Laatst bijgewerkt: maart 2019

Voel jij je ook wel eens moe en futloos? Soms zelfs als je dag nog moet beginnen? Vandaag geef ik je een tip hoe je in een kwartier per dag je energie verhoogt en je vetverbranding activeert.

Het geheim van de energieverdubbelaar

De energieverdubbelaar is één van de gezondste gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd. Ik begin mijn dag met een verse kurkumadrank: ik rasp wat verse kurukuma, kook dat circa 5 minuten in wat water en voeg daarna geraspte gember en cayennepeper toe. Den even laten afkoelen en nog wat citroensap en lijnzaadolie toevoegen.

Als ik weinig tijd heb neem ik kurkumapoeder in plaats van de verse kurkuma. Kurkumapoeder is al gekookt, dus dat scheelt tijd.

Daarna neem ik een vers geperste groentesap, waarover verderop meer. Deze combinatie van sappen werkt als een enorme energie-booster. De gezonde voedingsstoffen vinden hun snelste weg naar je cellen en activeren je vetverbranding.

Een half uurtje na het drinken van de sappen neem ik dan mijn ontbijt, bijvoorbeeld de avocado-banaan smoothie of één van de andere ontbijten uit het “Bruisen van Energie” Plan.

Dat kun jij ook doen. Het maken van de sappen is even wat werk, maar als je eenmaal de voordelen ervaart wil je niet meer anders. Vandaag leg ik je uit hoe je zelf een verse groentesap maakt. Ook geef ik je tips voor de drukke dagen, als je écht geen kwartiertje over hebt.

Inhoudsopgave

Een oppepper voor je energie en vetverbranding

Ik kan je bijna niet vertellen wat een boost een verse groentesap geeft. Vooral als je het sap zelf maakt met veel groene groente. Het vers geperste sap zorgt ervoor dat je meteen al een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere gezonde stoffen binnen krijgt.

Je voedt je cellen maximaal, krijgt er energie van, beschermt je cellen tegen veroudering, activeert je vetverbranding en verhoogt je weerstand. De voedingsstoffen worden meteen in je bloed opgenomen.

“Maar ik heb geen tijd”

Vaak als ik de energieverdubbelaar uitleg krijg ik als reactie: “Het lijkt me heel goed, maar ik heb geen tijd”. Dat kan ik goed begrijpen, het kost je zo’n 15 minuten extra en dat zijn kostbare minuten in de drukke ochtend.

Zelf sta ik er een kwartier eerder voor op. Dat is het waard omdat je de hele dag meer energie hebt en je fitter voelt. Je beloning voor een kwartiertje vroeger opstaan is enorm groot.

Ik daag jou uit om de komende maand twee keer per week een kwartiertje eerder op te staan en een verse groentesap te maken. En kijk dan hoe je je voelt. Ik weet zeker dat je veel meer energie voelt en daarna elke dag zo wilt beginnen. Het verhoogt ook nog eens je vetverbranding.

Lees ook: Hoe kom je van een opgezette buik af?

Wat doe je in de groentesap?

De basis van de groentesap is veel groente. Neem vooral groene groente zoals spinazie, palmkool, bleekselderij, broccoli en venkel, het liefst biologisch. Groene groente houdt je bloedsuikerspiegel constant, terwijl zetmeelrijke groenten zoals bijvoorbeeld wortels voor pieken in je bloedsuikerspiegel zorgen. Dat geldt ook voor fruit, dus niet teveel fruit.

Een verse groentesap zonder wortel of fruit smaakt wel behoorlijk spartaans, daar moet je aan wennen. Zeker als je een zoetekauw bent of uit een ongezonde lifestyle komt. Dus ik zou adviseren om te beginnen in de verhouding drie-vierde groene groente en één vierde wortel, appel, ander fruit.

Voeg verder een stukje gember toe voor het reinigen van je lever, een stukje citroen voor de frisse smaak en eventueel een theelepel spirulina of chlorella voor nog meer energie en een nog betere vetverbranding. De chlorofyl in spirulina en chlorella zorgen ervoor dat je cellen beter zuurstof opnemen.

Lees ook: Hoe kun je je lichaam detoxen op een natuurlijke manier?

Tip voor het schoonmaken van de groente

Het beste is het om de groente 5 minuten in een bak met koud water te leggen en even goed door het water te bewegen zodat alle vuil er uit is. Maak de groente daarna droog in een sla-centrifuge. Je hoeft de groente niet te schillen, snijd het in grove stukken die in de vulopening van de sapcentrifuge of slowjuicer passen.

Sapcentrifuge of slowjuicer?

Hoe Krijg Je Weer Energie?Vroeger had ik een sapcentrifuge en tegenwoordig gebruik ik een slowjuicer. Beiden voldoen, maar als je nog een apparaat moet kopen, neem dan een slowjuicer, want de kwaliteit van het sap is beter. Wat is het verschil tussen beide apparaten?

In een sapcentrifuge wordt het sap op hoge snelheid met geweld uit de groente geslingerd en geschaafd. Bij dit proces komt behoorlijk wat warmte vrij, wat de kwaliteit van de sap niet ten goede komt. Door de methode van persen blijft er veel vocht achter in het pulp. Ook komt er relatief veel zuurstof bij het sap, waardoor deze niet lang houdbaar is.

Een slowjuicer werkt veel rustiger. De juicer perst als het ware de sap uit de groente. Hierdoor blijven meer vitaminen en enzymen in het sap beschikbaar. De pulp is ook veel droger dan bij een sapcentrifuge, zodat je minder groente nodig hebt. Het sap is daardoor ook langer houdbaar, tot 72 uur. Maar zo lang laat ik het niet staan, ik drink het meestal meteen op.

Hoe lang kun je groentesap bewaren?

Het beste is het om je groentesap meteen na het persen rustig op te drinken. Je krijgt dan het maximale aan voedingsstoffen binnen. Wil je toch meer sap maken voor later? Zet het sap dan luchtdicht weg in de koelkast.

Sap uit een slowjuicer kun je tot 72 uur bewaren, sap uit een sapcentrifuge zou ik niet langer dan een dag laten staan. Het sap verliest wat aan voedingsstoffen, toch is het altijd nog beter dan sappen uit een pak of gebotteld door de fabrikant.

Drink de groentesap op je nuchtere maag

Het beste kun je de verse groentesap ’s ochtends drinken, zodat je nog de hele dag profijt hebt van de extra energie. Zelf neem ik eerst een glas lauwwarm water met citroen of de kurkumadrank met gember en peper en dan de groentesap. Zorg ervoor dat je als het ware kauwt op de groentesap, zodat het zich vermengt met enzymen. Dit verhoogt de opname van de gezonde stoffen in je lichaam.

Wacht daarna een half uurtje voordat je gaat ontbijten, zodat je lichaam de voedingsstoffen uit de groentesap goed kan opnemen. Drink je het sap later op de dag, zorg er dan voor dat je een half uur ervoor en een half uur erna niet eet.

Verrukkelijke groentesap recepten om zelf te maken

Om je op weg te helpen geef ik je hier wat suggesties voor groentesappen. Je kunt natuurlijk ook broccoli, venkel en andere groente gebruiken. Ga gewoon experimenteren en voel hoe je steeds meer energie krijgt!

Happy Green Juice

(Voor 2 glazen)

  • 1/2 komkommer
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 appel
  • 2 grote handen spinazie
  • 1 handje koriander
  • 1 citroen
  • 2 cm gember

Romana Groentesap

  • 1/2 krop Romana sla
  • 2 handjes bladpeterselie
  • 1 citroen
  • 1 wortel
  • 1 komkommer

Frisse Groentesap

  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/4 groene paprika
  • 1 venkel
  • 1/4 citroen
  • 1 komkommer

Voeg verder bijvoorbeeld toe aan je groentesap:
1 theelepel spirulina of chlorella

Als je haast hebt of geen slowjuicer bezit

Als je geen slowjuicer of sapcentrifuge bezit of als je geen tijd hebt om zelf een verse groentesap te maken, heb ik nog een paar tips voor je:

  1. Leg standaard een paar diepvries-groentesappen van Frecious in je vriezer. Deze sappen zijn met een slowjuicer gemaakt van biologische groente en ze bevatten niet zoveel suiker als de andere kant-en-klaar sappen. Verkrijgbaar online of in de natuurwinkel. Zet de avond van tevoren de juice in de koelkast om te ontdooien. Zo heb je de volgende ochtend toch een prima start van je dag.
  2. Leg standaard ook een paar kuipjes diepvries-tarwegrassap in je vriezer. Verkrijgbaar online of in de natuurwinkel. Meng wat spirulina door de tarwegrassap en drink het op je nuchtere maag puur op.
  3. Als je ergens anders een kant-en-klare groentesap koopt, let er dan goed op dat je een juice kiest waar niet al teveel suiker en zetmeel in zit. De meeste “groentesappen” staan bol van de suikers uit fruit en dan schiet je je doel voorbij. Ook tomatensap bevat behoorlijk wat suiker, ongeveer twee klontjes per glas, en daarnaast zout en chemische toevoegingen voor de houdbaarheid. Kies een zo groen mogelijke juice met zo min mogelijk fruit.

Probeer de energieverdubbelaar en activeer je vetverbranding

Ik hoop dat ik je hiermee inspireer om de komende maand de energieverdubbelaar te proberen en een paar keer per week een groentesap te drinken. Bij voorkeur vers, maar als dat niet lukt, kies dan voor een kant-en-klare juice met zo min mogelijk fruit.

Drink de groentesap bij voorkeur op je nuchtere maag een half uur voor je ontbijt. Combineer dit met het “Bruisen van Energie” Plan en je zult merken dat je de hele dag veel energie hebt en dat je je vetverbranding activeert. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Health Coach & Personal Trainer

PS: Wil je nog een stap verder gaan en álles uit je dag halen? Je fit voelen, je geheugen verbeteren en je vetverbranding activeren. Doe dan het  nieuwe “Bruisen van Energie” Plan

GEZOND AFVALLEN? START HIER

Wil je GEZOND AFVALLEN, zodat je weer lekker in je kleren past? Begin dan vandaag nog met het Buikvet Burner Programma en ontdek hoe je gezond afvalt met blijvend resultaat...

JA, IK WIL GEZOND AFVALLEN >>
"Bij mij is er veel af van mijn middel, hier ben ik echt blij mee." ~ Ilonka
"Ik wil nog even meedelen, dat mijn bloeddruk weer helemaal normaal is, zo ook mijn cholesterol van 7.2 terug naar 5.2. Mijn vet percentage 30% gedaald tot 26.8." ~ Paula
"De recepten zijn erg lekker en worden ook door mijn man gewaardeerd." ~ Gonny