Het risico van snel eten en weinig kauwen

Laatste update:

Sta even stil bij jezelf… Ben je op dit moment iets aan het eten? En doe je dat gedachteloos of met aandacht? Veel mensen eten tegenwoordig gedachtenloos en doen tegelijkertijd iets anders, bijvoorbeeld internetten, Whatsappen, emails lezen, tv-kijken, autorijden. Het is zo gewoon geworden dat het je waarschijnlijk niet eens meer opvalt. Maar je lichaam betaalt een prijs… lees nog even door!

Snel eten leidt tot vetopslag en vermoeidheid

Wist je dat snel eten en te weinig kauwen leidt tot vetopslag, overgewicht en weinig energie? Misschien heb je daarom wel die vetrolletjes en voel je je moe. Hoog tijd om je eetgewoontes te bekijken en mindful te gaan eten.

Lees ook:   3 lentetips hoe je kunt eten oom buikvet te verbranden en af te vallen

Door mindful te gaan eten, kauw je jezelf slank ;-), krijg je meer energie en verminder je ook nog je stress. Verderop in dit artikel geef ik je 5 richtlijnen voor mindful eten. In Amerika is het al een grote hit bij onder meer Google, waar ze 1x per maand een mindful lunch organiseren. Dat kun jij zelf ook doen. Lees nog even door…

Eten is tegenwoordig een haastige bezigheid

In de huidige snelle maatschappij is eten een haastige bezigheid. Niet voor niets zijn fastfoodketens en kant-en-klaarmaaltijden een groot commercieel succes. Je haalt even snel iets te eten, werkt het naar binnen terwijl je tv kijkt, de krant leest, doorwerkt, auto rijdt of emails beantwoordt. Dit is zo gewoon dat het niemand meer opvalt, bijna iedereen doet het en het lijkt efficiënt.

Slecht gekauwd voedsel verteert niet goed

Maar je lichaam betaalt een prijs. Door het snelle, onbedachtzame eten kauw je veel te weinig en krijgt je lichaam te grote brokken voeding binnen waar het niks mee kan. Je spijsvertering kan niet goed z’n werk doen en de meeste voeding gaat onverteerd je lichaam weer uit. Je profiteert dus niet optimaal van de voedingsstoffen. Dat kan een oorzaak zijn van vermoeidheid.

Je hersens krijgen geen signaal van verzadiging als je te snel eet

En er is nog iets… als je snel eet (sneller dan 20 minuten) krijgen je hersens te laat het signaal dat je verzadigd bent. Je blijft dus langer dooreten dan nodig is. Steeds meer studies wijzen uit dat snel eten en slecht kauwen leidt tot vetopslag, overgewicht en vermoeidheid.

Onderzoek: slecht kauwen leidt tot overgewicht

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat rustig en langzaam eten goed is voor je gezondheid. Dat blijkt uit publicaties in onder meer de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism en in the British Medical Journal. Wat zijn de voordelen van goed kauwen en langzaam eten? Ik geef de belangrijkste voordelen:

 • 3x minder kans op overgewicht
 • Helpt je vetrolletjes weg te werken en op gewicht te blijven, je hebt 3x minder kans op overgewicht als je goed kauwt. Hoe vaak moet je dan kauwen per hap? Daar kom ik zo op!
 • Goed kauwen kan helpen diabetes te voorkomen
 • Goed kauwen versterkt je tanden en helpt tandvleesontstekingen te voorkomen
 • Helpt voorkomen dat ongezonde bacteriën actief kunnen zijn in je darmen. Beschermt tegen ongezonde bacteriën
 • Goed kauwen helpt tegen winderigheid, opgeblazen gevoel, constipatie of diarrhee. Grote stukken slecht gekauwde stukken voeding veroorzaken problemen in je spijsvertering. Heb je last van je darmen? Begin dan met goed kauwen!

Goed kauwen is de eerste belangrijke stap in je spijsvertering

Goed kauwen is de eerste belangrijke stap in je spijsvertering. Door het kauwen maal je je voeding fijn en voeg je enzymen toe die een start maken met de vertering. Als je zo goed kauwt kunnen je darmen optimaal presteren en zoveel mogelijk voedingsstoffen uit je eten halen.

Ook krijgen je maag en je alvleesklier door het kauwen een signaal dat er eten aankomt. Zo kunnen je organen vast aan het werk gaan om de juiste zuurtegraad in te stellen en enzymen af te scheiden. Dit helpt je lichaam om maximaal te profiteren van je voeding en dat is belangrijk voor je gezondheid, je vetverbranding en je energie.

Te snel eten verstoort je hormoonhuishouding

Ik geef je nog een belangrijke reden om rustig te eten en langzaam te kauwen. Als je te snel eet heeft je lichaam niet genoeg tijd om het hormoon leptine af te scheiden. Dit hormoon geeft het signaal van verzadiging aan je hersens.

Je hersens en je maag hebben ongeveer 20 minuten nodig om een gevoel van verzadiging af te geven. Als je in 5 minuten je eten naar binnen werkt heeft je lichaam dat signaal nog niet kunnen ontvangen. De kans is dan groot dat je te veel eet. Ik denk dat je dat wel herkent. Eerst merk je nog niks als je te veel eet, maar een half uur later wel! Dan voel je je opgeblazen en weet je achteraf dat je teveel hebt gegeten. Daarom is het belangrijk langzaam te eten, doe minstens 30 minuten over je maaltijd.

Hoe vaak moet je nu kauwen?

Onderzoekers hebben veel studies gedaan naar hoe vaak je moet kauwen per hap. De gemiddelde aanbeveling komt toch wel uit op 40 keer kauwen per hap! Eén wetenschapper kwam zelfs uit op 100 keer kauwen per hap.

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar zelf kom ik niet aan 100 keer kauwen en meestal ook niet aan 40 keer. Dat lukt alleen als ik met volle aandacht zit te eten. Daar geef ik je zo nog wat tips voor. Ook als je niet aan 40 keer kauwen komt is belangrijk bewust elke hap goed te kauwen, todat deze vloeibaar is.

Tip: ga mindful eten

Dat brengt mij bij mindful eten. Iets wat de laatste jaren in opkomst is en wat ik je van harte kan aanbevelen. Het bedrijf Google organiseert bijvoorbeeld 1x per maand een mindful lunch. Zo iets zou je zelf ook kunnen voeren.

5 Richtlijnen voor mindful eten

Hoe eet je mindful? Wat is dat eigenlijk? Mindful eten vraagt enige training, maar iedereen kan het! et zou zelfs een vorm van meditatie kunnen zijn. Ik geef je 5 richtlijnen waarmee je kunt gaan oefenen:

1. Kauw elke hap heel goed!

Probeer 40 keer te kauwen per hap. Minder is ook goed als je voeding maar goed vloeibaar is voordat je het doorslikt. Het helpt als je veel verse groente eet, rauw of kort gestoomd. Daar moet je van nature al flink op kauwen.

2. Eet in een rustige omgeving

Maak de tafel gezellig, misschien met wat kaarsen, zet een zacht, aangenaam muziekje op en creeer een relaxte sfeer met weinig afleiding. Dus even niet tv-kijken, de krant lezen, whatsappen of een intensief gesprek voeren. Geef in plaats daarvan alle aandacht aan je eten.

3. Kauw ook op groentesappen, smoothies en soepen

Het lijkt een beetje vreemd op te ‘kauwen’ of vloeibare voeding zoals groentesappen, smoothies en soepen. Toch is het belangrijk. Door te kauwen voeg je enzymen toe aan je voeding, waardoor je lichaam de voedingsstoffen optimaal kan opnemen.

4. Eet langzaam…

Neem de tijd voor je maaltijd, kauw goed en geef je lichaam de tijd om het gevoel van verzadiging te bereiken. Dat duurt minstens 20 minuten, dus zorg dat je maaltijd minstens een half uur duurt.

5. Maak van je maaltijd een meditatie

Boeddistische meesters moedigen hun leerlingen aan te mediteren tijdens de maaltijd. Dat maakt eten tot een ontspannende en prettige beleving. Heb je ervaring met mediteren? Kijk dan eens hoe je hierop een variatie kunt maken in combinatie met je voeding.

Als je deze richtlijnen volgt zul je merken dat je veel meer geniet van je maaltijd en je voldaan voelt. Ik hoop dan ook dat ik je heb kunnen motiveren om je eerstvolgende maaltijd met aandacht en rust te eten! Het is belangrijk voor je spijsvertering en het kan je helpen je vetrolletjes weg te werken. Wat dat betreft gaat mindful eten prima samen met de het Buikvet Burner Programma! Probeer bij je volgende maaltijd mindful te eten. Leg die krant en je iphone even weg, creëer een prettige, relaxte sfeer en eet elke hap met aandacht. Je zult je fantastisch voelen!

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Eet jij langzaam of juist snel? En hoe vaak kauw jij op een hap? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

Buikvet Burner Programma

5 gedachten over “Het risico van snel eten en weinig kauwen”

 1. met brood eten kauw ik minstens 100x tot het vloeibaar is geworden en zoet aanvoelt.
  met middageten veel minder
  eet dan 1half uur met snee zelfgebakken brood 1half uur per snee
  groetjes jopie

 2. Geweldig Inge! Een vorm van meditatie, goed voor lichaam en geest. Eten is een feest wat je dankbaar en in stilte viert!

 3. Inge, je eet-en kauwartikel is SUPER! Zo’n 35 jaar geleden, toen in begon met Macrobiotisch eten, was het eerste wat je leerde: ‘Kauw op elke hap eten 80 maal’. Nooit gehaald. Maar…inderdaad: eet met alle aandacht die je hebt. In rust. TV uit. Proef, kijk naar de prachtige kleuren van het voedsel en wees blij, dat je dit kunt en mag doen. En laat de anderen om je heen ajb hetzelfde doen. Eten is dan een vorm van meditatie, die lichaam en geest ten goede komt. Dank, dat je dit zo goed naar voren hebt weten te brengen!

Reacties zijn gesloten.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven