Is rode wijn goed voor je hart? En andere vragen over alcohol

Vaak krijg ik de volgende vragen over alcohol drinken:

“Is elke dag een glaasje rode wijn drinken goed voor je gezondheid?”

“Welk drankje kan ik het beste kiezen als ik op mijn gewicht wil letten?”

“Hoeveel glazen wijn of bier mag ik per week drinken?”

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van rode wijn drinken voor je gezondheid en je vetverbranding, of kun je dan beter witte wijn drinken? Of beter toch maar helemaal niet drinken? Ik zet het op een rijtje…

Inhoudsopgave

“Rode wijn zou goed zijn voor je hart”

Ik ken mensen die elke dag een glaasje rode wijn drinken voor de gezondheid. Je hoort er verschillende verhalen over. Als ik mijn vrienden vraag hoe ze denken over wijn hoor ik: “Goed voor je hart“, “Rode wijn is beter dan witte wijn” of juist andersom: “Je wordt dik van rode wijn, je kunt beter witte wijn nemen” of “Rode wijn bevat meer antioxidanten“.

Rode wijn bevat resveratrol, een stofje uit de schil van de blauwe druif met gezonde eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat resveratrol mogelijk helpt bij het voorkomen van hartproblemen en kanker. Ook kan resveratrol een positief effect hebben op de stofwisseling van mannen met overgewicht.

Wat dat betreft is het niet zo’n gek idee om elke dag een glaasje rode wijn te drinken. Maar wacht even voordat je een fles opentrekt… Want om de positieve effecten van resveratrol te merken zou je volgens de Mayo Clinic elke dag meer dan 1000 liter rode wijn moeten drinken!

Dus voor de resveratrol hoef je het niet te doen. Zijn er andere redenen om toch af en toe een glaasje te drinken? Lees nog even door.

Helpt alcohol tegen diabetes en Alzheimer?

Veel mensen willen graag geloven dat het drinken van 1 of 2 glaasjes alcohol per dag gezond is, goed voor je hart en goed tegen diabetes en tegen Alzheimer. Maar daarvoor is eigenlijk totaal geen wetenschappelijk bewijs, zegt Dr. Tim Naimi van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie.

Integendeel, waarschijnlijk is matig drinken iets wat gezonde mensen doen, niet iets dat ze gezond maakt. De meeste onderzoeken wijzen uit dat alcohol heel schadelijk is voor je gezondheid en dat het je vetstofwisseling remt, ook dat ene glaasje.

Op Netflix is hierover een interessante documentaire te zien: “The Truth About Alcohol” (De waarheid over alcohol). De interviewer is zelf arts. Hij drinkt graag een glaasje voor de gezelligheid en denkt dat dat niet zoveel kwaad kan.

De arts gaat langs bij diverse deskundigen en doet mee aan allerlei testen. De conclusie? Alcohol is inderdaad schadelijk voor je lichaam, ook één glaasje. Aan de andere kant is een glaasje drinken ook een sociaal bindmiddel, bijvoorbeeld als je uit eten gaat. Bij de groep horen en “meedoen” kan ook belangrijk zijn voor je gezondheid. Iedereen maakt daarin voor zichzelf een afweging.

Wanneer zit je in de gevarenzone?

Iedereen weet dat je lever beschadigd kan raken als je veel alcohol drinkt. Toch komt die boodschap niet echt aan bij de meeste mensen: leverbeschadiging is meer iets voor alcoholisten en zo zie je jezelf niet snel. Maar wist je dat je in de gevarenzone zit als je als vrouw meer dan 7 glazen alcohol per week drinkt en als man meer dan 14 glazen?

Dit is omgerekend voor vrouwen gemiddeld 1 glaasje wijn per dag. Ik zie in de voedingsdagboeken dat heel veel vrouwen daar wel aan komen. Hoe zit dat bij jou?

Gezellig een glaasje drinken hoort bij onze cultuur

Een glaasje wijn of bier drinken is onderdeel van onze cultuur. Het hoort bij gezellig tafelen of gezellig uitgaan met vrienden. Het is zelfs één van de 9 Power-gewoontes in de zogeheten Blue Zones waar bovengemiddeld veel mensen ouder worden dan 100 jaar.

Een glaasje wijn af en toe voor de gezelligheid is wat mij betreft ook prima en ik denk niet dat het veel kwaad kan als je verder gezond leeft. Zelf drink ik ook af en toe een glaasje wijn. Meestal in het weekend met vrienden of in een restaurant. Omdat ik het gezellig vindt, maar dus niet voor mijn gezondheid, daarvoor kun je beter clean eten, zoals in het Buikvet Burner Programma.

Lees ook: Wat is Clean Eating?

Alcohol is een vetverdubbelaar

Telkens als je een glaasje wijn drinkt moet je lever minimaal één uur hard werken om de alcohol af te breken. In dat uur geeft je lever de hoogste prioriteit aan de afbraak van alcohol, omdat alcohol in tegenstelling tot vet en koolhydraten nergens in je lichaam kan worden opgeslagen. Je suiker- en vetstofwisseling komen tijdens het verwerken van de alcohol min of meer stil te liggen.

Daarom noem ik alcohol ook wel de “vetverdubbelaar”: Alcohol bevat veel loze calorieën, vaak eet je er nog een paar vette hapjes bij en daarna ligt je stofwisseling stil. Je lichaam heeft geen andere keus dan de vetten op te slaan.

Lees hier: Waarom je elke dag KURKUMA zou moeten nemen…

Welk drankje is het beste voor je lijn?

Als je dan toch een glaasje drinkt en ook een beetje op je lijn en gezondheid let, kun je dan beter witte wijn nemen of rode wijn? Of zoiets als bier, Martini of wodka? De meningen zijn verdeeld en eerlijk gezegd denk ik zelf dat het niet zoveel uit maakt. Kies gewoon wat je het lekkerst vindt, drink 1 of 2 glaasjes en alleen bij speciale gelegenheden. Leef op andere momenten zo gezond mogelijk volgens de principes van het Buikvet Burner Programma, dan houd je je lichaam gezond en blijf je vol energie.

Lees ook: Hoe kun je een traag werkende schildklier herkennen?

Over wijn valt wat betreft gezondheid nog wel iets te zeggen. Dat heeft te maken met sulfiet. Witte wijn bevat vaak meer sulfiet dan rode wijn. Wijnmakers voegen sulfiet toe voor de houdbaarheid en de kleur, daarnaast zit er ook van nature al sulfiet in wijn.Sulfiet kan hoofdpijn veroorzaken en allergische reacties zoals huiduitslag, maagkramp en diarree. Maar ook hierover zijn de meningen verdeeld, in gedroogd fruit zit bijvoorbeeld 10x zoveel sulfiet als in wijn.

Biologische rode wijn van Demeter is iets beter dan de rest

Wat betreft de sulfiet zou je dus beter voor rode wijn kunnen kiezen. Neem dan bij voorkeur biologische rode wijn met het Demeter-keurmerk. Demeter-wijn staat er om bekend dat de helft minder sulfiet is toegevoegd dan de maximale EU-norm. Demeter-wijnen zijn nog niet op veel plaatsen verkrijgbaar, maar als je de keus hebt zou ik daarvoor gaan.

Neem af en toe een glaasje voor de gezelligheid als je het lekker vindt

Als je het leuk en lekker vindt, drink dan op z’n tijd een glaasje voor de gezelligheid. Kies het drankje waar je het meeste zin in hebt, zie het als een traktatie en geniet ervan.

Voor je gezondheid kun je beter goed clean gaan eten, zoals in het Buikvet Burner Programma. Dan heb je geen resveratrol nodig. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel glazen wijn of bier drink jij op een (feest)avond? Laat het me hieronder weten, ik ben benieuwd!

38 Reacties

 1. Corien 11 december 2018 bij 09:30 - Reageer

  Wat is en hoe werkt “vetstofwisseling” eigenlijk?

  • Thecla 17 december 2018 bij 11:22 - Reageer

   Hallo Corien,

   Bedankt voor je bericht. Als je producten eet waardoor je bloedsuikerspiegel neutraal blijft dan voel je je lange tijd verzadigd. Als je dan de juiste combinaties vetten, eiwitten en koolhydraten eet dan komt je lichaam in de vetverbrandingsstand. Veel mensen eten teveel koolhydraten waardoor je snel trek hebt en veel te veel eet. Hierdoor piekt je bloedsuikerspiegel steeds en is je lichaam continu bezig de koolhydraten te verwerken. Het heeft dan simpel gezegd niet de tijd om vet te gaan verbranden.

   Als je hier meer over wilt leren en jezelf en clean lifestyle aan wilt leren is het Buikvet Burner Programma iets voor jou:

   Meer informatie over het Buikvet Burner Programma…

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 2. Ton 9 december 2018 bij 14:56 - Reageer

  Neem af en toe een glaasje(tabak) voor de gezelligheid als je het lekker vindt.

  Dus voor de gezelligheid je gezond in gevaar brengen?

  Nee, dank je. Zonder alcohol(tabak) kan het ook gezellig zijn.

 3. lauwers marina 9 december 2018 bij 10:32 - Reageer

  hallo af en toe wat alcohol met mate

 4. Wilma 12 augustus 2018 bij 14:58 - Reageer

  Hallo ik drink witte wijn maar wil graag afvallen..Ik drink donderdag 4 glazen wijn vrijdag ook zaterdag ook en zondag ik weet het is slecht..maar vind het zo lekker

  • Thecla 13 augustus 2018 bij 13:41 - Reageer

   Hallo Wilma,

   Bedankt voor je bericht. Goed dat je je bewust bent van het feit dat wijn niet gezond is. Het zijn echte suikerbommetjes en voor je energie is alcohol ook erg slecht. Behalve dat je het lekker vindt, is het waarschijnlijk een gewoonte geworden. Probeer om er de komende week ipv 4 er 2 te drinken. Vervolgens bouw je dit af naar het liefst één avond per week een wijntje drinken. Dat zou een hele mooie stap zijn.

   Je zult merken dat je ook veel uitgeruster wakker wordt wanneer je minder drinkt.

   Zet hem op!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 5. Irene 3 december 2017 bij 11:12 - Reageer

  Hallo Inge,

  Als ik ergens een hekel aan heb, is het alcohol, zelf drink ik water of voor de kleur bietensap, daarentegen erger ik mij aan mensen, die wel iedere dag alcohol drinken (soms worden ze ook nog vervelend)
  Hoe maak je ze duidelijk hoe ongezond het is? alleen in het weekend 2 of 3 glaasjes, dan blijft het een feestje, daar kan ik mee leven!
  Drinken doe je niet voor de gezelligheid, dat doe je omdat je het lekker vind, ik kan heel gezellig zijn zonder alcohol en met mijn heldere verstand!

  Groetjes Irene

  • Thecla 4 december 2017 bij 09:46 - Reageer

   Hallo Irene,

   Bedankt voor je bericht. Goed om te lezen dat je geen alcohol drinkt. Toch kun je niet van iedereen verwachten dat ze dit ook doen, dit zijn de mensen hun eigen keuzes. In een gesprek kun je ze wel wijzen op de slechte eigenschappen van alcohol, maar mijn ervaring is dat men zelf moet willen veranderen en deze keuze kun je ze niet opleggen.

   Blijf zelf wel lekker zo gezond doorgaan!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen