Wel of geen brood eten?

Laatste update:

Bijna elke dag krijg ik vragen over het eten van brood. “Is het nou echt zo ongezond?“, “Hoeveel boterhammen mag ik eten?“, “Is spéltbrood wel goed?” en tientallen andere vragen. Brood eten zit diep in onze cultuur en we kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat je er dik en ongezond van wordt, hoewel steeds meer onderzoek dit wel uitwijst.

Hoe kun je hier nu het beste mee om gaan? Lees hier mijn advies.

Inhoudsopgave

“We eten al eeuwenlang brood”

De discussie over brood is verwarrend. Veel mensen hebben gehoord dat brood eten misschien niet goed voor je is en dat je er dik en ongezond van wordt. Maar aan de andere kant eten we al eeuwenlang brood, dus hoe erg kan het zijn?

Als zelfs de beroemde bakker Menno ‘t Hoen zegt dat brood ongezond is en dat je het moet zien als traktatie, dan is er wel iets aan de hand. En als cardioloog Dr. Davis zijn patiënten adviseert geen brood meer te eten, dan is dat een signaal.

In dit artikel geef ik je de nieuwste inzichten en mijn beste advies. Ik ben er niet om je iets te verbieden, kies je eigen koers en kijk waar jij je het beste bij voelt.

Verschillende discussies over brood door elkaar

Bij de discussie over brood spelen drie onderwerpen door elkaar, die extra verwarring veroorzaken:

 1. Het meeste brood bevat gemodificeerd tarwe, broodverbeteraar en conserveringsmiddel waardoor je mogelijk een hoger risico hebt op ontstekingen en hartklachten.
 2. Brood bevat veel koolhydraten en suikers, waardoor je er dik van wordt.
 3. Het meeste brood bevat gluten, waardoor je darmontstekingen kunt krijgt als je gevoelig bent voor gluten.

In dit artikel leg ik deze drie discussies verder uit en geef ik je advies.

1: “Overgewicht, ontstekingen en hartklachten door tarwe”

De eerste arts die een aantal jaren geleden de knuppel in het hoenderhok gooide was cardioloog Dr. William Davis. Hij ontdekte dat zijn patiënten enorm opknapten als hij alles met tarwe uit hun menu haalde. Dat betekende dat ze geen brood meer aten, maar ook een heleboel andere dingen niet.

Want de moderne tarwe is goedkoop en zit overal in. Onder meer in spaghetti, macaroni, bulgur, pizzabodem, drop, snoep, sauzen, soepen en tientallen andere producten. Niet alleen namen de hartklachten van zijn patiënten af, ze begonnen ook spectaculair af te vallen en fitter te worden. Hij beschrijft dit in zijn boek Wheat Belly, in het Nederlands verkrijgbaar als Broodbuik.

Als je naar deze invalshoek kijkt, dan is bijvoorbeeld speltbrood een betere keus dan tarwebrood, omdat spelt veel minder is gemodificeerd. Maar vraag altijd naar de samenstelling van een “speltbrood”. Want meestal zit er maar weinig spelt in vanwege de kosten en nog steeds voornamelijk tarwe. En lees nog even door, want speltbrood veroorzaakt ook pieken in je bloedsuikerspiegel en bevat gluten…

2: Koolhydraten in brood maken je dik

Het moderne brood bevat behoorlijk veel suiker, gemiddeld een half klontje suiker per boterham. Die suiker zorgt samen met het zetmeel uit brood voor pieken in je bloedsuikerspiegel en daar word je dik van. Zeker ook omdat vrijwel alle broodbeleg teveel suiker bevat.

Na het eten van brood krijg je al snel weer honger. Dat is het moment waarop de suikerpiek overgaat in een hongerdip. Daardoor ga je weer eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel en word je steeds dikker.

Veel van mijn cliënten herkennen dit probleem en zelf ervaar ik het ook zo. Als ik een keer brood eet krijg ik een paar uur later alweer trek in iets zoets of in nog meer brood. Deze cirkel doorbreek je alleen door je bloedsuikerspiegel mooi neutraal te houden, dat is eigenlijk het geheim van gezond afvallen.

Alleen al om deze reden kun je beter iets anders kiezen dan brood voor je ontbijt en lunch. En dus ook geen speltbrood, rijstcrackers of zuurdesembrood, want al die producten bevatten veel zetmeel en suikers.

Probeer in plaats daarvan eens gezond te ontbijten en te lunchen zoals in het Buikvet Burner Programma.

Je zult je al snel veel fitter voelen en al snel het brood niet meer missen.

Buikvet Burner Programma

3: Gluten in brood kunnen je darmen beschadigen

Een hele andere discussie over brood (en andere granen) is het effect van gluten. Sommige mensen zijn overgevoelig voor gluten en kunnen ernstige darmklachten krijgen en problemen met hun stofwisseling.

Het is onduidelijk hoeveel mensen nu echt last hebben van een glutenintolerantie. In de ergste vorm heet het coeliakie en dan kun je echt geen gluten verdragen.

Daarnaast zijn meer mensen gevoelig voor gluten. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn artikel over gluten:

Dus heb je vaak last van je darmen of ben je vaak moe en eet je nog brood? Dan zou ik beginnen met het brood uit je menu te halen, hoe moeilijk je dat misschien ook vindt. Als je er eenmaal aan bent gewend ga je ervaren hoeveel lekkerder je eet zonder brood.

Kijk dan eens naar de Bikini Body Kuur.

Deze zijn allemaal glutenvrij en goed voor je gewicht en gezondheid.

Advies over brood eten

Zoals je ziet spelen er meerdere discussie rondom brood, die elkaar allemaal raken. Je hebt een hoger risico op overgewicht, ontstekingen en hartklachten door de gemodificeerde tarwe en chemische toevoegingen, meer vetopslag door schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kans op darmklachten door de gluten.

Dat alles bij elkaar is voor mij genoeg reden om het eten van brood als hoofdmaaltijd af te raden. Maar ik kan het je natuurlijk niet verbieden :-), de keus is aan jou. Zelf eet ik alleen af en toe een stukje brood als traktatie, bijvoorbeeld als ik uit eten ga.

Ik zie brood dus niet meer als een dagelijks onderdeel van mijn voeding. Voor mijn vezels, jodium en vitaminen heb ik gezondere opties, die ook nog eens veel lekkerder zijn :-).

Wil je hier meer mee doen?

Kijk dan eens naar de Bikini Body Kuur.

Is maïsbrood gezond?

Regelmatig krijg ik de vraag: “is maïsbrood gezonder dan tarwe- of speltbrood?”. Mais bevat geen gluten, dus wat dat betreft is maisbrood beter. Maar het punt is dat maisbrood vaak nog veel tarwe of tarwebloem bevat. En daarnaast ook suiker.

Wat dat betreft is maisbrood dus geen goed alternatief, ik zou het niet nemen.

Is zelfgebakken brood beter dan brood uit de winkel?

Als je zelf brood bakt, weet je precies welke ingredienten er in gaan, als je tenminste bij de basis begint. Wat dat betreft is het waarschijnlijk beter dan brood uit de winkel. Maar als je brood bakt met een kant-en-klaar pakje dan maakt het weinig verschil.

Ook zelfgebakken brood veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en activeert de vetopslag. Af en toe als traktatie is zelfgebakken brood met pure ingredienten een prima oplossing, maar dus niet elke dag.

Zijn volkorencrackers een goede keuze?

Veel crackers die je kant-en-klaar in de winkel zijn ongezond, vanwege de chemische toevoegingen voor geur, kleur en houdbaarheid. Of ze nu zijn gemaakt van tarwe, volkoren, spelt, biet of wortel.

Kijk altijd goed op het etiket naar de ingredientenlijst. Ook ontstaat bij het bakproces waarschijnlijk acrylamide. Dit kan volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mogelijk kanker veroorzaken. Mijn advies is daarom om niet teveel crackers te eten. Misschien af en toe als traktatie, maar niet als je dagelijks eten.

Als je niet zonder brood kunt…

Ik hoor vaak: “Ik kan niet zonder brood” en vroeger was zelf ook een echte broodeter. Ik kon hele stapels wegwerken zonder er zichtbaar dik van te worden. Maar als ik het vergelijk met hoe fit en gezond ik nú ben, dan had ik toch wel behoorlijk wat verborgen lichaamsvet en was ik veel vaker moe en ziek.

Hetzelfde merk ik bij mijn cliënten. Veel mensen denken dat ze niet zonder brood kunnen en ik zie ook wel eens afkickverschijnselen. Omdat je lichaam nog gewend is aan de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Maar als je even doorzet ga je merken dat je je fitter voelt en begint met afvallen. Iedereen kan het, dus jij ook :-). De enige beperking is je eigen idee hierover. Als je je echt gezonder en fitter wilt voelen en er beter uit wilt zien, dan gaat het je lukken om minder brood te eten en gezondere dingen te kiezen voor je ontbijt en lunch.

Waarom zou je het niet eens proberen? Voor je gezondheid en energie heb je het brood niet nodig en je kunt zoveel meer gezonde keuzes maken. Je lichaam zal je dankbaar zijn :-).

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel brood eet jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Buikvet Burner Programma

174 gedachten over “Wel of geen brood eten?”

 1. Mag ik vragen of yambrood van zuurdesem wel goed is? Ik heb last van gluten en eet dit veel, ook altijd een opgezette buik en maag.

  Beantwoorden
  • Hi Nathalie, goed dat je het vraagt! Yam desem brood is op basis van haver en glutenvrij, ook bevat het geen chemische toevoegingen. Deze kun je dus met mate eten.
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Ik ben sinds gisteren begonnen met het weglaten van brood. Mijn buik is al jaren opgezet en voel me niet helemaal fit. Vaak moe, hongerig en die darmen die iedere dag een soort van disco houden. Zeker nu de menopauze eraan komt vind ik dat ik drastisch moet veranderen. Ik zal het brood zeker missen maar gezondheid gaat voor.

