Candida in je darmen: hoe weet je of je het hebt en hoe kom je ervan af?

CANDIDA is een “moderne aandoening” waarover je steeds meer hoort. Als je candida in je darmen hebt kun je een hele serie klachten ervaren. Zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, zwaarder worden, vermoeidheid, hoofdpijn, diarree en obstipatie. Hoe kom je ervan af? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Wat is candida?

Candida is in de volksmond de naam voor de aandoening candidosis of candidiadis. Deze infectie onstaat door een te sterke groei van de gistachtige schimmel candida in je darmen, maar bijvoorbeeld ook in speeksel of in vochtige huidplooien. In dit artikel ga ik verder in op candida in je darmen.

Niet iedereen draagt de candida schimmel bij zich en ook als je de schimmel wél hebt, hoef je nog geen klachten te ervaren. De klachten ontstaan pas als de candida te veel groeit. Dan ontstaan problemen in je darmen, die effect kunnen hebben op je totale gezondheid.

Lees ook: Hoe kom je van een opgezette buik af?

Verstoorde balans in je darmflora

In je darmen leven een triljoen bacteriën, schimmels en parasieten, goede en minder goede. In een gezonde situatie hebben de goede bacteriën de overhand en werkt je spijsvertering goed. Dat verandert als de candidaschimmel in je darmen te veel groeit.

Dan raakt de balans verstoord en ben je gevoeliger voor ziektes. Dat komt doordat je spijsvertering minder goed werkt en je weerstand afneemt. Dit is de aandoening candida waarover de laatste tijd steeds meer bekend wordt en waarover de rest van dit artikel gaat. Ik geef je zometeen een overzicht van symptomen die mogelijk duiden op candida in je darmen.

De diagnose candidiasis of candidose is overigens nog omstreden als het om darmen gaat. De aandoening is wel erkend voor vaginale infecties, mondinfecties of andere infecties van je huid op vochtige plaatsen. Maar niet voor je darmen. In dat geval is het geen officieel geregistreerde ziekte, hoewel steeds meer artsen de aandoening wel erkennen.

Verder onderzoek vindt nog plaats. Als je de symptomen herkent zou ik niet wachten tot de officiële onderzoeken klaar zijn. Je kunt namelijk zelf heel veel doen om het probleem op te lossen, zonder medicijnen, maar door een paar dingen in je eet- en drinkpatroon aan te passen. Daarover verderop meer.

Hoe ontstaat candidosis in je darmen?

Wetenschappers vermoeden dat candida in je darmen te veel groeit door antibiotica, te veel suikers en snelle koolhydraten. Denk aan suikers uit koek, snoep, alcohol, brood, frisdranken, fruitsappen en snelle koolhydraten uit brood, spaghetti en witte rijst.

De verklaring is dat candida extra goed groeit op suikers, waardoor deze schimmel de overhand kan krijgen in je darmen. Dat effect wordt versterkt als je een of meerdere antibioticakuren hebt gevolgd. De antibiotica doodt niet alleen slechte bacteriën, maar ook goede.

Het overschot aan candida in je darmen kan allerlei problemen verzoorzaken. Ik geef je een overzicht van de symptomen.

Wat zijn de symptomen van candidose (“candida”)?

Een te grote groei van candida in je darmen is moeilijk aan te tonen. Het rijtje mogelijke klachten bij een candida-infectie is zeer groot en zeer vaag. Dat is ook een van de redenen waarom sommige reguliere artsen moeite hebben met de diagnose.

Als je vermoedt dat je candida hebt, zou je een zogeheten stoelgangtest kunnen doen, maar dat is niet noodzakelijk. Je verzamelt dan een aantal dagen je ontlasting en stuurt het op naar een laboratorium.

Ik denk dat je zo’n stoelgangtest niet nodig hebt. Als je symptomen van candida ervaart kun je beter direct de tips voor het oplossen van candida gaan volgen. Je hebt de officiele diagnose niet nodig, want de behandeling is hetzelfde, namelijk een aantal aanpassingen doen in wat je eet en drinkt. Dat is sowieso goed voor je! 🙂

Symptomen van candidose (“candida”)

Ik geef je een overzicht van verschijnselen die er op kunnen wijzen dat je te veel candida in je darmen hebt:

  • Concentratieproblemen
  • Eczeem, huiduitslag
  • Stemmingswisselingen
  • Angst
  • Depressie
  • Hooikoorts
  • Onweerstaanbare trek in zoet of brood, spaghetti en andere snelle koolhydraten
  • Artritis
  • Opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie
  • Autoimmuunziekte, zoals Crohn of Colitis Ulcerosa
  • Chronisch vermoeid
  • Hoofdpijn

Candidose in je darmen kan zorgen voor een algeheel gevoel van malaise, zoals je ziet aan het rijtje symptomen. Dat komt doordat je spijsvertering minder goed werkt. Je lichaam neemt dus minder voedingsstoffen op uit je eten. Tegelijkertijd is ook je weerstand lager waardoor je gevoeliger wordt voor  ziektekiemen.

Herken je meerdere van deze verschijnselen bij jezelf? Dat zou kunnen duiden op een overgroei van candida in je darmen. Wacht dan niet langer en ga  de stappen hieronder toepassen om de groei van candida te stoppen en je gezondheid te verbeteren.

Lees ook: 7 Tips voor gezonde darmen – goed voor je hormoonbalans

Hoe kom je van candidose af?

Als je vermoedt dat je candida hebt kun je zelf heel veel doen om de symptomen te verminderen.Volg deze tips:

Tip 1: Ga clean eten en vermijd suikers

De beste manier om van candidose af te komen is gezond en clean te gaan eten. Begin met het protocol uit het Blije Darmen Voedingsplan.

Blijf daarna ook gezonde keuzes maken. Let er vooral op dat je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk blijft. Neem dus geen snelle suikers meer en ook geen brood, spaghetti, witte rijst, frisdranken, fruitsappen en dergelijke.

Vermijd ook alcohol, koffie en chocola. Normaal gesproken adviseer ik 2 a 3 stuks fruit in de ochtend en noten, maar bij een candida-infectie zou ik het fruit en de noten weg minimaal een maand weglaten. Vermijd ook paddenstoelen, die zorgen voor gistvorming in je darmen.

Tip 2: Vermijd antibiotica

Naast de aanpassingen in je voeding is het belangrijk dat je geen antibiotica meer neemt, omdat antibiotica de balans in je darmflora verstoort. Vermijd antibiotica zoveel mogelijk. Neem niet voor elke infectie een kuurtje. Wil je arts dit toch voorschrijven, overleg dan of dit echt noodzakelijk is.

Tip 3: Kies de juiste supplementen

Als je je voeding gezond hebt gemaakt en geen antibiotica meer slikt kun je de balans in je darmflora verder gaan herstellen met probiotica, vitaminen en andere supplementen. Ik geef je een overzicht:

 • Probiotica – Dit zijn preparaten met levende bacterieculturen. Hiermee herstel je de balans in je darmflor
 • Vitamine C – Neem extra vitamine C om je immuunsysteem te versterken.
 • Krillolie – Als je geen vette vis eet, neem dan een supplement krillolie of een ander supplement voor omega-3.
 • Oregano-olie – Oregano heeft een antibacteriële- en antischimmel-werking.

Neem supplementen van een goed merk, bijvoorbeeld van Solgar of Orthica. Deze kun je online bestellen, onder meer bij de Vitaminstore.

Lees ook: Supplementengids voor de gezonde lifestyle…

Wat kan je het beste eten als je een candida-infectie hebt?

Als je een candida-infectie hebt is het belangrijk dingen als chocola, brood, pasta, zuivel, koffie, alcohol, noten en fruit te vermijden. Maar wat kun je dan wel eten? Goede voedingsmiddelen zijn:

 • Verse groente
 • Zeegroente
 • Vers geperst tarwegrassap
 • Vers geperste groentesap
 • Chiazaad, hennepzaad
 • Biologische kip of kalkoen
 • Vette vis gegrild, gestoomd of uit de oven, bijvoorbeeld wilde zalm, verse makreel, haring, sardines, ansjovis, kabeljauw
 • Glutenvrije koolhydraten uit onder meer boekweit, amaranth, quinoa, gierst
 • Bak uitsluitend in kokosolie
 • Kruidenthee

Uitgebreide protocollen inclusief recepten vind je in het Blije Darmen Voedingsplan.  Als je goed clean gaat eten en ook noten en fruit voorlopig laat staan kun je van je candida-infectie afkomen.

Geef je lichaam even wat tijd, vooral als je uit een ongezonde leefstijl komt. Met name afkicken van suiker kan leiden tot hoofdpijn of duizeligheid. Dit gaat na een paar dagen over. Daarna zul je al snel merken dat je je steeds fitter gaat voelen en dat je klachten afnemen. Probeer het, je lichaam is het waard!

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Heb jij ervaring met een candida-infectie in je darmen? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

47 Reacties

 1. Joke 15 oktober 2020 bij 21:24 - Reageer

  Ik heb al jarenlang last van candida en heb het met vallen en opstaan steeds beter onder controle.
  Ik heb diverse probiotica supplementen geprobeerd en ik kan vooral de lactibiane candisis aanraden. Deze werkt bij mij heel erg goed. Ik bestel dit, via mijn werk bij een drogist, bij healthy factory.

  • erna 21 oktober 2020 bij 09:50 - Reageer

   hallo
   ik heb candida in mijn mond
   en kan er niet vanaf komen
   ik probeer zoveel mogelijk suiker te laten staan maar ik zie nog geen resultaat
   eet jij wel brood?

   • Inge 23 oktober 2020 bij 14:23 - Reageer

    Hoi Erna, nee, ik eet normaal gesproken geen brood. Behalve als ik bij iemand eet die brood serveert of bijvoorbeeld als ik ergens ga lunchen.

    Wat ik vaak merk, is dat mensen niet goed weten waar allemaal suiker in zit. Zou je eens een dag kunnen beschrijven hoe je eet en drinkt?

 2. Josje 6 oktober 2020 bij 15:40 - Reageer

  Dank je wel voor de goede info! Ik heb veel baat gehad bij een natuurlijk supplement genaamd candiplex waar o.a. caprylzuur inzit wat je ook noemde. Het maakt je lichaam helemaal schoon is mij verteld. Ik heb destijds een kuurtje gevolg van enkele weken en tot op de dag van vandaag geen candida klachten meer, heeeeeel fijn!!!!

 3. Manon 28 juli 2019 bij 18:14 - Reageer

  Hallo,

  Ik heb al jaren last van candida albicans.. vanaf mijn 14de en ben nu inmiddels 29. Heb wel 1x per 2 maanden echt heel hevig de jeuk vaginaal.. heb nu alles wat maar kan voorgeschreven worden van de dokters gehad. Laatst in het AZM had ik een kuur gekregen voor 6 maanden om eens iets nieuws te proberen en dat waren orale pillen waarvan ik elke maand 1 moest nemen.. ik had echt 6 maanden nergens last van! Dacht echt een wondermiddel… Nu heb ik sinds 3 weken geleden weer opnieuw last van de candida en heb die pil als herhaal recept gevraagd, ook gekregen maar 0,0% baat .. daarbij nog 3 opsteek capsules wat ook geen baat heeft en heb het nu dus nog om gek van te worden! in augustus moet ik naar de gyneacoloog terug om weer te vragen wat voor opties er voor mij zijn want ik kan er echt niet meer tegen! Niks helpt.. Hopelijk heeft u raad voor mij …

  • Inge 30 juli 2019 bij 14:20 - Reageer

   Hoi Manon, goed dat je advies vraagt. Waarschijnlijk kan een verandering in je eetpatroon helpen. Kan je eens een dag beschrijven hoe je eet en me dat mailen? op [email protected]

   • Helena 14 november 2020 bij 10:07 - Reageer

    Hoi Inge

    Kan je mij in contact brengen met Manon? Haar verhaal is zó herkenbaar.

    Groetjes Helena

    • Antonia 16 november 2020 bij 17:19 - Reageer

     Hi Helena,

     Helaas mogen wij deze gegevens niet doorsturen. Misschien leest Manon mee?

     Groetjes,
     Antonia
     Team Inge van Haselen

 4. Yalcin 25 juli 2019 bij 12:53 - Reageer

  Hoi Thecla, ik schijn geen candida te hebben maar een overgroei van het gist Rhodotorula rubra. Dit kwam uit de ontlastingsondezoek. Wat kan ik hier tegen doen? Kan een candida dieet helpen? Ik heb namelijk de klachten die voorkomen bij een candida infectie ?
  Groetjes Yalcin

  • Inge 25 juli 2019 bij 14:51 - Reageer

   Hoi Yalcin, Rhodotorula rubra ken ik niet. Er zijn heel veel schimmels en er zijn vele redenen waarom de balans in je darmen verstoord raakt. De allereerste stap die je dan wat mij betreft inderdaad altijd moet nemen is Clean gaan eten met een paar speciale aanpassingen om de balans in je darmen te herstellen. Wat dat betreft zou ik je adviseren mijn Blije Darmen Kuur te doen.

 5. Hennie Stock 13 april 2019 bij 11:34 - Reageer

  Ik heb al jaren last van ongewenst diare, heb nu zelf uitgevonden, geen brood, veel verse groente, vlees of vis, geen zoetigheden,

  • Thecla 15 april 2019 bij 13:20 - Reageer

   Wat goed! Is je ontlastingsperiode nu weer in orde?

   Groetjes,
   Thecla
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen