Begin je rimpels in je gezicht te krijgen? En zit je er soms aan te denken om deze te laten “wegspuiten” met een filler? Wacht daar dan nog even mee, want er is ook een methode om je gezicht een natuurlijke facelift te geven. Je gaat er jaren jonger uitzien zonder injecties. Het is het proberen waard. Lees nog even door.

Naarmate je ouder wordt krijg je meer rimpels in je gezicht en hals. Je wangen en oogleden beginnen wat meer te zakken en je kunt daardoor een vermoeide blik krijgen. Ook wordt je huid wat doffer. Als je veel in de zon hebt gezeten, hebt gerookt of ongezond eet is dit effect nog duidelijker. Tijd voor actie!

Om mij heen zie ik steeds meer mensen die elk half jaar fillers laten inspuiten, ook bij de sterren op TV zie ik het steeds meer. En misschien gaan we het op den duur allemaal wel gebruiken… Het punt is dat je het altijd ziet en dat je elk half jaar terug moet voor een behandeling. Ook bevatten de fillers mogelijk toxische stoffen. Dus hoe langer je je rimpels en huid op een natuurlijke manier jong kunt houden, hoe beter.

De basisstappen voor een jongere huid

Wist je dat je er zelf ook heel veel aan kunt doen? Het begint natuurlijk met stoppen met roken, niet meer in de felle zon liggen en je huid beschermen met een zonnebrandcreme van minimaal factor 30. Had ik dat vroeger maar geweten, ik heb nog “liggen bakken” in de zon met notenolie op mijn huid, en daarvan draag ik nu nog de sporen.

De volgende belangrijke stap is lekker gezond en Clean gaan eten. Eet heel veel groente, vermijd suikers en eet in de juiste balans van eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten met alle belangrijke vitaminen en mineralen. Vooral het eten van gezonde vetten is belangrijk voor je huid, veel mensen eten veel te weinig vetten.

Wil je de gezonde lifestyle aanleren? Volg dan de Fit & Fabulous Kuur.

Uiteraard is hetook belangrijk om voldoende water te drinken en je huid goed te verzorgen. Maar er is nóg een belangrijke stap, iets wat de meeste mensen niet weten. Lees nog even door…

Wat de meeste mensen niet weten

En dan is er nóg een belangrijke stap en dit is iets wat de meeste mensen niet weten: train je gezichtsspieren. Net zoals je de rest van je lichaam traint om soepel en in vorm te blijven, moet je dat ook voor je gezicht en hals doen.  En alleen praten en eten is niet genoeg :-).

Je gezicht en hals hebben 57 spieren. Als je die gericht gaat trainen kun je er tot 10 jonger uit gaan zien. Veel mensen aan wie ik dit uitleg kijken me verbaasd aan. Want het trainen van je gezicht is nog niet zo ingeburgerd, terwijl het heel belangrijk is om je fit te voelen, zeker naarmate je ouder wordt. Het werkt beter dan anti-aging crèmes, botox en fillers. De rest van dit artikel gaat over deze natuurlijke facelift. En doe meteen even mee met de oefeningen voor je gezicht.

De natuurlijke facelift

Gezichtsoefeningen zijn trendy aan het worden. In New York vind je al Face Fitness Studio’s waar je je gezichtsspieren kunt trainen met gezichtsyoga. En in Engeland heb je de Face Gym met trainers, die je gezicht een workout geven in plaats van een schoonheidsbehandeling. Het is goed voor de doorbloeding, de zuurstofopname, het afvoeren van afvalstoffen en een stralend uiterlijk.

Sommige mensen noemen deze methode van gezichtstraining de natuurlijke facelift, omdat je er tien jaar jonger uit kunt gaan zien als je goed traint. En jij kunt dit ook doen, gewoon thuis.

In plaats van botox, fillers en chirurgische ingrepen

De natuurlijke facelift is een goed alternatief voor botox-behandelingen en plastische chirurgie. De verjongingsmethodes met injecties, snijden of “optrekken met draadjes” zijn alleen gericht op de buitenkant. Ze dragen niets bij aan een betere doorbloeding van je huid of versterking van je gezichtsspieren.

Botox en fillers bevatten mogelijk toxische stoffen en een facelift kan schade toebrengen aan je gezicht. Ook kun je soms een typisch botox-gezicht krijgen, waardoor je er juist ouder en onnatuurlijk uit gaat zien.

Wat dat betreft is de natuurlijke facelift het proberen waard. Je kunt het overal doen, je kunt vandaag al beginnen en je verbetert echt de structuur van je huid en je gezichtsspieren.

Jaren jonger zonder injecties of operaties

Je gaat er door gezichtsoefeningen jaren jonger uitzien zonder injecties of operaties en je voelt je fitter omdat spanningshoofdpijn en vermoeide ogen kunnen verdwijnen. Zometeen geef ik je een aantal oefeningen voor gezichtsoefeningen die je direct kunt doen (maar niet als je op kantoor zit, want het ziet er gek uit :-).

Ongeveer vanaf je veertigste verslapt je gezicht als je geen maatregelen neemt. Het vet in je wangen wordt minder en onder invloed van de zwaartekracht begint alles in je gezicht te zakken. Daardoor krijg je een middelbare uitstraling.

Lees ook: 3 Tips hoe je een mooie, energieke uitstraling houdt

De kantelende driehoek van de jeugd

Dit effect heet ook wel de kantelende driehoek van de jeugd. In je jongere jaren zit het vet in je wangen en houden je gezichtsspieren je huid mooi strak en omhoog. Je hebt in je gezicht de vorm van een driehoek met de punt naar beneden. Dit geeft een jonge uitstraling, let er maar eens op.

Naarmate je ouder wordt zakken je oogleden en je wangen. De driehoek van de jeugd kantelt dan. Het zwaartepunt komt aan de onderkant van je gezicht te liggen en de punt wijst naar boven. Dit maakt dat je een oudere, vermoeide uitstraling krijgt. Hier kun je veel aan doen door gezichtsoefeningen.

7 Redenen om gezichtsoefeningen te doen

De spieren in je gezicht zijn niet anders dan de andere spieren in je lichaam. Dat betekent dat je ook de spieren in je gezicht kunt trainen om er beter uit te zien en je fitter te voelen. Logisch dat steeds meer mensen gezichtsoefeningen toevoegen aan hun dagelijkse routine. Ik geef je 7 redenen om gezichtsoefeningen te doen:

1. Het is goedkoper dan cosmetische chirurgie

Zelf je gezicht trainen is goedkoper dan cosmetische chirurgie. Het kost je alleen wat tijd, ga uit van 10 minuten per dag, bijvoorbeeld als je voor de tv zit.

2. Beter voor je gezondheid

Botox, fillers en anti-aging gezichtscrèmes bevatten mogelijk toxische stoffen. Gezichtsoefeningen doen is 100% natuurlijk en het werkt gegarandeerd.

3. Vertraagt de veroudering

Door je gezichtsspieren te trainen vertraag je de veroudering, je kunt tot 10 jaar jonger lijken. De lijnen en rimpels in je gezicht worden minder en je oogleden zakken minder.

4. Het helpt te ontspannen

Door de oefeningen merk je dat de spanning in je hoofd en nek afneemt en dat je ogen minder vermoeid zijn.

5. Versterkt je gezicht en nek

Het versterkt je gezicht en nek terwijl je een relaxte natuurlijke uitstraling houdt. Je activeert de bloedcirculatie, verbetert zuurstofopname en het kan de collageenproductie stimuleren. Door sterkere spieren krijg je meer vulling in je gezicht en hals, waardoor je er jonger uit ziet en je fitter voelt. Je huid blijft soepel en je krijgt niet het verstarde, onnatuurlijke effect van botox.

6. Weg met die dubbele kin

Gezichtstraining helpt om van je dubbele kin af te komen. Je traint niet alleen je gezichtsspieren, maar ook je hals. Je hals kan gaan hangen naarmate je ouder wordt.

7. Geef je zelfvertrouwen een boost

Als je een paar weken gezichtsoefeningen doet zul je merken dat je zelfvertrouwen toeneemt. Je gaat er jonger en frisser uitzien en je lacht meer. Je hebt minder lijnen en rimpels in je gezicht en minder zakkende oogleden. Alleen al het doen van de oefeningen en rare gezichten te trekken is goed om te lachen te relativeren.

Met gezichtsoefeningen train je ook de spieren die je anders misschien niet gebruikt, zodat deze ook fit blijven en zodat je meer vulling in je gezicht krijgt. Net als met de training van de rest van je lichaam. Daar zijn ook altijd weer spieren die minder aandacht hebben gekregen, dat merk je aan spierpijn na een training 🙂

Dus…aan de slag!

3 Gezichtsoefeningen

3 Oefeningen Gezichtsyoga

Instructies voor gezichtsoefeningen

Ga voor de spiegel staan of zit ontspannen op een stoel. Probeer elke oefening correct uit te voeren en echt je gezichtsspieren te gebruiken. Herhaal de oefeningen dagelijks.

1. De “V” om lijnen en rimpels rond je ogen te verminderen

Zet je middelvingers samen tussen je wenkbrauwen. Duw met je wijsvinger naar de buitenste hoeken van je ogen.  Kijk omhoog en beweeg je onderste oogleden naar boven. Ontspan en herhaal 7 keer. Tot slot knijp je je ogen 10 seconden dicht om te ontspannen.

2. De Lach Verzachter om lijnen rond je mond te verminderen en je wangen en kaaklijn te verstevigen

Verberg je tanden door je lippen er omheen te krullen en maak een ‘O’ met je mond. Lach vervolgens zo breed mogelijk terwijl je je tanden bedekt houdt. Ontspan en herhaal 7 keer.

Vervolgens houd je de lach-vorm vast en plaats je een wijsvinger op je kin. Duw je kaak omhoog zodat je hoofd naar achteren kantelt en weer terug. Relax en herhaal nog twee keer.

3. De Giraffe om je nek te verstevigen

Kijk recht vooruit en plaats je vingertoppen bovenaan je nek. Duw je vingers naar beneden terwijl je je hoofd achterover kantelt. Breng je hoofd terug naar voren en herhaal nog twee keer. Steek vervolgens je onderlip zover mogelijk uit, plaats je vingers op je sleutelbeen en wijs met je kin naar boven, zodat je mondhoeken naar beneden wijzen. Houd vast gedurende vier diepe ademhalingen.

Begin vandaag nog met de eerste oefening

Zoals je ziet kun je zelf heel veel doen om er jaren jonger uit te zien. Het begint met de gezonde leefstijl, zoals in de Fit & Fabulous Kuur.

En daarnaast is het dus belangrijk om je gezichtsspieren te trainen net als de rest van je lichaam. Het ziet er een beetje gek uit als je de oefeningen doet. Maar ik hoop toch dat ik je heb kunnen inspireren om te beginnen met de gezichtsoefeningen in dit artikel.

Je zult al snel merken dat je er frisser en jonger uit gaat zien. Iedereen kan het en je hebt geen sportschool nodig. Je kunt gewoon beginnen vanuit je stoel of als je voor de tv zit of buiten op een bankje. En het kost je maar 5 tot 10 minuten per dag.

Al na vier weken kun je gaan merken dat mensen je jonger schatten. Je gezicht zal je dankbaar zijn :-).

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Health Coach & Personal Trainer

PS: De Fit & Fabulous Kuur voor vrouwen in de overgang bevat meer oefeningen voor je gezicht plus een compleet anti-aging actieplan. Profiteer nu van de Fit & Fabulous Actie…

Bereik een doorbraak in je gewicht

Ontdek hoe je Succesvol Afvalt met de Intermittent Fasting Kuur en bereik een doorbraak in je gewicht.

JA, IK WIL EEN DOORBRAAK IN MIJN GEWICHT >>

"Ik ben supertrots dat ik het gehaald heb en wil graag doorgaan."
Daniëlle

"We zijn nu 6 weken verder en ik ben stug door gegaan. Ik ben super blij je te kunnen vertellen dat ik nu 10 kilo en 6% vet kwijt ben!! Ook qua omvang ben ik enorm afgevallen. Daar ben ik heel trots en blij mee"
Janneke