  Beantwoorden
 3. Ik eet zo goed als geen brood al sinds langere tijd. Vond het niet vullen en last van mijn darmen.
  Denk dat ik 1 a 2x per maand iets van een broodproduct neem.
  En probeer dan een zo gezond mogelijke keuze te maken.
  Er zijn immers genoeg alternatieven omiets anders dan brood te eten.

  Beantwoorden
  • Heel goed Judith. Veel van mijn klanten hebben dezelfde ervaring. Door minder brood te eten, voelen zij zich snel veel beter. Zelf heb ik dit ook zo ervaren.

   Beantwoorden
 4. Spijtig, Inge, is er in je artikel niets te vinden over eiwitbrood. Is dit gezonder, een goed alternatief. Ik eet tegenwoordig alleen het brood provital Biaform. 2 sneetjes zouden 12gr eiwitten en slechts 5gr koolhydraten bevatten. Per 100gr: 284 kwaliteit., 14,5 Gr vetten, waarvan 1,6 Gr. Verzadigde vetzuren, 10gr koolhydraten, waarvan 1,9gr suikers, 13,4g vezels, 21,7g eiwitten en 1,1g zout. Uw mening graag..

  Beantwoorden
  • Hoi Erwin, ik ben inderdaad niet zo gek op dit soort broden. Want er zit toch weer onnodig suiker in. Zo te zien van de dextrose. En het is een ultiem fabrieksproduct. In de zogeheten NOVA score heeft het de hoogste code (4) voor ultrabewerkte voeding. Voor af en toe als traktatie kun je dit wel eten, maar ik zou het niet dagelijks doen. Voor je eiwitten kun je beter andere dingen eten.

   Beantwoorden
 5. Ik eet al weken geen brood meer en geen pasta van tarwe. Wel pasta van linzen of kikkererwten. Ipv brood eet ik ‘s morgens havermout pap met noten, zaden en pitten. Ik heb een prednisonkuur achter de rug en woog op het hoogte(diepte)punt 100 kilo. Na deze kuur en het stoppen met brood(en aardappelen)viel ik gestaag af tot 87 kilo nu. Ik voel me veel fitter en heb nooit honger. Ik ben benieuwd tot hoever ik afval op deze manier?
  Ik heb ooit een marathon gelopen en woog toen 82 kilo. Zou ik dit weer gaan halen?

  Beantwoorden
  • Hoi Hans, wow, supergoed dat je je gewicht alweer op 87 hebt weten te brengen. Zo te lezen doe je het op de goede manier. Als je je fitter voelt en nooit honger hebt, duidt dat erop dat je je bloedsuikerspiegel mooi constant houdt en dat is belangrijk. Als je zo doorgaat, kunt je weer terugkomen op 82 kilo. Wat je nog extra zou kunnen doen is de Intermittent Fasting Kuur. Daarmee geef je je lichaam een extra impuls op de goede, gezonde manier. https://www.ingevanhaselen.nl/intermittent-fasting-kuur/

   Zou dat iets kunnen zijn? Groetjes, Inge

   Beantwoorden
 6. Ik ben verzot op brood,maar probeer te beperken .Wel eet ik af een toe een echt lekker broodje zoals een semmel in Oostenrijk.Maar ik weet al jaren dat ik van brood echt dik word.Het echte probleem is mijn dochter die eet praktisch alleen maar brood hoe krijg ik haar daar vanaf.

  Beantwoorden
 7. Ik eet al een tijd geen brood meer ik ga er net zoals in het artikel geschreven staat er steeds meer van eten en krijg er darm klachten en gewrichtsklachten van wat lijkt op fybromyalgie… nu ik brood niet meer eet zakt de pijn weg en heb ik idd afkick verscheinselen.

  Daarnaast kreeg ik er ook koppijn van en het gevoel van watten in mijn hoofd

  Nu gaat dat beter nu de vermoeidheid weer op pijl zien te krijgen want ben er nu een week vanaf

  Beantwoorden
 8. Ik eet 1 à 2 boterhammen en ook volkoren pasta. Als hardloper, 3 x per week heb je echt wel wat koolhydraten uit dit soort producten nodig, kijk maar bij Sportrusten. Zeker als je niet echt overgewicht hebt en geen diabetes etc.

  Beantwoorden
  • Ik neem het zelf af en toe dat koolhydraat arme brood.
   Er zit minder tarwe in en meer andere vulling zoals zaden en pitten.
   Het is echt wel beter dan het standaard brood maar nog steeds verre van optimaal. Ik denk dat Inge het nog steeds afraad.
   Misschien wil ze antwoorden…

   Beantwoorden
  • Hoi Bep, dit is een herkenbare en ook wel begrijpelijke reactie. Ik ken ook mensen van 93 die hun hele leven hebben gerookt. Maar dat wil nog niet zeggen dat roken daarom gezond is. Hetzelfde geldt voor brood. Er zullen altijd mensen zijn die er toch heel oud mee worden. Maar de wetenschap gaat door. En voor de meeste mensen is het moderne brood hoogstwaarschijnlijk niet zo gezond. Het is een dikmaker en draagt mogelijk bij aan westerse ziektes. Zelf zou ik er daarom niet teveel van nemen. Maar iedereen is natuurlijk vrij om zelf te kiezen.

   Beantwoorden
 9. Ik eet ‘s morgens 1 boterham, koolhydraadarm brood van de Plus met ham en ei, gekookt, lunch= 1 boterham idem, met aardbeien, ‘s avonds veel groenten, vega’vlees’ of mager vlees, yoghurt (mager).

  Beantwoorden
 10. Hallo team Inge
  Jam(merk en verkrijgbaar bij de Jumbo ) brood zou glutenvrij moeten zijn en eet je idd niet veel van omdat het zwaar brood is en voedzaam is, een slechte keuze of niet??!!
  Nog een vraag over dat ik sóchtends en al maanden als eerste een groot glas waarin een ijsblokje van geverst citroensap in heet water uit de cooker oplos en aangevuld met bronwater direct opdrink en na een half uur ontbijt geen last meer van brandend maagzuur heb en ook geen omeprazol e.d. meer slik.dit absoluut geen goed idee is om maagzuur te bestrijden aldus een arts van MDL
  Krijg alleen wat ik nu weet maagzuur van chocolade sinaasappel en wijn en scherp gekruide etenswaren
  Ik dacht dat citroen wel zuur is maar toch onder het fruit valt dat basisch is
  Wat vinden jullie hiervan?

  Beantwoorden
  • Hallo Ria,

   Citroen helpt je juist om de Ph waarde te neutraliseren en meer maagzuur aan te maken. Het is een super start van je dag om hiermee te beginnen. Yam desembrood (in de oranje zak) is een goed product, eet het wel met mate. Afwisseling in je voedingspatroon is erg belangrijk. Beleg het met bijvoorbeeld avocado of tahin.

   Groetjes,
   Thecla

   Beantwoorden
  • Hallo Kelly,

   Veel mensen denken dat ze te weinig voedingsstoffen, zoals jodium, binnen krijgen als ze geen brood meer eten. Maar je kan je voedingsstoffen veel beter uit andere voedingsmiddelen halen. Jodium kun je bijvoorbeeld beter halen uit zeewier, groenten, uien, vis en schaaldieren. Wanneer je goed clean eet en voldoende varieert dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, ook jodium.

   Eet je deze jodiumrijke producten regelmatig?

   Groetjes,
   Thecla

   Beantwoorden
 11. Eet met de lunch 2 sneeien speldbord met basis sla dan of komkommer ,tomaat ,zalm of tonijn en soms makreel.
  RBobbie wat een top recept ga er ook naar opzoek!!

  Beantwoorden
 12. Hoi Inge,
  Ken je het naakte haverbrood van Rineke Dijkinga? Wordt gebakken door biologische bakkerij Verbeek (ken je misschien wel van de biowinkel) en bevat water, naakte HAVER* 41,9%, naakte HAVERmeel*, psylliumvezel*, olijfolie* en zeezout. Én het smaakt heerlijk. Is dit niet een prachtig alternatief voor tarwebrood?
  Ik eet dit graag als basis voor mijn lunch (2 sneetjes en dat is dan meteen al het brood dat ik op een dag eet), omdat het makkelijker meeneemt. Ik beleg het dan met iets als notenpasta en heel veel kiemen.
  Ben benieuwd naar jouw mening hierover.
  Dank, groet,
  Bobbie

  Beantwoorden
 13. Ik begin de dag met 1 – 2 plakken waldkorn ( grof volkoren of meergranen) brood met pure hagelslag!
  Brunchen wissel ik brood af door roggebrood of boerenbeschuit te nemen!
  Meestal met kaas !

  Beantwoorden
 14. Ik durf het nog steeds niet te proberen. Ik lees hier zoveel over mensen die het proberen en afvallen. Ik moet juist wat aankomen! Ik merk inderdaad wel dat ik na 2 uur ofzo gewoon alweer honger krijg en merk het ook aan mijn bloedsuikerspiegel.

  Beantwoorden
  • Hoi Marielle, bedankt voor je bericht, ik snap het. Maar ook als je moet aankomen is het belangrijk om gezond te eten, je maakt dan andere keuzes dan bij afvallen, maar brood hoort daar nog steeds niet bij als hoofdbestanddeel.

   Beantwoorden
 15. ik heb een aantal maanden geen brood gegeten en voelde mij stukken beter. Mijn riem kon strakker en ik ben zelfs een paar kilo afgevallen zonder intensief te sporten.

  Is zelfgemaakt brood (zonder al die E nrs en broodverbeteraars, suiker etc) van volkoren wel ok?

  Gr
  Ahlaam

  Beantwoorden
 16. Beste Inge,
  Sinds kort eet ik brood wat gemaakt is van zuurdesem en spelt, ik koop het bij een speciale bakker die levert aan de horeca, het is het enige brood wat ze bakken,het bedrijf is een dagdeel per week open voor verkoop aan particulieren, het is (h)eerlijk en gezond brood.

  Beantwoorden
  • Hoi Elsje,
   Bedankt voor je bericht. Wat leuk dat de bakker tijd neemt voor particuliere klanten! Speltbrood is een betere keus dan tarwebrood, omdat spelt veel minder is gemodificeerd. Maar vraag altijd naar de samenstelling van een “speltbrood”. Want meestal zit er toch nog tarwe in. En ook speltbrood veroorzaakt ook net als tarwebrood pieken in je bloedsuikerspiegel. Daarom eten wij zelf geen brood en kiezen we liever voor gerechten die je bloedsuiker stabiel houden zoals een havermoutontbijt en een lekkere gevulde salade met bijvoorbeeld linzen of quinoa bij de lunch.
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 17. ..zullen we dit verhaal ook eens vertellen aan de universiteit van Maastricht?! Die doen n.l. een onderzoek in opdracht van het Broodinstituut (!) naar het wel en wee van het brood wegens de slechte reputatie ervan in zijn algemeen en om deze dan zodoende op te krikken. Ze hebben daar nota bene 1,2 miljoen euro voor gekregen en we weten van te voren al wat de uitslag ervan zal zijn.

  Beantwoorden
 18. Hoi Inge,
  En hoe zit het met eigen gemaakt brood van boekweitmeel?
  Ik heb nergens last van, heb goede gewicht en voel me goed. Leeftijd 55 jaar
  Groetjes,

  Beantwoorden
 19. Ik eet geen brood, alleen s morgens drie crackers met kaas en ‘s middagslaapje een cracker. Helaas zit daar wel tarwe in maar ik voel me daar lekker bij.

  Beantwoorden
 20. Beste Inge
  Jou raadgevingen lees ik met veel aadacht,maar met met met name het brood verhaal vind ik toch mouilijk.
  Ook al omdat de mensheid dat al eeuwen eet.
  Maar kun je mij dan ook smakelijke alternavieven in beknopte vorm geven?
  Yochert met haver,rozijnen en amandelen vind ik zelf erg smakelijk.
  Wat is jou mening hier over?

  Met vr.gr.Albert v.d.Ree

  Beantwoorden
  • Hallo Albert,

   Bedankt voor je bericht, leuk om te lezen dat je Inge haar berichten met veel interesse leest. In brood (ook brood van de bakker) worden veel fabrieksadditieven gebruikt voor smaak, houdbaar en kleur. ​Er zitten amper voedingsstoffen in. Daarbij wordt er vaak voor beleg gekozen waar ook weinig voedingsstoffen inzitten.

   Yoghurt zou ik vervangen door ongezoete amandelmelk met haver, en amandelen. Kook het dan even zodat het een lekker warm ontbijtje wordt. Verder kun je een omelet maken met wat groente erin, een soepje, havermoutontbijt en er zijn nog veel meer opties.

   Inge heeft een aantal receptenboeken waar veel lekkere ontbijt, lunch en avondmaaltijden in staan. Ook beschrijft ze uitgebreid welke voeding wel en niet gezond is:

   Meer informatie over Je Body In Balans…

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   Groetjes,
   Thecla

   Beantwoorden
 21. Inge laat je kop niet gek maken door onderzoek uit Amerika daar wordt alles onder zocht wat de Amerikaan zegt is waarheid die weten alles beter dan de Nederlandse onderzoekers ga eens aan de praat met Nederlandse onderzoekers die hebben misschien een andere uit komst dan de Amerikaan in die uitkomst daar geloofd men vertrouwd men de Nederlandse onderzoekers niet ik blijf brood eten dood gaan doen we allemaal als de tijd er voor is ????????

  Beantwoorden
  • Hallo Hanny,

   Huidklachten komen vaak tot uiting omdat de darmflora niet goed is, daarom is dit boek zeker geschikt voor je (ook als vegetariër).

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hallo Mediha,

   Bedankt voor je bericht. Zelf brood bakken is een gezondere keuze dan brood uit de supermarkt. Zie het alleen wel als traktatie. Spelt en rogge bevatten gluten en deze zorgen voor een onstabiele bloedsuikerspiegel, voor je darmen zijn gluten ook heel zwaar om te verteren. Brood eten kost je lichaam meer energie dan dat het je energie geeft.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 22. Hallo Inge,
  Sinds augustus vorig jaar ben ik gestopt met het eten van brood en zuivel. Dit omdat ik vermoeid was en overdag vaak spontaan in slaap viel. Ook ‘s nachts sliep ik niet goed. Ik ben toen rijstwafels en speltbrood gaan gebruiken en sojamelk en sojayoghurt.
  Helaas heeft dit nog niet veel resultaat opgeleverd, ik heb nog steeds last van bovenstaande klachten.Voor de goede orde, ik heb een trage schildklier, hoge bloeddruk en osteoporose waarvoor ik medicijnen gebruik.
  Kunt U mij advies en/of tips geven wat ik nog meer kan doen?

  Beantwoorden
  • Hallo Cocky,

   Bedankt voor je bericht. Goed dat je aan je gezondheid wilt werken. Ik wil je graag adviseren geen soja te eten,dit verstoort je hormoonhuishouding zeker als je een trage schildklier hebt.

   Spelt en rijstwafels zijn ook niet voedzaam en verstoren je bloedsuikerspiegel.

   Inge heeft een top programma, ook voor mensen met een trage schildklier namelijk het Buikvet Burner Programma. Je leert de juiste voedingscombinaties te maken zodat je je vetverbranding activeert. Je ontvangt weekmenu’s voor jou een schildkliervriendelijk programma, mindsetoefeningen, traininsprogramma’s en nog veel meer. Hier kun je er meer over lezen:

   Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…

   Ik ben benieuwd of dit wat voor je is.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hallo Chantal,

   Bedankt voor je bericht. Zelf brood bakken is een gezondere keuze dan brood uit de supermarkt. Zie het alleen wel als traktatie. Spelt bevat gluten en deze zorgen voor een onstabiele bloedsuikerspiegel, voor je darmen zijn gluten ook heel zwaar om te verteren. Brood eten kost je lichaam meer energie dan dat het je energie geeft.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 23. Het is al een duizenden jaren oud concept, kijk maar de geschiedenis van het joodse volk tijdens de slavernij in Egypte waar zij heen waren gevlucht om dat daar voldoende graan was, om brood te bakken.
  Men deed alles in die tijd met de benenwagen dus als de voedingsstoffen niet door onze spieren worden gebruikt krijgen we problemen met al die niet aangepaste eetgewoontes van ons.
  Dus iedereen die niet dagelijks voldoende beweegt wordt ziek op den duur.
  Als iemand relatief gezond is en zijn verstand gebruikt met wet ie eet i.p.v. zijn toegeven aan lekkere trek blijf je optimaal gezond, mits je door een erfelijke ziekte wordt geplaagd uiteraard.
  Vriendelijke groet John Dekker

  Beantwoorden
 24. Ik begin de morgen met uitgeperst citroensap met een beetje honing en daarbij eet ik een plakje roggebrood met bio citroen jam van de Lidl lekker fris en het vervangt een boterham, maar mijn vraag is hoe zit het met rogge?

  Beantwoorden
  • Hallo Martin,

   Bedankt voor je bericht. Rogge bevat ook gluten, deze zorgen voor een onstabiele bloedsuikerspiegel en voor je darmen zijn gluten ook heel zwaar om te verteren. Jam kun je beter vervangen voor notenpasta of avocado bijvoorbeeld. Jam heeft een gezond imago maar bevat heel veel suiker.

   Groetjes,

   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 25. Hallo Inge en uw Team,

  Ik was al overgegaan naar Speltbrood en dan om de andere dag 1 sneede.

  Maar ik merkte dat het lang duurde dat het gekochte speltbrood donker(gemiddeld 24 sneetjes) op was. Dus ik heb geen nieuw brood meer gekocht. De nog aanwezige crackers heb ik verkreumeld en voor de vogels uitgestrooid.

  En zoals u het ook noemt, je moet jezelf af en toe trakteren. Als je uit eten gaat of bij familie of vrienden eet, wordt het brood eventueel een traktatie.

  S’morgen eet ik 3 eetlepels havermout met water en een in stukjes gesneden tomaat, een stuk(je) gemberwortel in kleine stukjes gesneden, eventueel een beetje geitenkaas en/of enkele stukjes ananaas.

  Geen lunch……als tussendoor een stukje 85% cacao (25gr.) en een appel of een handje ongezoute pinda’s. Walnoten uit eigen teelt is ook weleens lekker.

  S’avonds eet ik 300 tot 400gr. groente en 150-200gr. vis of kippevlees en “versiert” met tomatensaus met meerdere kruiden erin vermengd (kaneel/Gember/komijn/cayennepeper/knoflook). Geen zout.

  Drinken: s’morgens 1 a 2 kopjes koffie met zeer klein scheutje melk en 1/3 theelepeltje suiker. Voor de rest van de dag gewoon kraanwater.

  Buiten dat ik veel fitter bent, veel meer adem en energie heb, is onze boodschaplijst behoorlijk verkort en sta ik / staan wij met een lach aan de kassa.

  Wij behoorden en behoren (dus ook) niet tot huishoudingen die gemiddeld 25% van de levensmiddelen weggooien.

  Dus ons omdenken / handelen heeft ook vele andere positieve neven-effecten voor natuur en milieu.

  Dank voor de wederzijdse stimulering naar een gezond menselijk welzijn.

  Groetjes Theo

  Beantwoorden
  • Hallo Theo

   Super zeg,inspirerend!! Fijn om te lezen dat je merkt wat gezonde voeding met je lichaam doet.
   Blijf lekker zo gezond doorgaan.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 26. Hallo Inge,
  Ik ben sinds 6 weken gestopt met roken. Alles begint te veranderen en ja 3,5 kilo aangekomen. Dat heeft ook met mijn stofwisseling nu te maken. Maar, wat kan ik nou het beste doen om die meer te activeren? Hoor daar zo verschillend over! Ben ook meer gaan sporten.
  Groetjes, Fijda

  Beantwoorden
  • Hallo Fijda, chapeau voor de moed tot het stoppen met roken. Je moet het eerst met jezelf eens zijn te stoppen. Want de schreeuw van je lichaam naar nicotine is zeer groot. Haal geen overbodige dingen, zoals snoep, koek(jes) in huis, laat dat allemaal maar in de winkel liggen.

   Ik ben zelf op de een 1ste kerstdag gestopt. Ik ging van 70kg. naar 80kg., maar door dat ik altijd appels in handbereik had, bleef ik weg van snickers, chips etc.maar door het blijven sporten: joggen, fietsen, paardrijden, wandelen, ging het gewicht ook weer naar onder naar 75-76kg.

   Zorg dat je elke dag, 30 minuten en meer beweegt….. Dat rijst/aardappelen/ spagetie/brood als een tractatie beperkt en als ook de suiker en het zout.

   Maar… (heel) veel groente en fruit dagelijks en vis en kippevlees niet dagelijks.

   Stoppen met roken is een einde maken aan een verslaving, welke eerst geestelijk moet worden gestopt en daarna moeten de lichamelijke gevolgen worden bestreden. Kruiden: kaneel/knoflookpoeder / Cayennepoeder / Komijn / Gemberpoeder-of wortelstukjes.

   Succes Fijda…………groetjes Theo

   Beantwoorden
  • Hallo Fijda,

   Bedankt voor je bericht, goed dat je bent gestopt! Als je stopt met roken veranderd je darmflora en hierdoor kun je ook gaan aankomen. Mag ik vragen wat je nu zoal op een dag eet?

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 27. Hoi Inge, ik lees je artikelen al een tijdje maar heb nog niet echt actie ondernomen. Mijn man en ik hebben vorig jaar een tijd een koolhydraat beperkt dieet gevolgd, afgevallen en inmiddels weer aangekomen. Ik wil echt weer afvallen. Ik sprak deze week met een oudcollega die zich heeft omgeschoold tot ortho-moleculair therapeute, Ik heb volgende week een afspraak met haar, dan gaat ze me doormeten en koop ik een boek met recepten en vitaminepillen. Ik heb een en ander op google gelezen en ik twijfel. Er moet wat af, ik heb artrose, maar ook een bedrijf en twee honden, ik loop dus veel en heb een actief leven. Is de orthomoleculaire methode aan te raden of niet? Ik hoor graag van je.

  Beantwoorden
  • Hallo Marianne,

   Bedankt voor je bericht, wat goed dat je met je gezondheid bezig bent. Een koolhydraatarm dieet is ook niet goed om af te vallen. De meeste mensen eten teveel koolhydraten, minderen is zeker goed maar toch hebben we deze echt nodig.

   Meestal is een ortomoleculaire leefstijl ook een clean leefstijl en dan zeker aan te raden. Wat ik wel lastig vindt is dat ze vaak veel supplementen voorschrijven. Op nummer één staat clean gaan eten, want als je dat niet doet dan hebben de supplementen ook geen meerwaarde.

   Kijk anders eens naar Inge haar top programma om jezelf een clean leefstijl aan te leren:

   Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Beste Elisabeth,

   Bedankt voor je bericht. Zuivel zoals yoghurt of kaas kan darmklachten veroorzaken en je vetverbranding verstoren. Speltbrood kan een oorzaak zijn van jouw vermoeidheid. Snelle koolhydraten in brood zorgen namelijk voor een snelle suikerpiek en daarna voor een suikerdip. Met langzame koolhydraten die je vindt in havermout, zoete aardappel en quinoa krijg je die suikerdip = vermoeidheid veel minder of zelfs helemaal niet 🙂
   Groetjes,
   Loes
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
   • Hallo Inge,
    Mijn man en ik eten al bijna 3 jaar Kh-arm met wel veel groenten maar geen peulvruchten en/of rijst en qunoa en zijn beiden 18 kg. afgevallen.
    Het gewicht staat al een jaar stil maar we zijn niet moe en voelen ons prima.
    Maar er moet nog wel wat van het gewicht af.
    Heb je een idee hoe?
    Vriendelijke groet, Ine

    Beantwoorden
    • Hallo Ine,

     Wauw wat goed dat jullie al zoveel kilo kwijt zijn. Daar mogen jullie trots op zijn! Om je vetverbranding te activeren is het belangrijk om de juiste voedingscombinaties te maken. Mag ik vragen wat je nu zoal op een dag eet?

     Ik hoor het graag!
     Groetjes,
     Thecla
     Team Inge van Haselen

     Beantwoorden
 28. Hoi, ik heb al heel lang last van de hele dag pijn in het darmgebied en chronische vermoeidheid. Ik heb geen last van overgewicht maar juist ondergewicht! Zal ik beginnen met aleen alle tarwegluten weg te laten of zal ik ook havermout weglaten. Hoe zal ik het aanpakken?

  Beantwoorden
 29. Ik volg dan zo een halfjaar het zogeheten SCDieet, dat betekend zelfs geen aardappels of havermout 🙁 ik ben veel afgevallen. En mensen die me nu vertellen dat ik wat meer moet eten (waarschijnlijk omdat ik er niet uit zie). Met dit dieet probeer ik dingen als diabetes te voorkomen en hoop ik dat mijn middenrifbreuk (maagzuur oprispingen) weer hersteld. Frustrerend is wel dat er voor mijn gevoel niet veel keus is in wat je dan nog wel mag eten. Ik voel me vaak hongerig en wat ik eet is zo verteerd dat ik weer met een hongergevoel zit. Ook vraag ik mij af of dit allemaal wel zo gezond is en jezelf juist niet meer in gevaar brengt. Dus ja, ga ik weer granen eten of blijf ik bij dit dieet, dat is wel een beetje een dilemma geworden nu. Maar… Afvallen doe je gegarandeerd.

  Beantwoorden
  • Hoi Ben,

   Goed dat je met je gezondheid aan de slag bent. Het is absoluut niet de bedoeling dat je honger lijdt. Als je clean eet kan je juist nog erg veel eten, en lekker ook 😉 Door goed te varieren krijg je de meeste voedingsstoffen binnen. In Je Body In Balans kun je allerlei heerlijke en gezonde recepten vinden waar je eindeloos mee kunt varieren.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 30. Een vriendin uit Amerika, kan daar geen brood etc eten, (krijgt ze buikkramp van) hier in Nederland wel. Ik hoop dat het gemodificeerde meel niet naar Europa komt. Maar mosanto etc. zijn met een sterke lobby bezig. Ik voel me ook beter met zo min mogelijk tarwe in m’n voeding, ik eet al zelden brood, maar soms is het best fijn om af en toe een bolletje of pasta te eten. (Zonder buikpijn te krijgen)

  Beantwoorden
 31. Hoi Inge, ik wil graag 4 weken glutenvrij eten, staat er in het boek body in balans
  de glutenvrije recepten en voor 33 euro een e-book en een boek thuis gestuurd of
  alleen printen. Meike

  Beantwoorden
  • Hallo Meike, bedankt voor je bericht. Je Body in Balans is volledig gluten- en zuivelvrij. Met uitzondering van havermout, maar daarvoor kun je glutenvrije havermout nemen. De recepten bevatten geen tarwe en andere granen en ook geen melk, kaas en boter en dergelijke. Voor 33 euro krijg je de printversie ingebonden in een metalen ringband thuisgestuurd EN de online versie. Je hebt recht op alle updates van Je Body In Balans, Inge werkt dit boek regelmatig bij met de nieuwste inzichten op het gebied van voeding en vernieuwde recepten. Groetjes, Yvon, Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 32. Ik eet nu een tijdje geen pasta meer en alleen speltbrood, maar dat deed ik al langer. Ik moet zeggen dat ik wel wat verschil merk, maar ik wordt er ook chagerijnig van omdat ik dol op pasta ben. De volkorenvariant vind ik echt niet te eten. Ik voel me lichamelijk welbeter maar de levensvreugde is ook weg.

  Beantwoorden
  • Hallo Jessica,
   Als je stopt met het eten van pasta is het in het begin even wennen. Het is veel beter voor je om in plaats van pasta te kiezen voor quinoa of zoete aardappel bijvoorbeeld. Als je erg gehecht bent aan pasta zou je ook eens boekweitnoodles kunnen proberen. Hier zit geen tarwe en gluten in waardoor je geen pieken krijg in je bloedsuiker en het beter is dan pasta.
   Geef jezelf de tijd te wennen aan het niet eten van pasta en bedenk dat het veel beter voor je gezondheid is.
   Succes!
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

   Beantwoorden
 33. hallo
  Ook ik heb een brood probleem!
  Na een lange zoektocht voor een lekkere broodvervanger, ben ik er eindelijk achter gekomen.
  Lijnzaadcrackers die je zelf kunt maken, zoek het even op Google op.
  Succes!

  Beantwoorden
 34. Ik probeer ook zoveel mogelijk tarwe en gluten te vermijden wegens darmproblemen. Voel me al veel beter nu, mijn darmen zijn rustiger geworden. Het enige ‘brood’ dat ik eet is 100% kiembrood of essenenbrood te verkrijgen in de natuurwinkel), bestaat uit 100% gekiemde spelt of tarwe zonder enige andere toevoeging. Door het kiemen van de granen zijn alle schadelijke stoffen (gluten, fytines, enz verdwenen).Heeft een hele lage GI waarde (25) en zou dus héél gezond zijn.
  Ik voel me er alleszins goed bij.
  Wat is jouw mening hierover?

  Beantwoorden
 35. ik heb in miami ook dat boek gekocht. Punt is dat het voedsel daar idd dikmakend is, klef wit brood, pasta’s,ontbijt cereal vol met tarwe en suiker ed. Overal zit tarwe in. gezond eten is daar ook erg duur.

  Als experiment eet ik nu al 2 weken geen tarwe, als koolhydraten wel rijst,en wat aarappelen. Vanwege het sporten moet ik van mezelf wel degelijk koolhydraten. Meten is weten, heb zo’n usb glucose meter (ben geen diabetes)
  Dus meet ik het bloedsuiker gehalte voor en na de maaltijd, en voor en na het sporten. Ik moet zeggen dat ik nu langzaam begin af te vallen,heb ineens geen fasciculaties (die onverklaarbare spiertrillingen had ik al een jaar 24×7) in mijn bovenbenen (maar kan nog steeds toeval zijn dat het nu weg is).
  Het bloedsuiker nivo stijgt niet meer zoveel en zo snel als bij brood,
  alhoewel rijst/mais nog wel een toename geeft, maar over de linie zijn de fluctuaties lager.
  Ik moet nog 2 weken voordat ik een fatsoenlijk oordeel kan vellen, maar het ziet er niet slecht uit. Wel valt het tegen om het juiste voedsel te zoeken, overal zit tarwe in tegenwoordig!

  Beantwoorden
   • volgens mij heb ik last van ontwenningsverschijnselen, hunkeren naar wit brood terwijl bloedsuiker normaal (100mg/dl) is, hoofdpijn. thuis heb ik geen tarwe producten meer, maar ga iedere keer toch langs de kasten om iets te zoeken terwijl ik ook weer weet dat er niets meer aan tarwe is, erg apart.
    Ga dus echt cold turkey. Om dit wat op te vangen fiets ik naar mijn werk in rustig tempo en doe een (interval) wandeling tussen de middag tijdens de pauze. Onderwijl val ik nu langzaam af. de youw8 weegschaal laat een vermindering van vet% zien , dus dat is ok.
    we gaan het zien, al met al toch een geinig experiment.

    Beantwoorden
 36. Mijn vrouw liep tegen het boek WheatBelly aan in de usa afgelopen zomervakantie en haar zus hield zich al een beetje aan een dergelijk dieet.
  Terug van vakantie, boek min of meer uitgelezen, had ik zoiets van baat het niet, dan schaadt het niet, dus laat ik het maar een weekje proberen en met mijn vrouw meedoen.
  Glutenvrij brood gekocht als vervanger van mijn normale dagelijkse boterhammen. Dat is prima te doen (normaal 3 boterhammen als ontbijt, 2 als lunch en meestal nog een hard broodje erbij). Het gekke is dat de kleine boterhammen van Schar voldoende vullen, 2 boterhammen ontbijt en 2 voor de lunch is voldoende. Na 3-5 dagen merkte opeens dat als ik opstond, mijn nek en schouders geen pijn meer deden en de stijfheid sochtends verdwenen was. Na 2 weken was ik al ruim 2 kilo kwijt, dus voldoende inspiratie om er mee door te gaan. Nu na 3 maanden ben ik 8 kilo kwijt, meer dan een kledingmaat kwijt (helaas, nieuwe pakken kopen) en voel me er goed bij. Ik eet verder alles. En af en toe gaat er echt nog wel wat brood/deeg gebaseerd in. Pasta vindt ik heerlijk, maar de glutenvrije niet. Maar ik begreep dat de echte italiaanse harde tarwes bij lange na niet zo gemodificeerd zijn. Zoals mijn vrouw opmerkt, heb ik weer een prima figuur en ik voel me goed bij het (in hoofdzaak, maar niet altijd) verbannen van het tarwe brood.
  Wat merk ik nog meer: ik heb geen behoefte meer aan snoepen (behalve een snoeptomaatje, maar niet overdag), ik kan zonder problemen de taart en andere koekjes laten staan als er iemand jarig is, iets dar ik voorheen voor onmogelijk hield! En goed eten smaakt natuurlijk nog net zo goed en hoef je dus niet te laten.
  Wel merk ik als ik gluten gegeten heb, ik de volgende dag stijver in nek en schouders ben als ik ontwaak. Kortom, voor een gewone nuchtere nederlandse man die niet wil dieeten is dit voor mij een prima oplossing om me beter te voelen en uit te zien. Ik kan het iedereen aanbevelen: probeer het eens een weekje en kijk of het bevalt.

  Beantwoorden
  • Hallo Gerard, super! Ik hoop dat je met jouw ervaring ook weer anderen helpt, bedankt! Het is inderdaad een kwestie van een keer proberen geen tarwebrood te eten en te kijken hoe je je voelt. Zelf ben ik ook geen voorstander van dieten, omdat dat nergens toe leidt. Je kunt beter stap voor stap je gewoontes veranderen zonder te hongeren. Heel goed!

   Groetjes,
   Inge

   Beantwoorden
 37. na een maand geen brood gegeten te hebben door vakantie Thailand merkte ik dat ik me veel beter voelde (PDS heb ik) Nu fanatiek aan het zoeken naar hoe te leven zonder brood. Maar begrijp ik nou goed dat het alleen in de tarwe zit? en in Gluten? of is tarwe/gluten hetzelfde. groet marleen

  Beantwoorden
 38. Ik eet sinds 1 november glutenvrij en val steeds meer af.
  Dit was wel nodig maar inmiddels niet meer, hoe kom ik iets meer aan?
  Heb ook continu trek, en eet naar mijn mening best vaak.
  Ik heb enorm baat bij glutenvrij, veel minder vermoeid en geen buikpijn meer. (Ik ben glutenvrij gaan eten omdat onze dochter coeliakie heeft, en ik drager ben van het gen.) Ik geloof zeker dat de structuur van tarwe in de loop der jaren is veranderd, mensen kunnen eigenlijk beter haver eten, word stukken beter opgenomen door ons lichaam en er blijft bijna geen afvalstof van over in vergelijking met tarwe.
  Ik hoop dat jullie iets weten tegen het blijven afvallen,

  Groetjes Manna

  Beantwoorden
  • Hallo Manna, goed dat je glutenvrij bent gaan eten! Ik denk zo te lezen dat je als eerste kunt beginnen je porties te vergroten! Eet je wel volgens de clean eating methode?

   Groetjes,
   Inge

   Beantwoorden
  • Hallo Christel, ik ben zelf niet zo’n fan van rijstcrackers. Het geeft weinig voldoening en je doet er al snel te veel beleg op. Verder komt bij het bakproces acrylamide vrij, dat is mogelijk kankerverwekkend.

   Aan de andere kant, als je het lekker vindt kan af en toe een rijstcracker geen kwaad denk ik. Kijk of je stap voor stap je gewoontes kunt veranderen en steeds meer kiezen voor gezonde gevulde salades en dergelijke in plaats van brood en crackers. Kan je hiermee vooruit?

   Groetjes,
   Inge

   Beantwoorden
   • Hallo Inge,

    Dank voor je reactie.
    Een rijstcracker als alternatief voor brood, ofwel tarwe, omdat je wel rijst mag volgens jouw eetmodel. Of heb ik dit verkeerd begrepen?
    Uiteraard zijn sallades gezond, maar ook daarmee knu je je darmen overbelasten waardoor er weer andere problemen ontstaan. Een complexe wereld, voeding&lichaam:)

    Beantwoorden
    • Hallo Christel, hoe belast je je darmen met salades? Dat hoeft op zich niet. Zorg dat je wel gevarieerde gevulde salades neemt van biologische producten. Dus niet een krop sla van de supermarkt, maar bijvoorbeeld een bieten quinoa salade of de Japanse noedelsalade.

     Groetjes,
     Inge

     Beantwoorden
     • Nou, Inge, mijn brood laten staan vind ik al heel wat. En ik ben dol op ijsbergsla en al blij met gewone verse groente hier in de tropen. Maar ik zal zeker eens rond kijken naar je aanraders. Nog even ter info: zojuist had ik blijkbaar mijn emailadres niet juist ingevuld en kreeg die melding, maar mijn hele antwoord was ook weg.

 39. Ik lig in een deuk hier sorry. Zie zoveel mensen met gewichts problemen en die alle dieeten zoeken om af te slanken. Denken jullie ook na dat men door dieeten en zeker steeds andere dieeten een 62% meer kans op darmkanker hebben! Ben voorzicht eet gezond en met mate en genoeg beweging maar ook dat geeft geen garantie op een slank lichaam. Hormonen zijn een belangrijke spil 1 qua eten 2 qua aanleg voor gewicht. Succes allen, maar denk heel goed na!

  Beantwoorden
  • Hallo Soraya, bedankt voor je bericht. Ik denk dat je mijn berichten niet goed leest en misschien te snel oordeelt. Mijn methode van Clean Eating is geen dieet maar een blijvende verandering van je lifestyle. Gebaseerd op het eten van verse, natuurlijke producten en geen fabrieksrommel. Want dieten zijn inderdaad ongezond, daar ben ik ook geen voorstander van.
   Wat bedoel je precies met je opmerking over hormonen? Dit is mij niet helemaal duidelijk.

   Beantwoorden
  • Hallo Margreet, het paleo-dieet komt zo te zien dicht in de buurt van mijn methode van clean eating. Ik ben ook voorstander van zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten eten en zo min mogelijk fabrieksrommel.
   Ik ben iets minder strikt als het gaat om bijvoorbeeld havermout, rijst en quinoa. Dat kun je wat mij betreft in kleine porties eten. Hoe kijkt het paleodieet aan tegen bonen en zuivel?

   Beantwoorden
   • Ik ben overgestapt op de Paleo-leefwijze en dat bevalt me prima. Onbewust heb ik tussen mijn schriften vol eigen recepten Paleo-verantwoorde recepten bedacht die altijd in de smaak vallen bij iedereen die mee-eet. Het is niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, zoals veel mensen denken: 2 x per week kun je iets met koolhydraten eten, of dit nu een volkoren boterham is of een bord havermout of aardappels bij de warme maaltijd. Verder lijkt het in grote lijnen op jouw levensstijl, daarom lees ik graag je tips, doe ik veel informatie van op en brengt me op ideëen. Het scheelt mij ook etiketten lezen; moet aan de bril, maar ben te ijdel 🙂 Ik vind je uitgebreide berichten en je antwoorden top, dus ik blijf je volgen.

    Beantwoorden
 40. Bedankt KARIN, voor de uitleg en het artikel over spelt. Had er nog nooit van gehoord.
  Interessant.
  Weet iemand ook hoe dat in het frans heet ? kan het niet in het woordenboek vinden. groetjes en sterkte aan iedereen.

  Beantwoorden
 41. Hoi Inge, ik ben één van de velen die gezond denkt te eten, maar niet afvalt. Ik probeer nu tarwe zoveel mogelijk weg te laten, want ik at dit de hele dag door. Ben namelijk gek op brood. Nu eet ik speltbrood, wat ik zelf bak met meel van de molen. Nu heb ik ontdekt dat er ook koekjes bestaan van speltmeel. Hieronder staan de ingrediënten. Alles is 100% biologisch. Kan ik dit eten? Met mate uiteraard. En is pasta van speltmeel een goed alternatief voor gewone pasta?

  ingredienten: Speltvolkorenmeel* (25 %), speltmeel* (25%), boter*, ruwe ongeraffineerde rietsuiker*, cacaopoeder*, heeleipoeder*, zeezout, natuurlijk vanillearoma.

  Bedankt alvast!

  Beantwoorden
  • Hallo Kimberley, goed bezig met deze zoektocht! Speltpasta is prima als je er niet teveel van eet, bijvoorbeeld 1x per week of 1x per twee weken.
   De speltkoekjes zijn redelijk, maar toch zou ik ze niet nemen. Het is beter je zoete smaak af te leren en het eten van koekjes af te leren.
   Groetjes, Inge

   Beantwoorden
   • Oké, bedankt voor je reactie! Mijn plan van aanpak is om het stap voor stap te doen; eerst overstappen op speltproducten en dan de zoetigheid ontwennen. Maar sinds ik alleen nog maar speltbrood eet en geen tarwe ben ik al een kilo kwijt in twee weken! Het werkt dus echt 🙂

    Beantwoorden
   • Hi Inge, Wat is nu eigenlijk de juiste verhouding voor wat betreft je eetpatroon per dag. Ik begreep dat je eigenlijk een juiste balans moet hebben in eiwitten, koolhydraten en vetten maar hoe zit dat eigenlijk met die verhouding. Nu denk ik af en toe wel eens… moet ik nu eigenlijk vandaag nog wat extra van dit of van dat… geen idee! Groetjes, Daan

    Beantwoorden
    • Hallo Daan, ga uit van 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Het is daarbij vooral belangrijk dat je je koolhydraten uit de goede producten haalt, dus niet uit brood en tarweproducten, maar ‘s ochtends uit havermout en fruit en de rest van de dag uit groente.
     Als je gebalanceerd wilt leren eten zou je één van mijn programma’s kunnen volgen, zoals het Bikini Body Programma. Dan ontdek je al doende hoe je in de juiste verhoudingen eet.

     Groetjes,
     Inge

     Beantwoorden
 42. hoi inge,

  ik maak nu regelmatig pannekoek van boekweitmeel een paar ei-eiwitten erdoor en vult heel lang is goed voor ontbijt of als lunch is boekweitmeel goed???????

  Beantwoorden
 43. Hoi Inge
  Mijn naam is Barbara en ik weeg 113kg mn zwaarste gewicht ooit. ik werk ma t/m vrijdag van 7.00-14.00u en 3x per week in de middag volg ik college. Brood wordt dagelijks genuttigd in huis. Er zijn soms 3 brooddagen per week. warme maaltijd is rijst. ik eet 5 tot 9 sneetjes volkoren brood per keer. is er geen rijst dan eet ik brood. en ik eet tot ik mij bekomst heb ik wil graag afvallen help me. lengte is 1.64 cm

  Beantwoorden
 44. Het is idd wennen en ik moet zeggen dat ik toch nog geregeld brood eet. Maar ik heb nu ook crackers ontdekt die raw zijn, hier zitten geen tarwe in en het is rawfood. Erg lekker, enorm smaakvol, vooral omdat het vooral uit kruiden bestaat. Chia zaden vind ik ook erg lekker ik maak er niet een papje van maar voeg er wel water toe en eet ze dan vrij snel daarna, dan zijn ze nog enigszins krokant. Wat ik ook ontdekt heb is rauwe chocolade, erg lekker en in allerlei varianten. Als je googled kom je allerlei winkels online tegen. Wat ik lastig vind is als ik niet thuis ben, uit eten, bij vrienden of op het werk. De gewoonte om anders eten zit er nog niet volledig in, maar het komt stap voor stap erin. Erg goed gevoel.

  Beantwoorden
 45. Hoi,

  Zelf probeer ik ook altijd tarweproducten te beperken tot de weekenden. Maar ik denk dat veel mensen er tegenop zien om minder tarwe te eten omdat brood vaak als lunch op het werk wordt gegeten. Wat ik tegenwoordig regelmatig doe, is de avond ervoor meer groenten stomen (denk aan de stevige groenten als worteltjes, pompoen, spruitjes, broccoli etc etc) alles wat je zeg maar zonder saus eet (ik dan). Ik zet gelijk een deel apart in een vacuüm bakje en voeg er de volgende ochtend wat noten en rozijnen aan toe en hoppla snelle gezonde lunch. En eigenlijk is het toch hartstikke lekker wanneer je ochtends geen bammetjes meer hoeft te smeren:)

  Mijn lunch bestaat dus vaak uit bijvoorbeeld: pompoen met zeekraal, of worteltjes en walnoten, spruitjes, amandelen en rozijnen. Stiekem zijn er een hoop mensen jaloers op mijn gezonde lunches. En gewoon lekker variëren.
  gr
  ruth

  Beantwoorden
  • Hallo Ruth, goed bezig!! brood is inderdaad een basisingredient voor veel mensen. De eerste stap is kiezen voor speltbrood. En verder inderdaad experimenteren met salades en andere gezonde lunches zoals jij doet, super!

   Beantwoorden
 46. Ik ben blij met dit advies. Ik ben begin dit jaar na een lange periode van ‘onverklaarbare’
  opeenstapeling van gezondheidsklachten – door een bioresonantie huisarts – gediagnosticeerd met een tarwe- en suikerintolerantie.
   
  Inderdaad na het stoppen met eten van tarwe (o.a. brood) en suiker verdwenen mijn gezondheidsproblemen als sneeuw voor de zon. Ik viel vervolgens ook nog eens de nodige kilos”s af, dus ik kan het alleen maar beamen.
   
  Jouw aangepaste clean eating methode sluit daar goed bij aan, want tarwe zit niet alleen in brood! Veel mensen zijn zich er niet van bewust in welke ‘voedingsmiddelen’ tarwe wordt gebruikt. Gebruik je jouw methode dan zul je daar geen last van hebben.
   
  Jouw methode is nog steeds een blijvertje! Mijn complimenten!

  Beantwoorden
 47. hallo inge,ik zou graag het boek willen lezen,weet je of er een nederlandse vertaling van komt,merk trouwens ook heel sterk na t eten van brood dat ik alleen maar meer honger krijg en fut loos ben,jullie hebben t over tarwe maar heeft hij t in zn boek ook over gluten?

  Beantwoorden
 48. Hi all,

  Goed artikel Inge! Ik ben sinds deze week helemaal granen-vrij omdat granen uberhaupt niet goed verteren en ik last heb van allergieen. In overleg met mijn natuurgeneeskundige/voedingsspecialist hebben we de granen even in z’n volledigheid verbannen om te kijken hoe dit gaat. Ik moet zeggen dat ik het eigenlijk nieteens zo mis en ik een veel rustigere stoelgang hebt, minder ben opgeblazen en in een paar dagen al een kilo kwijt ben, ondanks dat ik me de afgelopen dagen heb gecompenseerd met chocolade 😉 En er zijn enorm veel variaties in voedsel te bedenken zonder granen.

  Er zijn verschillende artikelen dat granen (is dus ook rijst en mais) niet gemaakt zijn voor het menselijke verteringssysteem en dat het belangrijk is te kijken naar voeding die past bij ons voordat de moderne technieken kwamen. Lees dit bijvoorbeeld:

  De volgende stap zou zuivel denk ik zijn, maar dat wordt voor mij best lastig. Ik maak namelijk elke dag een smoothie met vers fruit, noten en magere yoghurt en dat is echt de lekkerste start van de dag voor mij en m’n vriend. Af en toe vind ik een stukje chocolade lekker en ook 2 x per week drink ik een glas melk en kan ik genieten van kaas. Maar goed, babysteps 😉

  Ben erg blij dat je dit artikel gepost hebt Inge! En vooral dat er zoveel mensen zo goed al mee bezig zijn 🙂 Keep up the good work!

  Groeten,

  Beantwoorden
  • Ik weet niet waarom je geen granen en zuivel mag: vanwege de eiwitten of vanwege de koolhydraten? Als het om de lactose gaat, kun je nog wel yoghurt eten, die minimaal 24 uur gefermenteerd is en ook kaas gemaakt van gefermenteerde melk (boeren kaas). Die zijn namelijk lactose vrij. Succes en beterschap.

   Beantwoorden
 49. Ik eet nu een jaar geen brood meer en ik mis dat helemaal niet.
  Maar of dat nou met tarwe te maken heeft? Ik eet als alternatief bruine rijst en op mijn werkdagen volkoren crackers (ook tarwe dus).
  Ik ben met het brood gestopt vanwege mijn sport omdat brood erg veel zout bevat en er veel rotzooi in gemikt wordt. Ik heb inderdaad geen “buikje” maar train intensief dus of het daaraan ligt?
  Volkoren pasta eet ik wel, ongeveer eens per week hooguit en dan ook regelmatig de spelt variant (als ik die kan vinden).
  Maar nogmaals, daar heb ik mijn eigen redenen voor.
  Ik word gewoon weleens moe van “dit mag niet en dat mag niet”.
  Er blijft voor de “gemiddelde mens” erg weinig over zo, he?

  Beantwoorden
  • Al doende leert men, het is wel innseesratt kopen zo, maar geldt dat ook voor de dagelijkse maaltijd, de groenten, vlees e.d..Als de kinderen groter zijn kan je hier ook een fulltime baan van maken.

   Beantwoorden
 50. je hoort de laaste tijd veel goeie dingen over spelt producten daarom eet ik al lange tijd spelt producten en je heb ook minder last van je buik.

  Een nadelig aspect van “normale bloem of meel” is, dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert, wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen. Als men bedenkt dat, zolang er zich insuline in het bloed bevindt, het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, dan kunt u zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen. spelt niet de schadelijke lectine eigen aan tarwe. Deze tarwelectine simuleert als het
  ware de werking van insuline, en overbelast daarmee de alvleesklier, de algehele gezondheid ondermijnend. het bevat wel gluten maar dan van een andere samenstelling dat beter verteerbaar is. ik eet spelt kiembrood volkorenspeltpasta zwarte wilde rijst en quinoa en mungbonen.

  Beantwoorden
 51. Hallo allemaal, bedankt voor jullie tips, bijdragen en vragen! Dat waardeer ik echt ontzettend en het helpt anderen ook weer verder. Ook de mensen die al langer tarwevrij eten en hun ervaringen hebben gedeeld, bedankt! Zo komen we met z’n allen naar een betere gezondheid.

  Normaal gesproken krijgt iedereen individueel antwoord, maar in dit geval stromen dan jullie mailboxen over. Dus ik vat hier de antwoorden samen. Here we go:

  Allereerst wil ik nog een keer benadrukken dat ik vanuit mijn passie steeds de nieuwste inzichten deel. Ik krijg dagelijkse honderden emails van mensen die kampen met overgewicht of kwalen. Vaak heeft dit te maken met een verkeerde leefstijl. Naar de inzichten van Dr. Davis zou dit dus wel eens te maken kunnen hebben met het eten van tarweproducten, inclusief volkoren brood en volkoren pasta.

  Dus als je overgewicht hebt of niet fit bent en last hebt van kwalen overweeg dan de tarwe uit je menu te halen, dat is mijn boodschap.

  Maar wat kun je dan wel eten? Deze vraag komt in allerlei varianten terug. Ik geef je hier mijn beste inzichten:

  We beginnen met het ontbijt. Havermout is volgens dr Davis een stuk beter dan tarwe. Wat mij betreft kun je dus gerust mijn gezonde havermoutontbijt eten. Neem ter afwisseling eens quinoavlokken of amaranth of roerei. In mijn vernieuwde receptenboek vind je 15 ontbijtsuggesties.

  Speltbrood en speltpasta zijn een goed alternatief, maar let wel goed op en lees zorgvuldig de verpakking. Want veel speltproducten bevatten nog steeds veel tarwe. Kies 100%-speltproducten of boekweit of rijstnoedels.

  Brinta is pure tarwe, dat zou ik niet meer nemen en ook muesli bevat tarwe. Kiembrood ken ik niet, roggebrood kun je met mate eten, neem wel biologisch roggebrood. Ook tarwemeel van de molenaar is tarwe, misschien minder schadelijk dan Amerikaanse tarwe. Zuurdesembrood is ook tarwebrood. Kamut is een oude tarwesoort, zou ik voorzichtig mee zijn en net zo zien als tarwebrood.

  Wat doe je nu met je voorraden? Als je goed op gewicht bent, clean eet, goed sport en je fit voelt, kun je rustig af en toe een tarweproduct eten. Je lichaam kan dan de pieken in je bloedsuikerspiegel wel verwerken. Heb je overgewicht of voel je je niet fit, laat dan een tijdje de tarwe weg uit je menu en kijk wat er gebeurt.

  Ik hoop dat het antwoord op jou vraag hier bij staat. Zo niet, laat dan hier nogmaals je reactie achter!

  Beantwoorden
 52. @ Beatrice en Mercedes (ik hoop dat jullie dit lezen, want ik zit niet op facebook): gluten is géén graan. Gluten is een eiwit wat in granen voorkomt. Tarwe is de bekendste, maar het zit bijv. ook in rogge, haver en gerst en spelt. Alleen Teff bevat geen gluten en is een soort volkorengraan. In mijn familie heb ik iemand met een glutenallergie, dus ik kook met enige regelmaat glutenvrij. Voor ideeen om tarwe te vermijden kun je ook eens op glutenvrij eten zoeken, je zult zeker ideeen opdoen.

  Beantwoorden
 53. hallo allemaal
  ikzelf kan ook niet goed tegen tarwe en mijn kinderen ook niet, wij eten dus al jaren speltbrood, moet ik wel een dorp verderop halen.
  Maar dan haal ik in 1 keer 6 broden en leg die in de diepvries,
  ja je moet er wel wat voor over hebben als je gezond wil eten en leven.
  ik heb ooit gehoord dat tarwe op allegrondsoorten groeit en spelt alleen op hele zuivere grond, misschien heeft het daar iets mee te maken

  Beantwoorden
 54. Klopt helemaal,

  Als alternatief kun je speltbrood of speltpasta eten.
  De tarwe voor brood wordt in Amerika ingekocht en Nederlandse tarwe wordt voor koekjes gebruikt.
  Ik heb jarenlang iedere morgen brinta gegeten en kreeg daarvan slijm en allergie. Nu eet ik iedere morgen havermout, maar nog beter afwisselen met andere biologische granen, zoals boekweit, gerst, gierst of yoghurt met haverzemelen

  Beantwoorden
 55. Ik ben nu sinds vorige week woensdag begonnen met maar 2 a 3 sneetjes brood te eten en veel meer salades. Hmm ben alleen met het avondeten wel erg gewend aan basmatierijst en volkorenspaghetie. wel 1.5 kilo maar me opgezwolle buikje blijft? Heb je hier engige tips dan voor mij?

  Beantwoorden
  • Hallo Christine, goed dat je gezonder bent gaan eten! Als je pas anderhalve week bezig bent is het misschien iets te ongeduldig te verwachten dat je buikje meteen verdwijnt. Mijn advies is om stap voor stap je gewoontes te veranderen zoals je nu aan het doen bent. Neem bruine basmatierijst en speltpasta.

   Beantwoorden
 56. Hoi Inge,
  Davids en jij adviseren geen of minder tarwe of bedoelen jullie geen granen in het algemeen? Want er zijn behalve de nu omstreden tarwe (wit, bruin en volkorenbrood) meerdere goede graansoorten zoals spelt, haver, mais, gerst en rogge waarvan afzonderlijke broden te koop zijn en waarvan een mengeling zit in meergranenbrood en waldkorn (in deze 2 laatste ook een beetje tarwe). Adviseer je dan ook de niet zuiver tarwe broden niet te eten?
  In deze zelfde lijn: zou meergranen pasta dan wel mogen in plaats volkoren pasta.
  Wat betreft rijst: je advissert nu bruine rijst (nooit van gehoord), maar is zilvervliesrijst niet meer goed?

  En wat zouden we dan als ontbijt het beste kunnen nemen? Ook een salade of is zuivel met ongezoute noten, vers fruit of havertmout beter of dan ook een salade? Is een salade als ontbijt en lunch niet wat veel van het goede?

  Ik persoonlijk denk dat over alles wel iets te zeggen is en dat regelmatig, bewust clean eten en ruim variëren, in graan soorten niet zijnde tarwe dan, fruit en groenten soorten nog het beste is.

  Ik verneem graag je reactie.
  Marij

  Beantwoorden
 57. Het advies van geen brood of pasta vind ik onzin. Ikzelf eet al mijn leven lang bruine boterhammen per dag en veel aardappelen en pasta. Ik ben 1.60 m. en weeg 57 kg. Brood en pasta zijn geen dikmakers en het geeft veel voedingswaarde. Ook mijn man eet net als ik en hij is beslist niet te dik.
  Onze schoonzoon denkt net zo als jij en zijn kinderen mogen geen brood of andere tarweprodukten. Het gevolg is dat ze altijd honger hebben en broodmager zijn, ook al worden deze produkten door salades e.d. vervangen.

  Granen zijn belist gezond; mijn vader is 93 jaar geworden en hij at zijn hele leven lang ongeveer 10 boterhammen per dag.

  Beantwoorden
  • Ben het gedeeltelijk wel met je eens Annie, maar die opmerking van je vader…
   Mijn opa rookte elke dag een pakje shag en is ook honderd geworden. Daarmee is roken dus niet ongezond..?

   Beantwoorden
  • Ik ben het helemaal met je eens! Mensen hoeven echt niet ‘alles’ te geloven. Ik ben tevreden met de gezondere keuzes die ik nu maak sinds ik het boek heb gelezen van Inge alleen je moet niet doorslaan. Zonder brood, aardappelen en pasta zou ik de hele dag honger hebben.

   Beantwoorden
  • Kijk van al die berichten over wat wel en wat niet,komt deze reactie van Annie ver in de richting van hoe iedereen denkt dat ‘ie goed of slecht bezig is. Als je denkt ik ga gewoon door met de levensstijl zoals ik gewend bent,moet je dat gewoon doen.Ongeacht de consequenties die dat kunnen opleveren.We gaan allemaal met de neus omhoog en niemand,behalve één,kan dat veranderen.Ook gezondheid goeroes niet!!

   Beantwoorden
 58. Lastig. Ik eet al zeer weinig tarwe, maar heb wel last van die opgezwollen buik… (en ik ben echt niet te dik, 1.58 bij 53 kg). Ik ontbijt met havermout en lijnzaad, 3 uur later fruitje, dan meestal salade of nog wat fruit met lijnzaad, dan 3 uur later een groentenhap (wortels, tomaatjes etc) en dan avondeten, dat meestal bestaat uit een lekkere groente, noten (walnoot of amandel of zilvervliesrijst) en stukje vlees, vis of vegetarisch… Brood eet ik alleen wanneer ik het zelf maak en dan mezelf in het weekend trakteer op een lekkere boterham (met allerlei toegevoegde zaden) met oude kaas. Dat wil ik mezelf niet onthouden. Maar van die ene boterham per week kan ik toch geen opgeblazen buik krijgen? Of kan dat ook door teveel lijnzaad komen? (gebruik dagelijks zeker 3 eetlepels).

  Beantwoorden
 59. Ik heb net het “slankbrood” ontdekt, zit van alles in zoals spelt, quinoa,etc.
  Het is erg lekker en ik niet meer dan 2 snee op een dag.
  Te koop bij gezondheidswinkels!
  Is dit wel of niet goed.
  Inge succes met het geven van alle gevraagde reacties.
  Hartelijke groet, Rieke

  Beantwoorden
 60. Geen brood meer??? Hoe moet dat nou voor deze ras echte Nederlandse broodeter??? En net nog een pak volkoren penne gekocht…
  Er zijn toch nog wel andere alternatieven dan rijst of quinoa?

  Beantwoorden
 61. PPPPFFFF zo moeilijk om brood helemaal te schrappen!
  Ben er zo mee opgegroeid, brood met beleg, de halve supermarkt ligt er vol mee.
  En salade mee naar je werk is een behoorlijke ommezwaai.
  Wel goed gehusseld dat wel!!
  Van yoghurt krijg ik nog meer trek, heeft iemand deze ervaring ook??

  Beantwoorden
   • Hoi Paula, wat vind je van havermout als ontbijt? lekker gezond met seizoenfruit, noten en lijnzaad. Ik kan je verzekeren; dit vult zo goed, je hebt écht geen hongergevoel na het eten van dit ontbijt.

    Beantwoorden
  • je kunt beter in plaats van magere yoghurt (waar vaak ook suiker aan is toegevoegd b.v. campina) beter volle biologische yoghurt of griekse yoghurt pakken daar neem je dan maar 3 a 4 eetlepels van je doet er wat verse ongebrande noten (ongeveer 1 a 1,5 eetlepel en klein gemaakt) een eetlepel lijnzaad en een eetlepel sesamzaad doorheen moet jij eens opletten hoelang jij hierop kunt voortbewegen daar krijg jij echt niet snel honger van !

   Beantwoorden
 62. Ja geen tarwe..dat is wel waar. Maar waarom geen speltbrood, of crackers? of boekweit producten? Of (zilvervlies)rijstwafels? of al die andere granen die wel oke zijn?
  Want ik vindt et toc wel een gepuzzel om iedere dag een gezonde salade klaar te hebben staan, gewoon wat zilvervlies rijstwafels met wat amandelpasta en wat wortels of zijde tofu, veldsla en avocado dat is dan wel erg makkelijk.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik al eeuwen zo eet, maar afvallen? nee sorry.. dus ik weet niet of dit advies ook daadwerkelijk voor iedereen geldt.
  heb je ook een advies voor dit ‘soort mensen’? dus degene die ontbijten met groentensap, pap van havermout, of spelt/quinoa . soms met een rijstwafel.tussendoor alleen groenten of fruit eten, lunchen met gezonde producten zonder tarwe, en et avondeten bestaat uit bijna alleen maar groenten (ik eet geen vlees)en die ook nog mega veel bewegen….en nog steeds..niks afvallen..

  Beantwoorden
  • He San,

   Ik denk dat je niet consequent genoeg bent. Als je echt goed sport, zó goed dat je elke dag een half uur je hartslag verhoogt. En daarbij écht gezond eet, dan ben je echt gezond bezig. Val je dan niet af, probeer dan is twee keer per dag te sporten. En dan wel echt sporten. Een beetje sporten helpt niet, ga lekker zweten (en daarna lekker een douche ;-))!

   Groetjes Marilou

   Beantwoorden
   • Hoi!
    Niet consequent genoeg? Denk je? Ik fiets alles (dat is gem. een half uur per dag, maar soms ook meer dan een uur) ik ren met mijn hond, ik doe aan yoga, en eb geen zittend beroep. Maar misschien dan nog een half uur krachttraining ertussen stoppen, zoiets?
    Met eten ben ik wel consequent, maar er gebeurd gewoonweg niks. De laaste dagen wel meer gesnoept (en dan bedoel ik een paar wortels in de avond met wat amandelpasta of pindakaas)..zal er nog wat meer sporten tegenaan gooien, maar of het zal helpen???

    Beantwoorden
    • Hoi San,
     ja als je zou willen afvallen dan is het handig cardio en kracht traning af te wisselen. Goed dat je zo verstandig eet. Dan is het idd frustrerend als je niet afvalt. Afwisseling in eten vind ik vaak moeilijk, wij mensen zijn toch gewoonte dieren 😉

     Beantwoorden
  • Beste Inge,

   Heb je nog tips voor iemand die naar school gaat en daar een 10 uur snack en middageten eet. Iets makkelijks en goedkoops. Ik wil niet ondankbaar klinken, maar het is echt zo als ik op school kom met een bak sla, heb ik dikke kans op reacties. En ik ben bang vervelende reacties. Normaal eet ik drie broodjes met zoetwaren erop. Weinig boter, want dat vind ik niet zo lekker. En een 10 uur snack van een pakje koekjes. Klinkt ongezond, maar ik ben nooit dikker geworden of aangekomen. Of heeft iemand anders tips? Groetjes Marilou

   Beantwoorden
   • Hallo,

    Ik neem voor een lunch twee volkoren boterhammen met mager beleg mee naar school. Bijv. rookvlees of kipfilet. Om dit aan te vullen doe ik er een gekookt eitje op en sla en komkommer. Iedereen was jaloers op dat lekkere broodje gezond dat ik had gemaakt! Het helpt als je er zelf ook trots op bent, dat straal je dan ook uit! Succes!

    Groetjes,

    Beantwoorden
   • Hallo Marilou, kijk of je speltbrood kunt kopen en neem als beleg bijvoorbeeld 30+-kaas, kipfilet in plaats van zoet beleg. Neem ook een gekookt ei mee naar school en wat ongebrande, ongezouten noten.

    Beantwoorden
 63. hallo inge,
  ik woon in een dorpje in drenthe, waar helemaal geen biologische
  winkel is en in de plaatselijke supermarkt kun je geen speciaal
  brood krijgen. van een salade krijg ik juist darmklachten.
  wat moet ik dan eten, jouw adviezen zijn niet duidelijk. je mag veel
  dingen niet eten, maar geef mij dan eens een dagmenu, waar ik wat
  aan heb. zo kom ik niet verder. jij gaat uit van biologische producten, die ik nergens kan krijgen, dus geef me dan eens een
  normaal dagmenu, wat ook gezond en lekker is. groetjes, nellie van oort.

  Beantwoorden
 64. ik heb tarwe ook verbannen eet smorgens havermout of zelfgemaakte speltpannenkoeken of drie eetlepels griekse yoghurt met een eetlepel gemalen noten een eetlepel lijnzaad en een eetlepel sesamzaad (alles ongebrand) smiddags vaak een salade met alles wat ik kan vinden. mocht ik trek in brood hebben eet ik spelt, zuurdesem of volkorenroggebrood met biologische notenpasta (niet meer dan 2 sneetjes). mocht ik trek in pasta hebben dan maak ik speltpasta en dit bevalt me erg goed vind de speltpasta ook lekkerder dan volkorenpasta!

  Beantwoorden
 65. Ik probeer al een poosje minder tarwe te eten. Het hormoon balans dieet geeft ook aan glutenvrij te eten. Af en toe eet ik brood gemaakt van speltmeel. Bevalt mij prima.

  Beantwoorden
 66. Ik heb zojuist een reactie geschreven op tarwe eten maar vergeten erbij te vermelden dat ik het leuk vind om op de email reacties op het bericht te krijgen.
  Groeten Tineke

  Beantwoorden
 67. Ook ik heb last van brood. Ik was gevoelig voor tarwe, had last van sloom zijn, vermoeidheid darmen en allergieën. Na een dieet van producten die ik nog wel kon verdragen knapte ik heel erg op. Zag er weer stralend uit, allergieën werden minder, had weer energie en vooral: mijn darmen gingen weer beter werken. As ik nu brood eet verstopt dat meteen en krijg ik maagpijn.
  Dus Inge goed dat je dit bekend maakt. Veel mensen zullen hier mee gebaat Zijn.

  Beantwoorden
 68. Na het lezen van je verhaal ga ik gelijk het aanpassen want ik ben
  echt moe.
  Vanmiddag ook salade gegeten en wat ik merk is dat ik dan niet zo’n middag dip krijg.

  Beantwoorden
 69. Ik eet al 2jaar geen brood meer en pasta nog maar zelden en dat bevalt uitstekend, als vervanger voor brood maak ik regelmatig een cracker van gebroken lijnzaad met water (2 eetlepels lijnzaad met 2 eetlepels water uitsmeren op bakpapier en 3 minuten op vol vermogen in de magnatron) lekker met amandelpasta en erg voedzaam.

  Beantwoorden
 70. Beste Inge,

  Ik eet nu ook al iets meer dan een half jaar geen tarwe meer, dit omdat ik al jaren last had van darmklachten. Mijn dietiste adviseerde mij om alle tarweproducten te vermijden. Dit was wel even wennen want wat eet je dan als ontbijt en lunch. Brood was toch wel erg lekker. Ben er inmiddels aan gewend en het gaat heel erg goed met mij. Veel meer energie weinig darmklachten (nog niet helemaal weg) Als ik een keer brood wil eten bak ik dit zelf met speltmeel of koop dit bij de biologische winkel met speltmeel. Voor de ochtend is het havermout of pannekoeken van boekweitmeel. Voor Lunch maak ik salades met van alles wat ik in huis heb. Bonen, linzen, kikkererwten, sla biologische kip tonijn enz. Als we een keer pasta willen eten neem ik meestal boekweitpasta of speltpasta. Dit is allemaal bij de natuur winkel te verkrijgen.
  Eigenlijk is het enige wat ik nog steeds mis DROP. Maar goed dat haal ik heel af en toe ook bij de natuurwinkel hier hebben ze drop zonder tarwe. O ja ben ook flink afgevallen dit was niet mijn eerste prioriteit maar was mooi meegenomen. Gr Renate

  Beantwoorden
  • Ik heb ook al een paar keer pannenkoeken van boekweitmeel gemaakt maar ik vind het net karton dus zoek nog naar een juiste samenstelling… hoe ziet jou recept eruit voor de pannenkoek met boekweitmeel?

   Beantwoorden
 71. Hoi Inge,
  Hoe zit het dan met de andere alternatieven voor brood en pasta?
  Zoals zuurdesem- en spelt brood, of boekweitpasta en kamutpasta e.d.?

  Groetjes Stevie

  Beantwoorden
 72. Hallo Inge, als je zelf brood bakt met door de molenaar gemalen (tarwe)meel, hoe zit het dan met de gemodificeerde tarwe? Of komt het modificeren door de wijze van telen van het tarwe zelf? Ik ben benieuwd of jij het weet. Ik zal het aan de molenaar vragen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Send this to a friend