Word je van noten dik? Hoeveel mag je er van eten?

Vaak krijg ik de vraag of je van noten dik wordt. Veel mensen durven om die reden geen noten te eten. Het is een hardnekkig misverstand. Hoe zit het nu echt met noten? Lees hier mijn advies.

Lees ook: Pindakaas, is dat gezond of word je er dik van?

Inhoudsopgave

Misverstand over noten

Waar komt het misverstand over noten vandaan? Waarom durven veel mensen geen noten te eten? De belangrijkste verklaring is dat vroeger werd geadviseerd om zoveel mogelijk vetarm te eten, dus zo min mogelijk vetten. Dat misverstand is hardnekkig, ik krijg nog dagelijks emails van mensen die benadrukken dat ze mager eten en die niet snappen waarom ze toch aankomen.

Als ik dan hun voedingsdagboeken bekijk zie ik vrijwel altijd veel te weinig gezonde vetten, groente, eiwitten en veel te veel brood, crackers, fruitsappen, cruesli, magere yoghurt en andere producten met te veel suikers. Geen wonder dat je niet afvalt, maar dat ligt niet aan de noten…

Lees ook: 7 Manieren om af te vallen die wél werken…

Gezonde vetten helpen juist bij afvallen

De gezonde vetten en andere voedingsstoffen uit noten helpen je lichaam juist bij het afvallen. Je wordt dus niet dik van deze vetten. Waar word je wel dik van? Van brood, crackers, cola light, fruitsappen en heel veel kant-en-klaar eten uit pakjes en zakjes met te veel suikers en koolhydraten.

Lees ook: Van zoetjes word je dik…het bewijs

Mager eten is juist helemaal niet goed voor je. Neem bijvoorbeeld magere yoghurt. Dat zie ik heel vaak in voedingsdagboeken. Hier zit weinig of geen vet in maar wel veel te veel suiker. Bovendien tast zuivel mogelijk je darmen aan, waardoor je je spijsvertering verstoort en je juist aankomt of je gezondheid aantast.

Wat zijn de goede vetten?

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat het eten van vrij veel vetten juist supergoed is voor je gezondheid en gewicht, als je maar de goede bronnen kiest.

Goede bronnen van vetten zijn onder meer ongebrande, ongezouten noten, avocado’s, zaden, pitten, haring, wilde zalm, kabeljauw, kokosolie, olijfolie extra vierge.

Je hebt ook vetten die je beter kunt vermijden, zoals alles wat gefrituurd is, gebrande noten, gebraden rood vlees, alles waar zonnebloemolie in zit. In het Blije Darmen Voedingsplan ontdek je welke goede vetten je allemaal kunt eten en welke je beter kunt vermijden.

Waarom heeft je lichaam vetten nodig?

Je lichaam heeft gezonde vetten nodig voor onder meer:

 • De elasticiteit van je huid, zonder de juiste vetten krijg je een droge huid en rimpels.
 • Bescherming van je organen
 • Balans van je hormoonsysteem
 • Je immuunsysteem
 • Het functioneren van je hersenen
 • …En zelfs voor je vetverbranding.

Door te weinig vetten te eten val je om te beginnen al niet af, maar je verslechtert er ook je gezondheid mee.

Pas op voor bewerkte noten

Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. En als je in balans eet zoals in het Blije Darmen Voedingsplan word je er niet dik van, integendeel.

Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda’s en dergelijke. Dat soort noten zijn ongezond door alle toevoegingen en bewerkingsprocessen.

Wist je dat noten “gebrand” worden door ze in olie te frituren of bakken. Hierdoor zijn ze extra vet en bevatten ze het gevaarlijke acrylamide. Vermijd dus gebrande noten. Ook “dry-roasted” noten zou ik niet nemen. Door het roosteren worden de gezonde vetten omgezet in schadelijke stoffen.

Kijk dus altijd goed op de verpakking en kies alleen ongebrande, ongezouten noten, bij voorkeur biologisch.

Lees ook: Een opgeblazen gevoel door noten? Dit kun je doen…

Boordevol omega 3

Noten zijn een uitstekende bron van gezonde vetten. Walnoten bevatten bijvoorbeeld 57% onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten noten anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. Amandelen bevatten bijvoorbeeld magnesium, kalium, mangaan, koper, calcium en vitamine E.

Hoeveel noten per dag?

Noten zijn gezond, maar ik zou ze ook weer niet de hele dag eten. Het gaat om balans in je eten, zoals je ontdekt in het Blije Darmen Voedingsplan.  Hoeveel noten kun je per dag eten? Mijn advies is om s ochtends een handje noten bij je ontbijt te nemen, bijvorbeeld walnoten. En ’s middags als snack nog een handje gemengde noten. Wissel dit eens af met bijvoorbeeld een handje amandelen of pistachenootjes.

Sommige mensen zijn allergisch voor noten, kies dan andere bronnen van gezonde vetten, zoals avocado, chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten. Het gaat om de totale balans van de juiste koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten en daar past een handje noten heel goed in. Je lichaam zal je dankbaar zijn. Wil je meer weten over de Clean Eating methode? Vraag dan de gratis Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan! Er zal een wereld voor je open gaan…

Groetjes,
Inge

Inge van Haselen
Voedingscoach & Personal Trainer

PS: Denk jij ook dat je van noten dik wordt? Hoeveel noten eet jij per dag en wat eet je dan? Laat hieronder je reactie achter dat is ook weer interessant voor anderen. Alvast bedankt!

75 gedachten over “Word je van noten dik? Hoeveel mag je er van eten?”

 1. Ik kan elke avond wel 200 gram gemende ongezouten note op. Dit doe ik regelmatig som wel 2 zakken op 1 avond. Ik wil t niet want groei dicht. Als ik begin kan ik niet stoppen

  Beantwoorden
 2. Ben vr.Geb. 21-11-1935 te Nijmegen

  Vrijdag 13 juni 2015 tijdens ’n dagje alleen er op uit met trein en hondje naar Hoek van Holland kreeg ik tijdens weer op weg terug naar de trein ’n tia en ben naar ’n ziekenhuis in den haag gebracht en nu weer thuis.
  Mijn vraag: Ik eet ongezouten o.a. cashew noten van de Aldi.
  Is het verantwoord om na een tia deze of andere noten te nuttigen? zo ja;
  Welke raad u mij dan het beste aan. B.V.D. Voor u advies. Vr. Groet Thea.

  Beantwoorden
  • Hallo Thea,

   Wat heftig! Hoe gaat het nu met je? Noten zijn prima. Kijk ook naar de rest van je voedingspatroon. Eet je verder al gezond?

   Groetjes,
   Cynthia
   Team Inge van Haselen

   Beantwoorden
   • Dag Cynthia

    Aardig van je om zo snel op mijn oproep te reageren.
    Het was ’n dag en nacht van ’n hoop ellende en gemis van de kinderen.
    Gezien ik daar enkel voor onderzoek was wilde ik niet dat ze kwamen.
    Ben nu inmiddels samen met mijn hondje weer heerlijk thuis; Oost-West
    Thuis best en het gaat weer goed met me,ook al’n boodschapje gedaan.
    Ben nu hier in Nijmegen in goede en medische handen. Mijn hondje was door de politie naar de dierenbescherming gebracht en heb het vermoeden dat ze mij heel erg gemist heeft want ze heeft twee dagen als maar geslapen.
    Alles gaat nu gelukkig en rustig weer zijn gangetje en heb al weer heerlijk
    van de cashew noten gesnoept en ondanks de vele nieuwe medicijnen nergens
    last van gehad. Ik hoop dat ik er niet zwaarder van word want er moet nu
    menige kilo’s af vallen maar dat wist ik al langer dan vandaag.
    Sinds ik mijn fiets in heb moeten leveren en nu afhankelijk van scootmobiel ben,,ben ik in twee jaar elf kilo aangekomen maar gelukkig er al drie af
    door minder zoet en zout, olie en vetten te nuttige. Helaas maar een kilo
    per maand er af. Verders eet ik altijd alles gezond met o.a. ook biologisch. Moet wel iets meer fruit eten maar ben niet zo’n appel en peren mens maar nu komt het nieuwe en Hollandse fruit er weer aan en daar weet ik wel weg mee!! Zo te lezen of te zien, ben ik zo weer de oude..Hoop ik!!!
    (Ben altijd in voor adviezen.) Lieve groet van mij. Thea.
    Wel

    Beantwoorden
 3. Tja, als ik eenmaal aan een zak nootjes begin kan ik niet meer stoppen. Ik ben vast niet de enige. Alles met mate, ja, ja, maar als je knabbelen wilt, dan wil je knabbelen en niet balen omdat je handje vol leeg is en je er niet nog een mag. Ik begin er maar niet aan, wel zo veilig.

  Beantwoorden
 4. wel moet ik er bij vermelden dat ik niet elke dag nootjes eet en dat ik alleen heel veel fruit en groenten eet op een dag samen met havermout bereid met water ? kan ik dan dik worden als ik eens in de week zo 1 pot van 150 g noten eet ? die ik in vorige reactie heb vermeld?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Informeer mij via email over reacties op dit bericht (optioneel, je kunt je altijd weer uitschrijven).

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ja, stuur mij gratis de 7 Gouden Voedingstips voor Gezond Afvallen

Gezonde
close-link

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt...

Vraag gratis de Gezonde Lifestyle Voedingsspecial aan
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?

Ontdek hoe je buikvet verdwijnt! Vraag de gratis Voedingsspecial aan:
Je kunt je elk moment weer uitschrijven.
close-link
Gezond afvallen?
Send this to a friend