Een opgeblazen gevoel door walnoten, amandelen en andere noten?

Een opgeblazen gevoel door walnoten, amandelen en andere noten?

Veel mensen krijgen na het eten van noten een opgeblazen gevoel. Ook kun je diarree en buikpijn krijgen van noten. Dit komt zelfs vrij vaak voor en veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Terwijl er een simpele oplossing is die voor de meeste mensen werkt. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Toxische stoffen in walnoten, amandelen en andere noten

Als ik aangeef dat walnoten, amandelen en andere noten van nature toxische stoffen bevatten roept dat altijd veel reacties op. Sommigen schrikken, anderen raken in de war. Dat komt door mijn advies om walnoten, amandelen en andere noten eerst te weken. Ik geef je enkele reacties:

“Al die tijd dat ik noten heb gegeten heb ik mezelf dus vergiftigd ipv gezonder gemaakt Inge?”

“Dit wist ik echt niet…’t overdenken waard”

“Natte noten? Leg alsjeblieft uit!”

“Weken in warm of koud water en hoe lang?”

Ik heb beloofd dat ik mijn advies zou toelichten, dat doe ik in dit artikel. Lees nog even door…

Noten zijn gezond, ze stimuleren je vetverbranding…

Eerst even dit: walnoten, amandelen en andere noten zijn in principe gezond. Neem dan wel ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch. Gebrande noten worden als het ware gefrituurd in ongezond, plantaardig vet, waardoor de gezonde eigenschappen grotendeels verdwijnen en je ongezonde vetten – vaak met veel te veel zout – eet…

Noten zijn fantastische bronnen van eiwitten en gezonde vetten. De noten helpen je een mooie, elastische huid te krijgen, ze stimuleren je vetverbranding en stillen je hongergevoel. Noten helpen je dus er mooier uit te zien en je buikvet kwijt te raken.

Lees ook: Word je dik van noten? Hoeveel mag je ervan eten?

Maar… veel mensen krijgen een opgeblazen gevoel of buikpijn van noten

Er zit ook een andere kant aan het eten van noten. Veel mensen krijgen buikpijn van noten. Of darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Heb je hier last van? Kijk dan eens naar het boek Blije Darmen:

Meer informatie over Blije Darmen…

Zelf had ik ook het gevoel dat mijn darmen minder goed werkten als ik noten had gegeten. Daar heb ik nu een simpele oplossing voor. Ik geef je eerst een verklaring voor de buikpijn…

Lees ook: Hoe kom je van een opgeblazen buik af?

Waarom krijg je buikpijn van noten?

Van nature bevatten noten een kleine hoeveelheid toxische stoffen, zoals enzymremmers, fytinezuur, tannine en zogeheten goitrogenen. Dat zijn stoffen die de opnamen van jodium door je schildklier belemmeren. Een mogelijke verklaring voor de giftige stoffen in noten, is dat de natuur op deze manier de noten zo lang mogelijk beschermt tegen de buitenwereld.

Op het moment dat de noot in vruchtbare aarde belandt en de aarde voldoende vochtig is, spoelt de regen de toxische stoffen weg en kan een nieuwe plant ontstaan. Hetzelfde geldt trouwens voor zonnebloempitten en pompoenpitten. Dit proces kun je zelf ook na doen en de toxische stoffen verwijderen voordat je de noten eet.

Doe de natuur na en spoel de toxische stoffen weg

Het proces in de natuur kun je zelf na doen, zodat je de toxische stoffen uit de noten haalt. Dit zijn de stappen:

 1. Laat de noten of pompoenpitten of zonnebloempitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
 2. Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
 3. Dep de noten droog met keukenpapier.
 4. Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.

Hoe lang moet je de noten en zaden weken? Bekijk dit overzicht

Ik geef je hier een overzicht van de weektijden van de belangrijkste noden en zaden. Mis je er een? Stuur me dan een email, dan zoek ik het voor je uit. Bekijk het overzicht van weektijden van noten en zaden:

Hoe lang moet je noten en zaden weken?
Noot/Zaad Weektijd
Amandelen 12 uur
Cashewnoten 4 uur
Chiazaad 20 minuten
Hazelnoten 8 uur
Hennepzaad niet weken
Macademia-noten 4 uur
Para-noten 4 uur
Pecannoten 4 uur
Pompoenpitten 4 uur
Walnoten 4 uur
Zonnebloempitten 4 uur

Houd deze richttijden ongeveer aan. Zet de noten of zaden te weken in koud water met een klein scheutje appelazijn. Spoel ze daarna goed af in een vergiet.

Hoe maak je de noten droog na het weken?

Met keukenpapier kun je de noten vrij droog deppen. Wil je ze helemaal droog hebben? Zet ze dan een paar uur in de oven of in een zogeheten dehydrator. Dit is een oven die veel wordt gebruikt in de bereiding van raw food.

De temperatuur komt niet hoger dan 42 graden en de noten moeten een flinke tijd drogen. Je krijgt dan knapperige noten, zonder de toxische stoffen. Zelf heb ik het jarenlang zonder dehydrator gedaan en ik vind het ook wel lekker als de noten nog een klein beetje zacht zijn. En wil je nog verder gaan met de gezonde lifestyle? Kijk dan eens naar het boek Blije Darmen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Veel succes!

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

PS: Ga jij je noten nu weken? Of blijf je ze rauw eten? Laat het me hieronder weten, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Buikvet Burner Programma- Hoe je afvalt - Inge van Haselen

GEZOND AFVALLEN?

Wil je gezond afvallen en je weer fit voelen? Dan is het Buikvet Burner Programma iets voor jou! Niet alleen om af te vallen, maar ook als je diabetes-2, hoge bloeddruk, hoog cholesterol of een trage schildklier hebt...

BEGIN MET AFVALLEN >>
"Bij mij is er veel af van mijn middel, hier ben ik echt blij mee." ~ Ilonka
"Ik wil nog even meedelen, dat mijn bloeddruk weer helemaal normaal is, zo ook mijn cholesterol van 7.2 terug naar 5.2. Mijn vet percentage 30% gedaald tot 26.8." ~ Paula
"De recepten zijn erg lekker en worden ook door mijn man gewaardeerd." ~ Gonny

57 Reacties

 1. Barbara 17 juni 2018 om 14:52 - Antwoorden

  Beste Inge, dankzij een artikel van jou over het weken van noten en pitten al eens eerder, week ook ik mijn noten en pitten in koud water met een scheutje appelazijn. Ik doe dit nu al een paar jaar tot alle tevredenheid. Alleen laat ik de noten en pitten daarna nog wel indrogen in de oven. Dit kost best veel uur en elektriciteit dus. Nu zit ik dus ook te denken aan het kopen van een dehydrator, ofwel droogoven. Kun jij mij adviseren welke ? En scheelt dit in het stroomgebruik ?

  • Thecla 18 juni 2018 om 16:10 - Antwoorden

   Hallo Barbara,

   Wat goed dat je zo met je gezondheid bezig bent. Inge heeft een dehydrator van het merk Sedona, deze kun je online kopen. Of deze laag is in het stroomgebruik durf ik niet te zeggen.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 2. Christiane 6 mei 2018 om 10:59 - Antwoorden

  Hallo Inge

  Kan best dat de natuur de noten wil beschermen …maar die bescherming zit toch aan de buitenkant ? of niet ?
  Groetjes !

 3. Helene 1 april 2018 om 10:15 - Antwoorden

  Hallo Inge,

  Jammer dat je niet gereageerd hebt op het bericht van Kim. Ik rooster namelijk ook mijn noten om giftige stoffen te verwijderen. En vraag me dan ook af net zoals Kim of dit een misvatting is? Graag zie ik je mening hierover.

  • Inge 2 april 2018 om 12:43 - Antwoorden

   Hoi Helene, bedankt voor je bericht. Ik ben geen voorstander van roosteren, het roosteren verandert en beschadigt mogelijk de onverzadigde vetten in noten. Daardoor kunnen ze ontstekingen veroorzaken en worden ze mogelijk kankerverwekkend. Zelf week ik de noten 8 tot 12 uur in koud water. Daarna spoel ik ze goed af en droog ze in een dyhydrator. Groetjes, Inge

Geef een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en voor specifieke marketingdoeleinden.