facebook_pixel

Wat doe je als je niet hoeft af te vallen, maar alleen buikvet kwijt wilt?

Home>Gezonde Lifestyle>Wat doe je als je niet hoeft af te vallen, maar alleen buikvet kwijt wilt?

Wat doe je als je niet hoeft af te vallen, maar alleen buikvet kwijt wilt?

Ik krijg nogal eens emails met de volgende vraag: “Ik hoef niet af te vallen, maar ik wil alleen wat buikvet kwijt, wat kan ik het beste doen?”

De afzenders zijn vrijwel altijd vrouwen die er redelijk slank uit zien als ze zich goed kleden, maar toch buikvet hebben.

Vroeger waren ze slank en konden ze alles eten. De laatste jaren is er buikvet bij gekomen, maar ze zijn niet dik.

Als ik in de sportschool een vetmeting doe, komt het regelmatig voor dat een op het oog slank iemand een vetpercentage boven de 30% blijkt te liggen. Dit komt vaker voor dan je denkt. Wat kun je het beste doen?

In de gevarenzone

Allereerst dit: Als je slank oogt, maar toch buikvet hebt zit je in de gevarenzone en is het belangrijk je leefstijl aan te passen. Misschien denk je dat het wel mee valt vergeleken met dikke mensen. Maar meer en meer onderzoek wijst uit dat “slank met een buikje” (skinny fat) nog gevaarlijker is dan overgewicht.

Hoe komt dat? Dat heeft te maken met je lichaamssamenstelling. Als je slank bent met een buikje heeft je lichaam in verhouding te veel vet en te weinig vetvrije massa.

Buikvet is het meest ongezonde vet

Juist buikvet is het meest ongezonde vet. Het is niet zomaar vet wat daar zit, maar een levende massa. Buikvet scheidt hormonen en ontstekingsstoffen uit die gevaarlijk kunnen zijn voor je lever, alvleesklier en bloedvaten. Dit kan leiden tot onder meer diabetes. Het is dus minder onschuldig dan je misschien zou denken.

Slanke mensen met pre-diabetes

Een onderzoek gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association wijst uit dat bijna 1 op de 4 slanke mensen in het stadium van pre-diabetes zit. Bij kinderen met een normaal gewicht blijkt 1 op de 10 pre-diabetes te zijn met een hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel en hoog cholesterol.

Wat kun je het beste doen als je slank oogt maar misschien wel tot de groep “skinny fat” hoort?

Als je slank bent maar toch een buikje hebt is de oorzaak vrijwel altijd een verkeerd eetpatroon en vaak ook te weinig bewegen. Je betaalt vroeg of laat de rekening van een ongezonde leefstijl en ook een klein beetje buikvet duidt dat er op dat de samenstelling van je lichaam niet goed is, ook al zie je er verder slank uit.

Sommige mensen denken dat je alleen regelmatig buikspieroefeningen moet doen om buikvet weg te werken. Maar zo werkt het niet, door buikspieroefeningen verander je niet je lichaamssamenstelling. Wat kun je dan wel doen? Mijn advies is om je hele leefstijl eens te bekijken en gezonder te maken:

Stap 1: Pas je eetpatroon aan

Ook al lijk je misschien slank, het is belangrijk dat je lichaamssamenstelling goed is en dat je ook echt op een gezonde manier slank bent. Dat bereik je alleen door jezelf te voeden met gezonde producten. Dus hou jezelf niet langer voor de gek dat je “alles kunt eten” en vervang brood, pasta en zoetigheid door gezonde voeding. Dan krijg je meer energie, verdwijnt dat buikje en zal je lichaam gezonder worden.

Stap 2: Ga sporten

Doe niet alleen buikspieroefeningen, maar train je hele lichaam. Zo ga je vet verbranden en verdwijnt ook je buikvet. Doe bij voorkeur 2 keer per week een cardio-training met hoge intensiteit en 2 keer per week een krachttraining. Train alle grote spiergroepen en niet alleen je buik. Zo verbrand je vet en krijg je meer spieren waardoor je lichaamssamenstelling verandert. Deze oefeningen kun je thuis doen, buiten of in de sportschool, het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Wil je hier mee aan de slag, kijk dan eens bij mijn programma’s.

Ik hoop dat ik je hiermee weer een stap verder help naar de Gezonde Lifestyle.

Groetjes,
Inge

PS: Ben jij slank met een buikje of ken je iemand die alles kan eten en nooit aankomt? Hoe kijk jij hier tegen aan? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

[ifurlparam param="product" empty="1"]

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="blijedarmen"]

ALS JE BUIK SIGNALEN GEEFT

Heb je een opgezette buik, diarree of obstipatie? Heb je last van winderigheid of het prikkelbare darmsyndroom? Ontdek wat het nieuwe boek Blije Darmen voor jou kan betekenen:

MAAK JE BUIK GEZONDER >>

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="bikinibody"]

Pas weer lekker in je zomerkleren

Wil je een paar kilo afvallen en weer lekker in je kleren passen? Doe thuis de Bikini Body Kuur...

JA, GEEF MIJ MEER INFORMATIE
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="receptenboek"] [ifurlparam param="klant" empty="1"]

Lekker Gezond Eten?

Ontdek hoe je lekker gezond eet met de heerlijke recepten uit het Gezonde Lifestyle Receptenboek...

Je lichaam zal je dankbaar zijn 🙂

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="buikvetburner"]

BUIKVET WEGWERKEN?

Wil je GEZOND AFVALLEN en je buikvet wegwerken? ? Dan is het nieuwe Buikvet Burner Programma iets voor jou! Niet alleen om af te vallen, maar ook als je diabetes-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of een trage schildklier hebt...

BEGIN MET AFVALLEN >>
[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="jebodyinbalans"]

Als je lichaam signalen afgeeft...

Heb je diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of darmproblemen? Ben je te zwaar? Of wil je juist gezonder gaan eten om gezond te blijven? Ontdek wat de nieuwe Je Body In Balans voor jou kunnen betekenen...

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="voorbijdeweegschaal"]

Voorbij de Weegschaal

Laat je inspireren door deze gezonde, vegetarische recepten voor ontbijt, lunch, snack en diner. Makkelijk te maken, goed voor je gewicht, je gezondheid, je energie en nog lekker ook!

Meer informatie over Voorbij de Weegschaal...

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="sportvasten"]

Speciaal voor sportieve mensen die snel resultaat willen

Ontdek hoe je lichaam een switch maakt naar vetverbranding met de 10-daagse Sportvastenkuur. Deze kuur is geschikt voor mensen die sportief zijn en geen medicijnen gebruiken... .

Vertel mij meer over de Sportvastenkuur

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="club"]

Vind Inspiratie in de Gezonde Lifestyle Club

Ontvang maandelijks nieuwe recepten en oefeningen in de Gezonde Lifestyle Club!

Vertel mij meer over de Club

[/ifurlparam] [ifurlparam param="product" is="fitfab"]

Last van de overgang?

Ben je in de overgang en merk je dat je sneller aankomt en minder energie hebt? Dan is de Fit & Fabulous Kuur iets voor jou!

VOOR VROUWEN IN DE OVERGANG >>
"mijn energie neemt zienderogen toe, ik vind het eten echt lekker en ook de workout vind ik fijn."
Sanne
"Ik ben blij dat ik de kuur heb gedaan..ben 4.5kg afgevallen"
Maureen
"Goed ook dat er aandacht is voor het mentale stuk. Dat wordt volgens mij veel te vaak vergeten!"
Helen
[/ifurlparam]
2017-01-31T09:46:52+00:00

22 Comments

 1. Mootje 9 December 2015 at 17:54 - Reply

  Hoi hoi,
  Heel interessant dit onderwerp. Ik heb namelijk ook echt een buikje, terwijl ik een laag BMI heb. Mijn BMI is nu net 20. Ik heb zelfs jaren lang ondergewicht gehad, waardoor ook mijn menstruatie wegbleef. Ik moest dus voor mijn gezondheid aankomen, wat uiteindelijk geleidelijk aan gelukt is. Maar nu heb ik dus echt een buik gekregen, terwijl ik op andere plekken nog best mager ben.Ik wil absoluut niet afvallen, liefst nog iets aankomen, maar hoe kom ik dan van mijn buik af. Ik eet echt wel gezond, met af en toe iets lekkers tussendoor. Ook beweeg ik elke dag 3 kwartier of meer. Echt sporten is mij afgeraden omdat dan de kans groot is dat mijn menstruatie weer onregelmatiger wordt.
  Dus…wie heeft er tips en/of ideeen voor mij om van mijn buik af te komen.

  • Cynthia 10 December 2015 at 12:23 - Reply

   Hoi Mootje,

   Goed dat je geleidelijk aan wat bent aangekomen. Het is nu belangrijk voor jou om van je buikje af te komen terwijl je het liefst nog wat aankomt. Wist je dat een buikje vaak het gevolg is van een verkeerd voedingspatroon? Ik ben dan ook benieuwd hoe je voedingspatroon er uit ziet. Inge krijgt vaak klanten in haar praktijk die zeggen dat ze een gezond voedingspatroon volgen, maar wanneer Inge hun voedingsdagboek bekijkt is dit vaak niet het geval. Mogelijk eet je (onbewust) nog dingen die je vetopslag stimuleren, waardoor je een buikje hebt.

   Inge kan je goed helpen in een persoonlijk voedingsadvies. Je vind hier meer informatie:

   Meer Informatie Over Het Persoonlijk Voedingsadvies…

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 2. Esther 5 October 2015 at 07:15 - Reply

  Hoi Inge en support
  Ik heb een prangende vraag: ik train en eet zoals gewensd om af te slanken. Ik ben nogal muscular van bouw en van met mijn 1.83 onder de langere vrouwen. Mijn vormen zijn echt prima.Echter: mijn buikomvang zou officieel te groot zijn: 80 cm.Licht overgewicht. Ik train met gewichten en ben dus ook zwaarder dan je zou zien op het oog. Hoewel ik de weegschaal vaarwel heb gezegd en mijn resultaten met de centimeter en foto’s bijhoud wordt ik toch een beetje moe van steeds die sites die gemiddelden van buikomvang en gewicht promoten. daardoor wordt ik gewoon onzeker, terwijl ik al heeel lang alles ‘goed’ doe. Het klopt dat ik nu op een plateau ben. Maar misschien zegt het lijf wel: meissie, je bent op de plek die klopt bij je lengte en je’ 2 kids 46 jaar’ leeftijd.Wat te doen: bijhouden of een doorbraak forceren?? Esther

  • Cynthia 6 October 2015 at 14:04 - Reply

   Hoi Esther,

   Ik zou er niet te veel druk op leggen, dat werkt vaak alleen maar averechts. Focus je daarnaast niet te veel op gemiddelden. Het geeft een indicatie, maar ieder lichaam is anders. Als je goed clean eet en goed traint dan ga je vanzelf resultaat zien. Als je buikvet hebt, dan duidt dit vaak op een verkeerd voedingspatroon. Mogelijk eet je (onbewust) nog dingen die een buikje veroorzaken? Neem je bijvoorbeeld nog tarwe- en zuivelproducten?

   Laat het me weten!

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 3. anjalelijveld 21 August 2015 at 21:57 - Reply

  Ik heb een vraag Ik heb diabetes 2 Ben aan de medicijnen en dieet,Ik ben 1.63 m en mijn gewicht is 62.5 kg,Ik ben 68 jaar Ik wil niet afvallen.Zijn er mensen die dat ook hebben.graag wil ik hun reactie.

 4. natascha 14 April 2015 at 12:19 - Reply

  ik ben moeder van een pracht van een kind… voor de zwangerschap was k heel dun k was 26 jr en droeg kleding mt xs na de zwangerschap ben k van xs naar m gegaan ik ben blij maar nu zit k met mn buik… k ben heel blij dat k zo ben aangekomen en mag nog wel wat bij op maar mn buik mag wel iets strakker… het lijkt net alsof k in een beginstadium van een zwangerschap zit haha… daar wil k graag wat aan doen… maar! hou ook van eten… is dit te combineren? of moet k echt een keus gaan maken? eten laten staan en sporten of gwn blijven eten en met een buikje blijven lopen? groetjes natascha

  • Cynthia 16 April 2015 at 11:19 - Reply

   Hallo Natascha,
   Deze combinatie is zeker mogelijk! Wij houden zelf ook van lekker eten 😉 Het gaat niet zo zeer om hoeveel je eet, maar om wát je eet. Als je de juiste keuzes maakt, dan kan je veel eten en zal toch je buikvet verdwijnen.

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 5. Jolien 2 October 2014 at 20:54 - Reply

  Ik heb precies het zelfde!
  Ik ga meteen beginnen!

 6. stien 5 May 2014 at 18:42 - Reply

  Ik ben ook zo’n slanke dame die te veel buikvet heb. En ik moet toegeven te ongezond te eten. Niet in de zin van patat of piza of grote hoeveelheden maar ik ben een avond eetster. Overdags gaat het prima, maar na half 9 ‘s avonds dan gaan de remmen los. Ik baal terwijl ik eet, maar heb zo’n ongelofelijke trek in zout, zoet en zuur. Ik ben nu 55 weeg 54 kilo en ben 162 mtr. Dus kwa gewicht zit ik goed, maar ik weet zeker dat ik een behoorlijk vetpercentage heb.

 7. Hanneke Andringa 18 August 2013 at 12:41 - Reply

  Mijn buik is bij ‘t opstaan platter dan later op de dag, dan heb ik echt een dikkere buik met name boven mijn navel. Mijn buikomvang wordt minder maar het is meer mijn maag die niet dunner wordt, ik blijf een zwembandje houden. Is daar wat aan te doen? Ik eet clean en ga 1x per week naar ‘t therapiebad en doe of aan wandelen of aan fietsen 1x per week en doe boodschappen met de fiets.

 8. Mano 26 May 2013 at 15:49 - Reply

  Uit onderzoek zou blijken dat brood géén dikmaker is. Toch zie ik hier weer dat brood erbij staat. Maar goed,… Brood, aardappels, pasta, rijst,… blijkt allemaal wel niet goed te zijn, en volgens mij schiet hier niet veel meer over. Ik ben 1m74, weeg 64 kilo, en volgens mij eet ik gezond. Ik mijd suiker, eet geen vet of voeding die veel vet bevat, dus ook geen junk of fast food. Ik eet geen frieten of ander gefrituurd voedsel. Gebruik geen sauzen, of dergelijke. Tel hoeveel voedingsstoffen ik per dag nodig heb, en probeer het daarbij te houden. Toch heb ik vet ter hoogte van de buik en de zijkanten. Ik drink enkel 2 koffie’s s’ochtends en de rest van de dag enkel bruisend water, en ik spreek hier over meer dan 2 a 3 liter per dag.
  Kom mij dus niet vertellen dat het aan mijn voedingspatroon ligt. Weet je, ik ben 38, en daar ligt de grootste oorzaak die begint vanaf je 30ste, maar niet bij mijn voeding hoor. Ik ben nu terug begonnen met sporten, dwz, dat wanneer ik mijn buikvet kwijt wil, ik misschien nog amper 58 kilo zal wegen. Is dat gezond dan?

 9. Facu 8 April 2013 at 21:06 - Reply

  Dank je voor het artikel. Ik vond het zeer isnerestant. De rest van de site ook trouwens. Ik vroeg me wel af hoe lang je erover moet doen om dat buikvet kwijt te raken. Spreken we hier over een aantal weken of zijn het eerder maanden?

 10. Tina 3 January 2013 at 12:14 - Reply

  Bij mij is het zo verschillend.
  ‘s ochtends ben ik altijd helemaal plat,
  ‘s avonds is het wat meer opgezwollen enzo.
  Ik krijg regelmatig dingen te horen dat ik zo slank ben, maar ik heb ook wel wat buikvet. Ik ga weer een nieuwe start maken met sporten en gezonde voeding! (:

  • Cynthia 4 January 2013 at 11:35 - Reply

   Hallo Tina,

   Wanneer je een opgeblazen gevoel hebt, dan duidt dit vaak op verkeerde voeding. Eet je al clean?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 11. Jenneke 28 November 2012 at 16:44 - Reply

  Wat te doen als je boven de 80 bent en niet meer kunt sporten behalve korte wandelingen maken? Eetpatroon is verstandig, doch raak mijn buikvet helaas niet kwijt!

  • Cynthia 28 November 2012 at 19:09 - Reply

   Hallo Jenneke,

   Bedankt voor je bericht. Het is nooit te laat om aan een gezonde lifestyle te werken. Als je buikvet hebt, dan duidt dat vrijwel altijd op verkeerd eten. Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar wanneer Inge hun voedingsdagboek bekijkt blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. Eet je volgens de Clean Eating Methode?

   Wat het sporten betreft is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en de dingen te doen die je wel kunt. Korte wandelingen zijn dan prima.

   Kan je hiermee vooruit?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 12. FDvdBerghe 28 November 2012 at 02:04 - Reply

  Hoy,het laatste jaar ben ik enorm aangekomen en ik denk doordat ik niet meer werk,ik was nachtchauffeur (vrachtwagen)maar ben na m’n laatste knie-operatie (tumor)afgedankt,maar mijn eetpatroon heb ik nooit veranderd zit ook nog steeds in een nachtritme,dus ik eet om een uur of 2 ‘s middags 3 afbakbroodjes 2ouwekaas 1ham 2gekookte eitjes en een bakje vruchtenyogurt en dan nam ik 4sneetjes brood mee met hartig voor ‘s nachts,als ik thuis kwam 04.30 of later nam ik een biertje of 3 net als een ander na z’n werk.Sportschool is geen optie heupen en knieen versleten (pijn) dus ik wandel alleen nog met de hond.Dus als jij een oplossing weet om mijn overgewicht terug te dringen dan hoor ik dat graag.Fred
  Ps.ik ben 62jaar 1.75 groot en weeg 100 kg.

  • Inge 3 December 2012 at 16:32 - Reply

   Hallo Fred, het is nooit te laat om gezonder te gaan leven! Zo te lezen kun je nog heel veel bereiken door stap voor stap je voeding te gaan aanpassen. Qua beweging zou je in ieder geval je bovenlichaam stevig kunnen trainen, zodat je meer spieren krijgt en een hogere vetverbranding. Ik zou als eerste het brood vervangen door gezondere dingen. Sta je daar voor open? Dan zou ik je kunnen helpen, laat het me weten!
   Groetjes,
   Inge

   • Lisette 3 October 2014 at 15:08 - Reply

    Hoi Inge!
    Ik ben inmiddels helemaal gestopt met de zuivel en wat meer boekweit gaan eten, gekookt in water. Echter nog wel 15 kilo te zwaar. Sta je nog open voor een afspraak in A’dam? Zoja wat zijn de kosten?

 13. marlies 27 November 2012 at 17:03 - Reply

  En ik sport al 3 keer per week en eet gezond en toch blijft die buik!!!!!

  • Cynthia 27 November 2012 at 17:25 - Reply

   Hallo Marlies,

   Goed dat je regelmatig sport! Buikvet duidt vrijwel altijd op verkeerd eten. Inge ziet veel voedingsdagboeken voorbij komen van mensen die denken dat ze gezond eten. Echter blijkt het allemaal niet zo gezond te zijn. Volgens nieuwe inzichten zouden brood en andere tarweproducten zoals pasta wel eens de grootste veroorzaker van overgewicht en ziektes kunnen zijn. Eet jij nog brood?

   Laat het me weten!

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

 14. Gerrie 27 November 2012 at 16:39 - Reply

  Hallo Inge,

  Tja,zo nu en dan is het wel een beetje frustrerend, als je zelf goed met een gezonde leefstijl bent, en dan nog héél goed op moet letten met wat je eet; anders zitten de kilo’tjes er zo aan.
  Van de andere kant ken ik mensen die nergens naar kijken en echt alles eten en drinken wat in mijn ogen ongezond is en toch zuper slank blijven.
  Maar ja, hoe zien hun organen er op den duur uit?; maar na te gaan dat ik ook mensen ken die een hoge leeftijd scoorde ondanks hun snacks eet stijl, en totaal niet aan beweging deden in hun leven.
  Zou geluk in je leven een grote rol spelen denk ik wel eens of als je er vatbaar voor bent om aan te komen en je zou hier geen rekening mee gaan houden ga je misschien niet zo goed scoren met je
  leeftijd?
  Misschien dat jij het wel weet te beantwoorden?

  Groetjes: Gerrie.

Leave A Comment

Informeer mij via email over reacties op dit bericht