Laatste update:

Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen. Ook kun je diarree en buikpijn krijgen. Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.

In sommige gevallen zijn de buikklachten op te lossen door de noten te weken. Ik leg je in dit artikel uit hoe je dat doet. Het is het proberen waard.

Als Voedingscoach en Personal Trainer met zeventien jaar ervaring krijg ik regelmatig mensen in mijn praktijk met buikklachten na het eten van noten. Zoals een opgezette buik, diarree en darmkramp.

Lees hier mijn advies.

Inhoud

Zijn noten gezond als ze buikpijn veroorzaken?

Als voedingscoach ontvang ik regelmatig vragen over noten. Zijn ze wel gezond? Kan je er buikpijn van krijgen? Ik geef hier een toelichting.

Noten zijn gezond, maar niet voor iedereen

Walnoten, amandelen en andere noten zijn in principe gezond, maar niet iederen kan er tegen. Daarover verderop mee.

De noten zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten en verlagen het risico op hart- en vaatziekten [1].

De noten helpen je een mooie, elastische huid te krijgen, ze stimuleren je vetverbranding en stillen je hongergevoel. Noten helpen je dus er mooier uit te zien en je buikvet kwijt te raken [2, 3].

Ongebrande, ongezouten noten

Neem in ieder geval wel ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch. Want gebrande noten worden als het ware gefrituurd in ongezond, plantaardig vet, waardoor de gezonde eigenschappen grotendeels verdwijnen en je ongezonde vetten – vaak met veel te veel zout – eet…

Daarom passen ongebrande en ongezouten noten uitstekend in de Clean Eating Methode. Ik adviseer je elke dag een handje noten te nemen. Tenzij je allergies bent voor noten of een notenintalerantie hebt.

Opgezette buik, buikpijn

Sommige mensen kunnen niet goed tegen noten. Soms betreft het 1 soort noten, bijvoorbeeld walnoten. Soms betreft het alle noten. Je kunt buikpijn krijgen, diarree, een opgeblazen gevoel.

Redenen voor buikklachten door noten

Noten kunnen om drie redenen buikklachten geven:

1. Intolerantie voor noten

Als je een intolerantie hebt voor noten, geeft je lichaam een ​​ontstekingsreactie op specifieke eiwitten in noten [4]. Deze reactie kan tot 3 dagen na het eten van noten optreden. Let op, dit is iets anders dan een notenallergie. Daarover verder op meer.

Symptomen van noten-intolerantie

Veel voorkomende symptomen van noten-intolerantie zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Eczeem
 • Vermoeidheid

Het kan soms lastig zijn om de klachten terug te leiden naar het eten van noten. Omdat een reactie 72 uur later kan optreden.

Maar als je je lichaam kent en op je eten let, krijg je vaak wel een idee waar je buikklachten vandaan komen.

Vaak is het trouwens zo, dat iemand die allergisch is voor bijvoorbeeld walnoten, wél andere noten kan eten.

Hoe weet je of je noten-intolerantie hebt?

Hoe kom je er achter of je een notenintolerantie hebt? Er zijn twee manieren:

 1. Je kunt alle noten vier weken weglaten uit je menu. Neem daarna een handje noten van 1 soort en wacht 72 uur. Krijg je geen reactie? Dan kun je de betreffende noten weer eten. Test alle noten die je graag eet op deze manier.

  Deze aanpak past bij de methode die ik in het Blije Darmen Plan toepas. Dit plan kan helpen buikpijn, onregelmatige stoelgang en een opgeblazen buik op te lossen. Niet alleen door noten, maar ook door andere oorzaken.
 2. Je kunt een notenintolerantietest doen. Ben je meer een persoon die van meten houdt? Dan zou je ook een voedselintolerantietest kunnen doen. Deze testen zijn vrij verkrijgbaar. Ze analyseren de zogeheten IgG (antistoffen) reactie op ingrediënten in eten en drinken.

  Mijn ervaring hiermee is, dat je misschien onnodig in het medische circuit terecht komt. Deze testuitslagen hebben altijd een bepaalde marge van betrouwbaarheid.

2. Notenallergie

Het grote verschil tussen notenintolerantie en notenallergie is dat je bij een notenallergie direct ziek wordt. Serieus ziek .

Je kunt blaasjes en tintelingen in je mond krijgen en daarna reacties in je organen. Heb je notenallergie, dan adviseer ik je geen noten te nemen. Soms kan dat trouwens wel, volg het advies van de Stichting Voedselallergie [5].

3. Gevoeligheid voor fytinezuur

Een derde reden waarom je een opgezette buik, diarree en buikpijn kunt krijgen van noten heeft te maken met fytinezuur. Dit is een toxische stof in noten .

Van nature bevatten noten een kleine hoeveelheid toxische stoffen, zoals enzymremmers, fytinezuur, tannine en zogeheten goitrogenen. Dat zijn stoffen die de opnamen van jodium door je schildklier kunnen belemmeren. Ook kunnen ze je buik en darmen beïnvloeden, waardoor je dat opgeblazen gevoel krijgt [6].

Waarom krijg je een opgezette buik van noten?

Een mogelijke verklaring voor de giftige stoffen in noten, is dat de natuur op deze manier de noten zo lang mogelijk beschermt tegen de buitenwereld.

Op het moment dat de noot in vruchtbare aarde belandt en de aarde voldoende vochtig is, spoelt de regen de toxische stoffen weg en kan een nieuwe plant ontstaan.

Hetzelfde geldt trouwens voor zonnebloempitten en pompoenpitten. Dit proces kun je zelf ook na doen en de toxische stoffen verwijderen voordat je de noten eet.

Week toxische stoffen uit de noten

Het proces in de natuur kun je zelf na doen, zodat je de toxische stoffen uit de noten haalt. Dit zijn de stappen:

 1. Laat de noten of pompoenpitten of zonnebloempitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
 2. Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
 3. Dep de noten droog met keukenpapier.
 4. Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.
 5. Heb je een zogeheten dehydrator? Droog dan de noten bij een temperatuur van 42 graden. Je kunt de noten dan veel langer in de koelkast bewaren.

Hoe lang noten weken?

Ik geef je hier een overzicht van de weektijden van de belangrijkste noden en zaden. Zodat je het fytinezuur en andere giftige stoffen er uit haalt en geen opgezette buik krijgt.

Mis je noten in het overzicht? Stuur me dan een email, dan zoek ik het voor je uit. Bekijk het overzicht van weektijden van noten en zaden:

Noot/Zaad,Weektijd
Amandelen – 12 uur
Cashewnoten – 4 uur
Chiazaad – 20 minuten
Hazelnoten – 8 uur
Hennepzaad – niet weken
Macademia-noten – 4 uur
Para-noten – 4 uur
Pecannoten – 4 uur
Pompoenpitten – 4 uur
Walnoten – 4 uur
Zonnebloempitten – 4 uur

Houd deze richttijden ongeveer aan. Zet de noten of zaden te weken in koud water met een klein scheutje appelazijn. Spoel ze daarna goed af in een vergiet.

Hoe droog je de geweekte noten?

Met keukenpapier kun je de noten vrij droog deppen. Wil je ze helemaal droog hebben? Zet ze dan een paar uur in de oven of in een zogeheten dehydrator. Dit is een oven die veel wordt gebruikt in de bereiding van raw food.

De temperatuur komt niet hoger dan 42 graden en de noten moeten een flinke tijd drogen. Je krijgt dan knapperige noten, zonder de toxische stoffen. Als je je noten zo eet, is dat goed voor je buik en darmen en krijg je geen opgeblazen gevoel.

Zelf heb ik het jarenlang zonder dehydrator gedaan en ik vind het ook wel lekker als de noten nog een klein beetje zacht zijn.

Buikklachten oplossen met Blije Darmen Voedingsplan
Ontdek hoe je buikpijn vermindert met het Blije Darmen Voedingsplan

Veelgestelde vragen over noten en buikpijn

Zijn walnoten gezond?

Ja, walnoten worden in verband gebracht met meerdere voordelen voor je gezondheid [7]. Ze bevatten onverzadigde vetzuren en helpen laaggradige ontstekingen te voorkomen.

Zijn pecannoten gezond?

Ja, pecannoten worden in verband gebracht met meerdere voordelen voor je gezondheid [8]. Uit onderzoek blijkt dat pecannoten je lichaam kunnen ondersteunen bij het afvallen. Ook hebben ze een ontstekingsremmende werking.

Toch is het nog steeds mogelijk dat je buikpijn krijgt van pecan noten. Dit is het geval als je een intolerantie hebt voor pecan noten of er allergisch voor bent. Ook adviseer ik je de pecans te weken. Zie mijn tips eerder in dit artikel.

Als je lichaam de pecan noten goed verdraagt adviseer ik je elke dag een paar pecan noten te nemen. Ongebrand en ongezouten. Combineer met andere noten.

Kun je vet in je ontlasting krijgen door noten?

Als je te veel noten eet kun je te veel vet in je ontlasting krijgen. Dit verschijnsel heet steatorroe [9]. Je merkt dat je ontlasting te vet is, als het vreemd ruikt, een lichte kleur heeft en blijft drijven. Vette ontlasting kan ook ontstaan door teveel alcohol drinken en teveel tarwe eten. Normaal gesproken kan steatorroe geen kwaad. Maar heb je er langdurig last van, raadpleeg dan je huisarts.

Waarom krijg ik darmklachten door cashewnoten?

Cashewnoten bevatten veel zogeheten FODMAPS [10]. Dat zijn koolhydraten met een korte keten die bij sommige mensen darmklachten kunnen veroorzaken. Merk je dat je buikpijn krijgt van cashewnoten, eet ze dan voorlopig niet meer. Ga ook na of je gevoelig bent voor andere fodmap-rijke voeding. Het Blije Darmen Voedingsplan kan je daarbij helpen.

Jouw volgende stap

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn houdt dan een tijdje een voedingsdagboekje bij. Houd in de gaten of de klachten optreden na het eten van noten.

Heb je vaker buikklachten? Dan zou het Blije Darmen Plan je kunnen helpen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Veel succes!
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

Buikklachten oplossen met Blije Darmen Voedingsplan

85 gedachten over “Opgeblazen Gevoel en Buikpijn door Noten”

 1. Moet gebroken lijnzaad ook geweekt worden?

  Mijn orthomoleculair diëtiste raadt me juist noten gecombineerd met appel of peer aan. Ik kom bij haar voor een opgeblazen gevoel en extreem veel lucht in mijn maag en verstopping. Hoe denk jij over dit advies??

  Beantwoorden
  • Zelf week ik gebroken lijnzaad niet. Het advies over noten met fruit lijkt me goed om te proberen. Sommige mensen kunnen niet goed tegen noten en anderen niet goed tegen fruit. Het beste kun je het het stap voor stap uitproberen. In mijn Blije Darmen Voedingsplan heb ik daarvoor een heel schema: Meer informatie over Blije Darmen…

   Beantwoorden
  • Hannie, ik heb ook ontzettend last van een opgeblazen gevoel gehad en heel veel lucht in de darmen (onderzoek in het ziekenhuis). Na van alles te hebben geprobeerd, ook het blije darmen programma van Inge, blijk ik toch gevoelig voor gluten, lactose, zetmeel en pinda’s. Het is een hele zoektocht, maar misschien ook goed om intolerantie voor bovenstaande zaken te onderzoeken. Ik week de noten allemaal niet meer. Ook omdat er weer andere theorieën zijn die weken weer niet nodig/niet goed achten. Succes Hannie! Ik weet wat het is een opgeblazen gevoel, echt niet fijn en zo vermoeiend ?

   Beantwoorden
 2. Gebroken lijnzaad? Hoelang moet dat weken? En kun je verschillende soorten noten tegelijkertijd weken?

  Heel apart vind ik dat ik pas bij een orthomoleculair diëtiste ben geweest voor een erg opgeblazen gevoel en heel veel lucht in mijn maag. Zij adviseerde mij juist elke dag noten gecombineerd met appel of peer. Hoe denk jij daarover?

  Beantwoorden
 3. Hallo, zijn gehakte noten (amandelen specifiek) ook beter te verteren dan hele of maakt dat geen verschil zolang ze niet geweekt zijn? Alvast bedankt. Sam

  Beantwoorden
 4. Hallo Inge,
  Ik zou toch denken dat om zuur te neutraliseren dat gedaan wordt met een basische stof, waar komt de wijsheid vandaan dat in dit geval zuur wordt verwijderd met een ander zuur?

  Beantwoorden
 5. Sinds kort week ik ook mijn noten en zaden. Dit is echt een ‘aha’ moment voor mij geweest. Ik zet 7 handjes (elke dag een handje vol noten) van diverse noten en zaden een nacht in water met een scheutje appelazijn. De volgende ochtend dep ik ze droog en zet het 2 uur in de oven op 45 graden. Zo kan ik elke dag een handje noten gebruiken in een gerecht of als tussendoortje. De noten blijven ietsje zacht, maar de smaak is nog top! Werkt prima! En geen last meer!

  Nog een vraag, moet je pistachenoten ook weken? Die staan niet in het lijstje hierboven.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend