Vaak krijg ik de vraag of agavesiroop goed is en of het past binnen de Clean Eating methode. “Het wordt toch verkocht in natuurwinkels?” en “Het is toch natuurlijk?“. In dit artikel ga ik hier verder op in, want agave-siroop uit de winkel is helemaal niet “natuurlijk”, maar zwaar chemisch bewerkt. Je wordt er dik van en het is slecht voor je gezondheid. Ik leg het je uit.

Inhoudsopgave

Agave-siroop zoet? Ja! Gezond? Nee!

Veel mensen die kennis maken met Clean Eating gaan als eerste op zoek naar een alternatief voor suiker. Dat maak ik keer op keer mee.

Zoet eten is zo belangrijk geworden in voeding, dat veel mensen denken dat ze niet zonder kunnen. Dat is natuurlijk onzin, maar niet iedereen kan die stap in een keer maken. Vaak komen mensen dan uit bij agavesiroop, omdat dat lekker natuurlijk en gezond klinkt. Maar dat is het niet!

Hoe wordt agave-siroop gemaakt?

Agave-siroop is afkomstig van de agave-plant, een soort cactus. Je zou denken dat agave-siroop of agave-nectar daarom een natuurlijk product is, zelf dacht ik vroeger dat het uit de plant werd geperst. Ook als je de etiketten ziet krijg je de indruk dat het natuurlijk is. Maar dat blijkt niet zo te zijn.

De agave-siroop ontstaat na een chemisch proces van filtering en bewerking, waardoor alle voedingsstoffen er uit zijn en er een vorm van fructose onstaat die slechter voor je is dan gewone suiker.

Waaruit bestaat agave-siroop?

Agave-siroop bestaat voornamelijk uit geraffineerde fructose, verkregen door chemische processen. De siroop bevat verder geen vitamines, vezels of andere voedingsstoffen meer. Ook blijkt geraffineerde fructose heel slecht voor je gezondheid te zijn, daarover zometeen meer. Dat is ook het verschil met fruit. Daar zit ook fructose in, maar dat is ongeraffineerd en het fruit bevat vitaminen, mineralen en vezels die je lichaam voeden.

Waarom is Agave-siroop dan toch populair?

De associatie met de agave-plant heeft een imago van natuurlijk en biologisch. Verder is het zo dat de geraffineerde fructose een lage glycemische index. Dat wil zeggen dat je bloedsuikerspiegel hier niet zo erg van piekt als van suiker en op zich is dat goed. Maar dat is niet het hele verhaal…

Waarom is Agave-siroop ongezond?

Agave-siroop bestaat voor 70-90% uit geraffineerde fructose, een stof die grote nadelen voor je gezondheid heeft, zoals Machielsen in haar artikel toelicht. Geraffineerde fructose kan onder meer bloedarmoede, botontkalking en beschadiging van je bloedvaten veroorzaken. Agave-siroop is dus absoluut niet natuurlijk of biologisch en als je alles op een rijtje zet is het zelfs slechter dan suiker.

Trouwens, geraffineerde fructose zit ook in heel veel fabrieksproducten, zoals frisdranken en ontbijtkoek. Nog een reden om zo min mogelijk fabrieksproducten te nemen en te kiezen voor Clean Eating. Zoals in Je Body In Balans.

Wil je daar meer over weten? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan.

Wat is een goed alternatief voor agave-siroop?

Agave-siroop zou ik echt niet meer nemen. Heb je het nog in je kast staan? Gooi het dan nu meteen weg, want agave-siroop is slecht voor je gezondheid. Wat is dan een goed alternatief? In dit artikel geef ik je een overzicht van goede alternatieven:

Lees hier: “Welke variant op suiker kun je het beste nemen?”

Daarnaast is er nog een ander alternatief, maar die vinden de meeste mensen moeilijk: afkicken van je zoete smaak :-). Misschien kan je hier toch een begin mee maken. Afkicken kost 3 tot 4 weken moeite en doorzettingsvermogen, maar daarna voel je je veel fitter en de kilo’s vliegen eraf! In dit artikel vind je praktische tips of van suiker af te kicken:

Lees hier: “Hoe kom ik van mijn suikerverslaving af?”

Je zult merken dat je smaak verandert als je afkickt en dat je geen suiker meer nodig hebt. Dat is een heerlijke ervaring, je buikvet verdwijnt en je krijgt weer meer energie. En als je eenmaal bent afgekickt kun je juist nog af en toe een taartje of iets dergelijks eten, maar alleen als je er zelf voor kiest en niet meer dagelijks als een verslaving. Begin gewoon vanaf vandaag de suikers uit je menu te halen, vergeet de agave-siroop en kijk hoe je je over een paar weken voelt. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,
Inge

PS: Gebruik jij agave-siroop of een andere zoetstof? Of juist niet meer? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen.

Bruis van Energie

Wil je meer energie?

Ontdek hoe je je energie verdubbelt met het "Bruisen van Energie" Plan. Geniet meer van het leven, verbeter je geheugen en activeer je vetverbranding...

JA, GEEF MIJ ENERGIE >>

"Ik was verbaasd dat ik 3 kilo ben afgevallen maar het gaat ongemerkt. Verder wil ik je nog zeggen dat ik me heel goed voel en ik dat ik meer energie heb."
~ Annelies

"Het verbaast me dat het vaak aan me gevraagd word blijkbaar straal ik nu echt zoveel gezondheid en energie uit dat ze het GEHEIM willen weten :-)"
~ Esther

"Ik ben ondertussen ettelijke kilo's kwijt en vorige week kwam mijn algemeen directeur me proficiat wensen met mijn ongelooflijke uitstraling! oprecht dankjewel, ik heb alles aan jullie werk te danken. de tips, motivatie, aanpak en recepten zorgen ervoor dat ik me top voel! mijn vriend merkt ook énorm dat ik bruis van energie en dat ik de wereld aan kan.

Dus eigenlijk gewoon een mailtje om jullie allemaal te bedanken! je hebt géén idee van hoezeer jullie mij geholpen hebben!"
~ Ellen