Wel of geen brood eten?

Bijna elke dag krijg ik vragen over het eten van brood. “Is het nou echt zo ongezond?“, “Hoeveel boterhammen mag ik eten?“, “Is spéltbrood wel goed?” en tientallen andere vragen. Brood eten zit diep in onze cultuur en we kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat je er dik en ongezond van wordt, hoewel steeds meer onderzoek dit wel uitwijst.

Hoe kun je hier nu het beste mee om gaan? Lees hier mijn advies.

Inhoudsopgave

“We eten al eeuwenlang brood”

De discussie over brood is verwarrend. Veel mensen hebben gehoord dat brood eten misschien niet goed voor je is en dat je er dik en ongezond van wordt. Maar aan de andere kant eten we al eeuwenlang brood, dus hoe erg kan het zijn?

Als zelfs de beroemde bakker Menno ’t Hoen zegt dat brood ongezond is en dat je het moet zien als traktatie, dan is er wel iets aan de hand. En als cardioloog Dr. Davis zijn patiënten adviseert geen brood meer te eten, dan is dat een signaal.

In dit artikel geef ik je de nieuwste inzichten en mijn beste advies. Ik ben er niet om je iets te verbieden, kies je eigen koers en kijk waar jij je het beste bij voelt.

Verschillende discussies over brood door elkaar

Bij de discussie over brood spelen drie onderwerpen door elkaar, die extra verwarring veroorzaken:

  1. Het meeste brood bevat gemodificeerd tarwe, broodverbeteraar en conserveringsmiddel waardoor je mogelijk een hoger risico hebt op ontstekingen en hartklachten.
  2. Brood bevat veel koolhydraten en suikers, waardoor je er dik van wordt.
  3. Het meeste brood bevat gluten, waardoor je darmontstekingen kunt krijgt als je gevoelig bent voor gluten.

In dit artikel leg ik deze drie discussies verder uit en geef ik je advies.

1: “Overgewicht, ontstekingen en hartklachten door tarwe”

De eerste arts die een aantal jaren geleden de knuppel in het hoenderhok gooide was cardioloog Dr. William Davis. Hij ontdekte dat zijn patiënten enorm opknapten als hij alles met tarwe uit hun menu haalde. Dat betekende dat ze geen brood meer aten, maar ook een heleboel andere dingen niet.

Want de moderne tarwe is goedkoop en zit overal in. Onder meer in spaghetti, macaroni, bulgur, pizzabodem, drop, snoep, sauzen, soepen en tientallen andere producten. Niet alleen namen de hartklachten van zijn patiënten af, ze begonnen ook spectaculair af te vallen en fitter te worden. Hij beschrijft dit in zijn boek Wheat Belly, in het Nederlands verkrijgbaar als Broodbuik.

Lees ook: Humus, is dat goed als je wilt afvallen?

Als je naar deze invalshoek kijkt, dan is bijvoorbeeld speltbrood een betere keus dan tarwebrood, omdat spelt veel minder is gemodificeerd. Maar vraag altijd naar de samenstelling van een “speltbrood”. Want meestal zit er maar weinig spelt in vanwege de kosten en nog steeds voornamelijk tarwe. En lees nog even door, want speltbrood veroorzaakt ook pieken in je bloedsuikerspiegel en bevat gluten…

2: Koolhydraten in brood maken je dik

Het moderne brood bevat behoorlijk veel suiker, gemiddeld een half klontje suiker per boterham. Die suiker zorgt samen met het zetmeel uit brood voor pieken in je bloedsuikerspiegel en daar word je dik van. Zeker ook omdat vrijwel alle broodbeleg teveel suiker bevat.

Na het eten van brood krijg je al snel weer honger. Dat is het moment waarop de suikerpiek overgaat in een hongerdip. Daardoor ga je weer eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel en word je steeds dikker.

Lees ook: Pindakaas, is dat goed of word je er dik van?

Veel van mijn cliënten herkennen dit probleem en zelf ervaar ik het ook zo. Als ik een keer brood eet krijg ik een paar uur later alweer trek in iets zoets of in nog meer brood. Deze cirkel doorbreek je alleen door je bloedsuikerspiegel mooi neutraal te houden, dat is eigenlijk het geheim van gezond afvallen.

Alleen al om deze reden kun je beter iets anders kiezen dan brood voor je ontbijt en lunch. En dus ook geen speltbrood, rijstcrackers of zuurdesembrood, want al die producten bevatten veel zetmeel en suikers.

Probeer in plaats daarvan eens gezond te ontbijten en te lunchen zoals in het Blije Darmen Voedingsplan. Je zult je al snel veel fitter voelen en al snel het brood niet meer missen. Kun je écht niet zonder brood, probeer dan eens het Yam-brood van Ralph Moorman, verkrijgbaar bij de Jumbo.

3: Gluten in brood kunnen je darmen beschadigen

Een hele andere discussie over brood (en andere granen) is het effect van gluten. Sommige mensen zijn overgevoelig voor gluten en kunnen ernstige darmklachten krijgen en problemen met hun stofwisseling.

Het is onduidelijk hoeveel mensen nu echt last hebben van een glutenintolerantie. In de ergste vorm heet het coeliakie en dan kun je echt geen gluten verdragen.

Daarnaast zijn meer mensen gevoelig voor gluten. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn artikel over gluten:

Lees ook: Opgeblazen gevoel en moe? Misschien ben je gevoelig voor gluten…

Dus heb je vaak last van je darmen of ben je vaak moe en eet je nog brood? Dan zou ik beginnen met het brood uit je menu te halen, hoe moeilijk je dat misschien ook vindt. Als je er eenmaal aan bent gewend ga je ervaren hoeveel lekkerder je eet zonder brood. Kijk dan eens naar de recepten in het Blije Darmen Voedingsplan, deze zijn allemaal glutenvrij en goed voor je gewicht en gezondheid.

Advies over brood eten

Zoals je ziet spelen er meerdere discussie rondom brood, die elkaar allemaal raken. Je hebt een hoger risico op overgewicht, ontstekingen en hartklachten door de gemodificeerde tarwe en chemische toevoegingen, meer vetopslag door schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kans op darmklachten door de gluten.

Dat alles bij elkaar is voor mij genoeg reden om het eten van brood als hoofdmaaltijd af te raden. Maar ik kan het je natuurlijk niet verbieden :-), de keus is aan jou. Zelf eet ik alleen af en toe een stukje brood als traktatie, bijvoorbeeld als ik uit eten ga.

Lees ook: Waarom gezonde darmen belangrijker zijn dan je denkt

Ik zie brood dus niet meer als een dagelijks onderdeel van mijn voeding. Voor mijn vezels, jodium en vitaminen heb ik gezondere opties, die ook nog eens veel lekkerder zijn :-). Wil je hier meer mee doen? Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan.

Is maïsbrood gezond?

Regelmatig krijg ik de vraag: “is maïsbrood gezonder dan tarwe- of speltbrood?”. Mais bevat geen gluten, dus wat dat betreft is maisbrood beter. Maar het punt is dat maisbrood vaak nog veel tarwe of tarwebloem bevat. En daarnaast ook suiker.

Wat dat betreft is maisbrood dus geen goed alternatief, ik zou het niet nemen.

Is zelfgebakken brood beter dan brood uit de winkel?

Als je zelf brood bakt, weet je precies welke ingredienten er in gaan, als je tenminste bij de basis begint. Wat dat betreft is het waarschijnlijk beter dan brood uit de winkel. Maar als je brood bakt met een kant-en-klaar pakje dan maakt het weinig verschil.

Ook zelfgebakken brood veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en activeert de vetopslag. Af en toe als traktatie is zelfgebakken brood met pure ingredienten een prima oplossing, maar dus niet elke dag.

Zijn volkorencrackers een goede keuze?

Veel crackers die je kant-en-klaar in de winkel zijn ongezond, vanwege de chemische toevoegingen voor geur, kleur en houdbaarheid. Of ze nu zijn gemaakt van tarwe, volkoren, spelt, biet of wortel.

Kijk altijd goed op het etiket naar de ingredientenlijst. Ook ontstaat bij het bakproces waarschijnlijk acrylamide. Dit kan volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mogelijk kanker veroorzaken. Mijn advies is daarom om niet teveel crackers te eten. Misschien af en toe als traktatie, maar niet als je dagelijks eten.

Als je niet zonder brood kunt…

Ik hoor vaak: “Ik kan niet zonder brood” en vroeger was zelf ook een echte broodeter. Ik kon hele stapels wegwerken zonder er zichtbaar dik van te worden. Maar als ik het vergelijk met hoe fit en gezond ik nú ben, dan had ik toch wel behoorlijk wat verborgen lichaamsvet en was ik veel vaker moe en ziek.

Hetzelfde merk ik bij mijn cliënten. Veel mensen denken dat ze niet zonder brood kunnen en ik zie ook wel eens afkickverschijnselen. Omdat je lichaam nog gewend is aan de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Maar als je even doorzet ga je merken dat je je fitter voelt en begint met afvallen. Iedereen kan het, dus jij ook :-). De enige beperking is je eigen idee hierover. Als je je echt gezonder en fitter wilt voelen en er beter uit wilt zien, dan gaat het je lukken om minder brood te eten en gezondere dingen te kiezen voor je ontbijt en lunch. Bijvoorbeeld met het Blije Darmen Voedingsplan.

Lees ook: Wat kun je eten in plaats van brood?

Waarom zou je het niet eens proberen? Voor je gezondheid en energie heb je het brood niet nodig en je kunt zoveel meer gezonde keuzes maken. Je lichaam zal je dankbaar zijn :-).

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

PS: Hoeveel brood eet jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

157 gedachten over “Wel of geen brood eten?”

  1. Ik eet ’s morgens 1 boterham, koolhydraadarm brood van de Plus met ham en ei, gekookt, lunch= 1 boterham idem, met aardbeien, ’s avonds veel groenten, vega’vlees’ of mager vlees, yoghurt (mager).

    Beantwoorden
  2. Hallo team Inge
    Jam(merk en verkrijgbaar bij de Jumbo ) brood zou glutenvrij moeten zijn en eet je idd niet veel van omdat het zwaar brood is en voedzaam is, een slechte keuze of niet??!!
    Nog een vraag over dat ik sóchtends en al maanden als eerste een groot glas waarin een ijsblokje van geverst citroensap in heet water uit de cooker oplos en aangevuld met bronwater direct opdrink en na een half uur ontbijt geen last meer van brandend maagzuur heb en ook geen omeprazol e.d. meer slik.dit absoluut geen goed idee is om maagzuur te bestrijden aldus een arts van MDL
    Krijg alleen wat ik nu weet maagzuur van chocolade sinaasappel en wijn en scherp gekruide etenswaren
    Ik dacht dat citroen wel zuur is maar toch onder het fruit valt dat basisch is
    Wat vinden jullie hiervan?

    Beantwoorden
    • Hallo Ria,

      Citroen helpt je juist om de Ph waarde te neutraliseren en meer maagzuur aan te maken. Het is een super start van je dag om hiermee te beginnen. Yam desembrood (in de oranje zak) is een goed product, eet het wel met mate. Afwisseling in je voedingspatroon is erg belangrijk. Beleg het met bijvoorbeeld avocado of tahin.

      Groetjes,
      Thecla

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend