Dan zou ik daar vandaag nog mee beginnen.

Misschien kun je wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto, of wat vaker gaan wandelen. Zoek naar mogelijkheden in jouw situatie.

Regel 2: Kom elk uur van je stoel

Heb je een kantoorbaan of zit je veel in de auto? Zorg dat je elk uur even in beweging komt. Sta even op of stap even uit de auto en spring 1 minuut zachtjes op en neer. Hiermee activeer je je lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren.

Heb je de mogelijkheid om staand te werken of staand te vergaderen? Pak die kans! Maak er verder een gewoonte van om te wandelen tijdens de lunch en misschien ook eens al wandelend een bespreking te voeren.

Regel 3: Doe drie keer per week conditietraining

Alleen je dagelijkse beweging en elk uur even opstaan zijn niet voldoende. Dus naast lopen, fietsen en het huishouden doen is het belangrijk dat je tijd inruimt voor je training.

Ik adviseer je 3 keer per week een conditietraining te doen van 30 tot 40 minuten met intervallen. Door de intervallen verhoog je je hartslag even flink en activeer je je vetstofwisseling. Je conditie blijft op peil en je zuurstofopname is zo groot mogelijk.

Regel 4: Doe twee keer per week krachttraining

Krachttraining is voor elke volwassene goed en naarmate je ouder wordt zelfs onmisbaar. Voor je spieren en gewrichten, je vetverbranding en om de kans op osteoporose te verlagen.

Veel mensen stoppen na hun 30-ste, 40-ste of 50-ste met trainen, maar dat is dus juist helemaal verkeerd voor je gezondheid. Ik zie bij mij in de sportschool nog mensen van 80 trainen en zo hoort het ook.

En als je mijn Facebookpagina IngevHaselen volgt weet je dat ik daar ook regelmatig voorbeelden laat zien van mensen van alle leeftijden, zelfs boven de 100, die nog fit zijn en geweldige prestaties laten zien. Van marathons lopen tot krachttraining. En dat is niet zomaar, want…

Wist je dat je al spieren verliest als je twee weken niet sport? Zorg dat het zover niet komt en ga trainen. Meld je aan bij een sportschool en laat je goed begeleiden. Denk niet dat dit alleen voor jongeren is, de sportschool is goed voor iedereen.

Wil je liever thuis trainen? Doe dan bijvoorbeeld de oefeningen uit het Bruisen van Energie Plan.

Hiermee versterk je je spieren en gewrichten, activeer je je vetverbranding en verlaag je je kans op osteoporose.

Zorg voor voldoende variatie in je trainingen. Doe dus niet elke week precies hetzelfde maar verander minstens 1x per maand je hele bewegingsschema, zodat je je lichaam steeds uitdaagt.

Regel 5: Plan je trainingen en zeg nooit af

Wat ik veel zie, is dat mensen plotseling fanatiek gaan bewegen, bijvoorbeeld om af te vallen of fit te worden. Hardlopen, naar de sportschool, thuis oefeningen doen. Na een paar weken, of soms nog eerder, stopt dit weer. Als ik ernaar informeer hoor ik excuses als: “Ik had het te druk”, “Ik moest werken”, “Ik voelde me niet zo lekker”. Herken je dat?

Dit fenomeen is de reden waarom sportscholen zoveel “slapende leden” hebben en waarom zoveel mensen verstofte fitnessapparaten onder hun bed of in de kast hebben liggen. Want beginnen met sporten is een belangrijke stap, maar doorzetten en volhouden is nog belangrijker. Stel je mindset hierop in.

Je moet even door de spierpijn heen en je moet in een flow komen. Zodat je niet meer om het minste of geringste afzegt, maar echt voelt dat goed bewegen belangrijk voor je is.

Daarom adviseer ik je je trainingen voor de hele week te plannen en je er koste wat kost aan te houden. Minimaal een maand lang. Totdat trainen een gewoonte wordt en je vanzelf gaat :-). Wanneer je bijvoorbeeld al weet dat je niet kunt op je vaste trainingsavond, plan dan een vervangende training ’s ochtends in. Er is altijd wel een oplossing te vinden.

Begin vandaag nog met minder zitten…

Ik weet uit ervaring dat veel mensen niet aan zo’n sportschema toekomen. Houd het in je achterhoofd en probeer er de komende maanden naar toe te werken.

Ben je nog geen sporter? Meld je dan aan bij een sportschool of begin met twee keer per week de oefeningen uit het Bruisen van Energie Plan  te doen en ga minstens 1 keer per week een stuk snelwandelen met kleine stukjes hardlopen tussendoor. Zo bouw je het langzaam op. Doe het voor je eigen gezondheid.

Bonus tip, die voor iedereen uitvoerbaar is…

En tot slot mijn bonustip, die voor iedereen uitvoerbaar is: zorg dat je vandaag minder zit dan gisteren. Bedenk manieren om achter je pc vandaan te komen, laat de auto wat vaker staan en ga vanavond eens lekker een stuk lopen in plaats van voor de tv zitten. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel uren zit jij per dag achter elkaar? Wat zou je kunnen doen om minder te zitten? Laat hieronder je tips en reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

PS2: Wil je je vetverbranding extra activeren? Doe dan mee met de Actie Je Body In Balans. Meer dan 3.567 mensen gingen je voor.

100 gedachten over “Meer bewegen? Het is makkelijker dan je denkt met deze 5 tips”

 1. Beste Inge,
  Hoewel ik 88 jaar ben ga ik twee maal in de week fitnessen. Daarnaast ga ik ook nog 3 a 4 maal per week minimaal 15 km op mijn driewielfiets er op uit.
  Ik voel me er heel goed bij.
  Ongeveer 10 jaar geleden ben ik aan mijn hart geopereerd, maar ik gebruik geen medicijnen. Alleen z.g.n. bloedverdunner, want er zit een litteken van de operatiet, en dat zou een bloedpropje kunnen veroorzaken.
  Met vr. gr. Gijsbert.

  Beantwoorden
  • Wat goed dat je twee maal in de week gaat fitnessen en daarnaast nog 3 á 4 maal per week er op uit gaat, heerlijk zeg! Fijn dat je je er heel goed bij voelt!

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Beste Inge, Ik zit nooit een uur achter elkaar.
  Ik heb een Fitbit gekocht en ik loop 12 keer per dag verplicht 250 stappen en daarnaast loop ik ongeveer 15000 tot 20000 stappen. Verder heb ik een prima gewicht. Groetjes Ria

  Beantwoorden
 3. Hallo Inge,
  Ik ben met mijn 85e naar fitness gegaan, en dat doe ik onder leiding van een Coach.
  Twee maal per week. en daarnaast fiets ik een paar keer per week met een driewielfiets, een driewieler, want ik heb last van evenwichtsstoornis. Ik gebruik geen medicijnen, wel bloedverdunner. Ik voel me heel gezond!
  Ga zo door met je berichten.
  Met vr.gr.
  Bert.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend