Een opgeblazen gevoel door walnoten, amandelen en andere noten?

Veel mensen krijgen na het eten van noten een opgeblazen gevoel. Ook kun je diarree en buikpijn krijgen van noten. Dit komt zelfs vrij vaak voor en veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Terwijl er een simpele oplossing is die voor de meeste mensen werkt. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Een opgeblazen gevoel kan ontstaan door toxische stoffen in noten

Als je noten eet, kun je daarna een opgeblazen gevoel krijgen. Je buik zet op en soms krijg je ook buikpijn en diarree. Dat komt door toxische stoffen in noten. Deze stoffen zijn van nature aanwezig in noten. Als ik aangeef dat walnoten, amandelen en andere noten van nature toxische stoffen bevatten roept dat altijd veel reacties op. Sommigen schrikken, anderen raken in de war. Dat komt door mijn advies om walnoten, amandelen en andere noten eerst te weken. Ik geef je enkele reacties:

“Al die tijd dat ik noten heb gegeten heb ik mezelf dus vergiftigd ipv gezonder gemaakt Inge?”

“Dit wist ik echt niet…’t overdenken waard”

“Natte noten? Leg alsjeblieft uit!”

“Weken in warm of koud water en hoe lang?”

Ik heb beloofd dat ik mijn advies zou toelichten, dat doe ik in dit artikel. Lees nog even door…

Toch zijn noten gezond en ze stimuleren je vetverbranding…

Eerst even dit: walnoten, amandelen en andere noten zijn in principe wel gezond. Als je weet hoe je ze moet eten en hoe je dat opgeblazen gevoel voorkomt. Daarvoor geef ik je verderop in dit artikel een handige tip.

Neem in ieder geval wel ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch. Want gebrande noten worden als het ware gefrituurd in ongezond, plantaardig vet, waardoor de gezonde eigenschappen grotendeels verdwijnen en je ongezonde vetten – vaak met veel te veel zout – eet…

Noten zijn fantastische bronnen van eiwitten en gezonde vetten. De noten helpen je een mooie, elastische huid te krijgen, ze stimuleren je vetverbranding en stillen je hongergevoel. Noten helpen je dus er mooier uit te zien en je buikvet kwijt te raken.

Maar… veel mensen krijgen een opgeblazen gevoel of buikpijn van noten

Er zit ook een andere kant aan het eten van noten. Veel mensen krijgen buikpijn van noten. Of darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Heb je hier last van?

Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan.

Zelf had ik ook het gevoel dat mijn darmen minder goed werkten als ik noten had gegeten. Daar heb ik nu een simpele oplossing voor. Ik geef je eerst een verklaring voor de buikpijn…

Waarom krijg je een opgezette buik van noten?

Van nature bevatten noten een kleine hoeveelheid toxische stoffen, zoals enzymremmers, fytinezuur, tannine en zogeheten goitrogenen. Dat zijn stoffen die de opnamen van jodium door je schildklier belemmeren. Ook kunnen ze je buik en darmen beïnvloeden, waardoor je dat opgeblazen gevoel krijgt.

Een mogelijke verklaring voor de giftige stoffen in noten, is dat de natuur op deze manier de noten zo lang mogelijk beschermt tegen de buitenwereld. Op het moment dat de noot in vruchtbare aarde belandt en de aarde voldoende vochtig is, spoelt de regen de toxische stoffen weg en kan een nieuwe plant ontstaan. Hetzelfde geldt trouwens voor zonnebloempitten en pompoenpitten. Dit proces kun je zelf ook na doen en de toxische stoffen verwijderen voordat je de noten eet.

Doe de natuur na en spoel de toxische stoffen weg

Het proces in de natuur kun je zelf na doen, zodat je de toxische stoffen uit de noten haalt. Dit zijn de stappen:

 1. Laat de noten of pompoenpitten of zonnebloempitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
 2. Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
 3. Dep de noten droog met keukenpapier.
 4. Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.
 5. Heb je een zogeheten dehydrator? Droog dan de noten bij een temperatuur van 42 graden. Je kunt de noten dan veel langer in de koelkast bewaren.

Hoe lang moet je de noten en zaden weken om het opgeblazen gevoel te vermijden? Bekijk dit overzicht

Ik geef je hier een overzicht van de weektijden van de belangrijkste noden en zaden. Zodat je het fytinezuur en andere giftige stoffen er uit haalt en geen opgezette buik krijgt. Mis je noten in het overzicht? Stuur me dan een email, dan zoek ik het voor je uit. Bekijk het overzicht van weektijden van noten en zaden:

Hoe lang moet je noten en zaden weken?
Noot/Zaad,Weektijd
Amandelen,12 uur
Cashewnoten, 4 uur
Chiazaad, 20 minuten
Hazelnoten, 8 uur
Hennepzaad, niet weken
Macademia-noten, 4 uur
Para-noten, 4 uur
Pecannoten, 4 uur
Pompoenpitten, 4 uur
Walnoten, 4 uur
Zonnebloempitten, 4 uur

Houd deze richttijden ongeveer aan. Zet de noten of zaden te weken in koud water met een klein scheutje appelazijn. Spoel ze daarna goed af in een vergiet.

Hoe maak je de noten droog na het weken?

Met keukenpapier kun je de noten vrij droog deppen. Wil je ze helemaal droog hebben? Zet ze dan een paar uur in de oven of in een zogeheten dehydrator. Dit is een oven die veel wordt gebruikt in de bereiding van raw food.

De temperatuur komt niet hoger dan 42 graden en de noten moeten een flinke tijd drogen. Je krijgt dan knapperige noten, zonder de toxische stoffen. Als je je noten zo eet, is dat goed voor je buik en darmen en krijg je geen opgeblazen gevoel.

Zelf heb ik het jarenlang zonder dehydrator gedaan en ik vind het ook wel lekker als de noten nog een klein beetje zacht zijn. En wil je nog verder gaan met de gezonde lifestyle?

Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan.

Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Veel succes!
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Het is ook mogelijk dat je een noten-intolerantie hebt die niets met fytinezuur te maken heeft. Ieder lichaam is anders. Maar het weken van noten is iets, wat je makkelijk zelf kunt uitproberen.

85 gedachten over “Een opgeblazen gevoel door walnoten, amandelen en andere noten?”

 1. Moet gebroken lijnzaad ook geweekt worden?

  Mijn orthomoleculair diëtiste raadt me juist noten gecombineerd met appel of peer aan. Ik kom bij haar voor een opgeblazen gevoel en extreem veel lucht in mijn maag en verstopping. Hoe denk jij over dit advies??

  Beantwoorden
  • Zelf week ik gebroken lijnzaad niet. Het advies over noten met fruit lijkt me goed om te proberen. Sommige mensen kunnen niet goed tegen noten en anderen niet goed tegen fruit. Het beste kun je het het stap voor stap uitproberen. In mijn Blije Darmen Voedingsplan heb ik daarvoor een heel schema: Meer informatie over Blije Darmen…

   Beantwoorden
  • Hannie, ik heb ook ontzettend last van een opgeblazen gevoel gehad en heel veel lucht in de darmen (onderzoek in het ziekenhuis). Na van alles te hebben geprobeerd, ook het blije darmen programma van Inge, blijk ik toch gevoelig voor gluten, lactose, zetmeel en pinda’s. Het is een hele zoektocht, maar misschien ook goed om intolerantie voor bovenstaande zaken te onderzoeken. Ik week de noten allemaal niet meer. Ook omdat er weer andere theorieën zijn die weken weer niet nodig/niet goed achten. Succes Hannie! Ik weet wat het is een opgeblazen gevoel, echt niet fijn en zo vermoeiend ?

   Beantwoorden
 2. Gebroken lijnzaad? Hoelang moet dat weken? En kun je verschillende soorten noten tegelijkertijd weken?

  Heel apart vind ik dat ik pas bij een orthomoleculair diëtiste ben geweest voor een erg opgeblazen gevoel en heel veel lucht in mijn maag. Zij adviseerde mij juist elke dag noten gecombineerd met appel of peer. Hoe denk jij daarover?

  Beantwoorden
 3. Hallo, zijn gehakte noten (amandelen specifiek) ook beter te verteren dan hele of maakt dat geen verschil zolang ze niet geweekt zijn? Alvast bedankt. Sam

  Beantwoorden
 4. Hallo Inge,
  Ik zou toch denken dat om zuur te neutraliseren dat gedaan wordt met een basische stof, waar komt de wijsheid vandaan dat in dit geval zuur wordt verwijderd met een ander zuur?

  Beantwoorden
 5. Sinds kort week ik ook mijn noten en zaden. Dit is echt een ‘aha’ moment voor mij geweest. Ik zet 7 handjes (elke dag een handje vol noten) van diverse noten en zaden een nacht in water met een scheutje appelazijn. De volgende ochtend dep ik ze droog en zet het 2 uur in de oven op 45 graden. Zo kan ik elke dag een handje noten gebruiken in een gerecht of als tussendoortje. De noten blijven ietsje zacht, maar de smaak is nog top! Werkt prima! En geen last meer!

  Nog een vraag, moet je pistachenoten ook weken? Die staan niet in het lijstje hierboven.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
Gratis Voedingsspecial
Hoe je Buikvet Verdwijnt...
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Send this to a friend