Een opgeblazen gevoel door walnoten, amandelen en andere noten?

Veel mensen krijgen na het eten van noten een opgeblazen gevoel. Ook kun je diarree en buikpijn krijgen van noten. Dit komt zelfs vrij vaak voor en veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Terwijl er een simpele oplossing is die voor de meeste mensen werkt. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Een opgeblazen gevoel kan ontstaan door toxische stoffen in noten

Als je noten eet, kun je daarna een opgeblazen gevoel krijgen. Je buik zet op en soms krijg je ook buikpijn en diarree. Dat komt door toxische stoffen in noten. Deze stoffen zijn van nature aanwezig in noten. Als ik aangeef dat walnoten, amandelen en andere noten van nature toxische stoffen bevatten roept dat altijd veel reacties op. Sommigen schrikken, anderen raken in de war. Dat komt door mijn advies om walnoten, amandelen en andere noten eerst te weken. Ik geef je enkele reacties:

“Al die tijd dat ik noten heb gegeten heb ik mezelf dus vergiftigd ipv gezonder gemaakt Inge?”

“Dit wist ik echt niet…’t overdenken waard”

“Natte noten? Leg alsjeblieft uit!”

“Weken in warm of koud water en hoe lang?”

Ik heb beloofd dat ik mijn advies zou toelichten, dat doe ik in dit artikel. Lees nog even door…

Toch zijn noten gezond en ze stimuleren je vetverbranding…

Eerst even dit: walnoten, amandelen en andere noten zijn in principe wel gezond. Als je weet hoe je ze moet eten en hoe je dat opgeblazen gevoel voorkomt. Daarvoor geef ik je verderop in dit artikel een handige tip.

Neem in ieder geval wel ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch. Want gebrande noten worden als het ware gefrituurd in ongezond, plantaardig vet, waardoor de gezonde eigenschappen grotendeels verdwijnen en je ongezonde vetten – vaak met veel te veel zout – eet…

Noten zijn fantastische bronnen van eiwitten en gezonde vetten. De noten helpen je een mooie, elastische huid te krijgen, ze stimuleren je vetverbranding en stillen je hongergevoel. Noten helpen je dus er mooier uit te zien en je buikvet kwijt te raken.

Maar… veel mensen krijgen een opgeblazen gevoel of buikpijn van noten

Er zit ook een andere kant aan het eten van noten. Veel mensen krijgen buikpijn van noten. Of darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Heb je hier last van?

Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan.

Zelf had ik ook het gevoel dat mijn darmen minder goed werkten als ik noten had gegeten. Daar heb ik nu een simpele oplossing voor. Ik geef je eerst een verklaring voor de buikpijn…

Waarom krijg je een opgezette buik van noten?

Van nature bevatten noten een kleine hoeveelheid toxische stoffen, zoals enzymremmers, fytinezuur, tannine en zogeheten goitrogenen. Dat zijn stoffen die de opnamen van jodium door je schildklier belemmeren. Ook kunnen ze je buik en darmen beïnvloeden, waardoor je dat opgeblazen gevoel krijgt.

Een mogelijke verklaring voor de giftige stoffen in noten, is dat de natuur op deze manier de noten zo lang mogelijk beschermt tegen de buitenwereld. Op het moment dat de noot in vruchtbare aarde belandt en de aarde voldoende vochtig is, spoelt de regen de toxische stoffen weg en kan een nieuwe plant ontstaan. Hetzelfde geldt trouwens voor zonnebloempitten en pompoenpitten. Dit proces kun je zelf ook na doen en de toxische stoffen verwijderen voordat je de noten eet.

Doe de natuur na en spoel de toxische stoffen weg

Het proces in de natuur kun je zelf na doen, zodat je de toxische stoffen uit de noten haalt. Dit zijn de stappen:

 1. Laat de noten of pompoenpitten of zonnebloempitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
 2. Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
 3. Dep de noten droog met keukenpapier.
 4. Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.
 5. Heb je een zogeheten dehydrator? Droog dan de noten bij een temperatuur van 42 graden. Je kunt de noten dan veel langer in de koelkast bewaren.

Hoe lang moet je de noten en zaden weken om het opgeblazen gevoel te vermijden? Bekijk dit overzicht

Ik geef je hier een overzicht van de weektijden van de belangrijkste noden en zaden. Zodat je het fytinezuur en andere giftige stoffen er uit haalt en geen opgezette buik krijgt. Mis je noten in het overzicht? Stuur me dan een email, dan zoek ik het voor je uit. Bekijk het overzicht van weektijden van noten en zaden:

Hoe lang moet je noten en zaden weken?
Noot/Zaad,Weektijd
Amandelen,12 uur
Cashewnoten, 4 uur
Chiazaad, 20 minuten
Hazelnoten, 8 uur
Hennepzaad, niet weken
Macademia-noten, 4 uur
Para-noten, 4 uur
Pecannoten, 4 uur
Pompoenpitten, 4 uur
Walnoten, 4 uur
Zonnebloempitten, 4 uur

Houd deze richttijden ongeveer aan. Zet de noten of zaden te weken in koud water met een klein scheutje appelazijn. Spoel ze daarna goed af in een vergiet.

Hoe maak je de noten droog na het weken?

Met keukenpapier kun je de noten vrij droog deppen. Wil je ze helemaal droog hebben? Zet ze dan een paar uur in de oven of in een zogeheten dehydrator. Dit is een oven die veel wordt gebruikt in de bereiding van raw food.

De temperatuur komt niet hoger dan 42 graden en de noten moeten een flinke tijd drogen. Je krijgt dan knapperige noten, zonder de toxische stoffen. Als je je noten zo eet, is dat goed voor je buik en darmen en krijg je geen opgeblazen gevoel.

Zelf heb ik het jarenlang zonder dehydrator gedaan en ik vind het ook wel lekker als de noten nog een klein beetje zacht zijn. En wil je nog verder gaan met de gezonde lifestyle?

Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan.

Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Veel succes!
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Het is ook mogelijk dat je een noten-intolerantie hebt die niets met fytinezuur te maken heeft. Ieder lichaam is anders. Maar het weken van noten is iets, wat je makkelijk zelf kunt uitproberen.

85 gedachten over “Een opgeblazen gevoel door walnoten, amandelen en andere noten?”

 1. Anita Bouma, waar en hoe heb jij je laten testen dan? Ik heb net een breed bloedonderzoek laten doen bij een orthomoleculair arts, via de reguliere gezondheidszorg kom ik niets verder. Ik word naar huis gestuurd met zware laxeermiddelen en dat zou het probleem dan op moeten lossen (wat het niet doet).

  Beantwoorden
  • Hoi Hannie, ook ik kwam niet verder in de reguliere zorg. Verder heb ik geen hulp gehad, alleen dus wat ik al aangaf, het blije darmen programma van Inge. Dat heeft mij al enorm geholpen met nog gezonder eten. Ik ben zelf gewoon gaan uitproberen. Voor mij werkte het goed om de basis te gebruiken die Inge in het blije darmen programma gebruikt en dan inderdaad eten weglaten en later weer langzaam toevoegen. Je lichaam gaat heftiger reageren als je iets een paar weken niet en daarna weer gaat eten. Dan weet je dat dat eten is dat niet goed voor je is. Voor iedereen is het anders. Inge zegt steeds. luister naar je lichaam! Dat is heel goed advies. En het is echt een zoektocht. Het is niet in een paar dagen klaar. Ik ben ondanks dat ik al heel gezond at na het blije darmen programma nog wel een dik half jaar bezig geweest om te ontdekken wat goed voor me is. Dit gaat met vallen en opstaan, uit frustratie weer van alles gaan eten, het gevoel hebben dat je niks kan eten, balen van jezelf en weer opnieuw beginnen, jezelf oppeppen en ook weer aardig voor jezelf zijn, want ja ook terugvallen, omdat het even niet lukt is niet te voorkomen (tenminste voor mij niet).
   En inderdaad geweekte noten zijn niet lekker ? noten moeten knapperig zijn, maar misschien is dat voor jou ook helemaal niet het probleem, dat was het voor mij uiteindelijk ook niet.

   Beantwoorden
   • Top Anita, bedankt voor het delen van jouw ervaring. Voor wat betreft de noten, daar is wel een oplossing voor. Je kunt de geweekte noten drogen in een zogeheten dehydrator (voedseldroger). Die heb ik zelf ook. Het is een klein oventje waarmee je op lage temperaturen kunt drogen. Niet alleen voor noten, maar bijvoorbeeld ook voor boerenkoolchips en heel veel andere dingen.

    Beantwoorden
 2. Doe ik iets verkeerd als mijn noten na het weken veranderd zijn in een smakeloze hap? Ik vind ze dan totaal niet lekker meer en eet ze dus ook niet meer op…

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
Gratis Voedingsspecial
Hoe je Buikvet Verdwijnt...
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Send this to a friend