Welke natuurlijke suiker kun je het beste nemen?

In mijn mailbox krijg ik vaak vragen over wat de beste suiker is. Want veel mensen willen toch wel graag af en toe iets zoets eten. En er komen steeds nieuwe zoetstoffen en suikers bij.

Het is bekend dat witte geraffineerde suiker niet goed voor je is. Maar hoe zit het met natuurlijke suikers, zoals ahornsiroop, palmsuiker, kokosbloesemsuiker, honing en stevia? Welke kan je het beste nemen? Lees hier mijn advies:

Inhoudsopgave

De beste natuurlijke zoetmakers

Eerst even dit: suiker is suiker. Het is niet goed voor je, hoe natuurlijk de bron ook is.  Suiker veroorzaakt pieken in je bloedsuiker, je wordt er dik van en suiker ligt aan de bron van ziektes zoals diabetes 2 en bepaalde hartklachten. Wat dat betreft kun je het beste afkicken van je zoete smaak.

Maar voor speciale gelegenheden is het leuk om iets zoets te hebben, bijvoorbeeld als je een toetje wilt maken of iets lekkers wilt bakken. Dan zijn fruit of gedroogd fruit de beste zoetmakers. Ik geef je in dit artikel een paar voorbeelden en loop de populairste alternatieven langs.

Lees ook: Hoe kom je van suikerverslaving af?

Dadels voor een zoet dessert

Een veelgebruikte manier om toetjes of gebak een zoete smaak te geven is de toevoeging van dadels. Dit doe ik zelf ook als ik bijvoorbeeld een etentje geef met een dessert.

De zoete smaak van dadels komt van fructose en dextrose. Dus dat is op zich niet zo gezond en je kunt dadels dan ook niet onbeperkte eten, want ook suikers uit dadels hebben de nadelen voor je gezondheid. Maar voor af en toe  in een dessert of snack is het een goede oplossing, omdat dadels rijk zijn aan vezels, vitaminen en mineralen.

Dadels bevatten onder meer vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, koper, magnesium, ijser, fosfor, calcium en zink. Zo maak je je dessert of taart toch nog voedzaam, zeker als je ook voor de  andere ingrediënten ook gezonde opties kiest. Neem bij voorkeur verse, biologisch dadels. Je kunt ze een dag of tien in de koelkast bewaren.

Banaan in bananenbrood

Met bananen kun je verrassend lekkere taarten en toetjes maken, bijvoorbeeld bananenbrood, wat eigenlijk een soort cake is. Je mist de geraffineerde suiker totaal niet. Zeker niet als je al een tijdje goed clean eet en bent afgekickt van de suikers. Bananen bevatten veel kalium, dat is goed voor je zenuwstelsel en je bloeddruk.

In plaats van dadels en bananen kun je soms ook rozijnen, gedroogde abrikozen of gedroogde vijgen gebruiken bij het bakken. Vers fruit kun je soms als garnering gebruiken om iets zoeter te maken.

Ook voor fruit geldt dat je dit het beste met mate kunt eten. Maximaal 2 stuks per dag en bij voorkeur in de ochtend, zodat je lichaam de fruitsuikers (fructose) kan verwerken. Eet je meer fruit dan slaat je lichaam de overtollige energie uit de fruitsuikers op als vet.

Honing

Honing is een twijfelgeval. Het hangt er sterk vanaf welke honing je kiest. De meeste honing die je in de supermarkt koopt is verhit en vermengd met suikerwater. De voedingsstoffen zijn eruit en deze vorm van honing is net zo slecht voor je lichaam als geraffineerde suiker.

Als je een koud geslingerde biologische honing kiest, kan honing wel een goede optie zijn. Dan kun je zelfs profiteren van de geneeskrachtige werking van honing, zolang je de honing zelf niet verhit natuurlijk, dus niet in je thee of in de taart. Zo zou honing de opname van calcium verbeteren en ontstekingen tegengaan.

Stevia?

Stevia is ook een twijfelgeval, vooral omdat aan stevia-pillen en stevia uit flesjes vaak chemische stoffen worden toegevoegd. Lees daarom altijd goed het etiket. Als je zelf stevia-plantjes kweekt is het in mijn ogen een goede oplossing.

Je kunt de blaadjes drogen en hebt zo een natuurlijke zoetstof zonder chemische toevoegingen die je bloedsuikerspiegel niet doet pieken. Ik weet trouwen niet hoe stevia het doet in snacks en desserts. Ik heb begrepen dat deze zoetstof niet overal geschikt voor is.

Lees ook: Wat is beter? Suiker of zoetjes in je koffie?

De overige suikers: zoveel mogelijk vermijden

De laatste jaren zie ik steeds meer “gezonde” suikers in de schappen van de biologische winkel. Daar is altijd vraag naar. Veel mensen denken dat die varianten goed zijn, door een bepaalde,  “natuurlijke” uitstraling. Zelf merk ik in mijn praktijk ook dat mensen toch altijd op zoek zijn naar zoete smaken.

Zoals ik hierboven beschrijf zijn fruit en gedroogd fruit in mijn ogen de beste opties voor zoete snacks en desserts. Je krijgt zo de natuurlijke suikers binnen, inclusief de overige gezonde stoffen, zoals vezels, vitamine en mineralen.

Maar neem er niet te veel van, want ook van deze suikers krijg je pieken in je bloedsuikerspiegel. Zie daarom de zoete snack als een traktatie voor speciale gelegenheden en niet als een dagelijkse gewoonte. Eventueel zou je nog aan honing of stevia kunnen denken.

Alle andere vormen van suiker zijn een stuk minder goed, omdat ze weinig vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Je krijgt de “pure” suikers binnen en die zorgen voor de grootste pieken in je bloedsuikerspiegel.

Als je goed clean eet, zoals in het Blije Darmen Voedingsplan zie ik ook geen reden waarom je deze suikers nodig zou hebben. Maar omdat ik er zoveel vragen over krijg, loop ik de populairste “natuurlijke” suikers hier langs.

Kokosbloesemsuiker

Veel klanten vragen mij wat ik vind van kokosbloesemsuiker. Het heeft een heel gezond imago, het ziet er “natuurlijk” uit. Maar voor je lichaam is het niet veel beter dan geraffineerde suiker. Hier geldt echt suiker = suiker, omdat kokosbloesemsuiker verder weinig vezels, vitaminen en mineralen bevat.

De reden dat het een gezond imago heeft, is dat kokosbloesemsuiker wordt gemaakt door het sap van kokosbloesem te verhitten. Verder vindt er geen chemische bewerking plaats.

Palmsuiker

Palmsuiker is een verzamelnaam voor suikers van palmen, waaronder kokosbloesemsuiker. Daarnaast kun je ook suiker maken van de dadelpalm en de arengapalm. Palmsuikers kunnen iets beter zijn dan agavesiroop, omdat ze niet of licht geraffineerd zijn. Maar pas op, want ook aan palmsuikers worden vaak chemische stoffen toegevoegd, bijvoorbeeld om de suiker lichter te kleuren. Beter is het om van je zoete smaak af te kicken…

Agavesiroop

Agavesiroop is ook zo’n zoetstof die gezond en natuurlijk klinkt. Maar meestal is het een zwaar bewerkt product. Waarschijnlijk is het nog ongezonder dan witte geraffineerde suiker. Dat komt door de chemische bewerking en het hoge gehalte fructose. Lees voor meer informatie: Agave-siroop zoet? Ja. Gezond? Nee.

Bruine rijststroop

Bruine rijststroop kende ik nog niet, ik ben elke keer weer verbaasd hoeveel alternatieven voor suiker er op de markt komen. Bruine rijsstroop heeft een relatief lage glycemische index, maar schijnt minder zoet te zijn, waardoor je er veel van nodig hebt. Het wordt kennelijk vaak in koekjes gebruikt. Ik zou het niet nemen, kijk in ieder geval goed op het etiket.

Ahornsiroop

Ahornsiroop zou ik niet of met mate gebruiken. Het heeft een relatief hoge glycemische index, dus het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en het bevordert de vetopslag. Verder geldt voor ahornsiroop hetzelfde als voor agavesiroop: het klinkt gezond maar de vraag is of dat zo is. Lees goed het etiket, de meeste ahornsiropen bevatten chemische toevoegingen.

Oersuiker

Oersuiker is ingedampt rietsuikersap waar de vitaminen en mineralen nog in zitten. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel er niet al te erg van. Dit zou je wel af en toe kunnen gebruiken, maar niet te veel natuurlijk want het blijft suiker.

De beste oplossing: afkicken van je zoete smaak

Tot zover mijn overzicht naar aanleiding van alle vragen. Het is verbazend hoeveel suikervarianten er zijn met de claim van ‘gezond’. Mijn lijstje is lang niet compleet, maar je hebt het idee nu wel te pakken denk ik.

Kennelijk hebben we met z’n allen veel behoefte aan zoetigheid. Het allerbeste advies wat ik voor je heb is: zorg dat je in 3 tot 4 weken afkickt van je zoete smaak. Neem alleen in de ochtend 1 of 2 stuks fruit. Neem verder alleen een zoete snack bij speciale gelegenheden bijvoorbeeld op basis van dadels of banaan. En ga eten zoals in het Blije Darmen Voedingsplan.

Lees ook: De sleutel tot automatisch afvallen – 7 Tips

Je zult merken hoeveel meer energie je hebt en het is nog goed voor je gezondheid en gewicht ook. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach & Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Heb jij nog een ‘gezonde’ suiker die ontbreekt in het rijtje? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

74 Reacties

 1. Ruth 1 december 2019 bij 22:17 - Reageer

  Beste Inge,

  Jammer dat yacon niet op jouw gezonde lijst beste zoekmakers voorkomt. Deze verdient het om op nummer één te staan. Deze zoetsmaker heeft een karamelachtige smaak en is heerlijk over pannenkoeken en heeft een zeer laag glycemische index.
  Yacon is een knol en is jammer genoeg nog niet zo bekend. De knol zelf is super gezond.
  Yacon als zoetstof heb je in poedervorm en siroop. Misschien is het wat voor jou om het te onderzoeken en je resultaten te delen op jouw site.

  • Inge 2 december 2019 bij 10:21 - Reageer

   Hoi Ruth,

   Bedankt voor deze toevoeging. Ik zal eens naar yacon kijken. Mijn boodschap is: suiker blijft suiker en het blijft niet zo gezond. Er zijn tientallen varianten en de ene suiker is wat minder geraffineerd dan de ander. Maar allemaal houden ze je zoete smaak in stand. Dus met mate.

 2. Diana 1 december 2019 bij 12:37 - Reageer

  Hallo Inge,
  Heb je wel eens van Erythrit zoetstof gehoord? Zou ook gezond zijn…
  Gr Diana

  • Inge 2 december 2019 bij 10:33 - Reageer

   Hoi Diana,

   Bedankt voor deze toevoeging. De lijst wordt inderdaad steeds langer en langer omdat er veel geld te verdienen valt aan “gezonde” zoetstoffen. Mensen hebben toch behoefte aan iets zoets op z’n tijd. Ik heb erythrit opgezocht, het lijkt ok, maar ook deze zoetstof houd je zoete smaak in stand en zal je stofwisseling verstoren. Dus niet nemen of heel af en toe voor een speciale gelegenheid.

 3. Therese den Hollander 27 februari 2019 bij 17:51 - Reageer

  ik gebruik vaak cranberry of dadel in taart en of toetje,perzik of abrikozen en ander gedroogd fruit bevat zwavel en is ongezond voor je lichaam!!

  • Lydia 30 juli 2019 bij 14:55 - Reageer

   De bio variant is niet gezwaveld. Je ziet dat goed aan de abrikozen die zien bruin ipv oranje. Dat is ook belangrijk voor rozijnen. Ongezwavelde bio’s

 4. Lara 24 juni 2018 bij 11:07 - Reageer

  En op veel sites lees je juist dat kokosbloesemsuiker wel veel beter is omdat hiermee je bloedsuikerspiegel heel langzaam omhoog gaat. Dus ja… wie moet ik nou geloven…

  • Thecla 25 juni 2018 bij 15:24 - Reageer

   Hallo Lara,

   Bedankt voor je bericht. Er zijn inderdaad veel meningen op het gebied van voeding. Kokosbloesem bevat wel meer voedingsstoffen, maar het blijven suikers. Ook houdt kokosbloesemsuiker wel je zoete smaak in stand en daarmee je drang naar zoetigheid.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen