Hoe kom je van een “zwembandje” af, als je verder niet dik bent?

Veel mensen voelen zichzelf niet te dik maar hebben wel een zogeheten “zwembandje”, een laagje vet rond je middel. Wat kun je daar nou aan doen? Hoe kun je afvallen rond je taille? Deze vraag krijg ik heel vaak, zoals deze mail van Lia:

“Ik ben een vrouw van 38 en echt niet te dik. Ik wil ook niet gaan diëten want dan val ik overal af en dat wil ik absoluut niet. Ik heb last van een zwembandje rond mijn middel en daar wil ik wel van af. Heeft u voor mij een oplossing dan hoor ik dat graag.”

Antwoord:

Lia, dit is een herkenbaar probleem. Veel mensen hebben een vetrol rond hun middel (een “zwembandje”), maar voelen zich verder niet te dik. Hoe kan je dan het beste afvallen rond je buik, zonder dat je overal afvalt?

Waarschijnlijk is jouw lichaam van het ectomorfe type. Dat wil zeggen dat je slank en tenger gebouwd bent. Wanneer je dan te dik wordt, verzamelt het vet zich rond je buik en krijg je een zwembandje, zo’n rolletje vet over de rand van je spijkerbroek.

In wijdere kleren lijk je dan niet te dik, maar dat ben je eigenlijk wel. In Amerika noemen ze dat skinny fat en het is net zo ongezond als mensen die over hun hele lichaam vet opslaan. Ik leg het uit.

Inhoudsopgave

Wat is een “zwembandje” eigenlijk?

Een zwembandje is een rand vet rond je middel, vaak komt het boven je spijkerbroek uit en je ziet het aan hoe je kleding past. Buikvet duidt ook op vetophoping rond je organen en dat is het gevaarlijkste vet.

De oorzaak van buikvet is vrijwel altijd een verstoorde vetstofwisseling door een verkeerde manier van eten. Te veel of te weinig, de verkeerde keuzes en op de verkeerde momenten. Vandaag geef ik je een belangrijke tip, die je al zal helpen je zwembandje te verminderen.

Waarom krijg je een “zwembandje”, ook als je weinig eet?

Ik zie in de voedingsdagboeken van mijn klanten dat de meeste mensen te veel suikers en verkeerde koolhydraten eten. Verkeerde koolhydraten zijn brood, jus d’orange, pasta, muesli, cruesli, gedroogd fruit, energierepen, alcohol, koekjes, drop, taart en chocola. Hoe zit dat bij jou?

Een

Een “zwembandje” rond je middel ontstaat door teveel verkeerde koolhydraten eten

Bij elke hap pasta of brood die je binnen krijgt gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Je alvleesklier produceert dan het hormoon insuline om het suiker te verwerken.

Wanneer je te vaak of te veel van deze verkeerde koolhydraten eet raakt het insuline-proces verstoord en kan je lichaam de suikers niet goed meer verwerken. Je lichaam zet steeds meer suikers om in vetten. Dat is het vet rond je middel.

Lees hier: Wel of geen brood eten? Wat is het effect op je vetopslag?

Als je je jarenlang te veel suikers, pasta en brood en dergelijke eet, gaat het insulineproces steeds slechter werken. Je komt dan in het voorstadium van diabetes 2, waarbij de suikers in je bloed blijven. Dit kan leiden tot allerlei andere nare ziektes.

Diabetes 2 kun je ook krijgen als je op het oog slank bent en alleen een zwembandje hebt. Dit heet het zogeheten “skinny fat” en er zijn al gevallen bekend van op het oog slanke twintigers die toch diabetes 2 hebben.

Waarom vet rond je middel het meest ongezond is

Buikvet is het gevaarlijkste vet wat er is omdat het zich rondom je organen nestelt. Buikvet is geen loze massa, maar het veroorzaakt actief ontstekingen en mogelijk is het een oorzaak van kanker.

Ook bevordert buikvet het verouderingsproces. Het is daarom voor jou en voor iedereen belangrijk om een zwembandje weg te werken, ook als je verder slank bent. Hoe doe je dat?

Lees hier: Pak even de centimeter… en meer over buikvet

Hoe werk je je zwembandje weg en ga je afvallen op de juiste plaats?

Inderdaad kun je het beste niet gaan diëten! Ik ben blij dat je dat niet gaat doen want daar ben ik zelf ook erg tegen. Na een dieet zie je de meeste mensen weer dikker worden. Het is een kortstondige aanslag op je lichaam. Je kunt beter stap voor stap je gewoontes aanpassen, zoals ik in mijn boeken en programma’s toelicht.

Wil je het echt aanpakken, kijk dan eens naar het Buikvet Burner Programma. Dat zal je leven veranderen. Ik geef je vandaag een belangrijke tip.]

Advies om je “zwembandje” weg te werken

Begin er mee de ongezonde koolhydraten, zoals brood, pasta, cruesli, energierepen en ontbijtkoek te vervangen door gezonde koolhydraten zoals, quinoa, havermout, amaranth en zoete aardappel. Hiermee zet je al een belangrijke stap naar het in balans brengen van je bloedsuikerspiegel, je lichaam zal je dankbaar zijn.

Lees hier: “Wat kan ik eten in plaats van brood?”

Tegelijkertijd adviseer ik je om meer groente en gezonde vetten te eten en wat vaker je koolhydraten te laten staan.

“Ik voel me slap als ik geen koolhydraten eet”

Mijn klanten zeggen vaak: “Ik heb steeds zo’n trek in brood en pasta en ik voel me slap als ik geen koolhydraten eet”. Daar is een logische verklaring voor. Je voelt geen verzadiging als je brood eet, je kunt er van blijven eten en je lichaam krijgt een soort verslaving aan de bloedsuikerpieken.

In de eerste plaats nog even dit: Je lichaam heeft koolhydraten nodig voor je hersens en spieren. Daarom is het belangrijk dat je koolhydraten eet, maar dan wel de goede. Uit quinoa, havermout, amaranth, boekweit en natuurlijk uit groente.

Je vetrol verdwijnt als je meer groente gaat eten

Je vetrol verdwijnt als je meer groente gaat eten

In de tweede plaats is het belangrijk dat je stap voor stap je smaak en gewoontes verandert, zodat je stofwisseling weer in balans komt.

Dat doe je door jezelf aan te wennen meer groente en gezonde vetten te eten. Groente en gezonde vetten geven een verzadigd gevoel en na 21 tot 30 dagen merk je dat je behoefte aan suiker en koolhydraten weg is, het Buikvet Burner Programma kan je hier uitstekend bij helpen.

Als je deze tips opvolgt zul je merken dat je vetstofwisseling weer in balans komt en dat je “zwembandje” verdwijnt. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,

PS: Heb jij ook een zwembandje? Hoe ervaar jij dit? Laat hieronder je reactie achter, dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

68 Reacties

 1. Özden 23 juli 2021 bij 15:30 - Reageer

  Insuline zal gedurende het grootste deel van de dag minimaal moeten zijn, dus zodoende tussentijds vasten/intermittent fasting.
  Anders zal je nooit vet verbranden.
  Insuline hoog ? Dan glucagon laag/0 en dus geen vetverbranding.

  Begin nou eens op doordeweekse dagen met niet eten tussen 19:00-11:00 AM, dus 16 uur niets eten en ook geen suikerhoudende dranken (water (met of zonder bubbels), thee/koffie zonder suiker of zoetstoffen).

 2. Rachell 23 juli 2021 bij 15:10 - Reageer

  Hoi Inge,
  Ruim een maand eet ik geen pasta, aardappelen, brood en rijst meer. Eet wel nog gewoon fruit en af en toe iets ongezonds zoals een pizza. Verder drink ik alleen maar water en koffie, heel sporadisch alcohol maar eigenlijk helemaal niet. Ik ben al zeker wat kilos kwijt en zie ook het verschil, maar mijn buik blijft. Is wellicht iets minder opgeblazen, maar nog steeds zit er echt wel (veel) vet.

  Heb jij enig idee hoe dit kan? Heb al wel mijn eetpatroon veranderd zoals je zei.

  • Antonia 27 juli 2021 bij 14:15 - Reageer

   Hi Rachell,
   Bedankt voor je bericht en goed dat je met je gezondheid bezig bent. Om je een goed advies te kunnen geven, ben ik benieuwd naar wat je zoal eet op een dag? Zou je eens een dag kunnen beschrijven? Je kunt dit mailen naar [email protected]
   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

 3. Malou 11 februari 2021 bij 01:50 - Reageer

  Wat is er mis met volkorenbrood? Waarom vind je dat geen goede bron van koolhydraten (en amaranth en haver wel)??

  • Antonia 11 februari 2021 bij 11:35 - Reageer

   Hi Malou,

   Volkorenbrood is ook zo’n product dat ‘gezond’ klinkt. Maar je krijgt er pieken van in je bloedsuikerspiegel en dat activeert je vetopslag.

   Groetjes,
   Antonia
   Team Inge van Haselen

 4. Özden 27 augustus 2020 bij 12:21 - Reageer

  Maak intermittent vasten (minimaal 16 uur) vast deel van je leefstijl i.c.m. HIIT.
  De kilo’s vliegen weg

 5. Chelsey 28 december 2019 bij 12:17 - Reageer

  Hey,
  Ik heb altijd last gehad met mijn gewicht. Ook al val ik af lijk ik nog steeds dik, ik vind mezelf helemaal niet mooi en heb al vanalles geprobeerd. Maar niks helpt of lukt

  • Thecla 31 december 2019 bij 13:17 - Reageer

   Hallo Chelsey,

   Bedankt voor je bericht. Wil je graag afvallen of wil je de shape van je lichaam veranderen? Je vormen veranderen kan door middel van training (met een personal trainer). Als je wilt afvallen dan kan ik je daarbij helpen.

   Ik hoor het graag van je.

   Groetjes,

   Thecla
   Team Inge van Haselen

Geef hier je reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Meest Gelezen