Waarom je elke dag KURKUMA zou moeten nemen

Wat mij betreft is er één ding dat je elke dag zou moeten nemen: KURKUMA! Het heeft zoveel voordelen voor je gezondheid en je gewicht, dat je er eigenlijk niet omheen kunt. Ik geloof niet in wondermiddelen tegen hoog cholesterol, overgewicht en diabetes-2, maar kurkuma komt in de buurt :-).

Heb je last van overgewicht, hoog cholesterol, darmklachten of ontstekingen? Lees dan nog even door en ontdek wat kurkuma voor jou kan doen.

Lees ook: Het grootste medicijn tegen hoge bloeddruk haal je niet bij de apotheek

Wat is kurkuma (geelwortel)?

Kurkuma, oftewel geelwortel, komt oorspronkelijk uit India. Het is de wortel van een groene plant, curcuma longa. Deze wortel lijkt qua vorm een beetje op gember, alleen dan iets kleiner en iets meer oranje-bruin.

Deze geelwortel kun je op steeds meer plaatsen vers kopen, zoals in natuurwinkels en op de biologische markt. Kun je geen verse kurkuma vinden? Neem dan geelwortelpoeder.

Als je verse kurkuma zelf raspt krijg je gele handen. Daarom adviseer ik je om voedselhandschoenen te dragen als je de verse kurkuma rapst. Want de kleurstof gaat er maar moeilijk af.

Wat maakt geelwortel zo gezond?

Kurkuma is zo gezond door het stofje curcumine. Vooral in combinatie met vers gemalen zwarte peper heeft curcumine een waslijst aan gezondheidsvoordelen. Je vindt het dan ook in de gerechten van Je Body In Balans.

Geelwortel is “hip” in de medische onderzoekswereld en ook in de wereld van Clean Eating. Er lopen ontelbaar veel onderzoeken naar het geneeskrachtige effect van kurkuma. Op dit moment worden er al 150 gezondheidsvoordelen aan toe geschreven. Ik noem hier een aantal belangrijke van deze gezondheidsvoordelen.

6 Gezondheidsvoordelen van Kurkuma

1. Helpt bij afvallen

Curcumine remt de groei van vetcellen, het werkt ontstekingsremmend en het vermindert insuline-resistentie. Hierdoor is curcumine een goede hulp bij het afvallen en het helpt diabetes 2 te verminderen.

Lees ook: Humus, is dat goed als je wilt afvallen?

2. Tegen reuma en andere ontstekingen

Ayurvedische artsen in Azië gebruikten kurkuma al 4500 jaar geleden als medicijn. Zij noemden het een heilig kruid vanwege de genezende werking bij ontstekingen. Artsen vinden steeds bewijs van dezes ontstekingsremmende werking.

Ook voor mensen met overgewicht is dit belangrijk, omdat overgewicht samengaat met chronische ontstekingen in organen en bloedvaten. Uit onderzoek gepubliceerd in het Clinical Nutrition Journal blijkt dat de bloedwaarden van mensen met het metabool syndroom sterk verbeterden als ze elke dag een theelepel geelwortelpoeder namen.

Darmklachten gaan vaak gepaard met ontstekingen. Daarom kan kurkuma ook bij darmklachten helpen. Internisten schrijven soms curcumine-supplementen voor bij de behandeling van chronische darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa.

3. Tegen Alzheimer

Curcumine kan zich binden aan plak in de hersenen en zo voorkomen dat de plak zich verder verspreidt. Hiermee speelt curcumine een belangrijke rol bij preventie en het remmen van Alzheimer, aldus onderzoekers van Duke University Medical Centre. Zij adviseren 1 keer per week een curry met geelwortel te eten.

4. Tegen botontkalking

Steeds meer onderzoekers kijken vanuit verschillende hoeken naar het effect van curcumine. Zo blijkt het ook botontkalking tegen te gaan. Hoe dat proces precies werkt wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk is er een connectie met de ontstekingsremmende werking.

Daarnaast is het natuurlijk goed tegen botontkalking om veel donkergroene groente te eten en aan krachttraining te doen, zoals in het Buikvet Burner Programma.

5. Verlaagt cholesterol en helpt je bloedvaten schoon te houden

Uit een onderzoek onder vrouwen in de menopauze bleek dat curcumine de bloedvaten soepel houdt. Dit effect was vergelijkbaar met het effect van conditietraining. Het advies is dus om BEIDE te doen :-). Zodat je bloedvaten zo gezond mogelijk blijven en je het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

6. Tegen kanker

Kurkuma zou ook de kracht hebben om kankercellen te doden. Wetenschappers van het Cork Cancer Research Centre in Ierland hebben ontdekt dat curcumine in staat is om kankercellen bij dieren af te breken.

En kurkuma zou als medicijn kunnen bijdragen bij de behandeling van kanker, omdat het de bloedtoevoer naar tumoren afsnijdt waardoor ze niet kunnen groeien. Het gaat hier nog om experimenten waarbij grote hoeveelheden curcumine worden gebruikt in geconcentreerde vorm. Op dit terrein vindt nog veel onderzoek plaats.

Kurkuma: vers, poeder of supplement?

Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten. Dus als je verse kurkumawortels kunt vinden zou ik die nemen.

Soms is er geen verse kurkuma beschikbaar. Gebruik dan geelwortelpoeder. Kom je niet aan je dagelijkse portie kurkuma? Vul dit dan aan met een supplement. Kies dan voor een goede kwaliteit supplement waar ook piperine in zit, zoals 811 Curcuma Longa & Zwarte Peper extract van AOV bij de Vitaminstore.

Hoeveel kurkuma neem je per dag?

De adviezen over de hoeveelheid kurkuma per dag variëren. Ik geef je een richtlijn afkomstig van University of Maryland Mecial Center:

 • Verse kurkuma: 1,5 – 3 gram per dag
 • Geelwortelpoeder: 1 – 3 gram per dag (ongeveer 1 theelepel)
 • Supplement: 400 – 600 mg, 3 keer per dag

Overleg in deze gevallen met je huisarts

Kurkuma is zo’n krachtige specerij dat het in bepaalde situaties aanbevolen is om eerst te overleggen met je huisarts en niet teveel te nemen.

Overleg met je huisarts in de volgende situaties:

 • Je bent zwanger of je probeert zwanger te raken. Geelwortel is voor jou heel gezond, maar niet in grote hoeveelheden, dus overdrijf het niet.
 • Je hebt schildklierproblemen. Waarschijnlijk is kurkuma ook voor jou goed, maar de onderzoeksresultaten variëren, dus overleg het met je arts.
 • Je hebt nierstenen. Nierstenen wijzen op een ongezonde leefstijl met teveel suikers in je voeding. Het allerbeste kun je over de hele linie gezonder gaan eten. Beperk je tot 1 theelepel kurkuma per dag en ga gezonder leven.
 • Je gebruikt bloedverdunners. Kurkuma kan het effect van bloedverdunners versterken. Overleg met je huisarts.

Het is sowieso belangrijk niet te overdrijven met kurkuma. Dat geldt voor alle voeding en alle (natuurlijke) medicijnen. Zorg voor balans en combineer kurkuma met een gezonde lifestyle voor maximaal effect.

Combineer met zwarte peper

Belangrijk is dat je geelwortel altijd met een beetje zwarte peper combineert. Wetenschappers ontdekten dat de stof piperine in peper de opname van curcumine in je lichaam 1000 keer versterkt.

Een andere manier om de opneembaarheid te verhogen is de combinatie met amandelmelk of olijfolie. Curcumine lost op in vet en wordt dan beter door je lichaam opgenomen.

Tips: hoe kun je kurkuma eten en drinken?

 1. Drink op je nuchtere maag een mix van geelwortel, gember, citroensap, zwarte peper en lauwwarm water en een klein scheutje lijnzaadolie. Dit is de beste start van je dag.
 2. Maak kurkuma thee met een scheutje amandelmelk.
 3. Doe een theelepeltje geelwortel in je groene thee, met wat peper en citroensap.
 4. Roer het met zwarte peper en groenten door je omelet.
 5. Gebruik als smaakmaker in curry, soepen en roerbakgerechten.
Kurkuma-thee

Kurkuma-thee

Kun je kurkuma niet vinden in de winkel of toko? Andere benamingen voor kurkuma zijn koenjit, Indiase geelwortel, Indische saffraan en turmeric.

Recept voor Gezonde Kurkuma Thee

Dit recept voor gezonde Kurkuma thee met 5 specerijen heb ik onlangs op mijn Facebook-pagina Ingevhaselen geplaatst. Bekijk de video en probeer deze thee een keer. Voeg een scheutje amandelmelk toe voor een betere opneembaarheid van curcumine. Het smaakt een beetje zoals chai thee!

Zo maak je gezonde kurkuma thee

Probeer voor de afwisseling eens deze KURKUMA THEE met 5 SPECERIJEN. Goed voor je vetverbranding, ontstekingsremmend en nog lekker ook. Het smaakt een beetje als chai :-).

Recept: Gouden kurkuma melk

 • 2 kopjes amandelmelk
 • 1 theelepel gemalen kurkuma
 • 1 theelepel gemalen kaneel
 • 1 geweekte dadel
 • klein snufje zwarte peper
 • snufje geraspte verse gember

Doe alle ingrediënten in een pannetje en breng alles voorzichtig aan de kook. Roer goed tot het gaat koken. Zet vervolgens het vuur dan wat lager en laat ongeveer 15 minuten sudderen. Zeef je gouden melk vrij van grote stukken gember, kaneel, peper en dadel en giet het drankje in een mok.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kun je met recht een wondermiddel uit de natuur noemen met heel veel gezondheidsvoordelen. Daarom adviseer ik je om kurkuma op te nemen in je voedingspatroon. Daarmee zet je een mooie stap naar een gezonder leven!

Zorg er daarnaast ook voor dat je de rest van je leefstijl gezond maakt. Bijvoorbeeld met het Blije Darmen Voedingsplan.

Wil je meer gezonde tips ontvangen?  Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan. Je lichaam is het waard 🙂

Groetjes,

PS: Gebruik jij kurkuma? Laat hieronder je reactie achter. Met jouw inzichten en ervaringen kun je vaak ook weer anderen helpen. Alvast bedankt!

173 Reacties

 1. Joyzzz 5 oktober 2018 bij 19:43 - Reageer

  Ik drink heet water met gesneden kurkuma en zwarte peper. Ik geen grammeje af en merk ook niet dat ik me beter of gezonder voel.

  • Inge 6 oktober 2018 bij 20:40 - Reageer

   Hoi Joyzzz, hoe lang neem je dit al? En wat eet je op de rest van de dag, kan je daar inzicht in geven?

 2. Nicolette 6 juni 2018 bij 22:37 - Reageer

  Omdat ik graag om een uur of 11 een zgn. Kopje koffie wil drinken, kook ik rijst- of amandelmelk en maak een combinatie van granen koffie met kurkuma + een beetje peper en een scheutje olie, kaneelpoeder, gemberpoeder, kardemom, beetje honing en doe het in de hete melk.
  Soms vind ik het wat dun, dan doe ik er een scheutje melk of slagroom in.

  • Thecla 7 juni 2018 bij 11:33 - Reageer

   Hallo Nicolette,

   Klinkt lekker! Met amandelmelk is het de gezondste keuze, rijstmelk laat je bloedsuikerspiegel flink schommelen. Verder kun je het beste de honing weglaten…dan is het helemaal top!

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

 3. Lia 18 mei 2018 bij 21:29 - Reageer

  Beste mensen,ik doe in gekookt water 1theelepel kurkumalonga,1theelepel Gember 1 theelepel cylonkaneel en 1theelepel echinapoeder ,zwarte peper en hennepzaadolie,elkemorgen voor 12 uur.Ik kook dit niet of moet je dit koken ,tis allemaal poeder bvb m dank gr lia

 4. Sietske 9 mei 2018 bij 22:26 - Reageer

  Hallo,

  Sindskort verkoopt Lidl verse Kurkuma, yes! Ik rasp het en maak er met een beetje peper thee van. Nu ben ik zo bang dat ik er gele tanden van zal krijgen gezien het erg afgeeft. Wat is jullie ervaring hiermee? Voorheen gebruikte ik het alleen in poedervorm… Maar verse Kurkuma lijkt een beetje vettig en de kleur blijft zelfs aan mes en rasp zitten. Ik hoor het heel graag!

  Vast dank:) Groet Sietske

  (Op internet zie ik alleen dat poetsen met Kurkuma afgeraden wordt, maar er staat niets over gewoon gebruik betreffende de tanden op lange termijn)

  • Thecla 16 mei 2018 bij 15:41 - Reageer

   Hallo Sietse,

   Wat goed dat je aan de slag gaat met kurkuma. Wij gebruiken het zelf ook vers en krijgen er geen gele tanden van 🙂

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

  • Jack 9 juni 2018 bij 09:57 - Reageer

   Ik heb een tijdje mijn tanden gepoetst met geelwortel. Dit om ze witter te maken. Het gekke is dat alles er geel van wordt, behalve je tanden. Mijn tanden werden juist witter. Er is hier onderzoek naar gedaan, maar de reden waarom ben ik even vergeten. Dus je hoeft niet bang te zijn voor gele tanden 🙂

   • Thecla 12 juni 2018 bij 10:08 - Reageer

    Hallo Jack,

    Wat een goede tip, die ga ik ook uitproberen!

    Groetjes,
    Thecla
    Team Inge van Haselen

 5. Roos 14 april 2018 bij 09:06 - Reageer

  Wat een interessant en uitgebreid artikel, dank!

  Ik start mijn ochtend altijd met een super gezonde shake waar ik heel blij en fit van word.

  Ik maak ‘m met:
  – 1 banaan
  – 10 eetlepels havermout
  – (amandel)melk
  – 2 eetlepels rauwe cacao
  – beetje kaneel
  – 1 schep 100% opneembaar vitaminepoeder met daarin alle belangrijke vitamines, mineralen, veel vezels en allerlei superfoods
  – en na het lezen van jouw artikel heb ik er net ook een theelepel kurkuma en wat zwarte peper doorheen gedaan. Voelt goed! Dank voor de tip!!

  Ik drink er een halve liter brandnetel thee bij.

  Voor mij een goeie start van de dag!

  Zou ik er nog wat aan toe kunnen voegen om nog gezonder op te starten?

  Ik heb vaker gehoord dat je je dag beste kunt beginnen met de vitaminebom van superfoods omdat je dab niet alleen je lijf maar vooral ook je brein goed voedt en een goede start geeft. Ben benieuwd wat de kurkuma voor me gaat doen!

  • Thecla 16 april 2018 bij 13:56 - Reageer

   Hallo Roos,

   Bedankt voor je bericht. Je begint je dat super gezond. Je lichaam kan in de ochtend als je nog niks hebt gegeten deze voedingsstoffen het beste opnemen.

   Verder kan ik je als advies geven niet elke ochtend hetzelfde te eten, maar wissel dit juist af. Je lijf heeft veel verschillende voedingsstoffen nodig. Eet maximaal 3 keer in de week hetzelfde als ontbijt.

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen