Het grootste “medicijn” haal je niet bij de apotheek…

Laatste update:

Veel mensen denken dat ziektes zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en een hartaanval genetisch bepaald zijn en dat alleen medicijnen helpen. Vaak hoor ik: “Het zit in de familie” of “Mijn moeder heeft ook een hoge bloeddruk.

Maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat je genen niet bepalend zijn bij dit soort welvaartsziektes en dat je er zelf heel veel aan kunt doen! En dan bedoel ik niet met medijnen van de apotheek. Lees hier mijn tips.

Met elke maaltijd gezonder en fitter

Allereerst dit: ik ben geen dokter, maar gezondheidscoach, opgeleid aan het Institute for Integrative Nutrition in New York. Aan dat instituut zijn vooraanstaande artsen en voedingswetenschappers verbonden.

Overleg altijd met je arts voordat je mijn adviezen gaat opvolgen. Mijn ervaring is dat steeds meer artsen open staan voor het idee dat voeding je gezondheid kan verbeteren. Ook steeds meer onderzoek wijst in die richting, daarover zo meteen meer.

Hoge bloeddruk, zit het in de familie?

Veel mensen denken dat je genen bepalen of je bijvoorbeeld een hartaanval of dichtgeslibde aderen krijgt. Maar uit recent onderzoek blijkt dat dat effect van je genen minimaal is.

Stel dat je genetisch gezien een twee keer zo hoog risico hebt op aderverkalking. Dan kun je dat risico weer halveren en dus terug brengen naar normaal door een gezonde leefstijl aan te houden.

De manier waarop je eet, hoeveel je beweegt en hoe je met stress omgaat spelen een veel grotere rol bij hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes en hartklachten dan je genen.

“Dweilen met de kraan open”

De manier waarop dokters momenteel hartklachten behandelen is volgens Dr. Mark Hyman, verbonden aan het Institute of Integrative Nutrition, misleidend. De artsen behandelen de risico-factoren in plaats van de oorzaken.

Hyman: “Het is dweilen met de kraan open als je hartklachten gaat behandelen door met medicijnen cholesterol, bloeddruk of bloedsuikerspiegel naar beneden te brengen.”

In plaats daarvan moet je je afvragen hoe hoge bloeddruk, diabetes en een abnormaal cholesterol zijn ontstaan. Om het antwoord alvast te verklappen: dat komt niet door een tekort aan medicijnen.

Voor de rest van je leven medicijnen slikken?

Artsen behandelen chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, standaard met medicijnen. De meesten vragen verder niet naar je  voeding of leefstijl en schrijven direct pillen voor. Ik ken mensen die rechtstreeks na een hartbehandeling weer een glaasje wijn en een pizza namen en zich van geen kwaad bewust waren.

Een groot nadeel is dat je de meeste van dit soort hart- en vaatmedicijnen de rest van je leven moet blijven slikken.

Een bekend voorbeeld is het automatisch voorschrijven van statines bij hoog cholesterol. Dit wordt ook wel het “gouden ei” van de farmaceutische industrie genoemd. Statines zijn het nummer één medicijn bij hoog cholesterol.

Terwijl de werking ervan steeds meer in twijfel wordt getrokken en veel mensen last hebben van ernstige bijwerkingen, zoals staar en afname van spiermassa.

Langzaam groeit ook bij artsen het besef

Veel mensen zien hart- en vaatmedicijnen zoals statines nog steeds als een noodzaak, omdat ze een chronische aandoening hebben en “omdat de dokter het zegt”. Maar langzaam groeit ook bij artsen, het besef dat het anders kan.

Het veranderen van je leefstijl is waarschijnlijk veel krachtiger en effectiever dan welk medicijn ook om hartklachten, hoge bloeddruk en diabetes 2 te voorkomen en te genezen.

Dit zien we momenteel wekelijks op TV in het programma van Omroep Max “Hoe word ik 100?”. Daarin raakte John bijvoorbeeld al na enkele weken van zijn insuline-injecties af, door anders te gaan eten en bewegen. Terwijl hij jarenlang insuline had gespoten. Ook andere deelnemers met ernstige aandoeningen zie je opknappen door anders te gaan eten en meer te bewegen.

Onderzoek: Genezing door gezonder leven

Je denkt misschien dat John een uitzondering is. Maar deze genezing van diabetes 2 komt veel vaker voor bij mensen die gezonder gaan leven. Ook helpt gezonder leven om deze welvaartsziektes te voorkomen. De zogeheten EPICOR-studie  onder 23.000 mensen concludeert bijvoorbeeld dat vier simpele leefregels kunnen zorgen voor 93% minder diabetes, 81% minder hartaanvallen en 36% minder kanker.

Dit onderzoek is geen klein testje, maar uitgevoerd onder tienduizenden mensen. Wat zijn de 4 simpele leefregels? Niet roken, drie-en-een-half uur trainen per week, gezond eten en een gezond gewicht houden.

Steeds meer bewijzen

En er zijn meer bewijzen, bijvoorbeeld uit de INTERHEART studie onder 30.000 mensen in 52 landen. Hieruit kwam naar voren dat het veranderen van leefstijl ten minste 90% van de hartproblemen kan voorkomen.

Een ander onderzoek toont aan dat het gezonder maken van je leefstijl veel effectiever is dan bijna elk ander traditioneel medicijn tegen hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, hartaanval en diabetes.

Goed nieuws: je genen kunnen veranderen

En er is nog iets. Want het blijkt dat je genen kunnen veranderen. Dat is goed nieuws en een extra reden om niet vast te houden aan het noodlot van je genen. Als je de echte oorzaak van een chronische ziekte opspoort en deze oorzaak aanpakt kun je genezen. De verandering in je leefstijl kan ervoor zorgen dat je je gezond en vol energie voelt zonder de bijwerkingen van medicijnen.

Waarom zou je het niet proberen?

10 Simpele aanpassingen om je op weg te helpen

Nogmaals, ik ben geen arts en je mag nooit zomaar stoppen met medicijnen naar aanleiding van mijn informatie. Maar wat je wel kunt doen is het gesprek aangaan met je arts en zelf zo gezond mogelijk gaan eten en bewegen. Dat is voor iedereen goed.

Deze 10 simpele aanpassingen helpen je een eind op weg:

1. Ga gezond Clean eten

Ga lekker gezond eten zoals in het Blije Darmen Voedingsplan.

Eet minimaal 300 gram groente per dag, 1 of 2 stuks fruit in de ochtend en voldoende eiwitten en gezonde vetten. Verdiep je in de basis van gezond eten. Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar vaak kun je nog veel verbeteren.

Clean Eating helpt je ook op een gezond gewicht te komen.

2. Zorg dat je bloedsuikerspiegel neutraal blijft

Uit onderzoek blijkt dat pieken in je bloedsuikerspiegel de grootste veroorzaker zijn van hartproblemen en hoog cholesterol. Vermijd suikers en snelle koolhydraten uit koekjes, snoep, kant-en-klaar maaltijden, afhaal-chinees, crackers, brood, spaghetti enzovoort. Wist je dat ook sauzen, soep uit pakjes en ontbijtkoek boordevol suikers zitten?

3. Manage je stress levels

Stress alleen al kan een hartaanval veroorzaken. Chronische stress zorgt voor meer ontstekingen in je lichaam, een hogere bloeddruk en meer kans op bloedproppen. Zorg goed voor jezelf, zet jezelf af en toe op pauze en relax. Doe iets van yoga, meditatie, mindfulness en ademhalingsoefeningen.

4. Ga naar buiten en beweeg veel

Onderzoek toont aan dat vijf keer per week 30 tot 45 minuten conditietraining goed is voor je hart. Je hart is uiteindelijk ook een spier die je in conditie moet houden. Als je meer aan kunt adviseer ik je om High Intensity Interval Training (HIIT) en krachttraining te doen. Zo versterk je je spieren, activeer je je vetverbranding en krijg je sterkere botten. Je kunt eigenlijk niet gezond oud worden zonder goed te trainen.

5. Eet meer vezels

Zorg dat je 50 grams vezels per dag binnen krijgt uit pure, verse voeding. Groente, noten, zaden en fruit met weinig suikers zoals blauwe bessen zijn rijk aan vezels. Vermijd crackers, muesli en andere producten waar op de verpakking staat “vezelrijk”. Hier zitten vaak veel suikers of chemische toevoegingen in. Haal je vezels uit pure, natuurlijke voeding.

6. Vermijd frisdranken en vruchtensappen

Denk niet dat 100 procent vruchtensap gezond is. Vruchtensappen, ook vers geperst, zijn ontdaan van  vezels. Ze zijn een bom van suiker en zorgen voor pieken in je bloedsuikerspiegel.

7. Verhoog je omega 3 vetzuren

Eet ontstekingsremmende voeding zoals wilde zalm, verse makreel, sardines of haring, lijnzaad en zelfs zeewier. Gezond vet is goed voor je hart en het verbetert je cholesterolwaardes.

8. Vermijd alle transvet

Transvet zit verborgen in bijvoorbeeld margarine, zonnebloemolie, bak en braadboters, koekjes en crackers. Op het etiket staat vaak iets van “gehydrogeneerd vet”, “gedeeltelijk gehard vet”. Vermijd deze producten. Het beste kun je voor bakken en braden kokosolie gebruiken en voor je salade Extra Vierge olijfolie.

9. Vermijd of verminder alcohol

Alcohol verhoogt de triglycerides in je bloed en draagt bij aan vervetting van je lever en pieken in je bloedsuikerspiegel. Je wordt er niet alleen dik van, het zorgt ook voor ontstekingen die bijdragen aan hartklachten en andere chronische ziektes.

10. Neem vitamine D3 van goede kwaliteit

Aanvullend op goed clean eten en goed bewegen kunnen supplementen je gezondheid nog verder verbeteren.

Neem in ieder geval vitamine D3 omdat vrijwel iedereen in Nederland daar waarschijnlijk een tekort aan heeft.

Als je deze tien tips opvolgt kun je al na een paar weken resultaten gaan zien in je bloedwaarden. En dat niet alleen, je zult merken dat je meer energie krijgt en dat je op gewicht gaat komen.

Ga lekker gezond eten zoals in het Blije Darmen Voedingsplan.

Nog een bonustip: Waarom zou je wachten tot je ziek wordt? Hoe eerder je begint met gezonder eten en bewegen hoe beter. Daarom promoot ik ook de Clean Eating Methode, waarin je gezond eet op basis van pure ingrediënten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer
Inge van Haselen
Voedingscoach en Personal Trainer

5 gedachten over “Het grootste “medicijn” haal je niet bij de apotheek…”

  1. Hi Inge,
    Ik vind het een geweldig artikel waarvan veel duidelijk wordt voor mij.
    Natuurlijk ga ik aan de slag en zorg ik ervoor (als het mij lukt) om van de koekjes af te blijven.
    Dankjewel, vele groetjes

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Hi! Welkom bij de Klantenservice van Ingevanhaselen.nl. Stel hier je vraag en je ontvangt snel antwoord:
Bedankt!
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
We hebben je vraag ontvangen. Je krijgt binnen 1 werkdag antwoord in je email. Kijk ondertussen vast rond op mijn website. Groetjes, Inge
Bedankt!
Send this to a friend