Wel of geen brood eten?

Bijna elke dag krijg ik vragen over het eten van brood. “Is het nou echt zo ongezond?“, “Hoeveel boterhammen mag ik eten?“, “Is spéltbrood wel goed?” en tientallen andere vragen. Brood eten zit diep in onze cultuur en we kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat je er dik en ongezond van wordt, hoewel steeds meer onderzoek dit wel uitwijst.

Hoe kun je hier nu het beste mee om gaan? Lees hier mijn advies.

Inhoudsopgave

“We eten al eeuwenlang brood”

De discussie over brood is verwarrend. Veel mensen hebben gehoord dat brood eten misschien niet goed voor je is en dat je er dik en ongezond van wordt. Maar aan de andere kant eten we al eeuwenlang brood, dus hoe erg kan het zijn?

Als zelfs de beroemde bakker Menno ‘t Hoen zegt dat brood ongezond is en dat je het moet zien als traktatie, dan is er wel iets aan de hand. En als cardioloog Dr. Davis zijn patiënten adviseert geen brood meer te eten, dan is dat een signaal.

In dit artikel geef ik je de nieuwste inzichten en mijn beste advies. Ik ben er niet om je iets te verbieden, kies je eigen koers en kijk waar jij je het beste bij voelt.

Verschillende discussies over brood door elkaar

Bij de discussie over brood spelen drie onderwerpen door elkaar, die extra verwarring veroorzaken:

 1. Het meeste brood bevat gemodificeerd tarwe, broodverbeteraar en conserveringsmiddel waardoor je mogelijk een hoger risico hebt op ontstekingen en hartklachten.
 2. Brood bevat veel koolhydraten en suikers, waardoor je er dik van wordt.
 3. Het meeste brood bevat gluten, waardoor je darmontstekingen kunt krijgt als je gevoelig bent voor gluten.

In dit artikel leg ik deze drie discussies verder uit en geef ik je advies.

1: “Overgewicht, ontstekingen en hartklachten door tarwe”

De eerste arts die een aantal jaren geleden de knuppel in het hoenderhok gooide was cardioloog Dr. William Davis. Hij ontdekte dat zijn patiënten enorm opknapten als hij alles met tarwe uit hun menu haalde. Dat betekende dat ze geen brood meer aten, maar ook een heleboel andere dingen niet.

Want de moderne tarwe is goedkoop en zit overal in. Onder meer in spaghetti, macaroni, bulgur, pizzabodem, drop, snoep, sauzen, soepen en tientallen andere producten. Niet alleen namen de hartklachten van zijn patiënten af, ze begonnen ook spectaculair af te vallen en fitter te worden. Hij beschrijft dit in zijn boek Wheat Belly, in het Nederlands verkrijgbaar als Broodbuik.

Als je naar deze invalshoek kijkt, dan is bijvoorbeeld speltbrood een betere keus dan tarwebrood, omdat spelt veel minder is gemodificeerd. Maar vraag altijd naar de samenstelling van een “speltbrood”. Want meestal zit er maar weinig spelt in vanwege de kosten en nog steeds voornamelijk tarwe. En lees nog even door, want speltbrood veroorzaakt ook pieken in je bloedsuikerspiegel en bevat gluten…

2: Koolhydraten in brood maken je dik

Het moderne brood bevat behoorlijk veel suiker, gemiddeld een half klontje suiker per boterham. Die suiker zorgt samen met het zetmeel uit brood voor pieken in je bloedsuikerspiegel en daar word je dik van. Zeker ook omdat vrijwel alle broodbeleg teveel suiker bevat.

Na het eten van brood krijg je al snel weer honger. Dat is het moment waarop de suikerpiek overgaat in een hongerdip. Daardoor ga je weer eten. Zo kom je in een vicieuze cirkel en word je steeds dikker.

Veel van mijn cliënten herkennen dit probleem en zelf ervaar ik het ook zo. Als ik een keer brood eet krijg ik een paar uur later alweer trek in iets zoets of in nog meer brood. Deze cirkel doorbreek je alleen door je bloedsuikerspiegel mooi neutraal te houden, dat is eigenlijk het geheim van gezond afvallen.

Alleen al om deze reden kun je beter iets anders kiezen dan brood voor je ontbijt en lunch. En dus ook geen speltbrood, rijstcrackers of zuurdesembrood, want al die producten bevatten veel zetmeel en suikers.

Probeer in plaats daarvan eens gezond te ontbijten en te lunchen zoals in het Buikvet Burner Programma.

Je zult je al snel veel fitter voelen en al snel het brood niet meer missen.

3: Gluten in brood kunnen je darmen beschadigen

Een hele andere discussie over brood (en andere granen) is het effect van gluten. Sommige mensen zijn overgevoelig voor gluten en kunnen ernstige darmklachten krijgen en problemen met hun stofwisseling.

Het is onduidelijk hoeveel mensen nu echt last hebben van een glutenintolerantie. In de ergste vorm heet het coeliakie en dan kun je echt geen gluten verdragen.

Daarnaast zijn meer mensen gevoelig voor gluten. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn artikel over gluten:

Dus heb je vaak last van je darmen of ben je vaak moe en eet je nog brood? Dan zou ik beginnen met het brood uit je menu te halen, hoe moeilijk je dat misschien ook vindt. Als je er eenmaal aan bent gewend ga je ervaren hoeveel lekkerder je eet zonder brood.

Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan.

Deze zijn allemaal glutenvrij en goed voor je gewicht en gezondheid.

Advies over brood eten

Zoals je ziet spelen er meerdere discussie rondom brood, die elkaar allemaal raken. Je hebt een hoger risico op overgewicht, ontstekingen en hartklachten door de gemodificeerde tarwe en chemische toevoegingen, meer vetopslag door schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kans op darmklachten door de gluten.

Dat alles bij elkaar is voor mij genoeg reden om het eten van brood als hoofdmaaltijd af te raden. Maar ik kan het je natuurlijk niet verbieden :-), de keus is aan jou. Zelf eet ik alleen af en toe een stukje brood als traktatie, bijvoorbeeld als ik uit eten ga.

Ik zie brood dus niet meer als een dagelijks onderdeel van mijn voeding. Voor mijn vezels, jodium en vitaminen heb ik gezondere opties, die ook nog eens veel lekkerder zijn :-).

Wil je hier meer mee doen?

Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan.

Is maïsbrood gezond?

Regelmatig krijg ik de vraag: “is maïsbrood gezonder dan tarwe- of speltbrood?”. Mais bevat geen gluten, dus wat dat betreft is maisbrood beter. Maar het punt is dat maisbrood vaak nog veel tarwe of tarwebloem bevat. En daarnaast ook suiker.

Wat dat betreft is maisbrood dus geen goed alternatief, ik zou het niet nemen.

Is zelfgebakken brood beter dan brood uit de winkel?

Als je zelf brood bakt, weet je precies welke ingredienten er in gaan, als je tenminste bij de basis begint. Wat dat betreft is het waarschijnlijk beter dan brood uit de winkel. Maar als je brood bakt met een kant-en-klaar pakje dan maakt het weinig verschil.

Ook zelfgebakken brood veroorzaakt pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en activeert de vetopslag. Af en toe als traktatie is zelfgebakken brood met pure ingredienten een prima oplossing, maar dus niet elke dag.

Zijn volkorencrackers een goede keuze?

Veel crackers die je kant-en-klaar in de winkel zijn ongezond, vanwege de chemische toevoegingen voor geur, kleur en houdbaarheid. Of ze nu zijn gemaakt van tarwe, volkoren, spelt, biet of wortel.

Kijk altijd goed op het etiket naar de ingredientenlijst. Ook ontstaat bij het bakproces waarschijnlijk acrylamide. Dit kan volgens het Wereld Kanker Onderzoek Fonds mogelijk kanker veroorzaken. Mijn advies is daarom om niet teveel crackers te eten. Misschien af en toe als traktatie, maar niet als je dagelijks eten.

Als je niet zonder brood kunt…

Ik hoor vaak: “Ik kan niet zonder brood” en vroeger was zelf ook een echte broodeter. Ik kon hele stapels wegwerken zonder er zichtbaar dik van te worden. Maar als ik het vergelijk met hoe fit en gezond ik nú ben, dan had ik toch wel behoorlijk wat verborgen lichaamsvet en was ik veel vaker moe en ziek.

Hetzelfde merk ik bij mijn cliënten. Veel mensen denken dat ze niet zonder brood kunnen en ik zie ook wel eens afkickverschijnselen. Omdat je lichaam nog gewend is aan de schommelingen in je bloedsuikerspiegel.

Maar als je even doorzet ga je merken dat je je fitter voelt en begint met afvallen. Iedereen kan het, dus jij ook :-). De enige beperking is je eigen idee hierover. Als je je echt gezonder en fitter wilt voelen en er beter uit wilt zien, dan gaat het je lukken om minder brood te eten en gezondere dingen te kiezen voor je ontbijt en lunch.

Waarom zou je het niet eens proberen? Voor je gezondheid en energie heb je het brood niet nodig en je kunt zoveel meer gezonde keuzes maken. Je lichaam zal je dankbaar zijn :-).

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel brood eet jij op een dag? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

162 gedachten over “Wel of geen brood eten?”

  • Ik neem het zelf af en toe dat koolhydraat arme brood.
   Er zit minder tarwe in en meer andere vulling zoals zaden en pitten.
   Het is echt wel beter dan het standaard brood maar nog steeds verre van optimaal. Ik denk dat Inge het nog steeds afraad.
   Misschien wil ze antwoorden…

   Beantwoorden
  • Hoi Bep, dit is een herkenbare en ook wel begrijpelijke reactie. Ik ken ook mensen van 93 die hun hele leven hebben gerookt. Maar dat wil nog niet zeggen dat roken daarom gezond is. Hetzelfde geldt voor brood. Er zullen altijd mensen zijn die er toch heel oud mee worden. Maar de wetenschap gaat door. En voor de meeste mensen is het moderne brood hoogstwaarschijnlijk niet zo gezond. Het is een dikmaker en draagt mogelijk bij aan westerse ziektes. Zelf zou ik er daarom niet teveel van nemen. Maar iedereen is natuurlijk vrij om zelf te kiezen.

   Beantwoorden
 1. Ik eet ‘s morgens 1 boterham, koolhydraadarm brood van de Plus met ham en ei, gekookt, lunch= 1 boterham idem, met aardbeien, ‘s avonds veel groenten, vega’vlees’ of mager vlees, yoghurt (mager).

  Beantwoorden
 2. Hallo team Inge
  Jam(merk en verkrijgbaar bij de Jumbo ) brood zou glutenvrij moeten zijn en eet je idd niet veel van omdat het zwaar brood is en voedzaam is, een slechte keuze of niet??!!
  Nog een vraag over dat ik sóchtends en al maanden als eerste een groot glas waarin een ijsblokje van geverst citroensap in heet water uit de cooker oplos en aangevuld met bronwater direct opdrink en na een half uur ontbijt geen last meer van brandend maagzuur heb en ook geen omeprazol e.d. meer slik.dit absoluut geen goed idee is om maagzuur te bestrijden aldus een arts van MDL
  Krijg alleen wat ik nu weet maagzuur van chocolade sinaasappel en wijn en scherp gekruide etenswaren
  Ik dacht dat citroen wel zuur is maar toch onder het fruit valt dat basisch is
  Wat vinden jullie hiervan?

  Beantwoorden
  • Hallo Ria,

   Citroen helpt je juist om de Ph waarde te neutraliseren en meer maagzuur aan te maken. Het is een super start van je dag om hiermee te beginnen. Yam desembrood (in de oranje zak) is een goed product, eet het wel met mate. Afwisseling in je voedingspatroon is erg belangrijk. Beleg het met bijvoorbeeld avocado of tahin.

   Groetjes,
   Thecla

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
Gratis Voedingsspecial
Hoe je Buikvet Verdwijnt...
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Send this to a friend