Laatste update:

Na het eten van walnoten of andere noten kun je een opgeblazen gevoel krijgen. Ook kun je diarree en buikpijn krijgen. Soms heb je ook meer vet in je ontlasting. Terwijl noten in essentie rijk aan gezonde voedingsstoffen zijn.

In sommige gevallen zijn de buikklachten op te lossen door de noten te weken. Ik leg je in dit artikel uit hoe je dat doet. Het is het proberen waard.

Als Voedingscoach en Personal Trainer met zeventien jaar ervaring krijg ik regelmatig mensen in mijn praktijk met buikklachten na het eten van noten. Zoals een opgezette buik, diarree en darmkramp.

Lees hier mijn advies.

Inhoud

Zijn noten gezond als ze buikpijn veroorzaken?

Als voedingscoach ontvang ik regelmatig vragen over noten. Zijn ze wel gezond? Kan je er buikpijn van krijgen? Ik geef hier een toelichting.

Noten zijn gezond, maar niet voor iedereen

Walnoten, amandelen en andere noten zijn in principe gezond, maar niet iederen kan er tegen. Daarover verderop mee.

De noten zijn rijk aan eiwitten en gezonde vetten en verlagen het risico op hart- en vaatziekten [1].

De noten helpen je een mooie, elastische huid te krijgen, ze stimuleren je vetverbranding en stillen je hongergevoel. Noten helpen je dus er mooier uit te zien en je buikvet kwijt te raken [2, 3].

Ongebrande, ongezouten noten

Neem in ieder geval wel ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch. Want gebrande noten worden als het ware gefrituurd in ongezond, plantaardig vet, waardoor de gezonde eigenschappen grotendeels verdwijnen en je ongezonde vetten – vaak met veel te veel zout – eet…

Daarom passen ongebrande en ongezouten noten uitstekend in de Clean Eating Methode. Ik adviseer je elke dag een handje noten te nemen. Tenzij je allergies bent voor noten of een notenintalerantie hebt.

Opgezette buik, buikpijn

Sommige mensen kunnen niet goed tegen noten. Soms betreft het 1 soort noten, bijvoorbeeld walnoten. Soms betreft het alle noten. Je kunt buikpijn krijgen, diarree, een opgeblazen gevoel.

Redenen voor buikklachten door noten

Noten kunnen om drie redenen buikklachten geven:

1. Intolerantie voor noten

Als je een intolerantie hebt voor noten, geeft je lichaam een ​​ontstekingsreactie op specifieke eiwitten in noten [4]. Deze reactie kan tot 3 dagen na het eten van noten optreden. Let op, dit is iets anders dan een notenallergie. Daarover verder op meer.

Symptomen van noten-intolerantie

Veel voorkomende symptomen van noten-intolerantie zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Buikpijn
 • Misselijkheid
 • Diarree
 • Eczeem
 • Vermoeidheid

Het kan soms lastig zijn om de klachten terug te leiden naar het eten van noten. Omdat een reactie 72 uur later kan optreden.

Maar als je je lichaam kent en op je eten let, krijg je vaak wel een idee waar je buikklachten vandaan komen.

Vaak is het trouwens zo, dat iemand die allergisch is voor bijvoorbeeld walnoten, wél andere noten kan eten.

Hoe weet je of je noten-intolerantie hebt?

Hoe kom je er achter of je een notenintolerantie hebt? Er zijn twee manieren:

 1. Je kunt alle noten vier weken weglaten uit je menu. Neem daarna een handje noten van 1 soort en wacht 72 uur. Krijg je geen reactie? Dan kun je de betreffende noten weer eten. Test alle noten die je graag eet op deze manier.

  Deze aanpak past bij de methode die ik in het Blije Darmen Plan toepas. Dit plan kan helpen buikpijn, onregelmatige stoelgang en een opgeblazen buik op te lossen. Niet alleen door noten, maar ook door andere oorzaken.
 2. Je kunt een notenintolerantietest doen. Ben je meer een persoon die van meten houdt? Dan zou je ook een voedselintolerantietest kunnen doen. Deze testen zijn vrij verkrijgbaar. Ze analyseren de zogeheten IgG (antistoffen) reactie op ingrediënten in eten en drinken.

  Mijn ervaring hiermee is, dat je misschien onnodig in het medische circuit terecht komt. Deze testuitslagen hebben altijd een bepaalde marge van betrouwbaarheid.

2. Notenallergie

Het grote verschil tussen notenintolerantie en notenallergie is dat je bij een notenallergie direct ziek wordt. Serieus ziek .

Je kunt blaasjes en tintelingen in je mond krijgen en daarna reacties in je organen. Heb je notenallergie, dan adviseer ik je geen noten te nemen. Soms kan dat trouwens wel, volg het advies van de Stichting Voedselallergie [5].

3. Gevoeligheid voor fytinezuur

Een derde reden waarom je een opgezette buik, diarree en buikpijn kunt krijgen van noten heeft te maken met fytinezuur. Dit is een toxische stof in noten .

Van nature bevatten noten een kleine hoeveelheid toxische stoffen, zoals enzymremmers, fytinezuur, tannine en zogeheten goitrogenen. Dat zijn stoffen die de opnamen van jodium door je schildklier kunnen belemmeren. Ook kunnen ze je buik en darmen beïnvloeden, waardoor je dat opgeblazen gevoel krijgt [6].

Waarom krijg je een opgezette buik van noten?

Een mogelijke verklaring voor de giftige stoffen in noten, is dat de natuur op deze manier de noten zo lang mogelijk beschermt tegen de buitenwereld.

Op het moment dat de noot in vruchtbare aarde belandt en de aarde voldoende vochtig is, spoelt de regen de toxische stoffen weg en kan een nieuwe plant ontstaan.

Hetzelfde geldt trouwens voor zonnebloempitten en pompoenpitten. Dit proces kun je zelf ook na doen en de toxische stoffen verwijderen voordat je de noten eet.

Week toxische stoffen uit de noten

Het proces in de natuur kun je zelf na doen, zodat je de toxische stoffen uit de noten haalt. Dit zijn de stappen:

 1. Laat de noten of pompoenpitten of zonnebloempitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
 2. Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
 3. Dep de noten droog met keukenpapier.
 4. Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.
 5. Heb je een zogeheten dehydrator? Droog dan de noten bij een temperatuur van 42 graden. Je kunt de noten dan veel langer in de koelkast bewaren.

Hoe lang noten weken?

Ik geef je hier een overzicht van de weektijden van de belangrijkste noden en zaden. Zodat je het fytinezuur en andere giftige stoffen er uit haalt en geen opgezette buik krijgt.

Mis je noten in het overzicht? Stuur me dan een email, dan zoek ik het voor je uit. Bekijk het overzicht van weektijden van noten en zaden:

Noot/Zaad,Weektijd
Amandelen – 12 uur
Cashewnoten – 4 uur
Chiazaad – 20 minuten
Hazelnoten – 8 uur
Hennepzaad – niet weken
Macademia-noten – 4 uur
Para-noten – 4 uur
Pecannoten – 4 uur
Pompoenpitten – 4 uur
Walnoten – 4 uur
Zonnebloempitten – 4 uur

Houd deze richttijden ongeveer aan. Zet de noten of zaden te weken in koud water met een klein scheutje appelazijn. Spoel ze daarna goed af in een vergiet.

Hoe droog je de geweekte noten?

Met keukenpapier kun je de noten vrij droog deppen. Wil je ze helemaal droog hebben? Zet ze dan een paar uur in de oven of in een zogeheten dehydrator. Dit is een oven die veel wordt gebruikt in de bereiding van raw food.

De temperatuur komt niet hoger dan 42 graden en de noten moeten een flinke tijd drogen. Je krijgt dan knapperige noten, zonder de toxische stoffen. Als je je noten zo eet, is dat goed voor je buik en darmen en krijg je geen opgeblazen gevoel.

Zelf heb ik het jarenlang zonder dehydrator gedaan en ik vind het ook wel lekker als de noten nog een klein beetje zacht zijn.

Buikklachten oplossen met Blije Darmen Voedingsplan
Ontdek hoe je buikpijn vermindert met het Blije Darmen Voedingsplan

Veelgestelde vragen over noten en buikpijn

Zijn walnoten gezond?

Ja, walnoten worden in verband gebracht met meerdere voordelen voor je gezondheid [7]. Ze bevatten onverzadigde vetzuren en helpen laaggradige ontstekingen te voorkomen.

Zijn pecannoten gezond?

Ja, pecannoten worden in verband gebracht met meerdere voordelen voor je gezondheid [8]. Uit onderzoek blijkt dat pecannoten je lichaam kunnen ondersteunen bij het afvallen. Ook hebben ze een ontstekingsremmende werking.

Toch is het nog steeds mogelijk dat je buikpijn krijgt van pecan noten. Dit is het geval als je een intolerantie hebt voor pecan noten of er allergisch voor bent. Ook adviseer ik je de pecans te weken. Zie mijn tips eerder in dit artikel.

Als je lichaam de pecan noten goed verdraagt adviseer ik je elke dag een paar pecan noten te nemen. Ongebrand en ongezouten. Combineer met andere noten.

Kun je vet in je ontlasting krijgen door noten?

Als je te veel noten eet kun je te veel vet in je ontlasting krijgen. Dit verschijnsel heet steatorroe [9]. Je merkt dat je ontlasting te vet is, als het vreemd ruikt, een lichte kleur heeft en blijft drijven. Vette ontlasting kan ook ontstaan door teveel alcohol drinken en teveel tarwe eten. Normaal gesproken kan steatorroe geen kwaad. Maar heb je er langdurig last van, raadpleeg dan je huisarts.

Waarom krijg ik darmklachten door cashewnoten?

Cashewnoten bevatten veel zogeheten FODMAPS [10]. Dat zijn koolhydraten met een korte keten die bij sommige mensen darmklachten kunnen veroorzaken. Merk je dat je buikpijn krijgt van cashewnoten, eet ze dan voorlopig niet meer. Ga ook na of je gevoelig bent voor andere fodmap-rijke voeding. Het Blije Darmen Voedingsplan kan je daarbij helpen.

Jouw volgende stap

Als je last hebt van een opgeblazen gevoel, diarree of buikpijn houdt dan een tijdje een voedingsdagboekje bij. Houd in de gaten of de klachten optreden na het eten van noten.

Heb je vaker buikklachten? Dan zou het Blije Darmen Plan je kunnen helpen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Veel succes!
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

Buikklachten oplossen met Blije Darmen Voedingsplan

85 gedachten over “Opgeblazen Gevoel en Buikpijn door Noten”

 1. Anita Bouma, waar en hoe heb jij je laten testen dan? Ik heb net een breed bloedonderzoek laten doen bij een orthomoleculair arts, via de reguliere gezondheidszorg kom ik niets verder. Ik word naar huis gestuurd met zware laxeermiddelen en dat zou het probleem dan op moeten lossen (wat het niet doet).

  Beantwoorden
  • Hoi Hannie, ook ik kwam niet verder in de reguliere zorg. Verder heb ik geen hulp gehad, alleen dus wat ik al aangaf, het blije darmen programma van Inge. Dat heeft mij al enorm geholpen met nog gezonder eten. Ik ben zelf gewoon gaan uitproberen. Voor mij werkte het goed om de basis te gebruiken die Inge in het blije darmen programma gebruikt en dan inderdaad eten weglaten en later weer langzaam toevoegen. Je lichaam gaat heftiger reageren als je iets een paar weken niet en daarna weer gaat eten. Dan weet je dat dat eten is dat niet goed voor je is. Voor iedereen is het anders. Inge zegt steeds. luister naar je lichaam! Dat is heel goed advies. En het is echt een zoektocht. Het is niet in een paar dagen klaar. Ik ben ondanks dat ik al heel gezond at na het blije darmen programma nog wel een dik half jaar bezig geweest om te ontdekken wat goed voor me is. Dit gaat met vallen en opstaan, uit frustratie weer van alles gaan eten, het gevoel hebben dat je niks kan eten, balen van jezelf en weer opnieuw beginnen, jezelf oppeppen en ook weer aardig voor jezelf zijn, want ja ook terugvallen, omdat het even niet lukt is niet te voorkomen (tenminste voor mij niet).
   En inderdaad geweekte noten zijn niet lekker ? noten moeten knapperig zijn, maar misschien is dat voor jou ook helemaal niet het probleem, dat was het voor mij uiteindelijk ook niet.

   Beantwoorden
   • Top Anita, bedankt voor het delen van jouw ervaring. Voor wat betreft de noten, daar is wel een oplossing voor. Je kunt de geweekte noten drogen in een zogeheten dehydrator (voedseldroger). Die heb ik zelf ook. Het is een klein oventje waarmee je op lage temperaturen kunt drogen. Niet alleen voor noten, maar bijvoorbeeld ook voor boerenkoolchips en heel veel andere dingen.

    Beantwoorden
 2. Doe ik iets verkeerd als mijn noten na het weken veranderd zijn in een smakeloze hap? Ik vind ze dan totaal niet lekker meer en eet ze dus ook niet meer op…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend