Veel mensen krijgen na het eten van noten een opgeblazen gevoel. Ook kun je diarree en buikpijn krijgen van noten. Dit komt zelfs vrij vaak voor en veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte. Terwijl er een simpele oplossing is die voor de meeste mensen werkt. Lees nog even door.

Inhoudsopgave

Toxische stoffen in walnoten, amandelen en andere noten

Als ik aangeef dat walnoten, amandelen en andere noten van nature toxische stoffen bevatten roept dat altijd veel reacties op. Sommigen schrikken, anderen raken in de war. Dat komt door mijn advies om walnoten, amandelen en andere noten eerst te weken. Ik geef je enkele reacties:

“Al die tijd dat ik noten heb gegeten heb ik mezelf dus vergiftigd ipv gezonder gemaakt Inge?”

“Dit wist ik echt niet…’t overdenken waard”

“Natte noten? Leg alsjeblieft uit!”

“Weken in warm of koud water en hoe lang?”

Ik heb beloofd dat ik mijn advies zou toelichten, dat doe ik in dit artikel. Lees nog even door…

Noten zijn gezond, ze stimuleren je vetverbranding…

Eerst even dit: walnoten, amandelen en andere noten zijn in principe gezond. Neem dan wel ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch. Gebrande noten worden als het ware gefrituurd in ongezond, plantaardig vet, waardoor de gezonde eigenschappen grotendeels verdwijnen en je ongezonde vetten – vaak met veel te veel zout – eet…

Noten zijn fantastische bronnen van eiwitten en gezonde vetten. De noten helpen je een mooie, elastische huid te krijgen, ze stimuleren je vetverbranding en stillen je hongergevoel. Noten helpen je dus er mooier uit te zien en je buikvet kwijt te raken.

Lees ook: Word je dik van noten? Hoeveel mag je ervan eten?

Maar… veel mensen krijgen een opgeblazen gevoel of buikpijn van noten

Er zit ook een andere kant aan het eten van noten. Veel mensen krijgen buikpijn van noten. Of darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Heb je hier last van? Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan:

Meer informatie over: het Blije Darmen Voedingsplan

Zelf had ik ook het gevoel dat mijn darmen minder goed werkten als ik noten had gegeten. Daar heb ik nu een simpele oplossing voor. Ik geef je eerst een verklaring voor de buikpijn…

Lees ook: Hoe kom je van een opgeblazen buik af?

Waarom krijg je buikpijn van noten?

Van nature bevatten noten een kleine hoeveelheid toxische stoffen, zoals enzymremmers, fytinezuur, tannine en zogeheten goitrogenen. Dat zijn stoffen die de opnamen van jodium door je schildklier belemmeren. Een mogelijke verklaring voor de giftige stoffen in noten, is dat de natuur op deze manier de noten zo lang mogelijk beschermt tegen de buitenwereld.

Op het moment dat de noot in vruchtbare aarde belandt en de aarde voldoende vochtig is, spoelt de regen de toxische stoffen weg en kan een nieuwe plant ontstaan. Hetzelfde geldt trouwens voor zonnebloempitten en pompoenpitten. Dit proces kun je zelf ook na doen en de toxische stoffen verwijderen voordat je de noten eet.

Doe de natuur na en spoel de toxische stoffen weg

Het proces in de natuur kun je zelf na doen, zodat je de toxische stoffen uit de noten haalt. Dit zijn de stappen:

  1. Laat de noten of pompoenpitten of zonnebloempitten weken in koud water met een scheutje appelazijn.
  2. Spoel de geweekte noten en zaden goed af in een vergiet
  3. Dep de noten droog met keukenpapier.
  4. Bewaar de noten maximaal 3 dagen in een schaaltje bij kamertemperatuur.

Hoe lang moet je de noten en zaden weken? Bekijk dit overzicht

Ik geef je hier een overzicht van de weektijden van de belangrijkste noden en zaden. Mis je er een? Stuur me dan een email, dan zoek ik het voor je uit. Bekijk het overzicht van weektijden van noten en zaden:

Hoe lang moet je noten en zaden weken?
Noot/Zaad,Weektijd
Amandelen,12 uur
Cashewnoten, 4 uur
Chiazaad, 20 minuten
Hazelnoten, 8 uur
Hennepzaad, niet weken
Macademia-noten, 4 uur
Para-noten, 4 uur
Pecannoten, 4 uur
Pompoenpitten, 4 uur
Walnoten, 4 uur
Zonnebloempitten, 4 uur

Houd deze richttijden ongeveer aan. Zet de noten of zaden te weken in koud water met een klein scheutje appelazijn. Spoel ze daarna goed af in een vergiet.

Hoe maak je de noten droog na het weken?

Met keukenpapier kun je de noten vrij droog deppen. Wil je ze helemaal droog hebben? Zet ze dan een paar uur in de oven of in een zogeheten dehydrator. Dit is een oven die veel wordt gebruikt in de bereiding van raw food.

De temperatuur komt niet hoger dan 42 graden en de noten moeten een flinke tijd drogen. Je krijgt dan knapperige noten, zonder de toxische stoffen. Zelf heb ik het jarenlang zonder dehydrator gedaan en ik vind het ook wel lekker als de noten nog een klein beetje zacht zijn. En wil je nog verder gaan met de gezonde lifestyle? Kijk dan eens naar het Blije Darmen Voedingsplan. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Veel succes!
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Jouw Gezondheidscoach

PS: Ga jij je noten nu weken? Of blijf je ze rauw eten? Laat het me hieronder weten, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Bikini Body Kuur

Wil je snel maar wel op een natuurlijke manier afvallen? Volg dan de 4-fasen methode van de Bikini Body Kuur...

SNEL AFVALLEN
"Ben al bijna 4 kg kwijt! In 9 dagen! Ben helemaal blij"
~ Emmie
"Ik voel me super! Alle zomerjurken passen weer. :-)”"
~ Neeltje
"Inmiddels ben ik 5.4 kilo kwijt en m’n vetpercentage is ruim 3% minder. Maar nog belangrijker is dat mijn taille een stuk smaller is geworden. Ik ga op deze voet verder, dit patroon bevalt mij wel. Ik vond de motivatie tips iedere dag in m’n mail ook erg handig!"
~ Claudia