Is rode wijn goed voor je hart? En andere vragen over alcohol

Laatste update:

Vaak krijg ik de volgende vragen over alcohol drinken:

“Is elke dag een glaasje rode wijn drinken goed voor je gezondheid?”

“Welk drankje kan ik het beste kiezen als ik op mijn gewicht wil letten?”

“Hoeveel glazen wijn of bier mag ik per week drinken?”

In dit artikel bespreek ik de voor- en nadelen van rode wijn drinken voor je gezondheid en je vetverbranding, of kun je dan beter witte wijn drinken? Of beter toch maar helemaal niet drinken? Ik zet het op een rijtje…

Inhoudsopgave

“Rode wijn zou goed zijn voor je hart”

Ik ken mensen die elke dag een glaasje rode wijn drinken voor de gezondheid. Je hoort er verschillende verhalen over. Als ik mijn vrienden vraag hoe ze denken over wijn hoor ik: “Goed voor je hart“, “Rode wijn is beter dan witte wijn” of juist andersom: “Je wordt dik van rode wijn, je kunt beter witte wijn nemen” of “Rode wijn bevat meer antioxidanten“.

Rode wijn bevat resveratrol, een stofje uit de schil van de blauwe druif met gezonde eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat resveratrol mogelijk helpt bij het voorkomen van hartproblemen en kanker. Ook kan resveratrol een positief effect hebben op de stofwisseling van mannen met overgewicht.

Wat dat betreft is het niet zo’n gek idee om elke dag een glaasje rode wijn te drinken. Maar wacht even voordat je een fles opentrekt… Want om de positieve effecten van resveratrol te merken zou je volgens de Mayo Clinic elke dag meer dan 1000 liter rode wijn moeten drinken!

Dus voor de resveratrol hoef je het niet te doen. Zijn er andere redenen om toch af en toe een glaasje te drinken? Lees nog even door.

Helpt alcohol tegen diabetes en Alzheimer?

Veel mensen willen graag geloven dat het drinken van 1 of 2 glaasjes alcohol per dag gezond is, goed voor je hart en goed tegen diabetes en tegen Alzheimer. Maar daarvoor is eigenlijk totaal geen wetenschappelijk bewijs, zegt Dr. Tim Naimi van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie.

Integendeel, waarschijnlijk is matig drinken iets wat gezonde mensen doen, niet iets dat ze gezond maakt. De meeste onderzoeken wijzen uit dat alcohol heel schadelijk is voor je gezondheid en dat het je vetstofwisseling remt, ook dat ene glaasje.

Op Netflix is hierover een interessante documentaire te zien: “The Truth About Alcohol” (De waarheid over alcohol). De interviewer is zelf arts. Hij drinkt graag een glaasje voor de gezelligheid en denkt dat dat niet zoveel kwaad kan.

De arts gaat langs bij diverse deskundigen en doet mee aan allerlei testen. De conclusie? Alcohol is inderdaad schadelijk voor je lichaam, ook één glaasje. Aan de andere kant is een glaasje drinken ook een sociaal bindmiddel, bijvoorbeeld als je uit eten gaat. Bij de groep horen en “meedoen” kan ook belangrijk zijn voor je gezondheid. Iedereen maakt daarin voor zichzelf een afweging.

Wanneer zit je in de gevarenzone?

Iedereen weet dat je lever beschadigd kan raken als je veel alcohol drinkt. Toch komt die boodschap niet echt aan bij de meeste mensen: leverbeschadiging is meer iets voor alcoholisten en zo zie je jezelf niet snel. Maar wist je dat je in de gevarenzone zit als je als vrouw meer dan 7 glazen alcohol per week drinkt en als man meer dan 14 glazen?

Dit is omgerekend voor vrouwen gemiddeld 1 glaasje wijn per dag. Ik zie in de voedingsdagboeken dat heel veel vrouwen daar wel aan komen. Hoe zit dat bij jou?

Gezellig een glaasje drinken hoort bij onze cultuur

Een glaasje wijn of bier drinken is onderdeel van onze cultuur. Het hoort bij gezellig tafelen of gezellig uitgaan met vrienden. Het is zelfs één van de 9 Power-gewoontes in de zogeheten Blue Zones waar bovengemiddeld veel mensen ouder worden dan 100 jaar.

Een glaasje wijn af en toe voor de gezelligheid is wat mij betreft ook prima en ik denk niet dat het veel kwaad kan als je verder gezond leeft. Zelf drink ik ook af en toe een glaasje wijn. Meestal in het weekend met vrienden of in een restaurant.

Omdat ik het gezellig vind, maar dus niet voor mijn gezondheid, daarvoor kun je beter clean eten, zoals in het Buikvet Burner Programma.
Lees ook:  Wat is Clean Eating?

Alcohol is een vetverdubbelaar

Telkens als je een glaasje wijn drinkt moet je lever minimaal één uur hard werken om de alcohol af te breken. In dat uur geeft je lever de hoogste prioriteit aan de afbraak van alcohol, omdat alcohol in tegenstelling tot vet en koolhydraten nergens in je lichaam kan worden opgeslagen. Je suiker- en vetstofwisseling komen tijdens het verwerken van de alcohol min of meer stil te liggen.

Daarom noem ik alcohol ook wel de “vetverdubbelaar”: Alcohol bevat veel loze calorieën, vaak eet je er nog een paar vette hapjes bij en daarna ligt je stofwisseling stil. Je lichaam heeft geen andere keus dan de vetten op te slaan.

Welk drankje is het beste voor je lijn?

Als je dan toch een glaasje drinkt en ook een beetje op je lijn en gezondheid let, kun je dan beter witte wijn nemen of rode wijn? Of zoiets als bier, Martini of wodka? De meningen zijn verdeeld en eerlijk gezegd denk ik zelf dat het niet zoveel uit maakt. Kies gewoon wat je het lekkerst vindt, drink 1 of 2 glaasjes en alleen bij speciale gelegenheden.

Ga gezond en clean eten. Zoals in het Blije Darmen Plan.
het Buikvet Burner Programma

Dan houd je je lichaam gezond en blijf je vol energie.

Over wijn valt wat betreft gezondheid nog wel iets te zeggen. Dat heeft te maken met sulfiet. Witte wijn bevat vaak meer sulfiet dan rode wijn. Wijnmakers voegen sulfiet toe voor de houdbaarheid en de kleur, daarnaast zit er ook van nature al sulfiet in wijn.Sulfiet kan hoofdpijn veroorzaken en allergische reacties zoals huiduitslag, maagkramp en diarree. Maar ook hierover zijn de meningen verdeeld, in gedroogd fruit zit bijvoorbeeld 10x zoveel sulfiet als in wijn.

Biologische rode wijn van Demeter is iets beter dan de rest

Wat betreft de sulfiet zou je dus beter voor rode wijn kunnen kiezen. Neem dan bij voorkeur biologische rode wijn met het Demeter-keurmerk. Demeter-wijn staat er om bekend dat de helft minder sulfiet is toegevoegd dan de maximale EU-norm. Demeter-wijnen zijn nog niet op veel plaatsen verkrijgbaar, maar als je de keus hebt zou ik daarvoor gaan.

Neem af en toe een glaasje voor de gezelligheid als je het lekker vindt

Als je het leuk en lekker vindt, drink dan op z’n tijd een glaasje voor de gezelligheid. Kies het drankje waar je het meeste zin in hebt, zie het als een traktatie en geniet ervan.

Zorg dan dat je op andere dagen lekker gezond leeft, zodat je lichaam in balans blijft.

Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Hoeveel glazen wijn of bier drink jij op een (feest)avond? Laat het me hieronder weten, ik ben benieuwd!

39 gedachten over “Is rode wijn goed voor je hart? En andere vragen over alcohol”

 1. als rode wijn zo ongezond zou zijn zouden de fransen en italianen sterven voor ze 50 jaar oud zijn , daar drinken ze smorgens al wijn in plaats van koffie, nemen ze aperitief van anijs drank om 11u smorgens enz.. , en de mensen die ik er ken zijn momenteel 84 en 87 jaar oud en zitten onder de linde boom ,ja wijn te drinken ieder dag een po of 2a3 en 1 glas ricard als apero vriendelijke groeten serge

  Beantwoorden
  • Hi Ivonne,
   Alcohol noemen wij ook wel de vetverdubbelaar omdat het niet alleen boordevol suiker zit, maar ook je vetverbranding stil legt…
   Wat dat betreft zou het een goede eerste stap zijn om minder te gaan drinken. Niet alleen voor je gewicht, maar ook voor je gezondheid! Kijk anders eens op Netflix naar de uitzending “The truth about alcohol”. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om alleen in het weekend een glaasje te drinken.
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
 2. Een onderwerp dat over het algemeen heel veel reacties oproept en dat is niet voor niets. We houden er niet van onze gewoontes te veranderen w n zeker niet de gewoontes die ons zoethouden.…
  Zelf drink ik geen alcohol meer, vind het nu ook vies ruiken, vies smaken. Ik ben blij met een helder hoofd en heb een heel leuk leven.
  Bij pittig eten drink ik soms thee, maar meestal water met citroen/ limoensap tussen de maaltijden door.

  Beantwoorden
  • Hallo Marja,

   Wat ontzettend goed van je Marja. Het is ook heel moeilijk gewoontes te doorbreken. Groepsdruk speelt daar ook een grote rol in. Knap van je dat je nu geen alcohol meer drinkt en het houdt bij gezonde thee!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
  • Hallo Caroline,

   Een glaasje advocaat bevat veel suikers, ook in alcohol zit natuurlijk suikers. Drink het echt met mate en zie het als een traktatie.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ja, stuur mij
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Send this to a friend