Candida in je darmen: hoe weet je of je het hebt en hoe kom je ervan af?

CANDIDA is een “moderne aandoening” waarover je steeds meer hoort. Als je candida in je darmen hebt kun je een hele serie klachten ervaren. Zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, zwaarder worden, vermoeidheid, hoofdpijn, diarree en obstipatie. Hoe kom je ervan af? Lees hier mijn advies.

Inhoud

Wat is candida?

Candida is in de volksmond de naam voor de aandoening candidosis of candidiadis. Deze infectie onstaat door een te sterke groei van de gistachtige schimmel candida in je darmen, maar bijvoorbeeld ook in speeksel of in vochtige huidplooien. In dit artikel ga ik verder in op candida in je darmen.

Niet iedereen draagt de candida schimmel bij zich en ook als je de schimmel wél hebt, hoef je nog geen klachten te ervaren. De klachten ontstaan pas als de candida te veel groeit. Dan ontstaan problemen in je darmen, die effect kunnen hebben op je totale gezondheid.

Lees ook: Hoe kom je van een opgezette buik af?

Verstoorde balans in je darmflora

In je darmen leven een triljoen bacteriën, schimmels en parasieten, goede en minder goede. In een gezonde situatie hebben de goede bacteriën de overhand en werkt je spijsvertering goed. Dat verandert als de candidaschimmel in je darmen te veel groeit.

Dan raakt de balans verstoord en ben je gevoeliger voor ziektes. Dat komt doordat je spijsvertering minder goed werkt en je weerstand afneemt. Dit is de aandoening candida waarover de laatste tijd steeds meer bekend wordt en waarover de rest van dit artikel gaat. Ik geef je zometeen een overzicht van symptomen die mogelijk duiden op candida in je darmen.

De diagnose candidiasis of candidose is overigens nog omstreden als het om darmen gaat. De aandoening is wel erkend voor vaginale infecties, mondinfecties of andere infecties van je huid op vochtige plaatsen. Maar niet voor je darmen. In dat geval is het geen officieel geregistreerde ziekte, hoewel steeds meer artsen de aandoening wel erkennen.

Verder onderzoek vindt nog plaats. Als je de symptomen herkent zou ik niet wachten tot de officiële onderzoeken klaar zijn. Je kunt namelijk zelf heel veel doen om het probleem op te lossen, zonder medicijnen, maar door een paar dingen in je eet- en drinkpatroon aan te passen. Daarover verderop meer.

Hoe ontstaat candidosis in je darmen?

Wetenschappers vermoeden dat candida in je darmen te veel groeit door antibiotica, te veel suikers en snelle koolhydraten. Denk aan suikers uit koek, snoep, alcohol, brood, frisdranken, fruitsappen en snelle koolhydraten uit brood, spaghetti en witte rijst.

De verklaring is dat candida extra goed groeit op suikers, waardoor deze schimmel de overhand kan krijgen in je darmen. Dat effect wordt versterkt als je een of meerdere antibioticakuren hebt gevolgd. De antibiotica doodt niet alleen slechte bacteriën, maar ook goede.

Het overschot aan candida in je darmen kan allerlei problemen verzoorzaken. Ik geef je een overzicht van de symptomen.

Wat zijn de symptomen van candidose (“candida”)?

Een te grote groei van candida in je darmen is moeilijk aan te tonen. Het rijtje mogelijke klachten bij een candida-infectie is zeer groot en zeer vaag. Dat is ook een van de redenen waarom sommige reguliere artsen moeite hebben met de diagnose.

Als je vermoedt dat je candida hebt, zou je een zogeheten stoelgangtest kunnen doen, maar dat is niet noodzakelijk. Je verzamelt dan een aantal dagen je ontlasting en stuurt het op naar een laboratorium.

Ik denk dat je zo’n stoelgangtest niet nodig hebt. Als je symptomen van candida ervaart kun je beter direct de tips voor het oplossen van candida gaan volgen. Je hebt de officiele diagnose niet nodig, want de behandeling is hetzelfde, namelijk een aantal aanpassingen doen in wat je eet en drinkt. Dat is sowieso goed voor je! 🙂

Symptomen van candidose (“candida”)

Ik geef je een overzicht van verschijnselen die er op kunnen wijzen dat je te veel candida in je darmen hebt:

  • Concentratieproblemen
  • Eczeem, huiduitslag
  • Stemmingswisselingen
  • Angst
  • Depressie
  • Hooikoorts
  • Onweerstaanbare trek in zoet of brood, spaghetti en andere snelle koolhydraten
  • Artritis
  • Opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie
  • Autoimmuunziekte, zoals Crohn of Colitis Ulcerosa
  • Chronisch vermoeid
  • Hoofdpijn

Candidose in je darmen kan zorgen voor een algeheel gevoel van malaise, zoals je ziet aan het rijtje symptomen. Dat komt doordat je spijsvertering minder goed werkt. Je lichaam neemt dus minder voedingsstoffen op uit je eten. Tegelijkertijd is ook je weerstand lager waardoor je gevoeliger wordt voor  ziektekiemen.

Herken je meerdere van deze verschijnselen bij jezelf? Dat zou kunnen duiden op een overgroei van candida in je darmen. Wacht dan niet langer en ga  de stappen hieronder toepassen om de groei van candida te stoppen en je gezondheid te verbeteren.

Lees ook: 7 Tips voor gezonde darmen – goed voor je hormoonbalans

Hoe kom je van candidose af?

Als je vermoedt dat je candida hebt kun je zelf heel veel doen om de symptomen te verminderen.Volg deze tips:

Tip 1: Ga clean eten en vermijd suikers

De beste manier om van candidose af te komen is gezond en clean te gaan eten. Begin met het protocol uit het Blije Darmen Voedingsplan.

Blijf daarna ook gezonde keuzes maken. Let er vooral op dat je bloedsuikerspiegel zo constant mogelijk blijft. Neem dus geen snelle suikers meer en ook geen brood, spaghetti, witte rijst, frisdranken, fruitsappen en dergelijke.

Vermijd ook alcohol, koffie en chocola. Normaal gesproken adviseer ik 2 a 3 stuks fruit in de ochtend en noten, maar bij een candida-infectie zou ik het fruit en de noten weg minimaal een maand weglaten. Vermijd ook paddenstoelen, die zorgen voor gistvorming in je darmen.

Tip 2: Vermijd antibiotica

Naast de aanpassingen in je voeding is het belangrijk dat je geen antibiotica meer neemt, omdat antibiotica de balans in je darmflora verstoort. Vermijd antibiotica zoveel mogelijk. Neem niet voor elke infectie een kuurtje. Wil je arts dit toch voorschrijven, overleg dan of dit echt noodzakelijk is.

Tip 3: Kies de juiste supplementen

Als je je voeding gezond hebt gemaakt en geen antibiotica meer slikt kun je de balans in je darmflora verder gaan herstellen met probiotica, vitaminen en andere supplementen. Ik geef je een overzicht:

 • Probiotica – Dit zijn preparaten met levende bacterieculturen. Hiermee herstel je de balans in je darmflor
 • Vitamine C – Neem extra vitamine C om je immuunsysteem te versterken.
 • Krillolie – Als je geen vette vis eet, neem dan een supplement krillolie of een ander supplement voor omega-3.
 • Oregano-olie – Oregano heeft een antibacteriële- en antischimmel-werking.

Neem supplementen van een goed merk, bijvoorbeeld van Solgar of Orthica. Deze kun je online bestellen, onder meer bij de Vitaminstore.

Lees ook: Supplementengids voor de gezonde lifestyle…

Wat kan je het beste eten als je een candida-infectie hebt?

Als je een candida-infectie hebt is het belangrijk dingen als chocola, brood, pasta, zuivel, koffie, alcohol, noten en fruit te vermijden. Maar wat kun je dan wel eten? Goede voedingsmiddelen zijn:

 • Verse groente
 • Zeegroente
 • Vers geperst tarwegrassap
 • Vers geperste groentesap
 • Chiazaad, hennepzaad
 • Biologische kip of kalkoen
 • Vette vis gegrild, gestoomd of uit de oven, bijvoorbeeld wilde zalm, verse makreel, haring, sardines, ansjovis, kabeljauw
 • Glutenvrije koolhydraten uit onder meer boekweit, amaranth, quinoa, gierst
 • Bak uitsluitend in kokosolie
 • Kruidenthee

Uitgebreide protocollen inclusief recepten vind je in het Blije Darmen Voedingsplan.  Als je goed clean gaat eten en ook noten en fruit voorlopig laat staan kun je van je candida-infectie afkomen.

Geef je lichaam even wat tijd, vooral als je uit een ongezonde leefstijl komt. Met name afkicken van suiker kan leiden tot hoofdpijn of duizeligheid. Dit gaat na een paar dagen over. Daarna zul je al snel merken dat je je steeds fitter gaat voelen en dat je klachten afnemen. Probeer het, je lichaam is het waard!

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen, Voedingscoach en Personal Trainer

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Heb jij ervaring met een candida-infectie in je darmen? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

47 Reacties

 1. Johanna 20 februari 2017 bij 19:32 - Reageer

  In plaats van voor elk wissewasje een antibioticum kuur, probeer eens een paar dagen twee kopjes sali-thee. Het werkt prima bij lichte infecties en laat je darmflora in tact. Kunnen we de antibioticum kuur achter de hand houden voor de ernstiger zaken, dan werkt hij ook beter.
  En, uiteraard, geen suiker, geen gist, geen schimmel.

 2. Barbara Bout 20 februari 2017 bij 13:22 - Reageer

  Heb zelf al vele jaren ervaring met candida. Veel geprobeerd, slik al heel lang de voedingssupplementen die Inge hier ook adviseert. En daarnaast het anti candida dieet: geen suiker, geen gist en geen schimmel.
  Maar daarnaast, tevens het aller beste middel, is caprylzuur ! Te koop bij Vitaminstore.

  • Inge 20 februari 2017 bij 16:34 - Reageer

   Hoi Barbara, bedankt voor deze toevoeging en je tip voor caprylzuur!

 3. martine 19 februari 2017 bij 20:15 - Reageer

  Ik heb lekkende darmen en mag geen nachtschaden eten en verdraag eigenlijk ook geen paddenstoelen. Candida heb ik niet omdat ik clean eet zoals je wel weet. Maar noten mag je dan wel eten weet ik maar je moet ze weken net zoals bij de pseudogranen.

 4. Monique 19 februari 2017 bij 19:30 - Reageer

  Hallo Inge,

  als ik jouw artikel over candida lees kan ik dan concluderen dat de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa aandoeningen zijn die ontstaan door te veel candida in de darmen en dat het deze aandoeningen op te lossen zijn door je eetpatroon te veranderen?

  Vriendelijke groeten,
  Monique

  • Inge 20 februari 2017 bij 10:33 - Reageer

   Hi Monique, dat is te kort door de bocht. De oorzaak van Colitis en Crohn is nog niet bewezen. Wel zijn er steeds meer aanwijzingen dat de toestand van je darmflora een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van ontstekingsziektes. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat een overgroei van candida je weerstand verlaagt waardoor je nog gevoeliger wordt voor ontstekingen.

   Goed clean gaan eten zoals ik in het artikel beschrijf helpt bij het verlichten of soms zelf helemaal oplossen van Colitis, Crohn en andere darmaandoeningen. Ik heb zelf ervaring met een klant met Crohn die hier nu totaal geen last meer van heeft door het aanpassen van voeding. Ook steeds meer artsen erkennen dat er een verband is tussen je voeding en darmontstekingen. Maar dat is nog geen garantie, daarvoor is veel meer onderzoek nodig. Als je Crohn of Ulcerosa hebt zou ik niet op dat onderzoek wachten en inderdaad zo snel mogelijk goed clean gaan eten. Dat heeft geen bijwerkingen en is sowieso goed voor je lichaam. Ik hoop dat het zo duidelijk is!

   • Monique 20 februari 2017 bij 11:36 - Reageer

    Dank je Inge voor je snelle en uitgebreide antwoord.
    Het is helemaal duidelijk.

    Hartelijke groeten,
    Monique

 5. Ans Smeulders v Alebeek 19 februari 2017 bij 11:50 - Reageer

  Ja, ik heb last van div onderdelen die jij benoemd. Maar dan mag je dit ene wel en het andere weer niet. Zo zou ongezouten noten goed zijn voor je botten en nu mag dat weer niet voor je darmen.
  Met al die div raadgevingen zien de meeste mensen de bomen niet meer door het bos.
  Ik word hier ook zo moe van.
  Ik neem al dagelijks Kurkuma.
  Eet gezond, maar “zondig” wel geregeld.
  Met me alles ontzeggen wil ik niet oud worden.
  Het leven is toch als zo gecompliceerd met al die (dieet) boeken.
  Wel lees ik alles wat je schrijft.
  Daar voor mijn dank.

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen