Agave-siroop zoet? Ja! Gezond? Nee!

Laatste update:

Vaak krijg ik de vraag of agavesiroop goed is en of het past binnen de Clean Eating methode. “Het wordt toch verkocht in natuurwinkels?” en “Het is toch natuurlijk?“. In dit artikel ga ik hier verder op in, want agave-siroop uit de winkel is helemaal niet “natuurlijk”, maar zwaar chemisch bewerkt. Je wordt er dik van en het is slecht voor je gezondheid. Ik leg het je uit.

Inhoudsopgave

Agave-siroop zoet? Ja! Gezond? Nee!

Veel mensen die kennis maken met Clean Eating gaan als eerste op zoek naar een alternatief voor suiker. Dat maak ik keer op keer mee.

Zoet eten is zo belangrijk geworden in voeding, dat veel mensen denken dat ze niet zonder kunnen. Dat is natuurlijk onzin, maar niet iedereen kan die stap in een keer maken. Vaak komen mensen dan uit bij agavesiroop, omdat dat lekker natuurlijk en gezond klinkt. Maar dat is het niet!

Hoe wordt agave-siroop gemaakt?

Agave-siroop is afkomstig van de agave-plant, een soort cactus. Je zou denken dat agave-siroop of agave-nectar daarom een natuurlijk product is, zelf dacht ik vroeger dat het uit de plant werd geperst. Ook als je de etiketten ziet krijg je de indruk dat het natuurlijk is. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

De agave-siroop ontstaat na een chemisch proces van filtering en bewerking [1]. Daardoor zijn alle voedingsstoffen er uit. Er ontstaat een vorm van fructose onstaat die slechter voor je is dan gewone suiker.

Waaruit bestaat agave-siroop?

Agave-siroop bestaat voornamelijk uit geraffineerde fructose, verkregen door chemische processen. De siroop bevat verder geen vitamines, vezels of andere voedingsstoffen meer.

Ook blijkt geraffineerde fructose heel slecht voor je gezondheid te zijn [2], daarover zometeen meer. Dat is ook het verschil met fruit. Daar zit ook fructose in, maar dat is ongeraffineerd en het fruit bevat vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam voeden.

Waarom is Agave-siroop dan toch populair?

De associatie met de agave-plant heeft een imago van natuurlijk en biologisch. Verder is het zo dat de geraffineerde fructose een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel hier niet zo erg van piekt als van suiker en op zich is dat goed. Maar dat is niet het hele verhaal…

Waarom is Agave-siroop ongezond?

Agave-siroop bestaat voor 70-90% uit geraffineerde fructose, een stof die grote nadelen voor je gezondheid heeft, zoals Machielsen in haar artikel toelicht. Geraffineerde fructose kan onder meer bloedarmoede, botontkalking en beschadiging van je bloedvaten veroorzaken. Agave-siroop is dus absoluut niet natuurlijk of biologisch en als je alles op een rijtje zet is het zelfs slechter dan suiker.

Trouwens, geraffineerde fructose zit ook in heel veel fabrieksproducten, zoals frisdranken en ontbijtkoek. Nog een reden om zo min mogelijk fabrieksproducten te nemen en te kiezen voor Clean Eating.

Ga gezond en clean eten. Zoals in het Blije Darmen Plan.
Buikvet Burner Programma

Wat is een goed alternatief voor agave-siroop?

Agave-siroop zou ik echt niet meer nemen. Heb je het nog in je kast staan? Gooi het dan nu meteen weg, want agave-siroop is slecht voor je gezondheid. Wat is dan een goed alternatief? In dit artikel geef ik je een overzicht van goede alternatieven:

Daarnaast is er nog een ander alternatief, maar die vinden de meeste mensen moeilijk: afkicken van je zoete smaak :-). Misschien kan je hier toch een begin mee maken. Afkicken kost 3 tot 4 weken moeite en doorzettingsvermogen, maar daarna voel je je veel fitter en de kilo’s vliegen eraf! In dit artikel vind je praktische tips of van suiker af te kicken:

Je zult merken dat je smaak verandert als je afkickt en dat je geen suiker meer nodig hebt. Dat is een heerlijke ervaring, je buikvet verdwijnt en je krijgt weer meer energie.

En als je eenmaal bent afgekickt kun je juist nog af en toe een taartje of iets dergelijks eten, maar alleen als je er zelf voor kiest en niet meer dagelijks als een verslaving.

Begin gewoon vanaf vandaag de suikers uit je menu te halen, vergeet de agave-siroop en kijk hoe je je over een paar weken voelt. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Gebruik jij agave-siroop of een andere zoetstof? Of juist niet meer? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen.

Buikvet Burner Programma

92 gedachten over “Agave-siroop zoet? Ja! Gezond? Nee!”

  1. hoi inge
    ik heb een zoetstof ontdekt ,kwam het tegen op een webwinkel.
    erythritol en xylitol.
    heb in mijn leven gigantische hoeveelheden witte suiker gegeten

    hoi inge
    wat te zeggen van: xylitol en erythritol?
    bvd voor je reactie,jan zoetekauw

    .

    • Hallo Jan,

      Xylitol en Erythritol blijven zoetstoffen waarmee je zoete smaak in stand blijft. Het beste kun je afkicken van je zoete smaak. In dit blogbericht kun je lezen hoe je dit kunt aanpakken: Hoe kom ik af van mijn zoete smaak?

      Groetjes,
      Cynthia
      Team Inge van Haselen

  2. Hoe zit het met Maple syrup? Is het ook slecht of valt het wel mee
    Kunt iemand mij a.u.b.vertellen of Kokosvet goed of juist heel slecht is (met bordevol slechte omega6)? Ik lees steeds tegenovergestelde berichten hierover.
    Dank alvast, en Inge hartelijk dank voor je goede tips in mijn mailbox. Ik waardeer het zeer ! gr Jacint

    • Hallo Jacint,

      Maple syrop, ook wel ahornsiroop genoemd, kun je beter niet nemen. Het heeft een relatief hoge glycemische index, dus het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en het bevordert de vetopslag. Daarnaast bevat ahornsiroop vaak chemische toevoegingen.

      Kokosolie is erg gezond. De verwarring is ontstaan omdat kokosolie een verzadigd vet is. Dit wordt normaal afgeraden, maar in het geval van kokosolie gaat het om een middellange keten die je lichaam makkelijk kan verwerken. Kokosolie werkt ontstekingsremmend en is het meest gezonde om in te bakken. Lees ook Inge’s blogbericht over kokosolie: Waarom is kokosolie gezond?

      Groetjes,
      Cynthia
      Team Inge van Haselen

  3. Suiker zit al een tijdje niet meer in mijn dagelijkse routine. Chocolade heb ik daar gedeeltelijk ook bij uitgebannen maar af en toe nog een puur stukje is nog wel lekker. Ik merk dat de behoefte naar zoet drastisch is afgenomen. Ik heb ook een webwinkel in zoete lekkernijen en sinds kort ook producten vrij van geraffineerde suikers. Als zoetmaker gebruik ik ongezoete dadels, banaan en zelfgemaakte dadelstroop, deze laatste zo min mogelijk.

  4. Stevia is juist een goede vervanger maar dan moet je wel de biologische nemen niet die van canderel. Canderel misleid je daarin, daar zit maar 3% stevia in. Nadeel van stevia is dat het een bittere nasmaak heeft, nu heb ik laatst vernomen dat sukrin ook goed moet zijn in mate wel te verstaan

    • Hallo Carla, stevia is op zich niet zo ongezond, maar het grote probleem is dat je daarmee je zoete smaak in stand houdt! En DAT is het grote probleem. Je stofwisseling raakt verstoord en je gaat over de hele linie meer zoet eten, ook als er geen zoetjes in de buurt zijn. Je kunt veel beter afkicken van je zoete smaak… Dat kan in een paar weken. Groetjes, Inge

  5. Hallo ,

    Ik wil even opmerken dat tekens de zin ´´ Wat is en goed alternatief ..´´ wordt genoemd en er alleen maar antwoord wordt gegeven om totaal te stoppen met suiker. Ik ben opzoek naar een alternatief , niet om te stoppen. Ik wil tevens ook niet afvallen etc.
    Ik vraag me af wat de gezondste variant is van honingen of siropen.
    Ik zou mijn vraag graag beantwoord willen hebben.

    (Geen stevia , want het gaat mij niet om de calorieën maar of het gezond is voor je lichaam ( alhoewel bepaalde suikers niet gezond zijn) en goed op ecologisch gebied. )
    Vriendelijke groet ,

    Denise

  6. Hallo,

    Hoe komt u aan de informatie in dit artikel en is dit wetenschappelijk onderzocht?

    Mvrgr., Yvo Hundscheid

  7. Hi guys,
    Ik probeer al geruime tijd zo bewust mogelijk te eten en dat houdt ook in zo min mogelijk suiker(achtige) producten. Fruit neem ik wel.
    Waar ik echt mee zit; ik eet best veel kauwgom maar daar zit aspartaam in en dat wil ik niet meer! Nu gaat iedereen zeggen: stop met kauwgom eten maar dat is voor mij echt niet haalbaar heb ik gemerkt. Dus mijn vraag: waar kan ik kauwgom kopen die nog het minst slecht is voor gezondheid en bloedsuikerspiegel??
    Alle tips zijn welkom want mijn zoektocht op internet, EKO, De Tuinen etc heeft tot nu toe nog niets opgeleverd.
    Alvast bedankt!!

  8. Geen suiker, is ook geen fruit!.
    Ik ben al maanden (of eigenlijk jaren) langzaam aan het afkicken van ‘zoet’, en ik ben er eigenlijk achter dat een totale afkick er voor mij niet in zit, en dat ik het ook niet wil.
    Het leven zal zonder elke vorm van suiker dan wel verlengd worden, het zal voor mij oneindig langer lijken.
    Witte suikers heb ik wel vervangen door gedroogd fruit, rauwe honing, yacorn siroop, en stevia.
    En trouwens, moedermelk smaakt overigens zoet, we krijgen onze zoete ‘kick’ als heel klein mensje mee, geen wonder dat het moeilijk is er af te geraken!
    Ik wens iedereen heel veel succes met een suikerloos leven. It’s just not for me 😉

  9. hoi Inge,

    Ik ben aan het afkicken van de suiker maar gebruik nog wel rijstmelk(alleen in de koffie) dadels en rozijnen en lucumapoeder(af en toe). Tot nu toe ben ik 4 kilo aangekomen i.p.v. afgevallen, erg frustrerend. Verder eet ik glutenvrij en lactosevrij en af en toe een stukje vlees. ‘s Morgens eet ik meestal fruit, als lunch een zelfgemaakte soep of een salade, en ‘s avonds alleen groenten, tussendoor fruit of noten. Ik sport 5x per week en de andere dagen wandel ik. Zijn de dadels dan toch de boosdoener?

    • Hoi Inge

      Ik heb steviazoetjes van Plant & Warmth bij de tuinen gekocht.
      Dit is vrij van suiker, gist, tarwe , gluten, soja, melk, ei, kleurstoffen,
      Aroma’s ,of kunstsmatige zoetstoffen.
      De samenstelling is:
      Steviolglycoside 95%, isomalt, bicarbonaat, tartaric, acid,
      magnesium en zout.

      Als je nauwelijks meer zoete dingen eet , lijkt mij het geen kwaad kunnen
      om af en toe eens zo’n zoetje te nemen. Soms vind ik dat mensen daar erg
      Ver in gaan. Zelf eet ik granenvrij / lactosevrij / glutenvrij / suikervrij en zonder
      aardappelen en peulvruchten. Aardig gezond lijkt mij, maar wel met af en toe
      zo’n steviazoetje.

      Groetjes Suus

  10. Hoi
    Ik gebruik een eetlepel gedoogde berries door de havermout… kom je toch af en toe wat zoets tegen en het zorgt voor een beetje bite.

  11. Dag al te saam, ik gebruik af en toe stevia. Dit schijnt ook natuurlijk te zijn en zoet! Ik gebruik t weinig maar t kan volgens mij geen kwaad? Ben nu 5 weken geen bewuste suikers aan t eten en t went inderdaad. Geen leeg gevoeldipjes meer!
    Groetjes fleur

    • Hallo Fleur, heel goed! Stevia af en toe kan inderdaad geen kwaad. Niet dagelijks of wekelijks, maar bij speciale gelegenheden. Dus verder wel afkicken van je zoete smaak zoals je nu aan het doen bent, super!

      Groetjes,
      Inge

  12. Verontrustend dat bedrijven op deze manier met hun klanten omgaan. Ontzettend bedankt voor deze informatie Inge.
    Sinds ik in Maleisië woon gebruik ik Arenga (palm) suiker. In NL bij Jumbo gezien. Alle voedingstoffen + mineralen zitten er blijkbaar nog in. Ben geen zoet addict maar bak graag en dat doe ik dan met palm suiker. Bovendien vervang ik de helft (of 1/3) van de benodigde suiker door desiccated coconut (onbewerkte, gedroogde kokospulp). Hiervan weet ik helaas niet of het in NL verkrijgbaar is. Misschien een idee voor iemand die ook graag bakt. Zou je de palm suiker nader willen bekijken Inge?
    Het tijdverschil maakt deelname aan online dingen onmogelijk – dat is mijn enige frustratie verder niets dan lof over de vele nuttige tips. Lieve groet uit de tropen Sigrid

    • Hallo Sigrid, bedankt voor je bericht uit Maleisie! Palmsuiker is niet zo goed. Het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Ik zou het niet of niet te vaak nemen! Het beste is toch: afkicken van je zoete smaak, is dat een optie?

      Groetjes,
      Inge

  13. Havermout met alleen water:
    Inderdaad, de eerste 3 keer is het wat aan de flauwe kant; daarna weet je niet beter. Gewoon 2 minuten inkoken en dan met een vorkje wegprikken.
    ( niet in de magnetron, want dat schijnt ook weer niet goed te zijn voor de moleculaire structuur)

    • Hallo Jacob, precies, je went er aan! Super dat je dat hier laat weten, misschien haalt het nog een paar mensen over de streep 😉
      Magnetron ben ik zelf ook geen voorstander meer van.

      Groetjes,
      Inge

  14. Hoi,
    Ik gebruik als alternatief voor suiker Ahornsiroop,hoe zit het daar dan mee?
    En in mijn koffie en thee doe ik een theelepeltje kokosolie, geeft ook een wat zoetere smaak.

    • Hallo Sandra, ahornsiroop zou ik ook niet gebruiken. Het heeft een relatief hoge glycemische index, dus het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en het bevordert de vetopslag. Verder geldt voor ahornsiroop hetzelfde als voor agave-siroop: het klinkt gezond maar de vraag is of dat zo is. Lees goed het etiket, de meeste ahornsiropen bevatten chemische toevoegingen.

      Het is nog steeds een beter alternatief af te kicken van je zoete smaak…

  15. Beste Inge,

    Hoe zit dat met kokosbloesemsuiker? Dat smaakt lichtzoet en heeft een weinig invloed op je bloedsuikerspiegel. En er zitten weel mineralen in. Maar dat staat op het etiket… Is dat waar? En is het gezond?

  16. Hoi
    Heb gegoogled om het boekje te vinden Gelukt! het heet Voeding volgens de 5 elementen en is van Barbera Temelle het is een inleiding in de traditionele chinese voedings leer. Wat ik in mijn vorige mailtje nog was vergeten te zeggen was dat als je kookt de volgorde van de ingredienten ook een bepaald patroon heeft . Er zit een handige voedingsmiddelen poster bij die je wat op weg helpt. Inge, misschien is het voor jou ook wel iets om nog wat gerichter advies te kunnen geven waar de balans misschien verstoord is.Groet Liesbeth

  17. Klopt het dat de smaak van havermout aangemaakt in water zo flauw proeft, dat je er wat een weeig gevoel van krijgt. Misselijk is een groot woord, maar daar komt het wel in de buurt. Is dit inderdaad een kwestie van wennen?

    • Hoi Erna,

      Bedankt voor je bericht. Ik ken meer mensen die eerst geen havermout lusten, maar na 3 weken wel. Je kunt je smaak veranderen. Je zou er aan kunnen wennen door bijvoorbeeld 1 keer per week havermout te eten. Daarnaast kan je de havermout lekkerder maken door het te mengen met wat fruit. Het is echt heel goed voor je lichaam en je energie! Hoeveel water doe jij in de havermout?

      Groetjes,
      Cynthia
      Team Inge van Haselen

      • Ik neem 3 el havermout, 2 el chiazaad(1 nacht geweld)2 scheutjes water en een ½ grote appel of 1 hele kleine in jullianne.Thats it, en hoef ik de rst van de ochtend niks meer,tot aan delunch.

        • Hallo Theo, kun je nog even uitleggen wat je precies met ‘scheutjes’ water bedoeld? Wat is een scheutje? en wat is in een kleine appel in julianne?

          • Met scheutjes bedoel ik,draai 2x kort de kraan open.Het moet julienne zijn en geen julianne, dit betekent in dunne reepjes gesneden.

  18. Hallo

    Aan allen met een hang naar zoet. Als je eet volgens de vijf elementen(chinese eetcultuur) zorg je dat je alle 5 smaken(zoet,zout,zuur, bitter en scherp) en alle 5 kleuren in evenwicht gebruikt. Het laatste wat je toevoegd heeft vlgens deze zienswijze de meeste kracht,Het is wel een ingewikkelde manier als je alle principes wilt toepassen. Ik kook alleen volgens deze 2 en hou rekening met de seisoenen of ik iets braad(warm)kook(vrij neutraal) of rauw (koud) nuttig.Er is een boekje in de handel toegepast op westerse eetgewoontes.Ook de verschillende voedings middelen hebben smaken die neigen naar de 5 hierboven genoemd.B.v wortelen, rode paprika= zoet)Tip: kijk eens naar wat de samenstelling van je voeding is.Teveel van het een geeft hang naar iets anders,bv zout en suiker reageren op elkaar, (reden dat deze 2 bijna altijd voorkomen inkant en klaar producten) je eigen smaak is wel leidraad.Hoop dat jullie hier iets aan hebben.Helaas zelf het boekje een keer uitgeleend en niet terug gekregen dus weet de juiste titel niet meer.
    Groet en succes

  19. ik doe havermout met water en amandelen, musli granen in de magnetron ongeveer twee minuten dan tweeflinke lepels kwark en
    twee gewelde abrikozen en pruimen erbij heerlijk is dit ook een goed ontbijt?

    • Hallo Sylvia, voor de helft goed! Ik zou de muesli en kwark weglaten en je havermout ouderwets koken in een pannetje. Over de invloed van de magnetron hoor ik verschillende berichten, mogelijk is het ongezond.
      Ook geef ik zelf de voorkeur aan vers fruit in plaats van gedroogd fruit. Naar mijn idee toch meer voedingswaarde in vers fruit.

      Groetjes,
      Inge

  20. Nee, er was niet echt een aanleiding van stress. Hield mijn nieuwe gezonde eetgewoonte prima vol; viel goed af,( anderen vonden het teveel) nu ben ik door alle vreetbuien al weer ruim 10 kg. aangekomen. Anderen vonden het streng lijnen, voor mij was het gewoon een gezonde leefwijze. Ben nu echt wanhopig hoe ik e.e.a. weer onder controle krijg, want wat ik alleen al vanochtend al weer weggestouwd heb aan allerlei koeken etc. Is onvoorstelbaar. Heb wel al professionele hulp voor achterliggende problemen van het vreten, maar ik dacht mijn trek in zoetigheid compleet onder de knie te hebben in die 6 maanden en daar niet meer naar te talen.
    Tegendeel is waar. Hoelang dan afkicken????

    • Hallo Els, dat is lastig te zeggen, mogelijk heb je toch te veel gehongerd. Dat zie ik ook vaak bij mijn klanten. Je lichaam houdt dat een tijdje vol en neemt dan zelf het heft in handen zoals bij jou. Wat je zou kunnen doen is het Bikini Body Programma volgen. Dat duurt 3 weken, met complete menu’s, daarna zit je weer op het goede spoor. Zou dat iets zijn?

      Groetjes,
      Inge

  21. Het blijft moeilijk,probeer alleen als je ‘mind’denkt,goh ik heb zin in een beetje zoet o.i.d en neem dan, wat voor jou het meest gezond lijkt, of ga af op al deze ‘raadgevingen’ b.v van Inge!Zelf gebruik ik af en toe een klein roerlepeltje stevia in de koffie en soms ook zoetvrij.De thee neem ik puur, of soms een beetje honing want dat vind ik het lekkerst in thee.
    Houd altijd de verhoudingen in de gaten, dan is er nog veel te genieten.

    • Hallo Theo, supergoed!Je mind kun je inderdaad beinvloeden. Dit werkt het beste als je dit van te voren oefent op momenten dat je geen zin hebt in zoet. Je stelt je dan voor hoe je jezelf overwint als je zin hebt in zoet. Dat werkt!

      Groetjes,
      Inge

  22. mag je ook hazelnoten eten als tussendoortje? kan het zijn dat ge moeilijk naar de w.c kan bij het eten van hazelnoten

    • Hallo Ria, hazelnoten en andere rauwe noten zijn goed als tussendoortje, maar niet iedereen kan alle noten goed verwerken. Experimenteer daarom ook met andere noten of neem een ander gezond tussendoortje.

      Groetjes,
      Inge

    • Hallo Joke, Arenga palmsuiker kan inderdaad iets beter zijn dan agave-siroop omdat het een licht geraffineerde suiker is met een lage glycemische index. Maar pas op, want ook aan palmsuiker worden mogelijk chemische stoffen toegevoegd, bijvoorbeeld om de suiker lichter te kleuren. Verder blijft het geraffineerde suiker! Beter is het om van je zoete smaak af te kicken…

      Groetjes,
      Inge

    • Hallo Sanne, bruine rijststroop kende ik nog niet, ik ben elke keer weer verbaasd hoeveel alternatieven voor suiker er op de markt komen! Het is echt beter om af te kicken van je zoete smaak. Bruine rijsstroop heeft een relatief lage glycemische index, maar schijnt minder zoet te zijn, waardoor je er veel van nodig hebt. Het wordt kennelijk vaak in koekjes gebruikt. Ik zou het niet nemen, kijk in ieder geval goed op het etiket!

      Groetjes,
      Inge

  23. tis ook altijd wat. ik blijf toch agave gebruiken want ik gebruik het maar af en toe om koekjes of gebak te zoeten. maar ik vraag me dan inderdaad af of ahorn ook zo slecht is!!! het was ook weer te mooi om waar te zijn dat je agavesiroop overal op kunt doen maar overdaad schaad altijd!!!

    • Hallo Sanne, ahornsiroop zou ik inderdaad niet of met mate gebruiken. Het heeft een relatief hoge glycemische index, dus het zorgt voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Dat is slecht voor je gezondheid en het bevordert de vetopslag. Verder geldt voor ahornsiroop hetzelfde als voor agave-siroop: het klinkt gezond maar de vraag is of dat zo is. Lees goed het etiket, de meeste ahornsiropen bevatten chemische toevoegingen.

      Het is nog steeds een beter alternatief af te kicken van je zoete smaak…

      Groetjes,
      Inge

  24. Beste Inge,
    Kun je ook iets vertellen over Ahornsiroop ?
    Ik heb dit een poosje gebruikt.
    Is het gezond of niet ?
    Zie je reactie met belangstelling tegemoet.
    groetjes Petra

  25. In veel onderzoeken is bewijzen dat fructose omzet in vet als je te veel van eet sommige agave siroop bevat zelfs 93 fructose lucuma is fructose vrij met lage glymisch index mesquite bestaat voor al uit fructose en banaanpoeder denk bijna even vel fructose als glucose en en rauwe honing bevat wat minder fructose verhoog je suikerspiegel maar als je het rauw gebruik dan heb je wel aan die vitamine die er in zitten maar sow dra je honing verhit heb je er niks meer aan en oersuiker verhoogd ook je suikerspiegel en evenveel fructos als glucose en de witte steviapoeder is geraffineerd de groene steviapoeder is niet lekker en heel bitter en kokosbloemsemsuiker 93 uit sucrose en heb lage glymisch index en zoete vruchten als mango en gedroogd fruit als dadels en rozijnen bevat heel veel fructose terwel zuur fruit als kiwi minder fructose bevat ik gebruik som ina bessen je proef ook hoe zoeter het fruit bevat he meer suiker en hoe meer fructose het bevat je proef gewoon fructose smaak zoet en surose heb je meer van nodig voor wat zoeter word en heb je ook nog FOs siropen s korte keten word niet Herkent of verteerd als suiker als je daar te veel van neemt n je er buikpijn of krampen er door krijgen

    • Mijn steviablaadjes zijn zeker niet bitter en heerlijk van smaak. Je weet echt niet wat je proeft, zalig en heeft geen calorieën. Nogmaals, ik kweek en stek ze zelf en het zijn prachtige bijzondere planten. Wel moeilijk aan te komen, je kunt ook zaad kopen.

      • Hallo Jan, zelf stevia-plantjes kweken is inderdaad ook in mijn ogen een goede oplossing al heb ik hier geen ervaring mee. Kun je er wat meer over vertellen.

        En verder blijft het natuurlijk van belang af te kicken van je zoete smaak, zodat je alleen af en toe iets zoets neemt. Want stevia kun je niet overal in verwerken heb ik begrepen en voor je het weet heb je weer een hap geraffineerde suiker, agavesiroop of ahorn-siroop binnen 😉

        Pas wel op met stevia-producten uit de winkel, daar zijn vaak weer allerlei chemische stoffen aan toegevoegd.

        Groetjes,
        Inge

  26. Ik maak de havermoutpap met havermelk en dan nog bosbessen, mango ( diepvries) of ander fruit erbij. Havermelk maakt de pap veel zoeter dan gemaakt met alleen water. Je kunt havermelk kopen maar kunt het ook zelf maken, het recept staat op internet ( google).

  27. Ik gebruik Stevia, ik kweek de plantjes zelf en laat de blaadjes drogen. Daarna fijnmaken en je hebt een heerlijke natuurlijke zoetstof. Je kunt het ook kopen als zoetjes, of poeder in de reformwinkel.

    • Hallo Jan, bedankt voor de tip, heb het zelf nog niet geprobeerd. Pas wel op met stevia-producten uit de winkel, daar zitten vaak chemische toevoegingen in.

      Groetjes,
      Inge

  28. Je schrijft na 3 à 4 weken ben je afgekickt van de zoete smaak. Ik heb een half jaar geen zoete dingen gegeten; geen koek(jes) yoghurt e.d. met vruchten noem maar op.
    Had er ook totaal geen moeite mee. Voelde als een gezonde levensstijl.
    Na een half jaar kwamen de vreetbuien weer incl. de zin in zoet.
    Dacht echt dat ik ervan af was. Gebruik nu tijdens vreetbuien in de havermoutpap (met water aangemaakt, een appeltje en kaneel) soms stevia (vloeibaar of poedervorm). Dus ik ben er niet overheen. Had wel de goede hoop!!! Wat wel dan te doen?

    • Hallo Els, dus je bent na een half jaar terug gevallen? Dat is inderdaad vreemd. Heb je in het half jaar geen zoete dingen gegeten en begon het opeens weer?? Mijn ervaring met mijn klanten is dat als ze eenmaal een half jaar op een ander eetpatroon zitten dat veel zoete dingen zoals koekjes dan niet meer zo aantrekkelijk zijn. Is er een verandering in je leven? Stress? Een bepaalde aanleiding? Laat het me weten!
      Groetjes,
      Inge

  29. Ik gebruik ook gewoon diksap puur fruit, jam puur fruit, en honing.
    als je maar voldoende beweegt krijg je echt geen buikje, en ik voel me er goed bij.

    • Hallo Evaline, af en toe iets zoets mag ook wel, maar ook mensen zonder buikje kunnen beter niet te veel suikers eten! Het gaat namelijk niet alleen om je buikvet maar om de samenstelling van je hele lichaam, dus ook het buikvet rond je organen en om je gezondheid. In Amerika zijn al op het oog slanke jongens van 20 jaar met pre-diabetes. Dus rustig aan met de zoetigheden…

      Groetjes,
      Inge

  30. Ik krijg er ook een kunstkop van: gebruikte altijd zoetstof voor de pap, geen suiker in koffie of thee en zelden of nooit frisdrank. De weinige cola-light (die je volgens het Dukandieet wel mag hebben) heb ik ook al laten staan. I.p.v. zoetstof ben ik honing in de papa gaan gebruiken totdat ik van een andere dieetgoeroe Agavesirop kreeg aanbevolen vanwege de lage glycimische index (beter bij een insulineintollerantie). Ik kocht net vanmorgen een nieuwe fles Agavesiroop bij de natuurwinkel. En nu blijkt dit ook alweer slecht te zijn. Wat dan? In de ontbijtpap (Havermout of Brinta) wil ik absoluut iets zoets. Om mijn dagelijkse portie naturel kwark (avondtoetje) een beetje smaak te geven doe ik er alleen bosbessen en aardbeien (uit het vriesvak van AH) in. Ik heb ook teveel buikvat, sport 2 x per week heel intensief met krachttraining + cardiofitness en beweeg ook de ander dagen van de week veel. Wat dan in de plaats van Agavesiroop?

    • Hallo AdV, ja, ik snap je verwarring wel… toch is de allerbeste aanpak afkicken van je zoete smaak. Dat is in een paar weken gebeurd en daarna hoef je geen zoet ontbijt meer. Een goede oplossing is verder: neem 1 of 2 stuks fruit bij je ontbijt. Die zorgen niet voor pieken in je bloedsuikerspiegel vanwege de vezels (dus niet persen..) en geven je lichaam ook nog vitaminen en mineralen. Je ontbijt is heel belangrijk voor je energie de rest van de dag en als je al meteen met zoete rommel begint heb je daar de hele dag last van, hongeraanvallen, vermoeidheid…

      Groetjes,
      Inge

  31. Ik ben benieuwd of Ahornsiroop ook ongezond is. Weet je daar meer van?
    Ik gebruikte Agavesiroop wel eens in bakgerechten, om geraffineerde suiker te vervangen. Zonder suiker zijn baksels niet lekker. Maar helaas, die kunnen we nu dus ook niet meer eten! Tenzij Ahorn of rauwe honing de oplossing zouden kunnen bieden?

  32. Ik gebruik oersuiker, dat is ongeraffineerde suiker. Het blijft natuurlijk wel suiker, maar bevat nog wel mineralen e.d. Spaarzaam gebruiken, maar de smaak is zoveel beter dan die van zoetstoffen (het smaakt een beetje caramelachtig) dat ik er echt van kan genieten!

    • Hallo Sibel, oersuiker ken ik niet, ga ik eens opzoeken. Ik begrijp van wikipedia dat het ingedampt rietsuikersap is waar de vitaminen en mineralen nog in zitten. Af en toe gebruiken lijkt me ok, maar niet te veel natuurlijk want het blijft suiker.

      Groetjes,
      Inge

    • Hallo Simone, honing is op zich wel natuurlijk, je zou het af en toe kunnen nemen, maar het is en blijft suiker. Als je overgewicht hebt of een suikerverslaving dan zou ik het niet nemen. Je kunt beter afkicken van je zoete smaak!

      Groetjes,
      Inge

  33. Ik gebruikte jarenlang zoetstof en zoetjes want ik wilde niet dik worden! En wat werd ik….?
    Ben toen met halve zoetjes begonnen af te kicken en sinds mei drink ik niets meer inde koffie. Vanmorgen op kursus had ik suikervrije speltkoekjes mee voor bij de thee, en toen me een snoepje aangeboden werd, zei ik: ik gebruik geen suiker mee. Kortom ook in het vervolg hoef je me geen koek of snoep met suiker aan te bieden. Scheelt me een heleboel NEE zeggen. En inderdaad mijn smaak is a.h.veranderen sinds mei. Heel erg prettig! Pas nu mijn zwarte jurkje weer dat al vijf jaar in de kast hing, wachtend op een slanke(re) Lucia. Groeten!

  34. Hoe kan ik pap van havermout maken als ik geen melk en sojamelk mag drinken, en met water niet lekker vindt.
    Met vriendelijke groet,
    Arda Hodes

      • Als je een beetje van de havervlokken in de blender mixt krijg je een soort havermelk, daar week je dan de andere havervlokken in. Ik heb het in het begin gedaan maar vind het nu met water lekker, was voor mij een goede manier om over te stappen van melk op water.

        • Hallo Beate, bedankt voor deze tip! Dit lijkt me inderdaad een goede manier om langzaam te wennen aan de overstap van melk naar water, super!

          Groetjes,
          Inge

    • Hallo Arda, even doorzetten en over een paar weken vind je havermout in water juist wel lekker, alles is een kwestie van wennen. Rijstmelk bevat veel suikers, wat je dan beter kunt nemen is ongezoete amandelmelk.

      Groetjes,
      Inge

  35. Oh hier schrik ik heel erg van!!! Ik eet ELKE dag een lepel agavesiroop in mijn papjes (havermout, quinoa of teff) en op mijn zondagse boekweitpannenkoek! Jeetje zeg, dan denk je dat het gezonder is dan gewone suiker! Dat wordt even afkicken! Verklaart natuurlijk wel waarom ik het zo lekker vind hahaha

    Is stevia inderdaad wel een goed alternatief? Hoe wordt dat gemaakt?

    • Hallo Mar, goed zo, weg met die agave-siroop. Het beste is echt afkicken, dus niet elke dag al die suikers in je ontbijt en wie weet waar nog meer in! Zelf gekweekte en gedroogde stevia zou af en toe kunnen, maar zorg eerst dat je je smaak verbetert 😉

      Groetjes,
      Inge

  36. Bij de natuurvoedingswinkel is vruchtensuiker te koop. Ik mag geen suiker én geen agavesiroop (nu begrijp ik waarom), maar wel vruchtensuiker. Daarnaast gebruik ik diksappen of honing om te zoeten. Als je even zoekt vindt je best wel producten zonder riet- of bietsuiker; zoals jams (100% fruit), koekjes, peperkoek, carobehagel, zelfs ijs. Je smaak verandert daardoor ook en je proeft meer de natuur van het voedsel. Dit wou ik even delen met jullie.

    • Hallo Rikie, waarom mag je geen suikers? Heb je diabetes? Ik zou ook rustig aan doen met vruchtensuikers en dergelijke, waarom zou je dat eten? Is het niet beter af te kicken van je zoete smaak?

      Groetjes,
      Inge

  37. Jeh, is dat even schrikken. Ik gebruikte het niet veel. Op ons vakantieadres heb ik nog een flesje staan, zodra ik daar weer ben gooi ik t meteen weg. Weer wat geleerd, dank voor steeds weer goede informatie via jullie. Daar ben ik heel blij mee.
    Groetjes Cisca

  38. Zo langzamerhand ben ik de draad kwijt van al hetgeen ongezond is:
    tarwe, soja, melk, light producten,honing, fruit van buiten onze klimaatzone, en nu ook al weer agave.
    Zelf gebruik ik überhaupt geen suiker dus daar ligt het niet aan dat ik toch teveel buikvet heb 🙂

    • Hallo WK, het is ongezond om een zoete smaak te hebben en alles zoet te maken. Stevia is op zich helemaal niet zo gek als je het zelf kweekt en droogt. Maar dat werkt alleen als je afkickt van je zoete smaak, want niet altijd en overal is er stevia en je kunt niet overal stevia in gebruiken. Dus als je je zoete smaak niet kwijt raakt blijf je overal suikers en dergelijke naar binnen werken.

      Lees verder goed de etiketten van stevia-producten, vaak zitten er chemische toevoegingen in.

      Groetjes,
      Inge

Reacties zijn gesloten.

Ja, stuur mij nu
Voedingstips
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden
voor
Ja, stuur mij
🔒 Je kunt je op elk moment weer uitschrijven
gratis
de
Gezond Afvallen
7 Gouden Voedingstips
voor
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Bedankt!
Je hebt nu toegang tot de
Gezonde Lifestyle Voedingsspecial.
Klaar om te beginnen?
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
7 Gouden Voedingstips
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven
Conny
“Ben al 12 kilo afgevallen. Ik heb gemerkt dat het echt werkt.”
Clean Eating Voedingsgids voor Gezond Afvallen. Vul je voornaam en email in:
Gratis
Je kunt je elk moment weer uitschrijven