facebook_pixel

Wel Of Geen Brood En Pasta?

Home>Gezonde Lifestyle>Wel Of Geen Brood En Pasta?

Wel Of Geen Brood En Pasta?

Laatst bijgewerkt: oktober 2016

In New York kocht ik jaren geleden al het boek Wheat Belly van Dr. William Davis.  Wheat Belly gaat over het mogelijk negatieve effect van tarwe op je gezondheid en je gewicht. Super interessant en dit onderwerp is sindsdien alleen maar meer in de belangstelling gekomen. En terecht! Misschien heb jij ook wat aan zijn conclusies. Lees nog even verder.

Inhoudsopgave

Davis: “Zelfs Triatleten Hebben Een Buikje”

Dr. Davis is cardioloog. Hij constateert dat Amerikanen steeds dikker worden, terwijl de inname van vetten is verminderd. Bij de triathlon-wedstrijden van zijn vrouw ziet hij dat 1/3e van de deelnemers een buikje heeft. Hoe kan dat? Het advies “beweeg meer en eet minder” gaat voor deze groep waarschijnlijk niet op.

Is Moderne Tarwe De Boosdoener?

Davis gelooft dat de moderne, gemodificeerde tarwe de boosdoener is. Tarwe zit echt overal in. Niet alleen in brood en pasta, maar ook in drop, snoep, sauzen, soepen en tientallen andere producten. Volgens Davis is de tarwe in Amerika de laatste eeuwen zodanig gemodificeerd dat het eten ervan nu allerlei gezondheidskwalen met zich mee brengt.

Buikvet, Rimpels En Darmziektes…

Davis beschrijft in zijn interessante boek de effecten van tarwe op je de gezondheid. Het zorgt voor grotere pieken in je bloedsuikerspiegel dan suiker.

Lees hier ook: [ifurlparam param=”product” empty=”1″]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”blijedarmen”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”receptenboek”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”bikinibody”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”buikvetburner”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”jebodyinbalans”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”voorbijdeweegschaal”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”club”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”sportvasten”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”fitfab”]Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?[/ifurlparam]

Volgens Davis krijg je niet alleen buikvet van tarwe, het zorgt ook voor darmproblemen, suikerziekte, hartklachten, verouderingsverschijnselen en huidaandoeningen. Zodra Davis bij zijn patiënten de tarwe uit het menu haalt, ziet hij ze opbloeien. Hij heeft op deze manier inmiddels meer dan 2000 mensen geholpen weer gezond, slank en fit te worden.

Lees hier ook: [ifurlparam param=”product” empty=”1″]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”blijedarmen”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”receptenboek”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”bikinibody”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”buikvetburner”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”jebodyinbalans”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”voorbijdeweegschaal”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”club”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”sportvasten”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”fitfab”]Hoe kom ik van een opgezette buik af?[/ifurlparam]

 

En In Europa?

Wat moeten wij hiermee in Europa? Zoals je weet ben ik een voorstander van een gezonde leefstijl op basis van [ifurlparam param=”product” empty=”1″]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”blijedarmen”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”receptenboek”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”bikinibody”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”buikvetburner”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”jebodyinbalans”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”voorbijdeweegschaal”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”club”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”sportvasten”]Clean Eating[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”fitfab”]Clean Eating[/ifurlparam]. Dat wil zeggen het eten van verse, natuurlijke producten in een bepaalde verhouding. Passen tarwe-producten zoals volkorenbrood en volkorenpasta nog in deze aanpak? Het Europese tarwe is minder gemodificeerd dan de Amerikaanse tarwe. Maar door het boek van Davis en mijn eigen ervaringen zijn mijn inzichten toch veranderd.

Eigen Ervaring

Zelf eet ik het laatste jaar nog maar nauwelijks brood. Ik kies als lunch veel vaker voor gevulde salades met bijvoorbeeld quinoa, linzen, bonen, rijst en avocado. Ik merk dat ik daardoor meer energie heb, me nog fitter voel en nog makkelijker op gewicht blijf. Ook pasta ben ik veel minder gaan eten. Als ik ‘s avonds koolhydraten eet dan haal ik deze uit groente, quinoa en bruine rijst. Ik voel me er fantastisch bij. Deze zelfde ervaring heb ik met mijn personal training klanten. Het is daarom nu tijd ook mijn voedingsadvies aan jou hierop aan te passen.

Aangepast Voedingsadvies

Kies als lunch een gezonde, goed gevulde salade

Kies als lunch een gezonde, goed gevulde salade

Op basis van mijn eigen ervaring en de inzichten van Davis heb ik besloten mijn voedingsadvies aan te passen. Als je overgewicht hebt of je niet fit voelt adviseer ik je geen brood en andere tarweproducten meer te eten. Kies als lunch in plaats van brood een gezonde, goed gevulde salade met bijvoorbeeld quinoa, linzen, bonen, rijst en avocado. En neem in plaats van volkoren pasta één van mijn andere gerechten met bijvoorbeeld quinoa of bruine rijst. Maak de recepten uit [ifurlparam param=”product” empty=”1″] Je Body In Balans[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”blijedarmen”]Blije Darmen[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”receptenboek”]het Gezonde Lifestyle Receptenboek[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”bikinibody”]de Bikini Body Kuur[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”buikvetburner”]het Buikvet Burner Programma[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”jebodyinbalans”]Je Body In Balans[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”voorbijdeweegschaal”]Voorbij de Weegschaal[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”club”]de Gezonde Lifestyle Club[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”sportvasten”] de Sportvastenkuur[/ifurlparam][ifurlparam param=”product” is=”fitfab”]de Fit & Fabulous Kuur[/ifurlparam] en kijk hoe je je over een paar weken voelt…

Havermout kun je wel gewoon als ontbijt blijven eten. Havermout kan sporen van tarwe en gluten bevatten maar is minder schadelijk voor je immuunsysteem en je hersenen dan tarwe. Wees matig met muesli en Brinta valt nu definitief af…

Eet Wel Voldoende Koolhydraten

Het minderen met tarwe is geen pleidooi voor koolhydraatarm eten! Deze fout maken nog veel mensen. Door koolhydraatarm eten val je eerst af, maar je wordt er moe en futloos van en na een tijdje kom je weer aan. Je lichaam heeft natuurlijk wel koolhydraten nodig. Alleen wat mij betreft niet meer uit tarwe. Ik hoop dat ik je hiermee help weer een stap te maken naar de gezonde lifestyle!

[ifurlparam param=”product” empty=”1″]Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…[/ifurlparam]

Groetjes,

PS: Ben jij bereid de tarwe uit je menu te halen en te kijken hoe je je voelt? Laat hieronder je reactie achter en hou me op de hoogte. Alvast bedankt!

[ifurlparam param="product" empty="1"]

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="blijedarmen"]

ALS JE BUIK SIGNALEN GEEFT

Heb je een opgezette buik, diarree of obstipatie? Heb je last van winderigheid of het prikkelbare darmsyndroom? Ontdek wat het nieuwe boek Blije Darmen voor jou kan betekenen:

MAAK JE BUIK GEZONDER >>

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="bikinibody"]

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="receptenboek"] [ifurlparam param="klant" empty="1"]

Lekker Gezond Eten?

Ontdek hoe je lekker gezond eet met de heerlijke recepten uit het Gezonde Lifestyle Receptenboek...

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="buikvetburner"]

BUIKVET WEGWERKEN?

Wil je GEZOND AFVALLEN en je buikvet wegwerken? ? Dan is het nieuwe Buikvet Burner Programma iets voor jou! Niet alleen om af te vallen, maar ook als je diabetes-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of een trage schildklier hebt...

BEGIN MET AFVALLEN >>
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="jebodyinbalans"]

Als je lichaam signalen afgeeft...

Heb je diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of darmproblemen? Ben je te zwaar? Of wil je juist gezonder gaan eten om gezond te blijven? Ontdek wat de nieuwe Je Body In Balans voor jou kunnen betekenen...

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="voorbijdeweegschaal"]

Voorbij de Weegschaal

Laat je inspireren door deze gezonde, vegetarische recepten voor ontbijt, lunch, snack en diner. Makkelijk te maken, goed voor je gewicht, je gezondheid, je energie en nog lekker ook!

Meer informatie over Voorbij de Weegschaal...

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="sportvasten"]

Speciaal voor sportieve mensen die snel resultaat willen

Ontdek hoe je lichaam een switch maakt naar vetverbranding met de 10-daagse Sportvastenkuur. Deze kuur is geschikt voor mensen die sportief zijn en geen medicijnen gebruiken... .

Vertel mij meer over de Sportvastenkuur

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="club"]

Vind Inspiratie in de Gezonde Lifestyle Club

Ontvang maandelijks nieuwe recepten en oefeningen in de Gezonde Lifestyle Club!

Vertel mij meer over de Club

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="fitfab"]

Last van de overgang?

Ben je in de overgang en merk je dat je sneller aankomt en minder energie hebt? Dan is de Fit & Fabulous Kuur iets voor jou!

VOOR VROUWEN IN DE OVERGANG >>
"mijn energie neemt zienderogen toe, ik vind het eten echt lekker en ook de workout vind ik fijn."
Sanne
"Ik ben blij dat ik de kuur heb gedaan..ben 4.5kg afgevallen"
Maureen
"Goed ook dat er aandacht is voor het mentale stuk. Dat wordt volgens mij veel te vaak vergeten!"
Helen
[/ifurlparam]
2017-03-27T15:59:38+00:00

110 Comments

 1. Tim 5 August 2015 at 10:04 - Reply

  Hoi, ik heb al heel lang last van de hele dag pijn in het darmgebied en chronische vermoeidheid. Ik heb geen last van overgewicht maar juist ondergewicht! Zal ik beginnen met aleen alle tarwegluten weg te laten of zal ik ook havermout weglaten. Hoe zal ik het aanpakken?

  • Cynthia 5 August 2015 at 16:36 - Reply

   Hallo Tim,
   Vervelend dat je deze klachten hebt. Door goed clean te eten kun je veel aan deze klachten doen. Ik zou niet zomaar zelf gaan experimenteren. Als je wilt kan Inge je helpen met een persoonlijk voedingsadvies. Zou dat iets voor je zijn? Je bespreekt dan met Inge je klachten- en doelen en vervolgens maakt Inge een persoonlijk voedingsschema voor je. Ook krijg je er gratis een receptenboek bij, zodat je daarna zelfstandig verder kunt. Klik Hier Voor Meer Informatie Over Het Persoonlijk Voedingsadvies…

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 2. Ben 9 June 2015 at 19:38 - Reply

  Ik volg dan zo een halfjaar het zogeheten SCDieet, dat betekend zelfs geen aardappels of havermout 🙁 ik ben veel afgevallen. En mensen die me nu vertellen dat ik wat meer moet eten (waarschijnlijk omdat ik er niet uit zie). Met dit dieet probeer ik dingen als diabetes te voorkomen en hoop ik dat mijn middenrifbreuk (maagzuur oprispingen) weer hersteld. Frustrerend is wel dat er voor mijn gevoel niet veel keus is in wat je dan nog wel mag eten. Ik voel me vaak hongerig en wat ik eet is zo verteerd dat ik weer met een hongergevoel zit. Ook vraag ik mij af of dit allemaal wel zo gezond is en jezelf juist niet meer in gevaar brengt. Dus ja, ga ik weer granen eten of blijf ik bij dit dieet, dat is wel een beetje een dilemma geworden nu. Maar… Afvallen doe je gegarandeerd.

  • Cynthia 12 June 2015 at 16:24 - Reply

   Hoi Ben,

   Goed dat je met je gezondheid aan de slag bent. Het is absoluut niet de bedoeling dat je honger lijdt. Als je clean eet kan je juist nog erg veel eten, en lekker ook 😉 Door goed te varieren krijg je de meeste voedingsstoffen binnen. In Je Body In Balans kun je allerlei heerlijke en gezonde recepten vinden waar je eindeloos mee kunt varieren.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 3. Dominique 28 February 2015 at 13:03 - Reply

  Een vriendin uit Amerika, kan daar geen brood etc eten, (krijgt ze buikkramp van) hier in Nederland wel. Ik hoop dat het gemodificeerde meel niet naar Europa komt. Maar mosanto etc. zijn met een sterke lobby bezig. Ik voel me ook beter met zo min mogelijk tarwe in m’n voeding, ik eet al zelden brood, maar soms is het best fijn om af en toe een bolletje of pasta te eten. (Zonder buikpijn te krijgen)

 4. Meike 18 February 2015 at 22:20 - Reply

  Hoi Inge, ik wil graag 4 weken glutenvrij eten, staat er in het boek body in balans
  de glutenvrije recepten en voor 33 euro een e-book en een boek thuis gestuurd of
  alleen printen. Meike

  • Inge 19 February 2015 at 08:07 - Reply

   Hallo Meike, bedankt voor je bericht. Je Body in Balans is volledig gluten- en zuivelvrij. Met uitzondering van havermout, maar daarvoor kun je glutenvrije havermout nemen. De recepten bevatten geen tarwe en andere granen en ook geen melk, kaas en boter en dergelijke. Voor 33 euro krijg je de printversie ingebonden in een metalen ringband thuisgestuurd EN de online versie. Je hebt recht op alle updates van Je Body In Balans, Inge werkt dit boek regelmatig bij met de nieuwste inzichten op het gebied van voeding en vernieuwde recepten. Groetjes, Yvon, Team Inge van Haselen

 5. Myra 19 November 2014 at 11:59 - Reply

  Hoe sta je tegen over biologisch spelt desem brood? En biologische speltpasta?

 6. Jessica 15 May 2014 at 18:46 - Reply

  Ik eet nu een tijdje geen pasta meer en alleen speltbrood, maar dat deed ik al langer. Ik moet zeggen dat ik wel wat verschil merk, maar ik wordt er ook chagerijnig van omdat ik dol op pasta ben. De volkorenvariant vind ik echt niet te eten. Ik voel me lichamelijk welbeter maar de levensvreugde is ook weg.

  • Nina (Team Inge van Haselen) 19 May 2014 at 10:02 - Reply

   Hallo Jessica,
   Als je stopt met het eten van pasta is het in het begin even wennen. Het is veel beter voor je om in plaats van pasta te kiezen voor quinoa of zoete aardappel bijvoorbeeld. Als je erg gehecht bent aan pasta zou je ook eens boekweitnoodles kunnen proberen. Hier zit geen tarwe en gluten in waardoor je geen pieken krijg in je bloedsuiker en het beter is dan pasta.
   Geef jezelf de tijd te wennen aan het niet eten van pasta en bedenk dat het veel beter voor je gezondheid is.
   Succes!
   Groetjes,
   Nina – Team Inge van Haselen.

 7. suzy 12 May 2014 at 19:22 - Reply

  hallo
  Ook ik heb een brood probleem!
  Na een lange zoektocht voor een lekkere broodvervanger, ben ik er eindelijk achter gekomen.
  Lijnzaadcrackers die je zelf kunt maken, zoek het even op Google op.
  Succes!

 8. Ina 8 November 2013 at 11:55 - Reply

  Ik probeer ook zoveel mogelijk tarwe en gluten te vermijden wegens darmproblemen. Voel me al veel beter nu, mijn darmen zijn rustiger geworden. Het enige ‘brood’ dat ik eet is 100% kiembrood of essenenbrood te verkrijgen in de natuurwinkel), bestaat uit 100% gekiemde spelt of tarwe zonder enige andere toevoeging. Door het kiemen van de granen zijn alle schadelijke stoffen (gluten, fytines, enz verdwenen).Heeft een hele lage GI waarde (25) en zou dus héél gezond zijn.
  Ik voel me er alleszins goed bij.
  Wat is jouw mening hierover?

 9. Jantine 30 September 2013 at 20:36 - Reply

  Welke groenten/noten bevatten dan veel koolhydraten?
  Wat ik moet geen tekorten krijgen!
  Groetjes jantine

 10. Marcel 5 August 2013 at 13:34 - Reply

  ik heb in miami ook dat boek gekocht. Punt is dat het voedsel daar idd dikmakend is, klef wit brood, pasta’s,ontbijt cereal vol met tarwe en suiker ed. Overal zit tarwe in. gezond eten is daar ook erg duur.

  Als experiment eet ik nu al 2 weken geen tarwe, als koolhydraten wel rijst,en wat aarappelen. Vanwege het sporten moet ik van mezelf wel degelijk koolhydraten. Meten is weten, heb zo’n usb glucose meter (ben geen diabetes)
  Dus meet ik het bloedsuiker gehalte voor en na de maaltijd, en voor en na het sporten. Ik moet zeggen dat ik nu langzaam begin af te vallen,heb ineens geen fasciculaties (die onverklaarbare spiertrillingen had ik al een jaar 24×7) in mijn bovenbenen (maar kan nog steeds toeval zijn dat het nu weg is).
  Het bloedsuiker nivo stijgt niet meer zoveel en zo snel als bij brood,
  alhoewel rijst/mais nog wel een toename geeft, maar over de linie zijn de fluctuaties lager.
  Ik moet nog 2 weken voordat ik een fatsoenlijk oordeel kan vellen, maar het ziet er niet slecht uit. Wel valt het tegen om het juiste voedsel te zoeken, overal zit tarwe in tegenwoordig!

  • Inge 5 August 2013 at 14:32 - Reply

   Hallo Marcel, super dat je hier zo bewust mee bezig bent! En dat je de resultaten meet. Ik ben benieuwd, hou je me op de hoogte?
   Groetjes, Inge

   • Marcel 5 August 2013 at 15:44 - Reply

    volgens mij heb ik last van ontwenningsverschijnselen, hunkeren naar wit brood terwijl bloedsuiker normaal (100mg/dl) is, hoofdpijn. thuis heb ik geen tarwe producten meer, maar ga iedere keer toch langs de kasten om iets te zoeken terwijl ik ook weer weet dat er niets meer aan tarwe is, erg apart.
    Ga dus echt cold turkey. Om dit wat op te vangen fiets ik naar mijn werk in rustig tempo en doe een (interval) wandeling tussen de middag tijdens de pauze. Onderwijl val ik nu langzaam af. de youw8 weegschaal laat een vermindering van vet% zien , dus dat is ok.
    we gaan het zien, al met al toch een geinig experiment.

 11. Gerard 16 December 2012 at 16:03 - Reply

  Mijn vrouw liep tegen het boek WheatBelly aan in de usa afgelopen zomervakantie en haar zus hield zich al een beetje aan een dergelijk dieet.
  Terug van vakantie, boek min of meer uitgelezen, had ik zoiets van baat het niet, dan schaadt het niet, dus laat ik het maar een weekje proberen en met mijn vrouw meedoen.
  Glutenvrij brood gekocht als vervanger van mijn normale dagelijkse boterhammen. Dat is prima te doen (normaal 3 boterhammen als ontbijt, 2 als lunch en meestal nog een hard broodje erbij). Het gekke is dat de kleine boterhammen van Schar voldoende vullen, 2 boterhammen ontbijt en 2 voor de lunch is voldoende. Na 3-5 dagen merkte opeens dat als ik opstond, mijn nek en schouders geen pijn meer deden en de stijfheid sochtends verdwenen was. Na 2 weken was ik al ruim 2 kilo kwijt, dus voldoende inspiratie om er mee door te gaan. Nu na 3 maanden ben ik 8 kilo kwijt, meer dan een kledingmaat kwijt (helaas, nieuwe pakken kopen) en voel me er goed bij. Ik eet verder alles. En af en toe gaat er echt nog wel wat brood/deeg gebaseerd in. Pasta vindt ik heerlijk, maar de glutenvrije niet. Maar ik begreep dat de echte italiaanse harde tarwes bij lange na niet zo gemodificeerd zijn. Zoals mijn vrouw opmerkt, heb ik weer een prima figuur en ik voel me goed bij het (in hoofdzaak, maar niet altijd) verbannen van het tarwe brood.
  Wat merk ik nog meer: ik heb geen behoefte meer aan snoepen (behalve een snoeptomaatje, maar niet overdag), ik kan zonder problemen de taart en andere koekjes laten staan als er iemand jarig is, iets dar ik voorheen voor onmogelijk hield! En goed eten smaakt natuurlijk nog net zo goed en hoef je dus niet te laten.
  Wel merk ik als ik gluten gegeten heb, ik de volgende dag stijver in nek en schouders ben als ik ontwaak. Kortom, voor een gewone nuchtere nederlandse man die niet wil dieeten is dit voor mij een prima oplossing om me beter te voelen en uit te zien. Ik kan het iedereen aanbevelen: probeer het eens een weekje en kijk of het bevalt.

  • Inge 18 December 2012 at 08:30 - Reply

   Hallo Gerard, super! Ik hoop dat je met jouw ervaring ook weer anderen helpt, bedankt! Het is inderdaad een kwestie van een keer proberen geen tarwebrood te eten en te kijken hoe je je voelt. Zelf ben ik ook geen voorstander van dieten, omdat dat nergens toe leidt. Je kunt beter stap voor stap je gewoontes veranderen zonder te hongeren. Heel goed!

   Groetjes,
   Inge

 12. marleen 5 September 2012 at 14:56 - Reply

  na een maand geen brood gegeten te hebben door vakantie Thailand merkte ik dat ik me veel beter voelde (PDS heb ik) Nu fanatiek aan het zoeken naar hoe te leven zonder brood. Maar begrijp ik nou goed dat het alleen in de tarwe zit? en in Gluten? of is tarwe/gluten hetzelfde. groet marleen

 13. Manna 3 September 2012 at 13:20 - Reply

  Ik eet sinds 1 november glutenvrij en val steeds meer af.
  Dit was wel nodig maar inmiddels niet meer, hoe kom ik iets meer aan?
  Heb ook continu trek, en eet naar mijn mening best vaak.
  Ik heb enorm baat bij glutenvrij, veel minder vermoeid en geen buikpijn meer. (Ik ben glutenvrij gaan eten omdat onze dochter coeliakie heeft, en ik drager ben van het gen.) Ik geloof zeker dat de structuur van tarwe in de loop der jaren is veranderd, mensen kunnen eigenlijk beter haver eten, word stukken beter opgenomen door ons lichaam en er blijft bijna geen afvalstof van over in vergelijking met tarwe.
  Ik hoop dat jullie iets weten tegen het blijven afvallen,

  Groetjes Manna

  • Inge 4 September 2012 at 11:13 - Reply

   Hallo Manna, goed dat je glutenvrij bent gaan eten! Ik denk zo te lezen dat je als eerste kunt beginnen je porties te vergroten! Eet je wel volgens de clean eating methode?

   Groetjes,
   Inge

 14. Christel 21 August 2012 at 17:00 - Reply

  Hallo,

  Mag ik het brood vervangen door rijstcrackers? Mogelijk is deze vraag al gesteld. Excuus hier voor.

  Groet,

  Christel

  • Inge 22 August 2012 at 15:52 - Reply

   Hallo Christel, ik ben zelf niet zo’n fan van rijstcrackers. Het geeft weinig voldoening en je doet er al snel te veel beleg op. Verder komt bij het bakproces acrylamide vrij, dat is mogelijk kankerverwekkend.

   Aan de andere kant, als je het lekker vindt kan af en toe een rijstcracker geen kwaad denk ik. Kijk of je stap voor stap je gewoontes kunt veranderen en steeds meer kiezen voor gezonde gevulde salades en dergelijke in plaats van brood en crackers. Kan je hiermee vooruit?

   Groetjes,
   Inge

   • Christel 22 August 2012 at 16:24 - Reply

    Hallo Inge,

    Dank voor je reactie.
    Een rijstcracker als alternatief voor brood, ofwel tarwe, omdat je wel rijst mag volgens jouw eetmodel. Of heb ik dit verkeerd begrepen?
    Uiteraard zijn sallades gezond, maar ook daarmee knu je je darmen overbelasten waardoor er weer andere problemen ontstaan. Een complexe wereld, voeding&lichaam:)

    • Inge 23 August 2012 at 11:06 - Reply

     Hallo Christel, hoe belast je je darmen met salades? Dat hoeft op zich niet. Zorg dat je wel gevarieerde gevulde salades neemt van biologische producten. Dus niet een krop sla van de supermarkt, maar bijvoorbeeld een bieten quinoa salade of de Japanse noedelsalade.

     Groetjes,
     Inge

     • Christel 23 August 2012 at 14:46

      Nou, Inge, mijn brood laten staan vind ik al heel wat. En ik ben dol op ijsbergsla en al blij met gewone verse groente hier in de tropen. Maar ik zal zeker eens rond kijken naar je aanraders. Nog even ter info: zojuist had ik blijkbaar mijn emailadres niet juist ingevuld en kreeg die melding, maar mijn hele antwoord was ook weg.

 15. Soraya 7 March 2012 at 19:49 - Reply

  Ik lig in een deuk hier sorry. Zie zoveel mensen met gewichts problemen en die alle dieeten zoeken om af te slanken. Denken jullie ook na dat men door dieeten en zeker steeds andere dieeten een 62% meer kans op darmkanker hebben! Ben voorzicht eet gezond en met mate en genoeg beweging maar ook dat geeft geen garantie op een slank lichaam. Hormonen zijn een belangrijke spil 1 qua eten 2 qua aanleg voor gewicht. Succes allen, maar denk heel goed na!

  • Inge 7 March 2012 at 20:00 - Reply

   Hallo Soraya, bedankt voor je bericht. Ik denk dat je mijn berichten niet goed leest en misschien te snel oordeelt. Mijn methode van Clean Eating is geen dieet maar een blijvende verandering van je lifestyle. Gebaseerd op het eten van verse, natuurlijke producten en geen fabrieksrommel. Want dieten zijn inderdaad ongezond, daar ben ik ook geen voorstander van.
   Wat bedoel je precies met je opmerking over hormonen? Dit is mij niet helemaal duidelijk.

 16. Margreet 15 February 2012 at 18:51 - Reply

  Inge, wat vind je van het Paleo-dieet?
  gr, Margreet

  • Inge 16 February 2012 at 08:40 - Reply

   Hallo Margreet, het paleo-dieet komt zo te zien dicht in de buurt van mijn methode van clean eating. Ik ben ook voorstander van zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten eten en zo min mogelijk fabrieksrommel.
   Ik ben iets minder strikt als het gaat om bijvoorbeeld havermout, rijst en quinoa. Dat kun je wat mij betreft in kleine porties eten. Hoe kijkt het paleodieet aan tegen bonen en zuivel?

   • Ingrid 6 October 2012 at 10:04 - Reply

    zit niet in paleo dieet

   • Jeannette Warbout 1 October 2013 at 21:50 - Reply

    Ik ben overgestapt op de Paleo-leefwijze en dat bevalt me prima. Onbewust heb ik tussen mijn schriften vol eigen recepten Paleo-verantwoorde recepten bedacht die altijd in de smaak vallen bij iedereen die mee-eet. Het is niet zo dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, zoals veel mensen denken: 2 x per week kun je iets met koolhydraten eten, of dit nu een volkoren boterham is of een bord havermout of aardappels bij de warme maaltijd. Verder lijkt het in grote lijnen op jouw levensstijl, daarom lees ik graag je tips, doe ik veel informatie van op en brengt me op ideëen. Het scheelt mij ook etiketten lezen; moet aan de bril, maar ben te ijdel 🙂 Ik vind je uitgebreide berichten en je antwoorden top, dus ik blijf je volgen.

 17. Nellij 6 February 2012 at 23:04 - Reply

  Bedankt KARIN, voor de uitleg en het artikel over spelt. Had er nog nooit van gehoord.
  Interessant.
  Weet iemand ook hoe dat in het frans heet ? kan het niet in het woordenboek vinden. groetjes en sterkte aan iedereen.

 18. Kimberley 31 January 2012 at 14:00 - Reply

  Hoi Inge, ik ben één van de velen die gezond denkt te eten, maar niet afvalt. Ik probeer nu tarwe zoveel mogelijk weg te laten, want ik at dit de hele dag door. Ben namelijk gek op brood. Nu eet ik speltbrood, wat ik zelf bak met meel van de molen. Nu heb ik ontdekt dat er ook koekjes bestaan van speltmeel. Hieronder staan de ingrediënten. Alles is 100% biologisch. Kan ik dit eten? Met mate uiteraard. En is pasta van speltmeel een goed alternatief voor gewone pasta?

  ingredienten: Speltvolkorenmeel* (25 %), speltmeel* (25%), boter*, ruwe ongeraffineerde rietsuiker*, cacaopoeder*, heeleipoeder*, zeezout, natuurlijk vanillearoma.

  Bedankt alvast!

  • Inge 1 February 2012 at 08:34 - Reply

   Hallo Kimberley, goed bezig met deze zoektocht! Speltpasta is prima als je er niet teveel van eet, bijvoorbeeld 1x per week of 1x per twee weken.
   De speltkoekjes zijn redelijk, maar toch zou ik ze niet nemen. Het is beter je zoete smaak af te leren en het eten van koekjes af te leren.
   Groetjes, Inge

   • Kimberley 4 February 2012 at 20:52 - Reply

    Oké, bedankt voor je reactie! Mijn plan van aanpak is om het stap voor stap te doen; eerst overstappen op speltproducten en dan de zoetigheid ontwennen. Maar sinds ik alleen nog maar speltbrood eet en geen tarwe ben ik al een kilo kwijt in twee weken! Het werkt dus echt 🙂

    • Inge 5 February 2012 at 14:46 - Reply

     Wow, supergoed! Voel je je er ook goed bij?

     • Kimberley 5 February 2012 at 20:10

      Ja, ik voel me er zeker goed bij. Stoelgang is beter en ik heb stukken minder honger als hiervoor. Met boodschappen ook ‘s op de verpakkingen gelet; wat zit er een rotzooi in bijv. boter zeg.

   • Daan 31 July 2012 at 12:00 - Reply

    Hi Inge, Wat is nu eigenlijk de juiste verhouding voor wat betreft je eetpatroon per dag. Ik begreep dat je eigenlijk een juiste balans moet hebben in eiwitten, koolhydraten en vetten maar hoe zit dat eigenlijk met die verhouding. Nu denk ik af en toe wel eens… moet ik nu eigenlijk vandaag nog wat extra van dit of van dat… geen idee! Groetjes, Daan

    • Inge 31 July 2012 at 12:21 - Reply

     Hallo Daan, ga uit van 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Het is daarbij vooral belangrijk dat je je koolhydraten uit de goede producten haalt, dus niet uit brood en tarweproducten, maar ‘s ochtends uit havermout en fruit en de rest van de dag uit groente.
     Als je gebalanceerd wilt leren eten zou je één van mijn programma’s kunnen volgen, zoals het Bikini Body Programma. Dan ontdek je al doende hoe je in de juiste verhoudingen eet.

     Groetjes,
     Inge

 19. heidi 30 January 2012 at 13:56 - Reply

  hoi inge,

  ik maak nu regelmatig pannekoek van boekweitmeel een paar ei-eiwitten erdoor en vult heel lang is goed voor ontbijt of als lunch is boekweitmeel goed???????

 20. Barbara 18 January 2012 at 17:40 - Reply

  Hoi Inge
  Mijn naam is Barbara en ik weeg 113kg mn zwaarste gewicht ooit. ik werk ma t/m vrijdag van 7.00-14.00u en 3x per week in de middag volg ik college. Brood wordt dagelijks genuttigd in huis. Er zijn soms 3 brooddagen per week. warme maaltijd is rijst. ik eet 5 tot 9 sneetjes volkoren brood per keer. is er geen rijst dan eet ik brood. en ik eet tot ik mij bekomst heb ik wil graag afvallen help me. lengte is 1.64 cm

 21. Cato 17 January 2012 at 13:52 - Reply

  Het is idd wennen en ik moet zeggen dat ik toch nog geregeld brood eet. Maar ik heb nu ook crackers ontdekt die raw zijn, hier zitten geen tarwe in en het is rawfood. Erg lekker, enorm smaakvol, vooral omdat het vooral uit kruiden bestaat. Chia zaden vind ik ook erg lekker ik maak er niet een papje van maar voeg er wel water toe en eet ze dan vrij snel daarna, dan zijn ze nog enigszins krokant. Wat ik ook ontdekt heb is rauwe chocolade, erg lekker en in allerlei varianten. Als je googled kom je allerlei winkels online tegen. Wat ik lastig vind is als ik niet thuis ben, uit eten, bij vrienden of op het werk. De gewoonte om anders eten zit er nog niet volledig in, maar het komt stap voor stap erin. Erg goed gevoel.

 22. ruth 17 January 2012 at 12:58 - Reply

  Hoi,

  Zelf probeer ik ook altijd tarweproducten te beperken tot de weekenden. Maar ik denk dat veel mensen er tegenop zien om minder tarwe te eten omdat brood vaak als lunch op het werk wordt gegeten. Wat ik tegenwoordig regelmatig doe, is de avond ervoor meer groenten stomen (denk aan de stevige groenten als worteltjes, pompoen, spruitjes, broccoli etc etc) alles wat je zeg maar zonder saus eet (ik dan). Ik zet gelijk een deel apart in een vacuüm bakje en voeg er de volgende ochtend wat noten en rozijnen aan toe en hoppla snelle gezonde lunch. En eigenlijk is het toch hartstikke lekker wanneer je ochtends geen bammetjes meer hoeft te smeren:)

  Mijn lunch bestaat dus vaak uit bijvoorbeeld: pompoen met zeekraal, of worteltjes en walnoten, spruitjes, amandelen en rozijnen. Stiekem zijn er een hoop mensen jaloers op mijn gezonde lunches. En gewoon lekker variëren.
  gr
  ruth

  • Inge 18 January 2012 at 10:57 - Reply

   Hallo Ruth, goed bezig!! brood is inderdaad een basisingredient voor veel mensen. De eerste stap is kiezen voor speltbrood. En verder inderdaad experimenteren met salades en andere gezonde lunches zoals jij doet, super!

 23. Monica 17 January 2012 at 08:37 - Reply

  Ik ben blij met dit advies. Ik ben begin dit jaar na een lange periode van ‘onverklaarbare’
  opeenstapeling van gezondheidsklachten – door een bioresonantie huisarts – gediagnosticeerd met een tarwe- en suikerintolerantie.
   
  Inderdaad na het stoppen met eten van tarwe (o.a. brood) en suiker verdwenen mijn gezondheidsproblemen als sneeuw voor de zon. Ik viel vervolgens ook nog eens de nodige kilos”s af, dus ik kan het alleen maar beamen.
   
  Jouw aangepaste clean eating methode sluit daar goed bij aan, want tarwe zit niet alleen in brood! Veel mensen zijn zich er niet van bewust in welke ‘voedingsmiddelen’ tarwe wordt gebruikt. Gebruik je jouw methode dan zul je daar geen last van hebben.
   
  Jouw methode is nog steeds een blijvertje! Mijn complimenten!

 24. Floor 16 January 2012 at 15:36 - Reply

  Dag Inge,

  Ik zou ook graag willen weten of je zou afraden om roggebrood te eten.

  Dank en groeten,
  Floor

 25. monique 14 January 2012 at 09:05 - Reply

  hoi inge,komt er een nederlandse versie van wheat belly? en heeft ie t in zn boek ook over gluten?moet je dus tarwe en gluten vrij??

 26. monique 14 January 2012 at 08:57 - Reply

  hallo inge,ik zou graag het boek willen lezen,weet je of er een nederlandse vertaling van komt,merk trouwens ook heel sterk na t eten van brood dat ik alleen maar meer honger krijg en fut loos ben,jullie hebben t over tarwe maar heeft hij t in zn boek ook over gluten?

 27. Marjolijn 13 January 2012 at 13:12 - Reply

  Hi all,

  Goed artikel Inge! Ik ben sinds deze week helemaal granen-vrij omdat granen uberhaupt niet goed verteren en ik last heb van allergieen. In overleg met mijn natuurgeneeskundige/voedingsspecialist hebben we de granen even in z’n volledigheid verbannen om te kijken hoe dit gaat. Ik moet zeggen dat ik het eigenlijk nieteens zo mis en ik een veel rustigere stoelgang hebt, minder ben opgeblazen en in een paar dagen al een kilo kwijt ben, ondanks dat ik me de afgelopen dagen heb gecompenseerd met chocolade 😉 En er zijn enorm veel variaties in voedsel te bedenken zonder granen.

  Er zijn verschillende artikelen dat granen (is dus ook rijst en mais) niet gemaakt zijn voor het menselijke verteringssysteem en dat het belangrijk is te kijken naar voeding die past bij ons voordat de moderne technieken kwamen. Lees dit bijvoorbeeld:

  De volgende stap zou zuivel denk ik zijn, maar dat wordt voor mij best lastig. Ik maak namelijk elke dag een smoothie met vers fruit, noten en magere yoghurt en dat is echt de lekkerste start van de dag voor mij en m’n vriend. Af en toe vind ik een stukje chocolade lekker en ook 2 x per week drink ik een glas melk en kan ik genieten van kaas. Maar goed, babysteps 😉

  Ben erg blij dat je dit artikel gepost hebt Inge! En vooral dat er zoveel mensen zo goed al mee bezig zijn 🙂 Keep up the good work!

  Groeten,

  • aagje 3 September 2012 at 13:49 - Reply

   Ik weet niet waarom je geen granen en zuivel mag: vanwege de eiwitten of vanwege de koolhydraten? Als het om de lactose gaat, kun je nog wel yoghurt eten, die minimaal 24 uur gefermenteerd is en ook kaas gemaakt van gefermenteerde melk (boeren kaas). Die zijn namelijk lactose vrij. Succes en beterschap.

 28. Charlot 12 January 2012 at 22:08 - Reply

  Ik eet nu een jaar geen brood meer en ik mis dat helemaal niet.
  Maar of dat nou met tarwe te maken heeft? Ik eet als alternatief bruine rijst en op mijn werkdagen volkoren crackers (ook tarwe dus).
  Ik ben met het brood gestopt vanwege mijn sport omdat brood erg veel zout bevat en er veel rotzooi in gemikt wordt. Ik heb inderdaad geen “buikje” maar train intensief dus of het daaraan ligt?
  Volkoren pasta eet ik wel, ongeveer eens per week hooguit en dan ook regelmatig de spelt variant (als ik die kan vinden).
  Maar nogmaals, daar heb ik mijn eigen redenen voor.
  Ik word gewoon weleens moe van “dit mag niet en dat mag niet”.
  Er blijft voor de “gemiddelde mens” erg weinig over zo, he?

  • Vania 16 May 2012 at 16:39 - Reply

   Al doende leert men, het is wel innseesratt kopen zo, maar geldt dat ook voor de dagelijkse maaltijd, de groenten, vlees e.d..Als de kinderen groter zijn kan je hier ook een fulltime baan van maken.

 29. roxanne 12 January 2012 at 17:11 - Reply

  je hoort de laaste tijd veel goeie dingen over spelt producten daarom eet ik al lange tijd spelt producten en je heb ook minder last van je buik.

  Een nadelig aspect van “normale bloem of meel” is, dat het in het lichaam de aanwezigheid van insuline simuleert, wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel en de navenante hormoonprocessen. Als men bedenkt dat, zolang er zich insuline in het bloed bevindt, het lichaam eenvoudigweg geen vet kán verbranden, dan kunt u zich voorstellen waarom tarwe in verband gebracht wordt met onder andere overgewicht en suikerziekte, en de navenante ziekten, gevolgen en symptomen. spelt niet de schadelijke lectine eigen aan tarwe. Deze tarwelectine simuleert als het
  ware de werking van insuline, en overbelast daarmee de alvleesklier, de algehele gezondheid ondermijnend. het bevat wel gluten maar dan van een andere samenstelling dat beter verteerbaar is. ik eet spelt kiembrood volkorenspeltpasta zwarte wilde rijst en quinoa en mungbonen.

 30. Inge 12 January 2012 at 15:45 - Reply

  Hallo allemaal, bedankt voor jullie tips, bijdragen en vragen! Dat waardeer ik echt ontzettend en het helpt anderen ook weer verder. Ook de mensen die al langer tarwevrij eten en hun ervaringen hebben gedeeld, bedankt! Zo komen we met z’n allen naar een betere gezondheid.

  Normaal gesproken krijgt iedereen individueel antwoord, maar in dit geval stromen dan jullie mailboxen over. Dus ik vat hier de antwoorden samen. Here we go:

  Allereerst wil ik nog een keer benadrukken dat ik vanuit mijn passie steeds de nieuwste inzichten deel. Ik krijg dagelijkse honderden emails van mensen die kampen met overgewicht of kwalen. Vaak heeft dit te maken met een verkeerde leefstijl. Naar de inzichten van Dr. Davis zou dit dus wel eens te maken kunnen hebben met het eten van tarweproducten, inclusief volkoren brood en volkoren pasta.

  Dus als je overgewicht hebt of niet fit bent en last hebt van kwalen overweeg dan de tarwe uit je menu te halen, dat is mijn boodschap.

  Maar wat kun je dan wel eten? Deze vraag komt in allerlei varianten terug. Ik geef je hier mijn beste inzichten:

  We beginnen met het ontbijt. Havermout is volgens dr Davis een stuk beter dan tarwe. Wat mij betreft kun je dus gerust mijn gezonde havermoutontbijt eten. Neem ter afwisseling eens quinoavlokken of amaranth of roerei. In mijn vernieuwde receptenboek vind je 15 ontbijtsuggesties.

  Speltbrood en speltpasta zijn een goed alternatief, maar let wel goed op en lees zorgvuldig de verpakking. Want veel speltproducten bevatten nog steeds veel tarwe. Kies 100%-speltproducten of boekweit of rijstnoedels.

  Brinta is pure tarwe, dat zou ik niet meer nemen en ook muesli bevat tarwe. Kiembrood ken ik niet, roggebrood kun je met mate eten, neem wel biologisch roggebrood. Ook tarwemeel van de molenaar is tarwe, misschien minder schadelijk dan Amerikaanse tarwe. Zuurdesembrood is ook tarwebrood. Kamut is een oude tarwesoort, zou ik voorzichtig mee zijn en net zo zien als tarwebrood.

  Wat doe je nu met je voorraden? Als je goed op gewicht bent, clean eet, goed sport en je fit voelt, kun je rustig af en toe een tarweproduct eten. Je lichaam kan dan de pieken in je bloedsuikerspiegel wel verwerken. Heb je overgewicht of voel je je niet fit, laat dan een tijdje de tarwe weg uit je menu en kijk wat er gebeurt.

  Ik hoop dat het antwoord op jou vraag hier bij staat. Zo niet, laat dan hier nogmaals je reactie achter!

 31. mariet 11 January 2012 at 20:26 - Reply

  mag het eten van zuurdesembrood wel gemakt van speltmeel

 32. Elianne 11 January 2012 at 19:45 - Reply

  @ Beatrice en Mercedes (ik hoop dat jullie dit lezen, want ik zit niet op facebook): gluten is géén graan. Gluten is een eiwit wat in granen voorkomt. Tarwe is de bekendste, maar het zit bijv. ook in rogge, haver en gerst en spelt. Alleen Teff bevat geen gluten en is een soort volkorengraan. In mijn familie heb ik iemand met een glutenallergie, dus ik kook met enige regelmaat glutenvrij. Voor ideeen om tarwe te vermijden kun je ook eens op glutenvrij eten zoeken, je zult zeker ideeen opdoen.

 33. mieke 11 January 2012 at 17:38 - Reply

  hallo allemaal
  ikzelf kan ook niet goed tegen tarwe en mijn kinderen ook niet, wij eten dus al jaren speltbrood, moet ik wel een dorp verderop halen.
  Maar dan haal ik in 1 keer 6 broden en leg die in de diepvries,
  ja je moet er wel wat voor over hebben als je gezond wil eten en leven.
  ik heb ooit gehoord dat tarwe op allegrondsoorten groeit en spelt alleen op hele zuivere grond, misschien heeft het daar iets mee te maken

 34. Jos 11 January 2012 at 16:42 - Reply

  Klopt helemaal,

  Als alternatief kun je speltbrood of speltpasta eten.
  De tarwe voor brood wordt in Amerika ingekocht en Nederlandse tarwe wordt voor koekjes gebruikt.
  Ik heb jarenlang iedere morgen brinta gegeten en kreeg daarvan slijm en allergie. Nu eet ik iedere morgen havermout, maar nog beter afwisselen met andere biologische granen, zoals boekweit, gerst, gierst of yoghurt met haverzemelen

 35. lucie 11 January 2012 at 15:00 - Reply

  Mag zuurdesembrood wel

 36. Christine 11 January 2012 at 13:32 - Reply

  Ik ben nu sinds vorige week woensdag begonnen met maar 2 a 3 sneetjes brood te eten en veel meer salades. Hmm ben alleen met het avondeten wel erg gewend aan basmatierijst en volkorenspaghetie. wel 1.5 kilo maar me opgezwolle buikje blijft? Heb je hier engige tips dan voor mij?

  • Inge 12 January 2012 at 15:27 - Reply

   Hallo Christine, goed dat je gezonder bent gaan eten! Als je pas anderhalve week bezig bent is het misschien iets te ongeduldig te verwachten dat je buikje meteen verdwijnt. Mijn advies is om stap voor stap je gewoontes te veranderen zoals je nu aan het doen bent. Neem bruine basmatierijst en speltpasta.

 37. Marij 11 January 2012 at 13:24 - Reply

  Hoi Inge,
  Davids en jij adviseren geen of minder tarwe of bedoelen jullie geen granen in het algemeen? Want er zijn behalve de nu omstreden tarwe (wit, bruin en volkorenbrood) meerdere goede graansoorten zoals spelt, haver, mais, gerst en rogge waarvan afzonderlijke broden te koop zijn en waarvan een mengeling zit in meergranenbrood en waldkorn (in deze 2 laatste ook een beetje tarwe). Adviseer je dan ook de niet zuiver tarwe broden niet te eten?
  In deze zelfde lijn: zou meergranen pasta dan wel mogen in plaats volkoren pasta.
  Wat betreft rijst: je advissert nu bruine rijst (nooit van gehoord), maar is zilvervliesrijst niet meer goed?

  En wat zouden we dan als ontbijt het beste kunnen nemen? Ook een salade of is zuivel met ongezoute noten, vers fruit of havertmout beter of dan ook een salade? Is een salade als ontbijt en lunch niet wat veel van het goede?

  Ik persoonlijk denk dat over alles wel iets te zeggen is en dat regelmatig, bewust clean eten en ruim variëren, in graan soorten niet zijnde tarwe dan, fruit en groenten soorten nog het beste is.

  Ik verneem graag je reactie.
  Marij

 38. Miep 11 January 2012 at 13:07 - Reply

  Dag Inge,

  Mag roggebrood wel? En havermout?

 39. Annie 11 January 2012 at 11:22 - Reply

  Het advies van geen brood of pasta vind ik onzin. Ikzelf eet al mijn leven lang bruine boterhammen per dag en veel aardappelen en pasta. Ik ben 1.60 m. en weeg 57 kg. Brood en pasta zijn geen dikmakers en het geeft veel voedingswaarde. Ook mijn man eet net als ik en hij is beslist niet te dik.
  Onze schoonzoon denkt net zo als jij en zijn kinderen mogen geen brood of andere tarweprodukten. Het gevolg is dat ze altijd honger hebben en broodmager zijn, ook al worden deze produkten door salades e.d. vervangen.

  Granen zijn belist gezond; mijn vader is 93 jaar geworden en hij at zijn hele leven lang ongeveer 10 boterhammen per dag.

  • Tien 11 January 2012 at 18:13 - Reply

   Ben het gedeeltelijk wel met je eens Annie, maar die opmerking van je vader…
   Mijn opa rookte elke dag een pakje shag en is ook honderd geworden. Daarmee is roken dus niet ongezond..?

  • Susanne 12 January 2012 at 11:56 - Reply

   Ik ben het helemaal met je eens! Mensen hoeven echt niet ‘alles’ te geloven. Ik ben tevreden met de gezondere keuzes die ik nu maak sinds ik het boek heb gelezen van Inge alleen je moet niet doorslaan. Zonder brood, aardappelen en pasta zou ik de hele dag honger hebben.

  • theo 23 May 2012 at 09:16 - Reply

   Kijk van al die berichten over wat wel en wat niet,komt deze reactie van Annie ver in de richting van hoe iedereen denkt dat ‘ie goed of slecht bezig is. Als je denkt ik ga gewoon door met de levensstijl zoals ik gewend bent,moet je dat gewoon doen.Ongeacht de consequenties die dat kunnen opleveren.We gaan allemaal met de neus omhoog en niemand,behalve één,kan dat veranderen.Ook gezondheid goeroes niet!!

 40. ruth 11 January 2012 at 10:08 - Reply

  Lastig. Ik eet al zeer weinig tarwe, maar heb wel last van die opgezwollen buik… (en ik ben echt niet te dik, 1.58 bij 53 kg). Ik ontbijt met havermout en lijnzaad, 3 uur later fruitje, dan meestal salade of nog wat fruit met lijnzaad, dan 3 uur later een groentenhap (wortels, tomaatjes etc) en dan avondeten, dat meestal bestaat uit een lekkere groente, noten (walnoot of amandel of zilvervliesrijst) en stukje vlees, vis of vegetarisch… Brood eet ik alleen wanneer ik het zelf maak en dan mezelf in het weekend trakteer op een lekkere boterham (met allerlei toegevoegde zaden) met oude kaas. Dat wil ik mezelf niet onthouden. Maar van die ene boterham per week kan ik toch geen opgeblazen buik krijgen? Of kan dat ook door teveel lijnzaad komen? (gebruik dagelijks zeker 3 eetlepels).

 41. Esther 11 January 2012 at 09:05 - Reply

  Het oer dieet of paleo dieet heeft ook wel goede tips om zonder tarwe te eten

 42. nelij 11 January 2012 at 00:35 - Reply

  Ik verdraag ook geen wit brood en eet alleen volkoren. Maar wat is speltbrood, is dat een merk of een graan?

  • lia 11 January 2012 at 05:25 - Reply

   apeldbrood verkopen ze gewoon bij de bakker en bij sommige supermarkten verkopen ze het ook

   • Tien 11 January 2012 at 18:17 - Reply

    apeldbrood is dus speltbrood? Het is mij namelijk ook niet helemaal duidelijk.

  • Karin 11 January 2012 at 17:14 - Reply

   Spelt is een oergraan. Lees meerf erover op:

 43. Rieke 10 January 2012 at 22:26 - Reply

  Ik heb net het “slankbrood” ontdekt, zit van alles in zoals spelt, quinoa,etc.
  Het is erg lekker en ik niet meer dan 2 snee op een dag.
  Te koop bij gezondheidswinkels!
  Is dit wel of niet goed.
  Inge succes met het geven van alle gevraagde reacties.
  Hartelijke groet, Rieke

 44. Alies 10 January 2012 at 22:22 - Reply

  Geen brood meer??? Hoe moet dat nou voor deze ras echte Nederlandse broodeter??? En net nog een pak volkoren penne gekocht…
  Er zijn toch nog wel andere alternatieven dan rijst of quinoa?

 45. paula 10 January 2012 at 20:45 - Reply

  PPPPFFFF zo moeilijk om brood helemaal te schrappen!
  Ben er zo mee opgegroeid, brood met beleg, de halve supermarkt ligt er vol mee.
  En salade mee naar je werk is een behoorlijke ommezwaai.
  Wel goed gehusseld dat wel!!
  Van yoghurt krijg ik nog meer trek, heeft iemand deze ervaring ook??

  • Esther 11 January 2012 at 09:02 - Reply

   Ongezouten noten en bv blauwe bessen door de yoghurt, dan kom je de ochtend wel door

   • greta 11 January 2012 at 14:30 - Reply

    Hoi Paula, wat vind je van havermout als ontbijt? lekker gezond met seizoenfruit, noten en lijnzaad. Ik kan je verzekeren; dit vult zo goed, je hebt écht geen hongergevoel na het eten van dit ontbijt.

  • sanne 15 January 2012 at 13:54 - Reply

   je kunt beter in plaats van magere yoghurt (waar vaak ook suiker aan is toegevoegd b.v. campina) beter volle biologische yoghurt of griekse yoghurt pakken daar neem je dan maar 3 a 4 eetlepels van je doet er wat verse ongebrande noten (ongeveer 1 a 1,5 eetlepel en klein gemaakt) een eetlepel lijnzaad en een eetlepel sesamzaad doorheen moet jij eens opletten hoelang jij hierop kunt voortbewegen daar krijg jij echt niet snel honger van !

 46. reind 10 January 2012 at 20:39 - Reply

  rogge brood mag ook niet? ik moet smorgens om 7 uur op mn werk zijn .kan toch niet eerst met salade beginnen/

 47. san 10 January 2012 at 20:36 - Reply

  Ja geen tarwe..dat is wel waar. Maar waarom geen speltbrood, of crackers? of boekweit producten? Of (zilvervlies)rijstwafels? of al die andere granen die wel oke zijn?
  Want ik vindt et toc wel een gepuzzel om iedere dag een gezonde salade klaar te hebben staan, gewoon wat zilvervlies rijstwafels met wat amandelpasta en wat wortels of zijde tofu, veldsla en avocado dat is dan wel erg makkelijk.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik al eeuwen zo eet, maar afvallen? nee sorry.. dus ik weet niet of dit advies ook daadwerkelijk voor iedereen geldt.
  heb je ook een advies voor dit ‘soort mensen’? dus degene die ontbijten met groentensap, pap van havermout, of spelt/quinoa . soms met een rijstwafel.tussendoor alleen groenten of fruit eten, lunchen met gezonde producten zonder tarwe, en et avondeten bestaat uit bijna alleen maar groenten (ik eet geen vlees)en die ook nog mega veel bewegen….en nog steeds..niks afvallen..

  • Marilou 11 January 2012 at 20:27 - Reply

   He San,

   Ik denk dat je niet consequent genoeg bent. Als je echt goed sport, zó goed dat je elke dag een half uur je hartslag verhoogt. En daarbij écht gezond eet, dan ben je echt gezond bezig. Val je dan niet af, probeer dan is twee keer per dag te sporten. En dan wel echt sporten. Een beetje sporten helpt niet, ga lekker zweten (en daarna lekker een douche ;-))!

   Groetjes Marilou

   • san 12 January 2012 at 08:37 - Reply

    Hoi!
    Niet consequent genoeg? Denk je? Ik fiets alles (dat is gem. een half uur per dag, maar soms ook meer dan een uur) ik ren met mijn hond, ik doe aan yoga, en eb geen zittend beroep. Maar misschien dan nog een half uur krachttraining ertussen stoppen, zoiets?
    Met eten ben ik wel consequent, maar er gebeurd gewoonweg niks. De laaste dagen wel meer gesnoept (en dan bedoel ik een paar wortels in de avond met wat amandelpasta of pindakaas)..zal er nog wat meer sporten tegenaan gooien, maar of het zal helpen???

    • vaness 22 January 2012 at 14:56 - Reply

     Hoi San,
     ja als je zou willen afvallen dan is het handig cardio en kracht traning af te wisselen. Goed dat je zo verstandig eet. Dan is het idd frustrerend als je niet afvalt. Afwisseling in eten vind ik vaak moeilijk, wij mensen zijn toch gewoonte dieren 😉

  • Marilou 11 January 2012 at 20:33 - Reply

   Beste Inge,

   Heb je nog tips voor iemand die naar school gaat en daar een 10 uur snack en middageten eet. Iets makkelijks en goedkoops. Ik wil niet ondankbaar klinken, maar het is echt zo als ik op school kom met een bak sla, heb ik dikke kans op reacties. En ik ben bang vervelende reacties. Normaal eet ik drie broodjes met zoetwaren erop. Weinig boter, want dat vind ik niet zo lekker. En een 10 uur snack van een pakje koekjes. Klinkt ongezond, maar ik ben nooit dikker geworden of aangekomen. Of heeft iemand anders tips? Groetjes Marilou

   • Susanne 12 January 2012 at 11:50 - Reply

    Hallo,

    Ik neem voor een lunch twee volkoren boterhammen met mager beleg mee naar school. Bijv. rookvlees of kipfilet. Om dit aan te vullen doe ik er een gekookt eitje op en sla en komkommer. Iedereen was jaloers op dat lekkere broodje gezond dat ik had gemaakt! Het helpt als je er zelf ook trots op bent, dat straal je dan ook uit! Succes!

    Groetjes,

   • Inge 13 January 2012 at 10:37 - Reply

    Hallo Marilou, kijk of je speltbrood kunt kopen en neem als beleg bijvoorbeeld 30+-kaas, kipfilet in plaats van zoet beleg. Neem ook een gekookt ei mee naar school en wat ongebrande, ongezouten noten.

 48. nellie van oort 10 January 2012 at 19:59 - Reply

  hallo inge,
  ik woon in een dorpje in drenthe, waar helemaal geen biologische
  winkel is en in de plaatselijke supermarkt kun je geen speciaal
  brood krijgen. van een salade krijg ik juist darmklachten.
  wat moet ik dan eten, jouw adviezen zijn niet duidelijk. je mag veel
  dingen niet eten, maar geef mij dan eens een dagmenu, waar ik wat
  aan heb. zo kom ik niet verder. jij gaat uit van biologische producten, die ik nergens kan krijgen, dus geef me dan eens een
  normaal dagmenu, wat ook gezond en lekker is. groetjes, nellie van oort.

  • Marjolijn 13 January 2012 at 13:25 - Reply

   Hi Nellie,

   Er zijn ook veel online biologische winkels die thuis bezorgen! Ideaal en er staan ook vaak recepten op de site:
   http://www.ekonoomdirect.nl (hier staan de recepten per artikel in het menuutje)
   http://www.biowaren.nl
   http://www.hofwebwinkel.nl (heeft ook recepten, pompoen met kip is een aanrader!)

   Wat ik zelf een lekker hartig tussendoortje vindt, of als lunch is gekookte eieren met houmous, wat zongedroogde e/o cherry tomaatjes
   en naar wens wat bieslook. Je kunt ook varieren met bijvoorbeeld wat gerookte zalm, etc. Het vult enorm en is gezond ook 😉

   Ik hoop je hiermee wat geholpen te hebben!

   Groeten,

 49. sanne 10 January 2012 at 19:58 - Reply

  ik heb tarwe ook verbannen eet smorgens havermout of zelfgemaakte speltpannenkoeken of drie eetlepels griekse yoghurt met een eetlepel gemalen noten een eetlepel lijnzaad en een eetlepel sesamzaad (alles ongebrand) smiddags vaak een salade met alles wat ik kan vinden. mocht ik trek in brood hebben eet ik spelt, zuurdesem of volkorenroggebrood met biologische notenpasta (niet meer dan 2 sneetjes). mocht ik trek in pasta hebben dan maak ik speltpasta en dit bevalt me erg goed vind de speltpasta ook lekkerder dan volkorenpasta!

 50. Mirjam 10 January 2012 at 18:35 - Reply

  Ik eet crackers van lijnzaad.kan ik dit gewoon voortzetten of valt dit ook onder tarwe produkten?

 51. Mirjam 10 January 2012 at 18:28 - Reply

  Ik eet crackers van lijnzaad gemaakt. Mag je dit wel eten?

 52. Tineke 10 January 2012 at 17:17 - Reply

  Ik probeer al een poosje minder tarwe te eten. Het hormoon balans dieet geeft ook aan glutenvrij te eten. Af en toe eet ik brood gemaakt van speltmeel. Bevalt mij prima.

 53. loraine 10 January 2012 at 16:47 - Reply

  Hoi Inge, tarwekiemen zijn volgens mij erg gezond. Wat vind jij daarvan? Groet, Loraine

 54. Tineke 10 January 2012 at 16:45 - Reply

  Ik heb zojuist een reactie geschreven op tarwe eten maar vergeten erbij te vermelden dat ik het leuk vind om op de email reacties op het bericht te krijgen.
  Groeten Tineke

 55. jacky 10 January 2012 at 16:37 - Reply

  Speltbrood bevat toch geen tarwe?? Mag je dat wel gewoon blijven eten ?

 56. Tineke 10 January 2012 at 16:35 - Reply

  Ook ik heb last van brood. Ik was gevoelig voor tarwe, had last van sloom zijn, vermoeidheid darmen en allergieën. Na een dieet van producten die ik nog wel kon verdragen knapte ik heel erg op. Zag er weer stralend uit, allergieën werden minder, had weer energie en vooral: mijn darmen gingen weer beter werken. As ik nu brood eet verstopt dat meteen en krijg ik maagpijn.
  Dus Inge goed dat je dit bekend maakt. Veel mensen zullen hier mee gebaat Zijn.

 57. trix 10 January 2012 at 16:29 - Reply

  Na het lezen van je verhaal ga ik gelijk het aanpassen want ik ben
  echt moe.
  Vanmiddag ook salade gegeten en wat ik merk is dat ik dan niet zo’n middag dip krijg.

 58. Marian 10 January 2012 at 16:23 - Reply

  Ik eet al 2jaar geen brood meer en pasta nog maar zelden en dat bevalt uitstekend, als vervanger voor brood maak ik regelmatig een cracker van gebroken lijnzaad met water (2 eetlepels lijnzaad met 2 eetlepels water uitsmeren op bakpapier en 3 minuten op vol vermogen in de magnatron) lekker met amandelpasta en erg voedzaam.

  • Ilse 11 January 2012 at 08:08 - Reply

   Hallo Marian, Dit is een supertip! Bedoel je een gewone opwarmmicrogolf of één met oven-grill-stand? Ga ik zeker eens proberen (hopelijk ontploft het niet =D)! Groetjes

   • Marian 11 January 2012 at 13:18 - Reply

    Ik bedoel de gewone magnetron stand, succes

 59. [email protected] 10 January 2012 at 16:19 - Reply

  Beste Inge,

  Ik eet nu ook al iets meer dan een half jaar geen tarwe meer, dit omdat ik al jaren last had van darmklachten. Mijn dietiste adviseerde mij om alle tarweproducten te vermijden. Dit was wel even wennen want wat eet je dan als ontbijt en lunch. Brood was toch wel erg lekker. Ben er inmiddels aan gewend en het gaat heel erg goed met mij. Veel meer energie weinig darmklachten (nog niet helemaal weg) Als ik een keer brood wil eten bak ik dit zelf met speltmeel of koop dit bij de biologische winkel met speltmeel. Voor de ochtend is het havermout of pannekoeken van boekweitmeel. Voor Lunch maak ik salades met van alles wat ik in huis heb. Bonen, linzen, kikkererwten, sla biologische kip tonijn enz. Als we een keer pasta willen eten neem ik meestal boekweitpasta of speltpasta. Dit is allemaal bij de natuur winkel te verkrijgen.
  Eigenlijk is het enige wat ik nog steeds mis DROP. Maar goed dat haal ik heel af en toe ook bij de natuurwinkel hier hebben ze drop zonder tarwe. O ja ben ook flink afgevallen dit was niet mijn eerste prioriteit maar was mooi meegenomen. Gr Renate

  • Daan 5 June 2012 at 11:11 - Reply

   Ik heb ook al een paar keer pannenkoeken van boekweitmeel gemaakt maar ik vind het net karton dus zoek nog naar een juiste samenstelling… hoe ziet jou recept eruit voor de pannenkoek met boekweitmeel?

 60. Sarah 10 January 2012 at 16:08 - Reply

  Hoi Inge,

  Mag spelt- of kamutbrood wel?

  Groetjes!

 61. Stevie 10 January 2012 at 15:55 - Reply

  Hoi Inge,
  Hoe zit het dan met de andere alternatieven voor brood en pasta?
  Zoals zuurdesem- en spelt brood, of boekweitpasta en kamutpasta e.d.?

  Groetjes Stevie

 62. Alice 10 January 2012 at 15:44 - Reply

  Hi Inge, ik neem aan dat dit niet voor speltbrood geldt?

 63. Sylvia Rebergen 10 January 2012 at 15:44 - Reply

  Hallo Inge, als je zelf brood bakt met door de molenaar gemalen (tarwe)meel, hoe zit het dan met de gemodificeerde tarwe? Of komt het modificeren door de wijze van telen van het tarwe zelf? Ik ben benieuwd of jij het weet. Ik zal het aan de molenaar vragen.

 64. Dieneke 10 January 2012 at 15:35 - Reply

  Hoi Inge, en wat als de tarwe wordt vervangen door spelt?

 65. Caro 10 January 2012 at 15:31 - Reply

  Ik eet al heel lang geen brood meer. Voel me heel lekker. Hoe denk je over kiembrood en roggebrood (van Sogghus)?

Leave A Comment

Informeer mij via email over reacties op dit bericht